Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Mikä avuksi marmori-ihoon, jota on varsinkin reisissä ja käsivarsissa? Erityisesti kesällä on hankalaa sinikirjavan ja ohuen ihon vuoksi. Kannattaisiko mennä iho- vai sisätautilääkärin vastaanotolle?

Kysymyksessä on todennäköisesti ihon ja verisuonien yksilöllinen rakenteellinen ominaisuus, eikä hoidettava sairaus. On joitakin harvemmin esiintyviä sairauksia, johon liittyy ns. marmori-ihon tyyppinen ilmiö.

Mikäli oireet ovat häiritseviä ja lisääntyvät, voidaan lääkärin vastaanotolla tarkistaa iho ja mm. borrelioosi- ja sidekudossairauksien verikokeet. Kosmeettisena apuna voi kokeilla itseruskettavia tuotteita.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

kynsienhoito

Pieni kysely tuttavapiirissä paljastaa, että kovin moni hoitaa kynsiään silloin kun muistaa. Ja kyllä, lähes jokainen valittaa, kuinka kynnet ja kynsinauhat ovat kuivat.

Kynsipulmat ratkeavat kuin itsestään, kun alkaa hoitaa kynsiään ja käsiään. Eikä kyse ole pelkästä kauneudesta, sillä kynsien tehtävä on suojata sormen ja varpaiden ihoa hankaukselta ja paineelta.

Kesä kasvattaa

Kynnet kasvavat nopeammin kesällä kuin talvella. Tarkkaa syytä ei tiedetä. Erilaiset kuumetaudit voivat heikentää kasvua. Kynsiin voi ilmestyä kuoppia, pilkkuja tai juovia. Vanhemmiten niihin saattaa tulla pitkittäisiä harjanteita ja uria. Ne ovat normaaleja ilmiöitä, eikä niitä kannata hioa pois, jotta kynsi ei ohene liikaa.

Monipuolinen ravinto riittää pitämään yllä kynsien hyvinvointia. Vain harvoin syy hauraisiin kynsiin löytyy jonkin ravintoaineen puutoksesta, mutta jotkut kokevat saavansa apua ravintolisistä. Hoitamaton anemia, anoreksia ja erilaiset imeytymishäiriöt, kuten keliakia, saattavat vaikuttaa kynsien kuntoon.

Kuivat kynsinauhat

Kynsinauhat pitävät kynttä paikoillaan ja suojaavat kynsijuurta. Hyväkuntoinen kynsi on vaaleanpunainen, joustava, pinnaltaan sileä ja se kiiltää kevyesti. Jos kasvu häiriintyy, kiilto katoaa. Kynsien kuntoa on hyvä seurata. Esimerkiksi liian lyhyeksi tai vääränmalliseksi leikattu varpaan kynsi saattaa kasvaa ihon sisään ja aiheuttaa tulehduksen.

Kylmä, kuuma, ahkera peseminen ja käsillä työskentely kuivattavat ja rasittavat kynsinauhoja. Hoitotuotteet pehmittävät niitä ja irrottavat kynsilevyyn kiinni kasvanutta kynsinauhaa. Pykiviä kynsinauhoja kannattaa tehokosteuttaa voiteella tai öljyllä päivittäin.

Älä leikkaa tai revi kynsinauhoja, sillä ne tulehtuvat helposti. Sen sijaan voit kuoria kuivaa solukkoa pois kynsinauhoista ja kynsistä. Näin hoitoaineet pääsevät paremmin kosteuttamaan.

Lopeta pureskelu

Kynsien pureskelu on opittu tapa, josta kannattaa yrittää päästä eroon mahdollisimman varhain. Liiallinen pureskelu hidastaa kynnen kasvua ja altistaa ihotulehduksille.

Lasta kannattaa yrittää johdatella pois pureskelusta opettamalla kynsien oikeaa hoitoa.

Kynsiin voi levittää pahanmakuista nestettä, jolloin pureskelu ei maistu hyvältä.

Myös rakennekynnet voivat auttaa, sillä ne ovat niin kovat, ettei niitä voi pureskella. Rakennekynnet voidaan tehdä oman kynnen pituisiksi, jolloin ne eivät herätä huomiota.

Onko kynsilakasta hyötyä vai haittaa?

Kynsilakka suojaa kynttä, joten haittaa siitä ei yleensä ole. Päinvastoin lakka estää kosteuden haihtumista ja siten vahvistaa kynttä. Tästä on hyötyä etenkin, jos joutuu pesemään käsiään usein.

  1. Jos lakkaat, tee se huolella. Puhdista kynsinauhat ja kynnet. Muotoile viilalla ja työnnä hellävaraisesti kynsinauhat pois kynneltä.
  2. Pyyhkäise pinta puhtaaksi kynsilakanpoistoaineella, sillä lakka ei pysy rasvaisessa kynnessä.
  3. Levitä pohjalle väritön aluslakka. Vedä se myös kynnen päähän, jotta kynsilevy sulkeutuu. Aluslakka silottaa pintaa, estää kynnen värjäytymisen ja helpottaa etenkin värillisen tai hileisen lakan levittyvyyttä ja parantaa värilakan kestoa.
  4. Levitä värilakkaa kerros pari. Lakkaa myös kynnen päät.
  5. Viimeistele kestäväksi kirkkaalla päällyslakalla. Lisää päällyslakkaa uudelleen vanhan lakan päälle parinpäivän päästä. Näin lakkaus kirkastuu, eikä ala rispaantua.

Poistotapa lakan mukaan

Tavallinen kynsilakka lähtee peruslakanpoistoaineella. Hippusia tai metallisia pigmenttejä sisältävät lakat tarttuvat tiukemmin.

Useimmat poistoaineet ovat nykyisin asetonittomia, jotkut sisältävät myös hoitavia öljyjä. Kostuta vanulappu kynsilakanpoistoaineella ja laita lappu kynnen päälle. Pyyhkäise lakka tovin kuluttua pois. Kokeile myös poisrepäistäviä tai päivän kestäviä aluslakkoja.

 

ruusufinni, aurinkosuoja

Ruusufinni on kiusannut yli 10 vuotta. Nyt tullut myös valkojäkälä. Onko niillä joku yhteys? Mikä auttaisi?

Ruusufinni eli rosacea on pitkäaikainen ihosairaus, jonka oireina ovat punoitus, hiussuonilaajentumat, nopeat lehahdukset ja tulehdukselliset pahenemisvaiheet – turvotus ja näppylät yleensä keskellä kasvoja. Ruusufinniä pahentavat monet ympäristötekijät, kuten auringonvalo, kylmä ja kuuma, kova tuuli ja kosteus. Kaikki verisuonia laajentavat tekijät, kuten alkoholi, runsas kahvinjuonti, mausteiset ruoat, pahentavat punoitusta. Kortisonivoiteetkin pitkään käytettynä laajentavat verisuonia.

Itsehoidossa on tärkeintä suojaus UV-säteiltä ja ärsyttävien tai rasvaisten ihonhoitotuotteiden välttäminen. Ruusufinnipotilaan voi olla vaikeata löytää sopivat hoito- ja meikkivoiteet. Tautiin liittyvää punoitusta ja hiussuonilaajentumia voidaan tarvittaessa poistaa laserhoidolla. Ruusufinnin pahenemisvaiheet vaativat usein sekä suun kautta otettavia lääkkeitä että paikallishoitovalmisteita.

Valkojäkälä on myös krooninen sairaus, jonka syynä pidetään autoimmuunitulehdusta. Valkojäkälä esiintyy yleensä sukupuolielinten alueella, mutta yksittäisiä läiskiä voi olla myös muualla iholla. Valkojäkälän ja ruusufinnin välillä ei ole löydetty yhteyttä, mutta kumpaakin hoidetaan immunologiseen tulehdukseen vaikuttavilla lääkkeillä. Sekä ruusufinni että että valkojäkälä tarvitsevat lääketieteellistä hoitoa ja reseptilääkkeitä, joten suosittelen ihotautilääkärin arviota.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

kauneusseerumi, ihonhoito, kuiva iho, antiage

Seerumi pelastaa, kun iho kaipaa lisähoitoa. Näin otat kauneudenhoidon huipputuotteesta kaikki tehot irti.

Seerumi on kuin tujakka cocktail, tulvillaan vaikuttavia ainesosia sellaisessa muodossa, että ne imeytyvät ihoon nopeasti ja voiteita syvemmälle.

Seerumeita on kymmeniä erilaisia. Osa ratkaisee yhden ihopulman, toiset lupaavat hoitaa kaiken. Kannattaakin pohtia, mitä seerumiltaan haluaa ja paljonko siitä on valmis maksamaan.

Valitse näin

Seerumi valitaan ihon sen hetkisen kunnon ja ihotyypin mukaan. Esimerkiksi pintakuivalle rasvoittuvalle iholle riittää kevyemmin kosteuttava tuote, kun taas kuivaihoinen kaipaa tuotteen, jossa on myös rasvaisia ainesosia.

Elottoman näköinen ja samea iho piristyy kirkastavista tuotteista. Kosteuttavat ja kirkastavat seerumit sopivat kaikenikäisille, kiinteyttäviä ja kohottavia suositellaan aikaisintaan kolmenkympin jälkeen.

Seerumit ovat joko vesi- tai öljypohjaisia. Vesipohjaiset ovat koostumukseltaan ohuempia ja sopivat hyvin päiväkäyttöön ja meikin alle. Öljypohjaiset ovat käteviä etenkin yöllä, jolloin ne saavat rauhassa imeytyä kosteuttamaan ihoa. Päivällä ne saattavat alkaa kiillellä iholla iltapäivällä. Tosin kuivalla iholla ne toimivat hyvin myös päivällä ja pitävät ihon kostean pehmeänä koko päivän.

Käytä näin

Seerumia voi käyttää silloin tällöin, jatkuvasti tai kuureina esimerkiksi vuodenaikojen vaihtuessa tai vaikkapa sairauden jälkeen, kun iho kaipaa piristystä. Kuurin suositeltava pituus on yleensä yksi pakkaus loppuun.

Levitä seerumi puhtain sormin puhtaalle iholle, yleensä aamuin ja illoin. Kokeile levittyykö seerumi paremmin hieman kostealle iholle vai onko parempi kuivata iho ensin. Suosittu kikka on taputella iholle ensin kasvo- tai hoitovettä ja sen jälkeen seerumia.

Annostele seerumia tipasta kolmeen kämmenselälle tai kämmenelle ja levitä siitä kasvoille. Painele tai hiero seerumi kevyesti kasvoille kämmenillä tai sormenpäillä taputellen.

Suositeltu levitystapa selviää käyttöohjeista, jotka kannattaa lukea. Esimerkiksi rauhoittava tuote yleensä painellaan ja ihon toimintoja buustaava hierotaan.

Levitä kasvoseerumi aina myös kaulalle ja dekolteelle. Vaikka nuorempana se voi tuntua turhalta, viidenkympin jälkeen kiität itseäsi vuosien säännöllisestä ihonhoidosta.

Hyvin hoidettu iho näyttää aina paremmalta ja kestää myös säänvaihteluiden rasituksia hoitamatonta paremmin.

Jos olet saunonut tai iho pukkaa hikeä vielä jumpan jälkeen, anna ihon rauhoittua ja lämmön haihtua ennen seerumin levittämistä. Näin aine ei kulkeudu jälkihien mukana pois.

ihonhoito, mustapäät, valkopäät

Olen 15-vuotias tyttö ja minulla on ollut iho-ongelma jo muutaman vuoden. Olen kokeillut kaikenlaisia apteekkituotteita, eikä mikään ole auttanut vaan jopa pahentaneet tilannetta. Ihoni on täynnä musta- ja valkopäitä: eniten on kulmakarvojen välissä ja otsassa. Nenä ja leuka ovat aina olleet täynnä mustapäitä ja nyt ne ovat vallanneet myös posket. Mitä minun pitäisi tehdä? Pitäisikö minun mennä ihotautilääkärille? En muuten tekisi asialle mitään, mutta kohdat punoittavat ja näkyvät huomiota herättäen. Finnejä minulla ei ole.

Kuulostaa siltä, että ihon omahoidon keinot ovat käytetty eikä tilanne ole parantunut. Sinun kannattaisi kääntyä ihon syväpuhdistusta varten kosmetologin puoleen, joka neuvoo myös ihonhoidossa.

Mikäli vaiva on hyvin laaja-alainen, voi kysymyksessä olla komedoakne. Jos säännöllinen ihonpuhdistus kosmetologilla ja tehokkaampi kotihoito eivät paranna tilannetta selvästi, kannattaa hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle. Kun on taipumusta musta- ja valkopäihin, iholla ei kannata käyttää rasvaisia öljyjä ja voiteita.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.