Minua on pitkään vaivannut jatkuva stressi, joka on alkanut käydä hermojeni päälle. Jäin leskeksi yhdeksän vuotta sitten. Ensimmäinen aviomieheni teki itsemurhan, joka oli täysi sokki.

Viisi vuotta sitten tapasin miehen, jonka kanssa avioiduin vuosi tapaamisen jälkeen. Elämä tuntui olevan käsissäni. Jo vuosi avioon menon jälkeen tilanne tuntui jotenkin oudolta. Ihan kuin aviomieheni olisi muuttunut luonteeltaan. Hän vältteli minua, yhteiset harrastukset jäivät, samoin läheisyys.

Olemme yrittäneet sovitella liittoamme kolme vuotta. Olemme käyneet avioliittoneuvojallakin, mutta mistään ei ole ollut apua. Olen jopa miettinyt avioeroa. Miten voisin ymmärtää miestäni, joka ei suostu puhumaan vaan on mieluiten tuppisuuna?

Käyn nykyään mielenterveystoimistossa joka toinen kuukausi sairaanhoitajan luona juttelemassa, mutta tuntuu, ettei siitä ole apua. Stressini on jälleen voimistunut, sillä isoäitini kuoli maaliskuussa. Yritän kerätä voimia sekä touhuta kaikenlaista ajankulukseni, ettei tulisi mietittyä mitään ikäviä. Kun stressi ottaa yliotteen minusta, olen aivan mieli maassa, koko elimistöni reagoi valtavasti. Olen lukenut, että musiikkiterapiasta olisi moniin eri asioihin apua. Onko näin?

Miehesi päätyi itsemurhaan yhdeksän vuotta sitten, mikä tietenkin oli sinulle suuri järkytys ja sokki. Sokin keskeisin tarkoitus on säilyttää ihmisen toimintakyky vaikeassa tilanteessa. Se suojaa mieltä sellaiselta tiedolta, jota ihminen ei vielä kykene ottamaan vastaan tai kestämään. Toisaalta se tallettaa muistiin tilanteeseen liittyvää tietoa ja tunnelmia myöhempää käsittelyä varten.

Traumaattinen tapahtuma aiheuttaa yleensä aina psyykkisen kriisin, joka usein vaatii myös asiantuntija-apua. Nykyään puhutaan posttraumaattisesta stressistä, joka seuraa traumaattista tapahtumaa, mistä sinäkin olet kärsinyt.

En tiedä millaista apua sait miehesi kuoleman jälkeen, mutta läheisen itsemurha herättää aina jälkeenjäävissä monenlaisia tuskallisia ajatuksia ja tunteita. Saitko silloin kriisiapua ja oliko sinulla mahdollisuus keskustella ja jakaa näitä kokemuksia?

Nykyään jokaisessa kunnassa pitäisi toimia kriisiryhmä, joka tarjoaa apua tällaisessa tilanteessa. Vaikka asiaa ei olisikaan käyty läpi silloin kun tilanne oli akuutti, koskaan ei ole liian myöhäistä puuttua asiaan, jos se edelleen vaivaa mieltäsi.

Haudatut taakat esiin

Usein vaikeat ja traumaattiset tapahtumat haudataan syvälle omaan mieleen, ja niitä kannetaan taakkoina ilman että asiaa osataan tai pystytään jakamaan kenenkään kanssa.

Onneksi viime vuosina itsemurhista on alettu rohkeammin puhua, vaikka vieläkin asiaan liittyy paljon salailua. Vaikeneminen ei asiaa paranna eikä helpota oloa, päinvastoin se tekee omaisten taakasta vieläkin raskaamman. Itsemurhaan liittyy aina paljon vaikeita ja ristiriitaisiakin tunteita, surua ja ikävää, syyllisyyttä ja häpeää. Ja usein vihaakin toisen ratkaisun johdosta.

On tärkeää muistaa ja ymmärtää, että itsemurha on ahdinkoon päätyneen henkilökohtainen ratkaisu eikä kenenkään syy. Läheinenkään ihminen ei aina voi tietää eikä tuntea toisen kokemaa elämäntuskaa, joka voi johtaa itsemurhaan.

Itsemurhan jälkeen läheiset kärsivät usein unihäiriöistä, levottomuudesta ja keskittymisvaikeuksista, eristäytyneisyydestä, syyllisyydentunteista, voimattomuudesta ja avuttomuudesta sekä erilaisista pelkotiloista.

Joka vuosi arviolta noin 1 200 suomalaista päätyy itsemurhaan. He jättävät jälkeensä noin 100 000 surevaa läheistä, joten sinulla on paljon kohtalotovereita.

Uusi ja vanha menetys

Olet vastikään menettänyt itsellesi tärkeän isoäidin, jonka kuolemaa nyt suret. Kuvaat surun olevan pinnalla ja mielialan maassa. Tämä on luonnollista, kun menetämme rakkaan ihmisen.

Mummusi kuolema on selvästi herättänyt myös miehesi kuolemaan liittyviä tunteita ja muistoja. Uusi menetys nostaakin usein pintaan aikaisempiin tapahtumiin liittyviä kokemuksia, varsinkin, jos niitä ei ole aikoinaan pystynyt käymään kunnolla läpi. Ihmismielen kerroksellisuus toimii niin, että uudet tapahtumat aktivoivat vanhoja asioita.

Nykyään tiedetään myös se, että suru on paljon pidempi ja yksilöllisempi prosessi kuin mitä aikaisemmin ajateltiin. Itsemurhan tehneiden omaisilla suruprosessi on tavallistakin pidempi ja monesti myös hyvin yksinäinen. Ystävät ja tuttavat voivat arkailla ottaa asiaa puheeksi tuntiessaan itsensä avuttomaksi ja keinottomaksi toisen surun edessä. Usein kuitenkin riittäisi pelkkä läsnäolo ja tunne siitä, ettei sinua jätetä yksin.

Ruumiskin oireilee

Kuvaat kärsiväsi stressistä ja myös elimistösi reagoi tilanteeseen. Psyykkisten oireiden lisäksi monilla on myös erilaisia fyysisiä oireita ja tuntemuksia: rintakipuja, hengenahdistusta, pyörrytyksen tunnetta, vatsavaivoja, hikoilua ja vapinaa.
Vaikuttaa siltä, että sinäkin reagoit hyvin kokonaisvaltaisesti stressaavaan tilanteeseen.

Nyt on tärkeää on pysähtyä kuuntelemaan omaa kokemusta ja yrittää etsiä sanoja sille, mikä sinua ahdistaa. Itsehoitona voisit kokeilla jotain rentoutusmenetelmää, mikä voisi auttaa sinua rauhoittumaan.

Mietit myös voisiko esimerkiksi musiikkiterapiasta olla sinulle apua. Mikä estää sinua kokeilemasta sitä ? Jos paikkakunnallasi toimii musiikkiterapeutti, ota rohkeasti yhteyttä häneen. Kosketuksen saamisessa omiin tunteisiin tarvitaan joskus muitakin keinoja kuin puhumista, vaikka se onkin kaikkien terapiamuotojen ydin.

Lisää tietoa voit saada myös mielenterveystoimistosta, missä olet harvakseltaan käynyt. Tapaaminen joka toinen kuukausi ovat liian vähän. Terapeuttinen työskentely vaatii tiiviimpää hoitoa, jotta asioita voisi työstää syvemmällä tasolla.
Voisitko tiivistää tapaamisia oman hoitajasi kanssa? Usein terapiassa tavataan vähintään kerran viikossa, intensiivisessä psykoterapiassa ja kriisiterapiassa kaksi kolme kertaa viikossa.

Lukkoja auki

Ensimmäisen miehesi kuoleman jälkeen olet löytänyt uuden miehen. Se että olet uskaltanut ja pystynyt solmimaan uuden suhteen, on hieno asia. Valitettavasti suhteenne ei toimi kunnolla, vaan teillä tuntuu olevan vaikeuksia kommunikoida keskenänne.

Vuosi naimisiinmenonne jälkeen tilanne alkoi muuttua. Mitä silloin oikein tapahtui? Luisuitteko vain vähitellen kauemmaksi toisistanne vai tapahtuiko jotain erityistä? Kerrot miehesi olevan hyvin sulkeutuneen, itseäsi pidät avoimena luonteena. Olette käyneet yhdessä avioliittoneuvojallakin, mutta ilmeisesti tämäkään ei ole auttanut. Joskus miesten on vaikea puhua vieraalle ihmiselle, varsinkin jos pariterapeutti on nainen. Hän saattaa kokea, että asetelma on jo alun perin häntä syyllistävä.

Vaikka tilanteenne onkin jumissa, voisitteko vielä yrittää selvitellä välejänne? Voisit ehdottaa jotain yhteistä tekemistä, josta miehesi pitää. Suhteenne jatkumisen kannalta tärkeintä olisi nyt saavuttaa edes jonkinlainen yhteys toiseen. Yhteisen tekemisen ja kokemusten kautta voi löytyä myös kadonnut puheyhteys. Et tietenkään voi tehdä enempää kuin oman osasi suhteenne hyväksi.

Lisää tietoa: Suomen mielenterveysseuran ja itsemurhan tehneidenläheisten nettisivuilta ja palvelevista puhelimista, Surunauha puh. (09) 440 054. Kysy lisää omalla paikkakunnallasi toimivista sururyhmistä ja parisuhdekursseista, joita myös seurakunnat järjestää.

Kirjallisuutta: Särkynyt sydän, omainen ja itsemurha toim. Tarja Heiskanen; Soili Poijula, Surutyö; Alon Gratch, Jos miehet puhuisivat, mitä he sanoisivat; Deborah Tannen, Puhummeko samaa kieltä. Mies ja nainen keskustelevat; Hellsten Tommy, Lähelle on pitkä matka; Soli Poijula, Suru-sydämen matka; Leinonen Maaria, Surun sisar on lohdutus.

Psykologi Teija Jokipii

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.