Kauneusleikkaukseen ryhdyttäessä pitäisi olla hyvin totuudenmukainen kuva siitä, mitä leikkauksella voi saada. Päätös leikkauksesta pitää olla oma.

Tutkimus ja leikkaus

Kauneusleikkaukseen haluavalle potilaalle kerrotaan ensimmäisellä vastaanotolla, mitä voidaan tehdä ja mikä leikkauksessa voi mennä pieleen. Potilaalla pitää ennen leikkausta olla hyvin totuudenmukainen kuva siitä, mitä hän haluaa ja mitä voi leikkauksella saada. Päätös leikkauksesta pitää olla oma, eikä esimerkiksi puolison halusta lähtevä. Kirurgin konsultaation jälkeen onkin vielä ainakin parin viikon pituinen miettimisaika.

Vastaanotolla saattaa käydä niinkin, ettei kirurgi puolla leikkausta. Joskus muut eivät näe potilaan tarkoittamaa kauneusvirhettä, potilaalla on hyvin erikoinen kauneuskäsitys tai hänellä on selvästi psyykkisiä ongelmia. Tällöin kirurgi joutuu miettimään tarkkaan, onko oikeasti syytä leikkaukseen.

Kauneusleikkauksissa kasvonpiirteet yritetään usein palauttaa sellaisiksi kuin ne ovat joskus olleet. Koska ihonalainen rasva vähenee vanhetessa, nuorekkuutta palautetaan pikemminkin pyöristämällä piirteitä rasvaa silottamalla tai muualta otetulla rasvalla. Lähinnä vain leuan alta rasvaa poistetaan. Velttoutta puolestaan poistetaan kohottamalla ihon alla olevia kudoksia. Ihoa ei siis kiristetä, ainoastaan ylimääräinen poistetaan.

Toipuminen

Kauneusleikkauksen lopputulokseen vaikuttavat ihon kimmoisuus ja ikä. Ikääntyessä ihokudokset löystyvät eikä iho pienen venytyksen jälkeen enää helposti palaudu entiselle paikalleen. Yläikärajaa kauneusleikkauksille ei ole, mutta heikentynyt yleiskunto ja sairaudet voivat asettaa esteitä nukuttamiselle. Nukutus on tarpeen ainakin rintojen suurennuksessa ja pienennyksessä, kasvojen kohotuksissa ja vartalon rasvaimussa. Näiden toimenpiteiden jälkeen on myös lähes aina parasta viettää yksi yö sairaalassa.

Leikkausta seuraavat kivut eivät johdu leikkausarvista vaan useimmiten siitä, että leikkauksessa on irrotettu ihoa tai lihassäikeitä. Tavallisimmat kauneusleikkaukseen liittyvät riskit ovat tuntopuutokset, verenpurkaumat tai jälkivuoto ja tulehdus. Rintojen silikoniproteesien ympärille kehittyy aina sidekudoskuori, joka voi paksuuntua ja kovettua. Rasvaimussa tulos taas voi olla epätasainen. Lisäksi leikkauksesta jää arpia oman arpitaipumuksen mukaan, mutta niitä voidaan korjata.

Jos leikkauksessa ei ole kyse pelkästään esteettisestä haitasta vaan sairauden hoidosta, kuten näkökenttää rajoittavan yläluomen leikkauksesta tai rintojen pienennyksestä, saa potilas Kelan tukemaa sairauslomaa ja korvausta leikkauskuluista. Kelan taksat ovat tosin huomattavasti alhaisemmat kuin leikkauksen hinnat yksityisillä klinikoilla.
 

Minulla oli pari vuotta aika paha akne, nyt finnejä ei tule vain harvoin. Sen sijaan nenäni on täynnä mustapäitä ja se on punainen. Muuten ihoni on hyvä, akneakin on enää vain nenässä. Olen käyttänyt monia eri rasvoja ja puhdistusvesiä, kuorinut joka viikko, käyttänyt ruusufinnille ja aknelle tarkoitettuja geelejä ja voiteita ja käynyt kosmetologilla. Mikään ei ole auttanut. Mitä iholleni voisi tehdä?

Vaikuttaa siltä, että ongelma on jatkunut pitkään ja siihen voi olla monia syitä. Tilanteessa ei auta muu kuin katsoa iho ihotautilääkärin vastaanotolla, käydä läpi kaikki käyttämäsi ihonhoitotuotteet ja lääkevalmisteet.

Liiallinen ihon kuorinta ja hoitaminen voi myös estää ihon tilanteen rauhoittumisen.

Tärkeätä on kertoa ihotautilääkärille, mitä kosmetologisia hoitoja ja ihonhoitotuotteita käytät. On mahdollista, että käyttämäsi kauneushoidot, käsikauppavalmisteet ja lääkehoidot eivät sovi yhteen.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kallis voide on turha hankinta, jos ihoaan ei puhdista kunnolla. Mutta miten valita itselle oikeat tuotteet? Lue vinkit tästä.

Puhdistus on kosteutuksen ohella tärkeimpiä ihonhoitotoimia. Illalla kasvot puhdistetaan meikistä ja liasta. Aamulla poistetaan iholle yön aikana kertyneet eritteet.

Jos niitä ei poista, ihoon tulee herkemmin epäpuhtauksia. Puhdistuksesta on sekin hyöty, että voiteiden ainesosat imeytyvät paremmin puhtaaseen ihoon. Kallis voide on turha hankinta, jos laiminlyö puhdistuksen.

Ihotyypin mukaan

Ihon puhdistamiseen on tarjolla voiteita, vaahtoja, vesiä, emulsioita ja geelejä. Tuote valitaan ihotyypin, ihon tarpeiden, käyttötottumusten ja tilanteenkin mukaan.

Ihon voi puhdistaa myös perusvoiteella tai vaikka ruokaöljyllä, mikäli ei käytä voimakasta meikkiä. Haalea vesi on huuhteluun paras. Kuuma vesi voi lisätä ihon couperosaa.

Jos iho herkistelee, hajusteeton tuote on hyvä kaikille ihotyypeille.  

Puhdistustuotteiden sisällysluetteloa kannattaa tutkia tarkkaan. Herkkä iho vierastaa kuorivia ja elvyttäviä ainesosia, kuiva iho alkoholi­pitoisia ja talin­eritystä rauhoittavia tuotteita.

Jos ihon pinta on puhdistamisen jälkeen kuiva ja kireä, puhdistusaine on liian voimakas. Jos pinta kuivuu liikaa, tali ei pääse vuotamaan normaalisti ihon pinnalle. Seurauksena voi olla näppyjä.  

Rasvoittuvalle iholle sopii talintuotantoa hillitsevä, tasapainottava ja kevyesti kuoriva putsari. Vanhenevalle iholle on tarjolla omia tuotteita, jotka sisältävät enemmän hoitavia ainesosia.

Jos käyttää voimakasta meikkiä, kasvot kannattaa puhdistaa ensin voidemaisella tai öljypohjaisella puhdistusaineella. Ne liuottavat hyvin meikin rasvamaisia ainesosia. Sen jälkeen puhdistuksen voi uusia joko geelimäisellä tai vaahtomaisella tuotteella, jotta olo jää raikkaaksi.

Syväpuhtaaksi välillä

Levitä puhdistusainetta aina kasvojen lisäksi kaulalle ja dekolteelle. Pyörittele ainetta käsin iholla, jotta puhdistavat ainesosat ehtivät vaikuttaa. Poista tuote ohjeiden mukaan. Viimeistele puhdistus kasvovedellä. Se kosteuttaa ja hoitaa ihoa. Myös hoitovoiteet imeytyvät kosteutettuun ihoon paremmin.  

Kasvot kannattaa syväpuhdistaa silloin tällöin. Valitse syväpuhdistus ihosi kunnon mukaan. Hellävaraisin on naamio, hieman tehokkaammin toimii kuorinta.

Tarjolla on sekä ihon pintaa hankaavia raekuorintoja että entsymaattisia kuorintoja, jotka kuorivat ihoa hankaamatta. Jälkimmäiset sopivat kaikille, myös herkälle tai couperosaan taipuvaiselle.

Rasvoittuvaa ihoa voi kuoria parikin kertaa viikossa, normaalia kerran ja kuivaa pari kertaa kuukaudessa.

Täsmäputsarit parhaita

Monet peruspuhdistusaineet poistavat myös vesiliukoisen silmämeikin. Hellävaraisinta on kuitenkin poistaa silmämeikki siihen tarkoitetulla tuotteella.

Pitkäkestoinen tai vedenkestävä silmä- tai huulimeikki lähtee parhaiten öljypohjaisella tuotteella.  

Käsittele silmänalueen ohutta ihoa hellästi. Kostuta vanulappu puhdistusaineella siten, että se on kostean nahkea. Paina lappu hetkeksi silmän päälle, jotta meikki liukenee lappuun. Pyyhkäise kevyellä vedolla luomi ja ripset puhtaiksi. Älä hankaa tai venytä ihoa. 

Lääkärin pakeille jos

Jos tunnollinen puhdistaminen ja ihon viikoittainen kuorinta eivät rauhoita ihoa, vaan pinnan alla tuntuu ikäviä näppylöitä, kannattaa mennä ihotautilääkärin luo.

Kyseessä saattaa olla talirauhastukkeumat, miliat eli kiinteät valkoiset näpyt, tai alkava akne.

Joskus kasvoilla voi olla myös keratosis pilaris, joka tarkoittaa huokosaukkojen sarveistumista. Sitä esiintyy yleisimmin olkavarsissa.

Hoitona voidaan käyttää kosmetologien hoitoja vahvempia kemiallisia kuorintoja, erilaisia lääkevoiteita ja joissakin tapauksissa laserhoitoja. Hoidot valitaan aina tilanteen mukaan.

Asiantuntija: Leena Kalliomaa, ammatinopettaja, Suomen Kosmetologien Yhdistyksen Opisto

Mitä saisi olla? Pistoksia, happoja vai valohoitoa? Ammattilainen hoitaa kauneutta osaavin käsin ja teknologia tuo lisätehoa nuorekkuuden vaalimiseen.

Hieronnalla hyvää oloa

Vaikka kosmetologi käyttää apuna esimerkiksi ultraääntä, alipainetta tai laseria, käsin tehtävät hoidot ovat edelleen suosituimpia.

Uusiin hoitoaineisiin yhdistellään hierontoja. Turvotusta häädetään lymfahieronnalla. Suosittuja ovat myös sidekudos-, painelu-, kuuma- ja kylmäkivi- ja shiatsuhieronnat.

Jo yksi hoitokerta saa ihon virkeämmän näköiseksi. Pitkäkestoisempia tuloksia saadaan useamman kerran sarjahoidolla.

Valohoidolla muutoksia

Valon aallonpituuksilla ja väreillä vaikutetaan ihon eri kerroksiin tavoitteen mukaan. Lasereilla ja valoimpulssihoidoilla kosmetologit ja lääkärit hoitavat couperosaa, vaalentavat pigmenttiläiskiä, hidastavat ihokarvojen kasvua tai poistavat tatuointeja.

Lääkäreiden tekemällä lääketieteellisellä LED-valohoidolla hoidetaan valon aallonpituudesta riippuen aknetulehdusta, ruusufinniä tai punoitusta. Sitä käytetään myös ihon nuorentamiseen ja kiinteyttämiseen.

Jos valon vaikutusta tehostetaan lääkkeillä tai erikoisvoiteilla, hoitoa kutsutaan foto­dynaamiseksi eli PDT-hoidoksi. Sillä voidaan kosmeettisten hoitojen lisäksi hoitaa myös laaja-alaisia auringonvalovaurioita ja ihosyövän esiasteita ilman arpia.

Mesoterapialla nuoruutta

Kosmetologit imeyttävät tehoaineita ihon läpi ultraäänellä tai sähkölaitteilla. Käytössä on myös neulausrulla, joka tekee ihon pintaan pieniä, näkymättömiä reikiä, joiden kautta ihoa nuorentavia ja kosteuttavia hoitoaineita imeytetään.

Esteettiseen ihonhoitoon perehtyneiden lääkärien tekemässä mesoterapiassa mennään syvemmälle ihon läpi. Neulausrullan tekemien reikien lisäksi ihoon viedään ruiskutuslaitteen neulapistoksilla vitamiineja, antioksidantteja, amino- ja hyaluronihappoa tai lääkeaineita. Iho kiinteytyy ja pinta siliää nuorekkaaksi.

Pistoksilla sileyttä

Nuoruuden pyöreyden ja ryppyjen silottelun suosituin keino on erilaiset pistoshoidot. Valahtaneita piirteitä, kaventuneita huulia ja juonteita täytetään valmisteilla, jotka nostavat ryppyjä ja kosteuttavat ihoa. Yksi suosituimmista täyteaineista on hyaluronihappo. Sillä silotetaan kasvojen lisäksi kaulaa, kämmenselkiä, dekolteeta ja muita alueita.

Täyteaine pysyy käyttötarkoituksesta ja aineen ominaisuuksista riippuen muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen, kunnes se hiipuu hiljalleen pois. Iho ei jää lurpottamaan vaan palautuu hiljalleen ennalleen.

Ryppyjä loivennetaan myös botuliinitoksiinilla. Se on lääke, jota saavat käyttää vain lääkärit tai heidän vastuulla ja hoitomääräyksestä työskentelevät sairaanhoitajat. Lääke saa lihaksen supistumaan rauhallisemmin. Seurauksena juonteet näkyvät loivempina.
Lääkärit käyttävät usein molempia pistoshoitoja yhtä aikaa.

Hapolla sileäksi

Kemiallisessa kuorinnassa iholle levitetään erivahvuisia happoja riippuen siitä, mitä ongelmaa hoidetaan ja millainen tulos halutaan saada aikaan.

Miedoimmillaan kosmetologin tekemänä ihon väri kirkastuu ja iho hilseilee kevyesti muutaman päivän ajan.  

Lääkärien käytössä on ihoa syvemmältä kuorivia aineita esimerkiksi arpien ja ryppyjen hoitoon. Alta paljastuu sileämpi, kiinteämpi ja väriltään tasaisempi iho.  

Maksaläiskiä kuoritaan pois kevyemmillä hapoilla. Kuorintoihin käytettävät hapot ja niiden käyttötavat ovat kehittyneet. Uusimmat hapot eivät välttämättä aiheuta ihon kuoriutumista ollenkaan.

 

Yhä nuoremmat ottavat tatuointeja, jotka peittävät laajoja iho- alueita. Mitä on odotettavissa? Pääseekö tatuoinnista koskaan lopullisesti eroon? Mihin kaikkeen ne vaikuttavat pidemmän ajan kuluessa?

Tatuoinnit ovat todella yleistyneet viimeisen parinkymmenen vuoden aikana, vaikka niihin voi joskus liittyä erilaisia terveydellisiä ongelmia. Tällä hetkellä nämä ovat kuitenkin vielä harvinaisia. Mitä vaikutuksia nyt otetuilla tatuoinneilla on 40–60 vuoden kuluttua, ei vielä tarkkaan tiedetä

Huonoon hygieniaan ja väreihin liittyy äkillisiä ihotulehduksia, mutta myös veren välityksellä tarttuvan C-hepatiitin tartuntoja. Tatuointiväreille voi kehittyä allerginen reaktio vielä vuosien kuluttua. Tatuoinnit vaikeuttavat luomien seurantaa, joten luomien alueelle niitä ei saisi ottaa. Henkilöiden, joilla on suvussa melanoomaa, pitäisi pidättäytyä isojen tatuointien ottamisesta, sillä tatuointipigmentti voi tehdä melanooman havaitsemisesta vaikean.

Erityisesti mustat pigmentit voivat aiheuttaa ihon kirvelyä ja palovammoja magneettitutkimuksissa ja niistä on syytä kertoa ennen kuvantamista. Imusolmukkeisiin kulkeutuva pigmentti pitää huomioida kasvaimien vuoksi tehtävissä kuvantamistutkimuksissa. Jotkut ihosairaudet hakeutuvat erityisesti trauma-alueelle. Peittävät tatuoinnit vaikeuttavat esimerkiksi tipan laittoa ja muitakin lääketieteellisiä toimenpiteitä.

Ihon löystyessä tai elämäntilanteen muuttuessa ongelmaksi voi tulla myös kosmeettinen haitta. Tatuointeja voidaan tarvittaessa poistaa laserhoidolla, joskin kaikkiin väreihin hoidot eivät vielä täysin tehoaa. Käytetystä pigmentistä ja kuvion syvyydestä riippuen tatuoinnit voidaan pystyä poistamaan ilman arpea. Tatuoinnin poisto on sarjahoito, joka vaatii keskimäärin 3–5 hoitokertaa. Tatuointien lisäksi laserilla voidaan poistaa myös epäonnistuneet kestopigmentoinnit.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

jv
Viesti

Besserwisser - älä ole fossiili. Kyllä siistejäå tatuointeja on,ja kyllä ne voivat olla kuin koruja.

Terv.

Ei vielä tatuointia omistava 55v.