Kevät tuli, ja sääret pitäisi taas saada näyttökuntoon – ja mielellään pidemmäksi ajaksi kuin pariksi päiväksi. Kokeilimme erilaisia keinoja säärikarvojen nujertamiseksi.

Vahat

KÄYTTÖ: Vaha lämmitetään mikroaaltouunissa tai vesihauteessa. Se levitetään lastalla ohueksi kerrokseksi sääriin noin puolen sentin pituisiksi päästettyjen karvojen kasvusuuntaan. Vahatulle alueelle asetetaan yksi pakkauksen mukana tulleista kangassuikaleista. Ihoa kiristetään toisella kädellä, toisella repäistään suikale pois karvojen kasvusuuntaa vastaan. Karvat irtoavat juurineen.

Lämminvahojen lisäksi on tarjolla myös heti käyttövalmiita kylmävahaliuskoja. Vahoja kannattaa ensin testata pienelle ihoalueelle. Älä käytä vahaa ärsyyntyneelle, ohuelle tai kuivalle iholle äläkä silloin, jos ihollasi on suonikohjuja, luomia, syyliä tai haavaumia. Käyttöohjeen mukaan menetelmä ei sovi diabeetikoille eikä vanhuksille.

KOKEILU: Ei kirpaise kohtuuttomasti, kun opin vetämään liuskan irti salamannopeasti ja mahdollisimman läheltä ihon pintaa. Ihokaan ei kauan punoita. Tosin säärien ja reisien takaosiin kurkottaminen vaatii akrobatiaa.

Karvat pysyvät poissa melkein kuukauden, paitsi jos ihon alla on juuri ollut nousemassa lepovaiheesta heräilevää uutta kasvustoa. Karvat myös kasvavat hiukan entistä hennompina. Sääriin ja reisiin tuhraantuu tottumattomalta täysi tunti. Hunajamaista vahaa löytyy operaation jälkeen pitkin kylpyhuonetta.

Epilaatori

KÄYTTÖ: Sähköllä toimiva epilaattori nyppii ihokarvat pois syvältä, jopa juurineen. Laitteissa voi olla mukana aloittelijan epilointipäitä, viilennyshansikkaita tai viilentäviä kylmäpatruunoita, jotka lieventävät kipua.

KOKEILU: Kone käyntiin ja...auts! Ensimmäisen puraisun jälkeen on pakko keskeyttää ja hengittää hetki syvään. Iho kuitenkin turtuu nyhtämiseen hämmästyttävän nopeasti. Jälki on sileää ja perusteellista. Uutta karvaa saa odotella jopa kuukauden, ja se kasvaa hennompana. Säännöllisesti käytettäessä karvankasvu heikkenee niin, että onnellisimmat epiloivat vain kerran vuodessa. Kyllä, se sattuu. Myös tulehdusriski on olemassa, joten muista puhdistaa iho huolellisesti ennen epilointia.

Valoimpulssihoito

KÄYTTÖ: Valoimpulssihoidon teho perustuu siihen, että tietyt valon aallonpituudet imeytyvät karvan ja karvatupen tummaan pigmenttiin. Valoimpulssin lämpöenergia hyydyttää karvankasvusolut ja tuhoaa karvatupen. Yhdellä hoitokerralla tuhoutuu 60–90 prosenttia kasvuvaiheessa olevista karvoista. Koska suurin osa karvoista on lepovaiheessa, kunnon tulokseen tarvitaan 5–8 hoitoa. Ihokarvoja ei saa vahata tai epiloida noin kolmeen viikkoon ennen hoitoa. Myös solariumia ja auringonottoa pitää välttää. Hoidon jälkeen iho on suojattava hyvin auringolta kolmen viikon ajan, koska se on silloin herkempi palamaan. Jos asiakas käyttää valolle herkistäviä lääkkeitä, valoimpulssihoitoa ei voida antaa.

KOKEILU: Makaan kauneushoitolan käsittelypöydällä suojalasit silmillä, ja sileäksi höylättyjä sääriäni viilennetään kylmäpakkauksilla. Kosmetologi painaa iholleni valoimpulssilaitteen hoitopään, joka näyttää salamavalolaitteelta ja välähtääkin samalla tavalla. Jalkojen iho käydään läpi kohta kohdalta. Jokainen välähdys tuntuu pienenä nipistyksenä etenkin nilkoissa ja bikinirajassa. Jäljelle jää mieto palaneen karvan haju. Aikaa kuluu puolitoista tuntia. Hoidon jälkeen punoittavaa ihoa viilennetään ja sille levitetään rauhoittavaa voidetta. Käsitellyt karvat putoavat parin viikon sisällä. Karvankasvu vähenee selvästi ja pitkäksi aikaa. Ei aiheuta karvatupentulehdusta vaan päinvastoin auttaa siihen. Kallista.

Laserhoito

Lääkärien tarjoama ratkaisu ihokarvoihin on laserhoito. Ihokarvojen poistamiseen laajemmilta alueilta, myös sääristä, käytetään diodi-, alexandriitti- ja rubiinilaseria. Tekniikka perustuu siihen, että valon tietyt aallonpituudet imeytyvät voimakkaasti tummaan pigmenttiin, jota on karvassa ja karvatupessa. Laserenergia lämmittää ja tuhoaa karvatupen. Koska osa karvoista on lepovaiheessa, hyvään tulokseen saatetaan tarvita kuusikin hoitoa. Parhaiten hoito tehoaa asiakkaisiin, joiden iho on vaalea ja ihokarvat tummia.

Ihokarvat putoavat pois itsestään hoidon jälkeen 3–4 viikossa. Ennen hoitoa ei pidä käydä solariumissa tai ottaa aurinkoa 4–8 viikkoon, eikä karvoja saa poistaa vahalla tai epilaattorilla viiteen viikkoon. Laser ei sovi ruskettuneelle eikä asiakkaalle, joka käyttää valolle herkistäviä lääkkeitä. Hoidon jälkeen iho suojataan auringolta muutamien viikkojen ajan. Karvankasvu vähenee merkittävästi, useimmiten 60–90 prosenttia karvoista ei kasva uudelleen. Kallista.

Kosmetologi myi minulle kasvovettä, joka alentaa ihon pH-arvon melkein nollille. Siitä pitäisi olla se hyöty, että iho vastaanottaa voiteet paremmin, kun iholta viedään suojavaippa. Nyt mietin, onko tämä hyväksi. Eikö yleensä ihonhoidossa pyritä normaaliin pH-arvoon?

 

Ihon normaali pH on lievästi hapan, noin 5,2 luokkaa. Neutraali pH on 7. Esimerkiksi veren pH on 7,35—7,45 ja tämä on veren puskuriominaisuuksien ja esimerkiksi hengityksen ja munuaisten kautta tarkasti säädelty.

pH 0 tarkoittaisi voimakasta happoa, jota ei voida käyttää kasvovetenä. Lievästi kuoriva kasvovesi voi olla lievästi hapan. Sen tarkoitus on parantaa ihon läpäisevyyttä. Samalla se voi kuitenkin kuivattaa, ärsyttää ja aiheuttaa punoitusta. Kuoriva kasvovesi ei siten sovi kaikille. Ainakin aluksi sitä voisi kokeilla vain muutaman kerran viikossa.  

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Minulle suositeltiin Ultherapy-hoitoa alakasvojen kohentamiseen. Onko se turvallinen menetelmä kasvojenkohotukseen?

Viime vuosikymmenellä on kehitetty monia uusia veitsettömiä kasvojenkohotusmenetelmiä, joilla pyritään kiinteyttämään ihoa ja ihon alla olevia kudoksia ilman leikkauksiin liittyviä riskejä ja pitkää toipumisaikaa. Leikkaukset eivät myöskään paranna ihon kuntoa eivätkä poista ryppyjä ja ihon löystymistä.

Ultherapy perustuu kudosten lämmittämiseen korkeaenergisen kohdennetun ultraäänen avulla (high-energy focused ultrasound, HIFU). Tätä menetelmää käytetään muualla lääketieteessä esimerkiksi syövän etäpesäkkeiden tuhoamiseen. Ulthera lämmittää kohdennetusti syvemmällä ihon alla olevia kudoksia ja sillä voidaan kiinteyttää esimerkiksi leukalinjaa ja kohottaa otsaa. Alkuvaiheessa laitteen käyttöä rajoittivat hoitoon liittyvä kipu ja myöhäisvaikutuksena ilmeni useamman kuukauden kuluttua rasvakudoksen häviämistä. Tämä ei ole sinänsä yllättävää, sillä samaa HIFU menetelmää käytetään korkeammalla energiatasolla myös rasvasolujen tuhoamiseen (ultraääni-lipolyysi). Menetelmä ei ole täysin riskitön.

Itse olen käyttänyt HIFU-menetelmää tämän vuoden alusta lähtien osana eri teknologioita yhdistävää kokonaisvaltaista veitsetöntä kasvojenkohotusta. Tällä tavoin saadaan kustannustehokkaasti kiinteytettyä sekä iho että ihon alla olevat kudokset.

Omien kokemuksiemme mukaan HIFU tuo oikein käytettynä lisäarvoa hoitoon, koska ultraäänellä päästään samaan syvyyteen kuin kasvojenkohotusleikkauksessa. HIFU ei kuitenkaan korvaa ihon muiden kerrosten kiinteytystä eikä ryppyjen tasoitusta. Yksinään käytettyinä HIFU-ultraäänilaitteet ovat parhaimmillaan dekolteen, olkavarsien ja kaksoisleuan kiinteytyksessä. Hoidon kohdentaminen oikeisiin ihokerroksiin vaatii pitkäaikaista kokemusta veitsettömistä kasvojenkohotuksista.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Jos olet menossa kauneuskirurgiseen hoitoon, tarkista vielä nämä.

Kuka hoitaa?

Hoidon tasosta voi varmistua parhaiten menemällä asiakkaaksi suurimmille lääkäriasemille, joissa injektio-, kuorinta- ja laserhoitoja tekevät lääkärit tai hoitoihin koulu­tetut sairaanhoitajat.

Täyteaineita saa lain mukaan toistaiseksi pistää kuka vain. Täyttö- ja kuorintahoitoja tekevät myös jotkut maahantuojien kouluttamat kosmetologit. Halvimman injektion perään lähteminen voi olla vaarallista, sillä pistoksen antajan koulutuksen ja kokemuksen sekä aineen sisällön tarkistaminen on hankalaa.

Tutustu etukäteen paikan nettisivuihin ja mahdollisesti myös klinikkaan. Netin keskustelupalstoilta voi löytyä kommentteja edellisten asiakkaiden tyytyväisyydestä, mutta myös piilomainontaa.

Esteettistä kirurgiaa tekevät kuuluvat kansainväliseen ISAPS:iin ja Suomen Esteettiset Plastiikkakirurgit ry:hyn. Kirurgin pätevyys kannattaa tarkistaa suomenplastiikkakirurgit.fi tai suomenplastiikkakirurgiyhdistys.fi -nettisivujen jäsenluetteloista.

Kosmeettinen tai esteettinen lääkäri (cosmetic/esthetic doctor) ei ole kirurgi eikä plastiikkakirurgi vaan esteettistä koulutusta hankkinut yleislääkäri.

Mitä ruiskutetaan?

Suomen lain mukaan täyteaineet luokitellaan lääkintälaitteiksi eikä lääkkeiksi, jonka vuoksi niitä voi ostaa ja pistää kuka tahansa.

Täyteaineet jaetaan kahteen ryhmään: elimistöstä pois sulaviin sekä pysyviin, eli sulamattomiin aineisiin. Yleisin täyteaine on hyaluronihappo, joka sulaa pois elimistöstä reilussa puolessa vuodessa.

Pahimmassa tapauksessa täyteaineita voi tilata netistä ja ne voivat sisältää mitä tahansa ainetta, joka ei häviä elimistöstä. Ulkomailla hankituista pysyvistä täyteaineista (mm. Dermalive, ArteFill, Artecoll) voi saada vuosien päästä vaikean, kasvot tuhoavan vierasesinereaktion.

Plastiikkakirurgiyhdistys on toivonut injektiohoitojen antamista lääkäreiden käsiin, koska niiden aiheuttamat komplikaatiot voivat olla vakavia.

Lääkärikoulutus auttaa ymmärtämään esimerkiksi sen, miten jotkut täyteaineet reagoivat lääkeaineiden kanssa. Siitä voi aiheutua esimerkiksi allerginen reaktio, joka pahimmassa tapauksessa johtaa hengen­vaaralliseen anafylaktiseen sokkiin.

Mihin suostut?

Tarkista minkälaiseen sopimukseen suostut, sillä hoitajan ja asiakkaan näkemyseroista johtuvia korjaushoitoja ei yleensä tehdä. Joillakin lääkäriasemilla voi olla esimerkiksi takuu rintaimplanteissa. Riippuu firmasta, miten takuu- ja muihin korjausasioihin suhtaudutaan. Niistä kannattaa ottaa selvää.

Klinikoilla hoidot käydään etukäteen läpi sekä kirjallisesti että suullisesti, jotta asiakas tietää, mitä on odotettavissa, eivätkä odotukset ole liian suuret. Ennen toimen­pidettä asiakas yleensä allekirjoittaa suostumuksen hoitoon.

 Kuka korjaa?

Leikkaava lääkäri hoitaa normaalisti myös komplikaatiot, jos ne aiheuttavat terveydellistä haittaa, kuten verenvuotoa tai vaikean kuumeisen infektion.

   Jos toimenpide on tehty ulkomailla, terveydenhoidon julkisella puolella hoidetaan terveyttä uhkaavat komplikaatiot. Vähäisempiä oireita, kuten rintaimplanttien epämukavuutta, ei korjata.

 Mitä maksaa?

Suurempiin plastiikkakirurgisiin operaatioihin kuuluu konsultaatiokäynti, jossa tehdään hoitosuunnitelma ja käydään operaatio läpi yhdessä leikkaavan kirurgin kanssa. Konsultaatiokäynnillä on oma hintansa paikasta ja operaatiosta riippuen. Pienempiin hoitoihin, kuten kevyisiin kuorintoihin, ei erillistä konsultaatiokäyntiä välttämättä tarvita, vaan hoitosuunnitelma käydään läpi hoitotilanteessa.

Klinikkojen nettisivuilla pääset vertailemaan hintoja. Alkaen-hinnat harvoin kattavat koko toimenpiteen, ja vasta kokonaiskustannuksia voi kunnolla verrata.

Kuinka pysyvää?

Esimerkiksi hyaluronihapolla tehty juonteiden täyttöhoidon teho kestää noin vuoden, botoliinitoksiinin vaikutus lakkaa 4—6 kuukauden päästä. Säännöllisen botuliinihoidon jälkeen ryppyjä aiheuttavat lihakset heikentyvät eivätkä palaudu yhtä vahvoiksi kuin aikaisemmin. Tulokset pysyvät toisella myös pidempään kuin toisella, sillä jokaisen iho on yksilöllinen.

Esteettiset hoidot eivät kuitenkaan pysäytä ihon ikääntymistä.

 

Moni haluaa parannella ulkonäköään vähän enemmän kuin mitä kosmetologi voi tehdä. Selvitimme, mistä kevyessä kauneuskirugiassa on kyse.

Kuminaamoiksi kasvonsa kiristäneet julkkikset eivät enää anna todellista kuvaa kauneusklinikkojen asiakaskunnasta. Todennäköisesti operaatiossa on käynyt naapurin tavallisen näköinen nainen tai viereisen konttorin mies, joka tänään vaikutti vähän viimeviikkoista virkeämmältä.

Yksittäisten juonteiden lisäksi huomiota kiinnitetään ihon napakkuuteen ja tasaiseen sävyyn. Näin siksi, että vuosia sitten runsaasti aurinkoa ottaneiden asiakkaiden kasvoilla valovauriot näkyvät tummina pigmenttimuutoksina ja ihon velttoutena.

Kiinnostusta herättävät myös veitsettömät ”kauneusleikkaukset”, joista ei jää arpia.

— Nyt halutaan mieluummin rasvansiirto tai hionta kuin kasvojenkohotus, kertoo plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Hilkka Peltoniemi.

Mutta olipa kauneusoperaatio mikä tahansa, toive on yleensä sama.

— Minulta kysytään jatkuvasti, että eiväthän muut tule huomaamaan, että jotakin on tehty, Hilkka Peltoniemi sanoo.

Esteettisten hoitojen buumi on nyt valtava ja toimenpiteet on tehty houkutteleviksi: niitä mainostetaan nopeudella ja helppoudella. Useimmat

vaativat korkeintaan parin päivän toipumisajan, jos sitäkään.

Kalliidenkaan hoitojen tulokset eivät kuitenkaan ole pysyviä ja niitä on uusittava, jos vaikutusten haluaa kestävän.

Toimenpiteisiin sisältyy myös riskejä. Tekijöiden sekä heidän käyttämiensä aineiden ja laitteiden taso vaihtelee, ja pahimmillaan ulkonäön parannus­yritys voi johtaa pysyviin vaurioihin tai hengenvaaralliseen allergiseen reaktioon. Tekijän taustoja kannattaakin tutkia huolella ja perehtyä hoitoihin ennen kuin antaa kasvonsa tai kehonsa jonkun käsiin.

 

Termit selväksi

Esteettiset hoidot Yleis­käsite injektio-, laite- ja kuorintahoidoille. Joissakin paikoissa näitä kutsutaan nimellä kevytkirurgiset toimenpiteet, vaikka hoidot eivät ole kirurgisia.

Pistos- eli injektiohoidot Ihon alle pistetään joko juonteita täyttäviä aineita, esimerkiksi hyaluronihappoa tai kasvolihasten toiminnan lamauttavaa botuliinitoksiinia.

Plastiikkakirurgia Jaetaan kahteen: Esteettisessä plastiikkakirurgiassa korjataan normaaliksi katsottavia muotovirheitä ja iän tuomia muutoksia terveillä ihmisillä. Yksityiseen terveydenhuoltoon keskittynyttä alaa kutsutaan myös kosmeettiseksi tai kauneuskirurgiaksi.

Rekonstruktiivisen plastiikka­kirurgian tarkoitus on palauttaa ruumiinmuoto ja -osien toiminta mahdollisimman normaaliksi sairauden, vamman tai kehitys­häiriön jäljiltä. Nämä korjaukset tehdään julkisessa terveydenhuollossa sekä yksityisellä puolella.