Rupsahtaako, jos lopettaa ryppyvoiteen käytön? Riittääkö helteellä kasvovoide, jossa on aurinkosuoja? Kosmetiikkakysymyksiin vastaavat toksikologian dosentti Eeva-Liisa Sainio ja ihotautilääkäri Tapio Rantanen vastaavat.

1. Perusvoide on yhtä hyvä kosteuttaja kuin kalliimpi voide.

Totta. Sekä perusvoiteet että kosmeettiset voiteet kosteuttavat ihoa. Erona on se, että kosmeettiset voiteet sisältävät kalvonmuodostajia, kuten akrylaattiyhdisteitä, jotka estävät veden haihtumista.

Kalvonmuodostajien ansiosta pärjäämme ohuemmilla voiteilla. Perusvoiteiden imeytyminen vie enemmän aikaa, joten kosmetiikkavoiteiden käyttö voi tuntua miellyttävältä.

Vertailua voiteiden tehokkuudessa on vaikea tehdä, koska se johtuu niin monesta asiasta. Myös perusvoiteissa on eroja. Jokainen valitsee itselleen ja kukkarolleen sopivan.

2. Luonnonkosmetiikka on turvallisempaa kuin muut.

Tarua. Luonnonkosmetiikka ei ole yhtään sen turvallisempaa kuin muukaan kosmetiikka. Tilanne voi olla jopa päinvastoin. Monet luonnonaineet voivat olla allergisoivia ja lisäksi luonnonaineiden laatu on epätasaista. Ne voivat kasvupaikasta riippuen sisältää haitallisia aineita tai autonsaasteiden raskasmetalleja.

3. Ihomeikki suojaa ja hoitaa ihoa eli pitää sen nuorekkaana.

Tarua. Näillä asioilla ei ole mitään tekemistä keskenään, paitsi silloin, kun meikki suojaa tärkeimmältä vanhentavalta tekijältä eli auringon UV-säteilyltä.

Ihon vanhenemista hidastaa parhaiten käyttämällä kosteuttavia voiteita, suojaamalla ihonsa liialliselta auringonpaisteelta ja olemalla tupakoimatta. Myös monipuolinen ruokavalio, riittävä lepo ja liikunta auttavat ihon nuorekkuuden säilyttämisessä.

4. Ryppyvoiteita täytyy käyttää loppuikänsä tai naama rupsahtaa.

Tarua. Jos lopettaa ryppyvoiteiden käytön, iho voi jonkin aikaa tuntua rupsahtaneelta tai kuivalta, mutta tilanne paranee ajan mittaan.

Anti-aging-tuotteet kosteuttavat ihoa ja turvottavat juonteet piiloon. Ne eivät varsinaisesti nuorenna ihoa.

5. Hiusten satunnainenkin värjäys voi aiheuttaa allergiaa.

Totta. Tämä tosin koskee varsin pientä joukkoa eli niitä, jotka ovat oikeasti allergisoituneita värjäystuotteiden ainesosille. Suurimmalle osalle ei ole haittaa hiusväreistä. Kertavärjäyksestäkin voi herkistyä, mutta allergiariski kasvaa, jos värjää hiuksiaan usein.

Hiusvärejä ei suositella lapsille eikä raskaana oleville.

6. Raidat ovat vaarattomampia kuin koko hiuskuontalon värjäys.

Totta. Raitoja tehtäessä väriaine ei pääse kosketuksiin päänahan kanssa.

7. Tiheä hiustenpesu voi aiheuttaa hiustenlähtöä.

Osin totta. Sopiva sampoo löytyy vain kokeilemalla. Jos pesu ei aiheuta hiustenlähtöä eikä ärsytä, tuotetta voi käyttää päivittäinkin.

Niillä, joilla on ohut ja pehmeä hiuslaatu, liiallinen peseminen kuitenkin haurastuttaa hiuksia. Heidän hiuksensa katkeilevat ja päänahka kuivuu, mikä aiheuttaa hiustenlähtöä.

8. Päänahan hilseilyn syynä voi olla väriä säilyttävä sampoo.

Tarua. Väriä säilyttävät sampoot sisältävät auringonsuoja-aineita, esimerkiksi avokadouutetta tai pantenolia, joiden väitetään suojelevan väriä. Näillä ei liene tekemistä päänahan hilseilyn kanssa. Mikä tahansa kosmetiikkatuote saattaa herkistää, joten päänahan kutinan syynä voi olla myös väriä säilyttävä sampoo.

9. Tatuointi saattaa laukaista hiusväriallergian.

Totta. Allergiariski liittyy tosin vain hennatatuointiin.

10. Kosteuttava suihkusampoo ei kuivata vartalon ihoa.

Osin totta. Kosteuttavat suihkusaippuat eivät kuivata ihoa ainakaan samassa määrin kuin palasaippua. Itsensä voi pestä myös ohuella, lotiontyyppisellä perusvoiteella, jolloin ihon pintaan jää suihkun jälkeen suojaava rasvakerros.

11. Hammastahnaa ei pidä niellä, sillä sen ainesosat kertyvät elimistöön.

Totta. Hammastahnat on tarkoitettu syljettäviksi pois. Kevyt huuhtelu riittää.

12. Mitä korkeampi kerroin aurinkovoiteessa, sitä parempi.

Totta. Kuitenkin aurinkovoiteiden valinnassa on käytettävä harkintaa. Mitä korkeampi kerroin, sitä enemmän siinä on kemikaaleja, joista voi tulla muita ongelmia, kuten hormonivaikutuksia.
Aurinkovoiteiden käyttö riippuu ensisijaisesti ihotyypistä, vuodenajasta, maantieteellisestä sijainnista. Mikä riittää yhdelle, ei takaa riittävää suojaa toiselle. Ihon palamista kannattaa ehdottomasti välttää.

13. Kasvovoide, jossa on aurinkosuoja, riittää iltapäivän ostosmatkalle.

Totta. Varmaan aurinkosuojallinen kasvovoide riittää, kun auringossa oleillaan vain lyhyitä aikoja kerrallaan. Kysymys kuuluukin, onko auringonsuoja ostosretkellä edes tarpeen.

14. Kosmetiikka pitäisi säilyttää muualla kuin kylpyhuoneessa.

Tarua. Kosmetiikkatuotteiden säilyvyys testataan yleensä myös 40 asteessa.

15. Ripsivärin saa käyttää loppuun vaikka avaamisesta on kulunut vuosi.

Totta. Jos ripsiväri tuntuu hyvältä eikä haise, sitä voi käyttää vuodenkin kuluttua. Pilaantuneen tuotteen tunnistaa kyllä hajusta tai koostumuksen muutoksesta.

Lue lisää kosmetiikasta ja auringosta.

Kosmetologi myi minulle kasvovettä, joka alentaa ihon pH-arvon melkein nollille. Siitä pitäisi olla se hyöty, että iho vastaanottaa voiteet paremmin, kun iholta viedään suojavaippa. Nyt mietin, onko tämä hyväksi. Eikö yleensä ihonhoidossa pyritä normaaliin pH-arvoon?

 

Ihon normaali pH on lievästi hapan, noin 5,2 luokkaa. Neutraali pH on 7. Esimerkiksi veren pH on 7,35—7,45 ja tämä on veren puskuriominaisuuksien ja esimerkiksi hengityksen ja munuaisten kautta tarkasti säädelty.

pH 0 tarkoittaisi voimakasta happoa, jota ei voida käyttää kasvovetenä. Lievästi kuoriva kasvovesi voi olla lievästi hapan. Sen tarkoitus on parantaa ihon läpäisevyyttä. Samalla se voi kuitenkin kuivattaa, ärsyttää ja aiheuttaa punoitusta. Kuoriva kasvovesi ei siten sovi kaikille. Ainakin aluksi sitä voisi kokeilla vain muutaman kerran viikossa.  

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Minulle suositeltiin Ultherapy-hoitoa alakasvojen kohentamiseen. Onko se turvallinen menetelmä kasvojenkohotukseen?

Viime vuosikymmenellä on kehitetty monia uusia veitsettömiä kasvojenkohotusmenetelmiä, joilla pyritään kiinteyttämään ihoa ja ihon alla olevia kudoksia ilman leikkauksiin liittyviä riskejä ja pitkää toipumisaikaa. Leikkaukset eivät myöskään paranna ihon kuntoa eivätkä poista ryppyjä ja ihon löystymistä.

Ultherapy perustuu kudosten lämmittämiseen korkeaenergisen kohdennetun ultraäänen avulla (high-energy focused ultrasound, HIFU). Tätä menetelmää käytetään muualla lääketieteessä esimerkiksi syövän etäpesäkkeiden tuhoamiseen. Ulthera lämmittää kohdennetusti syvemmällä ihon alla olevia kudoksia ja sillä voidaan kiinteyttää esimerkiksi leukalinjaa ja kohottaa otsaa. Alkuvaiheessa laitteen käyttöä rajoittivat hoitoon liittyvä kipu ja myöhäisvaikutuksena ilmeni useamman kuukauden kuluttua rasvakudoksen häviämistä. Tämä ei ole sinänsä yllättävää, sillä samaa HIFU menetelmää käytetään korkeammalla energiatasolla myös rasvasolujen tuhoamiseen (ultraääni-lipolyysi). Menetelmä ei ole täysin riskitön.

Itse olen käyttänyt HIFU-menetelmää tämän vuoden alusta lähtien osana eri teknologioita yhdistävää kokonaisvaltaista veitsetöntä kasvojenkohotusta. Tällä tavoin saadaan kustannustehokkaasti kiinteytettyä sekä iho että ihon alla olevat kudokset.

Omien kokemuksiemme mukaan HIFU tuo oikein käytettynä lisäarvoa hoitoon, koska ultraäänellä päästään samaan syvyyteen kuin kasvojenkohotusleikkauksessa. HIFU ei kuitenkaan korvaa ihon muiden kerrosten kiinteytystä eikä ryppyjen tasoitusta. Yksinään käytettyinä HIFU-ultraäänilaitteet ovat parhaimmillaan dekolteen, olkavarsien ja kaksoisleuan kiinteytyksessä. Hoidon kohdentaminen oikeisiin ihokerroksiin vaatii pitkäaikaista kokemusta veitsettömistä kasvojenkohotuksista.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Jos olet menossa kauneuskirurgiseen hoitoon, tarkista vielä nämä.

Kuka hoitaa?

Hoidon tasosta voi varmistua parhaiten menemällä asiakkaaksi suurimmille lääkäriasemille, joissa injektio-, kuorinta- ja laserhoitoja tekevät lääkärit tai hoitoihin koulu­tetut sairaanhoitajat.

Täyteaineita saa lain mukaan toistaiseksi pistää kuka vain. Täyttö- ja kuorintahoitoja tekevät myös jotkut maahantuojien kouluttamat kosmetologit. Halvimman injektion perään lähteminen voi olla vaarallista, sillä pistoksen antajan koulutuksen ja kokemuksen sekä aineen sisällön tarkistaminen on hankalaa.

Tutustu etukäteen paikan nettisivuihin ja mahdollisesti myös klinikkaan. Netin keskustelupalstoilta voi löytyä kommentteja edellisten asiakkaiden tyytyväisyydestä, mutta myös piilomainontaa.

Esteettistä kirurgiaa tekevät kuuluvat kansainväliseen ISAPS:iin ja Suomen Esteettiset Plastiikkakirurgit ry:hyn. Kirurgin pätevyys kannattaa tarkistaa suomenplastiikkakirurgit.fi tai suomenplastiikkakirurgiyhdistys.fi -nettisivujen jäsenluetteloista.

Kosmeettinen tai esteettinen lääkäri (cosmetic/esthetic doctor) ei ole kirurgi eikä plastiikkakirurgi vaan esteettistä koulutusta hankkinut yleislääkäri.

Mitä ruiskutetaan?

Suomen lain mukaan täyteaineet luokitellaan lääkintälaitteiksi eikä lääkkeiksi, jonka vuoksi niitä voi ostaa ja pistää kuka tahansa.

Täyteaineet jaetaan kahteen ryhmään: elimistöstä pois sulaviin sekä pysyviin, eli sulamattomiin aineisiin. Yleisin täyteaine on hyaluronihappo, joka sulaa pois elimistöstä reilussa puolessa vuodessa.

Pahimmassa tapauksessa täyteaineita voi tilata netistä ja ne voivat sisältää mitä tahansa ainetta, joka ei häviä elimistöstä. Ulkomailla hankituista pysyvistä täyteaineista (mm. Dermalive, ArteFill, Artecoll) voi saada vuosien päästä vaikean, kasvot tuhoavan vierasesinereaktion.

Plastiikkakirurgiyhdistys on toivonut injektiohoitojen antamista lääkäreiden käsiin, koska niiden aiheuttamat komplikaatiot voivat olla vakavia.

Lääkärikoulutus auttaa ymmärtämään esimerkiksi sen, miten jotkut täyteaineet reagoivat lääkeaineiden kanssa. Siitä voi aiheutua esimerkiksi allerginen reaktio, joka pahimmassa tapauksessa johtaa hengen­vaaralliseen anafylaktiseen sokkiin.

Mihin suostut?

Tarkista minkälaiseen sopimukseen suostut, sillä hoitajan ja asiakkaan näkemyseroista johtuvia korjaushoitoja ei yleensä tehdä. Joillakin lääkäriasemilla voi olla esimerkiksi takuu rintaimplanteissa. Riippuu firmasta, miten takuu- ja muihin korjausasioihin suhtaudutaan. Niistä kannattaa ottaa selvää.

Klinikoilla hoidot käydään etukäteen läpi sekä kirjallisesti että suullisesti, jotta asiakas tietää, mitä on odotettavissa, eivätkä odotukset ole liian suuret. Ennen toimen­pidettä asiakas yleensä allekirjoittaa suostumuksen hoitoon.

 Kuka korjaa?

Leikkaava lääkäri hoitaa normaalisti myös komplikaatiot, jos ne aiheuttavat terveydellistä haittaa, kuten verenvuotoa tai vaikean kuumeisen infektion.

   Jos toimenpide on tehty ulkomailla, terveydenhoidon julkisella puolella hoidetaan terveyttä uhkaavat komplikaatiot. Vähäisempiä oireita, kuten rintaimplanttien epämukavuutta, ei korjata.

 Mitä maksaa?

Suurempiin plastiikkakirurgisiin operaatioihin kuuluu konsultaatiokäynti, jossa tehdään hoitosuunnitelma ja käydään operaatio läpi yhdessä leikkaavan kirurgin kanssa. Konsultaatiokäynnillä on oma hintansa paikasta ja operaatiosta riippuen. Pienempiin hoitoihin, kuten kevyisiin kuorintoihin, ei erillistä konsultaatiokäyntiä välttämättä tarvita, vaan hoitosuunnitelma käydään läpi hoitotilanteessa.

Klinikkojen nettisivuilla pääset vertailemaan hintoja. Alkaen-hinnat harvoin kattavat koko toimenpiteen, ja vasta kokonaiskustannuksia voi kunnolla verrata.

Kuinka pysyvää?

Esimerkiksi hyaluronihapolla tehty juonteiden täyttöhoidon teho kestää noin vuoden, botoliinitoksiinin vaikutus lakkaa 4—6 kuukauden päästä. Säännöllisen botuliinihoidon jälkeen ryppyjä aiheuttavat lihakset heikentyvät eivätkä palaudu yhtä vahvoiksi kuin aikaisemmin. Tulokset pysyvät toisella myös pidempään kuin toisella, sillä jokaisen iho on yksilöllinen.

Esteettiset hoidot eivät kuitenkaan pysäytä ihon ikääntymistä.

 

Moni haluaa parannella ulkonäköään vähän enemmän kuin mitä kosmetologi voi tehdä. Selvitimme, mistä kevyessä kauneuskirugiassa on kyse.

Kuminaamoiksi kasvonsa kiristäneet julkkikset eivät enää anna todellista kuvaa kauneusklinikkojen asiakaskunnasta. Todennäköisesti operaatiossa on käynyt naapurin tavallisen näköinen nainen tai viereisen konttorin mies, joka tänään vaikutti vähän viimeviikkoista virkeämmältä.

Yksittäisten juonteiden lisäksi huomiota kiinnitetään ihon napakkuuteen ja tasaiseen sävyyn. Näin siksi, että vuosia sitten runsaasti aurinkoa ottaneiden asiakkaiden kasvoilla valovauriot näkyvät tummina pigmenttimuutoksina ja ihon velttoutena.

Kiinnostusta herättävät myös veitsettömät ”kauneusleikkaukset”, joista ei jää arpia.

— Nyt halutaan mieluummin rasvansiirto tai hionta kuin kasvojenkohotus, kertoo plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Hilkka Peltoniemi.

Mutta olipa kauneusoperaatio mikä tahansa, toive on yleensä sama.

— Minulta kysytään jatkuvasti, että eiväthän muut tule huomaamaan, että jotakin on tehty, Hilkka Peltoniemi sanoo.

Esteettisten hoitojen buumi on nyt valtava ja toimenpiteet on tehty houkutteleviksi: niitä mainostetaan nopeudella ja helppoudella. Useimmat

vaativat korkeintaan parin päivän toipumisajan, jos sitäkään.

Kalliidenkaan hoitojen tulokset eivät kuitenkaan ole pysyviä ja niitä on uusittava, jos vaikutusten haluaa kestävän.

Toimenpiteisiin sisältyy myös riskejä. Tekijöiden sekä heidän käyttämiensä aineiden ja laitteiden taso vaihtelee, ja pahimmillaan ulkonäön parannus­yritys voi johtaa pysyviin vaurioihin tai hengenvaaralliseen allergiseen reaktioon. Tekijän taustoja kannattaakin tutkia huolella ja perehtyä hoitoihin ennen kuin antaa kasvonsa tai kehonsa jonkun käsiin.

 

Termit selväksi

Esteettiset hoidot Yleis­käsite injektio-, laite- ja kuorintahoidoille. Joissakin paikoissa näitä kutsutaan nimellä kevytkirurgiset toimenpiteet, vaikka hoidot eivät ole kirurgisia.

Pistos- eli injektiohoidot Ihon alle pistetään joko juonteita täyttäviä aineita, esimerkiksi hyaluronihappoa tai kasvolihasten toiminnan lamauttavaa botuliinitoksiinia.

Plastiikkakirurgia Jaetaan kahteen: Esteettisessä plastiikkakirurgiassa korjataan normaaliksi katsottavia muotovirheitä ja iän tuomia muutoksia terveillä ihmisillä. Yksityiseen terveydenhuoltoon keskittynyttä alaa kutsutaan myös kosmeettiseksi tai kauneuskirurgiaksi.

Rekonstruktiivisen plastiikka­kirurgian tarkoitus on palauttaa ruumiinmuoto ja -osien toiminta mahdollisimman normaaliksi sairauden, vamman tai kehitys­häiriön jäljiltä. Nämä korjaukset tehdään julkisessa terveydenhuollossa sekä yksityisellä puolella.