Kesäaurinko tekee ihmiselle hyvää. Liika on kuitenkin liikaa, sillä UV-säteet vaikuttavat solujen perimään.

 Kesä tekee ihmiselle hyvää. Auringon säteet vahvistavat sopivina annoksina ihon suojamekanismeja: ne panevat melaniinisolut tuottamaan pigmenttiä ja orvaskedessä sijaitsevan tyvi- ja okasolukerroksen paksuntumaan. Niinpä kesäiho on talvi-ihoa vastustuskykyisempi. Jopa haavat paranevat nopeammin. Varttitunnin oleskelu auringossa kolme, viisi kertaa viikossa pitää elimistön D-vitamiinitehtaan käynnissä.

Kevyt päivetys viestii kyvystä nauttia auringosta viisaasti. Liika on kuitenkin liikaa, sillä UV-säteet vaikuttavat solujen perimään. Pahimmassa tapauksessa jotkin solut alkavat muuttua pahanlaatuisiksi. Pavunruskeaksi käristetty iho altistaa paitsi ihosyövälle myös ennenaikaiselle vanhenemiselle. Kun auringon UV-säteet heikentävät ihon elastiini- ja kollageenisäikeiden kimmoisuutta, iho väsähtää ja rypistyy. Ikäistään vanhemman näköisen naisen ihon uurteet viestivät useimmiten joko tupakasta tai auringosta. Viisas auringon ystävä ei ehdoin tahdoin altista itseään vaaroille.

UV-säteily aiheuttaa syöpää

Jo pitkään on tiedetty, että UV-säteistä lyhytaaltoisemmat eli UVBsäteet aiheuttavat melanoomaa. Melanooma eli tummasolusyöpä kehittyy tavallista useammin henkilölle, joka on lapsuudessaan polttanut nahkansa usein. Koska ihon palaminen auringossa johtuu auringon UVB-säteistä, aurinkovoiteisiin kehitettiin aikanaan erityinen suojakerroin (sk) eli Sun Protection Factor (SPF) vähentämään UVB-säteiden vaikutusta ihoon.

Viime vuosina on saatu näyttöä myös UVA-säteilyn vaarallisuudesta. Se tunkeutuu UVB-säteitä syvemmälle verinahkaan asti. UVA-säteilyn vaikutuksesta ihossa syntyy vapaita happiradikaaleja, jotka vahingoittavat solujen perimää, kollageenia, solukalvoja, proteiineja ja rasvoja.

UV-säteet aiheuttavat syöpää, olivat ne UVA:ta tai UVB:tä. Australialais- ja amerikkalaistutkimukset osoittavat, että elämän aikana kertynyt UV-säteily on merkittävä tekijä ihosyövän synnyssä. Koska suojakerroin ei kerro voiteen kyvystä suojata UVA-säteitä vastaan, asia pitää tarkistaa erikseen. Voidepurkissa täytyisi olla merkintä ”UVB+UVA-suoja”. Merkintä ei kuitenkaan ole yksiselitteinen laadun tae. Voiteiden välillä voi olla suuriakin eroja, joista kuluttaja ei valitettavasti tiedä tuon taivaallista.

Kemiallinen vai fysikaalinen?

Valtaosa aurinkosuodattimista on kemiallisia yhdisteitä, joista osa imeytyy verenkiertoon. Aikuisille filtterit ovat turvallisia. Ne imevät UV-säteet itseensä ja tekevät ne vaarattomiksi. Kaikkien Suomessa myytävien tuotteiden filtterien on täytettävä EU:n laatuvaatimukset. Alle kaksivuotiaille lapsille ei näitä kemiallisia suojayhdisteitä suositella. Alle vuoden ikäisille ei suositella aurinkovoiteita lainkaan.

Leikki-ikäiselle sopiva suojavoide perustuu fysikaaliseen suodatukseen. Alpeilla näkee vieläkin hiihtäjiä, jotka ovat peittäneet nenänsä valkoisella sinkkipastalla. Sinkki on kuin pelti, joka käännyttää säteet pois. Sinkkioksidi ja titaanidioksidi eivät imeydy ihoon ja verenkiertoon, joten ne sopivat myös leikki-ikäisille. Niiden koostumusta on kehitetty niin, että iho ei tule enää valkoiseksi vaan voide on läpinäkyvää. Varsinkin sinkkioksidia sisältävät mineraalisuojavoiteet ovat käytännössä osoittautuneet hyvin tehokkaiksi: ne torjuvat sekä UVA- että UVB-säteet.

Miten valitsen voiteen?

Aurinkovoiteen suojakerroin kertoo, kuinka hyvin voide suojaa ihon palamiselta eli UVB-säteiltä. Kerroin 6 tarkoittaa, että aurinkoa voi ottaa ihon palamatta kuusi kertaa kauemmin kuin ilman suojaa. Arvo on laskennallinen eikä kerro yksittäisen käyttäjän todellisuudesta vaan koehenkilöillä saaduista arvoista. Tarkka suojan ja suojan tarpeen arvioiminen on lähes mahdotonta.

Herkästi palava henkilö, jolla on siniset silmät, vaalea tai ehkä punertava tukka ja pisamainen iho, tarvitsee huomattavasti korkeamman suojan kuin ihonväriltään luonnostaan tummahko henkilö, joka ei pala helposti. Auringon UV-säteilyä ei pysty silmämääräisesti arvioimaan. Meren tai järven laineet voimistavat säteiden vaikutusta niin, että niistä saa osansa vaikka istuisi varjossa puun alla. Kannattaa muistaa myös, että UV-säteitä saa makuuasennossa nelinkertaisen määrän verrattuna siihen, että touhuaa kahdella jalalla. Kun pysyy liikkeessä, aurinko ei porota taukoamatta yhteen ja samaan kohtaan.

Todellisuudessa aurinkovoiteen suoja saattaa jäädä vaikkapa puoleen luvatusta, sillä harva käyttää sitä yhtä runsaasti kuin koehenkilöt. Eräässä tutkimuksessa kävi ilmi, että voiteen teho jopa suojakertoimella 50 on lähes nolla, jos voidetta sivellään vain ohuelti. Teho nousee tasaisesti voidekerroksen paksuuden mukaan.

Aikuisen pitäisi voidella keholleen voidetta vähintään pari kolme ruokalusikallista kerrallaan ja lisätä voidetta tunnin parin välein. Vedenkestävyys tarkoittaa sitä, että uida voi muttei kuivata pyyhkeellä. Pyyhe vie valtaosan voidetta mennessään. Lisäksi suojakerroin hupenee ajan mittaan myös itsestään.

Suomen Syöpäyhdistyksen ylilääkärin Matti Rautalahden mielestä alle 15:n suojakerrointa ei kannata käyttää ollenkaan. Hänen nyrkkisääntönsä viisaaseen auringonpalvontaan on selkeä: liialliselta auringonpaahteelta suojaudutaan ensisijaisesti sopivalla vaatetuksella ja pysymällä päivän polttavimmat hetket sisällä tai edes varjossa. Yhdestätoista kolmeen sopii hyvällä omallatunnolla viettää siestaa.

– Auringonsäteistä saa ja pitääkin nauttia kohtuudella. Vaikka iho tottuu aurinkoon, suojautumisesta ja sen lisänä aurinkovoiteesta ei kannata luopua kokonaan, hän opastaa.

Allergiaa auringosta

Ainakin yksi kymmenestä suomalaisesta kärsii kesän tullessa valoallergiasta. Iholle ilmaantuu pieniä, voimakkaasti kutiavia vesinäppylöitä. Koska oireet ilmaantuvat yleensä illalla tuntien viiveellä, aurinkoa ei aina tahdo arvata ihottuman aiheuttajaksi. Onneksi vaiva häviää yleensä päivässä parissa.

Ihoa voi karaista etukäteen ottamalla valohoitoa ennen kesäkautta. Jos karaisu jäi väliin, kannattaa kokeilla varta vasten allergisille kehitettyä aurinkosuojavoidetta (Eucerin). Uutuustuote sopii myös niille, joiden iholla aurinkovoide reagoi auringonsäteisiin ikävämmällä tavalla. Aurinkovoideihottumaa kutsutaan Mallorcan akneksi.

Myös monet lääkkeet aiheuttavat valoyliherkkyysreaktioita auringossa. Reaktio voi olla nopea, lähes välitön, jolloin iho ikään kuin ”palaa” auringossa normaalia herkemmin. Punoittavaa ihoa pistelee, ja sen pinnalle kehittyy rakkuloita. Viivästynyt allerginen reaktio muistuttaa usein nokkosrokkoa. Iho kutisee ja punoittaa – myös vaatteiden peittämällä alueella.

Apteekista tai lääkäriltä kannattaa varmistaa ennen aurinkomatkalle lähtöä, jotta omien lääkkeiden ja auringon kanssa ei tulisi ongelmia. Mahdollisia reaktion aiheuttajia ovat monet antibiootit (tetrasykliinit), tulehduskipulääkkeet (ketoprofeeni), psyykenlääkkeet (risperidoni), sydänja verenpainelääkkeet (nesteenpoistolääkkeet!), statiini-kolesterolilääkkeet, sienilääkkeet (itrakonatsoli, terbinafiini). Hormonilaastari täytyy pitää vaatetuksen alla, ettei auringonvalo hajota estrogeenia.

Lue lisää:
Auringolta suojautumisesta

Aurinkosuojatuotteista

Jos iho pääsee palamaan

  • elimistöön kehittyy tulehdustila
  • ensihoidoksi tarvitaan viileää suihkuttelua, kylpyä tai kääreitä
  • nestettä pitää juoda runsaasti nestetasapainon säilyttämiseksi
  • lievään punoitukseen riittää viilentävä ja kosteuttava after sun -voide
  • mieto hydrokortisonivoide on paikallaan, jos iho on tulehtunut ja punainen
  • aurinkoon ei ole paluuta ennen kuin iho on täysin parantunut.

Kosmetologi myi minulle kasvovettä, joka alentaa ihon pH-arvon melkein nollille. Siitä pitäisi olla se hyöty, että iho vastaanottaa voiteet paremmin, kun iholta viedään suojavaippa. Nyt mietin, onko tämä hyväksi. Eikö yleensä ihonhoidossa pyritä normaaliin pH-arvoon?

 

Ihon normaali pH on lievästi hapan, noin 5,2 luokkaa. Neutraali pH on 7. Esimerkiksi veren pH on 7,35—7,45 ja tämä on veren puskuriominaisuuksien ja esimerkiksi hengityksen ja munuaisten kautta tarkasti säädelty.

pH 0 tarkoittaisi voimakasta happoa, jota ei voida käyttää kasvovetenä. Lievästi kuoriva kasvovesi voi olla lievästi hapan. Sen tarkoitus on parantaa ihon läpäisevyyttä. Samalla se voi kuitenkin kuivattaa, ärsyttää ja aiheuttaa punoitusta. Kuoriva kasvovesi ei siten sovi kaikille. Ainakin aluksi sitä voisi kokeilla vain muutaman kerran viikossa.  

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Minulle suositeltiin Ultherapy-hoitoa alakasvojen kohentamiseen. Onko se turvallinen menetelmä kasvojenkohotukseen?

Viime vuosikymmenellä on kehitetty monia uusia veitsettömiä kasvojenkohotusmenetelmiä, joilla pyritään kiinteyttämään ihoa ja ihon alla olevia kudoksia ilman leikkauksiin liittyviä riskejä ja pitkää toipumisaikaa. Leikkaukset eivät myöskään paranna ihon kuntoa eivätkä poista ryppyjä ja ihon löystymistä.

Ultherapy perustuu kudosten lämmittämiseen korkeaenergisen kohdennetun ultraäänen avulla (high-energy focused ultrasound, HIFU). Tätä menetelmää käytetään muualla lääketieteessä esimerkiksi syövän etäpesäkkeiden tuhoamiseen. Ulthera lämmittää kohdennetusti syvemmällä ihon alla olevia kudoksia ja sillä voidaan kiinteyttää esimerkiksi leukalinjaa ja kohottaa otsaa. Alkuvaiheessa laitteen käyttöä rajoittivat hoitoon liittyvä kipu ja myöhäisvaikutuksena ilmeni useamman kuukauden kuluttua rasvakudoksen häviämistä. Tämä ei ole sinänsä yllättävää, sillä samaa HIFU menetelmää käytetään korkeammalla energiatasolla myös rasvasolujen tuhoamiseen (ultraääni-lipolyysi). Menetelmä ei ole täysin riskitön.

Itse olen käyttänyt HIFU-menetelmää tämän vuoden alusta lähtien osana eri teknologioita yhdistävää kokonaisvaltaista veitsetöntä kasvojenkohotusta. Tällä tavoin saadaan kustannustehokkaasti kiinteytettyä sekä iho että ihon alla olevat kudokset.

Omien kokemuksiemme mukaan HIFU tuo oikein käytettynä lisäarvoa hoitoon, koska ultraäänellä päästään samaan syvyyteen kuin kasvojenkohotusleikkauksessa. HIFU ei kuitenkaan korvaa ihon muiden kerrosten kiinteytystä eikä ryppyjen tasoitusta. Yksinään käytettyinä HIFU-ultraäänilaitteet ovat parhaimmillaan dekolteen, olkavarsien ja kaksoisleuan kiinteytyksessä. Hoidon kohdentaminen oikeisiin ihokerroksiin vaatii pitkäaikaista kokemusta veitsettömistä kasvojenkohotuksista.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Jos olet menossa kauneuskirurgiseen hoitoon, tarkista vielä nämä.

Kuka hoitaa?

Hoidon tasosta voi varmistua parhaiten menemällä asiakkaaksi suurimmille lääkäriasemille, joissa injektio-, kuorinta- ja laserhoitoja tekevät lääkärit tai hoitoihin koulu­tetut sairaanhoitajat.

Täyteaineita saa lain mukaan toistaiseksi pistää kuka vain. Täyttö- ja kuorintahoitoja tekevät myös jotkut maahantuojien kouluttamat kosmetologit. Halvimman injektion perään lähteminen voi olla vaarallista, sillä pistoksen antajan koulutuksen ja kokemuksen sekä aineen sisällön tarkistaminen on hankalaa.

Tutustu etukäteen paikan nettisivuihin ja mahdollisesti myös klinikkaan. Netin keskustelupalstoilta voi löytyä kommentteja edellisten asiakkaiden tyytyväisyydestä, mutta myös piilomainontaa.

Esteettistä kirurgiaa tekevät kuuluvat kansainväliseen ISAPS:iin ja Suomen Esteettiset Plastiikkakirurgit ry:hyn. Kirurgin pätevyys kannattaa tarkistaa suomenplastiikkakirurgit.fi tai suomenplastiikkakirurgiyhdistys.fi -nettisivujen jäsenluetteloista.

Kosmeettinen tai esteettinen lääkäri (cosmetic/esthetic doctor) ei ole kirurgi eikä plastiikkakirurgi vaan esteettistä koulutusta hankkinut yleislääkäri.

Mitä ruiskutetaan?

Suomen lain mukaan täyteaineet luokitellaan lääkintälaitteiksi eikä lääkkeiksi, jonka vuoksi niitä voi ostaa ja pistää kuka tahansa.

Täyteaineet jaetaan kahteen ryhmään: elimistöstä pois sulaviin sekä pysyviin, eli sulamattomiin aineisiin. Yleisin täyteaine on hyaluronihappo, joka sulaa pois elimistöstä reilussa puolessa vuodessa.

Pahimmassa tapauksessa täyteaineita voi tilata netistä ja ne voivat sisältää mitä tahansa ainetta, joka ei häviä elimistöstä. Ulkomailla hankituista pysyvistä täyteaineista (mm. Dermalive, ArteFill, Artecoll) voi saada vuosien päästä vaikean, kasvot tuhoavan vierasesinereaktion.

Plastiikkakirurgiyhdistys on toivonut injektiohoitojen antamista lääkäreiden käsiin, koska niiden aiheuttamat komplikaatiot voivat olla vakavia.

Lääkärikoulutus auttaa ymmärtämään esimerkiksi sen, miten jotkut täyteaineet reagoivat lääkeaineiden kanssa. Siitä voi aiheutua esimerkiksi allerginen reaktio, joka pahimmassa tapauksessa johtaa hengen­vaaralliseen anafylaktiseen sokkiin.

Mihin suostut?

Tarkista minkälaiseen sopimukseen suostut, sillä hoitajan ja asiakkaan näkemyseroista johtuvia korjaushoitoja ei yleensä tehdä. Joillakin lääkäriasemilla voi olla esimerkiksi takuu rintaimplanteissa. Riippuu firmasta, miten takuu- ja muihin korjausasioihin suhtaudutaan. Niistä kannattaa ottaa selvää.

Klinikoilla hoidot käydään etukäteen läpi sekä kirjallisesti että suullisesti, jotta asiakas tietää, mitä on odotettavissa, eivätkä odotukset ole liian suuret. Ennen toimen­pidettä asiakas yleensä allekirjoittaa suostumuksen hoitoon.

 Kuka korjaa?

Leikkaava lääkäri hoitaa normaalisti myös komplikaatiot, jos ne aiheuttavat terveydellistä haittaa, kuten verenvuotoa tai vaikean kuumeisen infektion.

   Jos toimenpide on tehty ulkomailla, terveydenhoidon julkisella puolella hoidetaan terveyttä uhkaavat komplikaatiot. Vähäisempiä oireita, kuten rintaimplanttien epämukavuutta, ei korjata.

 Mitä maksaa?

Suurempiin plastiikkakirurgisiin operaatioihin kuuluu konsultaatiokäynti, jossa tehdään hoitosuunnitelma ja käydään operaatio läpi yhdessä leikkaavan kirurgin kanssa. Konsultaatiokäynnillä on oma hintansa paikasta ja operaatiosta riippuen. Pienempiin hoitoihin, kuten kevyisiin kuorintoihin, ei erillistä konsultaatiokäyntiä välttämättä tarvita, vaan hoitosuunnitelma käydään läpi hoitotilanteessa.

Klinikkojen nettisivuilla pääset vertailemaan hintoja. Alkaen-hinnat harvoin kattavat koko toimenpiteen, ja vasta kokonaiskustannuksia voi kunnolla verrata.

Kuinka pysyvää?

Esimerkiksi hyaluronihapolla tehty juonteiden täyttöhoidon teho kestää noin vuoden, botoliinitoksiinin vaikutus lakkaa 4—6 kuukauden päästä. Säännöllisen botuliinihoidon jälkeen ryppyjä aiheuttavat lihakset heikentyvät eivätkä palaudu yhtä vahvoiksi kuin aikaisemmin. Tulokset pysyvät toisella myös pidempään kuin toisella, sillä jokaisen iho on yksilöllinen.

Esteettiset hoidot eivät kuitenkaan pysäytä ihon ikääntymistä.

 

Moni haluaa parannella ulkonäköään vähän enemmän kuin mitä kosmetologi voi tehdä. Selvitimme, mistä kevyessä kauneuskirugiassa on kyse.

Kuminaamoiksi kasvonsa kiristäneet julkkikset eivät enää anna todellista kuvaa kauneusklinikkojen asiakaskunnasta. Todennäköisesti operaatiossa on käynyt naapurin tavallisen näköinen nainen tai viereisen konttorin mies, joka tänään vaikutti vähän viimeviikkoista virkeämmältä.

Yksittäisten juonteiden lisäksi huomiota kiinnitetään ihon napakkuuteen ja tasaiseen sävyyn. Näin siksi, että vuosia sitten runsaasti aurinkoa ottaneiden asiakkaiden kasvoilla valovauriot näkyvät tummina pigmenttimuutoksina ja ihon velttoutena.

Kiinnostusta herättävät myös veitsettömät ”kauneusleikkaukset”, joista ei jää arpia.

— Nyt halutaan mieluummin rasvansiirto tai hionta kuin kasvojenkohotus, kertoo plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Hilkka Peltoniemi.

Mutta olipa kauneusoperaatio mikä tahansa, toive on yleensä sama.

— Minulta kysytään jatkuvasti, että eiväthän muut tule huomaamaan, että jotakin on tehty, Hilkka Peltoniemi sanoo.

Esteettisten hoitojen buumi on nyt valtava ja toimenpiteet on tehty houkutteleviksi: niitä mainostetaan nopeudella ja helppoudella. Useimmat

vaativat korkeintaan parin päivän toipumisajan, jos sitäkään.

Kalliidenkaan hoitojen tulokset eivät kuitenkaan ole pysyviä ja niitä on uusittava, jos vaikutusten haluaa kestävän.

Toimenpiteisiin sisältyy myös riskejä. Tekijöiden sekä heidän käyttämiensä aineiden ja laitteiden taso vaihtelee, ja pahimmillaan ulkonäön parannus­yritys voi johtaa pysyviin vaurioihin tai hengenvaaralliseen allergiseen reaktioon. Tekijän taustoja kannattaakin tutkia huolella ja perehtyä hoitoihin ennen kuin antaa kasvonsa tai kehonsa jonkun käsiin.

 

Termit selväksi

Esteettiset hoidot Yleis­käsite injektio-, laite- ja kuorintahoidoille. Joissakin paikoissa näitä kutsutaan nimellä kevytkirurgiset toimenpiteet, vaikka hoidot eivät ole kirurgisia.

Pistos- eli injektiohoidot Ihon alle pistetään joko juonteita täyttäviä aineita, esimerkiksi hyaluronihappoa tai kasvolihasten toiminnan lamauttavaa botuliinitoksiinia.

Plastiikkakirurgia Jaetaan kahteen: Esteettisessä plastiikkakirurgiassa korjataan normaaliksi katsottavia muotovirheitä ja iän tuomia muutoksia terveillä ihmisillä. Yksityiseen terveydenhuoltoon keskittynyttä alaa kutsutaan myös kosmeettiseksi tai kauneuskirurgiaksi.

Rekonstruktiivisen plastiikka­kirurgian tarkoitus on palauttaa ruumiinmuoto ja -osien toiminta mahdollisimman normaaliksi sairauden, vamman tai kehitys­häiriön jäljiltä. Nämä korjaukset tehdään julkisessa terveydenhuollossa sekä yksityisellä puolella.