Olen 19-vuotias nainen, minulla on vakituinen työpaikka, ihana, rakastavainen miesystävä (20 v) ja yhteinen omistuskaksio. Perheasiat ovat kunnossa. Minulla on myös kavereita ja yksi hyvä ystävä. Minulla on lisäksi seitsemän sisarusta, joista olen toisiksi vanhin.

Ongelmani on kai, että kaikki on tapahtunut nopeasti enkä tiedä pysynkö perässä. Vajoan välillä masennukseen. Kun lähden viihteelle ystävieni tai mieheni kanssa, alkuilta menee hyvin, naureskellen ja hauskaa pitämällä. Kun otan enemmän viinaa, en osaakaan kontrolloida juomistani. Alan tiuskia, huutaa, itkeä, muutun aggressiiviseksi ja kehotan rakkaintani lähtemään pois. Olen monesti luvannut itselleni että nyt loppui, otan joko pari tai en yhtään. Mieheni kehottaa minua ottamaan rauhallisesti. En tajua, kuinka hän jaksaa, aina hän vain on vierelläni. Minua hävettää aina seuraavana aamuna, en kehtaa nähdä enää ketään.

Olen kaksivuorotöissä paljon. Usein en ehdi nähdä miestäni kuin yöllä nukkumaan menossa. Selvin päin olen hauska, ystävällinen, ymmärtäväinen, mutta juon kun se on mahdollista. Toivon, että kun lähden mieheni tai kavereiden kanssa ulos, ei kenenkään tarvitsisi hävetä minua. Että kerrankin olisi hyvä ilta.

On hienoa että mietit suhdettasi alkoholiin jo nuorena. Monet havahtuvat tilanteeseen vasta kun tilanne on karkaamassa käsistä ja riippuvuus kehittynyt pitkälle. Myöhemmin ongelmaa on entistä vaikeampi saada hallintaan. Suomalaisten lisääntyneestä alkoholinkäytöstä on puhuttu paljon. Alkoholin liikakäytöstä kärsii paitsi ihminen itse myös hänen lähipiirinsä. Tämän sinäkin tiedostat etkä haluaisi aiheuttaa harmia ja mielipahaa läheisillesi. Näin kuitenkin on käynyt.

Mitä mahdat tarkoittaa kun kirjoitat kaiken edenneen niin nopeasti? Ulkoisesti elämäsi perusasiat ovat kunnossa, sinulla on hyvä ja turvallinen elämäntilanne. Harvalla nuorella on vakituinen työpaikka ja omistusasunto, sinulla on näiden lisäksi vierelläsi myös rakastava ihminen jakamassa elämää.

Nuoruuteen kuuluu oman identiteetin luomisen ja itsensä etsimisen lisäksi myös oman paikan etsiminen elämässä ja yhteiskunnassa. Oletko ehtinyt tutustua itseesi tarpeeksi hyvin ennen kuin olet sitoutunut kumppaniisi? Nuorena aikuisena keskeistä on itsenäistyminen ja oman elämän rakentaminen yksin tai yhdessä kumppanin kanssa. Yleensä tähän vaiheeseen kuuluu myös asioiden kokeilu ennen lopullista sitoutumista. Joskus vaihtoehtojen ja mahdollisuuksien runsaus voi olla hämmentävää ja ahdistavaakin.

Näennäistä itsenäistymistä?

Itsenäistyminen voi olla myös näennäistä. Nuoret ovat nykyään pitempään riippuvaisia vanhemmistaan varsinkin taloudellisesti. Sinulla nämä asiat ovat järjestyneet jo varhain ja elämäsi palaset loksahtaneet paikoilleen. Voisiko olla niin, että juuri tämä ahdistaakin sinua, kun et tahdo pysyä kaiken perässä? Oletko tehnyt elämäsi suuria ratkaisuja ennen kuin olet ehtinyt punnita eri vaihtoehtoja ja pohtia niitä tarpeeksi? Joskus ihminen toimii vain odotusten mukaan ilman että loppujen lopuksi itse edes tietää mitä haluaa. Ovatko asiat vain tapahtuneet ja sinä vain mennyt niiden mukana ilman että olisit itse ohjannut tapahtumien kulkua?

Vaikka kaikki on periaatteessa hyvin, vajoat välillä masennukseen. Masennukseen liittyy usein myös ärtymys ja kärsimättömyys. Sinä purat omaa pahaa oloasi lähimmäisiin, tätä tapahtuu varsinkin kun olet nauttinut alkoholia.
Selvin päin kerrot olevasi ystävällinen ja ymmärtäväinen ihminen. Alkoholi vaikuttaa käyttäytymiseesi ja muuttaa ystävällisen persoonasi aggressiiviseksi. Loppuillasta et mitä ilmeisimmin ole enää hauskaa seuraa kenellekään.

Onko niin, että alkoholin kautta tulee näkyviin jotain sellaista mitä muuten et näe etkä tunnista itsessäsi? Miten ylipäätään käsittelet omia vihan tai pettymyksen tunteita? Ihminen usein torjuu ja tukahduttaa sellaisia puolia itsessään joita ei pysty hyväksymään tai joiden kohtaaminen on liian vaikeaa.

Nainen humalassa

Naisten alkoholin käyttöön liittyy muutamia erityispiirteitä. Nainen kestää alkoholia huonommin kuin mies ja myös alkoholisoituu miestä nopeammin. Runsaasti alkoholia käyttävään naiseen suhtaudutaan edelleen eri tavalla kuin vastaavasti käyttäytyvään mieheen. Huolimatta siitä että naisten alkoholin käyttö on tullut hyväksyttäväksi, moralistiset asenteet elävät edelleen vahvoina.

Naisen odotetaan käyttäytyvän humalassakin hienommin kuin miehen, yleensä myös nainen itse ajattelee näin. Liikaa alkoholia käyttävän naisen ei katsota selviävän hänelle kuuluvista velvoitteistaan. Nainen yrittää viimeiseen asti hoitaa kaikki velvollisuutensa, työn, kodin ja lapset niin hyvin kuin pystyy. Nainen pettää usein itseään palkitsemalla suorituksensa siiderillä tai viinilasillisella; sitten kun olen tehnyt tämän tai tuon, voin ottaa yhden. Epäonnistuminen näissä tehtävissä voikin aiheuttaa naiselle voimakkaampia syyllisyyden ja häpeän tunteita kuin itse alkoholinkäyttö.

Mielihyvää riippuvuudesta

Riippuvuudeksi muodostuva asia tuottaa yleensä välitöntä mielihyvää. Psyykkiseltä kannalta katsottuna riippuvuuden varsinainen kohde ei olekaan itse päihdyttävä aine tai jokin toiminta vaan se psyykkinen tila, jota näillä aineilla tai toiminnalla haetaan. Käyttäytyminen, jota vahvistetaan välittömillä palkinnoilla, lisääntyy paljon helpommin kuin asia, josta saadaan palkinto vasta myöhemmin. Tämän mallin mukaan hyvä humala tänään on paljon tyydyttävämpää kuin mukava aamu huomenna.

Riippuvuuteen sisältyykin ristiriita: toisaalta se tuottaa tyydytystä ja mielihyvää, toisaalta siitä koituu haittaa niin itselle kuin muille. Riippuvuus ehtii kehittyä usein pitkälle ilman että ihminen itse tiedostaa tai tunnustaa tilannettaan. Tähän liittyy asian kieltäminen ja itsensä pettäminen, lopulta suoranainen valehteleminen myös muille, kun ihminen haluaa piilottaa ja salata ongelmansa.

Lohtua vai vauhtia?

Mitä sinä mahdat hakea alkoholista ? Lohtua vai iloa, rentoutusta vai lisää vauhtia? Mihin loppujen lopuksi tarvitset alkoholia? Teetkö liikaa töitä vai etkö osaa rentoutua muuten kuin viinan avulla? Odotatko jo alkuviikosta, että pääset viikonloppuna ulos juhlimaan? Sinun kannattaa etsiä ja opetella myös muita tapoja rentoutua. Voisiko ystävien kanssa seurustella muutenkin kuin alkoholi mukana?

Koska et pysty rajoittamaan alkoholin käyttöä yhteen tai kahteen annokseen, sinun kannattaa miettiä, mitä voisit tehdä ja kuinka paljon ylipäätään voit ottaa. Lopettaminen parin paukun jälkeen on sinulle vaikeaa, joten kannattaako ottaa yhtään ?

Kohti hallintaa

On esitetty, että tie ulos päihteiden väärinkäytöstä kulkee kolmen vaiheen kautta. Alussa ihminen kokee, ettei hän voi tai ei saa käyttää alkoholia tai muita aineita. Tässä vaiheessa tarvitaan ulkoista kontrollia. Toisessa vaiheessa ihminen ei tahdo enää käyttää päihdyttäviä aineita. Tällöin hän on jo matkalla kohti sisäistä hallintaa. Kolmannessa vaiheessa ihminen havaitsee, ettei hän enää tarvitse päihteitä. Tähän liittyy psyykkinen työskentely itsensä kanssa ja sisäisten ristiriitojen ratkeaminen.

Missä vaiheessa sinä mahdat olla? Oletko kenties vasta ensimmäisessä ? Tärkeintä on ottaa vastuu itsestään ja omasta käyttäytymisestään eikä paeta ongelmien kieltämiseen.

Kohtuus tai raittius

Usein alkoholiriippuvuus korvautuu jollain toisella aineella tai toiminnalla ennen kuin ihminen vapautuu kokonaan tai pääsee ainakin kohtuulliseen tasapainoon. Joillekin kohtuukäyttö on mahdollista, toisille ei. Tällöin ainoa vaihtoehto on kieltäytyä kokonaan alkoholin käytöstä.

Kerrot perheasioiden olevan hyvin, mutta jos suvussasi on alkoholiongelmia, sinun kannattaa olla asian suhteen sitäkin tarkempi: riippuvuudella on taipumus periytyä. Vaikka ongelma sinun kohdallasi ei vielä olekaan edennyt pitkälle, on hyvä että heräät jo tässä vaiheessa. Mitä varhemmin asiaan puuttuu, sen parempi.

Voisitkin testata itse omaa suhdettasi alkoholiin olemalla vaikkapa kolme kuukautta raittiina. Tarkkaile omaa käyttäytymistäsi, mielialojasi ja tunnetilojasi tänä aikana. Voisit pitää päiväkirjaa, johon kirjaat omia ajatuksiasi ja tunnereaktioitasi eri tilanteissa.

Jos tämä onnistuu hyvin, voisit kokeilla, voitko ottaa vain pari lasillista. Jos sinulla on vaikeuksia pysyä muutamassa annoksessa kannattaa harkita avun hakemista.

Puhu selvin päin

Kirjeessäsi kerrot myös itsellesi tekemistäsi lupauksista, jotka ovat sitten pettäneet. Toistuvat epäonnistumiset nakertavat itseluottamustasi ja aiheuttavat kielteisiä ajatuksia. Toisilla on tapana muistuttaa itseään ikävistä tapahtumista.

Sinun on hyvä muistuttaa itseäsi siitä että muutos on mahdollista ja sinä voit oppia hallitsemaan juomistasi. Myönteinen ajattelu ja itsensä rohkaiseminen on tässäkin asiassa tärkeää. Ennen kaikkea tarvitaan kuitenkin lujaa tahtoa ja päättäväisyyttä. Myös ystävien ja läheisten tuki on tärkeää, kun ponnistelet kohti parempaa elämänhallintaa. Toivottavasti pystyt puhumaan poikaystäväsi kanssa vaikeista asioista myös selvin päin.

Masennustako?

Mietin myös kuinka masentunut loppujen lopuksi olet? Moni yrittää kohottaa mieltänsä alkoholin avulla, mutta todellisuudessa se vain pahentaa masennusta. Tätä ei ehkä aina ymmärretä tai haluta uskoa. Sinun kannattaisi käydä muutaman kerran psykologin vastaanotolla selvittelemässä omia ajatuksiasi ja tunteitasi, mitä tämän kaiken takana sitten onkaan. Vaikuttaa siltä ettet itsekään oikein tiedä mitä sinussa tapahtuu.

Olet vielä nuori. Ihminen oppii tuntemaan itsensä vasta vähitellen elämän myötä. Anna itsellesi aikaa miettiä eri vaihtoehtoja ja kokeilla eri mahdollisuuksia ennen lopullisia valintoja. Alkoholiongelmaan on saatavilla on myös apua. Apua voi hakea esimerkiksi omasta terveyskeskuksesta, myös A-klinikka ja oma-apuryhmät auttavat apua päihdeongelmasta kärsiviä.

Aiheeseen liittyvää kirjallisuutta: Auvinen Anja: Naisten kesken – juomisesta, naiseudesta, elämästä; Hyttinen Irja: Kun nainen juo; Kujasalo Anne: Viinin viemää – nainen alkoholin ansassa; Koski-Jännes Anja: Miten riippuvuus voitetaan; Suurla Liisa (toim.): Nainen, alkoholi, elämä.

Psykologi Teija Jokipii


Lue lisää
Alkoholin käytöstä

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.