Tatuoinnin ja lävistyksen voi ottaa huoletta, koska niistä pääsee halutessaan eroon. Onko näin? Lue plastiikkakirurgian erikoislääkäri Kai Lassilan neuvot.

1. Tatuoinneista ja lävistyksistä ei ole vaaraa, jos ne on tehty ammattitaitoisesti ja hygieenisesti.

Sekä tatuoinnissa että lävistyksissä rikotaan ihon pintakerros. Aina kun ihoon tehdään haava, sen alaiseen kudokseen voi tulla bakteereita ja siten tulehdus. Pinnalliset tulehdukset paranevat tavallisesti hyvin paikallishoidolla tai antibiooteilla.

Jos käytetään huonosti puhdistettuja välineitä, tulehdusriski on tietysti suurempi. Myös tarttuvia tauteja, kuten hepatiitti tai HIV, voi näin tarttua ihmisestä toiseen. Suomessa tatuointeja työkseen tekevät lienevät ammattitaitoisia ja hallitsevat käytettyjen instrumenttien puhdistuksen.

2. Tatuoinnin voi helposti poistaa laserilla, jos tulee myöhemmin katumapäälle.

Tatuoinnin poisto ei käy aivan helposti. Tietyn aallonpituuden omaava laservalo imeytyy ihon sisällä olevaan tatuaatiopigmenttiin ja hajottaa sen. Elimistö poistaa hajonneet väriaineosaset verenkierron kautta. Jokaista tatuaatioväriä hajottamaan tarvitaan kuitenkin eri aallonpituuden omaava lasersäde, ja siksi monivärisen tatuoinnin poistoon tarvitaan monta laserlaitetta.

Tavallisimmat laserlaitteet pystyvät hajottamaan tummia, yleensä mustia, sinisiä ja vihreitä pigmenttivärejä. Yhdellä hoitokerralla ei voida hoitaa laajoja tatuoituja alueita, vaan yleensä tarvitaan 4–10 kertaa. Niiden välillä pidetään kuukauden tai kahden pituinen tauko, jonka aikana kudokset ehtivät toipua käsittelystä.

Yhden hoitokerran hinta on 150–200 euroa. Julkisella sektorilla ei tehdä tatuointien poistoja.

3. Tatuointiväreissä on raskasmetalleja ja syöpävaarallisia myrkkyjä. Hennatatuointi voi lisäksi aiheuttaa hiusväriallergian.

Viranomaiset eivät Suomessa valvo tatuointivärien koostumusta, joten sisällön varmistaminen on tatuoinnin tekijän ja asiakkaan omalla vastuulla. Värien koostumuksesta ei siis voi olla aivan varma. Syöpävaarallisia myrkkyjä niissä tuskin kuitenkaan on.

Hennakasvista saatava väriaine on punertavaa. Tummempaa ja pysyvämpää siitä saadaan muita väriaineita lisäämällä. Varsinkin ulkomailla käytetyissä tummissa hennatatuaatioaineissa saattaa olla parafenyylidiamiinia (PPD), josta jotkut saavat allergiareaktion iholle. Vaikka reaktio paraneekin, elimistöön jää pysyvä kosketusallergia PPD:lle ja sen sukuisille värikemikaaleille. Näitä taas käytetään useimmissa hiusväreissä ja kulmakarvojen kestoväreissä.

4. Tatuointi voi syttyä palamaan magneettikuvauslaitteessa.

Varsinaista syttymisvaaraa ei ole. Erityisesti mustassa tatuointivärissä on rautahiukkasia, jotka saattavat teoriassa kuumentua magneettikuvauksen aikana ja aiheuttaa iholle palovamman. Näin ei tiettävästi ainakaan Suomessa ole koskaan käynyt.

Mustissa tatuointiväreissä olevat rautahiukkaset magnetisoituvat kuvauksessa. Sen seurauksena tatuoinnin kohdalle tulee kuvaan musta alue.

5. Jos on ottanut tatuoinnin alaselkään, ei voi saada epiduraalipuudutusta esimerkiksi synnytyksessä.

Leikkauksissa ja synnytyksissä käytettäviä selkään pistettäviä puudutuksia ei voi pistää tatuoinnin läpi. Tämä johtuu siitä, että neulan mukana tatuointiväriä saattaa mennä selkäydinnesteeseen. Useimmiten tatuoinnin vierestä löytyy kuitenkin kohta, josta puudutus voidaan pistää.

6. Nännilävistys ei haittaa imetystä.

Lävistys aiheuttaa arven, ja arpi saattaa vaurioittaa nänninpäähän tulevia maitotiehyitä.

Lävistyshaavassa on aina bakteereita, eikä lävistyskanavaa pysty ennen imetystä puhdistamaan yhtä hyvin kuin lävistämätöntä nänninpäätä.

7. Huulilävistykset ja kielikorut voivat vaurioittaa hammaskiillettä.

Vaikka hammaskiille on kovaa, huulilävistyksen tai kielikorun metalli voi jatkuvalla hankauksella vaurioittaa sitä.

8. Lävistyshaavan paraneminen voi kestää kuukausia.

Lävistyshaavan tekemisen jälkeen haavaan saattaa erittyä kudosnestettä, koska haava pysyy auki siinä korua pitämällä. Lävistyskoru siis hidastaa paranemista. Useimmiten haavaeritys rauhoittuu suihkuttamalla ja antiseptisellä hoidolla parissa viikossa.

Jos ympäröivälle iholle tulee tulehdus, koru on parasta poistaa ja antaa haava-alueen parantua. Paikallishoidon lisäksi voidaan tarvita antibioottia.

9. Jos korvalehden lävistys osuu hermoon tai akupisteeseen, seurauksena voi olla krooninen päänsärky.

Korvalehden lävistys ei aiheuta kroonista päänsärkyä. Arpi sen sijaan voi alkaa muodostaa keloidia, arven liikakasvua, jolloin korvalehteen tulee rumentava patti. Sen hoitona on leikkaus, mutta joskus patti kasvaa uudelleen leikkauksen jälkeen.

10. Jos korvalehteen venytetty iso reikä alkaa kaduttaa, lääkäri voi neuloa sen umpeen ja entiselleen.

Korvalehden arvet voidaan useimmiten ommella kiinni. Kuitenkin toimenpiteestä jää aina arpi, joten täysin entiselleen korvalehteä ei saada.

11. Kun tatuointi on kerran otettu ja iho on sen jälkeen toipunut, ei tatuoinnin takia ole odotettavissa lääketieteellisiä harmeja.

Tatuointiväri jää ihoon ja siinä olevat väriaineet saattavat aiheuttaa viivästyneen allergisen reaktion. Allergisoituminen saattaa aiheuttaa ihon toivuttuakin kutinaa ja punoitusta.

Kosmetologi myi minulle kasvovettä, joka alentaa ihon pH-arvon melkein nollille. Siitä pitäisi olla se hyöty, että iho vastaanottaa voiteet paremmin, kun iholta viedään suojavaippa. Nyt mietin, onko tämä hyväksi. Eikö yleensä ihonhoidossa pyritä normaaliin pH-arvoon?

 

Ihon normaali pH on lievästi hapan, noin 5,2 luokkaa. Neutraali pH on 7. Esimerkiksi veren pH on 7,35—7,45 ja tämä on veren puskuriominaisuuksien ja esimerkiksi hengityksen ja munuaisten kautta tarkasti säädelty.

pH 0 tarkoittaisi voimakasta happoa, jota ei voida käyttää kasvovetenä. Lievästi kuoriva kasvovesi voi olla lievästi hapan. Sen tarkoitus on parantaa ihon läpäisevyyttä. Samalla se voi kuitenkin kuivattaa, ärsyttää ja aiheuttaa punoitusta. Kuoriva kasvovesi ei siten sovi kaikille. Ainakin aluksi sitä voisi kokeilla vain muutaman kerran viikossa.  

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Minulle suositeltiin Ultherapy-hoitoa alakasvojen kohentamiseen. Onko se turvallinen menetelmä kasvojenkohotukseen?

Viime vuosikymmenellä on kehitetty monia uusia veitsettömiä kasvojenkohotusmenetelmiä, joilla pyritään kiinteyttämään ihoa ja ihon alla olevia kudoksia ilman leikkauksiin liittyviä riskejä ja pitkää toipumisaikaa. Leikkaukset eivät myöskään paranna ihon kuntoa eivätkä poista ryppyjä ja ihon löystymistä.

Ultherapy perustuu kudosten lämmittämiseen korkeaenergisen kohdennetun ultraäänen avulla (high-energy focused ultrasound, HIFU). Tätä menetelmää käytetään muualla lääketieteessä esimerkiksi syövän etäpesäkkeiden tuhoamiseen. Ulthera lämmittää kohdennetusti syvemmällä ihon alla olevia kudoksia ja sillä voidaan kiinteyttää esimerkiksi leukalinjaa ja kohottaa otsaa. Alkuvaiheessa laitteen käyttöä rajoittivat hoitoon liittyvä kipu ja myöhäisvaikutuksena ilmeni useamman kuukauden kuluttua rasvakudoksen häviämistä. Tämä ei ole sinänsä yllättävää, sillä samaa HIFU menetelmää käytetään korkeammalla energiatasolla myös rasvasolujen tuhoamiseen (ultraääni-lipolyysi). Menetelmä ei ole täysin riskitön.

Itse olen käyttänyt HIFU-menetelmää tämän vuoden alusta lähtien osana eri teknologioita yhdistävää kokonaisvaltaista veitsetöntä kasvojenkohotusta. Tällä tavoin saadaan kustannustehokkaasti kiinteytettyä sekä iho että ihon alla olevat kudokset.

Omien kokemuksiemme mukaan HIFU tuo oikein käytettynä lisäarvoa hoitoon, koska ultraäänellä päästään samaan syvyyteen kuin kasvojenkohotusleikkauksessa. HIFU ei kuitenkaan korvaa ihon muiden kerrosten kiinteytystä eikä ryppyjen tasoitusta. Yksinään käytettyinä HIFU-ultraäänilaitteet ovat parhaimmillaan dekolteen, olkavarsien ja kaksoisleuan kiinteytyksessä. Hoidon kohdentaminen oikeisiin ihokerroksiin vaatii pitkäaikaista kokemusta veitsettömistä kasvojenkohotuksista.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Jos olet menossa kauneuskirurgiseen hoitoon, tarkista vielä nämä.

Kuka hoitaa?

Hoidon tasosta voi varmistua parhaiten menemällä asiakkaaksi suurimmille lääkäriasemille, joissa injektio-, kuorinta- ja laserhoitoja tekevät lääkärit tai hoitoihin koulu­tetut sairaanhoitajat.

Täyteaineita saa lain mukaan toistaiseksi pistää kuka vain. Täyttö- ja kuorintahoitoja tekevät myös jotkut maahantuojien kouluttamat kosmetologit. Halvimman injektion perään lähteminen voi olla vaarallista, sillä pistoksen antajan koulutuksen ja kokemuksen sekä aineen sisällön tarkistaminen on hankalaa.

Tutustu etukäteen paikan nettisivuihin ja mahdollisesti myös klinikkaan. Netin keskustelupalstoilta voi löytyä kommentteja edellisten asiakkaiden tyytyväisyydestä, mutta myös piilomainontaa.

Esteettistä kirurgiaa tekevät kuuluvat kansainväliseen ISAPS:iin ja Suomen Esteettiset Plastiikkakirurgit ry:hyn. Kirurgin pätevyys kannattaa tarkistaa suomenplastiikkakirurgit.fi tai suomenplastiikkakirurgiyhdistys.fi -nettisivujen jäsenluetteloista.

Kosmeettinen tai esteettinen lääkäri (cosmetic/esthetic doctor) ei ole kirurgi eikä plastiikkakirurgi vaan esteettistä koulutusta hankkinut yleislääkäri.

Mitä ruiskutetaan?

Suomen lain mukaan täyteaineet luokitellaan lääkintälaitteiksi eikä lääkkeiksi, jonka vuoksi niitä voi ostaa ja pistää kuka tahansa.

Täyteaineet jaetaan kahteen ryhmään: elimistöstä pois sulaviin sekä pysyviin, eli sulamattomiin aineisiin. Yleisin täyteaine on hyaluronihappo, joka sulaa pois elimistöstä reilussa puolessa vuodessa.

Pahimmassa tapauksessa täyteaineita voi tilata netistä ja ne voivat sisältää mitä tahansa ainetta, joka ei häviä elimistöstä. Ulkomailla hankituista pysyvistä täyteaineista (mm. Dermalive, ArteFill, Artecoll) voi saada vuosien päästä vaikean, kasvot tuhoavan vierasesinereaktion.

Plastiikkakirurgiyhdistys on toivonut injektiohoitojen antamista lääkäreiden käsiin, koska niiden aiheuttamat komplikaatiot voivat olla vakavia.

Lääkärikoulutus auttaa ymmärtämään esimerkiksi sen, miten jotkut täyteaineet reagoivat lääkeaineiden kanssa. Siitä voi aiheutua esimerkiksi allerginen reaktio, joka pahimmassa tapauksessa johtaa hengen­vaaralliseen anafylaktiseen sokkiin.

Mihin suostut?

Tarkista minkälaiseen sopimukseen suostut, sillä hoitajan ja asiakkaan näkemyseroista johtuvia korjaushoitoja ei yleensä tehdä. Joillakin lääkäriasemilla voi olla esimerkiksi takuu rintaimplanteissa. Riippuu firmasta, miten takuu- ja muihin korjausasioihin suhtaudutaan. Niistä kannattaa ottaa selvää.

Klinikoilla hoidot käydään etukäteen läpi sekä kirjallisesti että suullisesti, jotta asiakas tietää, mitä on odotettavissa, eivätkä odotukset ole liian suuret. Ennen toimen­pidettä asiakas yleensä allekirjoittaa suostumuksen hoitoon.

 Kuka korjaa?

Leikkaava lääkäri hoitaa normaalisti myös komplikaatiot, jos ne aiheuttavat terveydellistä haittaa, kuten verenvuotoa tai vaikean kuumeisen infektion.

   Jos toimenpide on tehty ulkomailla, terveydenhoidon julkisella puolella hoidetaan terveyttä uhkaavat komplikaatiot. Vähäisempiä oireita, kuten rintaimplanttien epämukavuutta, ei korjata.

 Mitä maksaa?

Suurempiin plastiikkakirurgisiin operaatioihin kuuluu konsultaatiokäynti, jossa tehdään hoitosuunnitelma ja käydään operaatio läpi yhdessä leikkaavan kirurgin kanssa. Konsultaatiokäynnillä on oma hintansa paikasta ja operaatiosta riippuen. Pienempiin hoitoihin, kuten kevyisiin kuorintoihin, ei erillistä konsultaatiokäyntiä välttämättä tarvita, vaan hoitosuunnitelma käydään läpi hoitotilanteessa.

Klinikkojen nettisivuilla pääset vertailemaan hintoja. Alkaen-hinnat harvoin kattavat koko toimenpiteen, ja vasta kokonaiskustannuksia voi kunnolla verrata.

Kuinka pysyvää?

Esimerkiksi hyaluronihapolla tehty juonteiden täyttöhoidon teho kestää noin vuoden, botoliinitoksiinin vaikutus lakkaa 4—6 kuukauden päästä. Säännöllisen botuliinihoidon jälkeen ryppyjä aiheuttavat lihakset heikentyvät eivätkä palaudu yhtä vahvoiksi kuin aikaisemmin. Tulokset pysyvät toisella myös pidempään kuin toisella, sillä jokaisen iho on yksilöllinen.

Esteettiset hoidot eivät kuitenkaan pysäytä ihon ikääntymistä.

 

Moni haluaa parannella ulkonäköään vähän enemmän kuin mitä kosmetologi voi tehdä. Selvitimme, mistä kevyessä kauneuskirugiassa on kyse.

Kuminaamoiksi kasvonsa kiristäneet julkkikset eivät enää anna todellista kuvaa kauneusklinikkojen asiakaskunnasta. Todennäköisesti operaatiossa on käynyt naapurin tavallisen näköinen nainen tai viereisen konttorin mies, joka tänään vaikutti vähän viimeviikkoista virkeämmältä.

Yksittäisten juonteiden lisäksi huomiota kiinnitetään ihon napakkuuteen ja tasaiseen sävyyn. Näin siksi, että vuosia sitten runsaasti aurinkoa ottaneiden asiakkaiden kasvoilla valovauriot näkyvät tummina pigmenttimuutoksina ja ihon velttoutena.

Kiinnostusta herättävät myös veitsettömät ”kauneusleikkaukset”, joista ei jää arpia.

— Nyt halutaan mieluummin rasvansiirto tai hionta kuin kasvojenkohotus, kertoo plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Hilkka Peltoniemi.

Mutta olipa kauneusoperaatio mikä tahansa, toive on yleensä sama.

— Minulta kysytään jatkuvasti, että eiväthän muut tule huomaamaan, että jotakin on tehty, Hilkka Peltoniemi sanoo.

Esteettisten hoitojen buumi on nyt valtava ja toimenpiteet on tehty houkutteleviksi: niitä mainostetaan nopeudella ja helppoudella. Useimmat

vaativat korkeintaan parin päivän toipumisajan, jos sitäkään.

Kalliidenkaan hoitojen tulokset eivät kuitenkaan ole pysyviä ja niitä on uusittava, jos vaikutusten haluaa kestävän.

Toimenpiteisiin sisältyy myös riskejä. Tekijöiden sekä heidän käyttämiensä aineiden ja laitteiden taso vaihtelee, ja pahimmillaan ulkonäön parannus­yritys voi johtaa pysyviin vaurioihin tai hengenvaaralliseen allergiseen reaktioon. Tekijän taustoja kannattaakin tutkia huolella ja perehtyä hoitoihin ennen kuin antaa kasvonsa tai kehonsa jonkun käsiin.

 

Termit selväksi

Esteettiset hoidot Yleis­käsite injektio-, laite- ja kuorintahoidoille. Joissakin paikoissa näitä kutsutaan nimellä kevytkirurgiset toimenpiteet, vaikka hoidot eivät ole kirurgisia.

Pistos- eli injektiohoidot Ihon alle pistetään joko juonteita täyttäviä aineita, esimerkiksi hyaluronihappoa tai kasvolihasten toiminnan lamauttavaa botuliinitoksiinia.

Plastiikkakirurgia Jaetaan kahteen: Esteettisessä plastiikkakirurgiassa korjataan normaaliksi katsottavia muotovirheitä ja iän tuomia muutoksia terveillä ihmisillä. Yksityiseen terveydenhuoltoon keskittynyttä alaa kutsutaan myös kosmeettiseksi tai kauneuskirurgiaksi.

Rekonstruktiivisen plastiikka­kirurgian tarkoitus on palauttaa ruumiinmuoto ja -osien toiminta mahdollisimman normaaliksi sairauden, vamman tai kehitys­häiriön jäljiltä. Nämä korjaukset tehdään julkisessa terveydenhuollossa sekä yksityisellä puolella.