Olen lukenut että miehillä alkoholin käytön riskiraja on 24 annosta viikossa. Haluaisin saada tietää, mitä kaikkia riskejä on, jos tämän rajan säännöllisesti ja moninkertaisesti ylittää. Aviomieheni, 49-vuotias, juo keskiolutta päivittäin hyvinkin runsaasti. Työpäivän päätteeksi olutta kuluu 3–4 litraa, ja viikonlopun aikana kulutus on kahdessa vuorokaudessa 12–16 litraa ellei enemmänkin. Hänen normaali kulutuksensa on siis lähes 80 annosta viikossa. Hän juo olutta pitkin päivää eikä yleensä vaikuta kovin päihtyneeltä, mutta asia silti sekä ahdistaa että huolestuttaa minua.

Kysyjän huoli on kovasti aiheellinen. Yleisesti käytetyt alkoholin riskirajat kuvaavat sitä, että henkilön riski sairastua alkoholisairauksiin suurenee, jos viikkokulutus ylittyy. Näitä sairauksia ovat ennen kaikkea sydämen, verisuonten ja hermoston sairauksia. Mihin sitten riskiraja vedetään, riippuu siitä, kuinka suuresta riskistä puhutaan. Eri maissa myös kulttuuriset tekijät näyttävät vaikuttavan siihen, millainen alkoholinkäyttö katsotaan haitalliseksi. Meillä haitat näyttävät lisääntyvät humalahakuisen juomisen seurauksena. Suomalainen Käypä hoito -suositus asettaa sellaiseksi ylärajaksi, josta keskimäärin ei ole haittaa miehille, 3 ravintola-annosta päivässä (noin 20 annosta viikossa) ja naisille 1,5 annosta päivässä (noin 10 annosta viikossa).

Kysyjän aviomiehen kulutus ylittää haitattomaksi katsotun kulutuksen ylärajan moninkertaisesti. Käytetyt määrät ovat sellaisia, että niistä mitä suurimmalla todennäköisyydellä on huomattavia terveyshaittoja. Runsas alkoholin käyttö lisää todennäköisyyttä sairastua moniin sairauksiin, kuten maksakirroosiin, ruoansulatuskanavan syöpiin, haimatulehdukseen, verenpainetautiin ja tämän seurauksena sydämen ja aivoverenkierron sairauksiin. Lisäksi alkoholinkäyttö lisää riskiä joutua tapaturmiin.

Kuvatut olutmäärät sisältävät jo pelkästään energiaa noin 1800 kilokaloria päivässä. Se on puolet kevyttä työtä tekevän päivittäisestä energiatarpeesta. Siksi runsas oluenjuonti yleensä johtaa myös ylipainoon ja tästä johtuviin terveysongelmiin, kuten diabetesriskin lisääntymiseen ja tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin. Lisäksi tuollaiset määrät aiheuttavat vähitellen monenlaista muutakin haittaa, kuten keskushermoston vaurioita ja impotenssia.

Vaikka yksilöllinen vaihtelu elimistön kyvystä kestää alkoholia on suuri, on erittäin todennäköistä, että näillä määrillä haitoista on nyt jo ainakin viitteitä, esimerkiksi kohonneena verenpaineena. Mikäli kulutus jatkuu samanlaisena, haitat vain lisääntyvät.

Kysyjää varmaankin askarruttaa, mitä hän voisi tehdä. Oleellista olisi, että aviomies tulisi tietoiseksi käyttämänsä alkoholimäärän haitoista sekä nyt että varsinkin tulevaisuudessa. Keinoista vähentää oluenkäyttöä ja löytää vaihtoehtoja nykyisille elintavoille voi keskustella esimerkiksi paikallisen terveydenhoitajan tai A-klinikan työntekijän kanssa. Internetistä on myös saatavilla paljon tietoa ja neuvoja osoitteesta www.paihdelinkki.fi.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.