65-vuotias mies tiedustelee sydäninfarktin jälkeisen lääkehoidon tarpeellisuudesta. Hän on sairastanut lievän sydäninfarktin keväällä 2001, minkä jälkeen lääkityksenä on ollut kerran päivässä Seloken 47,5 mg ja Primaspan 100 mg. Voisiko lääkityksestä luopua, kun hiljattain tehdyssä rasituskokeessa ei ilmennyt poikkeavaa ja kun lääkitys hidastaa liikuntasuorituksia?

Kysyjä on sairastanut sydäninfarktin. Se on sepelvaltimotaudin akuutti tapahtuma, joka vaurioittaa sydänlihasta. Osalla potilaista vaurio on niin pieni, ettei se käytännössä haittaa sydämen pumppaustoimintaa. Uusintatapahtumien estossa (sekundaaripreventio) ovat elämäntapamuutokset oleellisia.

Konkreettisia tavoitteita ovat tupakoinnin lopettaminen, mahdollisen ylipainon vähentäminen, liikkuminen vähintään 2,5 tuntia viikossa ja ruokavalion muuttaminen Välimeren tyyppiseksi. Sydämelle sopiva ruoka sisältää päivittäin vähintään 600 g vihanneksia ja hedelmiä, pehmeitä kasvirasvoja sekä kalaöljyjä ainakin kerran viikossa. Sydän- ja verisuonitapahtumia lisäävät myös verenpaine- ja sokeritauti, ja niiden hyvä hoito on osa sekundaaripreventiota.

Monien lääkkeiden on osoitettu parantavan sydäninfarktin jälkeistä ennustetta. Näitä ovat veren hyytymistä valtimoissa estävät lääkkeet, beetasalpaajat, veren rasvoja alentavat lääkkeet ja angiotensiininestäjät (ACE-estäjät). Näitä lääkkeitä käytetään nykyisin sydäninfarktin jälkeen, vaikkei oireita olisikaan, tavoitteena uusien tukosten esto. Toinen tavoite on estää jo sairastetun sydänlihasvaurion usein käynnistämää sydämen laajenemista ja rytmihäiriöitä.

Pieniannoksinen asetosalisyylihappo (75–150 mg/vrk) estää verihiutaleiden takertumista toisiinsa ja on valtimotukosten estossa edullinen ja tehokas peruslääke. Klopidogreeli on vaihtoehto asetosalisyylihappoallergisille ja lisälääke pallolaajennetuille.

Beetasalpaajien on osoitettu tutkimuksissa parantavan ennustetta sydäninfarktin jälkeen ja myös potilailla, joilla on sydämen vajaatoiminta.

Statiinit, jotka ovat yleisimmin käytettyjä veren rasvalääkkeitä, vähentävät kroonista sepelvaltimotautia sairastavien potilaiden sydän- ja verisuonitapahtumia noin kolmanneksella. Sepelvaltimotautia sairastavien hoidon tavoitteena on saada ”paha kolesteroli” LDL alle 2,5 mmol/l. Hoidosta näyttää hyötyvän suurin osa sepelvaltimopotilaista mukaan lukien potilaat, joilla veren rasva-arvot ovat ”normaalit”.

Angiotensiiniestäjien (ACE) on osoitettu parantavan sydäninfarktin jälkeistä ennustetta erityisesti, jos vaurio on suurehko tai infarktin yhteydessä on ollut sydämen vajaatoiminta.

Kysyjän sydäninfarkti on luokiteltu lieväksi ja hän on ollut oireeton sydäninfarktin jälkeen. Lääkehoidon tärkeimpänä tavoitteena on silloin uusien tukosten esto. Siinä elintavat (jotka kysyjällä tuntuvat olevan kunnossa), verihiutaleiden takertumista estävä lääkitys (Primaspan) ja statiinit ovat tärkeimpiä.

Beetasalpaajan antamaa hyötyä on punnittava sen rasitusta haittaavaa vaikutusta vastaan, kun kyseessä on aktiiviliikkuja. Beetasalpaaja hidastaa aktiiviliikkujan muutenkin matalaa syketasoa ja heikentää myös lihasten suorituskykyä rasituksessa. Lievän sydäninfarktin jälkeen onkin mahdollista, että beetasalpaajan haitat ylittävät sen hyödyt aktiiviliikkujalla. Lääkityksestä kannattaa keskustella lääkärin kanssa, koska yleisiä hoito-ohjeita sovellettaessa otetaan aina potilaskohtaiset seikat huomioon.

Sinikka Pohjolan-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.