Olen 44-vuotias, naimisissa ja 12-vuotiaiden kaksosten äiti. Jo muutaman vuoden elämäni on ollut jotenkin ”hukassa”. Mies on koko yhdessäolomme ajan ollut viikot työssä muualla, joten arki on ollut minun vastuullani. Aikaisemmin en omaa elämääni suuremmin ehtinyt ajatella enkä kaikkea sitä, mitä mieheni ja minun väliltä puuttuu.

Parisuhteemme on aivan nollassa. Meillä ei enää ole mitään sanottavaa toisillemme. Viikonloput jännittävät jo etukäteen, enkä voi enää kuvitellakaan, että välillämme olisi jotain läheisyyttä. Seksielämämme on hiipunut lasten syntymän jälkeen, eikä sitä ole ollut moneen vuoteen enää ollenkaan. Aikanaan keskustelimme asiasta, haimme ulkopuolista apua, yritimme todella jatkaa avioliittoamme, mutta parin viime vuoden aikana olen luovuttanut. Tuntuu pahalta, sillä joskus on rakastanut toista todella paljon.

Olen aikaisemmin ollut iloinen, elämänmyönteinen ihminen. Minulla on ollut muutama masennusjakso, joihin pyysin mieheni tukea sitä saamatta. Nyt elämäni kulkee harmaana eteenpäin. Lapset ovat viimeinen linkki tähän liittoon.

Puolitoista vuotta sitten tapasin nuoruuden ihastukseni uudelleen, ja siitä alkoi aivan ihana suhde. En ole koskaan elänyt naisena niin ihanaa aikaa. Mies erosi tuona aikana liitostaan vaimon saatua tietää suhteestamme. Omaa eroani aloin suunnitella samoihin aikoihin, mutta miten voikaan olla vaikeaa lähteä 20 vuotta kestäneestä liitosta. Ihastukseni kuitenkin halusi lopettaa yhdessäolomme, koska hänen mielestään minä en ollut tarpeeksi sitoutunut. Enhän voinut, kun olin vielä naimisissa.

En ole voinut hyväksyä suhteemme loppumista. Päivät ajattelen asiaa, ja yöt ovat vielä kamalampia. Miten elämä voi kohdella näin rankasti? Juuri tällä hetkellä omalla elämälläni ei ole kovinkaan suurta merkitystä minulle. Tuntuu, että voin elää sitä tässä avioliitossakin, vaikka se on tyhjää tyhjempi.

Mistä saisin voimaa tehdä ratkaisuja tulevaisuuden suhteen? Olen hyvin riippuvainen miehestäni taloudellisesti. Hän tekee uraansa toisaalla, eikä se tule muuttumaan. En vain haluisi tuhlata elämääni tähän tylsään ja tyhjään arkeen.
En odota tulevaisuudelta suuria. Vähän onnellisuutta riittäisi palauttamaan hymyn kasvoilleni. Ja vielä jossain syvällä sydämessäni uskon, että ihana suhteeni haluaa minut rinnalleen loppuelämäkseen.

Kirjoitat elämäsi olevan hukassa, ja näin on ollut jo muutaman vuoden ajan. Lukiessani kirjettäsi mietin, mistä kenkä loppujen lopuksi puristaa. Onko kyse pelkästään parisuhteesta vai isommasta asiasta? Kuten omaan minuuteen, elämänvaiheeseen ja ehkä ikäänkin liittyvästä ahdistuksesta.

Toteat, ettet ole aikaisemmin ehtinyt ajatella itseäsi ja omia toiveitasi. Kaksosten äitinä sinulla on riittänyt paljon tekemistä. Olet joutunut kantamaan yksin suurimman osan perhe-elämään liittyvästä käytännön vastuusta miehesi ollessa reissutöissä, vaikka hän puolestaan on huolehtinut taloudellisesta toimeentulosta.

Tämä on edelleen aika tavallinen tilanne suomalaisissa perheissä, vaikka vastuunjako onkin muuttunut. Silti on hyvin yleistä, että nainen huolehtii pääasiallisen perheen sisäisistä asioista, mies muista asioista.

Aika ajatella

Lastesi kasvaessa sinulla riittää nyt aikaa pohtia omaa elämää. On varsin tavallista että pari – erityisesti nainen – havahtuu tässä vaiheessa siihen, että yhteys puolisoon on heikentynyt, ellei tyystin katkennut. Voi käydä niin, ettei puolisoilla ole enää muuta yhteistä kuin koti ja lapset. Kovin surulliselta kuulostaa sekin, ettei teillä ole enää mitään sanottavaa toisillenne.Tunne- ja puheyhteys ovat kaiken muun perusta parisuhteessa. Ilman henkistä yhteyttä seksikään ei suju, tai ei ainakaan tuota sellaista tyydytystä kuin parhaimmillaan.

Seksielämän hiipuminen vuosien myötä on yksi parisuhteen kipukohdista ja riski suhteen jatkumiselle. Intohimon säilyttäminen onkin melkoinen haaste jokaiselle pariskunnalle. Miten säilyttää hellyys ja huumori parisuhteessa, on asia, jonka eteen mies ja nainen joutuvat yhdessä ponnistelemaan.

Yksin vastamäessä

Olette hakeneet jossain vaiheessa ulkopuolista apua ja yrittäneet työstää asioita, mutta ilmeisesti tämä ei ole auttanut. Sanot jo luovuttaneesi, vaikka onkin vaikeaa ja surullista myöntää, että liittonne aika alkaa olla ohi. Olet aikaisemmin ollut iloinen ja elämänmyönteinen ihminen, mutta viime aikoina ilo on kadonnut elämästäsi. Sinulla on ollut muutama masennusjakso, joista olet joutunut selviytymään ilman miehesi tukea. Tämä on ollut sinulle pettymys.

Usein sanotaan, että elämän vastoinkäymiset joko yhdistävät puolisoita tai erottavat heidät. Yhteiset elämänkokemukset ovat tavallaan liimaa, joka sitoo puolisot toisiinsa. Onko niin, että te ette ole pystyneet jakamaan elämän eteen tuomia iloja ja suruja keskenänne, vaan olette kumpikin tahollanne kamppailleet yksin vaikeuksien kanssa?

Pako haaveisiin

Rakkausprofessoriksi kutsuttu Kaarina Määttä on tutkinut paljon suomalaisten rakkauselämää. Hänen mukaansa kestävän parisuhteen säilyttävät todennäköisimmin puolisot, jotka löytävät arjen aarremaan ja nauttivat pienistä asioista ja jotka osaavat ilahduttaa toisiaan.

Tärkeää on myös arvostaa itseä ja kunnioittaa toista sekä puhua ja selvittää eteen tulevat ristiriidat. Aina nämä ihanteet eivät toteudu omassa parisuhteessa. Tällöin saattaa tuntua siltä, että aarremaa löytyy muualta kuin omasta suhteesta.
Epätyydyttävässä parisuhteessa piilee riski ihastua ulkopuoliseen. Näin kävi myös sinulle. Tapasit uudelleen nuoruuden ihastuksen, ja koit hänen kanssaan ihanan romanssin.

Vieraassa ihmisessä on myös helpompi nähdä kaikki se hyvä, mitä ei saa omasta suhteesta. Mies teki tahollaan oman ratkaisunsa ja erosi vaimostaan mutta lopetti suhteenne, koska sinä et ollut valmis tekemään omaa valintaasi.

Et kerro, tietääkö miehesi suhteestasi, ja jos tietää miten hän on asiaan suhtautunut? Ero on harvoin mikään helppo ratkaisu. Olet jäänyt roikkumaan jonkinlaiseen välitilaan, et voi enää nauttia yhteisestä elämästä miehesi kanssa, mutta et voi saada nuoruudenrakkauttasikaan, josta edelleen haaveilet ja unelmoit. Ovatko nämä haaveet ja unelmat yksi keino kestää tylsää arkea ja jaksaa päivä kerrallaan eteenpäin, vai ovatko ne pakokeino, joka estää sinua kohtaamasta tosiasioita omassa elämässäsi? Kenties ne ovat molempia.

Epäselvyys rasittaa

Nyt olet eräänlaisessa ansassa. Olet tyytymätön nykyiseen elämääsi, se on tyhjääkin tyhjempi, mutta sinulla ei ole voimia tehdä mitään asioiden muuttamiseksi. Oletko tosiaan sitä mieltä, että voit elää loppuelämäsi tyytyen tylsään ja tyhjään arkeen, kuten sitä kuvaat? Tietenkin on hyvin henkilökohtainen asia, miten itse kukin elämäänsä elää ja mitä kaikkea tarvitsee ollakseen onnellinen.

Totta on myös vanha sanonta, että onni löytyy pienistä asioista eikä aina tarvitse tehdä suuria muutoksia ollakseen onnellinen. Joskus taas ihminen joutuu tekemään vaikeitakin valintoja saadakseen elämänsä tasapainoon: vanhasta on luovuttava ennen kuin uutta voi alkaa rakentaa.

On eräänlainen elämän paradoksi, että onni harvoin putoaa suoraan eteen ilman että itse tekisi mitään sen hyväksi. Toisaalta onni kätkeytyy nimenomaan siihen, mikä meillä on aivan nenämme edessä vaikka emme pysty sitä näkemään.
Kirjettäsi lukiessa mietin myös, kuinka masentunut mahdat olla. Masennus vie ilon elämästä, eikä ihminen pysty enää tuntemaan mielihyvää siitäkään, mikä ennen on tuottanut tyydytystä. Masentunut mieliala vaikuttaa aloitekykyyn ja siihen, että on vaikea tehdä päätöksiä ja ratkaisuja.

Toisaalta suuria ratkaisuja ei pitäisikään tehdä keskellä kriisiä; toisaalta taas ratkaisun tekeminen voi sysätä asioita eteenpäin. Psyykkisesti on hyvin rasittavaa jäädä roikkumaan pitkäksi aikaa epäselvään tilanteeseen. Se sitoo ja kuluttaa voimavaroja. Jossain vaiheessa kannattaa tehdä ratkaisu, sillä ihminen ei pääse elämässään eteenpäin ennen kuin tekee oman valintansa. Sen ei aina tarvitse merkitä eroa, vaan ratkaisu voi olla myös se, että pysytään yhdessä ja yritetään vielä selvittää asioita. Näinhän tekin olette jo tehneet.

Tönäisy eteenpäin

Olet taloudellisesti riippuvainen miehestäsi, mikä pitää sinut kiinni nykyisessä elämässä ja kenties estää sinua hakemasta eroa. Sinua huolettaa, miten pärjäisit lasten kanssa ilman toista huoltajaa. Mutta onko kyseessä pelkästään taloudellinen riippuvuus, vai onko kyseessä jotain syvempää? Raha-asiat yleensä järjestyvät, kunhan vain ihminen muuten pystyy irtautumaan toisesta.

Parisuhteeseen kuuluu luonnostaan tietty riippuvuus, mutta joskus se voi olla hyvin ahdistavaa ja sitovaa. Ero merkitsee aina tietynlaista itsenäistymistä ja uudenlaista vastuunottoa sekä itsestä että lapsista. Olet aivan oikeassa siinä, ettei vaikea parisuhde ole lapsillekaan paras mahdollinen malli heidän tulevaisuuttaan ajatellen. Täytyy silti muistaa myös se, ettei täydellistä parisuhdetta ole olemassakaan.

Kaipaat pientä tönäisyä eteenpäin, mutta mistä sellainen voisi löytyä? Onko sinulla ketään hyvää ystävää, jonka kanssa voisit puhua ja jakaa kokemuksia? Keneltä olet aikaisemmin saanut tukea ja apua vaikeissa tilanteissa? Yksin sinun ei kannata jäädä asioita miettimään, sillä usein tilanne vain pahenee ja masennus syvenee, kun asioita vatvoo yökaudet.

Vaikka yhteinen avunhakeminen ei olekaan tuottanut tulosta, voisit etsiä itsellesi oman terapeutin, jonka kanssa saisit eritellä omia tunteitasi ja pohtia, mitä loppujen lopuksi haluat elämältä ja parisuhteelta. Ja vaikka haaveilet nuoruudenrakkaudesta, sinun on hyvä muistaa, ettei ihaninkaan kumppani voi täyttää kaikkia tarpeita ja toiveita. Kukaan ei voi tehdä toista onnelliseksi, jos jokin muu elämässä tai omassa itsessä ahdistaa mieltä.
Kaikkea ei voi rakentaa toisen ihmisen varaan, vaan meillä jokaisella on vastuu ja oikeus itse rakentaa oma elämämme sellaiseksi kuin se kulloinkin on mahdollista.

Suosittelen sinulle ja muille aiheesta kiinnostuneille luettavaksi Kaarina Määtän teoksia Kestävä parisuhde ja Avioeron tuska ja helpotus.

Psykologi Teija Jokipii

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.