Tahtoisin tiedustella, onko huonojen elintapojen vaikutuksia mahdollista poistaa elimistöstä kokonaan parantamalla elintapansa? Vaikka olen nuori, olenko jo tupakoinnilla ja alkoholinkäytöllä pilannut mahdollisuuteni täysin puhtaaseen ja terveeseen kehoon?

Hyvä kysymys! Yksiselitteistä vastausta on vaikea antaa, koska käsitteet puhtaus ja terveys ovat aina suhteellisia. Varmaa on vain, että jokainen muutos terveelliseen suuntaan parantaa kehon vointia verrattuna siihen, että jatkaisi tuhoisaa toimintaa.

Jos elimistön puhtautena pidetään sitä, ettei siinä ole ulkopuolisia hiukkasia, voidaan kai sanoa, että elimistö pysyy puhtaana niin kauan kun iho ja limakalvot pysyvät ehjinä ja hengitetty ilma on saasteetonta. Yleisimpiä tapoja liata kehoaan lienee tupakointi, jossa ihminen ehdoin tahdoin vetää keuhkoihinsa monenlaisia elimistölle haitallisia aineita. Myös passiivisessa tupakoinnissa ”likaa” kulkeutuu keuhkoihin.

Elimistöllä on moninaisia keinoja puhdistaa ja suojella itseään. Limakalvot niin kuin ihokin uusiuu koko ajan. Limaneritys, yskiminen ja aivastelu tuovat solujätettä ja vieraita hiukkasia ulos keuhkoista ja nenästä siinä kun ulostamalla poistetaan suolistosta aineita, jotka eivät imeydy verenkiertoon. Maksa hajottaa ja munuaiset poistavat verenkierrosta sinne asti päässeitä myrkkyjä.

Täydellisyyteen ne eivät silti pysty: mm. raskasmetallit voivat tehdä tuhoja ja jäädä elimistöön loppuiäksi.

Vaikka vieras aine pääsisi soluun, soluilla on monenlaisia korjausmekanismeja. Paljon riippuu kuitenkin sattumasta: joskus vieras kemikaali saa aikaan mutaation,  ja tapahtumaketjun seurauksena voi vuosien kuluessa syntyä pahanlaatuisia kasvaimia.

Edellä kerrotusta seuraa, ettei voida sanoa täsmällisesti, miten kauan kestää ennen kuin keuhkot ja muut kudokset ovat tupakoinnista kokonaan toipuneet. Suhteellinen sairastumisvaara tupakkatautiin alkaa kuitenkin pienentyä nopeasti eli tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina.

Päihteitä pitää yleensä käyttää vuosia, ennen kuin ne aiheuttavat palautumattomia, jonkun elimen toimintakykyä lopullisesti heikentäviä muutoksia. Poikkeuksena on äidin raskaudenaikainen alkoholinkäyttö. Se voi viedä lapselta terveen tulevaisuuden loppuiäksi, koska elimet vaurioituvat herkimmin silloin, kun ne ovat vasta kehittymässä. Ihmisen itsensä juoma alkoholi tappaa kyllä myös vääjäämättä aivosoluja, altistaa sydän- ja verisuonisairauksille ja rasittaa maksaa. Onnellista kyllä, meissä on valtavasti käyttämätöntä aivokapasiteettia, jota voimme motivoituessamme ottaa käyttöön.

Rasvamaksa on puolestaan palautuva muutos – jos alkoholinkäytön lopettaa, maksa voi toipua, toisin kuin jos maksasairaus on edennyt kirroosiin.

Verisuonimuutoksissakin on kyse vaihe vaiheelta etenevästä taudista. Jo kaksikymppisen ihmisen verisuonten seinissä on usein rasvajuosteita, jotka epäterveellisissä olosuhteissa voivat kehittää ympärilleen ns. ateroomia eli valtimon sisäkalvon pullistumia. Aterooma puolestaan kerää päälleen sidekudosta ja kalkkia, ja on vain ajan kysymys, koska suoni menee tukkoon tai repeää. Mitä varhaisemmin lopettaa päihteiden käytön ja tupakoinnin, vähentää tyydyttyneiden rasvojen käyttöä ja lisää liikuntaa, sitä puhtoisemmat ja terveemmät suonet saa pitää.

Näin kesällä on ehkä paikallaan lisätä, että jos kysyjän huonoihin elintapoihin on kuulunut myös bailaus kovameluisissa konserteissa tai baareissa ilman kuulosuojaimia, kuuloelin on saattanut jo vaurioitua. Toinen ikävä asia on liiallinen auringonotto. Vaikka mikään yksittäinen syy ei yleensä johda syöpään, toistuvat ihon palamiset ovat iso riski. Huonolla tuurilla lapsena saatu auringonpolttama on jo muuttanut ihosoluja melanooman suuntaan; kun iho palaa toistuvasti, melanooman riski kasvaa.

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.