Kauneusleikkaukseen ryhdyttäessä pitäisi olla hyvin totuudenmukainen kuva siitä, mitä leikkauksella voi saada. Päätös leikkauksesta pitää olla oma.

Tutkimus ja leikkaus

Kauneusleikkaukseen haluavalle potilaalle kerrotaan ensimmäisellä vastaanotolla, mitä voidaan tehdä ja mikä leikkauksessa voi mennä pieleen. Potilaalla pitää ennen leikkausta olla hyvin totuudenmukainen kuva siitä, mitä hän haluaa ja mitä voi leikkauksella saada. Päätös leikkauksesta pitää olla oma, eikä esimerkiksi puolison halusta lähtevä. Kirurgin konsultaation jälkeen onkin vielä ainakin parin viikon pituinen miettimisaika.

Vastaanotolla saattaa käydä niinkin, ettei kirurgi puolla leikkausta. Joskus muut eivät näe potilaan tarkoittamaa kauneusvirhettä, potilaalla on hyvin erikoinen kauneuskäsitys tai hänellä on selvästi psyykkisiä ongelmia. Tällöin kirurgi joutuu miettimään tarkkaan, onko oikeasti syytä leikkaukseen.

Kauneusleikkauksissa kasvonpiirteet yritetään usein palauttaa sellaisiksi kuin ne ovat joskus olleet. Koska ihonalainen rasva vähenee vanhetessa, nuorekkuutta palautetaan pikemminkin pyöristämällä piirteitä rasvaa silottamalla tai muualta otetulla rasvalla. Lähinnä vain leuan alta rasvaa poistetaan. Velttoutta puolestaan poistetaan kohottamalla ihon alla olevia kudoksia. Ihoa ei siis kiristetä, ainoastaan ylimääräinen poistetaan.

Toipuminen

Kauneusleikkauksen lopputulokseen vaikuttavat ihon kimmoisuus ja ikä. Ikääntyessä ihokudokset löystyvät eikä iho pienen venytyksen jälkeen enää helposti palaudu entiselle paikalleen. Yläikärajaa kauneusleikkauksille ei ole, mutta heikentynyt yleiskunto ja sairaudet voivat asettaa esteitä nukuttamiselle. Nukutus on tarpeen ainakin rintojen suurennuksessa ja pienennyksessä, kasvojen kohotuksissa ja vartalon rasvaimussa. Näiden toimenpiteiden jälkeen on myös lähes aina parasta viettää yksi yö sairaalassa.

Leikkausta seuraavat kivut eivät johdu leikkausarvista vaan useimmiten siitä, että leikkauksessa on irrotettu ihoa tai lihassäikeitä. Tavallisimmat kauneusleikkaukseen liittyvät riskit ovat tuntopuutokset, verenpurkaumat tai jälkivuoto ja tulehdus. Rintojen silikoniproteesien ympärille kehittyy aina sidekudoskuori, joka voi paksuuntua ja kovettua. Rasvaimussa tulos taas voi olla epätasainen. Lisäksi leikkauksesta jää arpia oman arpitaipumuksen mukaan, mutta niitä voidaan korjata.

Jos leikkauksessa ei ole kyse pelkästään esteettisestä haitasta vaan sairauden hoidosta, kuten näkökenttää rajoittavan yläluomen leikkauksesta tai rintojen pienennyksestä, saa potilas Kelan tukemaa sairauslomaa ja korvausta leikkauskuluista. Kelan taksat ovat tosin huomattavasti alhaisemmat kuin leikkauksen hinnat yksityisillä klinikoilla.
 

Miten hoitaa karvatupentulehdus?

Paraneeko karvatupentulehdus aikaa myöten ilman lääkitystä? Tulehdus tuli aikuiselle pojalleni selkään laajalle alueelle auringonoton jälkeen.

Kysymyksestä ei ilmene, kuinka kauan oire on kestänyt. Kysymyksessä voi olla esim. ihokarvojen ajeluun, aurinkorasvojen käyttöön tai ihon hiivoihin liittyvä karvatupentulehdus, joka lievässä muodossa voi rauhoittua myös ilman lääkitystä.

Mikäli kysymyksessä on vaikea karvatupentulehdus tai akne, se ei itsestään parane. Ns. Mallorcan akne on vähemmän tunnettu aknen muoto, joka ilmenee erityisesti hikoilun, aurinkorasvojen käytön ja auringonoton yhteydessä.

Mikäli tilanne pitkittyy, kannattaa kääntyä ihotautilääkärin puoleen. Toistuvasti herkästi kehittyvässä karvantupentulehduksessa on hyvä tarkistaa verensokeri.  
 

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

 

Aknelääkekuuri pelottaa, eikö muuta apua löydy?

Minulla on kaulassa kystinen akne. Käytin tetrasykliinikuurin, mutta siitä ei ollut mitään apua. Käytän Differin-geeliä ja jotain toista vastaavaa, ilman reseptiä saatavaa aknegeeliä. Puhdistan ihoni säännöllisesti ja käytän teepuuöljyä. Syön paljon kasviksia ja juon vettä. Minulla on hormonikierukka, joka ei ole varsinaisesti vaikuttanut aknen määrään, mutta pateista on tullut suurempia.
Olen 22-vuotias ja kamppailut aknen kanssa lähes 10 vuotta. Lääkärini haluaisi määrätä minulle Roaccutan-kuurin, mutta sen sivuvaikutukset ovat kamalat eikä tehokaan aina kovin pitkäkestoinen. Muita hoitokeinoja lääkärit eivät ole enää osanneet suositella. Onko niitä?

 Kystinen akne on aknen vaikea muoto, johon tavanomaiset aknelääkkeet eivät aina tehoa. On selvää, että kotikonstit ja yleislääkärin käytössä olevat hoidot eivät ole tapauksessasi riittäviä ja tarvitset ihotautilääkärin apua.

Kystinen akne ei ole parannettavissa dieetillä tai ihonpuhdistuksella ja paikallishoidot yksinään eivät riitä. Teepuuöljy voi aiheuttaa herkistymistä ja ihoärsytystä.

Isotretinoiini (Roaccutan) on tehokkain lääke aknen hoitoon. On totta, että kuuri vaatii seurantaa ja siihen voi liittyä sivuvaikutuksia, mutta valtaosalla lääke auttaa hyvin. Se on myös ainoa lääke, joka voi parantaa aknen lopullisesti. Isotretinoiinin lisäksi saatetaan tarvita myös muita samanaikaisesti käytettäviä lääkkeitä, jotta hoito onnistuisi hyvin.

Mikäli lääkehoito ei tule kysymykseen, voidaan aknen hoitoon käyttää paikallisesti lääkepistoksia, kemiallista kuorinta ja valohoitoja. 

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

 

Ruusufinni ärtyy lomamatkalla, mikä avuksi?

Viisikymppinen nainen kysyy: Millaisilla voiteilla pitää suojata kasvonsa aurinkolomalla, kun on ruusufinni ?

 Ruusufinni eli rosacea on tulehduksellinen immunologinen ihosairaus, joka usein pahenee aurinkolomalla. Kasvojen ihoa täytyy suojata korkean suoja­kertoimen (SPF50) UVA- ja UVB-aurinkovoiteella, joka toisaalta ei saa olla liian täyteläinen tai öljyinen eikä sisältää ärsyttäviä ainesosia.

Esimerkiksi apteekissa myytävä Dermaheal SPF50 sopii rosaceaiholle. Aurinkosuojavoidetta laitetaan puoli tuntia ennen ulos menoa, rannalla voidetta lisätään vähintään 2 tunnin välein ja käytetään myös pilvisellä säällä.

Ruusufinnistä kärsivän kosteusvoiteidenkin täytyy olla kevyitä, maitomaisia eikä niissä saa olla paljon vaikuttavia aineita. Voiteiden lisäksi auringossa on hyvä käyttää leveälieristä hattua, muuta ihoa palamiselta suojaavaa vaatetusta ja aurinkolaseja.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

 

Vaarana kynsilakka-allergia

Omituinen ihottuma kasvoilla voi yllättäen olla kynsilakka-allergiaa.

Kynsilakoillekin voi allergisoitua. Silloin allergian aiheuttama ihottuma tulee yleensä kasvoille, silmien ympärille tai kaulalle. Tämä johtuu siitä, että päätä nojataan usein käsiin, joissa lakatut kynnet on. Myös nukkuessa kädet saattavat olla kasvoilla.

Kynsilakkojen aiheuttamien allergiaoireiden syynä on usein kynsilakkahartsi eli tolueenisulfonamidiformaldehydihartsi. Tuotteen sisällysluettelosta eli INCI-listasta se löytyy nimellä Tosylamide/Formaldehyde Resin. Allergia ei tarkoita automaattisesti sitä, että henkilöllä olisi myös formaldehydiallergia.

Kynsilakoissa ja esimerkiksi kynnenkovettajissa saattaa olla formaldehydiä. Se löytyy INCI-nimellä Formaldehyde. Formaldehydin vapauttaja-aineita on useita erilaisia, eikä niiden nimi välttämättä viittaa millään lailla formaldehydiin. Formaldehydin vapauttaja-aineita ovat esimerkiksi Diazolidinyl Urea ja DMDM Hydantoin.

Valveutuneimmat valmistajat ja ammattilaiset pyrkivät välttämään tuotteissaan edellä mainittuja aineita. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä jonkin verran niitä vielä tuotteissa käytetään.

Geeli- ja rakennekynsissä allergiaa aiheuttaa kovettumaton akrylaatti. Ihottuman lisäksi se voi aiheuttaa myös hengitystieoireita ja muutama ammattiastma tapauskin on kynsien tekijöillä raportoitu.

Asiantuntijana kosmetiikkaneuvoja Merike Laine, Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys ry

Lue lisää: Miten saan kestävät kynnet?

Allergiaa ripsienpidennyksistä ja rakennekynsistä.