Hellävarainen perushoito pitää tukan kiiltävänä ja ryhdikkäänä. Tärkeintä on löytää omalle hiuslaadulle sopiva sampoo ja hoitoaine.

Hiukset kuuluvat ihoon. Niinpä hiuksia hellii kaikki, mikä saa ihonkin voimaan hyvin.

– Hiukset ovat ihon apuelimiä, tarkentaa ihotautien erikoislääkäri, professori Matti Hannuksela.

Hiukset kuten muutkin karvat ovat valkuaista, jossa on enemmän rikkiä kuin esimerkiksi ihon sarveiskerroksessa. Ne eivät siis rakennu kalsiumista tai piistä, kuten moni virheellisesti luulee, joten kalsium- tai piitabletit eivät vaikuta niiden vointiin. Sen sijaan esimerkiksi liiallinen A-vitamiinin nauttiminen tihentää niiden kasvukiertoa ja aiheuttaa hiusten lähtöä.

– Eniten hiusten määrään, väriin ja kasvuun vaikuttaa perimä.

Monta syytä ohenemiseen

Ihmisen päässä on noin 100 000–250 000 hiusta, joista irtoaa joka päivä 50–100. Tämä irtoamisvauhti on aivan normaali.

Hiusten kasvukiertoon kuuluu kasvu- ja lepovaihe. Lapsilla kasvu kestää jopa 6–7 vuotta. Koska hius kasvaa noin puoli millimetriä päivässä, lasten hiukset voivat venyä yli metrin mittaisiksi. Kun ikää tulee lisää, kasvuvaihe lyhenee ja lepo pidentyy. Nuorilla kasvua jatkuu 3–4 vuotta kerrallaan ja lepo kestää puolisen vuotta. Myöhemmässä keski-iässä kasvuvaihetta on enää 6–12 kuukautta.

Vanhetessa hiukset myös ohenevat, eli niiden lukumäärä ja läpimitta pienenevät. Naisilla yksittäisen hiuksen oheneminen saattaa vaikuttaa tukan kokonaispaksuuteen jopa enemmän kuin hiusten irtoaminen.

Hiusten kotihoidoksi riittää omalle hiuslaadulle sopiva sampoo ja hoitoaine.

– Jos hiuksia on käsitelty, hoitoainetta on syytä käyttää joka pesun jälkeen. Sen lisäksi syvähoito voi olla tarpeen 1–2 kertaa kuukaudessa, sanoo koulutuspäällikkö Nina Lahtinen Helsingin ammattikorkeakoulusta.

Hoitoainetta joka pesussa

Kun sopivat tuotteet ovat löytyneet, hiuksia voi pestä vaikka joka päivä. Hoitoainetta kannattaa käyttää aina, jotta hiusten kosteus säilyisi eivätkä ne katkeilisi niin helposti.

Etenkin pitkien hiusten latvat kaipaavat hoitoainetta, vaikka tukka muuten olisi erityisen hyväkuntoinen ja saattaisi pärjätä ilmankin.

– Hiuslakkaa voi käyttää, kunhan muistaa, ettei rasita hiusta liikaa harjatessaan lakkaa pois. Kova harjaus saattaa katkoa hiuksia, jos lakkakerros on paksu. Muutenkin hiuksia tulisi kohdella hellävaroen – erityisesti, kun ne ovat märät, Nina Lahtinen sanoo.

Talvi sähköistää, kesä haalistaa

Meillä hiusten hoitoon vaikuttaa myös ilmasto. Talvella pakkanen ja keinokuitupipot koettelevat hiuksia ja tekevät ne sähköisiksi ja lentäviksi. Tukka saattaa myös rasvoittua tavallista helpommin.

– Jos tukkaa joutuu silloin pesemään tavallista useammin, kannattaa valita mieto shampoo. Hoitoaineena voi käyttää sähköisyyttä poistavaa, hiuksiin jätettävää hoitoainetta, Nina Lahtinen suosittelee.

Aurinko avaa hiuksen pintakerrosta ja saa sen menettämään sekä kiiltoa että väriä. Tukka tulisikin aina suojata auringonpaahteelta kevyellä päähineellä tai auringonsuojatuotteilla.

Malttia käsittelyyn

Hiuksia voi käsitellä paljonkin, mutta esimerkiksi kestovärjäystä ja permanenttia ei kannata tehdä liian usein. Nina Lahtisen mukaan on tärkeää luottaa kampaajan tai parturin arvioon siitä, voiko hiuksia käsitellä vai ei.

Käsittelyissä hiuksen pintakerros avataan, jotta päästäisiin vaikuttamaan väriin tai rakenteeseen. Hius suljetaan uudelleen happamalla hoitoaineella.

– Mitä useammin hiuspinnan suomut avataan, sitä todennäköisemmin ne jäävät osittain auki ja vaurioituvat. Se näkyy tukan kunnossa ja kiillossa, Nina Lahtinen tähdentää.

Hiuksen pintaa avaavat myös kaikenlaiset lämpökäsittelyt, kuten föönaus ja kihartimen käyttö. Vaikutus on samansuuntainen kuin kemiallisilla käsittelyillä. Hiuksia voi kuitenkin kihartaa tai suoristaa lämmön avulla, jos suojaa ne ensin lämpökäsittelyyn tarkoitetuilla tuotteilla.

Syvähoito sulkee hiuksen pintakerrosta ja auttaa säilyttämään hiusten kuntoa. Sen voi tehdä 1–4 kertaa kuukaudessa – sitä tiheämmin, mitä useammin hiuksia on käsitelty. Syvähoito onnistuu mainiosti esimerkiksi saunassa, sillä lämpö tehostaa vaikutusta. Löylyssä tukka kannattaa kuitenkin suojata pyyhkeellä.

Tuuheutta ikääntyville

Iän myötä hiukset ohenevat, koska niiden lukumäärä ja läpimitta pienenevät. Usein ne myös menettävät värinsä ja muuttuvat harmaiksi tai valkeiksi.

– Perimä vaikuttaa tähänkin enemmän kuin ravinto tai ulkoiset olosuhteet. Varsinainen kalju on naisilla harvinainen. Poikkeuksena on joidenkin lääkehoitojen ja sairauksien aiheuttama kaljuuntuminen, mutta sekin tilanne korjaantuu usein lääkekuurin loputtua tai terveydentilan kohennuttua, professori Matti Hannuksela kertoo.

Iäkkäitä hiuksia hoidetaan samalla tavalla kuin muitakin. Hiusten harvenemista ei kuitenkaan voi ehkäistä millään kotikonsteilla.

– Harmaan peittämiseen tarvitaan kestoväri, joka kiinnittyy kuitukerrokseen hiuksen sisälle. Käsittelyssä hius turpoaa hieman paksummaksi, vaikkei se välttämättä tunnu hiusmassassa, Lahtinen kertoo.

Allergiaa kestoväreistä

Hiusten kestoväreissä käytetyn p-fenyleenidiamiinin ja sen johdoksien on todettu aiheuttavan herkästi allergioita.

– Allergian syntyyn tarvitaan aina altistus. Hiuskäsittelyjen yhteydessä se tarkoittaa hiusten värjäämistä kestoväreillä esimerkiksi 4–6 viikon välein, sanoo kosmetiikka-asiantuntija Päivi Kousa Helsingin allergia- ja astmayhdistyksestä.

Tavallisimmin hiusväriallergian oireet alkavat 1–3 päivän kuluttua värjäämisen jälkeen päänahan ja erityisesti sen reuna-alueiden kutinana. Pahemmassa tapauksessa ihoon ilmaantuu märkivä, rakkulainen ihottuma. Kutina ja ihottumaoireet voivat kestää jopa kuukauden. Osa allergisista saa turvotusta otsan tai koko pään alueelle.

– Hiusväriallergia on syytä ottaa vakavasti. Reaktio voi olla todella voimakas ja vaatia jopa sairaalahoitoa, Kousa muistuttaa.

Allergisen kannattaakin käydä kampaajalla testauttamassa väriä ennen käsittelyä. Testissä väriainetta laitetaan kyynärtaipeeseen ja annetaan sen vaikuttaa. Mahdollinen reaktio näkyy vuorokauden kuluttua. Vaikka testi ei ole takuuvarma, se antaa viitteitä. Myös permanenttiaineet voivat ärsyttää, mutta ne eivät aiheuta varsinaista allergista reaktiota.

Hiusväreistä voi saada ihoreaktion tavallista herkemmin, jos on joskus ottanut mustahennatatuoinnin. Reaktion aiheuttaa todennäköisesti tatuoinnin sisältämä parafenyleenidiamiini (PPD), ja se voi tulla jopa vuosien kuluttua tatuoinnista.

Nuoren iho on herkempi

Jos hiuksia alkaa värjätä kestoväreillä jo nuorena, riski allergisoitua kasvaa. Sitten vanhemmalla iällä ei kenties enää olekaan peittäviä vaihtoehtoja, kun kestoväriä tarvitsisi harmaiden peittämiseen.

– Nuoren ja lapsen ihon suojamekanismi ei vielä toimi täydellä teholla kuten aikuisella, eli kemikaalit menevät herkemmin ihon läpi ja mahdollisesti kerääntyvät elimistöön. Voimakkaita kemikaaleja kannattaa siis välttää myös terveempää aikuisuutta ajatellen, Päivi Kousa sanoo.

Alle 15-vuotiaiden hiuksiin ei tulisi käyttää lainkaan kestoväriä tai permanenttiaineita.

– Vaihtoehtoja on olemassa. Useimmille sopivat suora- tai kevytvärit, jotka lähtevät pois muutamassa pesussa. Värisävyä on silloin myös helpompi vaihdella, eivätkä hiukset rasitu, kuten jatkuvassa kestovärjäyksessä. Monelle nuorelle riittääkin kunnon leikkaus, hyvät muotoilutuotteet ja kevyt sävy tarvittaessa.

Lähteenä käytetty myös www.terveyskirjasto.fi

LUE LISÄÄ:

Terveyskirjasto: Hiusten värjäys ja terveys

Allergia- ja astmaliitto: Hiusvärit ja niiden vaarat

Kosmetologi myi minulle kasvovettä, joka alentaa ihon pH-arvon melkein nollille. Siitä pitäisi olla se hyöty, että iho vastaanottaa voiteet paremmin, kun iholta viedään suojavaippa. Nyt mietin, onko tämä hyväksi. Eikö yleensä ihonhoidossa pyritä normaaliin pH-arvoon?

 

Ihon normaali pH on lievästi hapan, noin 5,2 luokkaa. Neutraali pH on 7. Esimerkiksi veren pH on 7,35—7,45 ja tämä on veren puskuriominaisuuksien ja esimerkiksi hengityksen ja munuaisten kautta tarkasti säädelty.

pH 0 tarkoittaisi voimakasta happoa, jota ei voida käyttää kasvovetenä. Lievästi kuoriva kasvovesi voi olla lievästi hapan. Sen tarkoitus on parantaa ihon läpäisevyyttä. Samalla se voi kuitenkin kuivattaa, ärsyttää ja aiheuttaa punoitusta. Kuoriva kasvovesi ei siten sovi kaikille. Ainakin aluksi sitä voisi kokeilla vain muutaman kerran viikossa.  

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Minulle suositeltiin Ultherapy-hoitoa alakasvojen kohentamiseen. Onko se turvallinen menetelmä kasvojenkohotukseen?

Viime vuosikymmenellä on kehitetty monia uusia veitsettömiä kasvojenkohotusmenetelmiä, joilla pyritään kiinteyttämään ihoa ja ihon alla olevia kudoksia ilman leikkauksiin liittyviä riskejä ja pitkää toipumisaikaa. Leikkaukset eivät myöskään paranna ihon kuntoa eivätkä poista ryppyjä ja ihon löystymistä.

Ultherapy perustuu kudosten lämmittämiseen korkeaenergisen kohdennetun ultraäänen avulla (high-energy focused ultrasound, HIFU). Tätä menetelmää käytetään muualla lääketieteessä esimerkiksi syövän etäpesäkkeiden tuhoamiseen. Ulthera lämmittää kohdennetusti syvemmällä ihon alla olevia kudoksia ja sillä voidaan kiinteyttää esimerkiksi leukalinjaa ja kohottaa otsaa. Alkuvaiheessa laitteen käyttöä rajoittivat hoitoon liittyvä kipu ja myöhäisvaikutuksena ilmeni useamman kuukauden kuluttua rasvakudoksen häviämistä. Tämä ei ole sinänsä yllättävää, sillä samaa HIFU menetelmää käytetään korkeammalla energiatasolla myös rasvasolujen tuhoamiseen (ultraääni-lipolyysi). Menetelmä ei ole täysin riskitön.

Itse olen käyttänyt HIFU-menetelmää tämän vuoden alusta lähtien osana eri teknologioita yhdistävää kokonaisvaltaista veitsetöntä kasvojenkohotusta. Tällä tavoin saadaan kustannustehokkaasti kiinteytettyä sekä iho että ihon alla olevat kudokset.

Omien kokemuksiemme mukaan HIFU tuo oikein käytettynä lisäarvoa hoitoon, koska ultraäänellä päästään samaan syvyyteen kuin kasvojenkohotusleikkauksessa. HIFU ei kuitenkaan korvaa ihon muiden kerrosten kiinteytystä eikä ryppyjen tasoitusta. Yksinään käytettyinä HIFU-ultraäänilaitteet ovat parhaimmillaan dekolteen, olkavarsien ja kaksoisleuan kiinteytyksessä. Hoidon kohdentaminen oikeisiin ihokerroksiin vaatii pitkäaikaista kokemusta veitsettömistä kasvojenkohotuksista.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Jos olet menossa kauneuskirurgiseen hoitoon, tarkista vielä nämä.

Kuka hoitaa?

Hoidon tasosta voi varmistua parhaiten menemällä asiakkaaksi suurimmille lääkäriasemille, joissa injektio-, kuorinta- ja laserhoitoja tekevät lääkärit tai hoitoihin koulu­tetut sairaanhoitajat.

Täyteaineita saa lain mukaan toistaiseksi pistää kuka vain. Täyttö- ja kuorintahoitoja tekevät myös jotkut maahantuojien kouluttamat kosmetologit. Halvimman injektion perään lähteminen voi olla vaarallista, sillä pistoksen antajan koulutuksen ja kokemuksen sekä aineen sisällön tarkistaminen on hankalaa.

Tutustu etukäteen paikan nettisivuihin ja mahdollisesti myös klinikkaan. Netin keskustelupalstoilta voi löytyä kommentteja edellisten asiakkaiden tyytyväisyydestä, mutta myös piilomainontaa.

Esteettistä kirurgiaa tekevät kuuluvat kansainväliseen ISAPS:iin ja Suomen Esteettiset Plastiikkakirurgit ry:hyn. Kirurgin pätevyys kannattaa tarkistaa suomenplastiikkakirurgit.fi tai suomenplastiikkakirurgiyhdistys.fi -nettisivujen jäsenluetteloista.

Kosmeettinen tai esteettinen lääkäri (cosmetic/esthetic doctor) ei ole kirurgi eikä plastiikkakirurgi vaan esteettistä koulutusta hankkinut yleislääkäri.

Mitä ruiskutetaan?

Suomen lain mukaan täyteaineet luokitellaan lääkintälaitteiksi eikä lääkkeiksi, jonka vuoksi niitä voi ostaa ja pistää kuka tahansa.

Täyteaineet jaetaan kahteen ryhmään: elimistöstä pois sulaviin sekä pysyviin, eli sulamattomiin aineisiin. Yleisin täyteaine on hyaluronihappo, joka sulaa pois elimistöstä reilussa puolessa vuodessa.

Pahimmassa tapauksessa täyteaineita voi tilata netistä ja ne voivat sisältää mitä tahansa ainetta, joka ei häviä elimistöstä. Ulkomailla hankituista pysyvistä täyteaineista (mm. Dermalive, ArteFill, Artecoll) voi saada vuosien päästä vaikean, kasvot tuhoavan vierasesinereaktion.

Plastiikkakirurgiyhdistys on toivonut injektiohoitojen antamista lääkäreiden käsiin, koska niiden aiheuttamat komplikaatiot voivat olla vakavia.

Lääkärikoulutus auttaa ymmärtämään esimerkiksi sen, miten jotkut täyteaineet reagoivat lääkeaineiden kanssa. Siitä voi aiheutua esimerkiksi allerginen reaktio, joka pahimmassa tapauksessa johtaa hengen­vaaralliseen anafylaktiseen sokkiin.

Mihin suostut?

Tarkista minkälaiseen sopimukseen suostut, sillä hoitajan ja asiakkaan näkemyseroista johtuvia korjaushoitoja ei yleensä tehdä. Joillakin lääkäriasemilla voi olla esimerkiksi takuu rintaimplanteissa. Riippuu firmasta, miten takuu- ja muihin korjausasioihin suhtaudutaan. Niistä kannattaa ottaa selvää.

Klinikoilla hoidot käydään etukäteen läpi sekä kirjallisesti että suullisesti, jotta asiakas tietää, mitä on odotettavissa, eivätkä odotukset ole liian suuret. Ennen toimen­pidettä asiakas yleensä allekirjoittaa suostumuksen hoitoon.

 Kuka korjaa?

Leikkaava lääkäri hoitaa normaalisti myös komplikaatiot, jos ne aiheuttavat terveydellistä haittaa, kuten verenvuotoa tai vaikean kuumeisen infektion.

   Jos toimenpide on tehty ulkomailla, terveydenhoidon julkisella puolella hoidetaan terveyttä uhkaavat komplikaatiot. Vähäisempiä oireita, kuten rintaimplanttien epämukavuutta, ei korjata.

 Mitä maksaa?

Suurempiin plastiikkakirurgisiin operaatioihin kuuluu konsultaatiokäynti, jossa tehdään hoitosuunnitelma ja käydään operaatio läpi yhdessä leikkaavan kirurgin kanssa. Konsultaatiokäynnillä on oma hintansa paikasta ja operaatiosta riippuen. Pienempiin hoitoihin, kuten kevyisiin kuorintoihin, ei erillistä konsultaatiokäyntiä välttämättä tarvita, vaan hoitosuunnitelma käydään läpi hoitotilanteessa.

Klinikkojen nettisivuilla pääset vertailemaan hintoja. Alkaen-hinnat harvoin kattavat koko toimenpiteen, ja vasta kokonaiskustannuksia voi kunnolla verrata.

Kuinka pysyvää?

Esimerkiksi hyaluronihapolla tehty juonteiden täyttöhoidon teho kestää noin vuoden, botoliinitoksiinin vaikutus lakkaa 4—6 kuukauden päästä. Säännöllisen botuliinihoidon jälkeen ryppyjä aiheuttavat lihakset heikentyvät eivätkä palaudu yhtä vahvoiksi kuin aikaisemmin. Tulokset pysyvät toisella myös pidempään kuin toisella, sillä jokaisen iho on yksilöllinen.

Esteettiset hoidot eivät kuitenkaan pysäytä ihon ikääntymistä.

 

Moni haluaa parannella ulkonäköään vähän enemmän kuin mitä kosmetologi voi tehdä. Selvitimme, mistä kevyessä kauneuskirugiassa on kyse.

Kuminaamoiksi kasvonsa kiristäneet julkkikset eivät enää anna todellista kuvaa kauneusklinikkojen asiakaskunnasta. Todennäköisesti operaatiossa on käynyt naapurin tavallisen näköinen nainen tai viereisen konttorin mies, joka tänään vaikutti vähän viimeviikkoista virkeämmältä.

Yksittäisten juonteiden lisäksi huomiota kiinnitetään ihon napakkuuteen ja tasaiseen sävyyn. Näin siksi, että vuosia sitten runsaasti aurinkoa ottaneiden asiakkaiden kasvoilla valovauriot näkyvät tummina pigmenttimuutoksina ja ihon velttoutena.

Kiinnostusta herättävät myös veitsettömät ”kauneusleikkaukset”, joista ei jää arpia.

— Nyt halutaan mieluummin rasvansiirto tai hionta kuin kasvojenkohotus, kertoo plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Hilkka Peltoniemi.

Mutta olipa kauneusoperaatio mikä tahansa, toive on yleensä sama.

— Minulta kysytään jatkuvasti, että eiväthän muut tule huomaamaan, että jotakin on tehty, Hilkka Peltoniemi sanoo.

Esteettisten hoitojen buumi on nyt valtava ja toimenpiteet on tehty houkutteleviksi: niitä mainostetaan nopeudella ja helppoudella. Useimmat

vaativat korkeintaan parin päivän toipumisajan, jos sitäkään.

Kalliidenkaan hoitojen tulokset eivät kuitenkaan ole pysyviä ja niitä on uusittava, jos vaikutusten haluaa kestävän.

Toimenpiteisiin sisältyy myös riskejä. Tekijöiden sekä heidän käyttämiensä aineiden ja laitteiden taso vaihtelee, ja pahimmillaan ulkonäön parannus­yritys voi johtaa pysyviin vaurioihin tai hengenvaaralliseen allergiseen reaktioon. Tekijän taustoja kannattaakin tutkia huolella ja perehtyä hoitoihin ennen kuin antaa kasvonsa tai kehonsa jonkun käsiin.

 

Termit selväksi

Esteettiset hoidot Yleis­käsite injektio-, laite- ja kuorintahoidoille. Joissakin paikoissa näitä kutsutaan nimellä kevytkirurgiset toimenpiteet, vaikka hoidot eivät ole kirurgisia.

Pistos- eli injektiohoidot Ihon alle pistetään joko juonteita täyttäviä aineita, esimerkiksi hyaluronihappoa tai kasvolihasten toiminnan lamauttavaa botuliinitoksiinia.

Plastiikkakirurgia Jaetaan kahteen: Esteettisessä plastiikkakirurgiassa korjataan normaaliksi katsottavia muotovirheitä ja iän tuomia muutoksia terveillä ihmisillä. Yksityiseen terveydenhuoltoon keskittynyttä alaa kutsutaan myös kosmeettiseksi tai kauneuskirurgiaksi.

Rekonstruktiivisen plastiikka­kirurgian tarkoitus on palauttaa ruumiinmuoto ja -osien toiminta mahdollisimman normaaliksi sairauden, vamman tai kehitys­häiriön jäljiltä. Nämä korjaukset tehdään julkisessa terveydenhuollossa sekä yksityisellä puolella.