Kauneusleikkaukseen ryhdyttäessä pitäisi olla hyvin totuudenmukainen kuva siitä, mitä leikkauksella voi saada. Päätös leikkauksesta pitää olla oma.

Tutkimus ja leikkaus

Kauneusleikkaukseen haluavalle potilaalle kerrotaan ensimmäisellä vastaanotolla, mitä voidaan tehdä ja mikä leikkauksessa voi mennä pieleen. Potilaalla pitää ennen leikkausta olla hyvin totuudenmukainen kuva siitä, mitä hän haluaa ja mitä voi leikkauksella saada. Päätös leikkauksesta pitää olla oma, eikä esimerkiksi puolison halusta lähtevä. Kirurgin konsultaation jälkeen onkin vielä ainakin parin viikon pituinen miettimisaika.

Vastaanotolla saattaa käydä niinkin, ettei kirurgi puolla leikkausta. Joskus muut eivät näe potilaan tarkoittamaa kauneusvirhettä, potilaalla on hyvin erikoinen kauneuskäsitys tai hänellä on selvästi psyykkisiä ongelmia. Tällöin kirurgi joutuu miettimään tarkkaan, onko oikeasti syytä leikkaukseen.

Kauneusleikkauksissa kasvonpiirteet yritetään usein palauttaa sellaisiksi kuin ne ovat joskus olleet. Koska ihonalainen rasva vähenee vanhetessa, nuorekkuutta palautetaan pikemminkin pyöristämällä piirteitä rasvaa silottamalla tai muualta otetulla rasvalla. Lähinnä vain leuan alta rasvaa poistetaan. Velttoutta puolestaan poistetaan kohottamalla ihon alla olevia kudoksia. Ihoa ei siis kiristetä, ainoastaan ylimääräinen poistetaan.

Toipuminen

Kauneusleikkauksen lopputulokseen vaikuttavat ihon kimmoisuus ja ikä. Ikääntyessä ihokudokset löystyvät eikä iho pienen venytyksen jälkeen enää helposti palaudu entiselle paikalleen. Yläikärajaa kauneusleikkauksille ei ole, mutta heikentynyt yleiskunto ja sairaudet voivat asettaa esteitä nukuttamiselle. Nukutus on tarpeen ainakin rintojen suurennuksessa ja pienennyksessä, kasvojen kohotuksissa ja vartalon rasvaimussa. Näiden toimenpiteiden jälkeen on myös lähes aina parasta viettää yksi yö sairaalassa.

Leikkausta seuraavat kivut eivät johdu leikkausarvista vaan useimmiten siitä, että leikkauksessa on irrotettu ihoa tai lihassäikeitä. Tavallisimmat kauneusleikkaukseen liittyvät riskit ovat tuntopuutokset, verenpurkaumat tai jälkivuoto ja tulehdus. Rintojen silikoniproteesien ympärille kehittyy aina sidekudoskuori, joka voi paksuuntua ja kovettua. Rasvaimussa tulos taas voi olla epätasainen. Lisäksi leikkauksesta jää arpia oman arpitaipumuksen mukaan, mutta niitä voidaan korjata.

Jos leikkauksessa ei ole kyse pelkästään esteettisestä haitasta vaan sairauden hoidosta, kuten näkökenttää rajoittavan yläluomen leikkauksesta tai rintojen pienennyksestä, saa potilas Kelan tukemaa sairauslomaa ja korvausta leikkauskuluista. Kelan taksat ovat tosin huomattavasti alhaisemmat kuin leikkauksen hinnat yksityisillä klinikoilla.
 

Mihin kaikkeen tatuointi vaikuttaa?

Yhä nuoremmat ottavat tatuointeja, jotka peittävät laajoja iho- alueita. Mitä on odotettavissa? Pääseekö tatuoinnista koskaan lopullisesti eroon? Mihin kaikkeen ne vaikuttavat pidemmän ajan kuluessa?

Tatuoinnit ovat todella yleistyneet viimeisen parinkymmenen vuoden aikana, vaikka niihin voi joskus liittyä erilaisia terveydellisiä ongelmia. Tällä hetkellä nämä ovat kuitenkin vielä harvinaisia. Mitä vaikutuksia nyt otetuilla tatuoinneilla on 40–60 vuoden kuluttua, ei vielä tarkkaan tiedetä

Huonoon hygieniaan ja väreihin liittyy äkillisiä ihotulehduksia, mutta myös veren välityksellä tarttuvan C-hepatiitin tartuntoja. Tatuointiväreille voi kehittyä allerginen reaktio vielä vuosien kuluttua. Tatuoinnit vaikeuttavat luomien seurantaa, joten luomien alueelle niitä ei saisi ottaa. Henkilöiden, joilla on suvussa melanoomaa, pitäisi pidättäytyä isojen tatuointien ottamisesta, sillä tatuointipigmentti voi tehdä melanooman havaitsemisesta vaikean.

Erityisesti mustat pigmentit voivat aiheuttaa ihon kirvelyä ja palovammoja magneettitutkimuksissa ja niistä on syytä kertoa ennen kuvantamista. Imusolmukkeisiin kulkeutuva pigmentti pitää huomioida kasvaimien vuoksi tehtävissä kuvantamistutkimuksissa. Jotkut ihosairaudet hakeutuvat erityisesti trauma-alueelle. Peittävät tatuoinnit vaikeuttavat esimerkiksi tipan laittoa ja muitakin lääketieteellisiä toimenpiteitä.

Ihon löystyessä tai elämäntilanteen muuttuessa ongelmaksi voi tulla myös kosmeettinen haitta. Tatuointeja voidaan tarvittaessa poistaa laserhoidolla, joskin kaikkiin väreihin hoidot eivät vielä täysin tehoaa. Käytetystä pigmentistä ja kuvion syvyydestä riippuen tatuoinnit voidaan pystyä poistamaan ilman arpea. Tatuoinnin poisto on sarjahoito, joka vaatii keskimäärin 3–5 hoitokertaa. Tatuointien lisäksi laserilla voidaan poistaa myös epäonnistuneet kestopigmentoinnit.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kommentit (3)
Besserwisser
Viesti

Tatuointi on puhtaan ihon sotkemista "taitellisilla" töherryksillä.

On epämiellyttävää katsella niitä ja yritän välttää joutua tekemisiin tatuoitujen kanssa.

Eivät kelpaa palveluammatteihin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Saako maitokahviläiskän piiloon?

Voiko maitokahviläiskän päälle tatuoida? Mitä muita menetelmiä läiskän poistamiseen on?

Maitokahviläiskä on vaaleanruskea pigmenttiläiskä, joka muistuttaa väriltään maitokahvia. Läiskät ovat usein synnynnäisiä ja saattavat joko kasvaa tai hävitä itsestään. Mikäli lapsella on yli 5 läiskää, täytyisi kääntyä lastenlääkärin puoleen tiettyjen perinnöllisten sairauksien pois­sulkemiseksi.

Café au lait -läiskien hoitoon käytetään lääkäriasemilla kuorivia tai pigmenttiä hajottavia laserlaitteita. Hoito vaatii useita hoitokertoja.

Maitokahviläiskiin ei liity taipumusta pahanlaatuisuuteen. Ihomuutosten päälle tatuoiminen sisältää kuitenkin aina jonkinlaisen riskin, sillä tatuoituja ihomuutoksia on jatkossa vaikeata arvioida.

Jos lähisuvussa on ollut melanoomaa, olisin tatuoinnin ottamisessa muutenkin varovainen. Ennen tatuoinnin ottamista kannattaisi ihotautilääkärillä varmistaa, että kyse on varmasti maitokahviläiskästä eikä pahanlaatuisesta lentigo maligna -läiskästä.
 

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, veikö kortisonikuuri hiukset?

Olen 50+-nainen ja minulla on astma, joka joskus menee niin pahaksi, että joudun syömään kortisonikuurin. Kuurin jälkeen muutaman kuukauden päästä minulta alkaa lähteä huomattava määrä hiuksia. Tilanne rauhoittuu noin kuukaudessa. Viime keväänä jouduin syömään kolme kuuria työpaikkani sisäilma­ongelman takia. Hiustenlähtö alkoi kesällä ja vieläkin hiuksia lähtee runsaasti (kourallinen hiustenpesun ja harjauksen yhteydessä). Hiukseni ovat ohentuneet yli puoleen. Onko mitään tehtävissä? Hiusrajani nousee kokoajan ylemmäksi otsalla.
Syön monipuolisesti sekä paljon marjoja ja kasviksia, kalalle olen allerginen. Otan päivittäin moni- ja D-vitamiinia.
Astmalääkitykseni on Symbicort 1–2 x 2, lisänä tarvittaessa Bulmicort, Singulair iltaisin, Retafyllin aamuisin (talvella), Aerius aamuisin ja Nasonex
1–2 x 2.

Astman pahenemisvaiheessa käytettävien kortikosteroidien ei ole todettu aiheuttavan hiustenlähtöä. Päinvastoin niitä käytetään sekä paikallisesti että suun kautta äkillisen hiustenlähdön hoitoon. Sen sijaan vaikeat sairaudet voivat laukaista hiustenlähdön ja hiustuppien lepotilan. Tämä korjaantuu yleensä itsestään keskimäärin kuuden kuukauden kuluessa.

Raudan, B-vitamiinin, sinkin ja foolihapon puute, keliakia ja kilpirauhasongelmat ovat tavallisimpia hoidettavissa olevia hiusten­lähdön taustalla olevia tekijöitä.

Paikallisesti käytettävät hiuspohjan peptidiseerumit, kuten apteekeista löytyvä Renokin, voivat vähentää hiustenlähtöä ja nopeuttaa uusien hiusten kasvua. Naispuolisen hiustenlähdön hoitoon käytetään myös hiusmeso­terapiaa ja LED-valohoitoa, jotka ovat säännöllisesti käytettäviä sarjahoitoja. 

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten hoitaa karvatupentulehdus?

Paraneeko karvatupentulehdus aikaa myöten ilman lääkitystä? Tulehdus tuli aikuiselle pojalleni selkään laajalle alueelle auringonoton jälkeen.

Kysymyksestä ei ilmene, kuinka kauan oire on kestänyt. Kysymyksessä voi olla esim. ihokarvojen ajeluun, aurinkorasvojen käyttöön tai ihon hiivoihin liittyvä karvatupentulehdus, joka lievässä muodossa voi rauhoittua myös ilman lääkitystä.

Mikäli kysymyksessä on vaikea karvatupentulehdus tai akne, se ei itsestään parane. Ns. Mallorcan akne on vähemmän tunnettu aknen muoto, joka ilmenee erityisesti hikoilun, aurinkorasvojen käytön ja auringonoton yhteydessä.

Mikäli tilanne pitkittyy, kannattaa kääntyä ihotautilääkärin puoleen. Toistuvasti herkästi kehittyvässä karvantupentulehduksessa on hyvä tarkistaa verensokeri.  
 

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.