Aurinko polttaa, punkki puree ja grillaaja tekee hidasta itsemurhaa. Onko Suomen suvi vaarojen karikko?

Hyvällä aurinkosuojavoiteella pärjää paisteessa.

Totta, jos voiteen suojakerroin on vähintään 30 ja se kattaa sekä UVB- että UVA-säteet. Aurinkovoidetta on käytettävä runsaasti ja sitä on lisättävä usein, jopa tunnin välein. Vaatetus – lippis tai lierihattu ja paita – on hyvä lisäsuoja UV-säteitä vastaan. Myös pysymällä varjossa voi helposti puolittaa UV-altistuksensa. Varjossakin kannattaa muistaa, että UV-säteet heijastuvatvedestä tai hiekasta. Mitä korkeammalla aurinko on, sitä enemmän UV-säteilyä. Mene siis varjoon viimeistään silloin, kun varjosi on itseäsi lyhyempi. Iho ei unohda saamaansa UV-säteilyä vaan säteilyn vaikutukset kertyvät ihon muistiin koko eliniän ajan. Toistuva polttaminen tai jatkuva UV-altistus lisää ihosyöpäriskiä.

Kesän ensimmäisistä hyttysenpistoista nousee  pahimmat paukamat.

Totta. Noin joka kymmenes suomalainen saa kevään ja kesän ensimmäisistä hyttysenpistoista allergisen reaktion. Se on nokkospaukama, joka nousee pistokohtaan 10–15 minuutissa ja kutiaa voimakkaasti. Joillekin kehittyy parin vuorokauden kuluessa myöhäisreaktio, punainen näppylä, joka paranee 1–2 viikossa. Reaktiot heikkenevät, usein loppuvatkin kesän kuluessa sietokyvyn lisääntyessä. Nopeisiin reaktioihin auttaa antihistamiini, hitaisiin kortisonivoide. 

Grillaaminen on hauskaa mutta epäterveellistä.

Usein totta. Suomalaiset grilliherkut, kuten liha ja makkara, saattavat olla epäterveellisiä, jos grillauksessa syntyy polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä. Monet niistä aiheuttavat syöpää, mutaatioita ja sikiövaurioita. Erityisesti epätäydellinen palaminen tuottaa näitä karsinogeeneja eli syöpää aiheuttavia yhdisteitä. Suuria pitoisuuksia on löydetty etenkin savustetusta kalasta, paahdetusta lihasta ja käristetyistä elintarvikkeista.

Punkki vaanii, ja sen kantaman taudin voi saada missä vain.

Tarua. Kaikki punkit eivät ole vaarallisia. Tautien – borrelioosin ja Kumlingen taudin – kantajia niistä on alueesta riippuen 5–50 prosenttia. Punkkitauteja on eniten saaristossa ja rannikolla. Kaikki taudinkantajat eivät myöskään tartuta tautia ihmiseen. Mutta koska riski on olemassa, kannattaa suojautua, kun liikkuu punkkialueella. Käytä suojaavaa vaatetusta ja käsittele hihan- ja lahkeensuut sekä kaikki paljaat paikat punkki- ja mäkäräkarkotteilla pakkauksessa olevan ohjeen mukaan. Muista käsitellä myös kaula ja niska. Punkit voivat nousta korvien taakse ja hiuksiin asti. Palattuasi ulkoa tee koko perheelle punkkitarkastus. Ravistele vaatteet ja tutki myös saumojen käänteet. Pyri saamaan punkit kiinni ennen kuin ne kiinnittyvät ihoon. Punkit ovat levinneet kaupunkialueille, joten varovaisuus on paikallaan myös puistoissa ja uimarannoilla liikuttaessa. Pidä myös pihanurmi lyhyenä. Pitkäkarvainen koira on tehokas punkkien kerääjä ja sisätiloihin kuljettaja. Älä päästä kotieläimiä sänkyyn. Jos liikut punkkialueilla, osta talouteesi punkkipihdit.

Ukkosella ei saa uida.

Totta. Ukkosella uiminen on vaarallista. Vesirajan lähellä oleskelukin voi olla vaarallista. Salama hakeutuu mielellään veteen, mutta se saattaa mennä sinne myös rannan kautta, jos rannalla on korkeampia kohteita, kuten ihminen. Ukkosella on siis syytä mennä pois rannasta. Koska uimarin pää on vedenpintaa ylempänä, veteen kulkeutuva salama voi hakeutua uimarin päähän. Jos salama lyö uimarin lähelle, joko veteen tai rantaan, vettä pitkin leviävä sähkövirta kulkee myös uimarin läpi. Vaikka sähkövirran voimakkuus on tässä vaiheessa jo jonkin verran heikentynyt, se voi tainnuttaa uimarin hetkeksi.

Järvessä uimisesta saa järvisyyhyn.

Totta. Lämpiminä kesinä järvisyyhy yleistyy niin, että sitä voi olla pieninä paikallisina epidemioina. Noin tunnin kuluttua uimisesta ihoa pistelee ja siihen ilmestyy pieniä, punaisia täpliä. Illalla tai seuraavana yönä nousee kutiavia, punoittavia näppylöitä, joskus myös pieniä rakkuloita ja laajempaakin punoitusta. Ihottumaa ei yleensä tule uimapuvun alle. Voimakas kutina häviää hoidottakin  muutamassa tunnissa, mutta näppylät vasta noin viikon kuluttua. Oireita aiheuttavat imumadon toukat, jotka ovat tunkeutuneet vesilinnun sijasta ihmisen ihoon. Cercaria-toukat elävät matalissa rantavesissä, missä on runsaasti vesikasvillisuutta. Kotilot ja vesilinnut ovat niiden väli-isäntiä.  Uinnin jälkeen on hyvä käydä suih-kussa tai kuivata ihon karkealla pyyhkeellä. Antihistamiini lievittää kutinaa. Järvisyyhyä voi torjua poistamalla kotiloita rannalta, niittämällä vesikasvillisuutta ja välttämällä uimista ruovikkoisessa rantavedessä, jossa imumadon toukat elävät. Jos mahdollista, uimaan kannattaa mennä pitkän laiturin päästä.

Kiukaalle ei saa heittää sinilevää sisältävää vettä.

Totta. Sinilevää sisältävää vettä ei pidä käyttää ruoan-valmistukseen, eikä sauna- tai pesuvedeksi. Osa levien mahdollisesti sisältämistä myrkyistä kestää hyvin kuumuutta. Saunassa myrkyt voivat lisäksi höyrystyä. Arviolta puolet sinilevistä on myrkyllisiä, mutta myrkyllisyys voidaan todeta vain laboratorio-tutkimuksissa. Leväisestä vedestä pyydettyä terveennäköistä kalaa voi käyttää normaalisti.

Sinilevästä saa ihottuman.

Totta ja tarua. Jos sinilevää on vähän, vedessä voi vielä uida. Herkkäihoisten on kuitenkin syytä välttää uimista, jos vedessä todetaan vähänkin sinilevää. Lisäksi uinnin jälkeen kannattaa huuhdella iho puhtaalla vedellä. Pieniä lapsia ei saa päästää leväiseen veteen lainkaan, sillä he saattavat niellä vettä. Jos sinilevää on paljon, ei kannata uida, eikä veteen saa päästää kotieläimiäkään.

Kasvimaalla möyriessä voi saada myyräkuumeen.

Totta ja tarua. Yleensä ei saa. Myyräkuumeen aiheuttavaa Puumala-virusta levittää vain metsämyyrä, joka useimmiten ilmestyy ulkorakennuksiin ja ja liitereihin syksyllä pakkasten tullen. Metsämökeissä metsämyyriä voi tosin pyöriä nurkissa milloin vain. Kasvimaalla ja puutarhassa näkyvät myyränjäljet – multakeot ja heinämakkarat – ovat vesi- ja peltomyyrien tekemiä. Nämä myyrälajit eivät levitä Puumala-virusta. Metsämyyrä ei jätä itsestään jälkiä kasvimaalle. Sen paljastavat pienet tummat papanat liiterissä tai mökissä. Koska Puumala-virus tarttuu useimmiten hengitysteitse pölyn mukana, kannattaa myyrien jätökset siivota sisätiloissa märällä rätillä, ei pölynimurilla.

Asiantuntijat
iho ja sukupuolitautien erikoislääkäri Matti Hannuksela, Helsingin Lääkärikeskus
metsäeläintieteen professori Heikki Henttonen, Metsäntutkimuslaitos
tutkija Mirja Hokkanen, Elintarvikevirasto
ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Tapio Rantanen, Tampereen Ihopiste

  • PAH-yhdisteiden syntyä voi vähentää huomattavasti grillaamalla sammuneiden takkapuiden tai grillihiilen hehkussa.
  • Älä paista avotulella ja vältä ruoan polttamista ja liiallista ruskistamista.
  • Kesägrillin paras polttoaine ovat puhtaat halot tai laadukas grillihiili. Käpyjä tai kyllästettyä puuta ei saa käyttää.
  • Savustettavien tuotteiden rasvan tai muiden yhdisteiden valumista puun tai hiilen päälle on vältettävä.
Vierailija

Kesä on vähemmän vaarallinen kuin luulet

Vai että maailman pohjoisimmassa maassa ei voi olla ulkona ilman että pitää levittää tunnin välein vahvoja suojakemikaaleja iholleen. Median levittämä aurinkofobia näköjään pahenee vuosi vuodelta, mutta onneksi tästä se ei enää paljon pahemmaksi pääse. Tuollaiset suositukset on tehty Australiassa, jossa auringonpaahde on aivan eri luokkaa kuin täällä. Eivät ne sovi Suomen oloihin, missä auringosta ei ole vaaraa.
Lue kommentti

Kosmetologi myi minulle kasvovettä, joka alentaa ihon pH-arvon melkein nollille. Siitä pitäisi olla se hyöty, että iho vastaanottaa voiteet paremmin, kun iholta viedään suojavaippa. Nyt mietin, onko tämä hyväksi. Eikö yleensä ihonhoidossa pyritä normaaliin pH-arvoon?

 

Ihon normaali pH on lievästi hapan, noin 5,2 luokkaa. Neutraali pH on 7. Esimerkiksi veren pH on 7,35—7,45 ja tämä on veren puskuriominaisuuksien ja esimerkiksi hengityksen ja munuaisten kautta tarkasti säädelty.

pH 0 tarkoittaisi voimakasta happoa, jota ei voida käyttää kasvovetenä. Lievästi kuoriva kasvovesi voi olla lievästi hapan. Sen tarkoitus on parantaa ihon läpäisevyyttä. Samalla se voi kuitenkin kuivattaa, ärsyttää ja aiheuttaa punoitusta. Kuoriva kasvovesi ei siten sovi kaikille. Ainakin aluksi sitä voisi kokeilla vain muutaman kerran viikossa.  

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Minulle suositeltiin Ultherapy-hoitoa alakasvojen kohentamiseen. Onko se turvallinen menetelmä kasvojenkohotukseen?

Viime vuosikymmenellä on kehitetty monia uusia veitsettömiä kasvojenkohotusmenetelmiä, joilla pyritään kiinteyttämään ihoa ja ihon alla olevia kudoksia ilman leikkauksiin liittyviä riskejä ja pitkää toipumisaikaa. Leikkaukset eivät myöskään paranna ihon kuntoa eivätkä poista ryppyjä ja ihon löystymistä.

Ultherapy perustuu kudosten lämmittämiseen korkeaenergisen kohdennetun ultraäänen avulla (high-energy focused ultrasound, HIFU). Tätä menetelmää käytetään muualla lääketieteessä esimerkiksi syövän etäpesäkkeiden tuhoamiseen. Ulthera lämmittää kohdennetusti syvemmällä ihon alla olevia kudoksia ja sillä voidaan kiinteyttää esimerkiksi leukalinjaa ja kohottaa otsaa. Alkuvaiheessa laitteen käyttöä rajoittivat hoitoon liittyvä kipu ja myöhäisvaikutuksena ilmeni useamman kuukauden kuluttua rasvakudoksen häviämistä. Tämä ei ole sinänsä yllättävää, sillä samaa HIFU menetelmää käytetään korkeammalla energiatasolla myös rasvasolujen tuhoamiseen (ultraääni-lipolyysi). Menetelmä ei ole täysin riskitön.

Itse olen käyttänyt HIFU-menetelmää tämän vuoden alusta lähtien osana eri teknologioita yhdistävää kokonaisvaltaista veitsetöntä kasvojenkohotusta. Tällä tavoin saadaan kustannustehokkaasti kiinteytettyä sekä iho että ihon alla olevat kudokset.

Omien kokemuksiemme mukaan HIFU tuo oikein käytettynä lisäarvoa hoitoon, koska ultraäänellä päästään samaan syvyyteen kuin kasvojenkohotusleikkauksessa. HIFU ei kuitenkaan korvaa ihon muiden kerrosten kiinteytystä eikä ryppyjen tasoitusta. Yksinään käytettyinä HIFU-ultraäänilaitteet ovat parhaimmillaan dekolteen, olkavarsien ja kaksoisleuan kiinteytyksessä. Hoidon kohdentaminen oikeisiin ihokerroksiin vaatii pitkäaikaista kokemusta veitsettömistä kasvojenkohotuksista.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Jos olet menossa kauneuskirurgiseen hoitoon, tarkista vielä nämä.

Kuka hoitaa?

Hoidon tasosta voi varmistua parhaiten menemällä asiakkaaksi suurimmille lääkäriasemille, joissa injektio-, kuorinta- ja laserhoitoja tekevät lääkärit tai hoitoihin koulu­tetut sairaanhoitajat.

Täyteaineita saa lain mukaan toistaiseksi pistää kuka vain. Täyttö- ja kuorintahoitoja tekevät myös jotkut maahantuojien kouluttamat kosmetologit. Halvimman injektion perään lähteminen voi olla vaarallista, sillä pistoksen antajan koulutuksen ja kokemuksen sekä aineen sisällön tarkistaminen on hankalaa.

Tutustu etukäteen paikan nettisivuihin ja mahdollisesti myös klinikkaan. Netin keskustelupalstoilta voi löytyä kommentteja edellisten asiakkaiden tyytyväisyydestä, mutta myös piilomainontaa.

Esteettistä kirurgiaa tekevät kuuluvat kansainväliseen ISAPS:iin ja Suomen Esteettiset Plastiikkakirurgit ry:hyn. Kirurgin pätevyys kannattaa tarkistaa suomenplastiikkakirurgit.fi tai suomenplastiikkakirurgiyhdistys.fi -nettisivujen jäsenluetteloista.

Kosmeettinen tai esteettinen lääkäri (cosmetic/esthetic doctor) ei ole kirurgi eikä plastiikkakirurgi vaan esteettistä koulutusta hankkinut yleislääkäri.

Mitä ruiskutetaan?

Suomen lain mukaan täyteaineet luokitellaan lääkintälaitteiksi eikä lääkkeiksi, jonka vuoksi niitä voi ostaa ja pistää kuka tahansa.

Täyteaineet jaetaan kahteen ryhmään: elimistöstä pois sulaviin sekä pysyviin, eli sulamattomiin aineisiin. Yleisin täyteaine on hyaluronihappo, joka sulaa pois elimistöstä reilussa puolessa vuodessa.

Pahimmassa tapauksessa täyteaineita voi tilata netistä ja ne voivat sisältää mitä tahansa ainetta, joka ei häviä elimistöstä. Ulkomailla hankituista pysyvistä täyteaineista (mm. Dermalive, ArteFill, Artecoll) voi saada vuosien päästä vaikean, kasvot tuhoavan vierasesinereaktion.

Plastiikkakirurgiyhdistys on toivonut injektiohoitojen antamista lääkäreiden käsiin, koska niiden aiheuttamat komplikaatiot voivat olla vakavia.

Lääkärikoulutus auttaa ymmärtämään esimerkiksi sen, miten jotkut täyteaineet reagoivat lääkeaineiden kanssa. Siitä voi aiheutua esimerkiksi allerginen reaktio, joka pahimmassa tapauksessa johtaa hengen­vaaralliseen anafylaktiseen sokkiin.

Mihin suostut?

Tarkista minkälaiseen sopimukseen suostut, sillä hoitajan ja asiakkaan näkemyseroista johtuvia korjaushoitoja ei yleensä tehdä. Joillakin lääkäriasemilla voi olla esimerkiksi takuu rintaimplanteissa. Riippuu firmasta, miten takuu- ja muihin korjausasioihin suhtaudutaan. Niistä kannattaa ottaa selvää.

Klinikoilla hoidot käydään etukäteen läpi sekä kirjallisesti että suullisesti, jotta asiakas tietää, mitä on odotettavissa, eivätkä odotukset ole liian suuret. Ennen toimen­pidettä asiakas yleensä allekirjoittaa suostumuksen hoitoon.

 Kuka korjaa?

Leikkaava lääkäri hoitaa normaalisti myös komplikaatiot, jos ne aiheuttavat terveydellistä haittaa, kuten verenvuotoa tai vaikean kuumeisen infektion.

   Jos toimenpide on tehty ulkomailla, terveydenhoidon julkisella puolella hoidetaan terveyttä uhkaavat komplikaatiot. Vähäisempiä oireita, kuten rintaimplanttien epämukavuutta, ei korjata.

 Mitä maksaa?

Suurempiin plastiikkakirurgisiin operaatioihin kuuluu konsultaatiokäynti, jossa tehdään hoitosuunnitelma ja käydään operaatio läpi yhdessä leikkaavan kirurgin kanssa. Konsultaatiokäynnillä on oma hintansa paikasta ja operaatiosta riippuen. Pienempiin hoitoihin, kuten kevyisiin kuorintoihin, ei erillistä konsultaatiokäyntiä välttämättä tarvita, vaan hoitosuunnitelma käydään läpi hoitotilanteessa.

Klinikkojen nettisivuilla pääset vertailemaan hintoja. Alkaen-hinnat harvoin kattavat koko toimenpiteen, ja vasta kokonaiskustannuksia voi kunnolla verrata.

Kuinka pysyvää?

Esimerkiksi hyaluronihapolla tehty juonteiden täyttöhoidon teho kestää noin vuoden, botoliinitoksiinin vaikutus lakkaa 4—6 kuukauden päästä. Säännöllisen botuliinihoidon jälkeen ryppyjä aiheuttavat lihakset heikentyvät eivätkä palaudu yhtä vahvoiksi kuin aikaisemmin. Tulokset pysyvät toisella myös pidempään kuin toisella, sillä jokaisen iho on yksilöllinen.

Esteettiset hoidot eivät kuitenkaan pysäytä ihon ikääntymistä.

 

Moni haluaa parannella ulkonäköään vähän enemmän kuin mitä kosmetologi voi tehdä. Selvitimme, mistä kevyessä kauneuskirugiassa on kyse.

Kuminaamoiksi kasvonsa kiristäneet julkkikset eivät enää anna todellista kuvaa kauneusklinikkojen asiakaskunnasta. Todennäköisesti operaatiossa on käynyt naapurin tavallisen näköinen nainen tai viereisen konttorin mies, joka tänään vaikutti vähän viimeviikkoista virkeämmältä.

Yksittäisten juonteiden lisäksi huomiota kiinnitetään ihon napakkuuteen ja tasaiseen sävyyn. Näin siksi, että vuosia sitten runsaasti aurinkoa ottaneiden asiakkaiden kasvoilla valovauriot näkyvät tummina pigmenttimuutoksina ja ihon velttoutena.

Kiinnostusta herättävät myös veitsettömät ”kauneusleikkaukset”, joista ei jää arpia.

— Nyt halutaan mieluummin rasvansiirto tai hionta kuin kasvojenkohotus, kertoo plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Hilkka Peltoniemi.

Mutta olipa kauneusoperaatio mikä tahansa, toive on yleensä sama.

— Minulta kysytään jatkuvasti, että eiväthän muut tule huomaamaan, että jotakin on tehty, Hilkka Peltoniemi sanoo.

Esteettisten hoitojen buumi on nyt valtava ja toimenpiteet on tehty houkutteleviksi: niitä mainostetaan nopeudella ja helppoudella. Useimmat

vaativat korkeintaan parin päivän toipumisajan, jos sitäkään.

Kalliidenkaan hoitojen tulokset eivät kuitenkaan ole pysyviä ja niitä on uusittava, jos vaikutusten haluaa kestävän.

Toimenpiteisiin sisältyy myös riskejä. Tekijöiden sekä heidän käyttämiensä aineiden ja laitteiden taso vaihtelee, ja pahimmillaan ulkonäön parannus­yritys voi johtaa pysyviin vaurioihin tai hengenvaaralliseen allergiseen reaktioon. Tekijän taustoja kannattaakin tutkia huolella ja perehtyä hoitoihin ennen kuin antaa kasvonsa tai kehonsa jonkun käsiin.

 

Termit selväksi

Esteettiset hoidot Yleis­käsite injektio-, laite- ja kuorintahoidoille. Joissakin paikoissa näitä kutsutaan nimellä kevytkirurgiset toimenpiteet, vaikka hoidot eivät ole kirurgisia.

Pistos- eli injektiohoidot Ihon alle pistetään joko juonteita täyttäviä aineita, esimerkiksi hyaluronihappoa tai kasvolihasten toiminnan lamauttavaa botuliinitoksiinia.

Plastiikkakirurgia Jaetaan kahteen: Esteettisessä plastiikkakirurgiassa korjataan normaaliksi katsottavia muotovirheitä ja iän tuomia muutoksia terveillä ihmisillä. Yksityiseen terveydenhuoltoon keskittynyttä alaa kutsutaan myös kosmeettiseksi tai kauneuskirurgiaksi.

Rekonstruktiivisen plastiikka­kirurgian tarkoitus on palauttaa ruumiinmuoto ja -osien toiminta mahdollisimman normaaliksi sairauden, vamman tai kehitys­häiriön jäljiltä. Nämä korjaukset tehdään julkisessa terveydenhuollossa sekä yksityisellä puolella.