Kauneusleikkaukseen ryhdyttäessä pitäisi olla hyvin totuudenmukainen kuva siitä, mitä leikkauksella voi saada. Päätös leikkauksesta pitää olla oma.

Tutkimus ja leikkaus

Kauneusleikkaukseen haluavalle potilaalle kerrotaan ensimmäisellä vastaanotolla, mitä voidaan tehdä ja mikä leikkauksessa voi mennä pieleen. Potilaalla pitää ennen leikkausta olla hyvin totuudenmukainen kuva siitä, mitä hän haluaa ja mitä voi leikkauksella saada. Päätös leikkauksesta pitää olla oma, eikä esimerkiksi puolison halusta lähtevä. Kirurgin konsultaation jälkeen onkin vielä ainakin parin viikon pituinen miettimisaika.

Vastaanotolla saattaa käydä niinkin, ettei kirurgi puolla leikkausta. Joskus muut eivät näe potilaan tarkoittamaa kauneusvirhettä, potilaalla on hyvin erikoinen kauneuskäsitys tai hänellä on selvästi psyykkisiä ongelmia. Tällöin kirurgi joutuu miettimään tarkkaan, onko oikeasti syytä leikkaukseen.

Kauneusleikkauksissa kasvonpiirteet yritetään usein palauttaa sellaisiksi kuin ne ovat joskus olleet. Koska ihonalainen rasva vähenee vanhetessa, nuorekkuutta palautetaan pikemminkin pyöristämällä piirteitä rasvaa silottamalla tai muualta otetulla rasvalla. Lähinnä vain leuan alta rasvaa poistetaan. Velttoutta puolestaan poistetaan kohottamalla ihon alla olevia kudoksia. Ihoa ei siis kiristetä, ainoastaan ylimääräinen poistetaan.

Toipuminen

Kauneusleikkauksen lopputulokseen vaikuttavat ihon kimmoisuus ja ikä. Ikääntyessä ihokudokset löystyvät eikä iho pienen venytyksen jälkeen enää helposti palaudu entiselle paikalleen. Yläikärajaa kauneusleikkauksille ei ole, mutta heikentynyt yleiskunto ja sairaudet voivat asettaa esteitä nukuttamiselle. Nukutus on tarpeen ainakin rintojen suurennuksessa ja pienennyksessä, kasvojen kohotuksissa ja vartalon rasvaimussa. Näiden toimenpiteiden jälkeen on myös lähes aina parasta viettää yksi yö sairaalassa.

Leikkausta seuraavat kivut eivät johdu leikkausarvista vaan useimmiten siitä, että leikkauksessa on irrotettu ihoa tai lihassäikeitä. Tavallisimmat kauneusleikkaukseen liittyvät riskit ovat tuntopuutokset, verenpurkaumat tai jälkivuoto ja tulehdus. Rintojen silikoniproteesien ympärille kehittyy aina sidekudoskuori, joka voi paksuuntua ja kovettua. Rasvaimussa tulos taas voi olla epätasainen. Lisäksi leikkauksesta jää arpia oman arpitaipumuksen mukaan, mutta niitä voidaan korjata.

Jos leikkauksessa ei ole kyse pelkästään esteettisestä haitasta vaan sairauden hoidosta, kuten näkökenttää rajoittavan yläluomen leikkauksesta tai rintojen pienennyksestä, saa potilas Kelan tukemaa sairauslomaa ja korvausta leikkauskuluista. Kelan taksat ovat tosin huomattavasti alhaisemmat kuin leikkauksen hinnat yksityisillä klinikoilla.

Vaarana kynsilakka-allergia

Omituinen ihottuma kasvoilla voi yllättäen olla kynsilakka-allergiaa.

Kynsilakoillekin voi allergisoitua. Silloin allergian aiheuttama ihottuma tulee yleensä kasvoille, silmien ympärille tai kaulalle. Tämä johtuu siitä, että päätä nojataan usein käsiin, joissa lakatut kynnet on. Myös nukkuessa kädet saattavat olla kasvoilla.

Kynsilakkojen aiheuttamien allergiaoireiden syynä on usein kynsilakkahartsi eli tolueenisulfonamidiformaldehydihartsi. Tuotteen sisällysluettelosta eli INCI-listasta se löytyy nimellä Tosylamide/Formaldehyde Resin. Allergia ei tarkoita automaattisesti sitä, että henkilöllä olisi myös formaldehydiallergia.

Kynsilakoissa ja esimerkiksi kynnenkovettajissa saattaa olla formaldehydiä. Se löytyy INCI-nimellä Formaldehyde. Formaldehydin vapauttaja-aineita on useita erilaisia, eikä niiden nimi välttämättä viittaa millään lailla formaldehydiin. Formaldehydin vapauttaja-aineita ovat esimerkiksi Diazolidinyl Urea ja DMDM Hydantoin.

Valveutuneimmat valmistajat ja ammattilaiset pyrkivät välttämään tuotteissaan edellä mainittuja aineita. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä jonkin verran niitä vielä tuotteissa käytetään.

Geeli- ja rakennekynsissä allergiaa aiheuttaa kovettumaton akrylaatti. Ihottuman lisäksi se voi aiheuttaa myös hengitystieoireita ja muutama ammattiastma tapauskin on kynsien tekijöillä raportoitu.

Lue lisää: Miten saan kestävät kynnet?

Allergiaa ripsienpidennyksistä ja rakennekynsistä.

Herpes suussa ja nenässä

Olen kärsinyt huuliherpeksestä nuoruudestani asti. En käytä herpekseen asikloviirivoiteita, koska niistä ei ole apua. Päinvastoin niiden käytön jälkeen saattoi tulla entistä voimakkaampi herpesinfektio. Viime vuosina herpes on muuttanut muotoaan. Infektio alkaa toispuoleisella säryllä ja päänahka saattaa olla toispuoleisesti kosketusarka. Toisessa poskessa tai silmän alueelle voi olla kipua, joka on välillä hyvinkin voimakasta ja aaltoilevaa. Muutaman päivän kuluttua säryn alkamisesta ilmaantuvat herpesrakkulat. Rakkulat eivät välttämättä aina ole huulissa, vaan ne voivat olla myös suussa tai nenän limakalvolla. Kesti jonkin aikaa ennen kuin osasin edes yhdistää näitä särkyjä herpesinfektioon. Onko tällainen aivan normaalia? Pitäisikö asiaa tutkia?

Huuliherpesvirus voi aiheuttaa oireita muuallakin kuin huulessa. Virustartunta saadaan yleensä nuoruudessa ja ensimmäisen tulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä.

Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermoon ja voi aiheuttaa oireita sen koko hermotusalueella muuallakin kasvoissa. Herpes­virus voi aiheuttaa myös silmä- ja aivotulehdusta ja siitä johtuvat vaikeat oireet vaativat sairaalahoitoa.

Asikloviirivoide nopeuttaa huulen alueen rakkuloiden paranemista mutta ei auta muihin oireisiin. Sinun tapauksessa saatetaan tarvita suun kautta otettavia herpeslääkkeitä, joita voidaan käyttää myös estolääkityksenä, mikäli oireet toistuvat usein.

Tällä hetkellä ei ole olemassa lääkkeitä, jotka häätäisivät herpesviruksen elimistöstä kokonaan ja parantaisivat sairauden lopullisesti. Jos herpes­infektion aikana kehittyy voimakas päänsärky, huonovointisuutta ja näköhäiriöitä, ne vaativat päivystävän lääkärin arvion.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Kommentit (1)

Outoa ihottumaa reisissä?

Pari vuotta sitten sisäreisiini ja nivusiini tuli ihottumaa, joka kutisi ja levisi. Sain vaivaan sienitulehduksiin tarkoitettua Pevisone-voidetta, jolla kutina loppui. Nyt kuitenkin reisien sisäpuolten iho on tummunut ja karhea alueelta, jolla ihottuma oli. Varsinkin uimahallissa asia haittaa kovasti. Onko olemassa mitään ainetta, jolla reisien ihon saisi takaisin normaalin väriseksi ja kaltaiseksi?

Pitkäkestoinen vaikea ihottuma voi jättää iholle pigmenttimuutoksia pitkäksikin aikaa ja kotikonstein niiden vaalentaminen ei yleensä onnistu. Koska kerrot, että iho on tämän lisäksi myös karhea ja pigmentoitunut, voi kysymyksessä olla edelleen diagnosoimaton ja hoitamaton ihosairaus tai muusta syystä johtuva pigmentoituminen. Myös jatkuva hankaus voi lisätä ihon tummumista.

Nivusten alueella voi sienitulehduksen lisäksi olla monia ihosairauksia, joista tavallisimmat ovat psoriaasi ja ihon bakteereihin liittyvä erythrasma. Suosittelen, että käyt tarkistamassa tilanteen ihotautil­ääkärillä.

Mikäli kysymys on ainoastaan ihottuman jälkitilasta, voidaan ihon vaalentamiseen käyttää hellävaraista kemiallista kuorintaa ja valoimpulssihoitoa yhdistettynä A-vitamiinivoiteisiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Apua, olen kauhean karvainen

Olen 14-vuotias tyttö ja ihan älyttömän karvainen. Karvankasvu on lisääntynyt viimeisen vuoden aikana tosi inhottaviin paikkoihin, esimerkiksi selkään, niskaan, nännien ympärille, peräaukon seutuville, huulen yläpuolelle, rintojen väliin ja mahaan. En kehtaa edes pitää lyhythihaisia paitoja, koska käsikarvat ovat niin tummat. Voisiko minulla olla jokin hormoni­häiriö? Isäni on tosi karvainen, mutta siskollani karvankasvu ei ole näin runsasta, vaikka hän on jo kolmekymppinen. Kuukautiset minulla alkoi pari vuotta sitten aika säännöllisenä mutta jossain vaiheessa kierto meni ihan sekaisin. Nyt taas kuukautiset ovat olleet aika säännölliset. Mitä teen, onko syytä mennä lääkärille vai onko johtuuko tämä vain geeneistä? Itseäni vaiva häiritsee ihan hirveästi. Joskus mietin, että miten jaksan koko loppuelämän ajella ja nyppiä karvoja pois.

Mikäli nuoren tytön karvankasvu on selvästi tavallista runsaampaa, pitää tarkistaa hormonitoiminta lastenlääkärillä tai gynekologilla, koska siihen voi olla hoidettavissa oleva syy. Runsaampi karvankasvu voi olla myös perinnöllistä.

Syystä riippumatta, mikäli karvankasvu on selvästi häiritsevää, saadaan sitä tehokkaasti vähennettyä lääkäriasemien laserkarvanpoistomenetelmillä.

Kosmetologien käyttämien laitteiden teho ei yleensä ole vahvan karvankasvun hoitoon riittävä. Myös lääkäriasemien laserlaitteiden tehossa ja hoidon kivuliaisuudessa on eroja ja osa auttaa ainoastaan tummiin karvoihin.

Nykyaikaiset karvanpoistoon kehitetyt laser- ja radiofrekvenssilaitteet ovat lähes kivuttomia, ja ne tehoavat myös vaaleampiin karvoihin.

Osa ihon karvatupista on aina lepotilassa ja hoito auttaa ainoastaan kasvuvaiheessa oleviin karvoihin. Sen johdosta hoitokertoja tarvitaan yleensä ainakin 5. Ylläpitohoitoa tarvitaan tämän jälkeenkin muutaman vuoden välein.

Karvoja voidaan poistaa joko näkyviltä alueilta tai koko keholta samalla hoitokerralla, johon kuluu useita tunteja. Ennen laserkarvanpoistoa karvat ajetaan sheiverilla, mutta niitä ei saa etukäteen poistaa nyppimällä, vahalla tai sokerilla.

Kosmetologien tekemä sokerointi on hellävaraisin menetelmä tilapäiseen karvanpoistoon ja soveltuu myös herkille alueille.

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.