Jos kukaan ei näe että syön, sitä ei lasketa syömiseksi. Jos syön vain iltaisin, sitä ei lasketa syömiseksi. Jos syön seisten ja hotkien, sitä ei lasketa syömiseksi. Ketä oikeastaan huijaat, kun syöt salaa? Miksi ruoka hävettää?

Syön salaa vain lapsiltani. Se vaatii viekkautta, koska lapset ovat luontaisia herkkupoliiseja, mutta Pikku Kakkosen aikaan he ovat yhä tokkurassa päiväkotipäivästä. Silloin napsin kaapista satunnaiset, pölyttyvät joulukonvehdit. Putsaan komeron turmeluksista, jotta lapseni pelastuisivat hammaspeikoilta. Enkä saa kehiteltyä edes pientä jälkikrapulaa. Onko minulla ongelma? Miksi ihmeessä syömme salaa?

Kyse voi olla harmittomasta tavasta, lievästä ongelmasta tai vakavasta psyykkisestä sairaudesta. Selvää on vain, että lähes kaikki meistä salamutustavat jossain elämänsä vaiheessa.

– Useimmat meistä lipsuvat välillä syömisnormeista, eikä taustalla yleensä ole psyykkistä ongelmaa. Lievimmillään salasyöminen on yhtä vaaraton käyttäytymismuoto kuin se, että joskus tulee katsottua telkkaria liian myöhään, HYKSin lihavuustutkimusyksikön johtaja, professori Aila Rissanen sanoo.

Aina ei siis tarvitse huolestua. Koska rakastan suklaata mutta haluan säilyttää lasteni uskon karkkipäivään, aion jatkaa satunnaista, suloista salaherkutteluani.
Ongelmaksi salasyöminen muuttuu, kun sitä alkaa leimata häpeä. Syömisestä katoaa ilo, piiloherkuttelusta tulee pakonomaista tai ylikilot yllättävät. Pahimmillaan salasyöminen on osa sairaalloista ahmimishäiriötä eli bulimiaa, joka vaatii psykiatrista hoitoa.

Olenko vain nälkäinen?

Ongelmallisen salasyömisen tunnistat syyllisyydestä. Syöt väärään aikaan (öisin) tai väärässä paikassa (autossa ja vessassa). Vääriä asioita (suklaata ja pepperonipizzaa), vääriä määriä (litran jätskiä) tai väärällä tyylillä (yksin ja ahmien). Häpeät jokaista suupalaa. Kun syöt salaa, teet kaiken nurinpäin. Ei ihme että ahdistaa. Salasyöjä voi olla kuka tahansa meistä: isä tai äiti, teini tai mummi, hoikka tai pullea. Kätkemme herkkuja kaikissa elämänvaiheissamme.

– Yleisintä salasyöminen on naisilla, jotka laihduttavat kroonisesti tai jotka ovat selvästi ylipainoisia. He kieltävät ruoan itseltään ja kuvittelevat, että muutkin tuomitsevat heidän syömisensä, Syömishäiriökeskuksen johtaja, psykologi Pia Charpentier sanoo.

Onnellinen lapsi natustaa karkkeja sängyn alla vain siksi, koska tietää, että paljastuminen vie pussin. Masentunut lapsi syö salaa, koska kaipaa syliä.

– Syrjäytyneillä lapsilla on paljon salasyömistä, aivan kuten murrosikäisilläkin. Herkuttelu on nopea tapa kohottaa hetkellisesti mielialaa. Useimmiten salasyöjä käyttääkin ruokaa apeuden karkottamiseen, Aila Rissanen sanoo.

Aina ei tarvita edes apeutta. Yllättävän usein salailukierteen laukaisee nimittäin kiljuva nälkä. Moni salasyöjä pitää itseään suursyömärinä, vaikka saattaakin itse asiassa syödä liian vähän. Ikuinen laihduttaja sinnittelee työpäivänsä banaanin voimalla ja ihmettelee vilpittömästi, kun tahdonvoima ei riitä iltaan asti. Illalla energiavaje on niin kova, että tekee mieli ahmia – ja siihen ei kukaan pysty muiden nähden. Tehokkain hoitokeino salasyömiseen ovatkin täsmälliset ruoka-ajat.

– Moni jättää ruokailuvälit liian pitkiksi. Se on höpsöä taistelua ihmisen fysiologiaa vastaan, Rissanen sanoo.

Kyttäätkö korvapuustiani?

Ai kauhee kun mä tulin ähkyyn! Nyt ei kyllä tartte syödä mitään koko loppuviikolla. Monilla naisilla on polttava tarve korostaa, että heidän vatsalaukkunsa on pikkuruinen ja täyttyy poikkeuksellisen nopeasti – melkein jo pelkästä pullan ajattelemisesta. Miksei nälkä ole naisellista?

– Kulttuuriimme kuuluu, että on naisellista syödä niukasti ja äijämäistä syödä paljon. Sen kuulee jo kahvilajonossa, kun ystävättäret pohtivat ”sorrutaanks yhdessä juustokakkupalaan”. Miehillä on pienempi paine salailuun, Pia Charpentier sanoo.

Herkuttelun paheksunnasta on tullut yleisesti hyväksytty puhetapa, jota harva kritisoi. Charpentierin mukaan osasyy herkkuhäpeään on vanhakantaisessa terveysvalistuksessa, jossa ylipainoiset leimataan koko kansanterveyden uhkiksi.
Kenen katsetta me sitten pelkäämme? Äidin, puolison, terveystietoisen tyttären, ärsyttävän hoikan työkaverin. Jopa tuntemattomien oikeinsyöjien.

– Salasyöjän ylikiloja on kenties kommentoitu rumasti tai hän on kasvanut perheessä, jossa vanhemmat vahtivat toistensa syömistä. Taustalla on useimmiten jokin kokemus, jonka vuoksi hän on alkanut pitää syömistä paheksuttavana, Pia Charpentier sanoo.

Charpentier tuntee paljon ylipainoisia naisia, jotka eivät kehtaa käydä pizzeriassa tai syödä julkisesti pullaa. Lihava nainen on varma, että kahvilan kulmapöydän tuntematon keski-ikäinen mies kyttää herkeämättä, lankeaako rouva korvapuustiin. Salasyöjällä on sitkeä väärinkäsitys, että hänen ruokavalionsa kiinnostaa muita.

– Tosiasiassa kaikkia kiinnostaa vain se ikioma juustokakunsiivu, Charpentier sanoo.

Valitettavasti on niitäkin, jotka todella tarkkailevat muiden kakunsiivuja. Pahimmillaan lähiomaisen kommentit voivat olla osasyy syömishäiriön puhkeamiseen.

– Poliklinikallamme on nykyään yhä enemmän potilaita, joiden ulkonäköä aviomies, äiti tai muu lähiomainen on vahtinut haukan lailla, Aila Rissanen sanoo.

Syönkö salaa itseltäni?

Joskus syöminen on niin salaista, ettet huomaa sitä edes itse.
– Tämä on yleisin salasyömisen muoto, Charpentier sanoo.

Lihot mystisesti vaikket syö liikaa. Tai siis luulet, ettet syö. Kun huijaat itseäsi, et yksinkertaisesti huomaa, mitä kaikkea päivän aikana nielaiset. Itsesi sumuttaminen käy helposti, jos olet kehitellyt sitä tukevia, tiedostamattomia sääntöjä:

Jos syön niin, ettei kukaan näe, sitä ei lasketa syömiseksi. Jos syön seisten enkä ruokapöydän ääressä, sitä ei lasketa syömiseksi. Jos syön vain kylmää ruokaa, sitä ei lasketa syömiseksi. Jos syön vain iltaisin, sitä ei lasketa syömiseksi.
Saatat aidosti kuvitella, ettet ole syönyt päivän aikana mitään, koska olet kieltäytynyt lämpimästä lihapulla-annoksesta. Kun mietit tarkemmin, muistatkin kenties syöneesi kolme pullaa, kaksi lakupussia ja muutaman kylmän pizzanpalan.

Kun syöt itseltäsi salaa, kiellät itseltäsi luvan nautintoon. Et pidä itseäsi niin arvokkaana, että ansaitsisit täyden vatsan ja hyvän omantunnon. Välinpitämättömyys on selviytymiskeino, jonka suojissa unohdat stressisi, sydänsurusi tai ylipainosi. Salailusi huomaat, kun pidät rehellistä ruokapäiväkirjaa.

Aila Rissasen mukaan moni ahmija on arjen sankari, joka hyysää muita ja kieltää itseltään kaiken. Jopa syömisen. Kieltäytymisestä seuraa repsahdus, repsahdusta häpeä ja häpeää salailu. Herkimmin salasyöjäksi ajautuu se, jolla on alttius masennukseen tai tunnetilojen nopeaan vaihteluun.

Tarvitsenko hoitoa?

Piilosyömäriä piinaa paljastumisen pelko. Mitä kamalaa hän kuvittelee tapahtuvan, jos jää nalkkiin? Moni pelkää vain itsensä nolaamista. Paljastumista tyypiksi, joka ei ole sitä miltä näyttää. Joka onkin heikko, säälittävä ja halujensa vietävissä.

– Elämänhallinta on tärkeä osa ihmisten välistä arvostusta. Jos ei hallitse syömistään, menettää kasvonsa muiden edessä, Aila Rissanen sanoo.
Ahmimishäiriöisellä pelissä on koko ihmisarvo. Hän on varma, että jos mässäily paljastuu, muut hylkäävät hänet. Jos hän lihoo, hän on kelvoton, vastenmielinen ja turha.

Bulimiaan eli ahmimishäiriöön kuuluvat salatut ahmimiskohtaukset, valtavien ruokamäärien syöminen ja lihomisen pelko. Ahmimista seuraa ahdistus, jota sairastunut torjuu tyhjentämällä vatsansa oksentamalla, lääkkeillä tai peräruiskeilla. Osa paastoaa tai liikkuu liiallisesti. Noin 1–10 prosenttia nuorista naisista täyttää ahmimishäiriön kriteerit, mutta ajoittaisista bulimiaoireista kärsii jopa 20–40 prosenttia naisopiskelijoista.

Yleensä sairauden laukaisee raju laihdutusyritys. Miehiä hoitoon hakeutuvista bulimiapotilaista on alle kymmenesosa, ja lievää ahmimishäiriötä sairastavia miehiä on reilu kolmasosa naisten määrästä.

Oli kyse siis kevyen sarjan piilonapostelusta tai sairaudesta, naiset jyräävät.
– Tilanne on tosin tasa-arvoistumassa. Miestenkin syömishäiriöt ovat lisääntyneet eikä miesten hodareitten syömistä enää ihailla kuten ennen, Aila Rissanen sanoo.

Lue lisää Syömishäiriöt-teemasta

Näin eroon
salasyömisestä

  1. Tarkista, syötkö päivän aikana tarpeeksi usein. Unohda ruokamäärät ja kirjaa ylös vain mihin aikaan syöt. Jos ateriavälisi venyvät yli neljän tunnin mittaisiksi tai jos jätät lounaan väliin joka päivä, salasyömisesi syynä saattaa olla nälkä. Kokeile mitä tapahtuu, kun otat käyttöön täsmälliset ruoka-ajat.
  2. Ennen kuin mietit miksi syöt salaa, mieti mitä syöt salaa. Kun kirjaat ylös mitä käytännössä teet, keksit myös vaihtoehtoisia toimintamalleja. Muistele päivää, jolloin viimeksi söit salaa. Mitä tapahtui? Mitä söit päivän mittaan? Millaisia määriä söit? Mitä teit juuri ennen kuin syömishimo iski, mitä teit sen jälkeen? Miten muuten voisit toimia?
  3. Onko salasyöminen sinulle vain rutiininomainen tottumus vai tunteellinen tapa? Miltä sinusta tuntuu ennen kuin alat syödä? Oletko väsynyt, nälkäinen, pelokas, yksinäinen vai kyllästynyt? Kaipaatko kaveria, päiväunia vai sittenkin ruokaa? Jos piilotat herkkujasi vain tietyn ihmisen kommenttien vuoksi, mieti kumman ongelmasta on kyse – sinun vai hänen?
  4. Pidä itsellesi suklaakoulu. Päätä, että saat syödä suklaata joka ainut ilta – mutta vain kaksi palaa. Tunge loput levystä komeroon. Jos mielesi tekee lisää, soita kaverillesi ja tilitä suklaanhimosi hänelle.
  5. Mieti mitä tapahtuisi, jos alkaisit syödä julkisesti. Ahdistuisitko sittenkään? Muuttuisiko muiden käsitys sinusta mitenkään? Jos lopettaisit salasyömisen, löytäisitkö kenties aikaa ja energiaa johonkin mukavampaan, unohtuneeseen harrastukseen? Järjestä itsellesi hauskaa ruokaseuraa ja kokeile, miltä se saa ruoan maistumaan.

Toisila kilot karisevat lenkkipolulla helpommin kuin toisilla, mutta kaikkien kunto nousee.

Geeneillä on vaikutusta siihen, kuinka helposti kilot karisevat lenkkipolulla.

Yksi pääsee liikakiloista pikavauhtia, toinen tarvitsee samaan tulokseen tuplamäärän treeniä.

Tutkijat ovat viime vuosina löytäneet useita geenejä, jotka määräävät, miten elimistö reagoi liikuntaan. Geenit säätelevät muun muassa sitä, kuinka hanakasti keho pitää kiinni rasvavarastoistaan ja käyttää hiilihydraatteja polttoaineena. Geenit vaikuttavat jopa siihen, palaako rasva kevyellä hölkkäilyllä vai vasta kovalla treenillä.

Tulevaisuudessa yksilölliset, geeniperimän mukaan sovitetut liikuntaohjelmat voivat olla arkipäivää. Tällä hetkellä geenien mutkikas yhteisvaikutus on vielä pitkälti hämärän peitossa. Varmaa on, että liikunta auttaa tiputtamaan painoa, vaikka geenit eivät olisi otolliset.

Tehokkainta on vaihdella lajeja monipuolisesti ja kehittää tasaisesti kestävyyttä, lihasvoimaa, liikkuvuutta ja kehonhallintaa.

 

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikunta-lääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

 

Mene ulos!

Suuntaa ulos reippailemaan aina kun mahdollista. Sama treeni tuntuu ulkona kevyemmältä kuin sisätiloissa.

Oman kehonpainon liikuttelu vaihtelevassa, epätasaisessa maastossa kuluttaa tehokkaasti energiaa.

Jo luonto itsessään auttaa painonhallinnassa, sillä vehreät maisemat laskevat stressitasoja.

oon 77v

Geenit määräävät, miten liikunta puree kiloihin

Enpä usko että useisiin puree ihmedietit. Itse olen laihduttanut yli 10 kertaa. 6-12 kg kerrallaan. Joka kerta on tahtonut jääda kilo edellisestä minimipainosta. Ruokavalioni on maukas, vähäkalorinen ja vähilarinen. En kuitenkaan laske hilareita. Teen ruoan itse, pakastimeen, se on broileria, perunaa, keittojuureksia, mausteita. Syö kerralla 200 kaloria ja tärkeintä eka ruoka vasta kun on hieman nälkä, yleisimmin iltapäivällä, joskus aamullakin. Juon ruokailujen välissä vettä. Nukun 21-05...
Lue kommentti

Kuulostaa ristiriitaiselta, mutta kannattaa lukea perustelut, miksi näin on.

Säännöllinen liikunta auttaa karistamaan kilot ja pitämään ne poissa. Vaikka laihtuminen polttaa aina sekä rasvaa että lihaksia, aktiivisilla liikkujilla rasvaa palaa suhteessa enemmän ja lihakset säästyvät. Kuntoilu puree erityisen hyvin haitalliseen sisäelinrasvaan, joka altistaa muun muassa kakkostyypin diabetekselle.

Tutkimusten mukaan pysyvimmin laihtuvat ne, jotka keventävät ruokavaliota ja lisäävät liikuntaa samaan aikaan.

Pelkällä reippailulla on hankalaa kerryttää riittävää kalorivajetta, ja syömällä se on sitäkin helpompaa saada takaisin: yhdellä munkilla kuittaa helposti parilla tanssitunnilla kuluneen energian.

Liikunta on ennen kaikkea painonhallinta-, ei laihdutuskeino. Kohtuullisesti kuormittava kuntoilu parantaa unta, hillitsee ruokahalua, kohottaa mielialaa ja lisää tyytyväisyyttä omaan kehoon. Kun mieli virkistyy ja elämänhallinta paranee, on helpompi syödä terveellisesti ja pysyä aktiivisena pitkin päivää.

Miksi treenaus voi nostaa painoa?

Kova liikunta voi kerryttää lihaksiin nestettä ja nostaa vaakalukemia hetkellisesti.

Kova harjoittelu aiheuttaa lihaksiin pieniä repeämiä. Kun keho alkaa korjata vaurioita, lihaksiin pakkautuu tulehdusta parantavia aineita ja nestettä.

Vaakalukemat saattavat hetkellisesti kivuta muutaman kilon. Tilanne kuitenkin tasaantuu yleensä viimeistään parin kuukauden jälkeen.

Myös lihasmassan kertyminen voi nostaa vaakalukemia. Lihas kasvaa kuitenkin hitaasti kuukausien saatossa. Aloittelija voi kerryttää tyypillisesti noin puoli kiloa lihasmassaa kuukaudessa säännöllisellä voimaharjoittelulla, kolme kiloa vuodessa on varsinkin naiselle jo kova saavutus.

Paino vaihtelee myös vuorokaudenajan mukaan. Vaakaa realistisemman kuvan laihtumisesta antaa mittanauha. Kokeile ensin treenata kuukausi ja vertaile lukemia vasta sitten. Jos kilot jatkavat kertymistään, on syytä tarkistaa ruokavalio.

 

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikunta-lääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

oon 77v

Liikunta laihduttaa, vaikka treeni voi nostaa painoa

"Kova harjoittelu aiheuttaa lihaksiin pieniä repeämiä." Tuossa se on selvästi sanottu. Aiheuttaa repeämiä ja aiheuttaa pieniä arpia. Minä en ole yhtään koskaan harrastanut mitään liikuntaa, vain arkiliikuntaa, kauppaan ja kavereille 1,5 km. Kaikki muu autolla. Pidin pientä kodinkonekauppaa ensin yksin, sitten perheeni kanssa. Asuin kaupan yläkerrassa. Olen täysin terve, voin nukkua koko yön vaihtamatta asentoa ja tietysti en koskaan heräile. Kaikki paikat kuten kolmekymppisellä, saan vielä...
Lue kommentti

Kuusi vuotta sitten Heidi Suntinen oli 28 kiloa lihavampi ja aina väsynyt. Selästä oli leikattu välilevyn pullistuma, eikä hän juuri harrastanut liikuntaa. Nykyään treenikassi kulkee aina mukana.

Heidi Suntinen, 46, heittää treenikassin auton takapenkille ja ajaa töihin Lahden keskustaan Ammattiliitto Pron toimistoon. Edessä on kiireinen työpäivä, sillä työ jäsenten edunvalvojana tarkoittaa yleensä ongelmien ratkomista ja matkustelua.

— Päätän päivän aikana, menenkö suoraan töistä salille. Jos on stressiä tai jos olen onnistunut työssäni, menen salille. Se on nykyään minulle sekä palkinto että tunteiden nollauspaikka. Ennen olisin syönyt koko illan kotona, sanoo Heidi.

Kuusi vuotta sitten Heidi oli 28 kiloa lihavampi ja aina väsynyt. Selästä oli leikattu välilevyn pullistuma, eikä hän juuri harrastanut liikuntaa.

Vaatteet piti ostaa erikoisliikkeestä ja ne olivat kokoa 52. Nykyään Heidi solahtaa kevyesti 44-kokoisiin housuihin.

— Ennen söin illalla niin paljon, että nukahdin sohvalle. Olo oli kuin krapulassa. Jos nyt nukahdan sohvalle, se johtuu liikunnasta.

Syyllisyys sai syömään

Ensimmäisen kerran Heidi alkoi laihduttaa 25-vuotiaana. Silloin painoa putosi 18 kiloa Painonvartijoiden avulla.

— Ainoa motiivini laihtua oli häämekko.

Siihen aikaan Heidi työskenteli ravintola-alalla ja yrittäjänä. Työajat olivat epäsäännölliset, samoin syöminen.

Heidi tuli heti häiden jälkeen raskaaksi, ja kun esikoinen syntyi, arki ei ollut sellaista kuin hän oli kuvitellut. Vauva valvotti ja itki paljon.

— Tuntui, että vauva vei minuuteni. Koin tunteesta syyllisyyttä, ja kun sain hänet vihdoin nukkumaan, aloin syödä. Mikään ei kiinnostanut minua.

Silloin ei puhuttu synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, mutta uskon, että sairastuin siihen.

Ensimmäisestä raskaudesta jäi runsaasti kiloja, joista Heidi ei päässyt eroon. Kolme vuotta myöhemmin hän alkoi odottaa toista lasta. Alkuraskaus meni oksentaessa ja Heidi joutui sairaalaan. Kiloja lähti kahdeksan, mutta ne tulivat moninkertaisina takaisin loppuraskauden aikana.

— Kuopuksen syntymän jälkeen painoni oli suunnilleen samassa kuin ensimmäisen raskauden alussa. Toinenkin lapsi kärsi kroonisista korvatulehduksista ja koin, että olen huono äiti, koska en saanut nukuttua enkä jaksanut olla läsnä lapsilleni. Niinpä söin koko ajan.

Heidi oli viisi vuotta lasten kanssa kotona. Hän kokkasi itse ruoat, ja jos lapset eivät syöneet kaikkea, Heidi söi heidänkin ruokansa. Ja paino nousi.

Halvaus vei leikkaukseen

Kun kuopus oli kaksivuotias, Heidi palasi työelämään. Kolme vuotta kului kaupanmyyjänä.

— Silloin olin aika hyvässä kunnossa, koska työ oli fyysistä. Seuraavassa paikassa tein pelkkää istumatyötä ja silloin alkoivat selkäongelmat. Sain ensimmäisen välilevyn pullistuman.

Heidi jäi selän takia pitkälle sairauslomalle. Jatkuvat hermokivut masensivat ja hän lääkitsi masennusta ruoalla. Selkäkivut yltyivät niin, että 2005
vasemmasta jalasta lähti tunto. Halvaus oli alkanut.

— Halvaus oli viimeinen niitti. Pääsin heti leikkaukseen, jossa nikaman välistä poistettiin hyytelöä. Muistan, kuinka hienoa oli herätä leikkauksesta ja kipu oli poissa.

Sairausloman jälkeen Heidi jatkoi merkonomiopintojaan. Hän aloitti vanhan uintiharrastuksen uudestaan sekä teki koiran kanssa pitkiä lenkkejä.

Seuraavana vuonna Heidi valittiin työpaikassaan pääluottamusmieheksi. Työ oli vaativaa, kiireistä, epäsäännöllistä ja stressaavaa. Matkapäiviä tuli runsaasti.

— Aloin taas kompensoida epävarmaa oloa syömällä. Siinä vaiheessa tilanne lähti totaalisesti käsistä. Lihoin parissa vuodessa 25 kiloa. Tajusin, että minun on pakko tehdä jotain keholleni. Enkä missään nimessä halunnut enää uutta selkäkipua.

Valokuva herätti

Meni vielä kolme vuotta ennen kuin päätös elämäntaparemontista kypsyi. Vuoden 2009 alussa Heidi vaihtoi taas työtä ja ryhtyi ammattiyhdistysliikkeen edunvalvojaksi. Tilaisuuksia ja juhlia oli usein ja niissä syötiin ja juotiin hyvin. Heinäkuussa 40-vuotisjuhlien jälkeen Heidi katsoi valokuvaa, joka hänestä oli juhlissa otettu. Kuva pysäytti.

— Ihan kuin kasvoihini oli pumpattu ilmaa. Olin kuvassa surkea ja sisäänpäin kääntynyt. Tajusin, että olin jossain vaiheessa hukannut itseni ja halun huolehtia itsestäni.

Ensin Heidi kääriytyi itsesääliin ja mietti elämäänsä taaksepäin. Eniten harmitti se, kuinka hän oli antanut itsensä lihoa selkäleikkauksen jälkeen.

Työkaveri suositteli Xtravaganza-painonhallintaohjelmaa, jossa painoa pudotetaan ruokavalion ja liikunnan avulla.

— Minulla oli siinä vaiheessa 45 kiloa ylipainoa. Kun menin ohjelman aloitukseen marraskuussa 2009, siellä piti mennä vaa’alle. Hävetti ihan kauheasti, kun näin oman painoni. Se näytti 123 kiloa.

Ohjaaja osasi kuitenkin kysyä viisaasti, että kuinka paljon Heidi halusi painaa ja mikä on hänen tavoitteensa. Pikkuhiljaa häpeän tunne väheni.

Suu kiinni teipillä

Heidi asetti ensitavoitteeksi 20 kilon pudotuksen ja ryhtyi täysillä urakkaan. Hän söi kahdeksan viikkoa pelkkiä pussikeittoja. Painoa putosi 18 kiloa.

Täysvauhdin jälkeen hän aloitti terveellisen, lautasmallilla toteutettavan ruokavalion.

— Keittoja oli yllättävän helppo syödä, koska ei ollut vaihtoehtoja, vain kolme pussia päivässä. Mutta perheelle oli vaikeaa laittaa ruokaa, kun ei saanut kokkaillessa napostella. Niinpä laitoin suun eteen ilmastointiteippiä, et¬ten olisi automaattisesti laittanut ruokaa suuhuni.

Seuraavaksi ohjelmaan tuli liikunta. Heidille tehtiin henkilökohtainen kuntosaliohjelma.

— Muutosvastarintani oli suuri. Kitisin kaikissa laitteissa ja jälkeenpäin ajateltuna olin muutenkin vetelä. Toisaalta se oli ymmärrettävää, koska en ollut aiemmin liikkunut tavoitteellisesti.

Kolmen kuukauden jälkeen painoa oli pudonnut jo 22 kiloa eli yli tavoitteen. Keho oli muuttunut niin, että vanhoja vaatteita piti heittää pois.

— Vaatteiden pois heittäminen oli terapeuttista ja konkreettista luopumista vanhasta. Yhdet housut säilytin, ja niitä olen joskus katsellut ja miettinyt, että ei voi olla totta, kuinka lihava olin.

Suhde ruokaan muuttui

Perhe ja muut läheiset huomasivat myös muutoksen. Aluksi kehut tuntuivat hienolta. Pian ulkomuodon kommentointi alkoi kuitenkin rasittaa.

— Itselleni ensimmäiset 15 kiloa olivat pelkkää ulkonäön muutosta. Ulkoinen olemus määritteli minua ja silloin tuntui hienolta, kun ihmiset sanoivat, että vau, kun olet laihtunut. Sen jälkeen terveysnäkökulma tuli tärkeämmäksi. Nykyään ärsyttää, kun ihmiset sanovat, että kauhea, kun sä olet laihtunut. Jotkut jopa sanovat, että älä nyt enää laihduta. Se tuntuu kamalalta.

Syksyllä 2010, kun Heidi oli laihtunut 25 kiloa, selkään tuli kaksi uutta välilevyn pullistumaa.

— Konttasin kaksi viikkoa kotona, koska kipu oli niin kauhea. Ajattelin, että pitää laihduttaa lisää, joten pidin taas viisi viikkoa pussikeittokuuria. Sairausloman aikana kuitenkin huomasin muutoksen suhtautumisessa ruokaan. Vaikeuksista huolimatta ei tehnyt mieli syödä. Se oli tärkeä huomio.

Heidi on joutunut opettelemaan uudenlaisen suhtautumisen ravintoon. Säännölliset ruoka-ajat ovat tärkeitä. Nykyään hän myös katsoo tarkkaan, mitä lautaselleen laittaa. Huonot hiilihydraatit ovat jääneet ja tilalle on tullut proteiinia, kasviksia ja pitkäkestoisia hiilihydraatteja.

— Ennen elin syödäkseni. Nykyään syön elääkseni. Aamiaisessa on vielä petraamista, sillä en usein syö aamulla tarpeeksi, mutta muuten ruoka-ajat ovat hyvin hallussa. Ennen halusin olla yksin ruoan kanssa. Se oli sellainen kaveri, joka ei arvostellut.

Repsahdus ei romuta

Vaikka välillä on tullut repsahduksia, lähinnä kesälomilla, nykyään Heidi suhtautuu sortumisiin armollisesti. Muutaman kilon lihominen ei kaada, vaan arkena palataan taas terveellisen ravinnon ja liikunnan pariin.

Heidi käy kuntosalilla kolme kertaa  viikossa ja uimassa kaksi kertaa. Lisäksi hän tekee koiriensa Paavon ja Pepin kanssa joka päivä tunnin lenkin.

— Perhe on tukenut ihanasti. Poika sanoi kerran, että äiti, sä pystyt mihin tahansa. Kerran, kun oli epätoivon hetki, mies kaivoi jättihousut esiin ja sanoi, että katso nyt, kuinka paljon olet laihtunut.

Nykyään Heidi on energinen ja täynnä intoa työssä sekä vapaa-ajalla. Työpäivät venyvät usein pitkiksi, mutta Heidi osaa purkaa stressin liikuntaan.

— Aina, kun menen salille, ylitän itseni. Se euforian tunne on mahtava. En katso enää kiloja, vaan haen kokonaisvaltaista hyvän olon tunnetta. Tämä elämäntaparemontti on pelastanut minut. Luotan, etten enää koskaan palaa entiseen elämäntapaan.

Keho kevenee, pysyykö mieli perässä?

Laihduttajalle kehonkuvan muutos voi olla rankkaa. Laihtuminen näkyy ja muut kommentoivat sitä.

– Se voi olla loukkaavaakin. Kun itse alkaa sopeutua muutokseen, muut muistuttavat laihtumisesta. Sillä tavalla lihavan imago pysyy yllä. Jossain vaiheessa alkaa tuntua, että mitä laihtumiseni sulle kuuluu, sanoo psykologi Katarina Meskanen.

– Laihduttajat sanovat, että laihtumisen kautta tulee näkyväksi, mutta silti muut eivät huomaa laihduttajan persoonaa. Tuntuu, että on huomattu vain kilojen kautta.

Elämäntaparemontissa itsevarmuus yleensä lisääntyy ja ihminen alkaa tiedostaa oikeuksiaan. Se saattaa aiheuttaa hämminkiä ympäristössä ja ihmissuhteissa.

– Kun ryhtyy laihduttamaan, ei voi enää piiloutua ylipainon ja syömisen taakse. Laihduttaja joutuu kohtaamaan uudella tavalla vaikeita tunteita ja ajatuksia. Vaikka paino-ongelma pienenee, sen taustalla olevat ongelmat eivät poistukaan. Tämä on monelle vaikea paikka. Mieli ikään kuin laahaa laihduttamisen perässä.

– Jos on vuosikausia välttänyt katsomasta itseään, ei tunne omaa kokoaan. Sitten keho alkaakin nopeasti muuttua. Se vaatii totuttelua.

Tunnesyömisen syy on harvoin nälkä. Yleisemmin syödään, koska halutaan turruttaa oloa. Tunteet syömisen taustalla pitäisi pystyä käsittelemään, ettei ahmiminen ala uudestaan.

– Ellei niitä itse pysty ratkomaan, terapia on hyvä vaihtoehto, Meskanen sanoo.

Kun lihavuus on ollut suuri osa identiteettiä, on vaikea kasvun paikka rakentaa uusi identiteetti ilman kiloja.

– Suosittelen, että elämäntaparemontti tehtäisiin maltillisesti ja hitaasti, jotta mieli pysyy perässä. Ensin kannattaa opetella syömään tarpeeksi usein ja riittävästi ja vasta sitten alkaa tehdä hienosäätöä elämäntavoissa. Kukaan ei ahmi turhaan, vaan taustalla on fysiologisia tai psykologisia syitä. Ne pitäisi selvittää ensin.

Syöminen alkaa olla silloin ongelma, kun sen kokee esimerkiksi ainoaksi omaksi hetkeksi. Kun on väsynyt, ei jaksa lähteä lenkille vaan on helpompi syödä ja käpertyä sohvan nurkkaan. Siitä saa hetkellisen nuijanukutuksen eikä tarvitse ajatella ongelmia.

Meskanen suosittelee ahmimisen tilalle maltillista liikuntaa. Se on kehon oma mielialalääke, joka tasaa stressitilaa. Syömisen voi toki vaihtaa muuhunkin harrastukseen, josta nauttii. Mukavan tekemisen löytäminen on tärkeää siksikin, ettei tyhjyyden tunne iske, kun laihduttaja on maalinsa saavuttanut.

Asiantuntija: Katarina Meskanen, psykologi, HYKSin syömishäiriöklinikka

Voisiko painoaan hallita palelemalla? Kyllä, sanoo tutkijatohtori Kirsi A. Virtanen, joka on sukeltanut syvälle ruskeaan rasvaan.

Ruskea rasva on ihmeellistä, lämpöä tuottavaa kudosta, jota aikuisella on kaulan alla noin 60 grammaa mutta vauvalla paljon enemmän. Sen tehtävänä on pitää vielä liikkumaton lapsi lämpimänä.

Aikuisellakin tuo mitätön määrä ruskeaa rasvaa pystyy vuodessa polttamaan lämmöksi kolme neljä kiloa läskiä eli valkoista rasvaa. Jos se toimisi vielä aktiivisemmin, lihavuusongelma olisi ratkaistu.

Lääketieteen tohtori Kirsi A. Virtasen tutkimusryhmä on  kuvannut Turun PET-keskuksessa ruskean rasvan energiankulutusta.

– Siihen vaikuttaa ympäristön lämpötila. Esimerkiksi avantouimarit tuntevat voivansa hyvin, he eivät kärsi infektioista yhtä paljon kuin muut ja heillä on harvoin paino-ongelmia, Virtanen kertoo.

Tosin jos liikapainoa on kymmeniä kiloja, laihdutusmekanismi yskii.

– Valkoinen rasva toimii tehokkaana eristeenä, joka estää ruskean rasvan toimintaa vaikka ympärillä viilenisikin.

Lääketeollisuus näkee myös ruskean rasvan mahdollisuudet, ja se on kehittänytkin lääkemolekyylejä, jotka vauhdittavat rasvan palamista. Ne eivät kuitenkaan ole toimineet kunnolla ihmiskehossa.

Rasvaa polttavaa tablettia odotellessa voi kokeilla tutkijan omaa konstia.

– Kuljen kevyemmin puettuna talvella ja käyn avannossa aina kun mahdollista. Tämä on toki vähän kaksipiippuinen juttu: itseään ei kannata kylmettää, kun on viruksia liikkeellä, mutta toisaalta pieni palelu pitää vireänä ja ehkä elimistökin tuottaa lämpöä tehokkaammin, Kirsi A. Virtanen sanoo.