Kuva Shutterstock

Kysyisin Sjögrenin syndroomasta: Netissä on annettu ymmärtää, että se on monitahoinen sairaus. Hoidetaanko Sjögrenin syndroomassa vain ilmaantuvia oireita ja tauteja? Esimerkiksi silmätipat ovat minusta todella epämiellyttäviä. Onko kuiviin silmiin muuta hoitokeinoa?

Sjögrenin syndroomassa eli oireyhtymässä kyynel- ja sylkirauhasten toiminta heikkenee. Tauti luokitellaan autoimmuunitauteihin. Syynä pidetään omia kudoksia vastaan syntyviä vasta-aineita, jotka tuhoavat kyynel- ja sylkirauhasia. Silmät ja suu kuivuvat rauhasten tuottaman huuhtelun hiipuessa.

Muutama prosentti suomalaisista kärsii oireyhtymästä. Tauti alkaa tavallisesti keski-iässä ja suurin osa potilaista on naisia. Nivelreumapotilaista noin 15 prosentilla on tämä oireyhtymä. Se liittyy usein myös muihin sidekudossairauksiin, kuten skleroderma tai SLE.

Oireyhtymän diagnoosi perustuu vähintään 3 kuukautta jatkuneisiin oireisiin ja verestä mitattuihin vasta-aineisiin. Tarvittaessa voidaan selvittää sylkirauhasen rakennetta kaikututkimuksessa tai koepalan avulla, samoin mitata kyynelnesteen eritystä.

Sjögrenin syndrooma on useimmiten melko rauhallinen. Kohonnut lasko eli ”senkka” saattaa olla merkki aktiivisemmasta tautimuodosta ja sen hoidossa voidaan käyttää suun kautta otettavaa hydroksiklorokiinilääkitystä.

Vähentynyt kyynelnesteen tuotto aiheuttaa silmiin roskan tunnetta, valonarkuutta ja silmien väsymistä. Osalla potilaista on kuivista silmistä huolimatta kyynelryöppyjä, jotka ilmaantuvat, kun silmien ärsytys pahenee riittävästi.

Kuivien silmien hoidossa vältetään tuulta, pölyä, savua ja ilmastointia. Yöllistä kuivumista voi vaikeissa tapauksissa vähentää uimalaseilla. Kostuttavat silmätipat ja -geelit lievittävät oireita.

Valmisteita on apteekeissa reseptittä saatavana ainakin pari kymmentä, joista kullekin sopivin löytyy kokeilemalla. Yöksi kannattaa käyttää paksumpaa valmistetta ja päivällä nestemäisempi valmiste on yleensä sopivampi. Tippojen ja geelin laittoon tottuu melko nopeasti, kun huomaa niiden lievittävän oireita.

Suun kuiva limakalvo vaikeuttaa nielemistä ja edistää hampaiden reikiintymistä. Kieleen ja huuliin voi tulla halkeamia. Maku- ja hajuaisti voivat heikentyä.

Kuivan suun hoidossa jano­juomana on vesi. Pureskelua vaativan ruuan syöminen lisää syljen eritystä ja on siis eduksi. Happamia juomia, ruokia ja pastilleja vältetään, samoin välipaloja tai tiuhaa ateriointia. Ksylitolipurukumi tai apteekista saatavat imeskelytabletit auttavat lisäämään syljen eritystä eivätkä edistä hampaiden reikiintymistä. Hammaslääkärillä on syytä käydä muutaman kuukauden välein.

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Apua Sjögrenin oireyhtymään

Artikkelissa "Apua Sjögrenin oireyhtymään" puhutaan ainoastaan suun ja silmien kuivuusoireista, mitkä ovatkin syndrooman merkittävin oire, mutta vain osasta oireita puhumalla annetaan väärä kuva oireyhtymästä, joka pahimmillaan aiheuttaa työkyvyttömyyttä mm. nivel- ja lihaskipujen, kuumeilun sekä väsymyksen vuoksi. Katkelma reumaliiton sivulta: "---Myös mahan ja suoliston rauhaset voivat vahingoittua, josta voi seurata B12-vitamiinin ja raudan imeytymisen puutosta. --- Sjögrenin oireyhtymään...
Lue kommentti
Vierailija

Apua Sjögrenin oireyhtymään

Vierailijan 9.7. kommentit olivat paikallaan.Suun kuivuus ilmeisesti ulottuu ruokatorveenkin, koska on vaikea niellä, kurkku polttelee aika-ajoin, hampaita paikataan jatkuvasti, mutta kaiken tämän kestäisi, ellei olisi tätä lamaavaa väsymystä, nivelsärkyjä, lämmönnousua- nukahtelen pitkin päivää ja siten havahdun hereille- sinänsä sekin epämiellytävä kokemus. Lymfosyyttien puutos altistaa infektkioille- paha sylkirauhastulehdus ja keuhkokuume (viikkoja kestänen yskän jälkeen) on koettu viime...
Lue kommentti
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.