Olen tuntenut mieheni 35 vuotta, naimisissa olemme olleet 25 vuotta. Mieheni petti minua ensimmäisen kerran odottaessani toista lastamme. Hän oli silloin Leningradissa työmatkalla. Mieheni väitti, ettei ollut tämän naisen kanssa yhdynnässä mutta harrasti tämän kanssa kaikkea muuta: tanssi, suuteli ja hyväili.

Mieheni ei mielestään ollut minulle uskoton, vaikka olemme keskustelleet ettei tällainen ole sopivaa käytöstä suhteessamme. Hän vähätteli tekoaan eikä suostunut käsittelemään asiaa. Lapset olivat pieniä, työ raskasta ja velkaa paljon. En uskaltanut erota. Luottamus mieheeni meni, eikä sukupuolielämämme enää palautunut ennalleen. En pystynyt enää nauttimaan mieheni kosketuksesta ja tuntui vastenmieliseltä hyväillä miestäni. Mieheni ei suostunut näkemään tilanteen vakavuutta. Hänen mielestään kaikki oli hyvin.

Sitten tapasin harrastukseni piirissä miehen, jolla oli kotona samanlaisia ongelmia. Sain purettu tätä ”mustaa möykkyä” sisältäni, ja se helpotti oloani. Suhteemme tuntui tämän jälkeen paranevan.

Kaksi vuotta sitten mieheni muuttui jotenkin umpimieliseksi, muita ihmisiä vähätteleväksi ja ylpeäksi. Hän oli niin omituinen, että arvelin hänen olevan psyykkisesti sairas. Sitten paljastui, että hänellä oli ollut suhde toisen naisen kanssa noin vuoden ajan. Tälle naiselle miehelläni riitti aikaa, ja hän jaksoi ajaa 500 km edestakaisin tapaamaan tätä naista. Mieheni vietti lyhyen kesälomansakin naisen kanssa. Minulle hän uskotteli olleensa työmatkoilla. Mieheni työkaveri tiesi asiasta mutta ei kertonut minulle. Minä sain tietää asiasta viimeisenä.

Mieheni kehui tätä naista hyväksi keskustelukumppaniksi ja yhdynnät tämän naisen kanssa olivat olleet ihania. Mieheni tai vieras nainen lopetti suhteen reilu vuosi sitten. Syy? Mieheni sanoo lopettaneensa, koska tunsi tekevänsä väärin.

Reilun vuoden olemme nyt yrittäneet selvittää asiaa. Mieheni väittää välittävänsä vain minusta ja haluavansa jatkaa avioliittoa kanssani. Minä tunnen edelleenkin syvää vihaa ja inhoa miestäni kohtaan. En pysty sietämään hänen kosketustaan enkä olemaan yhdynnässä hänen kanssaan, koska ajatukset ja muistot näistä vieraista naisista piinaavat. En halua enkä pysty antamaan näitä tekoja anteeksi. Yöunetkin ovat menneet ja tunnen itseni masentuneeksi. Haluaisin jotenkin rangaista miestäni ja toivoisin, että hän joutuisi elämään samanlaisessa helvetissä, jonka on minulle aiheuttanut. Toisaalta välitän yhä jollain tasolla miehestäni ja haluaisin vielä yrittää yhdessä olemista.

Tunnen että minulle olisi hyötyä siitä, että saisin käsitellä asiaa niin paljon kuin haluan. Mieheni ei kuitenkaan hyväksy tätä, vaan asia pitäisi jo unohtaa ja jatkaa eteenpäin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Mielestäni pettämiset tulevat olemaan osa avioliittoamme aina eikä niitä voi koskaan unohtaa. Ehkä niiden kanssa voi oppia vielä joskus elämään. Voiko tällaisesta toipumiselle asetta aikarajaa kuten mieheni vaatii? Palaavatko syvällisemmät tunteeni miestäni kohtaan koskaan?

Lehteemme tulee aika usein kysymyksiä, jotka liittyvät uskottomuuteen. Myös nettisivuilla ja muissa lehdissä aihetta käsitellään tuon tuostakin. Julkisuuden henkilöiden rakkauselämä kiinnostaa koko kansaa ja nostattaa voimakkaita tunteita. Tämän takia käsittelen aihetta nyt paitsi sinua ajatellen myös yleisemmällä tasolla.

Uskottomuutta on ollut kautta aikojen, se ole vain meidän aikamme ilmiö. Jokainen yhteisö, uskonto ja kulttuuri määrittelee yleiset normit, jotka säätelevät ihmisten käyttäytymistä. Joinakin aikoina rakastajatar/rakastaja on ollut yleinen järjestely. Joissakin kulttuureissa miehellä saattaa olla edelleen monta vaimoa, joissakin aviorikoksen tehnyt vaimo saatetaan edelleen kivittää kuoliaaksi.

Luottamusta tai ei

Itse olet elänyt pitkässä parisuhteessa yli 30 vuotta. Rakkauttanne on varjostanut uskottomuuden varjo, kun miehesi on pettänyt sinua jo suhteenne alkutaipaleella. Tämä on jäänyt kaivertamaan mieltäsi, mikä ei ole ihmekään. On vaikea unohtaa ja antaa anteeksi toisen tekoa, kun se haavoittaa niin syvältä.

Vaikka miehesi ei olisikaan ollut naisen kanssa yhdynnässä, hän on tehnyt jotain sellaista mikä ei kuulu läheisen ihmissuhteen pelisääntöihin. Jokainen pari sopii keskenään, mitkä ovat pelisäännöt, ja vaikka puhutaankin avoimista liitoista, joissa molemmilla on vapaus tehdä mitä mieli tekee, kokemus on osoittanut, ettei tämä suinkaan vahvista keskinäistä luottamusta eikä rakenna suhdetta kestävälle pohjalle. Näin on käynyt myös teille.

Luottamus mieheesi meni, ja vaikka päätittekin jatkaa yhdessä, rakkauselämänne ei palautunut koskaan ennalleen. Et pystynyt enää nauttimaan läheisyydestä ja miehesi hyväilystä, et myöskään itse halunnut enää hyväillä miestäsi. Näin oli siis luotu pohja välien viilenemiselle ja suhteen rakoilemiselle.

Kertominen haavoittaa

Koska parisuhteeseen kuuluu läheisyys ja seksuaalisuus, on vaikea kuvitella, miten suhde voisi kestää ja tyydyttää molempia osapuolia, jos tämä läheisyys puuttuu. Pari vuotta sitten pettämistilanne teidän kohdallanne uusiutuikin. Sait selville, että miehelläsi on toinen nainen.

Itse ihmettelen kovasti miehesi motiiveja: Miksi hän on kertonut sinulle kaiken ja kuvaillut niin yksityiskohtaisesti, mitä hän on tehnyt toisen naisen kanssa. Onko hän yrittänyt helpottaa omaa syyllisyyttään vai halunnut loukata sinua? Tuntuu kohtuuttomalta ja julmalta ylistää toista naista omalle vaimolle. Sitä ei avaramielisinkään nainen – tuskin mieskään – sulata.

Näissä asioissa tinkimätön rehellisyys ja kaiken kertominen ei suinkaan helpota toisen tuskaa vaan lisää sitä entisestään. Se haavoittaa niin syvältä ja herkältä alueelta, että on vaikea unohtaa mitä toinen on kertonut. Se voi lietsoa myös omia fantasioita: mieli kehittää vielä lisää ahdistavia mielikuvia siitä, mitä oma kumppani on tehnyt toisen kanssa.
Sinuakin nämä mielikuvat ahdistavat ja valvottavat.

Huumaa vai rakkautta?

Uskollisuus on hieno valinta, sillä se mahdollistaa toveruuden ja läheisyyden säilymisen ja luo pohjan kestävälle suhteelle. Se ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys eikä aina helppoakaan. Uskollisuus saattaa olla vaikea valinta niin kauan kun ihminen ei ole sopusoinnussa itsensä ja seksuaalisuutensa kanssa. Tällöin hän voi yrittää ratkaista omia tiedostamattomia ongelmiaan hakeutumalla ulkopuoliseen suhteeseen.

Jotkut ovat herkkiä ihastumaan toistuvasti, jopa rakastumaankin. Ihastuminen ja rakastuminen eivät ole samoja asioita, mutta molempiin voi jäädä koukkuun. Rakastuminen on paljon voimakkaampi tunne ja parhaimmillaan minuutta eheyttävä kokemus: paluu varhaisen lapsuuden ajattoman aistillisiin hetkiin.

Kun ihastuminen ehtii muuttua rakastumiseksi, sitä on vaikea enää pysäyttää, sillä tunnevyöry voi olla niin valtava että ihminen on valmis uhraamaan kaiken muun sen takia. Rakastuminen on kuitenkin vain väliaikaista, huumaa kestää jonkin aikaa mutta vasta sitten suhde punnitaan. Kasvaako siitä koskaan todellista kestävää rakkautta, onkin jo toinen asia.

Halu uskoa ja omistaa

Mietin hieman tuota uskottomuus sanaa. Mihin suhteessa uskoo, mihin ei? Mitkä ovat ne yhteiset arvot ja periaatteet, joiden varaan yhteiselämä rakennetaan? Ja kenelle lopulta on valmis uskomaan herkimmät, syvimmät ja kipeimmät tuntonsa?

Paras kuulija ei välttämättä aina olekaan oma puoliso, vaan esimerkiksi hyvä ystävä, terapeutti tai joskus vieras mies tai nainen. Usein on sanottu, että naiselle kumppanin henkinen uskottomuus on pahempaa ja vaikeampi antaa anteeksi kuin fyysinen uskottomuus, miehelle taas toisinpäin. Tämän taustalla on ajatus siitä, että mies haluaa omistaa naisen ruumiin, nainen puolestaan miehen sielun.

Vaikkei toista koskaan voi omistaa, kaipuu siitä että toinen on kokonaan oma, sieluineen ja ruumiineen, elää kai meissä jossain hyvin syvällä. Se, että joutuisimme jakamaan tuon omaksi luulemamme, on tuskallinen ajatus, saati sitten kun siitä tulee omalla kohdalla totta.

Mitä vieraista haetaan?

Haluan kuitenkin tarkastella asiaa myös toisesta näkökulmasta. Usein uskottomuuden taustalla on monimutkaisempi vuorovaikutuskuvio kuin päältäpäin näyttää. Pari on saattanut kärsiä vuosia kommunikaatio-ongelmista tai seksuaalisista vaikeuksista. Voidaankin kysyä, mitä lopulta haetaan ja kaivataan kun hakeudutaan vieraisiin? Onko kyse vain seksistä vai onko taustalla muutakin?

Osa ulkopuolisista suhteista on varmasti vain seikkailunhalua ja oman nautinnon hakemista. Lyhytaikainen nautinto johtaa ennen pitkää siihen, että joku tai ehkäpä kaikki kärsivät. Petetty osapuoli kärsii loukatuksi tulemisesta, pettäjä syyllisyydestä ja joskus jopa julkisesta häpeästä. Kolmas osapuoli joutuu helposti syntipukiksi, vaikkei tilanne yksin hänen syytään olisikaan.

On varmaan niitäkin, jotka yrittävät todistaa itselleen olevansa haluttavia ja kykeneviä. Kyse on tällöin itsetunnon hauraudesta ja minän vahvistamisesta. Ihmisellä on monenlaisia tarpeita, ja kenties on niin, että janoamme eniten sitä minkä joudumme jostain syystä tukahduttamaan.

Monet ovat kertoneet kärsineensä liitossaan kylmyydestä ja etäisyydestä niin paljon, että läheisyyden, hellyyden ja rakastetuksi tulemisen kaipuu on kasvanut lopulta niin suureksi, että he ovat hakeneet lohtua ulkopuolisesta suhteesta.
Joskus taas vierasta osapuolta käytetään apuna irrottautumiseen omasta epätyydyttävästä suhteesta, joka ei toimi mutta josta ei pysty muuten lähtemään. Tällöin uudesta suhteesta ei välttämättä muodostu pitkää suhdetta vaan väliaikainen ratkaisu omaan elämäntilanteeseen.

Etsi kuunteleva korva

Se että tässä tilanteessa tunnet syvää vihaa ja inhoa miestäsi kohtaan on luonnollista ja usein väistämätöntäkin. Sisälläsi myllertää varmaan monia muitakin tunteita ja ajatuksia ja niiden käsitteleminen on tärkeää oman selviytymisesi kannalta.
Miten olet asiaa ja tunteitasi käsitellyt: oletko vain miettinyt niitä omassa mielessäsi tai puhunut miehesi kanssa?

Tällaisessa tilanteessa hyvääkin tarkoittavat keskusteluyritykset oman puolison kanssa voivat johtaa vain kehään, missä jumiudutaan syyllinen pettäjä – syytön uhri asetelmaan. Harvoin päästään avoimeen vuorovaikutukseen, josta voisi lähteä rakentamaan uudelleen yhteistä pohjaa suhteelle. Ja vaikka syyllisyydentunteet väistämättä kuuluvat tähän tilanteeseen, vian hakeminen itsestä tai toisen syyttäminen ei lopultakaan ratkaise tilannetta.

Sinulle voisikin olla hyväksi selvitellä ajatuksiasi ulkopuolisen asiantuntijan kanssa, joka pystyy ottamaan vastaan kaiken sen vihan, inhon ja loukatuksi tulemisen tuskan, mitä tällä hetkellä kannat sisälläsi.

Toivottavasti sinulla on myös omia tukijoukkoja tai ainakin pari hyvää ystävää, jotka jaksavat kuunnella ja kannustaa sinua. Ja vaikka halusi rangaista miestäsi ja panna hänet vuorollaan kärsimään onkin luonnollista, ei kostaminen ehkä kuitenkaan auta mitään. Joskus pariterapeutit ehdottavat tällaisessa tilanteessa hyvitysrituaalia: tuleeko itsellesi mieleen mitään millä miehesi voisi sovittaa tekonsa niin, että voisit antaa hänelle anteeksi?

Käsittele loppuun asti

Tehtyä ei saa tekemättömäksi, mutta voit itse vaikuttaa, miten jatkat tästä eteenpäin. Tärkeää onkin löytää itsellesi sopivia ja toimivia selviytymiskeinoja, muuten vaarana on masentuminen.

Kerrot ettei miehesi ymmärrä sitä, kuinka paljon tämä on sinua haavoittanut. Ehkei ymmärräkään, ja kenties se on hänen suojautumistaan omalta syyllisyydeltä. Toisen uskottomuutta ei varmaan koskaan unohda, eri asia on, voiko sitä antaa anteeksi. Toiset pystyvät antamaan anteeksi, toiset eivät ehkä koskaan.

Vuosi on lyhyt aika ihmisen elämässä, joten anna itsellesi aikaa. Jossain vaiheessa kuitenkin tulee eteen hetki, jolloin sinun täytyy päättää, voitko vielä aidosti itse sitoutua suhteeseenne ja alkaa rakentaa sitä uudelta pohjalta. Jos ette pysty käsittelemään asiaa kunnolla, se jää kaihertamaan suhdetta lopuksi ikää ja kasvattaa välillenne syntynyttä juopaa edelleen. Tällöin edessä voi olla katkeroituminen, mikä vie elämästä sen vähänkin onnen ja ilon, mitä siinä vielä on jäljellä.

Jos et pysty tai edes halua jättää asiaa taaksesi, voi uuden luottamuksen rakentaminen ja yhteisen tulevaisuuden luominen olla vaikeaa.

Kirjavinkkejä: Sesse Koiviston Kevät tuli elokuussa, Merete Mazzarellan Uskottomuuden houkutus, Päivi Lipposen ja Pirjo Wesaniemen Nainen ja ero sekä Mies ja ero.

Psykologi Teija Jokipii

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.