Tavallisimmat jalkavaivat - sienet, kovettumat ja rakot - voit hoitaa pois kotona.

Varvasvälisilsa

Oireet Piinaava kutina on jalkasienen eli silsan kiusallisin oire. Silsan tunnistat myös siitä, että se alkaa yleensä yhdestä tai kahdesta reunimmaisesta varvasvälistä, jotka alkavat punoittaa, hilseillä ja halkeilla.

Syyt Silsatartunta saadaan uimahallien, urheiluhallien sekä työpaikkojen pukuhuoneiden lattioilta. Jalkasilsa on rihmasienen aiheuttama tulehdus, joka vaivaa miehiä useammin kuin naisia.

Näin hoidan Silsaa voi hoitaa kotioloissa reseptittä apteekista saatavalla sienilääkevoiteella tai -pulverilla, joissa vaikuttavana lääkeaineena on atsolijohdannaisia tai terbinafiinia. Hoito kestää yleensä viikosta kuukauteen.
Elleivät oireet häviä neljässä viikossa, on syytä lähteä lääkäriin. Sieninäyte kannattaa ottaa, sillä se varmistaa, onko kyse silsasta.

Jalkasilsa on siitä ikävä tauti, että se uusiutuu herkästi. Jos podet jatkuvaa silsaa, sienilääkettä kannattaa käyttää kuukausia, jopa vuosia yhteen menoon. Levitä sitä varvasväleihin kerran tai kahdesti viikossa huolellisen pesun ja kuivauksen jälkeen.

Jos haluat eroon jalkasilsasta, on parempi heittää vanhimmat kengät pois. Uudempiin voit ripotella sienilääkepulveria.

Rakot

Oireet Rakko, vesikello tai hiertymä on ihoon syntynyt kirkasta tai veristä kudosnestettä sisältävä nestekertymä. Ensin hankaumakohtaan tulee punoittava painaumajälki. Rakko on kipeä ja arka.

Syyt Rakkoja syntyy uusien, jalkaan vielä muotoutumattomien kenkien ”sisäänajovaiheessa” ja tavallisimmin pitkillä kävelyretkillä, vaelluksilla. Urheilijoilla on usein rakkoja, koska rasitus on kova, alaraajoihin kertyy turvotusta ja hikoilu lisää hiertymäriskiä.

Näin hoidan Hyvin rasvattuun ihoon ei synny rakkoja niin helposti kuin kuivaan ihoon – ei myöskään jalkoihin, jotka saavat kulkea mukavissa kengissä.
Hyvät sukat ovat tärkeät rakkojen ehkäisyssä. Tavalliset puuvillasukatkin suojaavat, mutta ahkeran liikkujan kannattaa kysyä urheiluliikkeistä erityisiä kitkanpoistosukkia. Kahdet tavalliset sukat päällekkäin estävät myös tehokkaasti rakkoja.

Kun rakko on syntynyt, se on hyvä suojata rakkolaastarilla. Oikein arkaa kohtaa voi pehmentää ohuella huovan­palalla.

Turvotus ja kipu viittaavat bakteeritulehdukseen. Silloin side pitää avata, jalat pestä ja rakon päälle täytyy laittaa uusi laastari tai sidetaitos.

Känsät

Oireet  Tunnistat känsän tarkkarajaisesta, nappulalta tuntuvasta ihopaksunnoksesta. Tavallisimmin känsä syntyy jalan luiseen ulokkeeseen, varpaiden päälle, päkiään tai nivelen kohdalle.

Känsät voivat aiheuttaa pistävää kipua. Kroonistuessaan ne alkavat hermottua ja verisuonittua – silloin ne aristavat myös levossa. Rasituksesta kehittyvää känsää voi olla vaikea erottaa syylästä. Syylät aiheutuvat viruksesta.

Syyt  Känsä saa yleensä alkunsa varpaiden virheasennoista ja puristavista kengistä. Pitkällisen hankauksen seurauksena kehkeytyy känsä.
Näin hoidan   Känsän ensiapua on luopuminen puristavista ja hankaavista kengistä. Suosi känsäkohtaan liimattavia tai puettavia ihosuojia ja tukipohjallisia.

Jos pistävä kipu kiusaa, känsä on syytä käydä poistattamassa. Apteekeista saatavat silikoni-, salisyyli- tai hydrokolloidisuojat vähentävät känsän hankautumista kengissä, pehmittävät sitä ja estävät kipua yltymästä.
Älä koskaan leikkele tai vuole känsää itse, sillä voit hankkia känsäkohtaan infektion.

Kovettumat

Oireet Kun jalan johonkin kohtaan tulee painetta, puristusta ja hankausta, iho alkaa suojautua. Se kuumottaa, punoittaa ja paksuuntuu. Etenkin jalkapohjaan kehittyy kovettumia, kellertäviä ihonpaksunnoksia. Kovettuma ei ole kipeä, ellei se halkeile.

Syyt Kuiva iho kovettuu herkemmin kuin rasvattu ja joustava iho. Kovettumia aiheuttavat huono jalkahygienia, kova kävelyalusta, epäsopivat kengät, sukattomuus ja ohentuneet rasvakerrostumat kantapäissä ja päkiöissä.

Jalkaterän ja varpaiden asentovirheet sekä ylipaino johtavat usein kovettumiin.
Näin hoidan Kovettumille altistuu entisestään, jos niitä repii tai raspaa rajusti.

Kotioloissa kovettumia voi hoitaa tunnollisella rasvauksella. Mitä paksumpi rasva, sen parempi. Rasvaa vain pestyjä ja hyvin kuivattuja jalkoja. Tee pesusta ja hierovasta rasvauksesta iltarutiini. Laita rasvattuihin jalkoihin yöksi puhtaat sukat tai hanki apteekista kuiville jaloille tarkoitettuja hoitavia sukkia.

Käy jalkojenhoitajalla, joka poistaa kovettumat ammattimaisesti tervettä ihoa säästäen.

Apteekista saat erikoispohjallisia ja muun muassa päkiäpehmusteita, jotka suojaavat kovettumille alttiita kohtia liialta rasitukselta.
Kovettunut iho kärsii heikentyneestä verenkierrosta, joten jalkavoimistelu on kotihoidon a ja o. Hanki avuksesi mieluusti puinen jalkarulla, jota vasten voit pyöritellä jalkapohjia vaikka telkkarin ääressä.

Kynsisieni

Oireet Sientä kasvava varpaankynsi muuttuu sameaksi, ruskeankeltaiseksi ja kärjestä kuluneeksi ja lahoksi. Kynsisieni eli -silsa leviää viikkojen tai kuukausien aikana kynnen alla ja irrottaa lopulta
kynnen alustastaan.

Toisen tyyppinen kynsisieni aiheuttaa kynteen valkoisia, liuskoittuvia laikkuja.
Sienikynsi ei aluksi kipuile.

Paksuuntuessaan kynnessä tuntuu painetta ja siihen tulee herkemmin bakteeritulehdus.

Syyt Kynsisieni vaanii kosteissa oloissa ja se pitää hikoilevista jalkateristä. Diabeetikoilla kynsisieni on tavallisempi kuin muilla.

Näin hoidan Ikävä juttu, mutta kynsisienestä pääsee harvoin täysin eroon huolellisellakaan hoidolla. Pidät sienien kurissa kuukausien yhtämittaisella lääkityksellä sekä hyvällä jalkahygienialla.

Parhaat tulokset saat, kun yhdistät reseptillä saatavan sisäisen lääkehoidon ja ulkoisen, reseptittä apteekeista hankittavan lääkkeen. Sisäisesti otettavia kynsisienilääkkeitä ovat esimerkiksi itrakonatsoli, flukonatsoli ja terbinafiini.

Ulkoisesti kynteen levitettäviä lääke­aineita ovat reseptivalmiste amorolfiinilakka ja reseptivapaat lääkeliuokset tiokonatsoli-, klotrimatsoli- tai terbinafiini.

Älä päästä kynttä hankaamaan kenkää vasten ja hanki henkilökohtaiset kynsienhoitovälineet. Alustastaan irronneen kynnen voi varovasti leikata pois ja muun kynnen viilata sileämmäksi.  

Jos sairastuneita kynsiä on useita, käy säännöllisesti asiantuntijan hoidossa.

Lue lisää
Kokeile jumppaa vaivaisenluuhun
Jalkahoito kotona
Jalkakivusta eroon

Kosmetologi myi minulle kasvovettä, joka alentaa ihon pH-arvon melkein nollille. Siitä pitäisi olla se hyöty, että iho vastaanottaa voiteet paremmin, kun iholta viedään suojavaippa. Nyt mietin, onko tämä hyväksi. Eikö yleensä ihonhoidossa pyritä normaaliin pH-arvoon?

 

Ihon normaali pH on lievästi hapan, noin 5,2 luokkaa. Neutraali pH on 7. Esimerkiksi veren pH on 7,35—7,45 ja tämä on veren puskuriominaisuuksien ja esimerkiksi hengityksen ja munuaisten kautta tarkasti säädelty.

pH 0 tarkoittaisi voimakasta happoa, jota ei voida käyttää kasvovetenä. Lievästi kuoriva kasvovesi voi olla lievästi hapan. Sen tarkoitus on parantaa ihon läpäisevyyttä. Samalla se voi kuitenkin kuivattaa, ärsyttää ja aiheuttaa punoitusta. Kuoriva kasvovesi ei siten sovi kaikille. Ainakin aluksi sitä voisi kokeilla vain muutaman kerran viikossa.  

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Minulle suositeltiin Ultherapy-hoitoa alakasvojen kohentamiseen. Onko se turvallinen menetelmä kasvojenkohotukseen?

Viime vuosikymmenellä on kehitetty monia uusia veitsettömiä kasvojenkohotusmenetelmiä, joilla pyritään kiinteyttämään ihoa ja ihon alla olevia kudoksia ilman leikkauksiin liittyviä riskejä ja pitkää toipumisaikaa. Leikkaukset eivät myöskään paranna ihon kuntoa eivätkä poista ryppyjä ja ihon löystymistä.

Ultherapy perustuu kudosten lämmittämiseen korkeaenergisen kohdennetun ultraäänen avulla (high-energy focused ultrasound, HIFU). Tätä menetelmää käytetään muualla lääketieteessä esimerkiksi syövän etäpesäkkeiden tuhoamiseen. Ulthera lämmittää kohdennetusti syvemmällä ihon alla olevia kudoksia ja sillä voidaan kiinteyttää esimerkiksi leukalinjaa ja kohottaa otsaa. Alkuvaiheessa laitteen käyttöä rajoittivat hoitoon liittyvä kipu ja myöhäisvaikutuksena ilmeni useamman kuukauden kuluttua rasvakudoksen häviämistä. Tämä ei ole sinänsä yllättävää, sillä samaa HIFU menetelmää käytetään korkeammalla energiatasolla myös rasvasolujen tuhoamiseen (ultraääni-lipolyysi). Menetelmä ei ole täysin riskitön.

Itse olen käyttänyt HIFU-menetelmää tämän vuoden alusta lähtien osana eri teknologioita yhdistävää kokonaisvaltaista veitsetöntä kasvojenkohotusta. Tällä tavoin saadaan kustannustehokkaasti kiinteytettyä sekä iho että ihon alla olevat kudokset.

Omien kokemuksiemme mukaan HIFU tuo oikein käytettynä lisäarvoa hoitoon, koska ultraäänellä päästään samaan syvyyteen kuin kasvojenkohotusleikkauksessa. HIFU ei kuitenkaan korvaa ihon muiden kerrosten kiinteytystä eikä ryppyjen tasoitusta. Yksinään käytettyinä HIFU-ultraäänilaitteet ovat parhaimmillaan dekolteen, olkavarsien ja kaksoisleuan kiinteytyksessä. Hoidon kohdentaminen oikeisiin ihokerroksiin vaatii pitkäaikaista kokemusta veitsettömistä kasvojenkohotuksista.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Jos olet menossa kauneuskirurgiseen hoitoon, tarkista vielä nämä.

Kuka hoitaa?

Hoidon tasosta voi varmistua parhaiten menemällä asiakkaaksi suurimmille lääkäriasemille, joissa injektio-, kuorinta- ja laserhoitoja tekevät lääkärit tai hoitoihin koulu­tetut sairaanhoitajat.

Täyteaineita saa lain mukaan toistaiseksi pistää kuka vain. Täyttö- ja kuorintahoitoja tekevät myös jotkut maahantuojien kouluttamat kosmetologit. Halvimman injektion perään lähteminen voi olla vaarallista, sillä pistoksen antajan koulutuksen ja kokemuksen sekä aineen sisällön tarkistaminen on hankalaa.

Tutustu etukäteen paikan nettisivuihin ja mahdollisesti myös klinikkaan. Netin keskustelupalstoilta voi löytyä kommentteja edellisten asiakkaiden tyytyväisyydestä, mutta myös piilomainontaa.

Esteettistä kirurgiaa tekevät kuuluvat kansainväliseen ISAPS:iin ja Suomen Esteettiset Plastiikkakirurgit ry:hyn. Kirurgin pätevyys kannattaa tarkistaa suomenplastiikkakirurgit.fi tai suomenplastiikkakirurgiyhdistys.fi -nettisivujen jäsenluetteloista.

Kosmeettinen tai esteettinen lääkäri (cosmetic/esthetic doctor) ei ole kirurgi eikä plastiikkakirurgi vaan esteettistä koulutusta hankkinut yleislääkäri.

Mitä ruiskutetaan?

Suomen lain mukaan täyteaineet luokitellaan lääkintälaitteiksi eikä lääkkeiksi, jonka vuoksi niitä voi ostaa ja pistää kuka tahansa.

Täyteaineet jaetaan kahteen ryhmään: elimistöstä pois sulaviin sekä pysyviin, eli sulamattomiin aineisiin. Yleisin täyteaine on hyaluronihappo, joka sulaa pois elimistöstä reilussa puolessa vuodessa.

Pahimmassa tapauksessa täyteaineita voi tilata netistä ja ne voivat sisältää mitä tahansa ainetta, joka ei häviä elimistöstä. Ulkomailla hankituista pysyvistä täyteaineista (mm. Dermalive, ArteFill, Artecoll) voi saada vuosien päästä vaikean, kasvot tuhoavan vierasesinereaktion.

Plastiikkakirurgiyhdistys on toivonut injektiohoitojen antamista lääkäreiden käsiin, koska niiden aiheuttamat komplikaatiot voivat olla vakavia.

Lääkärikoulutus auttaa ymmärtämään esimerkiksi sen, miten jotkut täyteaineet reagoivat lääkeaineiden kanssa. Siitä voi aiheutua esimerkiksi allerginen reaktio, joka pahimmassa tapauksessa johtaa hengen­vaaralliseen anafylaktiseen sokkiin.

Mihin suostut?

Tarkista minkälaiseen sopimukseen suostut, sillä hoitajan ja asiakkaan näkemyseroista johtuvia korjaushoitoja ei yleensä tehdä. Joillakin lääkäriasemilla voi olla esimerkiksi takuu rintaimplanteissa. Riippuu firmasta, miten takuu- ja muihin korjausasioihin suhtaudutaan. Niistä kannattaa ottaa selvää.

Klinikoilla hoidot käydään etukäteen läpi sekä kirjallisesti että suullisesti, jotta asiakas tietää, mitä on odotettavissa, eivätkä odotukset ole liian suuret. Ennen toimen­pidettä asiakas yleensä allekirjoittaa suostumuksen hoitoon.

 Kuka korjaa?

Leikkaava lääkäri hoitaa normaalisti myös komplikaatiot, jos ne aiheuttavat terveydellistä haittaa, kuten verenvuotoa tai vaikean kuumeisen infektion.

   Jos toimenpide on tehty ulkomailla, terveydenhoidon julkisella puolella hoidetaan terveyttä uhkaavat komplikaatiot. Vähäisempiä oireita, kuten rintaimplanttien epämukavuutta, ei korjata.

 Mitä maksaa?

Suurempiin plastiikkakirurgisiin operaatioihin kuuluu konsultaatiokäynti, jossa tehdään hoitosuunnitelma ja käydään operaatio läpi yhdessä leikkaavan kirurgin kanssa. Konsultaatiokäynnillä on oma hintansa paikasta ja operaatiosta riippuen. Pienempiin hoitoihin, kuten kevyisiin kuorintoihin, ei erillistä konsultaatiokäyntiä välttämättä tarvita, vaan hoitosuunnitelma käydään läpi hoitotilanteessa.

Klinikkojen nettisivuilla pääset vertailemaan hintoja. Alkaen-hinnat harvoin kattavat koko toimenpiteen, ja vasta kokonaiskustannuksia voi kunnolla verrata.

Kuinka pysyvää?

Esimerkiksi hyaluronihapolla tehty juonteiden täyttöhoidon teho kestää noin vuoden, botoliinitoksiinin vaikutus lakkaa 4—6 kuukauden päästä. Säännöllisen botuliinihoidon jälkeen ryppyjä aiheuttavat lihakset heikentyvät eivätkä palaudu yhtä vahvoiksi kuin aikaisemmin. Tulokset pysyvät toisella myös pidempään kuin toisella, sillä jokaisen iho on yksilöllinen.

Esteettiset hoidot eivät kuitenkaan pysäytä ihon ikääntymistä.

 

Moni haluaa parannella ulkonäköään vähän enemmän kuin mitä kosmetologi voi tehdä. Selvitimme, mistä kevyessä kauneuskirugiassa on kyse.

Kuminaamoiksi kasvonsa kiristäneet julkkikset eivät enää anna todellista kuvaa kauneusklinikkojen asiakaskunnasta. Todennäköisesti operaatiossa on käynyt naapurin tavallisen näköinen nainen tai viereisen konttorin mies, joka tänään vaikutti vähän viimeviikkoista virkeämmältä.

Yksittäisten juonteiden lisäksi huomiota kiinnitetään ihon napakkuuteen ja tasaiseen sävyyn. Näin siksi, että vuosia sitten runsaasti aurinkoa ottaneiden asiakkaiden kasvoilla valovauriot näkyvät tummina pigmenttimuutoksina ja ihon velttoutena.

Kiinnostusta herättävät myös veitsettömät ”kauneusleikkaukset”, joista ei jää arpia.

— Nyt halutaan mieluummin rasvansiirto tai hionta kuin kasvojenkohotus, kertoo plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Hilkka Peltoniemi.

Mutta olipa kauneusoperaatio mikä tahansa, toive on yleensä sama.

— Minulta kysytään jatkuvasti, että eiväthän muut tule huomaamaan, että jotakin on tehty, Hilkka Peltoniemi sanoo.

Esteettisten hoitojen buumi on nyt valtava ja toimenpiteet on tehty houkutteleviksi: niitä mainostetaan nopeudella ja helppoudella. Useimmat

vaativat korkeintaan parin päivän toipumisajan, jos sitäkään.

Kalliidenkaan hoitojen tulokset eivät kuitenkaan ole pysyviä ja niitä on uusittava, jos vaikutusten haluaa kestävän.

Toimenpiteisiin sisältyy myös riskejä. Tekijöiden sekä heidän käyttämiensä aineiden ja laitteiden taso vaihtelee, ja pahimmillaan ulkonäön parannus­yritys voi johtaa pysyviin vaurioihin tai hengenvaaralliseen allergiseen reaktioon. Tekijän taustoja kannattaakin tutkia huolella ja perehtyä hoitoihin ennen kuin antaa kasvonsa tai kehonsa jonkun käsiin.

 

Termit selväksi

Esteettiset hoidot Yleis­käsite injektio-, laite- ja kuorintahoidoille. Joissakin paikoissa näitä kutsutaan nimellä kevytkirurgiset toimenpiteet, vaikka hoidot eivät ole kirurgisia.

Pistos- eli injektiohoidot Ihon alle pistetään joko juonteita täyttäviä aineita, esimerkiksi hyaluronihappoa tai kasvolihasten toiminnan lamauttavaa botuliinitoksiinia.

Plastiikkakirurgia Jaetaan kahteen: Esteettisessä plastiikkakirurgiassa korjataan normaaliksi katsottavia muotovirheitä ja iän tuomia muutoksia terveillä ihmisillä. Yksityiseen terveydenhuoltoon keskittynyttä alaa kutsutaan myös kosmeettiseksi tai kauneuskirurgiaksi.

Rekonstruktiivisen plastiikka­kirurgian tarkoitus on palauttaa ruumiinmuoto ja -osien toiminta mahdollisimman normaaliksi sairauden, vamman tai kehitys­häiriön jäljiltä. Nämä korjaukset tehdään julkisessa terveydenhuollossa sekä yksityisellä puolella.