Sukulaiseni poikavauvalla todettiin aikoinaan vesikives, jolle ei tehty mitään. Poika on nyt 7-vuotias. Mitä pitäisi tehdä? Jos neste ei poistu itsekseen, mitä haittoja siitä aiheutuu pojalle?

Vesikives tai oikeammin kiveksen vesityrä eli hydroseele on nesteen täyttämä rakkula kiveksen ympärillä. Se voi pienillä pojilla kuivua ilman mitään hoitoa, mutta yli neljän vuoden ikäisillä itsekseen paraneminen on epätodennäköistä.

Nesteen imeminen neulalla ja ruiskulla eli punktio ei auta, sillä neste palaa takaisin. Vesityrä ei haittaa kiveksen toimintaa, minkä vuoksi pieniä tyriä ei tarvitse hoitaa ollenkaan. Isommat vesityrät yleensä leikataan. Vesityrissä on ohut käytävä nivuskanavasta nesterakkulaan. Leikkauksessa kanava suljetaan nivustaipeesta vatsaontelon rajalta, jolloin nesteen kertyminen loppuu. Leikkaus ei ole iso, ja potilas pääsee samana päivänä kotiin.

Toinen hoitomuoto on niin sanottu kovetushoito. Siinä nesterakkula tyhjennetään neulalla ja ruiskulla, jonka jälkeen sisään ruiskutetaan lääkettä. Sen vaikutuksesta nesteen kertyminen lakkaa.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Ringa Ropon vuoden kestänyt elämäntaparemontti tehosi, ja nyt on aika pitää kilot kurissa. Kiloja kertyi hiljalleen, sillä perheenäiti keskittyi pitämään huolta muista kuin itsestään.

Entisen huippu-urheilijan, Ringa Ropon, elämä täyttyi pitkään perheen arjen pyörittämisestä. Siinä kiireessä ei riittänyt energiaa huolehtia niin tarkasti omasta syömisestään.

- Pidin huolta muista, mutta jääväsin itseni pois huollettavista. Ajattelin, että laihduttaminen onnistuisi, kunhan ryhtyisin puuhaan, kertoo Ringa.

Vuosien saatossa Ringo oli kokeillut monia painonpudotuskeinoja. Se oli selvinnyt, että pelkällä liikunnalla painon pudotus ei onnistu.

Avioero vei voimia

- Avioeron jälkeen järjestelin elämää uuteen malliin ja olin vielä vuosi sitten aika väsynyt, stressaantunutkin. Uskalsin kuitenkin lähteä kokeilemaan Cambridge-ohjelmaa, joka on pussikeittoineen hyvin yksinkertainen. Ei tarvitse miettiä annoskokoja ja nähdä vaivaa syömistensä kanssa, ei myöskään stressata liikunnasta, Ringa toteaa.

Riitti, että hän sopeutuu keittoihin ja saa elimistönsä selviytymään säästöliekillä tarpeeksi pitkään.

- Kalorimäärien tiukalla kontrolloinnilla onnistuin. Painoa on pudonnut 18 kiloa, ja nyt tehtävänä on pitää paino uusissa luvuissa.

Diabetes ohjaa valintoja

Tärkein syy elämäntapamuutoksen oli diabetes. Se puhkesi raskausajan doabeteksenä, kun Ringa odotti ensimmäistä lastaan. 

- Biologisella isälläni ja äidilläni oli diabetes, joten tauti tuli perintönä.

Sairaus hoituu tabletilla. Ruokavaliossa Ringa luottaa vanhaan reseptiin, paljon salaatteja ja vihanneksia. Nykyisin myös munakoisoa, kesäkurpitsaa ja paahdettuja punajuuria, joihin hänellä onkin tullut himo!

- Olen innostunut taas liikkumisesta ja tuonut vanhan Ringan kaapista ulos. Urheileva Ringa tiesi, kuinka itseään kannattaa hoitaa ja ottaa kehosta tehot irti.

On panostettava myös itseensä

Ringa kertoo mahtuneensa viime kesänä housuihin, jotka olivat hautautuneet vaatekaappiin liian pieninä. Nyt housut ja kaikki muutkin vaatteet ovat isoja. 

- Nuukana ihmisenä en juuri ole ostanut uusia. Olen kuitenkin jo panostanut itseeni. Kun entinen valmentajani ja hänen vaimonsa kutsuivat minut kyläilemään kotiinsa Floridaan, ostin matkalta pikkumustan ja älyttömän makeat kengät!

- Nyt pitäisi keksiä niille juhlat. Täytin äskettäin 50 vuotta, mutta en halunnut viettää niitä. Vesimiehenä voin viettää 51-vuotisjuhlat ensi vuonna.

Lue lisää Ringan juhlan aiheista: Hyvä terveys 6/2016

 

Kommentit

Olen 54-vuotias nainen. Minulle tehtiin kohdunpoisto 2001, mutta munasarjat jätettiin. Vaihdevuosioireisiin määrättiin
2 vuotta sitten Estradot-laastari, jonka vaihdan kaksi kertaa viikossa. Alavatsakipuja ei ole mutta veristä vuotoa usein, etenkin pienen ponnistelun yhteydessä? Mikä veisi riesan?

Kysyjältä on poistettu kohtu noin 40-vuotiaana, mutta tiedossani ei ole leikkauksen syy eikä leikkaustapa. Munasarjat on jätetty, joten oletan että leikkaus on tehty kohdun myoomien tai runsaiden kuukautisten vuoksi.

Kohdunpoisto voidaan tehdä useammalla tavalla: emättimen kautta, avoleikkauksessa tai tähystyskirurgian avulla. Leikkauksen yhteydessä poistetaan yleensä sekä kohdun runko-osa että kaulaosa. Leikkauksen jälkeen kuukautisvuodot luonnollisesti loppuvat.

Kohdunpoiston on arveltu aikaistavan vaihdevuosia muutaman kuukauden – parin vuoden verran. Menopaussi-ikää on toki vaikea määrittää, kun kohtu on poistettu.

Menopaussihan tarkoittaa viimeisiä kuukautisvuotoja. Päätelmiä on siis tehty vaihdevuosioireiden ilmaantumisen perusteella. Kysyjän kohdalla oireet ilmaantuivat vasta 50 ikävuoden jälkeen, eli tavanomaisena ajankohtana.

Kun kohtu on poistettu, vaihdevuosioireita voidaan hoitaa pelkällä estrogeenilla, kuten nytkin on toimittu.
Veristä emätinvuotoa ei siis kohdun poiston jälkeen pitäisi ilmaantua. Mistä vuoto voi olla peräisin?

Se voisi tulla emättimen limakalvolta tai virtsaputken suulta tai ulkosynnyttimien haavaumasta. Jos kohdunpoiston jälkeen muodostuu emättimen etuseinämän tai takaseinämän laskeuma, ns. kystorektoseele, ponnistaessa emättimen venyttynyttä seinämää saattaa pullistua ulos, jolloin limakalvo voi hankautua.

Jos kohdunpoiston yhteydessä kohdun kaulaa ei ole poistettu, vuoto voisi olla peräisin kohdunkaulakanavasta. Joskus kohdun runko-osan poiston jälkeen kohdun kaulan jatkeeksi jää vähän kohdunrungon alaosaa ja lima­kalvoa, joka paksuuntuu estrogeenin käytön aikana.
Lääkärin vastaanotolla käynti on aiheellinen, koska vuodon syy voidaan selvittää gynekologisen tutkimuksen avulla.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kommentit

Katso ja kosketa, niin  otat keskustelussa huomioon huonokuuloisen.

  1. Ota huonokuuloiseen katsekontakti tai kosketa häntä, jos hän ei havaitse keskustelunaloitustasi.
  2. Puhu selkeästi ja tavallista hitaammin, älä kuitenkaan huuda. Toista tarvittaessa vaikeat tai vierasperäiset sanat.
  3. Varmista, että valaistus on kunnossa, jotta huonokuuloinen voi lukea huulilta.
  4. Poista keskustelusta liiat hälyäänet: hiljennä tai sulje TV tai musiikki ja valitse julkisista paikoista, kuten kahviloista, kaikumaton tila.
  5. Jos koolla on iso porukka, sopikaa, että vain yksi puhuu kerrallaan.
  6. Varmista tärkeiden viestien perillemeno pyytämällä huonokuuloista toistamaan sanomasi.

 
Asiantuntijana Kuuloliiton toiminnanjohtaja Pekka Lapinleimu.
 

Kommentit

Miten seksuaalisuus näkyy parisuhteessasi ja arjessasi? Vastaa kyselyyn ja osallistu arvontaan.

Hyvä terveys kertoo kesällä teemasivuillaan, kuinka saada nautinto takaisin arkeen. Jutut tulevat koskemaan parisuhdetta ja seksiä sekä seksuaalisuutta eri vaiheissa elämää. Auta meitä tekemään mielenkiintoinen juttukokonaisuus ja vastaa kyselyyn. Vastauksia voidaan käyttää nimettöminä jutun yhteydessä. Kaikkien vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan kesän kosmetiikkaa. Jos haluat jakaa tarinasi aiheeseen liittyen, voit ottaa yhteyttä toimittajaan: tuija.halmekoski@sanoma.com.

Yhteystiedot
Olen täysi-ikäinen ja haluan saavani ensimmäisten joukossa kilpailukutsuja, ainutlaatuisia etuja ja edullisia tarjouksia Sanoma Media Finland Oy:ltä ja sen kanssa kulloinkin samaan Sanoma-konserniin kuuluvilta yhtiöiltä.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kommentit