Olen 27-vuotias kolmen lapsen äiti. Oireeni alkoivat kolmannen lapseni synnyttyä kaksi vuotta sitten. Minulle alkoi tulla mielikuvia, että olen keskellä Afrikkaa ja kuvittelen juoksevani henkeni edestä lasteni kanssa karkuun leijonia. Tunne on aito, ja ”herään” tavallaan pakottamaan itseni, että se on jotain ”unta”. Minulla on muitakin tällaisia pelkotiloja, ja ne voivat tulla missä vain. Pääsin hetkeksi eroon niistä, mutta nyt olen alkanut epäilemään, että kuulen myös ääniä.

Ajan liikenteessä ja tunnen, kuinka kaikki katsovat minua vihaisesti ja tööttäilevät, vaikka kukaan ei ole töötännyt. Kysyin asiaa kerran kaveriltani, kun hän oli kyydissä. Töissä tuntuu, että kaikki puhuvat minusta pahaa selän takana ja katsovat oudosti. Välillä tulee hirveä häpeän tunne, että olen ylipäätään tullut töihin: mitä minä oikein kuvittelen itsestäni, enhän osaa mitään. Järjellä tiedän, että olen käynyt alan koulutukset hyvillä arvosanoilla ja saanut palkankorotuksen.

Nämä ajatukset kiusaavat minua niin, että joinakin päivinä tunnen, että nyt en selviä. Haen sairauslomaa flunssaan, ja taas mielikuvat pääsevät valloilleen. Lääkäriin en mene, sillä en halua ongelmia. Jos puhuisin näistä, lääkäri ihmettelisi, kuinka pärjään lasteni kanssa. Hoidan lapseni hyvin. He ovat päivähoidossa, ja sieltä on tullut vain hyvää palautetta. Mutta kuinka hoitaisin itseäni?

Lapsen syntymä on tapahtuma, johon liitetään yleensä vain myönteisiä mielikuvia. Onnellisuuden sädekehä on kuitenkin myytti, jonka takia monet tuntevat paineita täydellisestä onnistumisesta äitinä ja toisaalta syyllisyyttä siitä, kun kaikki ei mene niin kuin pitäisi.

Äidiksi tuleminen ja äitinä oleminen ei aina ole pelkästään hymyä ja onnea, vaan siihen saattaa liittyä myös itkua ja masennusta. Ensimmäinen lapsi saa aikaan melkoisen muutosprosessin naisen elämässä. Sen lisäksi, että naisen keho muuttuu radikaalisti, myös hänen käsityksensä itsestään muuttuu. Lapsen tulo muuttaa myös parisuhdetta sekä perheen rooli- ja työnjakoa.

Yleinen baby blues

Kirjoitat sairastaneesi synnytysmasennusta nuorimman lapsen syntymän jälkeen, mistä on nyt kaksi vuotta. Oliko se vain lievää baby bluesia vai varsinaista masennusta? Kun kysyt, onko syytä huoleen, vastaus riippuu siitä kuinka vakavasta tilasta on kysymys.

Arvioidaan että 50–80 prosenttia vastasynnyttäneistä äideistä kokee voimakasta mielialanvaihtelua ja alavireisyyttä. Tätä synnytyksen jälkeistä herkistymistä kutsutaan myös baby bluesiksi. Sen oireita ovat epävarmuus, itkuisuus, ahdistuneisuus, unettomuus sekä pelko omasta ja lapsen terveydestä. Oireet johtuvat hormonitasapainon muutoksista, väsymyksestä ja jännityksen purkautumisesta.

Usein unohdetaan, että tila on luonnollinen ja tarkoituksenmukainen, sillä se auttaa äitiä sopeutumaan uuteen elämäntilanteeseen ja ohjaa häntä vastaamaan vauvan tarpeisiin parhaalla mahdollisella tavalla. Baby blues on yleensä lievää ja menee ohi itsestään, kun väsymys hellittää ja hormonitasapaino normalisoituu. Usein läheisten ymmärtävä tuki riittää, eikä lääkehoitoa tai pitempää terapiaa tarvita.

Synnytysmasennus

Joskus baby bluesista voi kehittyä myös vakavampi masennustila. Varsinaista masennusta kokee eri arvioiden mukaan 10–25 prosenttia äideistä. Masennus alkaa tavallisimman noin kuukauden kuluttua synnytyksestä mutta joskus paljon myöhemmin, vasta vuoden kuluttua. Sen oireisiin kuuluvat muun muassa voimakas väsymys ja uupuneisuus, aloitekyvyttömyys ja päättämättömyys, univaikeudet sekä paniikin ja ahdistuksen tunteet.

Äidillä on voimakkaita pelkoja ja pakkoajatuksia: hän saattaa pelätä että lapselle tapahtuu jotain pahaa tai että hän itse tekee tälle jotain. Tavallista on myös ylihuolehtivuus lapsesta tai lapsen menettämisen pelko sekä riittämättömyyden tunteet ja epävarmuus siitä, osaako hoitaa lasta oikein.

Monet miettivät rakkauden kokemista: rakastaako itse lasta tarpeeksi ja rakastaako lapsi häntä. Tosiasiassa vain pieni osa äideistä kokee heti syvää rakkautta vastasyntynyttä kohtaa. Rakkaus vaatii aikaa kypsyäkseen ja kasvaakseen.
Pahimmillaan tilaan liittyy kuolemanajatuksia. Vaikka puhutaankin synnytysmasennuksesta, on syytä muistuttaa että masennus voi alkaa jo ennen synnytystä ja joskus se saattaa kestää pitkäänkin, jopa vuosia. Yleensä äiti tarvitsee asiantuntevaa apua selviytyäkseen masennuksesta.

Se mitä kerrot kirjeessäsi viittaa siihen, että oireesi ovat uusiutuneet. Tilanteesi vaikuttaa myös siltä, että siihen kannattaa hakea apua. Mistä silloin kaksi vuotta sitten sait apua ja voisitko ajatella ottavasi yhteyttä samaan tahoon?

Totta vai kuvitelmaa?

Vakavin synnytyksen jälkeinen psyykkinen oireyhtymä on niin sanottu lapsivuodepsykoosi. Se on kuitenkin harvinainen, sillä vain 0,1–0,2 prosenttia synnyttäjistä sairastuu siihen. Oireena, kuten muissakin psykooseissa, on todellisuudentajun häiriintyminen. Psykoosissa ihminen menettää realiteettien hallinnan, hän voi olla sekava ja harhainen, joskus yliaktiivinen, toisinaan taas täydellisen passiivinen. Tällöin tarvitaan aina ammattiapua ja yleensä myös sairaalahoitoa.
Lapsivuodepsykoosi saattaa uusiutua vuoden tai parin päästä, mutta ennuste on kuitenkin hyvä, sillä suurin osa sairastuneista paranee täysin.

Mistä pelot tulevat?

Joskus synnyttäminen ja äidiksi tulo voi aktivoida hyvin varhaisia kokemuksia, ja nostaa pintaan vaikeitakin tunnemuistoja, jotka nainen on tähän asti pystynyt torjumaan mielestään. Samoin voi joutua kohtaamaan omaan äitisuhteeseen liittyviä käsittelemättömiä asioita. Masentuneilla äideillä on usein vaikeuksia parisuhteessaan, eivätkä he koe saavansa tarpeeksi tukea mieheltään. Yksinäisyyden tunteet ovat yleisiä. Myös raskauden sujumisella ja synnytyskokemuksella saattaa olla yhteys masennukseen. Tunnistatko sinä mitään näistä asioista omalla kohdallasi?

Sinulla on monenlaisia pelkotiloja, jotka voivat tulla missä vain. Kerrot hyvin elävistä mielikuvista joissa pakenet lasten kanssa henkesi edestä. Pelot, että lapsille tapahtuu jotain pahaa, ovat aika tavallisia. Omat pelkosi ovat unenomaisia, ja pääset niistä pakottamalla itsesi ajattelemaan, että ne ovat vain unta.

Huolestuneisuuteen liittyy jatkuva ympäristön tarkkailu ja varuillaan olo. Kyseessä on eräänlainen ylivireystila, missä äiti on kaikki aistit valppaina huomatakseen hälyttävät merkit. Varuillaanolo on alkujaan hyvin primitiivinen ja tarkoituksenmukainen reaktio, sillä onhan sen tarkoitus jälkeläisten suojelu ja eloonjäämisen varmistaminen.

Äiti voi heijastaa omat sisäiset yllykkeensä ulkoiseen ympäristöön ja sen takia kokea monenlaisia pelkoja. Jatkuva ympäristön tarkkailu on kuitenkin hyvin kuluttavaa, se myös vaikeuttaa rentoutumista ja nukahtamista. Riittävä lepo on kuitenkin olennaisen tärkeä asia jaksamisen kannalta.

Äänet vakava oire

Olet alkanut epäillä kuulevasi myös ääniä, mikä on yleensä oire jostain vakavammasta häiriöstä. Pelkäät myös että ihmiset ja työkaverisi puhuvat sinusta pahaa selkäsi takana. Tällaiset pelot ja epäluottamus toisia ihmisiä kohtaan liittyvät usein psyykkisen tasapainon järkkymiseen. Joudut välillä miettimään mikä on totta, mikä ei, ja tähän tarvitset apua muilta ihmisiltä, joilta joudut tarkistamaan asioiden todenperäisyyttä.

Sinulla on myös arvottomuudentunteita, ja epäilet omia kykyjäsi. Olet selvinnyt tähän asti töissä jotenkin ja hakenut välillä sairauslomaa eri syillä. Sairausloma ei kuitenkaan ei auta, sillä kun olet kotona mielikuvat pääsevät taas valloilleen. Tähän asti olet pystynyt hallitsemaan itsesi ja ajatuksiasi, mutta kuinka kauan tämä voi jatkua?

Oletko puhunut näistä asioista kenellekään? Tietääkö miehesi tai joku muu läheisesi mitään peloistasi? Et halua kertoa asioistasi lääkärille, sillä pelkäät että se vaikuttaa siihen, miten kykyjäsi toimia lasten huoltajana arvioidaan. Monesti äidit kieltävät avun tarpeensa, koska pelkäävät masentuneisuuden myöntämisen olevan merkki huonosta äitiydestä. Mutta näinhän asia ei suinkaan aina ole. Sinäkin olet hoitanut lapset hyvin ja saanut siitä palautetta lastenhoidon ammattilaisilta.

Yksin ei tarvitse jaksaa

Hoidat lapsesi erittäin hyvin mutta mietit miten voisit hoitaa myös itseäsi. Synnytyksen jälkeisen masennuksen hoitaminen huolella on erittäin tärkeää sillä tämä elämänvaihe on hyvin merkityksellinen paitsi äidille itselleen myös lapselle ja koko perheelle.

Avunhakeminen onkin vastuunkantamista paitsi omasta hyvinvoinnista myös lapsista. Voit kertoa tilanteestasi ensin läheisillesi, sillä silloin heidän on helpompi ymmärtää sinua. Siten voit saada heiltä myös tarvitsemaasi apua ja tukea.
Monille myös vertaistuki on ollut tärkeää toipumisen kannalta. Pelkkä läheisten apu tai vertaistuki ei kuitenkaan aina riitä, ja sinäkin tarvitset asiantuntevaa ammattiapua.

Jos sinusta tuntuu vaikealta mennä yksin vastaanotolle, pyydä mukaan joku läheisistäsi. Keneen luotat niin paljon, että uskallat kertoa hänelle tuntemuksistasi?

Jos et uskalla kertoa asiasta suoraan lääkärille, voisitko puhua ensin terveydenhoitajan kanssa? Älä turhaan pelkää kertoa näistä asioista lääkärillekään, sillä hän on sinun puolellasi eikä suinkaan sinua vastaan. Kertomasi ei myöskään vahingoita lapsiasi vaan päinvastoin koituu heidänkin hyväkseen. Apua voit hakea myös terveyskeskuspsykologilta tai psykiatrian poliklinikasta.

Psykologi Teija Jokipii

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.