Syksyn aikana iho kuivuu ja kiristyy, ja viimeistään pakkasten tultua alkaa kosteusvoidekierre. Jos tuntuu ettei mikään hoito tepsi, konstit saattavat olla väärät.

Meillä on paljon väärinkäsityksiä kuivan ihon syistä ja hoidosta.

– Ihon kuivuus on yleistä. Monella iho kuivuu ainakin talvisin, joka viides on ihoatoopikko ja kaikkien yli 70-vuotiaiden iho on kuiva, ihotautien erikoislääkäri professori Matti Hannuksela sanoo.

Ihosta tulee kuiva, kun veden haihtumista estävien rasvojen määrä ihon sarveiskerroksessa eli marraskedessä vähenee. Ja kun rasvoja on liian vähän, pääsee vettä haihtumaan ihon syvemmistä kerroksista liian vapaasti ja ihon pintakerros kuivuu. Kun kuivuminen jatkuu, ihoon syntyy lievä ja kutiava tulehdus.

Veden haihtumista estäviä rasvoja ovat keramidit, kolesteroli ja rasvahapot. Niitä tulisi olla ihossa yhtä paljon, mutta keramidien määrä on joka viidennellä perimän vuoksi normaalia vähäisempi. Myös iän myötä keramidien määrä vähenee ja sen vuoksi iäkkäillä onkin usein kuiva iho.

– Kun ihminen vanhenee, myös iho muuttuu; se ei rusketu enää kuin aiemmin, solut uusiutuvat ja haavat paranevat hitaammin, talin, hien ja D-vitamiinin tuotanto vähenee. Myös ihon joustavaksi ja kimmoisaksi tekevät kollageeni ja elastiini vähenevät iän myötä, Hannuksela sanoo.

Ethän kuivata itse?

Kuivaihoisuus voi johtua myös ulkoisista tekijöistä, esimerkiksi liiallisesta hankaamisesta tai auringon puutteesta.

– Itse aiheutettu kuivaihoisuus johtuu yleisimmillään siitä, että liian moni hankaa ihoaan pesuharjalla.
Ihon päällimmäistä kerrosta kutsutaan orvaskedeksi ja sen keratiinikerroksella on tärkeä tehtävä suojata elimistöä kemiallisilta ja fysikaalisilta ärsytyksiltä ja infektioilta.

Orvaskesi kestää paljon rasitusta ja kulutusta, sillä se uusiutuu jatkuvasti. Mutta kova hankaaminen, liuottimet, erilaiset puhdistusaineet voivat rikkoa orvaskeden pinnan ja aiheuttaa kuivumisen.

– Suomalaisille yleinen ongelma on myös auringon puute, sillä päinvastoin kuin luullaan, aurinko tekee kuivalle iholle hyvää.

Kahdentyyppisiä voiteita

Kuivan ihon voiteet toimivat kahden periaatteen mukaisesti. Ne joko lisäävät ihon kosteutta tai estävät kosteuden haihtumisen iholta.

– Tarkkaa tietoa siitä, mikä voide sopisi kuivan ihon hoitoon parhaiten, ei ole. Voide löytyy yleensä omien tuntemusten perusteella, Hannuksela neuvoo.

Ihon saa kosteammaksi voiteella, joka ujuttaa ihoon vettä, mutta se onnistuu vain, kun voiteessa on mukana vettä sitovia aineita, kuten glyserolia ja glykoleja. Tällaisten voiteiden siveleminen kuivaan ihoon saattaa kirvellä, ja siksi ne kannattaa levittää aina kosteaan ihoon.

Rasva puolestaan estää kosteuden haihtumisen iholta. Näitä rasvoja on monenlaisia; tutuimpia ja eniten käytettyjä ovat emulsiovoiteet. Täyteläisimpiin voiteisiin sisällytetään valkoöljyä, vaseliinia ja parafiinia.

Varo kosteusvoidekierrettä!

Kosteusvoidekierre on yleinen vaiva. Tutuin siitä on huulivoidekierre, jossa huulet pysyvät rohtuneina, vaikka kuinka voitelisi. Myös tavalliset emulsiovoiteet saattavat yllättäen kuivattaa ihoa, koska ne sisältävät emulgaattoreita, jotka toimivat ihon pinnalla saippuankaltaisesti.

– Tällaisessa tilanteessa esimerkiksi glyserolia, glykolia tai vahaa sisältävä kosteusvoide voi parantaa jopa paremmin kuin atoopikoilla käytetty hydrokortisoni, Hannuksela sanoo.

Allergialääkkeinä käytetyt antihistamiinit voivat vähentää kutinaa, mutta ongelman alkuperään eli ihon kuivuuteen niistä ei ole apua. Kuivaa ihoa ei voi myöskään hoitaa ruokavaliolla tai lisäravinteilla, toisin kuin luullaan.

Pese, mutta älä hankaa!

Väärä käsitys on myös, että vedellä ja saippualla peseminen kuivattaisi ihoa. Ihon keramidikerros ei liukene veteen tai tavallisiin pesuaineisiin; vain liuottimet pystyvät poistamaan keramidikerroksen.
Pitkä suihku, kylpeminen tai uinti palauttavat ihon vesipitoisuuden normaaliksi.

Iho kuivuu kuitenkin uudelleen 20-30 minuutissa, ellei vettä sidota siihen glyserolia, glykolia tai muuta vettä sitovia aineita sisältävällä kosteusvoiteella tai veden haihtumista estävällä rasvaisella voiteella.

– Tärkeintä on, ettei harjaa tai hankaa ihoa. Pesuharjat pitäisikin kieltää! Matti Hannuksela toteaa.
Glyserolia sisältävää käsihuuhdetta voi niin ikään käyttää kosteusvoiteena. Alkoholi haihtuu ilmaan 20–30 sekunnissa ja vettä sitova glyseroli jää jäljelle ihoon.

Rasvainenkin iho kuivuu

Kun iho on sieltä täältä kuiva, hilseilee ja kutiaa, on se yleensä merkki joko atooppisesta tai rasvaisesta ihosta, rasvaihoiset eli seboorikot nimittäin ovat myös kuivaihoisia.

– Hilseily johtuu siitä, että sekä atooppisessa ihottumassa että rasvaihoisuudessa eli seborrooisessa ekseemassa iho uusiutuu 3–4 kertaa nopeammin kuin terve iho.

Hannuksela muistuttaa, että kuivan ihon vastakohta ei ole suinkaan rasvainen iho. Nimittäin rasvaisuushan johtuu talin määrästä, ei liiallisesta kosteudesta:

– Kuivan ihon vastakohta on märkä iho ja rasvaisen ihon vastakohta on vähärasvainen iho.

Miesten ja naisten ihot poikkeavat toisistaan: miehen iho on rasvaisimmillaan 28-vuotiaana, naisten ihon rasvaisuuden taas määrää perimä ja hormonit. Kuivat jalkapohjat ovat yleensä naisten ongelma. Miehet hikoavat jaloistaan enenemään ja samalla jalan iho saa kosteutta.

– Myös jalkapohjien kuiva iho hoituu glyseroleja, glykolia, vaseliineja tai vahaa sisältävillä rasvoilla, Hannuksela opastaa.

Lue lisää:
Herkkä iho puhtaaksi varoen

Kosmetologi myi minulle kasvovettä, joka alentaa ihon pH-arvon melkein nollille. Siitä pitäisi olla se hyöty, että iho vastaanottaa voiteet paremmin, kun iholta viedään suojavaippa. Nyt mietin, onko tämä hyväksi. Eikö yleensä ihonhoidossa pyritä normaaliin pH-arvoon?

 

Ihon normaali pH on lievästi hapan, noin 5,2 luokkaa. Neutraali pH on 7. Esimerkiksi veren pH on 7,35—7,45 ja tämä on veren puskuriominaisuuksien ja esimerkiksi hengityksen ja munuaisten kautta tarkasti säädelty.

pH 0 tarkoittaisi voimakasta happoa, jota ei voida käyttää kasvovetenä. Lievästi kuoriva kasvovesi voi olla lievästi hapan. Sen tarkoitus on parantaa ihon läpäisevyyttä. Samalla se voi kuitenkin kuivattaa, ärsyttää ja aiheuttaa punoitusta. Kuoriva kasvovesi ei siten sovi kaikille. Ainakin aluksi sitä voisi kokeilla vain muutaman kerran viikossa.  

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Minulle suositeltiin Ultherapy-hoitoa alakasvojen kohentamiseen. Onko se turvallinen menetelmä kasvojenkohotukseen?

Viime vuosikymmenellä on kehitetty monia uusia veitsettömiä kasvojenkohotusmenetelmiä, joilla pyritään kiinteyttämään ihoa ja ihon alla olevia kudoksia ilman leikkauksiin liittyviä riskejä ja pitkää toipumisaikaa. Leikkaukset eivät myöskään paranna ihon kuntoa eivätkä poista ryppyjä ja ihon löystymistä.

Ultherapy perustuu kudosten lämmittämiseen korkeaenergisen kohdennetun ultraäänen avulla (high-energy focused ultrasound, HIFU). Tätä menetelmää käytetään muualla lääketieteessä esimerkiksi syövän etäpesäkkeiden tuhoamiseen. Ulthera lämmittää kohdennetusti syvemmällä ihon alla olevia kudoksia ja sillä voidaan kiinteyttää esimerkiksi leukalinjaa ja kohottaa otsaa. Alkuvaiheessa laitteen käyttöä rajoittivat hoitoon liittyvä kipu ja myöhäisvaikutuksena ilmeni useamman kuukauden kuluttua rasvakudoksen häviämistä. Tämä ei ole sinänsä yllättävää, sillä samaa HIFU menetelmää käytetään korkeammalla energiatasolla myös rasvasolujen tuhoamiseen (ultraääni-lipolyysi). Menetelmä ei ole täysin riskitön.

Itse olen käyttänyt HIFU-menetelmää tämän vuoden alusta lähtien osana eri teknologioita yhdistävää kokonaisvaltaista veitsetöntä kasvojenkohotusta. Tällä tavoin saadaan kustannustehokkaasti kiinteytettyä sekä iho että ihon alla olevat kudokset.

Omien kokemuksiemme mukaan HIFU tuo oikein käytettynä lisäarvoa hoitoon, koska ultraäänellä päästään samaan syvyyteen kuin kasvojenkohotusleikkauksessa. HIFU ei kuitenkaan korvaa ihon muiden kerrosten kiinteytystä eikä ryppyjen tasoitusta. Yksinään käytettyinä HIFU-ultraäänilaitteet ovat parhaimmillaan dekolteen, olkavarsien ja kaksoisleuan kiinteytyksessä. Hoidon kohdentaminen oikeisiin ihokerroksiin vaatii pitkäaikaista kokemusta veitsettömistä kasvojenkohotuksista.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Jos olet menossa kauneuskirurgiseen hoitoon, tarkista vielä nämä.

Kuka hoitaa?

Hoidon tasosta voi varmistua parhaiten menemällä asiakkaaksi suurimmille lääkäriasemille, joissa injektio-, kuorinta- ja laserhoitoja tekevät lääkärit tai hoitoihin koulu­tetut sairaanhoitajat.

Täyteaineita saa lain mukaan toistaiseksi pistää kuka vain. Täyttö- ja kuorintahoitoja tekevät myös jotkut maahantuojien kouluttamat kosmetologit. Halvimman injektion perään lähteminen voi olla vaarallista, sillä pistoksen antajan koulutuksen ja kokemuksen sekä aineen sisällön tarkistaminen on hankalaa.

Tutustu etukäteen paikan nettisivuihin ja mahdollisesti myös klinikkaan. Netin keskustelupalstoilta voi löytyä kommentteja edellisten asiakkaiden tyytyväisyydestä, mutta myös piilomainontaa.

Esteettistä kirurgiaa tekevät kuuluvat kansainväliseen ISAPS:iin ja Suomen Esteettiset Plastiikkakirurgit ry:hyn. Kirurgin pätevyys kannattaa tarkistaa suomenplastiikkakirurgit.fi tai suomenplastiikkakirurgiyhdistys.fi -nettisivujen jäsenluetteloista.

Kosmeettinen tai esteettinen lääkäri (cosmetic/esthetic doctor) ei ole kirurgi eikä plastiikkakirurgi vaan esteettistä koulutusta hankkinut yleislääkäri.

Mitä ruiskutetaan?

Suomen lain mukaan täyteaineet luokitellaan lääkintälaitteiksi eikä lääkkeiksi, jonka vuoksi niitä voi ostaa ja pistää kuka tahansa.

Täyteaineet jaetaan kahteen ryhmään: elimistöstä pois sulaviin sekä pysyviin, eli sulamattomiin aineisiin. Yleisin täyteaine on hyaluronihappo, joka sulaa pois elimistöstä reilussa puolessa vuodessa.

Pahimmassa tapauksessa täyteaineita voi tilata netistä ja ne voivat sisältää mitä tahansa ainetta, joka ei häviä elimistöstä. Ulkomailla hankituista pysyvistä täyteaineista (mm. Dermalive, ArteFill, Artecoll) voi saada vuosien päästä vaikean, kasvot tuhoavan vierasesinereaktion.

Plastiikkakirurgiyhdistys on toivonut injektiohoitojen antamista lääkäreiden käsiin, koska niiden aiheuttamat komplikaatiot voivat olla vakavia.

Lääkärikoulutus auttaa ymmärtämään esimerkiksi sen, miten jotkut täyteaineet reagoivat lääkeaineiden kanssa. Siitä voi aiheutua esimerkiksi allerginen reaktio, joka pahimmassa tapauksessa johtaa hengen­vaaralliseen anafylaktiseen sokkiin.

Mihin suostut?

Tarkista minkälaiseen sopimukseen suostut, sillä hoitajan ja asiakkaan näkemyseroista johtuvia korjaushoitoja ei yleensä tehdä. Joillakin lääkäriasemilla voi olla esimerkiksi takuu rintaimplanteissa. Riippuu firmasta, miten takuu- ja muihin korjausasioihin suhtaudutaan. Niistä kannattaa ottaa selvää.

Klinikoilla hoidot käydään etukäteen läpi sekä kirjallisesti että suullisesti, jotta asiakas tietää, mitä on odotettavissa, eivätkä odotukset ole liian suuret. Ennen toimen­pidettä asiakas yleensä allekirjoittaa suostumuksen hoitoon.

 Kuka korjaa?

Leikkaava lääkäri hoitaa normaalisti myös komplikaatiot, jos ne aiheuttavat terveydellistä haittaa, kuten verenvuotoa tai vaikean kuumeisen infektion.

   Jos toimenpide on tehty ulkomailla, terveydenhoidon julkisella puolella hoidetaan terveyttä uhkaavat komplikaatiot. Vähäisempiä oireita, kuten rintaimplanttien epämukavuutta, ei korjata.

 Mitä maksaa?

Suurempiin plastiikkakirurgisiin operaatioihin kuuluu konsultaatiokäynti, jossa tehdään hoitosuunnitelma ja käydään operaatio läpi yhdessä leikkaavan kirurgin kanssa. Konsultaatiokäynnillä on oma hintansa paikasta ja operaatiosta riippuen. Pienempiin hoitoihin, kuten kevyisiin kuorintoihin, ei erillistä konsultaatiokäyntiä välttämättä tarvita, vaan hoitosuunnitelma käydään läpi hoitotilanteessa.

Klinikkojen nettisivuilla pääset vertailemaan hintoja. Alkaen-hinnat harvoin kattavat koko toimenpiteen, ja vasta kokonaiskustannuksia voi kunnolla verrata.

Kuinka pysyvää?

Esimerkiksi hyaluronihapolla tehty juonteiden täyttöhoidon teho kestää noin vuoden, botoliinitoksiinin vaikutus lakkaa 4—6 kuukauden päästä. Säännöllisen botuliinihoidon jälkeen ryppyjä aiheuttavat lihakset heikentyvät eivätkä palaudu yhtä vahvoiksi kuin aikaisemmin. Tulokset pysyvät toisella myös pidempään kuin toisella, sillä jokaisen iho on yksilöllinen.

Esteettiset hoidot eivät kuitenkaan pysäytä ihon ikääntymistä.

 

Moni haluaa parannella ulkonäköään vähän enemmän kuin mitä kosmetologi voi tehdä. Selvitimme, mistä kevyessä kauneuskirugiassa on kyse.

Kuminaamoiksi kasvonsa kiristäneet julkkikset eivät enää anna todellista kuvaa kauneusklinikkojen asiakaskunnasta. Todennäköisesti operaatiossa on käynyt naapurin tavallisen näköinen nainen tai viereisen konttorin mies, joka tänään vaikutti vähän viimeviikkoista virkeämmältä.

Yksittäisten juonteiden lisäksi huomiota kiinnitetään ihon napakkuuteen ja tasaiseen sävyyn. Näin siksi, että vuosia sitten runsaasti aurinkoa ottaneiden asiakkaiden kasvoilla valovauriot näkyvät tummina pigmenttimuutoksina ja ihon velttoutena.

Kiinnostusta herättävät myös veitsettömät ”kauneusleikkaukset”, joista ei jää arpia.

— Nyt halutaan mieluummin rasvansiirto tai hionta kuin kasvojenkohotus, kertoo plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Hilkka Peltoniemi.

Mutta olipa kauneusoperaatio mikä tahansa, toive on yleensä sama.

— Minulta kysytään jatkuvasti, että eiväthän muut tule huomaamaan, että jotakin on tehty, Hilkka Peltoniemi sanoo.

Esteettisten hoitojen buumi on nyt valtava ja toimenpiteet on tehty houkutteleviksi: niitä mainostetaan nopeudella ja helppoudella. Useimmat

vaativat korkeintaan parin päivän toipumisajan, jos sitäkään.

Kalliidenkaan hoitojen tulokset eivät kuitenkaan ole pysyviä ja niitä on uusittava, jos vaikutusten haluaa kestävän.

Toimenpiteisiin sisältyy myös riskejä. Tekijöiden sekä heidän käyttämiensä aineiden ja laitteiden taso vaihtelee, ja pahimmillaan ulkonäön parannus­yritys voi johtaa pysyviin vaurioihin tai hengenvaaralliseen allergiseen reaktioon. Tekijän taustoja kannattaakin tutkia huolella ja perehtyä hoitoihin ennen kuin antaa kasvonsa tai kehonsa jonkun käsiin.

 

Termit selväksi

Esteettiset hoidot Yleis­käsite injektio-, laite- ja kuorintahoidoille. Joissakin paikoissa näitä kutsutaan nimellä kevytkirurgiset toimenpiteet, vaikka hoidot eivät ole kirurgisia.

Pistos- eli injektiohoidot Ihon alle pistetään joko juonteita täyttäviä aineita, esimerkiksi hyaluronihappoa tai kasvolihasten toiminnan lamauttavaa botuliinitoksiinia.

Plastiikkakirurgia Jaetaan kahteen: Esteettisessä plastiikkakirurgiassa korjataan normaaliksi katsottavia muotovirheitä ja iän tuomia muutoksia terveillä ihmisillä. Yksityiseen terveydenhuoltoon keskittynyttä alaa kutsutaan myös kosmeettiseksi tai kauneuskirurgiaksi.

Rekonstruktiivisen plastiikka­kirurgian tarkoitus on palauttaa ruumiinmuoto ja -osien toiminta mahdollisimman normaaliksi sairauden, vamman tai kehitys­häiriön jäljiltä. Nämä korjaukset tehdään julkisessa terveydenhuollossa sekä yksityisellä puolella.