Taas väärä ostos. Iho ärsyyntyi ja jo kuudes voidepurkki siirtyy kaappiin pölyttymään. Paitsi että väärät kosmetiikkavalinnat vievät rahaa niistä voi saada jopa allergian.

Voidepurkin tekstistä ei saa selkoa millään! Pakkauksen ainesosaluettelossa on pitkä lista outoja nimiä. Ne on listattu siinä järjestyksessä, mikä niiden osuus on, mutta mitä ihmettä sillä tiedolla tekee?

– Mikä tahansa tuote voi ärsyttää tai aiheuttaa allergiaoireita, Päijät-Hämeen keskussairaalan ihotautien ylilääkäri Tapio Rantanen sanoo.

Kuluttajista peräti 10–20 prosenttia on saanut jonkinlaisia oireita kosmetiikkatuotteista. Useimmiten kyse on ärsytyksestä; kirvelystä ja polttelusta. Helpoiten ärsyttävät vahvat tuotteet, kuten karvanpoistoaineet, deodorantit tai antiperspirantit.

Ärsytystä tai allergiaa

Ärsyyntyminen ei vielä ole allergiaa. Se kehittyy vasta, kun allergiaa aiheuttavia eli allergeeneja sisältävää tuotetta käytetään jo muuten ärtyneellä iholla.

Herkkäihoisimmat ja atoopikot saavat useimmin ärsytysreaktioita, jotka ovat yleisempiä kuin kosmetiikka-allergia. Ärsytysreaktio syntyy, jos käytetään liian voimakkaita tuotteita tai niitä käytetään vastoin käyttöohjeita. Iho tuntuu epämiellyttävältä ja saattaa punoittaa ja kihelmöidä.

Jos on pientä ärsytystä mutta ei kunnon ihottumaa, ei kannata vielä mennä allergiatesteihin. Helpompaa on aluksi vaihtaa tuotetta.  Lieviin oireisiin voi auttaa kortisonivoide tai hajustamaton perusvoide.
Kosketusallergia syntyy puolestaan hitaasti, yleensä usean päivän aikana.

– Jos ihon ärsytys on etenkin kasvojen alueella jatkuvaa, on paras kääntyä ihotautilääkärin puoleen.

Purkit mukaan lääkäriin

Lääkärin vastaanotolla iho rauhoitetaan ensin lääkehoidolla. Vasta sen jälkeen yritetään selvittää, onko kyse sisäsyntyisestä ihottumasta, kosmetiikkaan liittyvä ärsytystilasta tai peräti kosketusallergiasta jollekin käytetyn tuotteen ainesosalle.

Oikeiden vastausten löytäminen helpottuu, jos ottaa mukaan lääkäriin kaikki tuotteet, joita oireilevilla alueilla on käyttänyt.

Jos kosmetiikka aiheuttaa voimakkaita allergisiksi epäiltyjä oireita, ihotautilääkäri määrää lapputestin aiheuttajan löytämiseksi. Lapputestaus tarkoittaa muutamaa kymmentä  selkään laitettavaa lappua, joita pidetään iholla pari vuorokautta. Lopputarkastuksen ja tulkinnan ihotautilääkäri suorittaa 4–5 päivän kuluttua.

Iho huonossa kunnossa

Kosmetiikkatuotteet eivät läheskään aina ärsytä yksin, vaan perimmäinen syy reaktioon voikin olla ihon huono kunto.

– Jo valmiiksi ärsyyntyneellä iholla pikkuisenkin vahvempi tuote ylittää ärsytyskynnyksen. Ihon suojakerros saattaa olla huonossa kunnossa atooppisen ihottuman, seborrooisen ekseeman, aknen tai ruusufinnin vuoksi, Tapio Rantanen listaa.

Myös liian voimakas ihon kuorinta, tiuha peseminen, meikkaaminen tai stressi voit alentaa ihon ärsytyskynnystä.

Herkkäihoisten kosmetiikan valintaan ei Rantasen mukaan ole yhtä selkeää tietä, mutta ensin on syytä jättää ärsyttänyt tuote käyttämättä ja tarkistaa ihon peruskunto.

– Kosmetiikan tuotepakkausten ainesosaluettelot on tarkoitettu lähinnä niille, joilla on jo todettu kosketusallergia jollekin kosmetiikassa esiintyvälle aineelle, Rantanen neuvoo.

Jos iho vain vähän ärtyy mutta allergiaoireita, kuten kutinaa, turvotusta, rakkuloita tai hilseilyä, ei ole, on turha tehdä johtopäätöksiä ainesosaluettelon perusteella, vaan edetä eri tuotteita kokeilemalla.

Herkän ihon hoitajat

Jos ihotyyppi poikkeaa tavallisesta, on paras yrittää valita kosmetiikka omalle ihotyypille tarkoitetusta tuotteista. Niitä on olemassa esimerkiksi kuivalle, rasvaiselle tai couperosaiholle.

Herkkäihoisille on tarjolla omia kosmetiikkasarjoja, joissa vältetään tunnettuja ärsyttäviä ainesosia. Niissä käytetään myös mahdollisimman puhtaita raaka-aineita ja vielä lisätään ärsytysoireita lievittäviä ainesosia, esimerkiksi glyserolia tai bisabololia. Tuotekehityksessä niitä testataan herkkäihoisilla koehenkilöillä ennen markkinoille saattamista.

– Nämäkin kosmetiikkatuotteet saattavat sisältää jonkin tietyn aineen, jota kohtaan yksittäisellä kuluttajalla on kosketusallergia. Joskus voi myös olla niin paha ihon ärsytystila, ettei mikään tuote tunnu sopivan.  Tuoteselosteen ainesosista ei  tällöin voi päätellä mikä sopii, Rantanen sanoo.

Puhdas luonnontuote?

Ärsyttävyyden kannalta on myös tärkeää, miten tuotteen eri aineet yhdessä toimivat, eikä tällaistakaan tietoa saa purkinkyljestä tihrustamalla.

Kosmetiikan riskeihin voi vaikuttaa myös raaka-aineiden puhtausaste, joka sekään ei selviä ainesosaluettelosta. Puhtausmittarina toimiikin usein tuotteen hinta, sillä mitä puhtaampaa raaka-aine on, sitä enemmän se maksaa.

–Kalliimpi kosmetiikka sisältää todennäköisimmin puhtaampia raaka-aineita kuin halpatuotteet, Tapio Rantanen sanoo.

Herkkäihoisen ei kannata mennä harhaan, jos kosmetiikkaa mainostetaan luonnonmukaisena. Niin sanottuihin luonnonkosmetiikka-tuotteisiin lisätään kasviuutteita tavallisten ainesosien lisäksi. Ongelmana on silloin luonnontuotteen puhtausaste.

– Mukana voi olla tuntemattomia aineita, jopa torjunta-aineita. Luonnonkosmetiikan ainesosat eivät ole sen parempia kuin kemiallisetkaan, kyse on ennemminkin markkinointijiposta, Rantanen varottaa.

Hajusteet pahimpia

Työkaveri ei tee kiusaa tai ole luulosairas, jos hän pyytää päänsäryn pelossa tuoksuttomia palavereja. Hajusteet aiheuttavat joillekin epämiellyttäviä oireita, kuten migreeniä, nuhaa tai hengenahdistusta. Kyse ei kuitenkaan ole allergiasta vaan hajuärsytyksestä, jonka mekanismia ei tunneta.

Hajusteteollisuudella on käytössään yli 5 000 yksittäistä hajustekemikaalia ja noin 200 luonnonhajustetta. Yksittäiset hajustekemikaalit ovat rakenteeltaan tunnettuja ja määriteltyjä molekyylejä. Luonnonhajusteet ovat seoksia, jotka saattavat sisältää satoja yksittäisiä molekyylejä.

– Vaikka tuotetta mainostettaisiinkin hajustamattomaksi, se ei tarkoita, että siinä ei olisi hajusteita. Varsinkin kosmetiikkaan lisätyt kasviuutteet voivat sisältää tuoksuja ja niitä voidaan käyttää peittämään tuotteen raaka-aineiden ominaishajua, Tapio Rantanen varoittaa.

Hajusteallergia eroaa ärsytyksestä siinä, että se oireilee kutiavana, punoittavana ja hilseilevänä ihottumana niillä alueilla, missä on käytetty hajustetta sisältävää kosmetiikkatuotetta.

Säilöntäaineetkin voivat ärsyttää tai aiheuttaa allergiaa ja niitä on lähes kaikissa tuotteissa. Säilöntäaineärsytys on harvinaista ja johtuu useimmiten sorbiinihapposta, joka tunnetaan kohtalaisen yleisenä välittömän ärsytysoireen laukaisijana.

– Tiettyjä säilöntäaineita kannattaa varoa vain, jos on allergiatesteissä niille allergiseksi todettu. Tavalliselle kosmetiikan käyttäjälle niistä ei yleensä ole ongelmia, Rantanen neuvoo.

Allergiamerkinnät

Kosmetiikkavalmistajat käyttävät monenlaisia allergiamerkintöjä. Niistä Allergia- ja Astmaliiton allergiatunnuksen saaneet tuotteet eivät  sisällä hajusteita tai yleisesti ärsyttäviä tai herkistäviä aineosia.

Dermatologisesti testattu tai hypoallerginen -merkintöjä ei valvota, joten tällaiset kosmetiikkatuotteet saattavat olla yhtä allergisoivia kuin mitkä tahansa muut.

Säilytä oikein

  1. Kosmetiikka- ja hygieniatuotteet tulee säilyttää huoneenlämmössä, ellei säilytyksestä ole erikseen muuta mainittu.
  2. Vanhentuneen tuotteen väri, tuoksu tai koostumus on muuttunut.
  3. Vanhentunutta tai vanhaksi epäiltyä tuotetta ei pidä käyttää, koska se saattaa ärsyttää.
  4. Tee testi levittämällä pieni määrä tuotetta aamuin illoin 1–4 viikon ajan esimerkiksi kyynärvarren iholle. Jos ihosi ei reagoi tuotteeseen, voit luultavimmin sitä käyttää. Usein sopivin tuote löytyy kokeilemalla!
Vierailija

Ihottumaa kosmetiikkapurkista

Hei, Hyvin herkkäihoisena, ja nyt neljättä vuotta todella tyytyväisenä laadukkaan luonnonkosmetiikan käyttäjänä hauaisin kommentoida asiantuntijana haastatellun lääkärin kantaa "niinsanottuun luonnonkosmetiikkaan". On totta, että on olemassa myös "ns. luonnonkosmetiikkaa", joissa tavallisten synteettistenkin ainesosien jokkoon lisätään luonnollisia kasviuutteita, kuten haastateltu lääkäri kertoo. Tämä on ns. viherpesua, jota on markkinoilla todella paljon. Aivan eri asia on sertifioitu...
Lue kommentti

Kosmetologi myi minulle kasvovettä, joka alentaa ihon pH-arvon melkein nollille. Siitä pitäisi olla se hyöty, että iho vastaanottaa voiteet paremmin, kun iholta viedään suojavaippa. Nyt mietin, onko tämä hyväksi. Eikö yleensä ihonhoidossa pyritä normaaliin pH-arvoon?

 

Ihon normaali pH on lievästi hapan, noin 5,2 luokkaa. Neutraali pH on 7. Esimerkiksi veren pH on 7,35—7,45 ja tämä on veren puskuriominaisuuksien ja esimerkiksi hengityksen ja munuaisten kautta tarkasti säädelty.

pH 0 tarkoittaisi voimakasta happoa, jota ei voida käyttää kasvovetenä. Lievästi kuoriva kasvovesi voi olla lievästi hapan. Sen tarkoitus on parantaa ihon läpäisevyyttä. Samalla se voi kuitenkin kuivattaa, ärsyttää ja aiheuttaa punoitusta. Kuoriva kasvovesi ei siten sovi kaikille. Ainakin aluksi sitä voisi kokeilla vain muutaman kerran viikossa.  

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Minulle suositeltiin Ultherapy-hoitoa alakasvojen kohentamiseen. Onko se turvallinen menetelmä kasvojenkohotukseen?

Viime vuosikymmenellä on kehitetty monia uusia veitsettömiä kasvojenkohotusmenetelmiä, joilla pyritään kiinteyttämään ihoa ja ihon alla olevia kudoksia ilman leikkauksiin liittyviä riskejä ja pitkää toipumisaikaa. Leikkaukset eivät myöskään paranna ihon kuntoa eivätkä poista ryppyjä ja ihon löystymistä.

Ultherapy perustuu kudosten lämmittämiseen korkeaenergisen kohdennetun ultraäänen avulla (high-energy focused ultrasound, HIFU). Tätä menetelmää käytetään muualla lääketieteessä esimerkiksi syövän etäpesäkkeiden tuhoamiseen. Ulthera lämmittää kohdennetusti syvemmällä ihon alla olevia kudoksia ja sillä voidaan kiinteyttää esimerkiksi leukalinjaa ja kohottaa otsaa. Alkuvaiheessa laitteen käyttöä rajoittivat hoitoon liittyvä kipu ja myöhäisvaikutuksena ilmeni useamman kuukauden kuluttua rasvakudoksen häviämistä. Tämä ei ole sinänsä yllättävää, sillä samaa HIFU menetelmää käytetään korkeammalla energiatasolla myös rasvasolujen tuhoamiseen (ultraääni-lipolyysi). Menetelmä ei ole täysin riskitön.

Itse olen käyttänyt HIFU-menetelmää tämän vuoden alusta lähtien osana eri teknologioita yhdistävää kokonaisvaltaista veitsetöntä kasvojenkohotusta. Tällä tavoin saadaan kustannustehokkaasti kiinteytettyä sekä iho että ihon alla olevat kudokset.

Omien kokemuksiemme mukaan HIFU tuo oikein käytettynä lisäarvoa hoitoon, koska ultraäänellä päästään samaan syvyyteen kuin kasvojenkohotusleikkauksessa. HIFU ei kuitenkaan korvaa ihon muiden kerrosten kiinteytystä eikä ryppyjen tasoitusta. Yksinään käytettyinä HIFU-ultraäänilaitteet ovat parhaimmillaan dekolteen, olkavarsien ja kaksoisleuan kiinteytyksessä. Hoidon kohdentaminen oikeisiin ihokerroksiin vaatii pitkäaikaista kokemusta veitsettömistä kasvojenkohotuksista.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Jos olet menossa kauneuskirurgiseen hoitoon, tarkista vielä nämä.

Kuka hoitaa?

Hoidon tasosta voi varmistua parhaiten menemällä asiakkaaksi suurimmille lääkäriasemille, joissa injektio-, kuorinta- ja laserhoitoja tekevät lääkärit tai hoitoihin koulu­tetut sairaanhoitajat.

Täyteaineita saa lain mukaan toistaiseksi pistää kuka vain. Täyttö- ja kuorintahoitoja tekevät myös jotkut maahantuojien kouluttamat kosmetologit. Halvimman injektion perään lähteminen voi olla vaarallista, sillä pistoksen antajan koulutuksen ja kokemuksen sekä aineen sisällön tarkistaminen on hankalaa.

Tutustu etukäteen paikan nettisivuihin ja mahdollisesti myös klinikkaan. Netin keskustelupalstoilta voi löytyä kommentteja edellisten asiakkaiden tyytyväisyydestä, mutta myös piilomainontaa.

Esteettistä kirurgiaa tekevät kuuluvat kansainväliseen ISAPS:iin ja Suomen Esteettiset Plastiikkakirurgit ry:hyn. Kirurgin pätevyys kannattaa tarkistaa suomenplastiikkakirurgit.fi tai suomenplastiikkakirurgiyhdistys.fi -nettisivujen jäsenluetteloista.

Kosmeettinen tai esteettinen lääkäri (cosmetic/esthetic doctor) ei ole kirurgi eikä plastiikkakirurgi vaan esteettistä koulutusta hankkinut yleislääkäri.

Mitä ruiskutetaan?

Suomen lain mukaan täyteaineet luokitellaan lääkintälaitteiksi eikä lääkkeiksi, jonka vuoksi niitä voi ostaa ja pistää kuka tahansa.

Täyteaineet jaetaan kahteen ryhmään: elimistöstä pois sulaviin sekä pysyviin, eli sulamattomiin aineisiin. Yleisin täyteaine on hyaluronihappo, joka sulaa pois elimistöstä reilussa puolessa vuodessa.

Pahimmassa tapauksessa täyteaineita voi tilata netistä ja ne voivat sisältää mitä tahansa ainetta, joka ei häviä elimistöstä. Ulkomailla hankituista pysyvistä täyteaineista (mm. Dermalive, ArteFill, Artecoll) voi saada vuosien päästä vaikean, kasvot tuhoavan vierasesinereaktion.

Plastiikkakirurgiyhdistys on toivonut injektiohoitojen antamista lääkäreiden käsiin, koska niiden aiheuttamat komplikaatiot voivat olla vakavia.

Lääkärikoulutus auttaa ymmärtämään esimerkiksi sen, miten jotkut täyteaineet reagoivat lääkeaineiden kanssa. Siitä voi aiheutua esimerkiksi allerginen reaktio, joka pahimmassa tapauksessa johtaa hengen­vaaralliseen anafylaktiseen sokkiin.

Mihin suostut?

Tarkista minkälaiseen sopimukseen suostut, sillä hoitajan ja asiakkaan näkemyseroista johtuvia korjaushoitoja ei yleensä tehdä. Joillakin lääkäriasemilla voi olla esimerkiksi takuu rintaimplanteissa. Riippuu firmasta, miten takuu- ja muihin korjausasioihin suhtaudutaan. Niistä kannattaa ottaa selvää.

Klinikoilla hoidot käydään etukäteen läpi sekä kirjallisesti että suullisesti, jotta asiakas tietää, mitä on odotettavissa, eivätkä odotukset ole liian suuret. Ennen toimen­pidettä asiakas yleensä allekirjoittaa suostumuksen hoitoon.

 Kuka korjaa?

Leikkaava lääkäri hoitaa normaalisti myös komplikaatiot, jos ne aiheuttavat terveydellistä haittaa, kuten verenvuotoa tai vaikean kuumeisen infektion.

   Jos toimenpide on tehty ulkomailla, terveydenhoidon julkisella puolella hoidetaan terveyttä uhkaavat komplikaatiot. Vähäisempiä oireita, kuten rintaimplanttien epämukavuutta, ei korjata.

 Mitä maksaa?

Suurempiin plastiikkakirurgisiin operaatioihin kuuluu konsultaatiokäynti, jossa tehdään hoitosuunnitelma ja käydään operaatio läpi yhdessä leikkaavan kirurgin kanssa. Konsultaatiokäynnillä on oma hintansa paikasta ja operaatiosta riippuen. Pienempiin hoitoihin, kuten kevyisiin kuorintoihin, ei erillistä konsultaatiokäyntiä välttämättä tarvita, vaan hoitosuunnitelma käydään läpi hoitotilanteessa.

Klinikkojen nettisivuilla pääset vertailemaan hintoja. Alkaen-hinnat harvoin kattavat koko toimenpiteen, ja vasta kokonaiskustannuksia voi kunnolla verrata.

Kuinka pysyvää?

Esimerkiksi hyaluronihapolla tehty juonteiden täyttöhoidon teho kestää noin vuoden, botoliinitoksiinin vaikutus lakkaa 4—6 kuukauden päästä. Säännöllisen botuliinihoidon jälkeen ryppyjä aiheuttavat lihakset heikentyvät eivätkä palaudu yhtä vahvoiksi kuin aikaisemmin. Tulokset pysyvät toisella myös pidempään kuin toisella, sillä jokaisen iho on yksilöllinen.

Esteettiset hoidot eivät kuitenkaan pysäytä ihon ikääntymistä.

 

Moni haluaa parannella ulkonäköään vähän enemmän kuin mitä kosmetologi voi tehdä. Selvitimme, mistä kevyessä kauneuskirugiassa on kyse.

Kuminaamoiksi kasvonsa kiristäneet julkkikset eivät enää anna todellista kuvaa kauneusklinikkojen asiakaskunnasta. Todennäköisesti operaatiossa on käynyt naapurin tavallisen näköinen nainen tai viereisen konttorin mies, joka tänään vaikutti vähän viimeviikkoista virkeämmältä.

Yksittäisten juonteiden lisäksi huomiota kiinnitetään ihon napakkuuteen ja tasaiseen sävyyn. Näin siksi, että vuosia sitten runsaasti aurinkoa ottaneiden asiakkaiden kasvoilla valovauriot näkyvät tummina pigmenttimuutoksina ja ihon velttoutena.

Kiinnostusta herättävät myös veitsettömät ”kauneusleikkaukset”, joista ei jää arpia.

— Nyt halutaan mieluummin rasvansiirto tai hionta kuin kasvojenkohotus, kertoo plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Hilkka Peltoniemi.

Mutta olipa kauneusoperaatio mikä tahansa, toive on yleensä sama.

— Minulta kysytään jatkuvasti, että eiväthän muut tule huomaamaan, että jotakin on tehty, Hilkka Peltoniemi sanoo.

Esteettisten hoitojen buumi on nyt valtava ja toimenpiteet on tehty houkutteleviksi: niitä mainostetaan nopeudella ja helppoudella. Useimmat

vaativat korkeintaan parin päivän toipumisajan, jos sitäkään.

Kalliidenkaan hoitojen tulokset eivät kuitenkaan ole pysyviä ja niitä on uusittava, jos vaikutusten haluaa kestävän.

Toimenpiteisiin sisältyy myös riskejä. Tekijöiden sekä heidän käyttämiensä aineiden ja laitteiden taso vaihtelee, ja pahimmillaan ulkonäön parannus­yritys voi johtaa pysyviin vaurioihin tai hengenvaaralliseen allergiseen reaktioon. Tekijän taustoja kannattaakin tutkia huolella ja perehtyä hoitoihin ennen kuin antaa kasvonsa tai kehonsa jonkun käsiin.

 

Termit selväksi

Esteettiset hoidot Yleis­käsite injektio-, laite- ja kuorintahoidoille. Joissakin paikoissa näitä kutsutaan nimellä kevytkirurgiset toimenpiteet, vaikka hoidot eivät ole kirurgisia.

Pistos- eli injektiohoidot Ihon alle pistetään joko juonteita täyttäviä aineita, esimerkiksi hyaluronihappoa tai kasvolihasten toiminnan lamauttavaa botuliinitoksiinia.

Plastiikkakirurgia Jaetaan kahteen: Esteettisessä plastiikkakirurgiassa korjataan normaaliksi katsottavia muotovirheitä ja iän tuomia muutoksia terveillä ihmisillä. Yksityiseen terveydenhuoltoon keskittynyttä alaa kutsutaan myös kosmeettiseksi tai kauneuskirurgiaksi.

Rekonstruktiivisen plastiikka­kirurgian tarkoitus on palauttaa ruumiinmuoto ja -osien toiminta mahdollisimman normaaliksi sairauden, vamman tai kehitys­häiriön jäljiltä. Nämä korjaukset tehdään julkisessa terveydenhuollossa sekä yksityisellä puolella.