Kuva Shutterstock

Suonikohjujen hoitoon on nykyään vaikka minkälaisia menetelmiä, joiden mainostetaan hävittävän rumat pullistumat sääristä tuosta vain. Ihan niin ruusuinen todellisuus ei kuitenkaan ole.

Olen suonikohjusukua. Moni meistä suomalaisista on, sillä arviolta kolmasosalla aikuisista on jonkinlaisia suonikohjuja. Neljäkymmentä täyttäneillä naisilla jo joka toisella on kohjuja, miehilläkin joka neljännellä.

Äidiltäni on leikattu suonikohjut 1970- ja -80-luvuilla kolme kertaa, siskoni molemmista jaloista leikattiin suonikohjut, kun hän oli 25-vuotias.

Leikkaus oli aikoinaan ainoa hoitomuoto, mutta nykyisin sille nyrpistellään: se on vaivalloinen, verinen ja vaatii viikkojen sairausloman. Lisäksi vanhat leikkaustekniikat olivat melko tehottomia. Viiden vuoden päästä leikkauksesta  joka toisella oli taas kohjuja.

Äidilläni ja siskollani kohjut ovat palanneet, tai siis on pullahtanut uusia. Myös isälläni niitä on.

Raskaus pullautti

Suonikohjujen synnyssä perimä on yksi tärkeimmistä syistä. Kun laskimoseinämät ovat syntyjään heikot, laskimoläpät sulkeutuvat huonosti ja laskimoveri pääsee muodostamaan vähemmän viehkeitä pullistumia jalkoihin.

Suonikohjuja suosivat ilmeisesti myös ne kaikkia muitakin vaivoja aiheuttavat elämäntavat, kuten liikkumattomuus ja ylipaino, joskaan vedenpitävää näyttöä näistä ei ole. Kohjuja tulee myös laihoille liikkujille.

Itse selvisin kohjuitta kolmenkympin yli, kunnes ne ärsytti esiin yleinen hormonaalinen syy, raskaus. Sitten niitä tuntuikin pullahtelevan näkyville toiseen jalkaan kuin sieniä sateella.

Vaivaa niistä ei juurikaan ollut, toisin kuin seisomatyötä tekevällä äidilläni ja siskollani, joilla ne kipeytyivät ja toisinaan tulehtuivat ja jalat turposivat iltaa kohti.

Ja nyt puhutaan siis pinnallisten laskimoiden ongelmista, jotka eivät aina aiheuta sen kummempaa kuin jalkojen turvotusta ja väsymystä. Pahimmillaan oinnallinen laskimoiden vajaatoiminta voi kuitenkin aiheuttaa myös kipua ja puutuneisuutta sekä ihon pigmentoitumista, kutinaa, jopa ihottumaa.

Mutta olivathan minunkin jalat pahan näköiset. Paraatikohju kulki vasemmassa jalassa alhaalta pohkeesta, teki näyttävän pallukan keskellä polvea ja kiertyi sormenpaksuiselle serpentiinille reiteen.

Ihania lupauksia

Viitisen vuotta sitten päätin sijoittaa kesälomarahani kohjuoperaatioon. Valitsin ison ja tunnetun tekijän ja pyysin aikaa varatessa parhaan asiantuntijan.

Julkinen terveydenhuolto kiinnostuu hoitamaan kohjuja vain, jos niistä on oikeasti haittaa. Silloin puhutaan suonikohjutaudista, ja kiireettömään hoitojonoon pääsee, jos vaivoja on tarpeeksi. Ne arvioidaan lääkärissä sosiaali- ja terveysministeriön tiukoilla ohjeilla: ”Potilaalla tulee olla merkittävät laskimoiden vajaatoiminnan oireet, laaja-alaiset suonikohjut, merkittävä toiminnallinen haitta (tarve kompressiohoidolle) sekä kaikututkimuksessa osoitettu takaisinvirtaus eli refluksi.”

Koipien rumuutta on turha mennä julkiselle puolelle itkeskelemään. Mutta yksityinen puoli on jo toistakymmentä vuotta tarjonnut helpotusta meille pinnallisemmasta ongelmasta kärsiville. Yleisimpiä toimenpiteitä ovat laser- ja vaahtoruiskutushoidot, joita on tehty Suomessa vuodesta 2004.

Kun googlaa ”suonikohjujen hoito”, pääsee heti ensimmäisistä linkeistä lääkäriasemien sivuille, jotka ylistävät vaivatonta ja monipuolista apuaan: ”Suonikohjuista eroon helposti ja kivuttomasti. Jalat kauniiksi ilman arpia ja sairauslomaa.”

Kun ei ole koskaan ostanut yksityislääkäriltä kuin hammashoitoa, ei osaa epäillä, etteivätkö ihanat lupaukset pitäisi paikkaansa. Sitä paitsi hinnatkin ovat sellaiset, että niillä luulisi saavansa vähintään uuden jalan vanhan suonikohjuisen tilalle.

Vaahtoa suoneen

Ensimmäisellä tapaamisella jalka ultrattiin. Ultraäänellä lääkäri näkee, missä vioittuneet laskimot lymyävät ja päättää, mitä hoitoa juuri näihin suonikiekuroihin sovelletaan. Lääkäri piirsi vioittuneet suonet paperille painetun jalankuvan päälle. Siihen tuli aika paljon punaista tussia.

Operaatio vaatii jälkihoidoksi jalan mukaan tehdyn hoitosukan, jonka mitat skannattiin samassa tapaamisessa.

— Onko äitisi jo luopunut toivosta, että pääsee suonikohjuistaan eroon? Voit sanoa hänelle, että turhaan on! Näillä menetelmillä kohjut saadaan pois! lääkäri hehkutti.

Minulle päätettiin tehdä vaahtoruiskutus. Jalassa oli sen verran vioittuneita laskimoita, että hinta nousi haitarin yläpäähän. Ultra- ja jälkikontrollikäynnin kanssa yhden jalan hoidon kokonaishinnaksi tuli noin 1 500 euroa.

Mutta operaatio kesti vain puoli tuntia. Pistokset tuntuivat epämiellyttäviltä, mutta vain vähän. Heti hoidon jälkeen pyöräilin takaisin töihin. Kaksi viikkoa pidin yötä päivää hoitosukkaa, joka puettiin jalkaani vastaanotolla.

Kontrollikäynnillä kaikki oli hyvin, joskin lääkäri suositteli pitämään sukkaa päivisin vielä viikon parin ajan. Vajaan vuoden päästä reidessäni pullotti jälleen suonikohju.

Väärä hoitoko?

Vaahto ikään kuin liimaa vioittuneen suonen kiinni, tuhoaa sen sisäpinnan ja sitten koko suonen. Mutta jos liima pettää, suoni aukeaa uudestaan.
Useimmissa suonikohjutapauksissa ongelma on syvemmällä. Vaikka kohjut pullottavatkin silminnähtävästi, vikakohdat eivät näy päälle, ja siksi ultraaminen on erittäin tärkeää.

— Jos pintarunkojen vajaatoimintaa ei hoideta lopullisesti kuntoon, kohjuja tulee nopeasti uudelleen, sanoo HUSin verisuonikirurgian ylilääkäri Anders Albäck.

Viallisen suonen laskimoläppä siis päästää verta takaisin väärään suuntaan. Suoni pitäisi poistaa tai tukkia, jotta veri hakeutuisi terveisiin suoniin.
Albäckin suosikkihoitojärjestys pintarunkojen hoitoon on: 1. lämpökatetrihoito (eli laser- tai radiotaajuus- eli RF-hoito), jossa suoni poltetaan kiinni. 2. leikkaus ja 3. vaahtohoito.

— Lämpökatetrihoitoja tehdään suurimmalle osalle, avoleikkauksia enää aniharvoille. Ihon läpi pitkin reittä pullottavat suonet saatetaan leikata pois ja vaahto sopii tosi pieniin runkoihin, jos ne katsotaan aiheelliseksi hoitaa.

Mun möllykkäin

Verisuonikirurgi Anders Albäck tosiaan suosittelee myös sitä kammottua leikkausta.

— Leikkaustekniikat ovat kehittyneet valtavasti. Nyt operaatio tehdään paikallispuudutuksessa, viillot ovat kolmanneksen siitä mitä ennen, ja suonia poistetaan paljon pienemmillä instrumenteilla.

Vaahtohoitoa HUSissa käytetään ensi kertaa hoidettaviin kohjuihin alle kymmenelle prosentille. Suonikohjuleikkauksia tehdään lähinnä vain julkisella puolella ja vaikeammille tapauksille. Yksityisten lääkäriasemien hoidot ovat painottuneet näihin muihin menetelmiin, helpompiin ja halvempiin.

Vuosia ja 1 500 euroa myöhemmin olen, ainakin silmämääräisesti, suonikohjujeni kanssa lähes lähtö­tilanteessa. Reidessä kiertää näyttävän näköinen kiehkura, nilkassa on ehkä enemmän tummia, pieniä hämähäkkikohjuja kuin aiemmin.

On mahdollista, että liimaus on auennut taikka läppä on pettänyt naapurisuonessa. Voi olla, että edustan tapausta, jolle pullahtaa aina uusi, läppävikainen suoni. Olisiko se pitänyt sittenkin hoitaa laserilla?

Vaihtoehtona on varautua samansuuruisen setelitukon kanssa tekemään sama hoito uudelleen, siis ainakin kertaalleen, ehkä kuitenkin eri lääkärille.

Toisena vaihtoehtona on jatkaa visuaalisen haitan aiheuttamista kanssaihmisille.

Toistaiseksi olen valinnut vaihto­ehdoista jälkimmäisen.

Asiantuntija: Anders Albäck, verisuonikirurgian ylilääkäri, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Kosmetologi myi minulle kasvovettä, joka alentaa ihon pH-arvon melkein nollille. Siitä pitäisi olla se hyöty, että iho vastaanottaa voiteet paremmin, kun iholta viedään suojavaippa. Nyt mietin, onko tämä hyväksi. Eikö yleensä ihonhoidossa pyritä normaaliin pH-arvoon?

 

Ihon normaali pH on lievästi hapan, noin 5,2 luokkaa. Neutraali pH on 7. Esimerkiksi veren pH on 7,35—7,45 ja tämä on veren puskuriominaisuuksien ja esimerkiksi hengityksen ja munuaisten kautta tarkasti säädelty.

pH 0 tarkoittaisi voimakasta happoa, jota ei voida käyttää kasvovetenä. Lievästi kuoriva kasvovesi voi olla lievästi hapan. Sen tarkoitus on parantaa ihon läpäisevyyttä. Samalla se voi kuitenkin kuivattaa, ärsyttää ja aiheuttaa punoitusta. Kuoriva kasvovesi ei siten sovi kaikille. Ainakin aluksi sitä voisi kokeilla vain muutaman kerran viikossa.  

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Minulle suositeltiin Ultherapy-hoitoa alakasvojen kohentamiseen. Onko se turvallinen menetelmä kasvojenkohotukseen?

Viime vuosikymmenellä on kehitetty monia uusia veitsettömiä kasvojenkohotusmenetelmiä, joilla pyritään kiinteyttämään ihoa ja ihon alla olevia kudoksia ilman leikkauksiin liittyviä riskejä ja pitkää toipumisaikaa. Leikkaukset eivät myöskään paranna ihon kuntoa eivätkä poista ryppyjä ja ihon löystymistä.

Ultherapy perustuu kudosten lämmittämiseen korkeaenergisen kohdennetun ultraäänen avulla (high-energy focused ultrasound, HIFU). Tätä menetelmää käytetään muualla lääketieteessä esimerkiksi syövän etäpesäkkeiden tuhoamiseen. Ulthera lämmittää kohdennetusti syvemmällä ihon alla olevia kudoksia ja sillä voidaan kiinteyttää esimerkiksi leukalinjaa ja kohottaa otsaa. Alkuvaiheessa laitteen käyttöä rajoittivat hoitoon liittyvä kipu ja myöhäisvaikutuksena ilmeni useamman kuukauden kuluttua rasvakudoksen häviämistä. Tämä ei ole sinänsä yllättävää, sillä samaa HIFU menetelmää käytetään korkeammalla energiatasolla myös rasvasolujen tuhoamiseen (ultraääni-lipolyysi). Menetelmä ei ole täysin riskitön.

Itse olen käyttänyt HIFU-menetelmää tämän vuoden alusta lähtien osana eri teknologioita yhdistävää kokonaisvaltaista veitsetöntä kasvojenkohotusta. Tällä tavoin saadaan kustannustehokkaasti kiinteytettyä sekä iho että ihon alla olevat kudokset.

Omien kokemuksiemme mukaan HIFU tuo oikein käytettynä lisäarvoa hoitoon, koska ultraäänellä päästään samaan syvyyteen kuin kasvojenkohotusleikkauksessa. HIFU ei kuitenkaan korvaa ihon muiden kerrosten kiinteytystä eikä ryppyjen tasoitusta. Yksinään käytettyinä HIFU-ultraäänilaitteet ovat parhaimmillaan dekolteen, olkavarsien ja kaksoisleuan kiinteytyksessä. Hoidon kohdentaminen oikeisiin ihokerroksiin vaatii pitkäaikaista kokemusta veitsettömistä kasvojenkohotuksista.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Jos olet menossa kauneuskirurgiseen hoitoon, tarkista vielä nämä.

Kuka hoitaa?

Hoidon tasosta voi varmistua parhaiten menemällä asiakkaaksi suurimmille lääkäriasemille, joissa injektio-, kuorinta- ja laserhoitoja tekevät lääkärit tai hoitoihin koulu­tetut sairaanhoitajat.

Täyteaineita saa lain mukaan toistaiseksi pistää kuka vain. Täyttö- ja kuorintahoitoja tekevät myös jotkut maahantuojien kouluttamat kosmetologit. Halvimman injektion perään lähteminen voi olla vaarallista, sillä pistoksen antajan koulutuksen ja kokemuksen sekä aineen sisällön tarkistaminen on hankalaa.

Tutustu etukäteen paikan nettisivuihin ja mahdollisesti myös klinikkaan. Netin keskustelupalstoilta voi löytyä kommentteja edellisten asiakkaiden tyytyväisyydestä, mutta myös piilomainontaa.

Esteettistä kirurgiaa tekevät kuuluvat kansainväliseen ISAPS:iin ja Suomen Esteettiset Plastiikkakirurgit ry:hyn. Kirurgin pätevyys kannattaa tarkistaa suomenplastiikkakirurgit.fi tai suomenplastiikkakirurgiyhdistys.fi -nettisivujen jäsenluetteloista.

Kosmeettinen tai esteettinen lääkäri (cosmetic/esthetic doctor) ei ole kirurgi eikä plastiikkakirurgi vaan esteettistä koulutusta hankkinut yleislääkäri.

Mitä ruiskutetaan?

Suomen lain mukaan täyteaineet luokitellaan lääkintälaitteiksi eikä lääkkeiksi, jonka vuoksi niitä voi ostaa ja pistää kuka tahansa.

Täyteaineet jaetaan kahteen ryhmään: elimistöstä pois sulaviin sekä pysyviin, eli sulamattomiin aineisiin. Yleisin täyteaine on hyaluronihappo, joka sulaa pois elimistöstä reilussa puolessa vuodessa.

Pahimmassa tapauksessa täyteaineita voi tilata netistä ja ne voivat sisältää mitä tahansa ainetta, joka ei häviä elimistöstä. Ulkomailla hankituista pysyvistä täyteaineista (mm. Dermalive, ArteFill, Artecoll) voi saada vuosien päästä vaikean, kasvot tuhoavan vierasesinereaktion.

Plastiikkakirurgiyhdistys on toivonut injektiohoitojen antamista lääkäreiden käsiin, koska niiden aiheuttamat komplikaatiot voivat olla vakavia.

Lääkärikoulutus auttaa ymmärtämään esimerkiksi sen, miten jotkut täyteaineet reagoivat lääkeaineiden kanssa. Siitä voi aiheutua esimerkiksi allerginen reaktio, joka pahimmassa tapauksessa johtaa hengen­vaaralliseen anafylaktiseen sokkiin.

Mihin suostut?

Tarkista minkälaiseen sopimukseen suostut, sillä hoitajan ja asiakkaan näkemyseroista johtuvia korjaushoitoja ei yleensä tehdä. Joillakin lääkäriasemilla voi olla esimerkiksi takuu rintaimplanteissa. Riippuu firmasta, miten takuu- ja muihin korjausasioihin suhtaudutaan. Niistä kannattaa ottaa selvää.

Klinikoilla hoidot käydään etukäteen läpi sekä kirjallisesti että suullisesti, jotta asiakas tietää, mitä on odotettavissa, eivätkä odotukset ole liian suuret. Ennen toimen­pidettä asiakas yleensä allekirjoittaa suostumuksen hoitoon.

 Kuka korjaa?

Leikkaava lääkäri hoitaa normaalisti myös komplikaatiot, jos ne aiheuttavat terveydellistä haittaa, kuten verenvuotoa tai vaikean kuumeisen infektion.

   Jos toimenpide on tehty ulkomailla, terveydenhoidon julkisella puolella hoidetaan terveyttä uhkaavat komplikaatiot. Vähäisempiä oireita, kuten rintaimplanttien epämukavuutta, ei korjata.

 Mitä maksaa?

Suurempiin plastiikkakirurgisiin operaatioihin kuuluu konsultaatiokäynti, jossa tehdään hoitosuunnitelma ja käydään operaatio läpi yhdessä leikkaavan kirurgin kanssa. Konsultaatiokäynnillä on oma hintansa paikasta ja operaatiosta riippuen. Pienempiin hoitoihin, kuten kevyisiin kuorintoihin, ei erillistä konsultaatiokäyntiä välttämättä tarvita, vaan hoitosuunnitelma käydään läpi hoitotilanteessa.

Klinikkojen nettisivuilla pääset vertailemaan hintoja. Alkaen-hinnat harvoin kattavat koko toimenpiteen, ja vasta kokonaiskustannuksia voi kunnolla verrata.

Kuinka pysyvää?

Esimerkiksi hyaluronihapolla tehty juonteiden täyttöhoidon teho kestää noin vuoden, botoliinitoksiinin vaikutus lakkaa 4—6 kuukauden päästä. Säännöllisen botuliinihoidon jälkeen ryppyjä aiheuttavat lihakset heikentyvät eivätkä palaudu yhtä vahvoiksi kuin aikaisemmin. Tulokset pysyvät toisella myös pidempään kuin toisella, sillä jokaisen iho on yksilöllinen.

Esteettiset hoidot eivät kuitenkaan pysäytä ihon ikääntymistä.

 

Moni haluaa parannella ulkonäköään vähän enemmän kuin mitä kosmetologi voi tehdä. Selvitimme, mistä kevyessä kauneuskirugiassa on kyse.

Kuminaamoiksi kasvonsa kiristäneet julkkikset eivät enää anna todellista kuvaa kauneusklinikkojen asiakaskunnasta. Todennäköisesti operaatiossa on käynyt naapurin tavallisen näköinen nainen tai viereisen konttorin mies, joka tänään vaikutti vähän viimeviikkoista virkeämmältä.

Yksittäisten juonteiden lisäksi huomiota kiinnitetään ihon napakkuuteen ja tasaiseen sävyyn. Näin siksi, että vuosia sitten runsaasti aurinkoa ottaneiden asiakkaiden kasvoilla valovauriot näkyvät tummina pigmenttimuutoksina ja ihon velttoutena.

Kiinnostusta herättävät myös veitsettömät ”kauneusleikkaukset”, joista ei jää arpia.

— Nyt halutaan mieluummin rasvansiirto tai hionta kuin kasvojenkohotus, kertoo plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Hilkka Peltoniemi.

Mutta olipa kauneusoperaatio mikä tahansa, toive on yleensä sama.

— Minulta kysytään jatkuvasti, että eiväthän muut tule huomaamaan, että jotakin on tehty, Hilkka Peltoniemi sanoo.

Esteettisten hoitojen buumi on nyt valtava ja toimenpiteet on tehty houkutteleviksi: niitä mainostetaan nopeudella ja helppoudella. Useimmat

vaativat korkeintaan parin päivän toipumisajan, jos sitäkään.

Kalliidenkaan hoitojen tulokset eivät kuitenkaan ole pysyviä ja niitä on uusittava, jos vaikutusten haluaa kestävän.

Toimenpiteisiin sisältyy myös riskejä. Tekijöiden sekä heidän käyttämiensä aineiden ja laitteiden taso vaihtelee, ja pahimmillaan ulkonäön parannus­yritys voi johtaa pysyviin vaurioihin tai hengenvaaralliseen allergiseen reaktioon. Tekijän taustoja kannattaakin tutkia huolella ja perehtyä hoitoihin ennen kuin antaa kasvonsa tai kehonsa jonkun käsiin.

 

Termit selväksi

Esteettiset hoidot Yleis­käsite injektio-, laite- ja kuorintahoidoille. Joissakin paikoissa näitä kutsutaan nimellä kevytkirurgiset toimenpiteet, vaikka hoidot eivät ole kirurgisia.

Pistos- eli injektiohoidot Ihon alle pistetään joko juonteita täyttäviä aineita, esimerkiksi hyaluronihappoa tai kasvolihasten toiminnan lamauttavaa botuliinitoksiinia.

Plastiikkakirurgia Jaetaan kahteen: Esteettisessä plastiikkakirurgiassa korjataan normaaliksi katsottavia muotovirheitä ja iän tuomia muutoksia terveillä ihmisillä. Yksityiseen terveydenhuoltoon keskittynyttä alaa kutsutaan myös kosmeettiseksi tai kauneuskirurgiaksi.

Rekonstruktiivisen plastiikka­kirurgian tarkoitus on palauttaa ruumiinmuoto ja -osien toiminta mahdollisimman normaaliksi sairauden, vamman tai kehitys­häiriön jäljiltä. Nämä korjaukset tehdään julkisessa terveydenhuollossa sekä yksityisellä puolella.