Olen 29-vuotias, naimisissa oleva jatko-opiskeleva nainen. Olemme olleet yhdessä reilut neljä vuotta, naimisissa pian 2 vuotta. Jo pitemmän aikaa parisuhteemme on ollut yhtä vuoristorataa.

Mieheni ei osaa puhua tunteistaan. Minä taas olen tottunut puhumaan avoimesti kaikesta, ainakin muiden kanssa, ainakin ennen. Joskus hän sanoo, kuinka ihana ja rakas olen, mutta hetkeä myöhemmin hän saattaa vetää maton jalkojeni alta toteamalla, ettei ole välittänyt minusta pitkään aikaan.

Minulla on aina ollut huono itsetunto. Hän arvostelee usein ulkonäköäni ja pukeutumistani. Lähinnä mollaten. Muut pitävät minua kauniina ja lahjakkaana. Hänkin usein, mutta näin sanottuaan hän haluaa pudottaa taas minut ”alas”. Hänen mielestään esimerkiksi väsymys ja saamattomuus ovat heikon ihmisen kamalia piirteitä, eikä häneltä saa sympatiaa vaikka olisi todella kipeä.

Olen sairastanut masennusjaksoja, joista oli ”pakko” parantua, koska mieheni ei hyväksy heikkoutta ja mollaus vain pahensi. Tällä hetkellä kärsin syömishäiriöistä. Hänen mielestä kaikesta pääsee yli kun ”ottaa niskasta kiinni”. Asiat tehdään hänen tavallaan tai ei ollenkaan. Olenkin tullut ajan mittaan täysin päättämättömäksi, koska kuulen korvissani, että teen kaiken väärin. En uskalla päättää edes, ostaako lihaa vai kalaa. En osaa ostaa edes mieluisia vaatteita, koska mietin mitä hän pitäisi mistäkin. Hän valittaa usein, että suhteessamme on ongelmia: ei ole puhuttavaa eikä yhteisiä asioita. Usein hän muistuttaa että jos olisin ”sellainen ja sellainen” niin kaikki olisi paremmin.

Haikailen joka päivä jotain muuta. Toisaalta hän osaa olla ihana ja rakas mutta joskus todella kamala ja alistava. Kun suhteeseen tulee jotain ”tylsää”, hän haluaa erota. Hän kokee seksuaalisestikin minut enemmän ”pikkusisareksi”. Kuitenkin hän haluaa sitten jatkaa, ja olen taas ihana, mutta seuraavassa hetkessä syyttää minua.
Näen usein unta ex-miehestäni. Hänestä erosin aika heppoisin syin. En tiedä, miksi en nyt pysty eroamaan.

Elät hyvin rasittavaa vaihetta. Elämäsi ja parisuhteesi on yhtä vuoristorataa. Olet hyvin riippuvainen miehesi sanoista ja käyttäytymisestä, joka vaihtelee paljon. Sinun on vaikea ennustaa, millä tuulella miehesi kulloinkin on: onko hän tyytyväinen vai tyytymätön sinuun.

Mietit liiankin paljon sitä, mitä mieltä miehesi milloinkin on, ja yrität sopeuttaa omaa toimintaasi hänen mukaansa. Tällainen elämä on kuluttavaa ja uuvuttavaa. Vaikutat hyvin epävarmalta omien päätösten suhteen ja itsetuntosi on kiinni siitä, mitä muut sinusta ajattelevat. Et kerro mitään omasta taustasi, mutta oletan että heikolla itsetunnollasi on juurensa jo lapsuudenperheessäsi. Toisaalta saat hyvää palautetta muilta ihmisiltä mutta se menettää merkityksensä, kun heti perään saat kuunnella miehesi mollausta. Koet että miehesi haluaa pudottaa sinut alas: onko siis kyseessä taistelu vallasta ja arvonannosta ?

Heikko vai vahva?

Miehesi ei hyväksy minkäänlaista heikkoutta vaan ilmeisesti ihannoi omanlaistaan vahvuutta. Näin hän yrittää kieltää inhimillisen vajavuuden niin itsessään kuin muissakin. Sen minkä ihminen itsessään kieltää, hän heijastaa muihin ja nämä piirteet toisessa ärsyttävät häntä.

Heikkouden ja vahvuuden voimakentät vaihtelevat miehen ja naisen suhteessa. Tunteakseen itsensä vahvaksi mies usein tarvitseekin rinnalleen itseään heikomman. Heikommaksi itsensä tunteva taas tarvitsee rinnalleen vahvemman tukea antavan puolison.

Vuosisatojen ajan on nimenomaan naisen ajateltu olevan ns. heikompi astia, mutta asetelma voi olla myös toisinpäin. Ylipäätään tämä heikkouden ja vahvuuden välinen jako on vain näennäistä. Meissä kaikissa on molempia, ja meillä jokaisella on myös oikeus sekä heikkouteen että vahvuuteen.

Taistelu vallasta

Miehesi on hallitseva luonne ja hyvin taitava käyttämään valtaa. Hän tekee sen ottamalla voimakkaasti kantaa sinun persoonaasi ja toimintaasi. Roikut hyvin ohuen langan varassa – pitääkö hän minusta tänään vai ei? Pitämällä sinut epävarmuuden tilassa miehesi hallitsee sinua.

Näin tanssitte omituista parisuhdetanssia, missä sopeutat omat askeleesi hänen kuvioihinsa. Taustalla on paitsi peruskysymys siitä, rakastaako hän minua vai ei, myös pelko hylätyksi tulemisesta. Oletko koskaan sanonut suoraan, miltä miehesi käytös sinusta tuntuu? Onko hän todellakin niin piittaamaton sinun tunteistasi kuin annat ymmärtää? Tässä tilanteessa on vaarallista se, että menetät kokonaan omanarvontuntosi. Jatkuva arvostelu nakertaa olematonta itsetuntoasi ja saa sinut lopulta uskomaan siihen mitä kuulet.

Sinun kannattaakin muistaa, ettei miehesi sana suinkaan ole totuus sinusta. Olet menettänyt otteen omasta itsestäsi: ailahtelet miehesi mielialojen mukana ja kamppailet pysyäksesi jotenkin pinnalla. Sinun täytyy suojella itsesi loukkauksilta ja ottaa etäisyyttä miehesi mielipiteisiin. Täysin välinpitämättömäksi et tietenkään voi tulla, koska kyseessä on sinulle niin tärkeä ja läheinen ihminen.

Toimi sinä toisin

Sinun pitäisi saada lisää jämäkkyyttä ja päättäväisyyttä, mutta se ei tapahdu itsestään. Et voi elää koko elämääsi miehesi tai ylipäätään muiden ihmisten ehdoilla, vaan sinun täytyy alkaa tehdä omia valintoja. Kun alat itse toimia toisin se aiheuttaa painetta toisenkin suuntaan: hänkin joutuu muuttamaan omaa käyttäytymistään.

Pelkäätkö menettäväsi miehesi, jos alatkin toimia toisin? Mitä miehesi sanoisi ja miten reagoisi, jos yllättäen tekisitkin jonkin oman valinnan? Ehkäpä miehesi pelkääkin itsevarmaa, omasta arvostaan tietoista naista, joka ei anna polkea itseään maahan. Ehkä hän tarvitseekin rinnalleen ”pikkusisaren”, jota voi pompotella mielensä mukaan. Onko hän valmis tasavertaiseen suhteeseen aikuisen naisen kanssa, joka vaatii myös häneltä enemmän?

Vallankäyttöön liittyy aina myös vastuu. Kieltäytymällä käyttämästä sitä valtaa, mikä ihmiselle kuuluu, hän pakenee myös vastuuta omasta elämästään. Näin hän pääsee ikään kuin turvaan toisen selän taakse. Voisiko sinun kohdallasi olla kysymys myös tästä ? Kaipaatko turvallista isähahmoa tai isoveljeä, joka päättää puolestasi ja kantaa vastuun asioista, vaikka oletkin tyytymätön tähän tilanteeseen. Tällä hetkellä ajatuksesi kiertävät kehää miehesi ympärillä ja tämä kierre pitää saada katkaistua. Sinun kannattaa laatia itsellesi ohjelma, jonka mukaan toimit.

Onko sinulla muuta sosiaalista elämää ja omia ystäviä, joiden kanssa voisit puhua ja joilta voit saada tukea? Pidä kiinni niistä ystävistä joita sinulla on ja yritä tavata heitä mahdollisuuksien mukaan, sillä ystävät ovat korvaamaton rikkaus elämässä.

Vaadi kunnioitusta

Kerrot haikailevasi joka päivä jotain muuta. Näet myös paljon unia ex-miehestä eli mielesi haaveilee jostain paremmasta, vaikka aikoinaan et ollut tyytyväinen siihenkään. Uusi suhde ei ole ratkaisu ongelmiisi, se tuo niitä vain lisää. Täydellistä rakkautta tai kumppania ei ole olemassakaan, joten sitä on turha odottaa, mutta ei myöskään tarvitse tyytyä sellaiseen tilanteeseen, joka aiheuttaa pahoinvointia.

Jos haluatte pysyä yhdessä, teidän molempien on muutettava toimintaanne. Ei riitä että jäät odottamaan, että miehesi yhtäkkiä muuttuisi paremmaksi. Sinun itsesi täytyy myös muuttua ja näyttää hänelle, ettei sinua voi kohdella miten vain.
Sinulla on oikeus odottaa, että miehesi paitsi rakastaa myös kunnioittaa sinua. Usein tämä asia unohtuu. Puhutaan vain rakkaudesta mutta se ei riitä, toista täytyy myös kunnioittaa ja se saattaakin olla vaikeampaa.

Sairaus – keino ratkaista

Olet sairastanut masennusta, syitä tai taustoja et tarkemmin kerro. Liittyykö siihen muutakin kuin nykyinen elämäntilanne? Sanot että sinun oli pakko parantua miehesi takia.

Joskus sairaus voi olla yritys ratkaista jokin ongelma tai laukaista hankala tilanne. Se voi olla heikomman osapuolen viimeinen keino yrittää muuttaa vallitsevaa asetelmaa. Tämä ei tietenkään toimi pitkällä tähtäimellä. Jos alkuperäinen ongelma ei ratkea, oireet usein korvautuvat jollain muulla, niin kuin sinullekin on käynyt – kärsithän tällä hetkellä syömishäiriöstä. Onko syöminen tällä hetkellä ainut asia elämässäsi, mitä voit hallita ja yrittää sen avulla ratkaista muita ongelmia? Se on valitettavasti hyvin vaarallinen tapa, joka vahingoittaa terveyttäsi. (Aiheesta enemmän HT 4/2005 )

Oikeus saada apua

Sinun kannattaisi keskustella tilanteestasi jonkun ammattiauttajan kanssa. Sinulla on oikeus hakea apua itsellesi, olipa miehesi siitä mitä mieltä tahansa.

Yksilöterapia on harvoin ratkaisu parisuhteen ongelmiin, mutta tässä tilanteessa sinun täytyy ajatella omaa hyvinvointiasi. Parasta tietenkin olisi, jos voisitte puhua keskenänne mahdollisimman avoimesti ja kohdata toisenne rakentavalla tavalla ilman turhaa syyllistämistä. Voisitte kokeilla myös pariterapiaa, mikäli miehesi on siihen valmis.

Missään nimessä sinun ei kannata luovuttaa ja alistua vallitsevaan tilanteeseen. Olet 29-vuotias eli juuri siinä iässä missä ihmisen on aika itsenäistyä ja aikuistua. Sinun ei tarvitse jäädä pikkusiskon rooliin vaan voit kasvaa omaksi itseksesi.
Sinun on aika löytää oma arvosi ja voimasi, ja oppia rakastamaan ja arvostamaan myös itseäsi. Toivottavasti löydät itsesi entistä vahvempana ja täydempänä naisena, joka on valmis tasavertaiseen suhteeseen rakastamansa miehen kanssa.

Suosittelen sinulle luettavaksi itsetuntoa vahvistaa kirjallisuutta. Esimerkiksi Kalliopuska Mirja, Arvostan itseäni; Nykänen Anna- Stina, Parhaat puoleni; Sinkkonen Mirja, Naisen itsetunto.

Psykologi Teija Jokipii

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.