Äidillä on astmaa ja alaraajoihin vievien valtimoiden ahtautumista, mitä on hoidettu leikkauksella. Nyt on todettu sydämen laajentuma. Mitä se merkitsee?

Sydämen laajentuma ei ole mikään erillinen sairaus vaan seurausta monista erilaisista sydänsairauksista. Annan joitakin esimerkkejä.

Kun verenpaine on liian korkea, sydänlihas joutuu tekemään enemmän työtä pumpatessaan verta valtimoihin. Tämä on sama ilmiö kuin ilmapalloa puhaltaessa. Alussa pallossa paine on pieni, jolloin kevyt puhaltaminen riittää. Kun pallo täyttyy ja paine sen sisällä kasvaa, tarvitaan puhaltamiseen enemmän voimaa.

Kun sydän pumppaa verta valtimoihin, joissa on korkea paine, sen täytyy tehdä enemmän työtä ja supistua tavallista voimakkaammin. Siihen sydän pystyy alussa hyvin, mutta vuosien mittaan sydänlihas paksunee samalla tavalla kuin muutkin lihakset alkavat pullistella. Jossain vaiheessa sydänlihas alkaa väsyä ja sen seinämä vähitellen pettää. Sydän laajenee. Tämä on yksi tärkeä syy siihen, että kohonnutta verenpainetta pyritään tehokkaasti hoitaman.

Monissa läppävioissakin sydän joutuu tekemään ylimääräistä työtä. Esimerkiksi jos sydämen vasemman eteisen ja kammion välissä oleva hiippaläppä vuotaa, osa kammion pumppaamasta verestä palaa takaisin eteiseen. Työ on suurempi, kun verta pitää pumpata normaali määrä valtimoihin ja vielä ylimääräistä eteisiin. Tässäkin ajan mittaan sydänlihas väsyy ja laajenee.

Laajeneminen voi johtua myös sydänlihaksen viasta. Sydäninfarktin vuoksi osa sydänlihaksesta voi mennä kuolioon ja korvautua sidekudoksella. Jos vaurio on laaja, lihas tältä kohdin heikkenee ja laajenee. Sydänlihas voi vaurioitua monista muistakin syistä, esimerkiksi kovan alkoholinkäytön tai sydänlihastulehdusten seurauksena.

Kokenut lääkäri voi todeta huomattavan sydämen laajentuman sydämen seutua tunnustelleen ja stetoskoopilla kuunnellessa, mutta lievää laajentumaa ei tällä tavalla yleensä voi havaita. Laajentuma näkyy tavallisessa rintakehän röntgen-kuvassa (thorax-röntgenkuva). Tarkin tutkimus on sydämen kaikututkimus, joka nykyään kuuluu sydänlääkärin rutiinitutkimuksiin.

Jos laajentuma on huomattava, siihen liittyy sydämen vajaatoimintaa, mikä ilmenee hengenahdistuksena tai turvotuksina. Kun laajentuma todetaan, pyritään aina selvittämään sen aiheuttaja. Jos ollaan ajoissa liikkeellä, vajaatoiminta voidaan estää hoidolla, esimerkiksi verenpainelääkkeillä tai läppäleikkauksella. Jo syntynyttä vajaatoimintaa voidaan hoitaa lääkkeillä.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

luuliikunta nivelrikko fibromyalgia

54-vuotiaalla äidilläni todettiin fibromyalgia ja nivelrikko polvissa kolmisen vuotta sitten. Isoäidillänikin on nivelrikkoa. Ovatko nämä sairaudet periytyviä? Olen itse 30-vuotias.

Fibromyalgiaan liittyy laaja-alaista tuki- ja liikuntaelimistön kipua ja jäykkyyttä, uupumusta, univaikeuksia, mielialan laskua ja moninaisia vaivoja, joille ei tutkimuksissa löydy muuta selittävää syytä . Fibromyalgian syytä ei vielä tunneta. Maailmanlaajuisesti sitä esiintyy noin 2-4 %:lla . Suomalaisesta kaksostutkimuksesta saatujen tietojen perusteella periytyvyyden on arvioitu selittävän noin puolet fibromyalgiaan sairastumisen riskistä.

Fibromyalgiaan ei ole olemassa parantavaa hoitoa. Liikunnalla, terveellisillä elintavoilla, ylipainon välttämisellä ja tietyillä mielialaan ja kipuun vaikuttavilla lääkkeillä voidaan lievittää oireita.

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus, jossa niveltä suojaava rustopinta vaurioituu ja vuosien kuluessa tuhoutuu aiheuttaen kipua nivelissä, tavallisimmin polvissa, lonkissa, sormissa ja selässä. Nivelrikko voi saada alkunsa nivelen vammasta mutta suurimmalla osalla nivelrikko ilmenee ilman selvää syytä. Nivelrikolle altistavia tekijöitä ovat ikä, ylipaino, poikkeava nivelen kuormitus, nivelten kehityshäiriöt ja perimä. Nivelrikkoonkaan ei ole parantavaa hoitoa.

Oireita voidaan lievittää sopivalla liikunnalla, kipulääkkeillä ja joskus niveliin pistettävillä kortisonilla ja hyaluronihapolla. Normaalipainoon pyrkiminen on tärkeää etenkin lonkka- ja polvinivelrikossa. Suun kautta otettavilla nivelrikkolääkkeillä (glukosamiini ja kondroitiini) ei ole tutkimuksissa voitu osoittaa merkittävää tehoa. Mikäli muut hoidot eivät riitä, tehdään tekonivelleikkaus.

Nivelrikko periytyy selvemmin kuin fibromyalgia. Normaalipaino, säännöllinen liikunta ja terveet elämäntavat auttavat nivelrikon ehkäisyssä, mutta perintötekijöiden vuoksi se ei ole näillä keinoillakaan täysin vältettävissä.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

kyynärpääkipu

Olen 50-vuotias nainen ja kärsin oikean käsivarren puutumisesta erityisesti nukkuessa ja pyöräillessä. Minulla on todettu diabeteksen esiaste ja verisuonten rappeutumia päässä.

Oireisto vie ajatukset kyynärhermon ongelmaan. Sille on ominaista kyynärvartta pitkin pikkurilliin säteilevä puutumisen tunne. Tavallisimmin hermo ärtyy tai vahingoittuu kyynärpään kohdalla. Jokainen on varmasti joskus tuntenut sähköiskumaisen kivun, kun tuohon kohtaan on osunut isku. Nukuttaessa kyljellään kämmen posken alla hermo usein venyy kyynärpään ja joskus myös rannekanavan kohdalta. Käsi voi tuntua pitkään puutuneelta. Ranteen yliojennus pyöräilyn aikana voi myös ärsyttää hermoa.

Hoitona on nukkuma-asennon muuttaminen ja kyynärpään käytön vähentäminen. Joskus voidaan tarvita leikkausta. Kyynärhermon ärsytys tai vaurio on yleinen ilman muuta neurologista sairautta, mutta voi joskus olla osa laajempaa ääreishermojen rappeutumista.
Käsivarren puutuminen rasituksessa ei siis aina olen sepelvaltimo-oire. Sydänoireiksi ei sovi yöllinen puutuminen eikä oireilu vain pyöräillessä.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hammastahna

Hammastahnat lupailevat sitä sun tätä. Mihin pitäisi kiinnittää huomiota tahnaa valitessa?

1. Fluori

Fluori vahvistaa hampaan kiillettä ja hidastaa bakteerien kasvua. Alle 6-vuotiaille sopii tahna, jonka fluoripitoisuus on 1 000–1 100 ppm, vanhemmille 1 450 ppm. Jos ikenet ovat vetäytyneet, paljastunut hammaskaula tarvitsee vielä enemmän suojaa, silloin hammaslääkäri voi kirjoittaa reseptin erikoistahnaan.

2. Hankaus

RDA (Relative Dentin Abravisity) kertoo tahnan hankaavuuden. Monien hammaslääkäreiden mielestä RDA-arvon tulisi olla alle 100, jottei kiille vaurioittuisi. Kaupassa myytävät valkaisevat tahnat eivät oikeasti muuta hampaan perusväriä. Niiden hankaavat aineet tai entsyymit voivat poistaa hampaan pinnalta näkyvät värjäytymät. Riskinä on, että kiille vaurioituu ja värjäytyy jatkossa entistä helpommin.

3. Vaahto

Natriumlauryylisulfaatti (SLS) on aine, joka saa hammastahnan vaahtoamaan. Monet pitävät vaahtoavasta tahanasta, mutta siitä voi olla myös haittaa. SLS saattaa aiheuttaa kirvelyä ja lisätä aftojen eli haavaumien syntyä.

4. Vihlonta

Joissakin tahnoissa on arginiini-aminohappoa, joka rauhoittaa hampaiden vihlontaa ainakin väliaikaisesti. Muita vihlomista mah-dollisesti vähentäviä aineita on strontiumasetaatti ja kaliumnitraatti.

5. Kostutus

Osassa tahnoissa on betaiinia tai oliiviöljyä, jotka helpottavat kuivan suun oireita.

6. Desinfiointi

Mikrobeja tuhoavaa triklosania käytetään joissakin tahnoissa. Aineen vähentää bakteerien ja sienten kasvua mutta myös lisää vastustuskykyisten bakteerien määrää ja olevan riski ympäristölle. Vaikka triklosaanilla saattaa olla ientulehdusta estävä vaikutus, Suomen Hammaslääkäriliitto ei suosittele sen käyttöä kuin erityistapauksissa.

Muita bakteerien määrää vähentäviä ainesosia on erilaiset eteeriset öljyt, kuten mentoli, fenoli, tymoli, eugenoli, metyylisalisylaatti ja eukalyptoli sekä sinkkisitraatti. Sitraatit ja pyrofosfaatit vähentävät hammaskiven muodostumista – ja siten mahdollisesti ientulehdusta – mutta koska ne häiritsevät mineralisaatiota, niitä ei suositella lapsille, kariespotilaille eikä kuivan suun oireista kärsiville.

Asiantuntija: Päivi Siukosaari, hammaslääketieteen tohtori, erikoishammaslääkäri

Vierailija

Mitä hammastahnasi sisältää?

Pesu vedellä ja harjalla riittää. Muista pestä hammasmukisi säännöllisesti ja vaihtaa uusi harja vanhan tilalle. Myös hammasvälit on syytä puhdistaa. Syömäsi ravinto vaikuttaa myös suun bakteereihin, limakalvoihin sekä ennenkaikkea hammasluuhun. ÄLÄ tupakoi ja käytä alkoholia kohtuudella, jos käytät. Alkoholi ei ole välttämätöntä ihmisen elolle. Ruokavalio, elämäntavat ja perimä vaikuttavat siihen, kuinka paljon hampaat värjäytyvät. RDA (ei hankaa kiillettä) on nolla näissä ja muitakin löytyy:...
Lue kommentti
kilpirauhanen, vajaatoiminta, liikatoiminta, tyroksiini

Mateleeko mieli ja kroppa kuin etanalla vai käytkö kierroksilla kuin duracell-pupu? Jos syynä on kiukutteleva kilpirauhanen, oikea lääkitys voi muuttaa yön päiväksi.

Kilpirauhasen toimintahäiriöt ovat niitä harvoja sairauksia, jotka tulevat, jos ovat tullakseen. Puhkeamiseen ei voi elintavoillaan vaikuttaa. Vaikka olisit kuinka liikkunut, syönyt ja levännyt suositusten mukaan, et pysty estämään sairastumista, jos se kohdalle osuu.

Kilpirauhasen toiminnan häiriintymisen alkusyytä ei tunneta. Jos olet syntynyt naiseksi ja suvussasi on kilpirauhasen sairauksia tai muita autoimmuunitauteja, kuten tyypin 1 diabetesta, keliakiaa tai reumaa, olet vain saanut huonon arvan.

Yhdeksän kymmenestä sairastuneesta on naisia ja hyvin monella löytyy lähisuvusta kilpirauhassairauksia.

Periytyvyyden erikoisuus on se, että se voi puhjeta samassa suvussa toisille vajaatoimintana ja toisille liikatoimintana.

Sekoittuu stressiin tai masennukseen

Kilpirauhanen on noin 20 grammaa painava rauhanen, joka tuottaa tyroksiinihormonia. Kilpirauhashormonia tarvitaan moniin elimistön toimintoihin: sen vaikutukset näkyvät muun muassa aivoissa, hermostossa, lihaksissa, aineenvaihdunnassa ja lämmöntuotannossa.

Sairastuneilla kilpirauhanen tuottaa tyroksiinia joko liian vähän tai liian paljon.

Vajaatoiminnan lääkkeitä käyttää noin neljännesmiljoona suomalaista. Liikatoimintaa on vähemmän. Siihen lääkkeitä syö noin viisi tuhatta suomalaista, joten harvinaisesta taudista ei ole kyse: jokainen yleislääkäri on törmännyt liikatoimintaan sairastuneeseen.

Yhteistä molemmille toimintahäiriöille on päällekäyvä väsymys, muuten oireet vaihtelevat toimintahäiriön laadusta riippuen ja ihmisestä toiseen.

Syyksi vetämättömyyteen epäillään usein kilpirauhasen sijasta stressiä, työuupumusta tai masennusta. Oireiden yhdistämistä kilpirauhaseen vaikeuttaa se, että vaivat tulevat harvoin kertarysäyksellä vaan ne hiipivät vuosien saatossa. Monen arvellaankin sairastavan kilpirauhasen toimintahäiriötä tietämättään.

Vajaatoiminta vetää jarrun päälle

Vajaatoiminnasta puhutaan, kun kilpirauhanen ei pysty enää tuottamaan riittävästi elintoimintoja sääteleviä hormoneja T4 (tyroksiini) ja T3 (trijodityroniini). Se näkyy monenlaisena hidastumisena. Sairastuneet kuvaavat kulkevansa kuin käsijarru päällä. He väsyvät, uupuvat ja kärsivät nukahtamisvaikeuksista.

Tyypillistä on lihominen, hiustenlähtö, ummetus ja palelu. Myös anemian, kuukautishäiriöiden tai raskaaksi tulon vaikeuksien taustalla voi olla kilpirauhasen vajaakäynti.

Yleisin syy on kilpirauhasen krooninen autoimmuunitulehdus. Immuunijärjestelmämme syöttää vereen kilpirauhaskudoksen vasta-aineita, mikä johtaa vähitellen kilpirauhasen hormonitoiminnan hiipumiseen ja lopulta rauhasen surkastumiseen.

Liikatoiminta väsyttää duracell-pupun

Myös kilpirauhasen liikatoimintaa sairastavat väsyvät, mutta toisesta syystä kuin vajaatoiminnasta kärsivät. Voimat vie se, että elimistö käy jatkuvasti ylikierroksilla. Mieli rientää kuin duracell-pupulla, aina on sata rautaa tulessa, syke on korkea ja kädet lämpimät.

Tavallisia oireita ovat hikoilu, hermostuneisuus, vapina, sydämen tykytys ja unettomuus. Myös nilkkojen ja silmäluomien turvotus tai silmien valonarkuus ja kyynelehtiminen voivat kieliä liikatoiminnasta.

Yleisin syy on Basedowin tauti. Se on autoimmuunisairaus, jossa veressä kiertää kilpirauhasen toimintaa kiihdyttäviä vasta-aineita. Taustalta voi löytyä myös kyhmystruuma tai kilpirauhaskyhmy.

Uupunut aina testeihin

Yksinkertainen verinäyte laboratoriossa paljastaa kilpirauhasen toimintahäiriöt, kunhan sellaista osataan epäillä.

Suositus on, että kaikki, jotka valittavat lääkärille väsymystä ilman selvää syytä, passitettaisiin muiden tavallisten laboratoriokokeiden lisäksi kilpirauhaskokeeseen.

Peruskoe vajaatoiminnan selvittämiseksi on TSH:n eli tyreotropiinin mittaus. Jos tulos on selkeästi normaaliarvojen sisällä, ei kilpirauhasen toiminnassa todennäköisesti ole vikaa. Selitystä väsymykselle ja muille oireille on haettava muualta.

Vajaatoiminnan asteesta saadaan lisäselvyyttä mittaamalla TSH:n lisäksi seerumin vapaa tyroksiini eli T4-V.

Ongelmallisia ovat normaaliarvon rajalla olevat lukemat. Tässä tilanteessa parin kuukauden lääkekokeilu voi paljastaa, selittääkö kilpirauhasen toimintahäiriö oireet. Jos lääkkeen vaikutukset näkyvät voinnissa ja laboratoriokokeissa, syy on todennäköisesti kilpirauhasessa, muuten oireille täytyy etsiä toisia syitä.

Liikatoiminta selviää samoissa kokeissa kuin vajaatoiminta. Lisäksi molemmissa toimintahäiriöissä voidaan ottaa vasta-ainekokeita, jotka kertovat sairastumisen syistä.

Kuukausi tulosten näkymiseen

Kilpirauhasen toimintahäiriöitä ei pystytä lääkkeillä parantamaan, mutta oireita osataan hillitä — jopa niin, että sairauden voi melkein unohtaa.

Vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiinilla. Se on samaa T4-hormonia, jota kilpirauhanen itse valmistaa. Lääkehoito aloitetaan pienellä annoksella, jota kasvatetaan vähitellen, kunnes elimistö toipuu. Sopiva annoskoko löytyy vointia ja kilpirauhaskokeita seuraamalla. Yleensä siihen menee kuukausia, mutta joskus säätäminen vaatii enemmän aikaa.

Kun oikea lääkkeen määrä löytyy, sen vaikutukset ovat selvät. Moni kuvaa muutosta jopa yön vaihtumisena päiväksi: voiko elämä olla tällaistakin!

Tyroksiinin tehoa seurataan laboratoriokokeilla. Lääkäri päättää muutoksista koetulosten perusteella, itse ei lääkitystään pidä mennä säätämään tuntemustensa perusteella — ettei tule vahingossa ajaneeksi kilpirauhastaan vajaatoiminnasta liikatoimintaan.

Tyroksiini suositellaan otettavaksi aina samaan aikaan päivästä. Yleensä se otetaan aamulla tyhjään vatsaan, mutta toiset hyötyvät siitä parhaimmin, kun lääke jätetään iltaan. Jos käyttää kalsium- tai rautavalmisteita tai närästyslääkkeitä, pitää niiden ja tyroksiinin ottamisen välillä olla neljän tunnin tauko. Näin varmistetaan tasainen imeytyminen.

Eroon liikatoiminnasta monella tapaa

Liikatoimintaa hoidetaan aluksi tyreostaatilla, joka hillitsee kilpirauhashormonin tuotantoa. Osalla lääkehoito tehoaa niin hyvin, että he pärjäävät vuoden päästä ilmankin. Jopa puolella Basedowin tauti sammuu ja jää vain uinuvaksi muistoksi. Toisilla tauti kuitenkin uusiutuu ja osa iäkkäistä tarvitsee tyreostaattia loppuelämänsä.

Jos tyreostaatti ei tuo helpotusta, harkitaan radiojodihoitoa. Radioaktiivinen jodi kertyy kilpirauhaseen ja säteilee paikallisesti estäen hormonin liikatuotannon. Oikean annoksen löytäminen on joskus vaikeaa ja ajan myötä radiojodi johtaa kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Myös kilpirauhasen poistoleikkaus korjaa liikatuotannon. Jos siihen päädytään, tarvitaan elinikäinen tyroksiini-hoito heti leikkauksen jälkeen.

Lisää valinnanvaraa lääkkeisiin

Valtaosa kilpirauhasen vajaa- tai liikatuotantoon sairastuneista pärjää hyvin nykyisillä hoidoilla. Uusille lääkkeille ei ole suurta tarvetta, eikä niitä ole näköpiirissä.

Tyroksiinin vahvuuksiin kuitenkin toivotaan enemmän valinnanvaraa, koska moni kokee pillereiden puolittamisen hankalaksi. Monessa muussa maassa onkin myynnissä erivahvuisia tyroksiinivalmisteita.

Sairastipa mitä tautia tahansa, kannattaa aina miettiä, miten muuten sitä hoitaa kuin pillereillä. Terveellisillä elintavoilla ei voi parantaa kilpirauhasen toimintaa, mutta lisävoimia niistä saa.

Asiantuntija sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Timo Sane

Noin 20 grammaa painava kilpirauhanen on saanut nimensä paikastaan kaulan kilpiruston päällä. Se sijaitsee kurkunpään alapuolella, henkitorven molemmin puolin. Se tuottaa kilpirauhashormonia, joka kiihdyttää elimistön toimintaa.

Vierailija

Kilpirauhanen oikeaan tahtiin

Kauniisti puhutaan koelääkityksestä. Kesti minulla kuitenkin yli vuoden kärvistellä selvissä oireissa, ennekuin onnistuin moisen saamaan. Seurataan ja seurataan oli aina lääkärin hoito, kun TSH oli ylärajalla mutta sisällä . Ja auttoihan se, kun lopulta sain. Jotain järjen käyttöä saisi tuossa olla ihan käytännön tasollakin.
Lue kommentti
Tuisku

Kilpirauhanen oikeaan tahtiin

Miksi artikkelissa puhutaan (hyvin lyhyestä!) koelääkityksestä, mutta ei muisteta mainita, että "yleisin syy" kilpirauhasen vajaatoimintaan eli autoimmuunitulehdus (autoimmuuni kilpirauhastulehdus) on todennettavissa yksinkertaisen ja suhteellisen edullisen verikokeen avulla? SEY:n lausuntoa lainatakseni: "Lievemmässä subkliinisessä hypotyreoosissa hoitoa puoltavat TPO-va -positiivisuus, potilaan nuori ikä, struuma ja hypotyreoosiin sopivat oireet."
Lue kommentti