Olen 50-vuotias nainen. Kohtuni ja munasarjani on poistettu, ja toinen lisämunuainen leikattu kasvaimen vuoksi. Käytän Divigel-hormonivalmistetta ja kyhmystruumaan tyroksiini-valmistetta. Nyt ylä- ja alahuuleeni on ilmaantunut parrankasvua. Kertooko se, että jotain hormonia on liikaa tai liian vähän? Kehtaanko tällaisena mennä edes lääkäriin?

Lääketieteen oppikirja toteaa, että naisilla raja normaalin ja liiallisen karvoituksen välillä on kuin veteen piirretty viiva. Karvoitus etenkin säärissä ja käsivarsissa ei yleensä ole merkki mistään sairaudesta, vaan se on synnynnäinen ominaisuus. Merkittävää karvojen liikakasvua eli hirsutismia esiintyy noin 1–2 prosentilla naisista. Silloin takana on usein mieshormonin liikavaikutus.

Naisen munasarjat tuottavat naishormonien lisäksi pieniä määriä myös mieshormonia, testosteronia. Samoin sitä tule hieman lisämunuaisista. Joskus munasarjat tai lisämunuaiset alkavat tuottaa mieshormonia liikaa, jolloin karvankasvu lisääntyy. Syynä voi olla myös se, että karvatupet ovat herkistyneet mieshormonille, jolloin normaali hormonin määrä lisää karvoitusta. Mieshormoni säätelee etenkin ylä- ja alahuulen, poskien, leuan, rintojen, lapaluiden välin, alavatsan ja reisin karvoitusta.

Yleisin hormonihäiriön syy on ns. PCO eli munasarjojen monirakkulatauti, johon liittyy kuukautishäiriöitä ja lihavuutta. Harvinaisempia syitä ovat lisämunuaisten tai munasarjojen kasvaimet. Nämä ovat sairauksia, joita pitää tutkia ja hoitaa.

Mitä kysyjälle neuvoksi? Silloin kun liikakarvoitus on ilmaantunut parin kolmen vuoden sisällä ja etenkin jos se lisääntyy, hormonihäiriön mahdollisuus on suuri. Koska aikaisemmin on ollut lisämunaisessakin vikaa, sitä suuremmalla syyllä pitäisi tutkia.

Hormoniasioista tietää eniten endokrinologian erikoislääkäri. Nimi ei varmaan paljoa potilaille kerro, ei myöskään sen suora käännös "umpieritysrauhasten erikoislääkäri". Enemmän ehkä kertoo endokrinologin vapaa käännös "hormonien ja aineenvaihdunnan erikoislääkäri".

Endokrinologeja on sekä sisätautilääkäreinä että gynekologeina, joista molemmat pystyvät tutkimaan liikakarvoitusta. Jos tätä erikoisalaa ei paikkakunnalta löydy, tavallinen gynekologi voi tehdä alkuselvitykset ja tarvittaessa lähettää lisätutkimuksiin. Nämä erikoislääkärit näkevät vastaanotoillaan paljon hirsutismista kärsiviä potilaita, joten lääkäriin menoa ei tarvitse arastella.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

matala verenpaine, huimaus, pyörtyminen, väsymys

Olen 18-vuotias nainen ja kärsin voimakkaasta huimaamisesta ja hapen puutoksesta saunassa. Olen ollut lähellä pyörtyä, mutta estän sen poistumalla saunasta. Huimaamisen aikaan myös silmissä sumenee, jalat tuntuvat veltoilta, korvat menevät ikään kuin lukkoon ja kuulen suhinaa, myös sydämen syke tihenee. Mistä tämä johtuu?

Kysymys on jokseenkin kattava kuvaus pyörtymistä usein edeltävästä oirekimarasta - niin sanotusta presynkopeoireistosta. Lämpimässä saunassa ääreisverenkierto avautuu, jolloin verenpaine laskee. Sydän nopeuttaa sykintäänsä pitääkseen yllä riittävää verenkiertoa muun muassa aivoihin. Korvien lukkoon meno, äänten etääntyminen, huimaus ja hapenloppumisen tunne ovat oireita aivojen verenkierron puutteesta.

Uhkaavan pyörtymisen saa tavallisesti estettyä, kun hakeutuu istumaan tai makuulle viileään puku- tai pesuhuoneeseen. Erityisesti nuoret hoikat henkilöt ovat alttiita saunassa ilmaantuvalle huonovointisuudelle. Myös varttuneet henkilöt, varsinkin jos käytössä on sykettä hidastavia tai verenpainetta laskevia lääkkeitä, ovat alttiita pyörtymiselle saunassa. Henkilöt, joiden verenpaine on matala, kokevat helposti saunomisen epämiellyttäväksi tällaisten oireiden takia.

Oireita voi välttää tyytymällä maltilliseen saunan lämpötilaan ja lyhyisiin löylyjaksoihin. Myös saunan hyvä ilmanvaihto on eduksi. Kuivassa ja kuumassa saunassa olo on epämiellyttävä, vaikkei olisikaan herkästi pyörtyvä. Riittävä nesteen nauttiminen ennen saunomista ja sen yhteydessä vähentää oireita.

Alkoholi pienenäkin annoksena voi taas lisätä oireita, koska sekin hetkeksi laskee ääreisverenkiertoa avaavan vaikutuksensa kautta verenpainetta.
Toivottavasti näistä tiedoista on apua saunomisesta nauttimiseksi. Antaahan saunominen parhaimmillaan verrattoman rentoutus- ja virkistyskokemuksen.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

M

Apua, saunassa huimaa

Saunominenhan ei liene kenellekään pakollista. Itse ainakin olen sen lopettanut juuri siksi, että saunassa tulee huono olo. Ei ole merkitystä sillä, kuinka kuuma saunassa on tai kuinka kauan siellä on, ilmanvaihto on kunnossa, verenpaineeni on normaali, en käytä alkoholia tms. yllä luetelluista.
Lue kommentti
sydänkohtaus, sepelvaltaimotauti, rytmihäiriö, sydämen vajaatoiminta, estrogeeni, hormonihoito

Estrogeeni antaa naisen sydämelle erityissuojaa vaihdevuosiin asti. Viimeistään nelikymppisenä kannattaa tarkastaa, onko omissa elintavoissa sellaista, mikä rasittaa sydäntä kun hormonisuoja loppuu.

Naiset ovat vuosikymmeniä tuudittautuneet siihen, että sydänsairaudet ovat miesten vitsaus. Niinhän meille on rummutettu. Naisen sydämen parempi kunto on kuitenkin myytti, jolle ei löydy perusteita.

Sydänsairauksia on kaikilla yhtä lailla, kunhan vuosia kertyy. Naishormoni estrogeeni antaa suojaa niin kauan kuin sitä erittyy, mutta vaihdevuodet muuttavat tilanteen. Keskimäärin estrogeenituotanto loppuu 51-vuotiaana, jonka jälkeen naisen sydän on samalla viivalla miehen sydämen kanssa.

Näin estrogeeni suojaa

Estrogeenin suojavaikutus perustuu siihen, että se vaikuttaa edullisesti rasvatasapainoon. Kun hormonituotanto vaihdevuosien aikana hiipuu, kolesteroliarvot nousevat keskimäärin viidenneksellä – vaikka elämäntavat pysyisivät ennallaan.

Estrogeenituotannon loppuminen kasvattaa huonon LDL-kolesterolin määrä verenkierrossa. Sydäntä suojaavan hyvän HDL-kolesterolin osuus taas laskee.

Estrogeenin vaikuttaa sydämeen myös valtimoiden kautta. Se rentouttaa verisuonia ja pitää ne joustavina.

– Rennot suonet eivät reagoi paineenheittelyihin yhtä herkästi kuin jäykät suonet. Se vähentää sydämen muljahteluita ja tykytystuntemuksia, sydäntautien erikoislääkäri Sinikka Pohjola-Sintonen kertoo.

Auttaako hormonihoito?

Hormonihoito pitkittää estrogeenin suojavaikutuksia. Sydäntauteihin sairastumisen riski vähenee, jos hormonihoito aloitetaan ennen kuin verisuonistoon alkaa kehittyä haitallisia muutoksia.

Ajoitus on tärkeä: Jos verisuonet ovat jo alkaneet kalkkeutua, estrogeeni voi jopa lisätä sydänsairauksien riskiä.

Täysin estrogeenikaan – elimistön oma tai hormonihoidosta saatu – ei estä sairastumasta sepelvaltimotautiin keski-iässä tai sitä ennen. Perimällä on oma osuutensa, mutta ratkaisevassa asemassa ovat elintavat.

– Etenkin tupakointi, verenpainetauti, diabetes tai kohollaan olevat sokeriarvot voivat johtaa sepelvaltimotautiin jo ennen vaihdevuosia, Pohjola-Sintonen kertoo.

Pahoinvointi peittää rintakivun

Sen lisäksi, että naiset sairastuvat sydänsairauksiin miehiä myöhemmin, eroja on oireissa. Niiden poikkeavuuksia on Pohjola-Sintosen mukaan kuitenkin suurenneltu — vaikka hän myöntää itsekin esitelmöineensä aiemmin sydämen sukupuolieroista.

Akuutin sydänkohtauksen tavallisin oire on puristava tai painava rintakipu. Se voi heijastua ylävatsalle, käsivarteen tai kaulalle. Rintakipu on tärkein sydäninfarktin tunnusmerkki sukupuolesta riippumatta. Lisäksi voi olla hikisyyttä ja joillakin myös huimausta.

Erojakin löytyy: pahoinvointi ja oksentaminen ovat naisilla yleisempiä kuin miehillä.

Joskus pahoinvointi voi olla niin voimakasta, että se peittää rintakivun alleen.

Vatsatautiin sydämestä peräisin olevia oireita ei kovin helposti sekoita, mutta niinkin voi käydä, jos kohtaus on sydämen alapinnalla. Muita kovia vatsakipuja aiheuttavia sairauksia ovat vatsahaava, sappikivet, ruokatorven tulehdus tai kouristus sekä paksusuolen toimintahäiriöt.

Rinnassa tuntuvan voimakkaan kivun kanssa ei kannata jäädä kotiin odottelemaan, etenkään jos siihen liittyy hengenahdistusta tai tajuttomuutta. Soitto hätänumeroon auttaa ratkaisemaan, onko syytä lähteä päivystykseen.

–  Soittokynnystä hätänumeroon saisi mielestäni edelleen madaltaa. Luurin päässä on ihminen, joka on koulutettu seulomaan pikaista apua tarvitsevat vähemmän kiireellisistä, Pohjola-Sintonen sanoo.

Kuumat aallotkin tykyttävät

Sepelvaltimotaudille tyypillinen rasitusrintakipu voi joskus jäädä naisilla huomaamatta siksi, että iän tuomat liikuntarajoitteet hidastavat menoa. Rasituskipua ei pääse syntymään, jos meno on kovin hidasta ja kolotuksia on muutenkin runsaanlaisesti.

Naiset kärsivät miehiä useammin rasituksen laukaisemasta hengenahdistuksesta. Sitä voi olla vaikea yhdistää sydämeen. Taustalta voi kuitenkin löytyä verenpainetaudin mukana yleistyvä sydämen vasemman kammion lepovaiheen toimintahäiriö.

Vaihdevuosiin voi liittyä yöllisiä tykytyksiä. Ne ovat osa hormonimyrskyn aiheuttamia kuumia aaltoja.

Epämääräiset tykytykset voivat saada epäilemään sydän- ja verisuonisairautta. Käynti lääkärillä selventää, kummasta on kyse. Jos syynä ovat vaihdevuodet, hormonihoito useimmiten rauhoittaa öitä.

Havahdu, nelikymppinen!

Viimeistään nelikymppisenä kannattaa havahtua. Tämä on tärkeää etenkin, jos suvussa on sydän- ja verisuonisairauksia tai diabetesta.

Mihinkään superdieetteihin tai himoliikuntaan ei Sinikka Pohjola-Sintosen mukaan ole syytä hurahtaa. Kasvisvoittoinen ruoka ja itselle mieluisa hikeä nostattava liikunta kolmena päivänä viikossa riittää.

Verenpaineen seuraaminen on tärkeää. Apuna tässä voi olla kotona käytettävä olkavarsimittari tai terveyskeskusten tai lääkäriasemien verenpaineen mittauspisteet. Hiukankin kohollaan oleva verenpaine tekee sydämelle hallaa, jos sitä jatkuu vuosikausia.

Verenpaineen lisäksi kannattaa vahtia verensokeriarvoja, varsinkin jos näiden lukemat ovat olleet koholla raskausaikana. Myös ylipainoa ja tupakointia on syytä välttää, jos haluaa olla sydämelleen ystävä.

–  Kohtuullisuus on sydämelle parasta. Se koskee niin liikuntaa, ruokaa kuin murehtimistakin.

Asiantuntija: Sinikka Pohjola-Sintonen, sydäntautien erikoislääkäri, ylilääkäri, HYKS Peijaksen sairaalan kardiologian poliklinikka.

  • Sepelvaltimotauti johtuu sepelvaltimoiden ahtautumisesta. Sen seurauksena sydänlihaksen verenkierto ja hapensaanti häiriintyvät. Ahtautumisen syynä on valtimonkovettumatauti eli ateroskleroosi.
  • Sydänkohtaus on äkillinen sydänperäinen sairauskohtaus. Se voi olla rasituskipua tai sydäninfarkti.
  • Rasituskipu eli angina pectoris on sepelvaltimotautia sairastavalla rasituksessa toistuva puristus rintakehällä, joka leviää kaulalle, käsivarteen ja ylävatsaan. Kipu lievittyy nopeasti levossa.
  • Sydäninfarkti saa alkunsa, kun valtimo menee kokonaan tukkoon. Infarkti tuntuu kovana kipuna rintalastan takana. Se voi säteillä olkavarsiin, leukaan ja selkään. Kipu ei mene levolla pois ja vaatii pikaista sairaalahoitoa.
ehkäisykapseli, miehen ehkäisyväline, raskaudenehkäisy

Miten miesten ehkäisykapseli toimii ja onko se jo markkinoilla? Koko toimintaprosessi ja sivuvaikutukset ovat melko tuntemattomia minulle. Myös hinta kiinnostaa.

Valitettavasti lukija joutuu pettymään. Miehen ehkäisykapselia ei ole markkinoilla eikä lähiaikoina odotettavissa.

Miehen hormonaalisen raskaudenehkäisyn idea on vanha; eri valmisteita on tutkittu useamman vuosikymmenen ajan. 1990-luvulla valmistuneessa WHO:n monikeskustutkimuksesta saatiin lupaavia tuloksia testosteronin tehosta miehen siittiötuotannon pysäyttämisessä.

Mistä sitten johtuu, että laajasta tutkimustoiminnasta huolimatta miehille ei edelleenkään ole kondomin ja sterilisaation lisäksi tarjolla muuta ehkäisymenetelmää?

Miehen hormonaalinen raskaudenehkäisy perustuu samaan periaatteeseen kuin naisen yhdistelmäehkäisy. Sukupuolihormoneilla estetään kivekseen vaikuttavien aivolisäkehormonien eritys. Näin vähennetään kiveksen omaa testosteronin tuotantoa, ja samalla siittiöiden muodostuminen estyy.

Tutkimuksissa on käytetty testosteronia tai testosteronin ja jonkun muun ns. steroidihormonin yhdistelmää. Ehkäisyvalmisteessa oleva testosteroni siis toisaalta estää omaa kiveksen testosteronituotantoa mutta samalla varmistaa että mies ei kärsi testosteronin puutteesta.

Ongelma on, että siittiöiden muodostus ei vähene nopeasti ja osalle miehistä siittiötuotantoa jää jonkin verran. Käytännössä tehon toteaminen vaatii siemennesteanalyysin 3–4 kuukauden kuluttua hoidon alusta, ja sen ajan pitää käyttää muuta ehkäisyä. Etukäteen ei myöskään voi arvioida kenen kohdalla ehkäisymenetelmä tulee riittävän luotettavasti toimimaan. On myös muistettava, että valmisteen käytön lopetuksen jälkeen siittiötuotanto ei välittömästi palaudu.

Kun suunnitellaan uutta ehkäisyvalmistetta, vaatimustaso sekä tehon että haitattomuuden suhteen on korkea. Myös hinta, hoidon yksinkertaisuus ja käytännöllinen toteutus ovat tärkeitä.

Joudumme siis edelleen odottelemaan miehen ehkäisykapselia.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

virtsarakontulehdus, virtsavaivat, estrogeeni, hormonihoito

Paikallinen hormonihoito helpottaa paitsi emättimen myös virtsarakon ongelmia.

Alapään kuivuus ja kutina, jopa yhdyntäkivut, vaivaavat joka toista naista jossain vaiheessa elämää. Hyvä apu on apteekista ilman reseptiä saatavat estrogeenipuikot ja -geelit, joita laitetaan emättimen limakalvoille.

Laajan katsausartikkelin mukaan paikallinen estrogeenihoito auttaa paitsi emättimen kutinaan, kirvelyyn ja arkuuteen myös virtsateiden ongelmiin. Estrogeeniä sisältävät tuotteet vähensivät virtsan pidätysvaikeuksia, tiheävirtsaisuutta sekä virtsatietulehduksia, vaikka hormonia olisi ollut ihan vähän.

Estrogeenihormoni vahvistaa limakalvoja, ja sen tuotanto voi häiriintyä esimerkiksi raskauden, imetyksen, kohdunpoiston, vaihdevuosien tai e-pillereiden käytön vuoksi. Myös tietyt sairaudet, kuten nivelreuma, Sjögrenin syndrooma ja atooppinen ihottuma, kuivattavat limakalvoja.