Verenpaineongelmien kanssa kamppailevien kannattaisi kokeilla päivittäistä heraproteiinin syömistä. Tuoreen tutkimuksen perusteella maidosta saatava heraproteiini saattaa alentaa verenpainetta, mutta myös korjata kolesterolitasoja ja verisuonten toimintaa.

Tulokset perustuvat kokeeseen, jossa 38 aikuista söi veteen sekoitettuna kolmena eri jaksona päivittäin 56 grammaa heraproteiinijauhetta, maidon kaseiiniproteiineja tai maltodekstriini-hiilihydraattivalmistetta. Kaikki koejaksot kestivät kahdeksan viikkoa ja niiden välissä oli neljän viikon tauko. Osallistujat pitivät kirjaa syömisistään ja saivat lisäksi ravitsemusterapeutin neuvoja, jotta saivat pidettyä ruokavalionsa tasapainoisena.

Vertailujaksoon eli maltodekstriinijaksoon verrattuna osallistujien vuorokausiverenpaine laski selvästi heraproteiinijakson aikana, mutta ei kaseiinijakson aikana. Sekä hera- että kaseiiniproteiini vaikuttivat kuitenkin suotuisasti osallistujien verisuonten toimintaan ja laskivat veren kolesterolipitoisuuksia. Kaikkien osallistujien verenpaine oli lievästi koholla tutkimuksen alkaessa.

Maitotuotteet on yhdistetty suotuisiin verenpainevaikutuksiin aikaisemminkin, mutta nyt julkaistujen tulosten valossa vaikutus näyttää liittyvän lähinnä heraproteiiniin. Maidon proteiineista noin viidennes on heraa ja loput kaseiinia. Esimerkiksi juuston ja rahkan proteiinit ovat lähes pelkästään kaseiinia.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2016;DOI:10.3945/ajcn.116.137919)
http://dx.doi.org/10.3945/ajcn.116.137919