Olen 40-vuotias nainen ja hyvin masentunut tilanteesta, jossa elän. Olen sairastanut paljon, enkä ole sen vuoksi kyennyt tekemään perheyrityksemme töitä. Mieheni on hyvin vahva persoona, joka pitää kurissa koko perheen. Hän käyttää henkistä väkivaltaa esimerkiksi niin, että haukkuu minua lasten kuullen milloin miksikin.
Jos jokin asia menee huonosti, vika on minussa. Hänen mielestään olen mielisairas, laiska ihminen, joka ei tee mitään yhteisiä töitä. Jos hän ottaa alkoholia – kuten tekee monta kertaa viikossa – hän saattaa illalla nukkumaan mentyäni haukkua vaikka kuinka kauan, pitää valoja päällä ja huudattaa radiota.
Hän kulkee paljon luottamustoimissaan ja matkoilla, mutta menoista tai kotiintulosta ei saa kysyä. Kännykkälaskunsa hän piilottaa, niistä ei puhuta. Ja jos kysyn jotain, olen sairas hullu, joka pitäisi viedä hoitoon. Kotitöitä hän ei tee, koska ne ovat hänen mielestään pelkkää laiskottelua.
Haluaisin erota, mutta en uskalla, koska hän on sanonut, etten ikinä saisi lapsia. Hän sanoo tietävänsä tarpeelliset tahot ja tekee mitä vain, ettei lapsia minulle annettaisi. Itse hän ei tee lasten kanssa mitään, huutaa ja rähjää vain. Joskus elämä on niin raskasta että tekisi mieli lopettaa se tähän. Itsetuntoa ei ole jäljellä yhtään, haukkumiset ovat vieneet sen. Sairauskin verottaa voimia.
Kaikki omaisuus on miehen nimissä, ammattia minulla ei ole. Mitä voin tehdä, kun hänelle ei voi puhua? Olen yrittänyt ties kuinka monta kertaa, mutta seuraus on se, että hän ei puhu viikkoon muuten kuin piruillakseen.

Kirjeesi on todella surullinen. Siitä välittyy totaalinen uupuminen nykyiseen elämääsi. Olet joutunut hankalaan tilanteeseen, missä miehesi alistaa sinua ja käyttää henkistä väkivaltaa. Et kerro fyysisestä väkivallasta, toivottavasti et joudu sen kohteeksi. Tässäkin on jo liikaa. En tiedä, milloin tämä on alkanut, mutta oletan että sitä on jatkunut jo pitempään. Ei ihme, että voimasi ovat lopussa.

Parisuhteessa kummankin puolison tunteet ja tarpeet pitäisi ottaa tasapuolisesti huomioon. Myös keskinäinen kunnioitus, vastuunjakaminen ja yhtäläiset oikeudet ja velvollisuudet kuuluvat terveeseen parisuhteeseen. Valitettavasti näin ei aina ole, parisuhdeväkivalta on liiankin yleistä. Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan yhden vuoden aikana 112 000 suomalaista naista kokee parisuhdeväkivaltaa, heistä 90 000 joutuu fyysisen väkivallan kohteeksi. Sinulla on siis suuri joukko kanssasisaria.

Kirjoitat miehesi nolaavan sinua jatkuvasti, jopa lasten kuullen. Sairaaksi haukkuminen ja toisen mielenterveyden kyseenalaistaminen onkin varsin tavallinen henkisen väkivallan muoto. Ei ihme, että itsetuntosi on kadonnut ja olet masentunut. Väkivalta vaikuttaa syvästi naisen itsetuntoon, minäkuvaan ja ihmisarvon tunteeseen, minkä takia nainen usein alistuukin kohtuuttomalta tuntuvaan tilanteeseen. Naiset sinnittelevät päivästä toiseen ja yrittävät kestää ja jaksaa vaikeissakin tilanteissa.

Miehesi hallitsee kotielämäänne, mutta hänen tekemisiinsä ei saa puuttua. Hän ei kerro omista menoistaan, mutta kontrolloi teitä muita. Muut perheenjäsenet joutuvat elämään hänen ehdoillaan pelon ilmapiirissä.

Kerro luotetulle

Tilanteeseen täytyy tulla muutos. Näin ei voi enää jatkua. Jos jäät odottamaan, että miehesi yhtäkkiä muuttuisi, voit joutua odottamaan loputtomiin. Sinun täytyy kerätä voimasi ja hakea apua. Onko sinulla ketään läheistä ystävää tai kenties sisarta, joka voisi auttaa sinua lähtemään liikkeelle? Tietääkö ylipäätään kukaan perheen ulkopuolinen, millaisissa oloissa sinä ja lapsesi elätte?

Suomessa, niin kuin monissa muissakin maissa elää sitkeästi vanha perinne, ettei perheen sisäisistä asioista saa puhua muualla. Mutta jos ei puhuta, vaikeudet ehtivät ajautua liian pitkälle ja tilanteet kärjistyä. Vanhan perinteen noudattaminen siis vain pitkittää kaikkien kärsimystä.

Nyt 2000-luvulla olisi jo aika murtaa vaikenemisen muuri ja luoda uutta kulttuuria, jossa perheen sisäisistäkin asioista on lupa puhua. Näihinkin tilanteisiin voi hakea ja saada apua.

Lapsia on varjeltava

Perheen sisäisestä pahoinvoinnista kärsivät myös lapset. On turha kuvitella, että he eivät huomaa tai ymmärrä mitään. En tiedä, minkä ikäisiä teidän lapsenne ovat, mutta myös pienet lapset näkevät, kuulevat ja ymmärtävät paljon enemmän kuin me aikuiset haluamme myöntää. Lapset aistivat kotona vallitsevan jännittyneen ilmapiirin ja yrittävät sopeutua siihen.
Vaikka väkivalta ja alistaminen ei kohdistuisikaan suoraan lapsiin, myös he altistuvat ja usein myös traumatisoituvat. Lapset ovatkin usein hiljaisia sijaiskärsijöitä, joiden ahdistusta ei huomata. Tilanteen vaikeudesta huolimatta lapset ovat hyvin lojaaleja omia vanhempiaan kohtaan eivätkä sen takia pysty kertomaan tilanteesta kenellekään. Eikä tilanteen ratkaisua tai avun hakemista voi vierittää lasten harteille, vaan teidän vanhempien täytyy aikuisina ihmisinä kantaa vastuu tässä asiassa.

Olet miettinyt myös eroa, mutta et uskalla ottaa ratkaisevaa askelta. Pelkäät menettäväsi lapsesi, kuten miehesi on uhannut. Tämäkin on yksi perheväkivallan muoto, ja lapsia käytetään usein vallankäytön välineenä. Lapsilla uhkaileminen on tehokas tapa sitoa toinen osapuoli paikoilleen ja pitää yllä vallitsevaa tilannetta.

Mutta miksi niin kävisi, onko pelollesi realistisia syitä? Pelkästään se, että miehelläsi on luottamustoimia, ei tee hänestä sinua parempaa huoltajaa. Etukäteen ei kumpaakaan vanhempaa voi asettaa eriarvoiseen asemaan. Erotilanteessa arvioidaan molempien edellytyksiä toimia huoltajana.

Pelkästään taloudellinen asema ei ratkaise huoltajuuskysymystä, vaan huomioon otetaan myös vanhemman kyky huolehtia paitsi lapsen fyysisistä myös hänen tunnetarpeistaan. Jos vanhempi todellakaan ei tee muuta lasten kanssa kuin huutaa ja rähjää heille, miten hän silloin pystyy vastaamaan lapsen tarpeisiin? Entä miten itse jaksat tällä hetkellä ottaa huomioon lasten tarpeet?

Apua voi saada

Elämäsi tuntuu välillä niin raskaalta, että olet ajatellut jopa kaiken lopettamista. Kuoleman toiveet ja itsemurha-ajatukset ovat vakava merkki siitä, että tilanteeseen täytyy todella tulla muutos, ja toivottavasti se tapahtuu mahdollisimman pian. Sinusta saattaa tuntua, ettei muuta ulospääsyä ole kuin kaiken lopettaminen, mutta sinulla on mahdollisuus myös muuhun. Tärkeintä on nyt toivon säilyttäminen ja se, ettet luovuta kesken kaiken. Sinulla ja lapsillasi on oikeus ja mahdollisuus parempaan elämään.

Sinun pitää saada nyt jostakin sen verran rohkeutta ja voimia, että lähdet hakemaan apua. Jos et pysty siihen yksin, pyydä joku luotettava ihminen mukaasi. Kunnan sosiaalitoimesta voit saada apua lasten huoltoon, toimeentuloon ja asunnon hankintaan liittyvissä asioissa. Kun haet apua, kerro tilanteestanne mahdollisimman suoraan ja avoimesti, vaikka se olisikin vaikeaa. Näin varmistat, että myös auttajataho näkee tilanteen vakavuuden.

Mielenterveystoimistosta, tai jos sitä ei ole paikkakunnalla, myös terveyskeskuksesta voit saada asiantuntevaa apua masennukseesi. Masennus kannattaa hoitaa kunnolla, sillä se syö usein voimat niin, ettei jaksa pitää puoliaan vaan alistuu epäoikeudenmukaiseen tilanteeseen.

Ensi- ja turvakodit tarjoavat apua perheväkivallan eri osapuolille (www.ensijaturvakotienliitto.fi), ja usein ne auttavat parisuhdeväkivallasta kärsivää paitsi tilanteen selvittelyssä myös löytämään tien siitä eteenpäin.

Sinun liikkeellelähtösi voi myös ravistella miehesi hereille ja pakottaa hänet näkemään tilanteen muiden kannalta. Vallankäyttäjän on usein vaikea katsoa totuutta silmiin ja myöntää omaa käyttäytymistään. Mutta jos hän on valmis tutkimaan itseään, hänkin voi muuttua. Myös hänen on mahdollista saada apua ongelmiinsa, mutta ensin hänen täytyy tunnistaa ja tunnustaa ne. On hänen oma valintansa, mitä hän on valmis tekemään itsensä ja teidän kaikkien hyväksi. Sinun ei tarvitse ottaa vastuuta miehesi toimista, vaan olet vastuussa ennen kaikkea itsestäsi ja lapsistanne. Ja itsesi ja lasten takia sinun myös täytyy tehdä jotain.

Suosittelen sinulle ja niille tuhansille muille, jotka elävät samanlaisessa tilanteessa luettavaksi
Mirja Kuivaniemen toim. Väkivallasta vapaaksi ja Auli Ojurin
väitöskirjaa Väkivalta elämän varjona (tutkimus selviytymisestä ). Myös
Ann-Mari Lindbergin kirjat Romahdus ja Mahdollisuus ovat lukemisen arvoisia.

Psykologi Teija Jokipii

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Apua huonoon parisuhteeseen?

Olin parisuhteessa narsistisen miehen kanssa ja suhteessa esiintyi paljon väkivaltaa: niin henkistä, fyysistä kuin seksuaalistakin. En uskaltanut puhua asiasta kenellekään koska häpesin tilannetta ja pelkäsin miehen toteuttavan uhkauksensa (satuttaa minua ja/tai minulle tärkeitä ja rakkaita ihmisiä). Onneksi pääsin miehestä lopullisesti eroon tämän sairastuttua ja kuoltua. Tästä suhteesta on kulunut pari vuotta. Nyt olen huolissani hyvästä ystävästäni. Hän on kertonut minulle jotain omasta...
Lue kommentti
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.