Roikkuvat ja raskaat yläluomet ovat yksi yleisimmistä syistä hakeutua yksityisen plastiikkakirurgin vastaanotolle.

Yläluomi roikkuu kolmesta eri syystä, joista yleisin on niin sanottu lippaluomi. Se syntyy useimmiten iän myötä: otsan ja silmäluomen kudokset löystyvät ja rasvakudos silmäkuopan ympärillä vähenee. Yläluomeen kertyy silloin ylimääräistä löysää ihoa. Lippaluomi voi alkaa näkyä jo hieman yli 40- vuotiaana, vaikka usein yläluomileikkaukseen hakeutuvat potilaan ovat noin 50- vuotiaita.

– Jos lisäksi luomivako sijaitsee matalalla ja silmät sijaitsevat rakenteellisesti syvällä, yläluomi voi alkaa roikkua ja painaa silmää jo 30-vuotiaana, kertoo sairaala Siluetin plastiikkakirurgi Katja Puumanen.

Kolme erilaista leikkausta

Lippaluomileikkauksessa poistetaan ylimääräinen iho ja pieni suikale ihon alla olevaa lihasta, sekä ylimääräinen, väärässä paikassa oleva rasvakudos, mikäli sellaista yläluomen alueella on.

Vielä viisitoista vuotta sitten yläluomileikkauksessa poistettiin rutiininomaisesti mahdollisimman paljon rasvakudosta, mutta Puumasen mukaan tätä ei nykyään enää tehdä, sillä liiallinen rasvanpoisto johtaa pitkällä aikavälillä luonnottomaan lopputulokseen silmäkuopan rasvakudoksen vähentyessä muutenkin ikääntymisen myötä. Pahimmassa tapauksessa lopputuloksena on pääkallomainen, ”tyhjä katse”.

Toinen syy yläluomiongelmiin on riippuluomi, jossa silmäluomea avaava lihas ei toimi kunnolla. Leikkauksessa kohottajalihasta kiristetään ja ihoa ja rasvaa poistetaan tarvittaessa. Riippuluomi voi johtua ikääntymisestä, vammasta, kasvohermohalvauksesta tai synnynnäisestä ominaisuudesta.

Kolmas syy raskaisiin yläluomiin on otsan kudosten löystyminen niin, että kulmakarvat painuvat alas kohti silmiä. Silloin yläluomileikkauksen lisäksi kulmakarvoja tai koko otsaa kohotetaan, jolloin leikkaus on isompi ja potilas yleensä nukutetaan.

Kaikkeen kirurgiaan liittyy omat riskinsä, mutta yläluomileikkauksen osalta komplikaatioita esiintyy harvoin. Leikkaus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa ja tarvittaessa käytetään lievää rauhoittavaa lääkitystä.

Leikkauksen jälkeen silmien ympärille voi tulla turvotusta ja mustelmia. Mustelmat häviävät yleensä viikossa tai parissa ja turvotuskin vähenee nopeasti.

Kuivasilmäisyyteen taipuvaisella potilaalla silmien kuivuminen voi joko väliaikaisesti tai pysyvästi lisääntyä ja onkin aiheellista varautua kostutustippojen käyttöön leikkauksen jälkeen.

Joskus lopputulos voi olla hieman epäsymmetrinen tai arpi jäädä näkyväksi. Jos otsan kudokset ovat kovin löysät, voi leikkauksella saavutettu tulos huonontua, kun otsalihakset leikkauksen jälkeen ensimmäisen vuoden aikana rentoutuvat kulmienkohotusrefleksin sammuessa ja kulmat laskevat alemmaksi.

Vakavin mahdollinen komplikaatio, silmäkuopan sisäinen verenvuoto ja siitä seuraava mahdollinen silmän ja näköhermon vaurioituminen, on onneksi erittäin harvinainen yläluomileikkauksen komplikaatio.

Keski-ikäisille naisille ja miehille

Eniten yläluomen korjauksia tehdään 45–65-vuotiaille naisille, mutta kymmenen prosenttia leikatuista on miehiä. Yhä enemmän on myös potilaita, jotka toivovat kasvojen ulkonäön ”fressaantumista” pienellä toimenpiteellä, jonka toipumisaika on lyhyt. Heille yläluomileikkauksen lisäksi tehdään usein myös botuliinitoksiini- tai täyteainepistoshoito tai kasvojen rasvansiirto.

– Kaksi kolmasosaa potilaistani tulee leikkaukseen lääketieteellisen haitan aiheuttavan lippaluomitilanteen vuoksi ja yksi kolmasosa esteettisin ulkonäkökirurgisin perustein. Jatkuva kulmien kohottelu ja otsan rypistäminen voivat aiheuttaa päänsärkyä. Jos luomet kaventavat näkökenttää, lukeminen, päätetyöskentely ja autolla ajo vaikeutuvat. Raskaat luomet myös rasittavat silmiä, yläluomen iho voi ärtyä ja silmät väsyvät ja vetistävät. Lisäksi ripsien rajaan painuva luomi laukaisee herkästi räpyttelyrefleksin. Monia naisia haittaa sekin, että silmämeikki sotkeutuu ja kasvojen yleisilme on väsynyt, Katja Puumanen kertoo.

Katja Puumanen ei leikkaa potilasta, jolla on epärealistiset käsitykset leikkauksella saavutettavasta lopputuloksesta.

– Kerran luokseni tuli nuori mies, joka sanoi haluavansa muuttaa silmiensä muotoa. Minä en pystynyt häntä siinä auttamaan. En myöskään tee leikkausta, jos omasta mielestäni mitään leikattavaa ei ole.

Lähtötilanne eli potilaan rakenne ja kudosten tilanne vaikuttaa oleellisesti siihen mitä leikkauksella voidaan saada aikaan. Potilaan on lisäksi ymmärrettävä leikkaukseen liittyvät riskit ja kyettävä noudattamaan jälkihoito-ohjeita.

Yläluomileikkauksen jälkeen ompeleet poistetaan yleensä viikon päästä ja toipumisaikaa kannattaa varata 1–2 viikkoa, jotta mustelmat ja turvotus rauhoittuvat. Liikuntaharrastukset kannattaa aloittaa vasta 2–3 viikon kuluttua leikkauksesta.

Mitä korjaus maksaa?

Yläluomien korjausleikkaus maksaa yksityisesti tehtynä 1 200–2 000 riippuen leikkaustavasta ja paikasta. Mikäli kyseessä on ulkonäkökirurginen toimenpide, hintaan lisätään 24 % ALV.

Kela korvaa yksityisesti tehdystä yläluomen korjausleikkauksesta 100–300 euroa, mikäli Kelan asiantuntija potilasasiakirjojen ja valokuvien perusteella yhtyy yksityisellä sektorilla leikkauksen suorittaneen plastiikkakirurgin tai silmälääkärin mielipiteeseen siitä, että kyseessä on lääketieteellinen haitta. Silloin potilas on  oikeutettu palkalliseen sairauslomaan. Viime vuonna Kela korvasi 2 200 yläluomileikkausta.

Asiantuntija plastiikkakirurgian erikoislääkäri Katja Puumanen, Sairaala Siluetti

Lue lisää
kauneusleikkauksesta
Terveysturistiksi naapuriin tai kaukomaille

Kosmetologi myi minulle kasvovettä, joka alentaa ihon pH-arvon melkein nollille. Siitä pitäisi olla se hyöty, että iho vastaanottaa voiteet paremmin, kun iholta viedään suojavaippa. Nyt mietin, onko tämä hyväksi. Eikö yleensä ihonhoidossa pyritä normaaliin pH-arvoon?

 

Ihon normaali pH on lievästi hapan, noin 5,2 luokkaa. Neutraali pH on 7. Esimerkiksi veren pH on 7,35—7,45 ja tämä on veren puskuriominaisuuksien ja esimerkiksi hengityksen ja munuaisten kautta tarkasti säädelty.

pH 0 tarkoittaisi voimakasta happoa, jota ei voida käyttää kasvovetenä. Lievästi kuoriva kasvovesi voi olla lievästi hapan. Sen tarkoitus on parantaa ihon läpäisevyyttä. Samalla se voi kuitenkin kuivattaa, ärsyttää ja aiheuttaa punoitusta. Kuoriva kasvovesi ei siten sovi kaikille. Ainakin aluksi sitä voisi kokeilla vain muutaman kerran viikossa.  

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Minulle suositeltiin Ultherapy-hoitoa alakasvojen kohentamiseen. Onko se turvallinen menetelmä kasvojenkohotukseen?

Viime vuosikymmenellä on kehitetty monia uusia veitsettömiä kasvojenkohotusmenetelmiä, joilla pyritään kiinteyttämään ihoa ja ihon alla olevia kudoksia ilman leikkauksiin liittyviä riskejä ja pitkää toipumisaikaa. Leikkaukset eivät myöskään paranna ihon kuntoa eivätkä poista ryppyjä ja ihon löystymistä.

Ultherapy perustuu kudosten lämmittämiseen korkeaenergisen kohdennetun ultraäänen avulla (high-energy focused ultrasound, HIFU). Tätä menetelmää käytetään muualla lääketieteessä esimerkiksi syövän etäpesäkkeiden tuhoamiseen. Ulthera lämmittää kohdennetusti syvemmällä ihon alla olevia kudoksia ja sillä voidaan kiinteyttää esimerkiksi leukalinjaa ja kohottaa otsaa. Alkuvaiheessa laitteen käyttöä rajoittivat hoitoon liittyvä kipu ja myöhäisvaikutuksena ilmeni useamman kuukauden kuluttua rasvakudoksen häviämistä. Tämä ei ole sinänsä yllättävää, sillä samaa HIFU menetelmää käytetään korkeammalla energiatasolla myös rasvasolujen tuhoamiseen (ultraääni-lipolyysi). Menetelmä ei ole täysin riskitön.

Itse olen käyttänyt HIFU-menetelmää tämän vuoden alusta lähtien osana eri teknologioita yhdistävää kokonaisvaltaista veitsetöntä kasvojenkohotusta. Tällä tavoin saadaan kustannustehokkaasti kiinteytettyä sekä iho että ihon alla olevat kudokset.

Omien kokemuksiemme mukaan HIFU tuo oikein käytettynä lisäarvoa hoitoon, koska ultraäänellä päästään samaan syvyyteen kuin kasvojenkohotusleikkauksessa. HIFU ei kuitenkaan korvaa ihon muiden kerrosten kiinteytystä eikä ryppyjen tasoitusta. Yksinään käytettyinä HIFU-ultraäänilaitteet ovat parhaimmillaan dekolteen, olkavarsien ja kaksoisleuan kiinteytyksessä. Hoidon kohdentaminen oikeisiin ihokerroksiin vaatii pitkäaikaista kokemusta veitsettömistä kasvojenkohotuksista.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Jos olet menossa kauneuskirurgiseen hoitoon, tarkista vielä nämä.

Kuka hoitaa?

Hoidon tasosta voi varmistua parhaiten menemällä asiakkaaksi suurimmille lääkäriasemille, joissa injektio-, kuorinta- ja laserhoitoja tekevät lääkärit tai hoitoihin koulu­tetut sairaanhoitajat.

Täyteaineita saa lain mukaan toistaiseksi pistää kuka vain. Täyttö- ja kuorintahoitoja tekevät myös jotkut maahantuojien kouluttamat kosmetologit. Halvimman injektion perään lähteminen voi olla vaarallista, sillä pistoksen antajan koulutuksen ja kokemuksen sekä aineen sisällön tarkistaminen on hankalaa.

Tutustu etukäteen paikan nettisivuihin ja mahdollisesti myös klinikkaan. Netin keskustelupalstoilta voi löytyä kommentteja edellisten asiakkaiden tyytyväisyydestä, mutta myös piilomainontaa.

Esteettistä kirurgiaa tekevät kuuluvat kansainväliseen ISAPS:iin ja Suomen Esteettiset Plastiikkakirurgit ry:hyn. Kirurgin pätevyys kannattaa tarkistaa suomenplastiikkakirurgit.fi tai suomenplastiikkakirurgiyhdistys.fi -nettisivujen jäsenluetteloista.

Kosmeettinen tai esteettinen lääkäri (cosmetic/esthetic doctor) ei ole kirurgi eikä plastiikkakirurgi vaan esteettistä koulutusta hankkinut yleislääkäri.

Mitä ruiskutetaan?

Suomen lain mukaan täyteaineet luokitellaan lääkintälaitteiksi eikä lääkkeiksi, jonka vuoksi niitä voi ostaa ja pistää kuka tahansa.

Täyteaineet jaetaan kahteen ryhmään: elimistöstä pois sulaviin sekä pysyviin, eli sulamattomiin aineisiin. Yleisin täyteaine on hyaluronihappo, joka sulaa pois elimistöstä reilussa puolessa vuodessa.

Pahimmassa tapauksessa täyteaineita voi tilata netistä ja ne voivat sisältää mitä tahansa ainetta, joka ei häviä elimistöstä. Ulkomailla hankituista pysyvistä täyteaineista (mm. Dermalive, ArteFill, Artecoll) voi saada vuosien päästä vaikean, kasvot tuhoavan vierasesinereaktion.

Plastiikkakirurgiyhdistys on toivonut injektiohoitojen antamista lääkäreiden käsiin, koska niiden aiheuttamat komplikaatiot voivat olla vakavia.

Lääkärikoulutus auttaa ymmärtämään esimerkiksi sen, miten jotkut täyteaineet reagoivat lääkeaineiden kanssa. Siitä voi aiheutua esimerkiksi allerginen reaktio, joka pahimmassa tapauksessa johtaa hengen­vaaralliseen anafylaktiseen sokkiin.

Mihin suostut?

Tarkista minkälaiseen sopimukseen suostut, sillä hoitajan ja asiakkaan näkemyseroista johtuvia korjaushoitoja ei yleensä tehdä. Joillakin lääkäriasemilla voi olla esimerkiksi takuu rintaimplanteissa. Riippuu firmasta, miten takuu- ja muihin korjausasioihin suhtaudutaan. Niistä kannattaa ottaa selvää.

Klinikoilla hoidot käydään etukäteen läpi sekä kirjallisesti että suullisesti, jotta asiakas tietää, mitä on odotettavissa, eivätkä odotukset ole liian suuret. Ennen toimen­pidettä asiakas yleensä allekirjoittaa suostumuksen hoitoon.

 Kuka korjaa?

Leikkaava lääkäri hoitaa normaalisti myös komplikaatiot, jos ne aiheuttavat terveydellistä haittaa, kuten verenvuotoa tai vaikean kuumeisen infektion.

   Jos toimenpide on tehty ulkomailla, terveydenhoidon julkisella puolella hoidetaan terveyttä uhkaavat komplikaatiot. Vähäisempiä oireita, kuten rintaimplanttien epämukavuutta, ei korjata.

 Mitä maksaa?

Suurempiin plastiikkakirurgisiin operaatioihin kuuluu konsultaatiokäynti, jossa tehdään hoitosuunnitelma ja käydään operaatio läpi yhdessä leikkaavan kirurgin kanssa. Konsultaatiokäynnillä on oma hintansa paikasta ja operaatiosta riippuen. Pienempiin hoitoihin, kuten kevyisiin kuorintoihin, ei erillistä konsultaatiokäyntiä välttämättä tarvita, vaan hoitosuunnitelma käydään läpi hoitotilanteessa.

Klinikkojen nettisivuilla pääset vertailemaan hintoja. Alkaen-hinnat harvoin kattavat koko toimenpiteen, ja vasta kokonaiskustannuksia voi kunnolla verrata.

Kuinka pysyvää?

Esimerkiksi hyaluronihapolla tehty juonteiden täyttöhoidon teho kestää noin vuoden, botoliinitoksiinin vaikutus lakkaa 4—6 kuukauden päästä. Säännöllisen botuliinihoidon jälkeen ryppyjä aiheuttavat lihakset heikentyvät eivätkä palaudu yhtä vahvoiksi kuin aikaisemmin. Tulokset pysyvät toisella myös pidempään kuin toisella, sillä jokaisen iho on yksilöllinen.

Esteettiset hoidot eivät kuitenkaan pysäytä ihon ikääntymistä.

 

Moni haluaa parannella ulkonäköään vähän enemmän kuin mitä kosmetologi voi tehdä. Selvitimme, mistä kevyessä kauneuskirugiassa on kyse.

Kuminaamoiksi kasvonsa kiristäneet julkkikset eivät enää anna todellista kuvaa kauneusklinikkojen asiakaskunnasta. Todennäköisesti operaatiossa on käynyt naapurin tavallisen näköinen nainen tai viereisen konttorin mies, joka tänään vaikutti vähän viimeviikkoista virkeämmältä.

Yksittäisten juonteiden lisäksi huomiota kiinnitetään ihon napakkuuteen ja tasaiseen sävyyn. Näin siksi, että vuosia sitten runsaasti aurinkoa ottaneiden asiakkaiden kasvoilla valovauriot näkyvät tummina pigmenttimuutoksina ja ihon velttoutena.

Kiinnostusta herättävät myös veitsettömät ”kauneusleikkaukset”, joista ei jää arpia.

— Nyt halutaan mieluummin rasvansiirto tai hionta kuin kasvojenkohotus, kertoo plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Hilkka Peltoniemi.

Mutta olipa kauneusoperaatio mikä tahansa, toive on yleensä sama.

— Minulta kysytään jatkuvasti, että eiväthän muut tule huomaamaan, että jotakin on tehty, Hilkka Peltoniemi sanoo.

Esteettisten hoitojen buumi on nyt valtava ja toimenpiteet on tehty houkutteleviksi: niitä mainostetaan nopeudella ja helppoudella. Useimmat

vaativat korkeintaan parin päivän toipumisajan, jos sitäkään.

Kalliidenkaan hoitojen tulokset eivät kuitenkaan ole pysyviä ja niitä on uusittava, jos vaikutusten haluaa kestävän.

Toimenpiteisiin sisältyy myös riskejä. Tekijöiden sekä heidän käyttämiensä aineiden ja laitteiden taso vaihtelee, ja pahimmillaan ulkonäön parannus­yritys voi johtaa pysyviin vaurioihin tai hengenvaaralliseen allergiseen reaktioon. Tekijän taustoja kannattaakin tutkia huolella ja perehtyä hoitoihin ennen kuin antaa kasvonsa tai kehonsa jonkun käsiin.

 

Termit selväksi

Esteettiset hoidot Yleis­käsite injektio-, laite- ja kuorintahoidoille. Joissakin paikoissa näitä kutsutaan nimellä kevytkirurgiset toimenpiteet, vaikka hoidot eivät ole kirurgisia.

Pistos- eli injektiohoidot Ihon alle pistetään joko juonteita täyttäviä aineita, esimerkiksi hyaluronihappoa tai kasvolihasten toiminnan lamauttavaa botuliinitoksiinia.

Plastiikkakirurgia Jaetaan kahteen: Esteettisessä plastiikkakirurgiassa korjataan normaaliksi katsottavia muotovirheitä ja iän tuomia muutoksia terveillä ihmisillä. Yksityiseen terveydenhuoltoon keskittynyttä alaa kutsutaan myös kosmeettiseksi tai kauneuskirurgiaksi.

Rekonstruktiivisen plastiikka­kirurgian tarkoitus on palauttaa ruumiinmuoto ja -osien toiminta mahdollisimman normaaliksi sairauden, vamman tai kehitys­häiriön jäljiltä. Nämä korjaukset tehdään julkisessa terveydenhuollossa sekä yksityisellä puolella.