Perimä ja elintavat määräävät pääosin ihomme kunnon ja vanhenemisnopeuden. Onneksi elintapojaan voi skarpata ja kosmetiikalla lyödä kapuloita rattaisiin.

1. Ulkoile joka päivä

Iho tarvitsee happea. Pyri tekemään lyhyt happihyppely päivittäin raikkaassa ulkoilmassa. Jos mahdollista, mene metsään ja nauti sen rauhoittavasta väriterapiasta ja happirikkaasta ilmasta.

MIKSI? Liikunta panee veren kiertämään ja sen mukana ihokin saa enemmän ravintoa. Nykytietämyksen mukaan levännyt ja rentoutunut iho vastaanottaa ja hyödyntää kosmetiikkaa paremmin kuin kireä ja stressaantunut.

2. Suojaudu säteiltä

Ulkoillessa kannattaa aina suojautua auringolta, sillä se vaurioittaa ihon elastiini- ja kollageenikuituja. Sen seurauksena ihon kimmoisuus vähenee, se rypistyy ja paksuuntuu. Iän myötä ihoon tulee helpommin myös pigmenttiläiskiä ja väri kirjavoituu. Pahiten aurinko koettelee kasvoja ja kaulaa.

MITEN? Torjunta-apua saa käyttämällä hoitotuotteita ja meikkejä, joissa on aurinkosuoja. Ne suojaavat ihoa myös muulta rasitukselta, kuten viimalta ja saasteilta. Suojaavia tuotteita kannattaa käyttää, vaikkei ulkoilisikaan. Ihoa vanhentava pitkä­aaltoinen UVA-säteily nimittäin läpäisee ikkunankin. 

 3. Tarkista tuotteiden sisältö

Tasaisen värinen iho näyttää nuoremmalta kuin pigmenttiläiskien kirjavoittama. Jos aurinkosuojasta huolimatta iho läiskittyy, kannattaa tutkia hoitotuotteiden sisältö.

VARO: Eteeriset öljyt voivat herkistää ihoa valolle ja aiheuttaa läiskittymistä. Sen sijaan hajuvesien sisältämä alkoholi haihtuu iholta nopeasti pois eikä yleensä ole syypää läiskittymiseen.
Myös vaalentavat voiteet, laser ja happokuorinnat herkistävät ihoa pigmentoitumiselle. Niitä käytettäessä iho on syytä suojata mahdollisimman korkeasuojakertoimisella voiteella.

4. Käytä antioksi­dantteja

Stressi näkyy ihossa. Väri muuttuu huonoksi, iho alkaa kutista, kuivua tai sen talin­eritys lisääntyy äkisti. Stressi saattaa myös alentaa ihon  herkistymiskynnystä.
APUKEINO: Kiireistä elämänvaihetta elävän ja tupakoitsijan kannattaa suosia antioksidantti­pitoisia ja ihoa kirkastavia hoitotuotteita. Antioksidantit ovat ihoa vanhentavan hapettumisen estäjiä. Ne suojelevat ihoa ja voivat estää pigmenttihäiriöitä. Ihonhoidossa käytetyimpiä ovat flavonoidit, vitamiinit, kivennäisaineet, entsyymit ja ubikinoni eli koentsyymi Q10 yhdistettynä kreatiiniin. Kosmetiikkaan niitä saadaan muun muassa kukista, hedelmistä, puista, levistä ja mineraaleista.

5. Rasvaa itseäsi myös sisäisesti

Iho saa tarvitsemansa aineet pääosin ravinnosta. Ihollekin energiaa antavat hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat. Suojaravinteita iho saa vitamiineista, kivennäisaineista, välttämättömistä rasva- ja aminohapoista
sekä entsyymeistä.

Kasvikset, marjat ja hedelmät sisältävät kuitujen ja vitamiinien lisäksi paljon antioksidantteja. Ihollekin hyvää tekeviä linoli- ja alfalinoleenihappoja saa rypsi-, pellavansiemen tai camelinaöljystä. Lisäksi on hyvä syödä rasvaista kalaa pari kertaa viikossa. Niistä saa tarpeellisia välttämättömiä rasvahappoja.

MUISTA: Myös vesi on oleellinen osa ravitsemuksen tasapainoa. Solut tarvitsevat sitä toimiakseen ja saadakseen ravinto­aineita, vaikka veden juominen ei suoranaisesti kirkasta tai kosteuta ihoa.

6. Lepää ja palaudu

Väsymys hidastaa aineenvaihduntaa. Seurauksena ihosolujen uusiutuminen hidastuu, iho näyttää nuutuneelta ja kelmeältä. Mitä pidempään univaje jatkuu, sitä selvemmin se näkyy ihossa. Väri samenee, silmänympärykset tummuvat, iho kuivuu ja ihon happovaipan suojauskyky heikkenee.
Yö onkin ihonhoidon kulta-aikaa. Uusiutuminen on aktiivisimmillaan yöllä yhden ja kolmen välillä, jolloin stressihormonien eritys on heikoimmillaan. Solujen uusiutumistahti voi tuolloin olla jopa kahdeksan kertaa nopeampaa kuin muulloin.
TEHOHOITO: Hyödynnä yö ja hoida ihoa yövoiteilla ja -seerumeilla. Niiden sisältämät ainesosat tehostavat ihon uusiutumista. Sen seurauksena rypyt loivenevat ja uusien syntyminen hidastuu. Vapaiden radikaalien nujertamiseksi
yövoiteet sisältävät runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja.

LUE MYÖS: Näin pysyt nuorena

Näin iho ikääntyy

Olisiko anti-age-tuotteista apua?

Mikään voide ei pysty kampittamaan tupakan aiheuttamia tuhotöitä.

  •  Tupakointi tai tupakansavun hengittäminen heikentävät pintaverenkiertoa. Sen seurauksena iho saa vähemmän happea ja ravinteita ja muuttuu sameanharmaaksi ja elottoman näköiseksi.
  • Tupakointi lisää solujen toimintaa häiritsevien vapaiden radikaalien toimintaa. Ne koettelevat ihoa sisältä ja ulkoa. Mitä vanhempi iho, sitä rankemmin se kokee tupakan vaikutukset.
  • Tupakka vaikuttaa myös kiinteyttä ja kimmoisuutta säätelevien valkuais­aineiden, kollageenin ja elastiinin määrään ja rakenteeseen.
  • Tupakoitsijan iho näyttääkin usein kymmenen vuotta vanhemmalta kuin tupakoimattoman.

NÄIN EROON TUPAKASTA

 

Kosmetologi myi minulle kasvovettä, joka alentaa ihon pH-arvon melkein nollille. Siitä pitäisi olla se hyöty, että iho vastaanottaa voiteet paremmin, kun iholta viedään suojavaippa. Nyt mietin, onko tämä hyväksi. Eikö yleensä ihonhoidossa pyritä normaaliin pH-arvoon?

 

Ihon normaali pH on lievästi hapan, noin 5,2 luokkaa. Neutraali pH on 7. Esimerkiksi veren pH on 7,35—7,45 ja tämä on veren puskuriominaisuuksien ja esimerkiksi hengityksen ja munuaisten kautta tarkasti säädelty.

pH 0 tarkoittaisi voimakasta happoa, jota ei voida käyttää kasvovetenä. Lievästi kuoriva kasvovesi voi olla lievästi hapan. Sen tarkoitus on parantaa ihon läpäisevyyttä. Samalla se voi kuitenkin kuivattaa, ärsyttää ja aiheuttaa punoitusta. Kuoriva kasvovesi ei siten sovi kaikille. Ainakin aluksi sitä voisi kokeilla vain muutaman kerran viikossa.  

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Minulle suositeltiin Ultherapy-hoitoa alakasvojen kohentamiseen. Onko se turvallinen menetelmä kasvojenkohotukseen?

Viime vuosikymmenellä on kehitetty monia uusia veitsettömiä kasvojenkohotusmenetelmiä, joilla pyritään kiinteyttämään ihoa ja ihon alla olevia kudoksia ilman leikkauksiin liittyviä riskejä ja pitkää toipumisaikaa. Leikkaukset eivät myöskään paranna ihon kuntoa eivätkä poista ryppyjä ja ihon löystymistä.

Ultherapy perustuu kudosten lämmittämiseen korkeaenergisen kohdennetun ultraäänen avulla (high-energy focused ultrasound, HIFU). Tätä menetelmää käytetään muualla lääketieteessä esimerkiksi syövän etäpesäkkeiden tuhoamiseen. Ulthera lämmittää kohdennetusti syvemmällä ihon alla olevia kudoksia ja sillä voidaan kiinteyttää esimerkiksi leukalinjaa ja kohottaa otsaa. Alkuvaiheessa laitteen käyttöä rajoittivat hoitoon liittyvä kipu ja myöhäisvaikutuksena ilmeni useamman kuukauden kuluttua rasvakudoksen häviämistä. Tämä ei ole sinänsä yllättävää, sillä samaa HIFU menetelmää käytetään korkeammalla energiatasolla myös rasvasolujen tuhoamiseen (ultraääni-lipolyysi). Menetelmä ei ole täysin riskitön.

Itse olen käyttänyt HIFU-menetelmää tämän vuoden alusta lähtien osana eri teknologioita yhdistävää kokonaisvaltaista veitsetöntä kasvojenkohotusta. Tällä tavoin saadaan kustannustehokkaasti kiinteytettyä sekä iho että ihon alla olevat kudokset.

Omien kokemuksiemme mukaan HIFU tuo oikein käytettynä lisäarvoa hoitoon, koska ultraäänellä päästään samaan syvyyteen kuin kasvojenkohotusleikkauksessa. HIFU ei kuitenkaan korvaa ihon muiden kerrosten kiinteytystä eikä ryppyjen tasoitusta. Yksinään käytettyinä HIFU-ultraäänilaitteet ovat parhaimmillaan dekolteen, olkavarsien ja kaksoisleuan kiinteytyksessä. Hoidon kohdentaminen oikeisiin ihokerroksiin vaatii pitkäaikaista kokemusta veitsettömistä kasvojenkohotuksista.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Jos olet menossa kauneuskirurgiseen hoitoon, tarkista vielä nämä.

Kuka hoitaa?

Hoidon tasosta voi varmistua parhaiten menemällä asiakkaaksi suurimmille lääkäriasemille, joissa injektio-, kuorinta- ja laserhoitoja tekevät lääkärit tai hoitoihin koulu­tetut sairaanhoitajat.

Täyteaineita saa lain mukaan toistaiseksi pistää kuka vain. Täyttö- ja kuorintahoitoja tekevät myös jotkut maahantuojien kouluttamat kosmetologit. Halvimman injektion perään lähteminen voi olla vaarallista, sillä pistoksen antajan koulutuksen ja kokemuksen sekä aineen sisällön tarkistaminen on hankalaa.

Tutustu etukäteen paikan nettisivuihin ja mahdollisesti myös klinikkaan. Netin keskustelupalstoilta voi löytyä kommentteja edellisten asiakkaiden tyytyväisyydestä, mutta myös piilomainontaa.

Esteettistä kirurgiaa tekevät kuuluvat kansainväliseen ISAPS:iin ja Suomen Esteettiset Plastiikkakirurgit ry:hyn. Kirurgin pätevyys kannattaa tarkistaa suomenplastiikkakirurgit.fi tai suomenplastiikkakirurgiyhdistys.fi -nettisivujen jäsenluetteloista.

Kosmeettinen tai esteettinen lääkäri (cosmetic/esthetic doctor) ei ole kirurgi eikä plastiikkakirurgi vaan esteettistä koulutusta hankkinut yleislääkäri.

Mitä ruiskutetaan?

Suomen lain mukaan täyteaineet luokitellaan lääkintälaitteiksi eikä lääkkeiksi, jonka vuoksi niitä voi ostaa ja pistää kuka tahansa.

Täyteaineet jaetaan kahteen ryhmään: elimistöstä pois sulaviin sekä pysyviin, eli sulamattomiin aineisiin. Yleisin täyteaine on hyaluronihappo, joka sulaa pois elimistöstä reilussa puolessa vuodessa.

Pahimmassa tapauksessa täyteaineita voi tilata netistä ja ne voivat sisältää mitä tahansa ainetta, joka ei häviä elimistöstä. Ulkomailla hankituista pysyvistä täyteaineista (mm. Dermalive, ArteFill, Artecoll) voi saada vuosien päästä vaikean, kasvot tuhoavan vierasesinereaktion.

Plastiikkakirurgiyhdistys on toivonut injektiohoitojen antamista lääkäreiden käsiin, koska niiden aiheuttamat komplikaatiot voivat olla vakavia.

Lääkärikoulutus auttaa ymmärtämään esimerkiksi sen, miten jotkut täyteaineet reagoivat lääkeaineiden kanssa. Siitä voi aiheutua esimerkiksi allerginen reaktio, joka pahimmassa tapauksessa johtaa hengen­vaaralliseen anafylaktiseen sokkiin.

Mihin suostut?

Tarkista minkälaiseen sopimukseen suostut, sillä hoitajan ja asiakkaan näkemyseroista johtuvia korjaushoitoja ei yleensä tehdä. Joillakin lääkäriasemilla voi olla esimerkiksi takuu rintaimplanteissa. Riippuu firmasta, miten takuu- ja muihin korjausasioihin suhtaudutaan. Niistä kannattaa ottaa selvää.

Klinikoilla hoidot käydään etukäteen läpi sekä kirjallisesti että suullisesti, jotta asiakas tietää, mitä on odotettavissa, eivätkä odotukset ole liian suuret. Ennen toimen­pidettä asiakas yleensä allekirjoittaa suostumuksen hoitoon.

 Kuka korjaa?

Leikkaava lääkäri hoitaa normaalisti myös komplikaatiot, jos ne aiheuttavat terveydellistä haittaa, kuten verenvuotoa tai vaikean kuumeisen infektion.

   Jos toimenpide on tehty ulkomailla, terveydenhoidon julkisella puolella hoidetaan terveyttä uhkaavat komplikaatiot. Vähäisempiä oireita, kuten rintaimplanttien epämukavuutta, ei korjata.

 Mitä maksaa?

Suurempiin plastiikkakirurgisiin operaatioihin kuuluu konsultaatiokäynti, jossa tehdään hoitosuunnitelma ja käydään operaatio läpi yhdessä leikkaavan kirurgin kanssa. Konsultaatiokäynnillä on oma hintansa paikasta ja operaatiosta riippuen. Pienempiin hoitoihin, kuten kevyisiin kuorintoihin, ei erillistä konsultaatiokäyntiä välttämättä tarvita, vaan hoitosuunnitelma käydään läpi hoitotilanteessa.

Klinikkojen nettisivuilla pääset vertailemaan hintoja. Alkaen-hinnat harvoin kattavat koko toimenpiteen, ja vasta kokonaiskustannuksia voi kunnolla verrata.

Kuinka pysyvää?

Esimerkiksi hyaluronihapolla tehty juonteiden täyttöhoidon teho kestää noin vuoden, botoliinitoksiinin vaikutus lakkaa 4—6 kuukauden päästä. Säännöllisen botuliinihoidon jälkeen ryppyjä aiheuttavat lihakset heikentyvät eivätkä palaudu yhtä vahvoiksi kuin aikaisemmin. Tulokset pysyvät toisella myös pidempään kuin toisella, sillä jokaisen iho on yksilöllinen.

Esteettiset hoidot eivät kuitenkaan pysäytä ihon ikääntymistä.

 

Moni haluaa parannella ulkonäköään vähän enemmän kuin mitä kosmetologi voi tehdä. Selvitimme, mistä kevyessä kauneuskirugiassa on kyse.

Kuminaamoiksi kasvonsa kiristäneet julkkikset eivät enää anna todellista kuvaa kauneusklinikkojen asiakaskunnasta. Todennäköisesti operaatiossa on käynyt naapurin tavallisen näköinen nainen tai viereisen konttorin mies, joka tänään vaikutti vähän viimeviikkoista virkeämmältä.

Yksittäisten juonteiden lisäksi huomiota kiinnitetään ihon napakkuuteen ja tasaiseen sävyyn. Näin siksi, että vuosia sitten runsaasti aurinkoa ottaneiden asiakkaiden kasvoilla valovauriot näkyvät tummina pigmenttimuutoksina ja ihon velttoutena.

Kiinnostusta herättävät myös veitsettömät ”kauneusleikkaukset”, joista ei jää arpia.

— Nyt halutaan mieluummin rasvansiirto tai hionta kuin kasvojenkohotus, kertoo plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Hilkka Peltoniemi.

Mutta olipa kauneusoperaatio mikä tahansa, toive on yleensä sama.

— Minulta kysytään jatkuvasti, että eiväthän muut tule huomaamaan, että jotakin on tehty, Hilkka Peltoniemi sanoo.

Esteettisten hoitojen buumi on nyt valtava ja toimenpiteet on tehty houkutteleviksi: niitä mainostetaan nopeudella ja helppoudella. Useimmat

vaativat korkeintaan parin päivän toipumisajan, jos sitäkään.

Kalliidenkaan hoitojen tulokset eivät kuitenkaan ole pysyviä ja niitä on uusittava, jos vaikutusten haluaa kestävän.

Toimenpiteisiin sisältyy myös riskejä. Tekijöiden sekä heidän käyttämiensä aineiden ja laitteiden taso vaihtelee, ja pahimmillaan ulkonäön parannus­yritys voi johtaa pysyviin vaurioihin tai hengenvaaralliseen allergiseen reaktioon. Tekijän taustoja kannattaakin tutkia huolella ja perehtyä hoitoihin ennen kuin antaa kasvonsa tai kehonsa jonkun käsiin.

 

Termit selväksi

Esteettiset hoidot Yleis­käsite injektio-, laite- ja kuorintahoidoille. Joissakin paikoissa näitä kutsutaan nimellä kevytkirurgiset toimenpiteet, vaikka hoidot eivät ole kirurgisia.

Pistos- eli injektiohoidot Ihon alle pistetään joko juonteita täyttäviä aineita, esimerkiksi hyaluronihappoa tai kasvolihasten toiminnan lamauttavaa botuliinitoksiinia.

Plastiikkakirurgia Jaetaan kahteen: Esteettisessä plastiikkakirurgiassa korjataan normaaliksi katsottavia muotovirheitä ja iän tuomia muutoksia terveillä ihmisillä. Yksityiseen terveydenhuoltoon keskittynyttä alaa kutsutaan myös kosmeettiseksi tai kauneuskirurgiaksi.

Rekonstruktiivisen plastiikka­kirurgian tarkoitus on palauttaa ruumiinmuoto ja -osien toiminta mahdollisimman normaaliksi sairauden, vamman tai kehitys­häiriön jäljiltä. Nämä korjaukset tehdään julkisessa terveydenhuollossa sekä yksityisellä puolella.