Olen 19-vuotias opiskelija ja kärsin kovasta esiintymisjännityksestä. Olen luonteeltani iloinen, avoin ja sosiaalinenkin mutta ryhmässä oleminen ja ryhmän eteen meneminen pelottavat. Näitä oireita on ollut oikeastaan vasta puoli vuotta, ja olen vihainen itselleni tästä. Pelkään ihmisten katseita ja tuijotusta, koska kuvittelen heidän heti katsovan minua ivallisesti, pahansuovasti tai huvittuneesti. Opiskelun takia joudun pitämään silloin tällöin esitelmiä ja pelkään esimerkiksi unohtavani sanat, että ääneni värisee tai että punastun ja silmät vetistyvät. Tilanne aivan kuin sokaisee minut ja aivot tuntuvat tyhjiltä.

Olen hyvä puhumaan tutussa ja turvallisessa ympäristössä ja ystävien kesken mutta puolituttujen edessä puhuminen, etenkin suurelle yleisölle, suorastaan kammottaa. En myöskään enää ole aktiivinen tunneilla, koska kuvittelen, etten pystykään sanomaan sanottavaani. Jos ääneni värisee, olen vihainen itselleni.

Haluan uskoa, että pääsisin tästä eroon, sillä harrastusteni parissa joudun jatkuvasti esiintymään. Tunnen, että pelkoni esiintymistä kohtaan johtuvat heikosta itsetunnostani ja siitä, etten ole sinut oman ulkonäköni kanssa. Tunnen itseni pyöreäksi (painoindeksini on noin 24) ja hassunnäköiseksi ja inhoan sitä tunnetta, kun minua katsotaan.

Olen myös alkanut vältellä joitakin ihmisiä, sillä koen heidän häiritsevän itseäni. Olen masentunut siitä, etten saa näytettyä omaa, oikeaa persoonaani. Haluaisin myös tutustua uusiin ihmisiin, mutta itsetuntoani ei ainakaan nosta hihittelyn kuuleminen selän takaa keskustelun päätteeksi. Miten saisin lisää itseluottamusta ja pääsisin eroon ylimääräisestä jännittämisen tunteestani?

Kärsit esiintymisjännityksestä, mikä on hyvin tavallista nuorilla aikuisilla. Arvioiden mukaan jopa 70 prosenttia nuorista jännittää puhumista yleisön edessä. Ja yhdysvaltalaisten tutkimusten mukaan sosiaalisesti taitavina pidetyistä amerikkalaisistakin saman verran jännittää yleisölle puhumista. Suullista esitystä pidetäänkin kaikissa kulttuureissa vaativana tehtävänä.

Esiintymisjännitys on hyvin kokonaisvaltaista ja siihen liittyy fysiologisia oireita, kuten käsien vapina, suun kuivuminen, hikoilu, sydämen tykytys, punastuminen, vatsakipu, jopa huimaus. Esiintyjä tuntee olonsa hyvin ahdistuneeksi ja epävarmaksi.

Jännittämisen takia alkaa vähätellä itseään, epäilee kykyjään ja ennakoi epäonnistumista. Esiintyminen voi muuttua hermostuneeksi. Voimakkaista sisäisistä oireista huolimatta jännittäminen ei aina näy ulospäin, vaikka esiintyjä itse yleensä näin uskookin. Uskomus vain pahentaa oireita.

Jännityksen luonne ja sen syyt saattavat olla hyvinkin erilaisia eri ihmisillä. Henkilökohtaiset kokemukset esityksen aikana saattavat vaihdella pelon ja ahdistuneisuuden tunteesta innostukseen ja päinvastoin. Myös fysiologiset reaktiot voivat vaihdella esityksen aikana suuresti.

Mitä tapahtui puoli vuotta sitten?

Sinullakin on monenlaisia esiintymistilanteissa herääviä tuntemuksia. Oireesi ovat alkaneet vasta puoli vuotta sitten. Mitä silloin tapahtui?

Kuvaat olevasi luonteeltasi iloinen, sosiaalinen ja avoin, mutta ryhmän eteen meneminen pelottaa. Useimmille yleisön eteen astuminen onkin jännittävä kokemus ja siihen on korkea kynnys, joka täytyy joka kerta ylittää. Pelkäät ihmisten katseita ja ivallisia kommentteja, mikä pahentaa oloasi entisestään. Jännitys on jo vaikuttanut aktiivisuuteen tunneillakin, jolloin et voi tuoda esiin omaa tietämystäsi.

Vaarana on alisuoriutuminen opinnoissa eli et voi käyttää ja näyttää kaikkea sitä mitä osaat. Olet mielestäsi muuten hyvä puhuja, ja tutussa ympäristössä esiintyminen sujuu ongelmitta. Onko niin että aikaisemmin puhuminen sujui myös yleisön edessä?

Oletko kenties aloittanut opiskelun viime syksynä ja vasta opintojen myötä joutunut kohtaamaan uusia haastavia tilanteita? Miten selvisit esitelmien pidosta peruskoulussa ?

Jännitys opitaan

Jännittämisen syitä on pyritty selittämään monin eri tavoin. Esiintymisjännitystä on joskus pidetty synnynnäisenä taipumuksena välttää sosiaalisia tilanteita, mutta yhtä hyvin se voidaan nähdä asiana, joka opitaan vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa.

Kannustamisen ja rohkaisemisen kautta lapsi oppii yhdistämään esiintymisen miellyttävyyteen ja positiiviseen palautteeseen. Tällöin hänelle rakentuu myönteinen käsitys itsestä hyvänä esiintyjänä. Toisaalta jos lasta rangaistaan, mitätöidään tai halveksutaan, hän oppii liittämään pahan olon esiintymiseen ja yleensäkin viestintään.

Monelle ovat jääneet ahdistavina kokemuksina mieleen pakolliset esitelmät koulussa, joiden muisto virittää samanlaiset oireet vastaavanlaisissa tilanteissa. Kirjoitat huonosta itsetunnostasi, mutta mitä sen taustalla loppujen lopuksi on? Kielteisiä esiintymiskokemuksia, noloja tilanteita vai mitä ?

Tunnistat että pelkosi yleisön edessä liittyy ulkonäköösi ja siihen ettet ole sinut itsesi kanssa. Et varmaan ole ainut joka kipuilee tämän saman asian kanssa, elämmehän kulttuurissa, jossa varsinkin nuorilla on suuria ulkonäköpaineita. Inhoat tunnetta että sinua katsotaan.

Tämä on mielenkiintoinen dilemma, sillä onhan itsestään selvää, että kun olemme yleisön edessä meitä katsotaan. Sinua masentaa, kun koet, ettet saa näytettyä muille omaa ainutlaatuista persoonasi.

Ihmisellä on syvä inhimillinen perustarve tulla nähdyksi omana itsenään, mutta samalla me pelkäämme yli kaiken että meidät nähdään - tai että meistä nähdään jotain enemmän, kuin mitä itse haluaisimme. Kyseessä on perusristiriita; toive tulla nähdyksi, hyväksytyksi ja arvostetuksi, ja samaan aikaan viriävä pelko siitä ettei meitä hyväksytä eikä oteta vastaan sellaisina kuin olemme. Esiintyjähän itse asiassa joka kerta testaa tätä samaa perusasiaa, otetaanko hänet vastaan ja hyväksytäänkö hänet.

Älä luovu harrastuksista

Esiintymisjännitykseen voi vaikuttaa, joten sinun ei tarvitse jäädä yksin kärsimään, eikä missään nimessä luopua omista harrastuksistasi sen takia. Älä myöskään turhaan vihoittele ja rankaise itseäsi siitä että jännität, se vain pahentaa tilannetta.

Voisitko kenties ajatella hyväksyväsi sen että jännität? Monet kokeneetkin esiintyjät, jotka esiintyvät ammatikseen jännittävät joka kerta yleisön eteen menemistä. Toiset tulkitsevat normaalin ramppikuumeen tuntemukset hyväksi merkiksi omasta virittäytymisestä ja esityksen onnistumisesta.

Toisille samanlaiset oireet ovat merkkinä epäonnistumisesta ja jotkut eivät kiinnitä omiin tuntemuksiinsa juurikaan huomiota. Monia esiintymisjännityksestä kärsiviä helpottaa jo tutustuminen omaan vireytymistapaan ja sen oivaltaminen normaaliksi. On hyvä myös kysyä itseltä, mitä oikeasti kamalaa esiintymistilanteessa loppujen lopuksi voi tapahtua? Joskus pelkojen tarkempi tutkiminen auttaa suhteuttamaan asioita ja lieventää tilanteeseen liittyviä paineita.

Ajattele onnistumista

Esiintymisjännitystä voi lievittää monin eri keinoin. Tavoitteena eri terapioissa ja tekniikoissa on paitsi oireiden hallinta, varsinkin jännittämisen juuriin vaikuttaminen esim. muuttamalla omaa kuvaa itsestä viestijänä ja muokkaamalla opittuja käsityksiä esiintymistilanteista myönteisempään suuntaan.

Sillä, mitä itse ajattelet itsestäsi esiintyjänä, on suurin merkitys, se vaikuttaa suoraan esiintymisvarmuuteen. Positiiviset ajatukset itsestä viestijänä ohjaavat onnistumiseen, kielteiset arviot itsestä nakertavat itseluottamusta ja aiheuttavat epävarmuutta myös esiintymistilanteessa.

Jännittämiseen annetut ohjeet neuvovat usein rentoutumaan, ajattelemaan positiivisesti ja luottamaan itseen. Sinäkin voisit kokeilla jotain sopivaa rentoutustekniikkaa. Erilaisten mielikuvaharjoitusten avulla voit itse vähentää jännitystä. Voit kuvitella itsesi puhumassa yleisön edessä niin että kaikki menee hienosti. Voit harjoitella esitelmää tai muuta esitystä myös koeyleisön edessä, esim. ystävien kanssa.

Koet ettei sinulla tuttujen seurassa olekaan tällaisia ongelmia, joten voit saada heiltä kannustavaa palautetta ja lujittaa uskoa siihen että selviät myös oikean yleisön edessä.

Mitä annat toisille?

Esiintymistilanne on myös vuorovaikutustilanne ja se miten saat kontaktin yleisöön vaikuttaa paljon paitsi omaan oloosi myös siihen mitä yleisö saa irti esityksestäsi. Tärkeää on liittoutua yleisön kanssa, se ei suinkaan ole vihollinen eikä vastustaja, vaan tilanteen toinen osapuoli.

Esiintymistilanteessa et ole itseäsi varten, vaan ennen kaikkea yleisöä varten. Mielenkiintoista on että harrastuksesi parissa joudut jatkuvasti esiintymään mutta tällöin jännitystä ei ilmene. Pidä kiinni harrastuksestasi ja tankkaa sieltä lisää itseluottamusta, sillä aivan selvästi sinussa on ainesta myös esiintyjäksi. Esiintymisvarmuus kehittyy vain esiintymiskokemusten kautta ja niitä voi hankkia eri tavoin. Luota itseesi ja usko siihen mitä sanot - tämä välittyy myös kuulijoille.

Jos sinusta tuntuu, ettet selviä tilanteesta omin avuin, voit hakea apua esim. YTHS:n psykologilta. Tarjolla on sekä yksilöterapiaa että erilaisia ryhmiä. Viime aikoina tehokkaaksi on huomattu moniammatillinen auttamistapa, missä yhdistetään eri alojen asiantuntemus. Tällöin opiskelija saa samaan aikaan tietoa sosiaalisten tilanteiden pelosta, ohjausta omien ajatusmallien uudelleen muotoilussa sekä taitoharjoittelua tulevia esiintymisiä varten.

Apua löytyy myös esim. Nyyti ry:n nettisivuilta.
Aiheeseen liittyvää kirjallisuutta:
Almonkari Merja & Koskimies Riitta: Esiintymisjännittäjälle apua.
Furman Ben: Perhosia vatsassa. Apua pelkoihin, paniikkiin ja ahdistukseen.
Noronen Olavi: Jännittäjän kirja.
Toskala Antero: Pelot ja niiden voittaminen - kohti uudenlaista rohkeutta.
Veenkivi Liisa: Tunnista pelkosi - tunne itsesi

Psykologi Teija Jokipii

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.