Olen yli nelikymppinen nainen, jota miehen lisääntynyt alkoholinkäyttö huolestuttaa. Olemme olleet yhdessä yli kaksikymmentä vuotta.Tavatessamme mieheni oli absolutisti ja siihen juuri ihastuinkin, kun kotielämää lapsena ja nuorena varjosti isän alkoholismi. Isäni oli humalassa väkivaltainen.

Tarkkaa ajankohtaa mieheni juomisen alulle en osaa sanoa. Pikkuhiljaa kotona alkoi viikonloppujuominen, joka viidessä vuodessa on lähes jokapäiväistynyt. Kulutus on mielestäni runsasta, kun kerralla menee puolet viskipullosta ja muutama neloskalja. Luonnekin on jo alkanut muuttua, emme ”ehdi” enää kyläilemään, että hän ehtii ”rentoutua”. Kun ehdin töistä kotiin hoidettuani kaikki kauppa-, pankki-, ym. asiat, miehellä saattaa olla jo pieni humala päällä. Asioista ei voi puhua, koska humalainen ei ole läsnä.

Muutimme syrjään, koska mieheni haave oli luonnonkaunis paikka metsästys- ja kalastusmahdollisuuksilla. Ehdoksi muutolle sanoin juomisen vähentämisen, ja hän lupasi. Juominen on vain lisääntynyt. Lisäksi hän on alkanut vahtia menojani: mieshierojalle en saanut mennä ja gynekologikäynnistä tuli kova huuto.

Oma hyvinvointini alkaa horjua ja ole saanut lieviä paniikkikohtauksia öisin. Kärsin allergiakohtauksista, astmantyyppisestä yskästä, poskiontelotulehduksista ja väsymyksestä. Allergia ja astma on tutkittu, kumpaakaan ei ole. Voiko tällainen johtua stressistä?

Erota pelkään, koska mies on uhkaillut tekevänsä jotain itselleen. Minulla on pieni asunto kaupungissa, jonne voisin mennä, mutta pelkään, että jotakin sattuu poissa ollessani.

Kirjoitat hyvin laajasta ongelmasta, sillä alkoholin suurkuluttajia on maassamme jopa 300 000. Ongelma vaikuttaa monen muunkin ihmisen elämään.

Lapsuuttasi varjosti isäsi alkoholinkäyttö ja väkivaltaisuus. Aikoinaan ihastuit mieheesi juuri sen takia, ettei hän käyttänyt alkoholia. Suuri haaveesi toteutui kun tapasit miehesi. Olette olleet yhdessä jo pitkään, ja ilmeisesti tämä aika on ollut varsin hyvää.

Viimeisten vuosien aikana yhteiselämä on kuitenkin muuttunut, sillä alkoholi varjostaa elämääsi samalla tavalla kuin lapsuudessa. Usein elämässä käykin niin, että se mitä on tapahtunut joskus aikaisemmin, tapahtuu myöhemmin uudestaan. Ihminen joutuu kokemaan uudelleen sen, mitä on yrittänyt kaikin keinoin välttää.

Elämä häiritsee juomista

Alkoholinkäyttö lisääntyy yleensä vähitellen. Näin on käynyt myös miehellesi. Harvoin ihminen osaa sanoa, missä vaiheessa oma hallintakyky alkaa pettää. Näin sanoakseen hänen pitäisi jo tiedostaa asia – silloin hän olisikin jo puolitiessä kohti ongelman ratkaisua.

Miehesi alkoholinkäyttö on liki jokapäiväistä, enää ei voi puhua kohtuukäytöstä. Vaikuttaa siltä, että riippuvuus on kehittynyt aika pitkälle, sillä alkoholi säätelee paljolti miehesi elämää. Alkoholiriippuvuuden seurauksena saattavat myös arvot ja asioiden tärkeysjärjestys muuttua. Tällöin alkoholisti kokee muiden asioiden häiritsevän häntä.

Alkoholi muuttaa ihmisen persoonallisuutta: kiltistä ja mukavasta ihmisestä tulee kaikkea muuta. Miehesi pyrkii kontrolloimaan sinunkin elämääsi, ja ilmeisesti hän on myös mustasukkainen, kun ei halua sinun menevän mieshierojalle tai gynekologille

En tiedä, onko miehesi ollut aikaisemmin taipuvainen mustasukkaisuuteen ja epäluuloisuuteen vai liittyykö tämä nimenomaan alkoholinkäyttöön. Alkoholi voi saada ihmisen kuvittelemaan ja epäilemään kaikenlaista, varsinkin jos henkilö on muutenkin siihen taipuvainen. Jos miehesi alkoholinkäyttö jatkuu näin runsaana, hänen käyttäytymisensä saattaa muuttua entistä vaikeammaksi. Silloin sinunkin elämäsi hankaloituu entisestään.

Perheen ainoa aikuinen

Olette muuttaneet kauniiseen paikkaan luonnon keskelle, missä on tilaa myös lemmikkieläimille. Tämä oli kai alun perin miehesi toive. Laitoit muuton ehdoksi alkoholinkäytön vähentämisen. Kävi kuitenkin kuten olit pelännytkin.
Minkä takia loppujen lopuksi suostuit muuttoon? Onko sinulla muutoinkin tapana taipua miehesi tahtoon ja elää muiden mielen mukaan?

Usein alkoholistiperheessä kasvaneiden lasten on vaikeaa pitää omia puoliaan ja tarve miellyttää muita vielä aikuisenakin. Oma minä on hukassa, jos elämä keskittyy toisista huolehtimiseen. Näin taitaa olla myös sinun kohdallasi.
Usein alkoholistiperheessä käy niin, että toinen joutuu kantamaan paljon vastuuta yhteisistä asioista, jolloin toinen tavallaan vapautuu aikuiselle ihmiselle kuuluvista velvollisuuksistaan. Työnsä miehesi vielä hoitaa jotenkin, mutta kodin asiat jäävät sinulle. Miehesi pääsee töiden jälkeen suoraan rentoutumaan. Kun sinä ehdit väsyneenä kotiin, siellä odottaa humalainen mies. Ei ihme että sinua väsyttää ja ahdistaa.

Kehokin hälytystilassa

Viime aikoina sinulle on tullut paljon psykosomaattisia oireita, vaikka mitään varsi-naista sairautta ei ole todettu. Sekä kehosi että mielesi reagoivat stressaavaan tilanteeseen. Olet ilmeisesti koko ajan hälytysvalmiudessa, kun joudut pelkäämään ja jännittämään mitä seuraavaksi tapahtuu. Koet myös turvattomuutta, koska asutte syrjäisessä paikassa. Mitä oikein pelkäät tapahtuvan?

Nykyinen elämäntilanteesi on nostanut jälleen pintaan ahdistavia lapsuudenmuistoja. Kerrot että isäsi oli humalassa väkivaltainen. Perheväkivalta tekee pahaa paitsi uhrille myös sivullisille. Jo väkivaltaisen tilanteen näkeminen ja kuuleminen ovat traumaattisia kokemuksia. Sinäkin kannat väkivallan muistoja ja nyt kokemuksesi aktivoituvat uudelleen. Tämä saa sinut reagoimaan tilanteeseen hyvin kokonaisvaltaisesti.

Irti läheisriippuvuudesta

Alkoholiongelman yhteydessä puhutaan usein myös läheisriippuvuudesta, millä tarkoitetaan sitä että ihminen alkaa hoitaa ja huolehtia enemmän toisesta kuin itsestään. Omat tarpeet kielletään ja tukahdutetaan. Toisen ongelmasta tulee myös oma ongelma, eikä ihminen osaa enää rajata sitä mikä kuuluu hänelle, mikä toiselle.

Alkoholi hallitsee miehesi elämää ja miehesi juominen sinun elämääsi. Tarkkailetko hänen käyttäytymistään, mielialojaan ja alkoholinkäyttöään niin paljon että unohdat kokonaan itsesi? Sanot ettet halua äitisi kohtaloa, etkä halua että loppuelämäsi olisi samanlaista kuin alkuvuodet, mutta mitä olet valmis tekemään asian hyväksi?

Sinulla on oma asunto, jonne voisit mennä mutta et kuitenkaan mene. Sinun olisi hyvä ottaa välillä etäisyyttä miehesi alkoholinkäyttöön ja olla omalla asunnolla. Tämän ei tarvitse merkitä eroa vaan sitä että saisit välillä hengittää vapaasti ja nukkua kunnolla. Siellä voisit myös ajatella asioita kaikessa rauhassa ja miettiä millaista elämää haluat elää.

Et voi vartioida miestäsi lopunikääsi, tai ainakin se on kovin raskas elämäntapa. Onko jatkuva vartiointi ja tarkkailu jo lapsuudessa omaksuttu tapa, jolla yrität hallita omaa turvattomuuttasi? Uhkailiko isäsikin tekevänsä jotain itselleen tai muille? Itse asiassa uhkailukin on psyykkistä väkivaltaa: sitä harrastava voi hallita tilannetta ja pitää toiset otteessaan.

Hoida itseäsi välillä

Sinun kannattaa välillä tutkia myös omia tunteitasi. Mitä sinulle itsellesi tapahtuisi jos hieman hellittäisit? Et ole vastuussa miehesi alkoholinkäytöstä etkä ylipäätään hänen elämästään, sen sijaan olet vastuussa omastasi. Muutenkin sinun täytyy ajatella omaa hyvinvointiasi, sillä olet uupunut etkä oireistasi päätellen jaksa enää kovin kauaa.

Vaikutat olevan kovin yksin nykyisessä tilanteessa. Miehesi kanssa ette enää pysty puhumaan avoimesti. Miehesi ei humalassa ole läsnä, onko hän sitä edes selvin päin? Onko sinulla ystäviä, joiden kanssa voisit puhua, vai ovatko lemmikkieläimet ainoa lohdutuksen lähde? Ne eivät voi korvata ihmissuhteita.

Usein alkoholiongelma eristää ihmisen, sosiaalinen verkosto kutistuu kun aika ja energia menee ongelman ympärillä pyörimiseen. Alkoholismiin liittyy edelleen myös salailu ja häpeä, minkä takia asiasta ei haluta kertoa ulkopuolisille. Tämä tekee elämän entistä raskaammaksi.

Vaikka miehesi ei haluakaan mennä AA-kerhoon, sinä voit hakea itsellesi apua. Onneksi myös alkoholiriippuvaisten läheisille on tarjolla omia ryhmiä, esim. Al Anon. Monet ovat kokeneet vertaistuen itselleen parhaaksi keinoksi jaksaa raskaassa tilanteessa.

Jos et halua mennä ryhmään, voit hakea apua myös muualta, esim. terveyskeskuspsykologilta tai yksityiseltä terapeutilta, jonka kanssa voisit käydä läpi nykyistä elämääsi ja kenties myös lapsuudenaikaisia tapahtumia. Tärkeintä on ettet enää jää yksin asian kanssa. Alkoholin varjosta on mahdollista päästä pois

Suositeltavaa lukemiseksi Melody Beattie: Irti läheisriippuvuudesta; Tommy Helsten: Virtahepo olohuoneessa; Eira Mollberg: Vakuuslapset; Tuulaliina Varis: Kilpikonna ja olkimarsalkka.

Psykologi Teija Jokipii

Lue lisää:
Puolison alkoholismista

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.