Vuosia vastaan taistellaan voiteiden voimalla. Mutta mistä tunnistaa hyvän anti-age-tuotteen ja mikä sopii omalle iholle?

Millainen on hyvä anti-age-tuote?

Hyvä tuote ehkäisee ja korjaa ihon vanhenemisilmiöitä antamatta liian suuria lupauksia. Pakkaustekstien  on pystyttävä kertomaan kuluttajalle olennaiset asiat.
Toimiva hoitotuote imeytyy ihoon ja kiinteyttää, heleyttää, antaa raikkautta ja pehmeyttä. Näin se myös silottaa ja madaltaa juonteita.

Miten anti-age-tuotteet vaikuttavat?

Ne palauttavat ja yllä­pitävät ihon kosteuspitoisuutta, jolloin rypyt ainakin loivenevat. Tämä näkyy ihon kimmoisuuden palautumisena.
Iän myötä ihon mikroverenkierto ja aineenvaihdunta heikkenevät, mikä hidastaa solujen uudistumista. Kun tuotteet elvyttävät verenkiertoa, solujen ravinnonsaanti paranee. Elvyttävillä tuotteilla pyritään myös nopeuttamaan solujen uusiutumista ja ihon paksuuntumista. Tuloksena on tasaisemman näköinen iho.
Tuotteilla voidaan väliaikaisesti turvottaa, täyttää ja kiristää ihon pintaa, jolloin se näyttää sileämmältä ja tuntuu napakammalta. Meikeistä tutut valoa heijastavat pigmentit saavat niin ikään ihon näyttämään sileämmältä ja heleämmältä.

Miten löytyy itselle sopiva tuote?

Ikäjaottelu on hyvä lähtökohta, sillä tietyt ongelmat ilmestyvät usein tietyssä iässä. Esimerkiksi ihon napakkuus kärsii 40 ikävuodesta lähtien, kun elimistön hormonaaliset muutokset vähentävät ihon elastiini- ja kollageeni­säikeiden kimmoisuutta. Ikääntyminen näkyy kuitenkin yksilöllisesti. Ohut ja kuulas iho rypistyy nopeammin, kun taas rasvoittuva iho on paksumpi ja pysyy siksi pidempään sileänä.
Tuotteen koostumuksen täytyy olla omalle iholle sopiva: kevyempi sekaiholle, paksumpi kuivaihoiselle. Geelimäinen silmänympärysvoide voi riittää kolmekymppiselle, mutta vanhempi iho kaipaa hoitavia öljyjä ja täyteläisempää tuotetta.
Vuodenaikojen vaihtelut rasittavat kaikenikäisten ihoa. Varsinkin aurinkoisen kesän ja pimeän talven jälkeen tehokas hoitokuuri virkistää ihoa.

Onko käytölle alaikärajaa?

Nuori iho toimii hyvin, joten verenkiertoa lisäävät anti-age-tuotteet aktivoivat sitä liikaa. Ihoa ei kannata hoitaa liian tehokkailla aineilla, sillä ne saattavat aiheuttaa pieniä näppyjä tai lehahtelua. Urbaani legenda sen sijaan on se, että jos aloittaa anti-age-tuotteiden käytön liian nuorena, ne eivät enää vanhana tehoa.

Miten tuotteista saa täyden tehon irti?

Anti-age-tuotteita kannattaa käyttää säännöllisesti ja ohjeita noudat­taen. Puhdistus- ja hoitotuotteita käytetään aamuin illoin. Myös kuorinta­tuotteiden säännöllinen käyttö on tärkeää. Lisää tehoa antavat seerumit ja naamiot sekä ammattilaisen tekemät hoidot.

Pärjääkö iho pelkällä anti-agella?

Ikääntyvä iho tarvitsee tehokasta kosteutusta. Se auttaa ihoa säilymään kimmoisana ja pitää vastustus­kykyä yllä. Kun iho ei ole liian kuiva, voiteiden vaikuttavat aineet imeytyvät paremmin ja ihon vanheneminen hidastuu. Hyviä kosteuttajia ovat kerran viikossa käytettävät naamiot ja kosteuttavat seerumit. Erityisesti seerumi sopii talveksi ja aurinkoloman jälkeen, mutta tarvittaessa päivittäiseen käyttöön. Tarjolla on myös tuotteita, joissa yhdistyy kosteutus ja anti-age-vaikutus.

Voiko anti-age-tuotteista olla haittaa?

Anti-age-tuotteet sisältävät aineita, jotka heleyttävät, kiinteyttävät tai täyttävät eli silottavat. Näiden takia tuotteen määrä ja levitys on tarkkaa. Jos voidetta tulee liikaa tai sitä hieroo liian voimakkaasti, se ei imeydy vaan ”rullaa” iholla. Anti-age-tuotteiden kohdalla enemmän ei ole parempi.
Elvyttävillä anti-age-tuotteilla on taipumus lisätä ihon verenkiertoa. Niinpä couperosaihoisen on syytä välttää niitä ja suosia tuotteita, jotka kiinteyttävät ja rauhoittavat.

Asiantuntijoina Leena Kalliomaa ammatinopettaja, Suomen Kosmetologien Yhdistyksen Opisto,
Päivi Kousa Allergia- ja kosmetiikka-asiantuntija,
Hanna Raitio Ihotautien erikoislääkäri

  • Mitä isompi huolenaihe ikääntyminen on, sen kattavammasta hoidosta on hyötyä.
  • Perushoitoon riittävät puhdistustuotteet, silmänympärysvoide ja 24-tunnin anti-age-voide tai päivä- ja yövoide, jotka hoitavat myös kaulan ja dekolteen ihoa.
  • Kesällä ja talvi­hangille ehdoton on vähintään suojakertoimella 15 varustettu päivävoide tai erityinen anti-age-suojavoide.
  • Ihonhoitorutiineihin voi lisätä naamioita ja seerumeita ongelman mukaan.
  • Seerumit ovat tehotuotteita, jotka levitetään hyvin puhdistetulle iholle, jotta ne pääsevät imeytymään mahdollisimman syvälle.
  • Kerran viikossa tehtävä kuorinta pitää ihon värin kirkkaana ja pinnan pehmeänä. Kuorinta-aineeksi kannattaa mieluummin valita hellävarainen entsymaattinen kuin rakeita sisältävä tuote.

Kosmetologi myi minulle kasvovettä, joka alentaa ihon pH-arvon melkein nollille. Siitä pitäisi olla se hyöty, että iho vastaanottaa voiteet paremmin, kun iholta viedään suojavaippa. Nyt mietin, onko tämä hyväksi. Eikö yleensä ihonhoidossa pyritä normaaliin pH-arvoon?

 

Ihon normaali pH on lievästi hapan, noin 5,2 luokkaa. Neutraali pH on 7. Esimerkiksi veren pH on 7,35—7,45 ja tämä on veren puskuriominaisuuksien ja esimerkiksi hengityksen ja munuaisten kautta tarkasti säädelty.

pH 0 tarkoittaisi voimakasta happoa, jota ei voida käyttää kasvovetenä. Lievästi kuoriva kasvovesi voi olla lievästi hapan. Sen tarkoitus on parantaa ihon läpäisevyyttä. Samalla se voi kuitenkin kuivattaa, ärsyttää ja aiheuttaa punoitusta. Kuoriva kasvovesi ei siten sovi kaikille. Ainakin aluksi sitä voisi kokeilla vain muutaman kerran viikossa.  

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Minulle suositeltiin Ultherapy-hoitoa alakasvojen kohentamiseen. Onko se turvallinen menetelmä kasvojenkohotukseen?

Viime vuosikymmenellä on kehitetty monia uusia veitsettömiä kasvojenkohotusmenetelmiä, joilla pyritään kiinteyttämään ihoa ja ihon alla olevia kudoksia ilman leikkauksiin liittyviä riskejä ja pitkää toipumisaikaa. Leikkaukset eivät myöskään paranna ihon kuntoa eivätkä poista ryppyjä ja ihon löystymistä.

Ultherapy perustuu kudosten lämmittämiseen korkeaenergisen kohdennetun ultraäänen avulla (high-energy focused ultrasound, HIFU). Tätä menetelmää käytetään muualla lääketieteessä esimerkiksi syövän etäpesäkkeiden tuhoamiseen. Ulthera lämmittää kohdennetusti syvemmällä ihon alla olevia kudoksia ja sillä voidaan kiinteyttää esimerkiksi leukalinjaa ja kohottaa otsaa. Alkuvaiheessa laitteen käyttöä rajoittivat hoitoon liittyvä kipu ja myöhäisvaikutuksena ilmeni useamman kuukauden kuluttua rasvakudoksen häviämistä. Tämä ei ole sinänsä yllättävää, sillä samaa HIFU menetelmää käytetään korkeammalla energiatasolla myös rasvasolujen tuhoamiseen (ultraääni-lipolyysi). Menetelmä ei ole täysin riskitön.

Itse olen käyttänyt HIFU-menetelmää tämän vuoden alusta lähtien osana eri teknologioita yhdistävää kokonaisvaltaista veitsetöntä kasvojenkohotusta. Tällä tavoin saadaan kustannustehokkaasti kiinteytettyä sekä iho että ihon alla olevat kudokset.

Omien kokemuksiemme mukaan HIFU tuo oikein käytettynä lisäarvoa hoitoon, koska ultraäänellä päästään samaan syvyyteen kuin kasvojenkohotusleikkauksessa. HIFU ei kuitenkaan korvaa ihon muiden kerrosten kiinteytystä eikä ryppyjen tasoitusta. Yksinään käytettyinä HIFU-ultraäänilaitteet ovat parhaimmillaan dekolteen, olkavarsien ja kaksoisleuan kiinteytyksessä. Hoidon kohdentaminen oikeisiin ihokerroksiin vaatii pitkäaikaista kokemusta veitsettömistä kasvojenkohotuksista.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Jos olet menossa kauneuskirurgiseen hoitoon, tarkista vielä nämä.

Kuka hoitaa?

Hoidon tasosta voi varmistua parhaiten menemällä asiakkaaksi suurimmille lääkäriasemille, joissa injektio-, kuorinta- ja laserhoitoja tekevät lääkärit tai hoitoihin koulu­tetut sairaanhoitajat.

Täyteaineita saa lain mukaan toistaiseksi pistää kuka vain. Täyttö- ja kuorintahoitoja tekevät myös jotkut maahantuojien kouluttamat kosmetologit. Halvimman injektion perään lähteminen voi olla vaarallista, sillä pistoksen antajan koulutuksen ja kokemuksen sekä aineen sisällön tarkistaminen on hankalaa.

Tutustu etukäteen paikan nettisivuihin ja mahdollisesti myös klinikkaan. Netin keskustelupalstoilta voi löytyä kommentteja edellisten asiakkaiden tyytyväisyydestä, mutta myös piilomainontaa.

Esteettistä kirurgiaa tekevät kuuluvat kansainväliseen ISAPS:iin ja Suomen Esteettiset Plastiikkakirurgit ry:hyn. Kirurgin pätevyys kannattaa tarkistaa suomenplastiikkakirurgit.fi tai suomenplastiikkakirurgiyhdistys.fi -nettisivujen jäsenluetteloista.

Kosmeettinen tai esteettinen lääkäri (cosmetic/esthetic doctor) ei ole kirurgi eikä plastiikkakirurgi vaan esteettistä koulutusta hankkinut yleislääkäri.

Mitä ruiskutetaan?

Suomen lain mukaan täyteaineet luokitellaan lääkintälaitteiksi eikä lääkkeiksi, jonka vuoksi niitä voi ostaa ja pistää kuka tahansa.

Täyteaineet jaetaan kahteen ryhmään: elimistöstä pois sulaviin sekä pysyviin, eli sulamattomiin aineisiin. Yleisin täyteaine on hyaluronihappo, joka sulaa pois elimistöstä reilussa puolessa vuodessa.

Pahimmassa tapauksessa täyteaineita voi tilata netistä ja ne voivat sisältää mitä tahansa ainetta, joka ei häviä elimistöstä. Ulkomailla hankituista pysyvistä täyteaineista (mm. Dermalive, ArteFill, Artecoll) voi saada vuosien päästä vaikean, kasvot tuhoavan vierasesinereaktion.

Plastiikkakirurgiyhdistys on toivonut injektiohoitojen antamista lääkäreiden käsiin, koska niiden aiheuttamat komplikaatiot voivat olla vakavia.

Lääkärikoulutus auttaa ymmärtämään esimerkiksi sen, miten jotkut täyteaineet reagoivat lääkeaineiden kanssa. Siitä voi aiheutua esimerkiksi allerginen reaktio, joka pahimmassa tapauksessa johtaa hengen­vaaralliseen anafylaktiseen sokkiin.

Mihin suostut?

Tarkista minkälaiseen sopimukseen suostut, sillä hoitajan ja asiakkaan näkemyseroista johtuvia korjaushoitoja ei yleensä tehdä. Joillakin lääkäriasemilla voi olla esimerkiksi takuu rintaimplanteissa. Riippuu firmasta, miten takuu- ja muihin korjausasioihin suhtaudutaan. Niistä kannattaa ottaa selvää.

Klinikoilla hoidot käydään etukäteen läpi sekä kirjallisesti että suullisesti, jotta asiakas tietää, mitä on odotettavissa, eivätkä odotukset ole liian suuret. Ennen toimen­pidettä asiakas yleensä allekirjoittaa suostumuksen hoitoon.

 Kuka korjaa?

Leikkaava lääkäri hoitaa normaalisti myös komplikaatiot, jos ne aiheuttavat terveydellistä haittaa, kuten verenvuotoa tai vaikean kuumeisen infektion.

   Jos toimenpide on tehty ulkomailla, terveydenhoidon julkisella puolella hoidetaan terveyttä uhkaavat komplikaatiot. Vähäisempiä oireita, kuten rintaimplanttien epämukavuutta, ei korjata.

 Mitä maksaa?

Suurempiin plastiikkakirurgisiin operaatioihin kuuluu konsultaatiokäynti, jossa tehdään hoitosuunnitelma ja käydään operaatio läpi yhdessä leikkaavan kirurgin kanssa. Konsultaatiokäynnillä on oma hintansa paikasta ja operaatiosta riippuen. Pienempiin hoitoihin, kuten kevyisiin kuorintoihin, ei erillistä konsultaatiokäyntiä välttämättä tarvita, vaan hoitosuunnitelma käydään läpi hoitotilanteessa.

Klinikkojen nettisivuilla pääset vertailemaan hintoja. Alkaen-hinnat harvoin kattavat koko toimenpiteen, ja vasta kokonaiskustannuksia voi kunnolla verrata.

Kuinka pysyvää?

Esimerkiksi hyaluronihapolla tehty juonteiden täyttöhoidon teho kestää noin vuoden, botoliinitoksiinin vaikutus lakkaa 4—6 kuukauden päästä. Säännöllisen botuliinihoidon jälkeen ryppyjä aiheuttavat lihakset heikentyvät eivätkä palaudu yhtä vahvoiksi kuin aikaisemmin. Tulokset pysyvät toisella myös pidempään kuin toisella, sillä jokaisen iho on yksilöllinen.

Esteettiset hoidot eivät kuitenkaan pysäytä ihon ikääntymistä.

 

Moni haluaa parannella ulkonäköään vähän enemmän kuin mitä kosmetologi voi tehdä. Selvitimme, mistä kevyessä kauneuskirugiassa on kyse.

Kuminaamoiksi kasvonsa kiristäneet julkkikset eivät enää anna todellista kuvaa kauneusklinikkojen asiakaskunnasta. Todennäköisesti operaatiossa on käynyt naapurin tavallisen näköinen nainen tai viereisen konttorin mies, joka tänään vaikutti vähän viimeviikkoista virkeämmältä.

Yksittäisten juonteiden lisäksi huomiota kiinnitetään ihon napakkuuteen ja tasaiseen sävyyn. Näin siksi, että vuosia sitten runsaasti aurinkoa ottaneiden asiakkaiden kasvoilla valovauriot näkyvät tummina pigmenttimuutoksina ja ihon velttoutena.

Kiinnostusta herättävät myös veitsettömät ”kauneusleikkaukset”, joista ei jää arpia.

— Nyt halutaan mieluummin rasvansiirto tai hionta kuin kasvojenkohotus, kertoo plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Hilkka Peltoniemi.

Mutta olipa kauneusoperaatio mikä tahansa, toive on yleensä sama.

— Minulta kysytään jatkuvasti, että eiväthän muut tule huomaamaan, että jotakin on tehty, Hilkka Peltoniemi sanoo.

Esteettisten hoitojen buumi on nyt valtava ja toimenpiteet on tehty houkutteleviksi: niitä mainostetaan nopeudella ja helppoudella. Useimmat

vaativat korkeintaan parin päivän toipumisajan, jos sitäkään.

Kalliidenkaan hoitojen tulokset eivät kuitenkaan ole pysyviä ja niitä on uusittava, jos vaikutusten haluaa kestävän.

Toimenpiteisiin sisältyy myös riskejä. Tekijöiden sekä heidän käyttämiensä aineiden ja laitteiden taso vaihtelee, ja pahimmillaan ulkonäön parannus­yritys voi johtaa pysyviin vaurioihin tai hengenvaaralliseen allergiseen reaktioon. Tekijän taustoja kannattaakin tutkia huolella ja perehtyä hoitoihin ennen kuin antaa kasvonsa tai kehonsa jonkun käsiin.

 

Termit selväksi

Esteettiset hoidot Yleis­käsite injektio-, laite- ja kuorintahoidoille. Joissakin paikoissa näitä kutsutaan nimellä kevytkirurgiset toimenpiteet, vaikka hoidot eivät ole kirurgisia.

Pistos- eli injektiohoidot Ihon alle pistetään joko juonteita täyttäviä aineita, esimerkiksi hyaluronihappoa tai kasvolihasten toiminnan lamauttavaa botuliinitoksiinia.

Plastiikkakirurgia Jaetaan kahteen: Esteettisessä plastiikkakirurgiassa korjataan normaaliksi katsottavia muotovirheitä ja iän tuomia muutoksia terveillä ihmisillä. Yksityiseen terveydenhuoltoon keskittynyttä alaa kutsutaan myös kosmeettiseksi tai kauneuskirurgiaksi.

Rekonstruktiivisen plastiikka­kirurgian tarkoitus on palauttaa ruumiinmuoto ja -osien toiminta mahdollisimman normaaliksi sairauden, vamman tai kehitys­häiriön jäljiltä. Nämä korjaukset tehdään julkisessa terveydenhuollossa sekä yksityisellä puolella.