Aurinko on ystäväsi. Se hellii mieltä ja ihoakin, jos vain maltat nautiskella siitä kohtuudella. Palkaksi saat hehkeän ja helppohoitoisen kesähipiän.

Käpälä ylös, kuinka moni on odottanut kesää ja hellesäitä! Olitpa sitten aurinkofriikki tai varjoissa viihtyvää lajia, sopiva annos päivänpaistetta tekee hyvää kehollesi ja mielellesi.

– Lähes kaikkien iho voi paremmin kesällä kuin talvella. Kylmyys, viima ja keskuslämmitys eivät kuivata, ja iho on hehkeimmillään. Aurinko vahvistaa ihoa sisältä päin, ja monet iho-ongelmat, kuten ihottumat, katoavat, sanoo erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalo Iholiiton Ihopisteestä, Helsingistä.

Aurinko on ystävämme, väittävät nyt myös tutkijat. Juuri, kun meidät oli saatu uskomaan, että aurinko on pelkästään pahasta, ilmenikin toisenlaista tietoa.

– Auringon UV-säteily lisää ihon D-vitamiinin tuotantoa ja vähentää luultavasti ainakin rinta-, eturauhas-, paksusuoli-, virtsarakko- ja munarauhassyöpien riskiä. D-vitamiinin puute on vastaavasti osallisena lukuisissa sairauksissa, kuten diabeteksessa, nivelrikossa tai jopa skitsofreniassa, sanoo erikoislääkäri, emeritusprofessori Matti Hannuksela Helsingistä.

– Emme tosin vielä tiedä, korvaako purkista saatu D-vitamiinilisä auringosta saadun eli tyydyttääkö se yhtä hyvin elimistön vitamiinintarpeen, hän jatkaa.

Suojakerroin 30

Matti Hannuksela kehottaa nauttimaan auringosta varoen. Vaalea suomalaisiho saattaa palaa puolenpäivän paahteessa alle puolessa tunnissa: hienoinenkin punoitus on merkki mikroskooppisen pienistä muutoksista orvaskeden soluissa.

– Aurinkoon kannattaa mennä vähitellen, paljastamalla ihosta pieni alue kerrallaan kymmeneksi, viideksitoista minuutiksi pari kertaa viikossa.

– Auringossa oleskelua tulisi välttää pahimpaan palamisaikaan keskipäivän moelmmin puolin, ja aurinkosuojavoide on syytä levittää iholle puolisen tuntia ennen aurinkoon menoa. Voidetta pitää laittaa tarpeeksi ja lisätä parin tunnin välein, ihotautilääkäri opastaa.

Vaatteilla saadaan paras suoja palamista vastaan. Etenkin lapset pitäisi varustaa aurinkoon hatulla, vaaleilla ilmavilla vaatteilla ja aurinkovoiteella, jonka suojakerroin on vähintään 30.

– Voiteissa ilmoitettu suoja-aika johtaa helposti harhaan. Juuri kukaan ei laita iholleen sellaista määrää aurinkovoidetta, joka suojaisi ihoa ilmoitetun ajan. Jos voiteen suojakertoimeksi kerrotaan 15, todellisuudessa se on vain 3 tai 4, Hannuksela huomauttaa.

Merivesi hoitaa

Liian niukka aurinkovoiteen käyttö on tavallisin syy siihen, että iho palaa. Vesi vie iholta loputkin suojanrippeet, joten uusi voitelukierros on uimisen jälkeen tarpeen.

– Pulikointi on kuitenkin mitä parasta ihonhoitoa. Etenkin suolainen merivesi auttaa monenlaisiin iho-ongelmiin, sillä se tappaa bakteereita. Jos tykkää uimisesta, niin siitä vaan mielin määrin polskuttelemaan. Loppukesän sinileväkaudestakaan ei tarvitse kehittää hysteriaa, kunhan muistaa käydä suihkussa uintiretken jälkeen, Maria Aitasalo mainitsee.

Ihonhoidon voi huoletta jättää kesällä talvea vähemmälle. Rasvaiset kosteusvoiteet ja alkoholia sisältävät kasvovedet kannattaa vaihtaa vesipitoisiin kosteusvoiteisiin ja paksut meikkivoiteet värillisiin, UV-suojalla varustettuihin päivävoiteisiin ja puuteriin.

Meikkivoiteet tukkivat ihoa hikoiltaessa ja alkoholipitoiset tuotteet voivat jättää jälkeensä ikävän näköisiä pigmenttiläiskiä tai valkoisia, ruskettumattomia laikkuja. Hajuvedet ja deodorantit ovat auringon kanssa huono yhdistelmä.

– Ylenmääräinen ihon paahtaminen ei ole päivettyneenäkään järkevää, eikä ihonhoitoa kannata lomalla aivan tyystin unohtaa. Loppukesästä iho on muutoin karmeassa kunnossa, Aitasalo summaa.

Terassikesä iholla

Hän kehottaa nauttimaan kesästä myös terassilla – kaikella kohtuudella.

Terassi ja hyvät kaverit kuuluvat kesään! Terassille laittaisin kuitenkin hatun ja pitkähihaisen paidan, sillä auringon puolelle jäänyt olkapää palaa helposti eikä useamman kaljan jälkeen kukaan muista lisätä aurinkovoidetta.
Tuopeilla ei myöskään kuitata helteessä syntyvää noin parilitraista lisänesteytyksen tarvetta. Huono olo johtuu monesti elimistön kuivumisesta, ei terassi-istunnosta.

Kaljalasin vierellä on hyvä olla vesipullo, sillä alkoholi estää antidiureettisen hormonin eritystä – suomeksi sanottuna pissattaa. Jos joka päivä on terassipäivä, se näkyy lopulta myös ihossa punoituksena ja karheutena, erikoissairaanhoitaja huomauttaa.

Kesäihon huoltoon Maria Aitasalo ottaisi ehdottomasti tuoreet vihannekset, hedelmät ja marjat. Kukkea hipiä on monen tekijän tulos, ja kasviksista ihokin saa tarpeellisen määrän vitamiineja.

– Takavuosien beetakaroteenibuumi näkyi monen naamalla oranssinpunervana rusketuksena. On tietysti makuasia, haluaako itselleen kellertävän ihon. Turvallisempaa ja maukkaampaa on syödä porkkanoita.

Lisää tietoa: Matti Hannuksela: Hyvä, paha aurinko, Hippokrates/Duodecim 2006.

Aurinko tappaa soluja

Tiedämme miltä tuntuu, kun iho punoittaa, hilseilee ja on arka auringon jälkeen. Mutta moniko tietää, mitä ihossa todella tapahtuu, kun se pääsee palamaan? Lääkäri kertoo.

– Rusketus on elimistön suojakeino auringon ultraviolettisäteilyä vastaan. Palamisen aiheuttavat lähinnä vain UVB-säteet, jotka vaurioittavat ennen kaikkea ihosolujen tumien DNA-molekyylejä, erikoislääkäri Matti Hannuksela kertoo.

Suurimmalla osalla ihmisistä elimistö korjaa säteilystä syntyneen vaurion paikan päällä tumassa, eikä yksittäisestä, lievästä palamisesta koidu iholle vielä suurta haittaa. Sen sijaan toistuva palaminen lapsuudessa ja nuoruudessa aina aikuisiän kynnykselle lisää ihon tummasolusyövän eli melanooman vaaraa.

– Kehittyykö ihmiselle ihosyöpä, riippuu myös perintötekijöistä. Jos ihon palaminen rakkuloille kerran lapsuudessa nostaa melanoomariskin 2,5:een, kolmella tai useammalla lähisukulaisella havaittu melanooma nostaa sen 35–70:een. Selvä vaaratekijä on runsasluomisuus ja kesakkoisuus. Niin sanottuja ärjyluomia omaavalla riskilukema on 11.

Ensimmäisen asteen palamiseksi sanotaan tilaa, jossa iho punoittaa. Jos katsotaan mikroskoopilla, orvaskedessä nähdään harvakseltaan kuolleita auringon polttamia soluja ja verinahan yläosassa on tulehdusmuutoksia. Lievän palamisen merkit häviävät yleensä muutamassa päivässä, mutta iho saattaa hilseillä vielä parinkin viikon päästä.

Toisen asteen palamisessa iho punoittaa ja siihen nousee pieniä rakkuloita. Orvaskedessä on runsaasti kuolleita soluja, ja verinahka on kokonaan tulehtunut.

Kolmannessa asteessa orvaskeden yläosa on kuoliossa ja neljännessä kauttaaltaan kuollut. Kolmatta ja neljättä astetta esiintyy onneksi vain harvoin.

– Melanoomadiagnoosissa ennuste on yleensä hyvä, sillä noin 80 prosenttia potilaista selviää. On myös muistettava, ettei UV-säteilyn kokonaismäärä elinaikana suinkaan lisää melanooman vaaraa. Esimerkiksi ulkotyöläisillä on vähemmän melanoomaa kuin muilla, Hannuksela muistuttaa.

Älä pala

 • Aloita auringonotto vähitellen: paljasta pieni alue hetkeksi kerrallaan
 • Karta keskipäivän auringonpaahdetta
 • Levitä aurinkovoidetta paljon jo puoli tuntia ennen auringonottoa
 • Käytä korkeaa suojakerrointa: lisää vuodetta parin tunnin välein ja aina uinnin jälkeen
 • Vaatteet ja hattu suojaavat parhaiten

Jos palat

 • Viilennä iho: käy suihkussa tai laita märkä pyyhe kuumottavan ihon päälle
 • Sivele iholle kortisonivoidetta tai after sun -tuotetta
 • Jo iho kutisee kovasti, hae apteekista antihistamiinia
 • Vältä aurinkoa, kunnes iho on täysin kunnossa
 • Mene lääkäriin, jos iho tulehtuu pahoin tai kuume ei laske muutamassa päivässä

Vältä aurinkoa, jos käytät näitä lääkkeitä

 • antibiooteista doksisykliiniä tai tetrasykliiniä
 • nesteenpoisto- ja verenpainelääke hydroklooritiatsidiä
 • rytmihäiriölääke amiodaronia
 • tulehduskipulääkkeistä ketoprofeenia tai piroksikaamiapsyykenlääkkeistä klooripromatsiinia tai proklooriperatsiiniä

Lue lisää auringolta suojautumisesta.

Kosmetologi myi minulle kasvovettä, joka alentaa ihon pH-arvon melkein nollille. Siitä pitäisi olla se hyöty, että iho vastaanottaa voiteet paremmin, kun iholta viedään suojavaippa. Nyt mietin, onko tämä hyväksi. Eikö yleensä ihonhoidossa pyritä normaaliin pH-arvoon?

 

Ihon normaali pH on lievästi hapan, noin 5,2 luokkaa. Neutraali pH on 7. Esimerkiksi veren pH on 7,35—7,45 ja tämä on veren puskuriominaisuuksien ja esimerkiksi hengityksen ja munuaisten kautta tarkasti säädelty.

pH 0 tarkoittaisi voimakasta happoa, jota ei voida käyttää kasvovetenä. Lievästi kuoriva kasvovesi voi olla lievästi hapan. Sen tarkoitus on parantaa ihon läpäisevyyttä. Samalla se voi kuitenkin kuivattaa, ärsyttää ja aiheuttaa punoitusta. Kuoriva kasvovesi ei siten sovi kaikille. Ainakin aluksi sitä voisi kokeilla vain muutaman kerran viikossa.  

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Minulle suositeltiin Ultherapy-hoitoa alakasvojen kohentamiseen. Onko se turvallinen menetelmä kasvojenkohotukseen?

Viime vuosikymmenellä on kehitetty monia uusia veitsettömiä kasvojenkohotusmenetelmiä, joilla pyritään kiinteyttämään ihoa ja ihon alla olevia kudoksia ilman leikkauksiin liittyviä riskejä ja pitkää toipumisaikaa. Leikkaukset eivät myöskään paranna ihon kuntoa eivätkä poista ryppyjä ja ihon löystymistä.

Ultherapy perustuu kudosten lämmittämiseen korkeaenergisen kohdennetun ultraäänen avulla (high-energy focused ultrasound, HIFU). Tätä menetelmää käytetään muualla lääketieteessä esimerkiksi syövän etäpesäkkeiden tuhoamiseen. Ulthera lämmittää kohdennetusti syvemmällä ihon alla olevia kudoksia ja sillä voidaan kiinteyttää esimerkiksi leukalinjaa ja kohottaa otsaa. Alkuvaiheessa laitteen käyttöä rajoittivat hoitoon liittyvä kipu ja myöhäisvaikutuksena ilmeni useamman kuukauden kuluttua rasvakudoksen häviämistä. Tämä ei ole sinänsä yllättävää, sillä samaa HIFU menetelmää käytetään korkeammalla energiatasolla myös rasvasolujen tuhoamiseen (ultraääni-lipolyysi). Menetelmä ei ole täysin riskitön.

Itse olen käyttänyt HIFU-menetelmää tämän vuoden alusta lähtien osana eri teknologioita yhdistävää kokonaisvaltaista veitsetöntä kasvojenkohotusta. Tällä tavoin saadaan kustannustehokkaasti kiinteytettyä sekä iho että ihon alla olevat kudokset.

Omien kokemuksiemme mukaan HIFU tuo oikein käytettynä lisäarvoa hoitoon, koska ultraäänellä päästään samaan syvyyteen kuin kasvojenkohotusleikkauksessa. HIFU ei kuitenkaan korvaa ihon muiden kerrosten kiinteytystä eikä ryppyjen tasoitusta. Yksinään käytettyinä HIFU-ultraäänilaitteet ovat parhaimmillaan dekolteen, olkavarsien ja kaksoisleuan kiinteytyksessä. Hoidon kohdentaminen oikeisiin ihokerroksiin vaatii pitkäaikaista kokemusta veitsettömistä kasvojenkohotuksista.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Jos olet menossa kauneuskirurgiseen hoitoon, tarkista vielä nämä.

Kuka hoitaa?

Hoidon tasosta voi varmistua parhaiten menemällä asiakkaaksi suurimmille lääkäriasemille, joissa injektio-, kuorinta- ja laserhoitoja tekevät lääkärit tai hoitoihin koulu­tetut sairaanhoitajat.

Täyteaineita saa lain mukaan toistaiseksi pistää kuka vain. Täyttö- ja kuorintahoitoja tekevät myös jotkut maahantuojien kouluttamat kosmetologit. Halvimman injektion perään lähteminen voi olla vaarallista, sillä pistoksen antajan koulutuksen ja kokemuksen sekä aineen sisällön tarkistaminen on hankalaa.

Tutustu etukäteen paikan nettisivuihin ja mahdollisesti myös klinikkaan. Netin keskustelupalstoilta voi löytyä kommentteja edellisten asiakkaiden tyytyväisyydestä, mutta myös piilomainontaa.

Esteettistä kirurgiaa tekevät kuuluvat kansainväliseen ISAPS:iin ja Suomen Esteettiset Plastiikkakirurgit ry:hyn. Kirurgin pätevyys kannattaa tarkistaa suomenplastiikkakirurgit.fi tai suomenplastiikkakirurgiyhdistys.fi -nettisivujen jäsenluetteloista.

Kosmeettinen tai esteettinen lääkäri (cosmetic/esthetic doctor) ei ole kirurgi eikä plastiikkakirurgi vaan esteettistä koulutusta hankkinut yleislääkäri.

Mitä ruiskutetaan?

Suomen lain mukaan täyteaineet luokitellaan lääkintälaitteiksi eikä lääkkeiksi, jonka vuoksi niitä voi ostaa ja pistää kuka tahansa.

Täyteaineet jaetaan kahteen ryhmään: elimistöstä pois sulaviin sekä pysyviin, eli sulamattomiin aineisiin. Yleisin täyteaine on hyaluronihappo, joka sulaa pois elimistöstä reilussa puolessa vuodessa.

Pahimmassa tapauksessa täyteaineita voi tilata netistä ja ne voivat sisältää mitä tahansa ainetta, joka ei häviä elimistöstä. Ulkomailla hankituista pysyvistä täyteaineista (mm. Dermalive, ArteFill, Artecoll) voi saada vuosien päästä vaikean, kasvot tuhoavan vierasesinereaktion.

Plastiikkakirurgiyhdistys on toivonut injektiohoitojen antamista lääkäreiden käsiin, koska niiden aiheuttamat komplikaatiot voivat olla vakavia.

Lääkärikoulutus auttaa ymmärtämään esimerkiksi sen, miten jotkut täyteaineet reagoivat lääkeaineiden kanssa. Siitä voi aiheutua esimerkiksi allerginen reaktio, joka pahimmassa tapauksessa johtaa hengen­vaaralliseen anafylaktiseen sokkiin.

Mihin suostut?

Tarkista minkälaiseen sopimukseen suostut, sillä hoitajan ja asiakkaan näkemyseroista johtuvia korjaushoitoja ei yleensä tehdä. Joillakin lääkäriasemilla voi olla esimerkiksi takuu rintaimplanteissa. Riippuu firmasta, miten takuu- ja muihin korjausasioihin suhtaudutaan. Niistä kannattaa ottaa selvää.

Klinikoilla hoidot käydään etukäteen läpi sekä kirjallisesti että suullisesti, jotta asiakas tietää, mitä on odotettavissa, eivätkä odotukset ole liian suuret. Ennen toimen­pidettä asiakas yleensä allekirjoittaa suostumuksen hoitoon.

 Kuka korjaa?

Leikkaava lääkäri hoitaa normaalisti myös komplikaatiot, jos ne aiheuttavat terveydellistä haittaa, kuten verenvuotoa tai vaikean kuumeisen infektion.

   Jos toimenpide on tehty ulkomailla, terveydenhoidon julkisella puolella hoidetaan terveyttä uhkaavat komplikaatiot. Vähäisempiä oireita, kuten rintaimplanttien epämukavuutta, ei korjata.

 Mitä maksaa?

Suurempiin plastiikkakirurgisiin operaatioihin kuuluu konsultaatiokäynti, jossa tehdään hoitosuunnitelma ja käydään operaatio läpi yhdessä leikkaavan kirurgin kanssa. Konsultaatiokäynnillä on oma hintansa paikasta ja operaatiosta riippuen. Pienempiin hoitoihin, kuten kevyisiin kuorintoihin, ei erillistä konsultaatiokäyntiä välttämättä tarvita, vaan hoitosuunnitelma käydään läpi hoitotilanteessa.

Klinikkojen nettisivuilla pääset vertailemaan hintoja. Alkaen-hinnat harvoin kattavat koko toimenpiteen, ja vasta kokonaiskustannuksia voi kunnolla verrata.

Kuinka pysyvää?

Esimerkiksi hyaluronihapolla tehty juonteiden täyttöhoidon teho kestää noin vuoden, botoliinitoksiinin vaikutus lakkaa 4—6 kuukauden päästä. Säännöllisen botuliinihoidon jälkeen ryppyjä aiheuttavat lihakset heikentyvät eivätkä palaudu yhtä vahvoiksi kuin aikaisemmin. Tulokset pysyvät toisella myös pidempään kuin toisella, sillä jokaisen iho on yksilöllinen.

Esteettiset hoidot eivät kuitenkaan pysäytä ihon ikääntymistä.

 

Moni haluaa parannella ulkonäköään vähän enemmän kuin mitä kosmetologi voi tehdä. Selvitimme, mistä kevyessä kauneuskirugiassa on kyse.

Kuminaamoiksi kasvonsa kiristäneet julkkikset eivät enää anna todellista kuvaa kauneusklinikkojen asiakaskunnasta. Todennäköisesti operaatiossa on käynyt naapurin tavallisen näköinen nainen tai viereisen konttorin mies, joka tänään vaikutti vähän viimeviikkoista virkeämmältä.

Yksittäisten juonteiden lisäksi huomiota kiinnitetään ihon napakkuuteen ja tasaiseen sävyyn. Näin siksi, että vuosia sitten runsaasti aurinkoa ottaneiden asiakkaiden kasvoilla valovauriot näkyvät tummina pigmenttimuutoksina ja ihon velttoutena.

Kiinnostusta herättävät myös veitsettömät ”kauneusleikkaukset”, joista ei jää arpia.

— Nyt halutaan mieluummin rasvansiirto tai hionta kuin kasvojenkohotus, kertoo plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Hilkka Peltoniemi.

Mutta olipa kauneusoperaatio mikä tahansa, toive on yleensä sama.

— Minulta kysytään jatkuvasti, että eiväthän muut tule huomaamaan, että jotakin on tehty, Hilkka Peltoniemi sanoo.

Esteettisten hoitojen buumi on nyt valtava ja toimenpiteet on tehty houkutteleviksi: niitä mainostetaan nopeudella ja helppoudella. Useimmat

vaativat korkeintaan parin päivän toipumisajan, jos sitäkään.

Kalliidenkaan hoitojen tulokset eivät kuitenkaan ole pysyviä ja niitä on uusittava, jos vaikutusten haluaa kestävän.

Toimenpiteisiin sisältyy myös riskejä. Tekijöiden sekä heidän käyttämiensä aineiden ja laitteiden taso vaihtelee, ja pahimmillaan ulkonäön parannus­yritys voi johtaa pysyviin vaurioihin tai hengenvaaralliseen allergiseen reaktioon. Tekijän taustoja kannattaakin tutkia huolella ja perehtyä hoitoihin ennen kuin antaa kasvonsa tai kehonsa jonkun käsiin.

 

Termit selväksi

Esteettiset hoidot Yleis­käsite injektio-, laite- ja kuorintahoidoille. Joissakin paikoissa näitä kutsutaan nimellä kevytkirurgiset toimenpiteet, vaikka hoidot eivät ole kirurgisia.

Pistos- eli injektiohoidot Ihon alle pistetään joko juonteita täyttäviä aineita, esimerkiksi hyaluronihappoa tai kasvolihasten toiminnan lamauttavaa botuliinitoksiinia.

Plastiikkakirurgia Jaetaan kahteen: Esteettisessä plastiikkakirurgiassa korjataan normaaliksi katsottavia muotovirheitä ja iän tuomia muutoksia terveillä ihmisillä. Yksityiseen terveydenhuoltoon keskittynyttä alaa kutsutaan myös kosmeettiseksi tai kauneuskirurgiaksi.

Rekonstruktiivisen plastiikka­kirurgian tarkoitus on palauttaa ruumiinmuoto ja -osien toiminta mahdollisimman normaaliksi sairauden, vamman tai kehitys­häiriön jäljiltä. Nämä korjaukset tehdään julkisessa terveydenhuollossa sekä yksityisellä puolella.