Vaikka kiloja on kerätty kauan ja hartaasti, niistä haluaisi eroon hetkessä. Oikoteitä ei kuitenkaan ole, vain hidas painonpudotus johtaa pysyviin tuloksiin. Vauhdikas alku voi kannustaa jatkamaan hoikempaa elämää. Kokeile laihdutusprofessorin tehostarttia.

Ylimääräisillä kiloilla on kiusallinen tapa ilmaantua kroppaan kuin varkain. Missä välissä uumani katosi mahamakkaroiden alle, moni meistä ihmettelee – ja haluaa laardistaan eroon heti huomenna. Avuksi otetaan supertehopikamegadieetti, jota ryyditetään luultavasti herkkulakolla tai laihtumista tukevin ihmekapselein.

Aluksi paino tuntuukin katoavan mukavaa tahtia, mutta kun dieetti lopahtaa ja huutava nälkä pakottaa iltasyömingeille jääkaapille, kilot pamahtavat äkkiä takaisin.

Mikä meni vikaan taas kerran ja miksi ihmedieeteillä kadotetut kilot eivät oikeasti katoa, professori ja HYKSin lihavuustutkimusyksikön johtaja Aila Rissanen?

– Painon pudottaminen tehodieetin avulla tuntuu laihduttajasta aluksi palkitsevalta. On hirveän kivaa, että paino ensi alkuun putoaa reippaasti. Näin tapahtuu siksi, että ruokavalio niukkenee ja elimistö käyttää maksaan ja lihaksiin kertyneet sokerivarastot eli glykogeenin loppuun, Rissanen pohjustaa.

Yhteen glykogeenigrammaan on sitoutunut vettä noin kolme grammaa, joten paino saattaa tehodieetin ensimmäisen viikon aikana pudota jopa muutaman kilon. Elimistö siis menettää laihdutuskuurin alussa pääasiassa pelkkää vettä ja hiilihydraatteja. Rasvaa ”palaa”, surullista kyllä, paljon vähemmän kuin painonpudotusvauhdista saattaisi luulla.

Pikadieetti palkitsee heti

Tehostartista ei taida olla mitään hyötyä lisäkilojaan tuskailevalle hoikistujalle?

– No ei nyt välttämättä aivan niinkään. Pika-alun hyöty voi olla psyykkinen. Ensimmäisten kilojen katoaminen antaa mukavan olon ja moni tuntee hoikistuneensa juuri sieltä pahimmasta paikasta, eli vyötärön seutuvilta.

Vaikka poistuneet kilot ovat pääosin muuta kuin rasvaa, keventynyt olo on monesti omiaan kannustamaan painonpudottajaa eteenpäin. Jos ihminen on päättänyt muuttaa elintapojaan pysyvästi, tehostartti saattaa olla juuri se alkubonus, jota laihduttaja kaipaa.

Professorin mukaan ei kuitenkaan ole yhtään tieteellistä tutkimusta siitä, että teho-alku johtaisi hitaampaa painonlaskua pysyvämpiin tuloksiin, oikeastaan päinvastoin.

– Tehoalun helppous on sen yksinkertaisuudessa. On selkeää noudattaa tiettyä ruokavaliota jonkin aikaa. Useimmiten vain käy niin, että startti jää startiksi, kun ihminen uuvahtaa. Kukapa yksipuolista ruokavaliota pitkään jaksaisikaan.

Yleisimpiä laihdutustarinoita ovat pari kolme viikkoa kestäneet yritykset, joissa painonpudotus alun jälkeen pysähtyy ja paino alkaa taas nousta. Rissasen mukaan ikävintä näissä tarinoissa on se, että painonpudottaja ottaa takapakit karvaana pettymyksenä ja osoituksena luonteensa heikkoudesta – ja jättää leikin kesken.

– Kun on jo ehditty tuudittautua siihen, että laihduttaminenhan on helppoa – mitä se ei todellakaan ole. Painonpudotuksessa, jos missä, pätee sananlasku hitaasti hyvä tulee.

Rasvanpolttajien sukua?

Kerrataanpa vielä painonpudotuksen alkeismatematiikkaa: missä vaiheessa se rasva alkoikaan kulua ja mikä osuus oli vettä ja muuta ainesta?

– Pikadieettien ensimmäisten päivien aikana käytetään yleensä elimistön glykogeenivarasto loppuun ja sen jälkeen alkaa rasvanpoltto. Jos painonlasku on ensimmäisinä päivinä 500 grammaa, siitä vain noin 50 grammaa on rasvakudosta.

Rissanen huomauttaa, että elimistön energiavajeen pitää olla mieluiten pitkällinen, ennen kuin rasva niin sanotusti lähtee liikkeelle ja todellinen hoikistuminen alkaa. Se millä vauhdilla kukin kaventuu, riippuu puolestaan lähtöpainosta ja perimästä.

– Eri ihmisten elimistöt ottavat rasvavarastojaan käyttöön erilaisella hanakkuudella. Osa meistä on sellaisia, että energiaa irtoaa enemmän lihaksista kuin rasvasta. Jotkut taas ovat varsinaisia rasvanpolttajia.

Laihtuminen hidastuu aina

Niin tai näin, jokaiselle painonpudottajalle liikunta tekee superhyvää. Liikunta suosii etenkin niitä huono-onnisempia, joiden elimistöt ovat huonosti rasvanpolttoon kykeneviä. Heille alkujaan hidas painonpudotus, korkeintaan 250 grammaa viikossa, on parempi vaihtoehto kuin räväkinkään pika-alku.

– Kun ihminen saa ruoastaan vähemmän energiaa kuin tarvitsisi, elimistö käynnistää suuren määrän erilaisia sopeutumismekanismeja. Niiden tarkoituksena on suojata elimistöä energiahäviöltä ja siksi painonlasku aikaa myöten hidastuu. Jos on vähän väliä laihduteltu ja palattu entiseen, käy niin, että elimistö tulee käyttäneeksi nimenomaan rasvatonta kudosta.

Painonpudotuksessa menetetään rasvaa keskimäärin 2/3, loppu on lihasta ja luuta. Jotkut menettävät muita enemmän lihasta, mutta kuka, sitä ei ulkoapäin voi nähdä.

– Moneen kertaan laihduttaneet ovat muokanneet elimistönsä koostumuksen sellaiseksi, että siinä on paljon rasvaa suhteessa luuhun ja lihakseen. Heille laihtuminen on paljon hankalampaa kuin niille, joilla elimistön koostumus on terve.

Ei liian yksipuolista ruokaa

Jojottelun ja dieettipoukkoilun seurauksena takaisin saapuu pääosin rasvaa. Tylsä juttu ylipainoiselle, muttei nykytiedon mukaan kuitenkaan terveydelle vaarallista.

– Ihminen on niin hienosti rakennettu olento, että elimistö pystyy varastoimaan yleensä hyvin useimpia ravintoaineita. Dieettien vaikutukset terveyteen ovat aika vähäiset, jos sitä noudatetaan vain parista viikosta enintään kuukauteen. Useimmat myös muistavat täydentää yksipuolista ravintoa monivitamiinitabletilla.

Yksipuoliselle ruokavaliolle ei pidä lähteä, jos on sairas tai valmiiksi huonossa ravitsemustilassa. Rissanen kertoo lääkäriurallaan nähneensä laihduttajia, jotka ovat menettäneet hyvin paljon lihasta ja luuta kärsittyään vakavasta proteiinipuutostilasta. Niitäkin on, jotka ovat runsaan alkoholinkäytön ja tehodieetin yhdistelmällä onnistuneet aiheuttamaan itselleen B-vitamiinin puutteen.

– Tehodieetti omiaan luomaan tilanteen, jossa laihtuminen on vastaisuudessa entistä hankalampaa. Jojottelu on yleensäkin merkki siitä, että painolla on taipumusta nousta.

Professorin tehostartti

Jos kuitenkin haluaa tehostartin painonhallintaprojektinsa pontimeksi, on tärkeää varmistaa dieetin aikana ravintoaineiden saatavuus.

Professori Aila Rissanen suosittelee ensiksi karsimaan pois pelkät energianlähteet, kuten ylimääräiset sokerit, alkoholin ja tyydyttyneen rasvan.

Jos ruokavaliota haluaa vielä sen jälkeen muuttaa laihtumista tukevaan suuntaan, kannattaa lisätä proteiinin osuutta, kuten kalaa ja vähärasvaista vaaleaa lihaa.

–Suositeltavinta on normaali ja hyviä rasvahappoja sisältävä ruokavalio, paitsi että hoikistujan ruokavaliossa proteiinien osuus saa vähän nousta. Puolet päivän kokonaisannoksesta on hyvä olla vihanneksia ja marjoja, jonkin verran voi mukana olla hedelmiä.

Ruokaa aamuun ja päivään

Aila Rissanen muistuttaa, etteivät elintavat synny tai muutu sattumalta. Oman elämäntyylin tarkistus – juuri sen, joka on ylläpitänyt ylipainoa – on ensimmäinen askel kohti pysyvää kilojen karistusta.

– Usein energian saanti painottuu pullukoilla väärin eli päivän mittaan syödään vähemmän, kun taas illalla väsyneenä ja nälkäisenä herkutellaan oikein olan takaa. Ja kun illalla syö ja juo runsaasti, ei jaksa lähteä liikkumaan.

Professori kertoo käsitteestä täsmäsyöminen: elimistö toimii parhaiten, jos se saa energiaa suhteellisen säännöllisin neljän tunnin välein. Käytännössä aamu- ja päiväpuolelle painottuva ruokailu johtaa siihen, että iltasyöminen vähenee ja toiminta usein lisääntyy.

Tilaa kasviksille

Meillä kaikilla olisi luultavasti toivomisen varaa kasvisten käytössä.

– Näytän usein omille potilailleni puolen kilon vihannespussia ja sanon, että tässä on suunnilleen se määrä, minkä verran vihanneksia ja hedelmiä pitäisi jokaisen päivässä syödä. Useimmat katsovat pussia ällistyneenä, että ihanko totta: eihän sitä paljon muuta tarvitsisikaan.

Rissanen kuitenkin kehottaa pussivertauksen ohessa välttämään kaikenlaista mustavalkoisuutta, myös elintapamuutoksissa. Äkkikäännöksillä on yleensä taipumus johtaa harhaan.

– Ei edes kannata lähteä siitä, että laihdutustuloksen pitäisi olla näkyvissä kahden viikon kuluttua. Mieluummin vasta kahden vuoden! Olisi järkevää opetella tekemään sellaista, jota pystyy tekemään pitkään. Kuponkiuutisten tarinat kymmenestä kilosta kuukaudessa voi unohtaa.

Takaisin lautasmalliin

Muutaman viikon tehodieetti on ehkä jo takana, mutta miten siirtyä siitä normaalin syömiseen ilman, että paino alkaa nousta. Professori Rissasen neuvomalla polulla tulee vastaan paljon kasviksia, runsaasti proteiinia ja lautasmalli.

– Lautasmallin mukaan neljännes lautasesta koostuu lihasta tai kalasta, puoli lautasellista vihanneksista tai juureksista ja loppuneljännes perunasta, täysjyväriisistä tai -pastasta. Välipalaksi nautitaan marjoja ja hedelmiä.

Siirtyminen dieetistä normaaliin syömiseen on siten siirtymistä yleisiin ravitsemussuosituksiin. Vaan miksi dieetin jälkeen niin helposti repsahdetaan, vaikka monta viikkoa on reippaasti jaksettu porhaltaa vähäenergisellä ruoalla?

– Lipsahdukset ovat tuiki tavallisia, eiväthän ihmisen tavat muutamassa viikossa muutu. Toisaalta tulee tilanteita, joissa väsymys, sairaus tai stressi tekevät mahdottomaksi pitää yllä uutta elämäntapaa. Moni ajattelee silloin, että huomenna korjaan lipsahduksen – tai ensi viikolla. Onnistuneet painonhallitsijat sen sijaan aloittavat heti.

Herkkuhetketkin kuuluvat kuvioon. Tinkimispäiviä on kuitenkin syytä varoa.

– Jos herkuttelupäivän jälkeen tulee kiristyspäivä, se johtaa helposti jojotteluun. Onnistuminen on varminta, kun ruokavalio pysyy suhteellisen säännöllisenä, ihan aina.

Lue lisää painonhallinnasta.

Toisila kilot karisevat lenkkipolulla helpommin kuin toisilla, mutta kaikkien kunto nousee.

Geeneillä on vaikutusta siihen, kuinka helposti kilot karisevat lenkkipolulla.

Yksi pääsee liikakiloista pikavauhtia, toinen tarvitsee samaan tulokseen tuplamäärän treeniä.

Tutkijat ovat viime vuosina löytäneet useita geenejä, jotka määräävät, miten elimistö reagoi liikuntaan. Geenit säätelevät muun muassa sitä, kuinka hanakasti keho pitää kiinni rasvavarastoistaan ja käyttää hiilihydraatteja polttoaineena. Geenit vaikuttavat jopa siihen, palaako rasva kevyellä hölkkäilyllä vai vasta kovalla treenillä.

Tulevaisuudessa yksilölliset, geeniperimän mukaan sovitetut liikuntaohjelmat voivat olla arkipäivää. Tällä hetkellä geenien mutkikas yhteisvaikutus on vielä pitkälti hämärän peitossa. Varmaa on, että liikunta auttaa tiputtamaan painoa, vaikka geenit eivät olisi otolliset.

Tehokkainta on vaihdella lajeja monipuolisesti ja kehittää tasaisesti kestävyyttä, lihasvoimaa, liikkuvuutta ja kehonhallintaa.

 

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikunta-lääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

 

Mene ulos!

Suuntaa ulos reippailemaan aina kun mahdollista. Sama treeni tuntuu ulkona kevyemmältä kuin sisätiloissa.

Oman kehonpainon liikuttelu vaihtelevassa, epätasaisessa maastossa kuluttaa tehokkaasti energiaa.

Jo luonto itsessään auttaa painonhallinnassa, sillä vehreät maisemat laskevat stressitasoja.

oon 77v

Geenit määräävät, miten liikunta puree kiloihin

Enpä usko että useisiin puree ihmedietit. Itse olen laihduttanut yli 10 kertaa. 6-12 kg kerrallaan. Joka kerta on tahtonut jääda kilo edellisestä minimipainosta. Ruokavalioni on maukas, vähäkalorinen ja vähilarinen. En kuitenkaan laske hilareita. Teen ruoan itse, pakastimeen, se on broileria, perunaa, keittojuureksia, mausteita. Syö kerralla 200 kaloria ja tärkeintä eka ruoka vasta kun on hieman nälkä, yleisimmin iltapäivällä, joskus aamullakin. Juon ruokailujen välissä vettä. Nukun 21-05...
Lue kommentti

Kuulostaa ristiriitaiselta, mutta kannattaa lukea perustelut, miksi näin on.

Säännöllinen liikunta auttaa karistamaan kilot ja pitämään ne poissa. Vaikka laihtuminen polttaa aina sekä rasvaa että lihaksia, aktiivisilla liikkujilla rasvaa palaa suhteessa enemmän ja lihakset säästyvät. Kuntoilu puree erityisen hyvin haitalliseen sisäelinrasvaan, joka altistaa muun muassa kakkostyypin diabetekselle.

Tutkimusten mukaan pysyvimmin laihtuvat ne, jotka keventävät ruokavaliota ja lisäävät liikuntaa samaan aikaan.

Pelkällä reippailulla on hankalaa kerryttää riittävää kalorivajetta, ja syömällä se on sitäkin helpompaa saada takaisin: yhdellä munkilla kuittaa helposti parilla tanssitunnilla kuluneen energian.

Liikunta on ennen kaikkea painonhallinta-, ei laihdutuskeino. Kohtuullisesti kuormittava kuntoilu parantaa unta, hillitsee ruokahalua, kohottaa mielialaa ja lisää tyytyväisyyttä omaan kehoon. Kun mieli virkistyy ja elämänhallinta paranee, on helpompi syödä terveellisesti ja pysyä aktiivisena pitkin päivää.

Miksi treenaus voi nostaa painoa?

Kova liikunta voi kerryttää lihaksiin nestettä ja nostaa vaakalukemia hetkellisesti.

Kova harjoittelu aiheuttaa lihaksiin pieniä repeämiä. Kun keho alkaa korjata vaurioita, lihaksiin pakkautuu tulehdusta parantavia aineita ja nestettä.

Vaakalukemat saattavat hetkellisesti kivuta muutaman kilon. Tilanne kuitenkin tasaantuu yleensä viimeistään parin kuukauden jälkeen.

Myös lihasmassan kertyminen voi nostaa vaakalukemia. Lihas kasvaa kuitenkin hitaasti kuukausien saatossa. Aloittelija voi kerryttää tyypillisesti noin puoli kiloa lihasmassaa kuukaudessa säännöllisellä voimaharjoittelulla, kolme kiloa vuodessa on varsinkin naiselle jo kova saavutus.

Paino vaihtelee myös vuorokaudenajan mukaan. Vaakaa realistisemman kuvan laihtumisesta antaa mittanauha. Kokeile ensin treenata kuukausi ja vertaile lukemia vasta sitten. Jos kilot jatkavat kertymistään, on syytä tarkistaa ruokavalio.

 

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikunta-lääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

oon 77v

Liikunta laihduttaa, vaikka treeni voi nostaa painoa

"Kova harjoittelu aiheuttaa lihaksiin pieniä repeämiä." Tuossa se on selvästi sanottu. Aiheuttaa repeämiä ja aiheuttaa pieniä arpia. Minä en ole yhtään koskaan harrastanut mitään liikuntaa, vain arkiliikuntaa, kauppaan ja kavereille 1,5 km. Kaikki muu autolla. Pidin pientä kodinkonekauppaa ensin yksin, sitten perheeni kanssa. Asuin kaupan yläkerrassa. Olen täysin terve, voin nukkua koko yön vaihtamatta asentoa ja tietysti en koskaan heräile. Kaikki paikat kuten kolmekymppisellä, saan vielä...
Lue kommentti

Kuusi vuotta sitten Heidi Suntinen oli 28 kiloa lihavampi ja aina väsynyt. Selästä oli leikattu välilevyn pullistuma, eikä hän juuri harrastanut liikuntaa. Nykyään treenikassi kulkee aina mukana.

Heidi Suntinen, 46, heittää treenikassin auton takapenkille ja ajaa töihin Lahden keskustaan Ammattiliitto Pron toimistoon. Edessä on kiireinen työpäivä, sillä työ jäsenten edunvalvojana tarkoittaa yleensä ongelmien ratkomista ja matkustelua.

— Päätän päivän aikana, menenkö suoraan töistä salille. Jos on stressiä tai jos olen onnistunut työssäni, menen salille. Se on nykyään minulle sekä palkinto että tunteiden nollauspaikka. Ennen olisin syönyt koko illan kotona, sanoo Heidi.

Kuusi vuotta sitten Heidi oli 28 kiloa lihavampi ja aina väsynyt. Selästä oli leikattu välilevyn pullistuma, eikä hän juuri harrastanut liikuntaa.

Vaatteet piti ostaa erikoisliikkeestä ja ne olivat kokoa 52. Nykyään Heidi solahtaa kevyesti 44-kokoisiin housuihin.

— Ennen söin illalla niin paljon, että nukahdin sohvalle. Olo oli kuin krapulassa. Jos nyt nukahdan sohvalle, se johtuu liikunnasta.

Syyllisyys sai syömään

Ensimmäisen kerran Heidi alkoi laihduttaa 25-vuotiaana. Silloin painoa putosi 18 kiloa Painonvartijoiden avulla.

— Ainoa motiivini laihtua oli häämekko.

Siihen aikaan Heidi työskenteli ravintola-alalla ja yrittäjänä. Työajat olivat epäsäännölliset, samoin syöminen.

Heidi tuli heti häiden jälkeen raskaaksi, ja kun esikoinen syntyi, arki ei ollut sellaista kuin hän oli kuvitellut. Vauva valvotti ja itki paljon.

— Tuntui, että vauva vei minuuteni. Koin tunteesta syyllisyyttä, ja kun sain hänet vihdoin nukkumaan, aloin syödä. Mikään ei kiinnostanut minua.

Silloin ei puhuttu synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, mutta uskon, että sairastuin siihen.

Ensimmäisestä raskaudesta jäi runsaasti kiloja, joista Heidi ei päässyt eroon. Kolme vuotta myöhemmin hän alkoi odottaa toista lasta. Alkuraskaus meni oksentaessa ja Heidi joutui sairaalaan. Kiloja lähti kahdeksan, mutta ne tulivat moninkertaisina takaisin loppuraskauden aikana.

— Kuopuksen syntymän jälkeen painoni oli suunnilleen samassa kuin ensimmäisen raskauden alussa. Toinenkin lapsi kärsi kroonisista korvatulehduksista ja koin, että olen huono äiti, koska en saanut nukuttua enkä jaksanut olla läsnä lapsilleni. Niinpä söin koko ajan.

Heidi oli viisi vuotta lasten kanssa kotona. Hän kokkasi itse ruoat, ja jos lapset eivät syöneet kaikkea, Heidi söi heidänkin ruokansa. Ja paino nousi.

Halvaus vei leikkaukseen

Kun kuopus oli kaksivuotias, Heidi palasi työelämään. Kolme vuotta kului kaupanmyyjänä.

— Silloin olin aika hyvässä kunnossa, koska työ oli fyysistä. Seuraavassa paikassa tein pelkkää istumatyötä ja silloin alkoivat selkäongelmat. Sain ensimmäisen välilevyn pullistuman.

Heidi jäi selän takia pitkälle sairauslomalle. Jatkuvat hermokivut masensivat ja hän lääkitsi masennusta ruoalla. Selkäkivut yltyivät niin, että 2005
vasemmasta jalasta lähti tunto. Halvaus oli alkanut.

— Halvaus oli viimeinen niitti. Pääsin heti leikkaukseen, jossa nikaman välistä poistettiin hyytelöä. Muistan, kuinka hienoa oli herätä leikkauksesta ja kipu oli poissa.

Sairausloman jälkeen Heidi jatkoi merkonomiopintojaan. Hän aloitti vanhan uintiharrastuksen uudestaan sekä teki koiran kanssa pitkiä lenkkejä.

Seuraavana vuonna Heidi valittiin työpaikassaan pääluottamusmieheksi. Työ oli vaativaa, kiireistä, epäsäännöllistä ja stressaavaa. Matkapäiviä tuli runsaasti.

— Aloin taas kompensoida epävarmaa oloa syömällä. Siinä vaiheessa tilanne lähti totaalisesti käsistä. Lihoin parissa vuodessa 25 kiloa. Tajusin, että minun on pakko tehdä jotain keholleni. Enkä missään nimessä halunnut enää uutta selkäkipua.

Valokuva herätti

Meni vielä kolme vuotta ennen kuin päätös elämäntaparemontista kypsyi. Vuoden 2009 alussa Heidi vaihtoi taas työtä ja ryhtyi ammattiyhdistysliikkeen edunvalvojaksi. Tilaisuuksia ja juhlia oli usein ja niissä syötiin ja juotiin hyvin. Heinäkuussa 40-vuotisjuhlien jälkeen Heidi katsoi valokuvaa, joka hänestä oli juhlissa otettu. Kuva pysäytti.

— Ihan kuin kasvoihini oli pumpattu ilmaa. Olin kuvassa surkea ja sisäänpäin kääntynyt. Tajusin, että olin jossain vaiheessa hukannut itseni ja halun huolehtia itsestäni.

Ensin Heidi kääriytyi itsesääliin ja mietti elämäänsä taaksepäin. Eniten harmitti se, kuinka hän oli antanut itsensä lihoa selkäleikkauksen jälkeen.

Työkaveri suositteli Xtravaganza-painonhallintaohjelmaa, jossa painoa pudotetaan ruokavalion ja liikunnan avulla.

— Minulla oli siinä vaiheessa 45 kiloa ylipainoa. Kun menin ohjelman aloitukseen marraskuussa 2009, siellä piti mennä vaa’alle. Hävetti ihan kauheasti, kun näin oman painoni. Se näytti 123 kiloa.

Ohjaaja osasi kuitenkin kysyä viisaasti, että kuinka paljon Heidi halusi painaa ja mikä on hänen tavoitteensa. Pikkuhiljaa häpeän tunne väheni.

Suu kiinni teipillä

Heidi asetti ensitavoitteeksi 20 kilon pudotuksen ja ryhtyi täysillä urakkaan. Hän söi kahdeksan viikkoa pelkkiä pussikeittoja. Painoa putosi 18 kiloa.

Täysvauhdin jälkeen hän aloitti terveellisen, lautasmallilla toteutettavan ruokavalion.

— Keittoja oli yllättävän helppo syödä, koska ei ollut vaihtoehtoja, vain kolme pussia päivässä. Mutta perheelle oli vaikeaa laittaa ruokaa, kun ei saanut kokkaillessa napostella. Niinpä laitoin suun eteen ilmastointiteippiä, et¬ten olisi automaattisesti laittanut ruokaa suuhuni.

Seuraavaksi ohjelmaan tuli liikunta. Heidille tehtiin henkilökohtainen kuntosaliohjelma.

— Muutosvastarintani oli suuri. Kitisin kaikissa laitteissa ja jälkeenpäin ajateltuna olin muutenkin vetelä. Toisaalta se oli ymmärrettävää, koska en ollut aiemmin liikkunut tavoitteellisesti.

Kolmen kuukauden jälkeen painoa oli pudonnut jo 22 kiloa eli yli tavoitteen. Keho oli muuttunut niin, että vanhoja vaatteita piti heittää pois.

— Vaatteiden pois heittäminen oli terapeuttista ja konkreettista luopumista vanhasta. Yhdet housut säilytin, ja niitä olen joskus katsellut ja miettinyt, että ei voi olla totta, kuinka lihava olin.

Suhde ruokaan muuttui

Perhe ja muut läheiset huomasivat myös muutoksen. Aluksi kehut tuntuivat hienolta. Pian ulkomuodon kommentointi alkoi kuitenkin rasittaa.

— Itselleni ensimmäiset 15 kiloa olivat pelkkää ulkonäön muutosta. Ulkoinen olemus määritteli minua ja silloin tuntui hienolta, kun ihmiset sanoivat, että vau, kun olet laihtunut. Sen jälkeen terveysnäkökulma tuli tärkeämmäksi. Nykyään ärsyttää, kun ihmiset sanovat, että kauhea, kun sä olet laihtunut. Jotkut jopa sanovat, että älä nyt enää laihduta. Se tuntuu kamalalta.

Syksyllä 2010, kun Heidi oli laihtunut 25 kiloa, selkään tuli kaksi uutta välilevyn pullistumaa.

— Konttasin kaksi viikkoa kotona, koska kipu oli niin kauhea. Ajattelin, että pitää laihduttaa lisää, joten pidin taas viisi viikkoa pussikeittokuuria. Sairausloman aikana kuitenkin huomasin muutoksen suhtautumisessa ruokaan. Vaikeuksista huolimatta ei tehnyt mieli syödä. Se oli tärkeä huomio.

Heidi on joutunut opettelemaan uudenlaisen suhtautumisen ravintoon. Säännölliset ruoka-ajat ovat tärkeitä. Nykyään hän myös katsoo tarkkaan, mitä lautaselleen laittaa. Huonot hiilihydraatit ovat jääneet ja tilalle on tullut proteiinia, kasviksia ja pitkäkestoisia hiilihydraatteja.

— Ennen elin syödäkseni. Nykyään syön elääkseni. Aamiaisessa on vielä petraamista, sillä en usein syö aamulla tarpeeksi, mutta muuten ruoka-ajat ovat hyvin hallussa. Ennen halusin olla yksin ruoan kanssa. Se oli sellainen kaveri, joka ei arvostellut.

Repsahdus ei romuta

Vaikka välillä on tullut repsahduksia, lähinnä kesälomilla, nykyään Heidi suhtautuu sortumisiin armollisesti. Muutaman kilon lihominen ei kaada, vaan arkena palataan taas terveellisen ravinnon ja liikunnan pariin.

Heidi käy kuntosalilla kolme kertaa  viikossa ja uimassa kaksi kertaa. Lisäksi hän tekee koiriensa Paavon ja Pepin kanssa joka päivä tunnin lenkin.

— Perhe on tukenut ihanasti. Poika sanoi kerran, että äiti, sä pystyt mihin tahansa. Kerran, kun oli epätoivon hetki, mies kaivoi jättihousut esiin ja sanoi, että katso nyt, kuinka paljon olet laihtunut.

Nykyään Heidi on energinen ja täynnä intoa työssä sekä vapaa-ajalla. Työpäivät venyvät usein pitkiksi, mutta Heidi osaa purkaa stressin liikuntaan.

— Aina, kun menen salille, ylitän itseni. Se euforian tunne on mahtava. En katso enää kiloja, vaan haen kokonaisvaltaista hyvän olon tunnetta. Tämä elämäntaparemontti on pelastanut minut. Luotan, etten enää koskaan palaa entiseen elämäntapaan.

Keho kevenee, pysyykö mieli perässä?

Laihduttajalle kehonkuvan muutos voi olla rankkaa. Laihtuminen näkyy ja muut kommentoivat sitä.

– Se voi olla loukkaavaakin. Kun itse alkaa sopeutua muutokseen, muut muistuttavat laihtumisesta. Sillä tavalla lihavan imago pysyy yllä. Jossain vaiheessa alkaa tuntua, että mitä laihtumiseni sulle kuuluu, sanoo psykologi Katarina Meskanen.

– Laihduttajat sanovat, että laihtumisen kautta tulee näkyväksi, mutta silti muut eivät huomaa laihduttajan persoonaa. Tuntuu, että on huomattu vain kilojen kautta.

Elämäntaparemontissa itsevarmuus yleensä lisääntyy ja ihminen alkaa tiedostaa oikeuksiaan. Se saattaa aiheuttaa hämminkiä ympäristössä ja ihmissuhteissa.

– Kun ryhtyy laihduttamaan, ei voi enää piiloutua ylipainon ja syömisen taakse. Laihduttaja joutuu kohtaamaan uudella tavalla vaikeita tunteita ja ajatuksia. Vaikka paino-ongelma pienenee, sen taustalla olevat ongelmat eivät poistukaan. Tämä on monelle vaikea paikka. Mieli ikään kuin laahaa laihduttamisen perässä.

– Jos on vuosikausia välttänyt katsomasta itseään, ei tunne omaa kokoaan. Sitten keho alkaakin nopeasti muuttua. Se vaatii totuttelua.

Tunnesyömisen syy on harvoin nälkä. Yleisemmin syödään, koska halutaan turruttaa oloa. Tunteet syömisen taustalla pitäisi pystyä käsittelemään, ettei ahmiminen ala uudestaan.

– Ellei niitä itse pysty ratkomaan, terapia on hyvä vaihtoehto, Meskanen sanoo.

Kun lihavuus on ollut suuri osa identiteettiä, on vaikea kasvun paikka rakentaa uusi identiteetti ilman kiloja.

– Suosittelen, että elämäntaparemontti tehtäisiin maltillisesti ja hitaasti, jotta mieli pysyy perässä. Ensin kannattaa opetella syömään tarpeeksi usein ja riittävästi ja vasta sitten alkaa tehdä hienosäätöä elämäntavoissa. Kukaan ei ahmi turhaan, vaan taustalla on fysiologisia tai psykologisia syitä. Ne pitäisi selvittää ensin.

Syöminen alkaa olla silloin ongelma, kun sen kokee esimerkiksi ainoaksi omaksi hetkeksi. Kun on väsynyt, ei jaksa lähteä lenkille vaan on helpompi syödä ja käpertyä sohvan nurkkaan. Siitä saa hetkellisen nuijanukutuksen eikä tarvitse ajatella ongelmia.

Meskanen suosittelee ahmimisen tilalle maltillista liikuntaa. Se on kehon oma mielialalääke, joka tasaa stressitilaa. Syömisen voi toki vaihtaa muuhunkin harrastukseen, josta nauttii. Mukavan tekemisen löytäminen on tärkeää siksikin, ettei tyhjyyden tunne iske, kun laihduttaja on maalinsa saavuttanut.

Asiantuntija: Katarina Meskanen, psykologi, HYKSin syömishäiriöklinikka

Voisiko painoaan hallita palelemalla? Kyllä, sanoo tutkijatohtori Kirsi A. Virtanen, joka on sukeltanut syvälle ruskeaan rasvaan.

Ruskea rasva on ihmeellistä, lämpöä tuottavaa kudosta, jota aikuisella on kaulan alla noin 60 grammaa mutta vauvalla paljon enemmän. Sen tehtävänä on pitää vielä liikkumaton lapsi lämpimänä.

Aikuisellakin tuo mitätön määrä ruskeaa rasvaa pystyy vuodessa polttamaan lämmöksi kolme neljä kiloa läskiä eli valkoista rasvaa. Jos se toimisi vielä aktiivisemmin, lihavuusongelma olisi ratkaistu.

Lääketieteen tohtori Kirsi A. Virtasen tutkimusryhmä on  kuvannut Turun PET-keskuksessa ruskean rasvan energiankulutusta.

– Siihen vaikuttaa ympäristön lämpötila. Esimerkiksi avantouimarit tuntevat voivansa hyvin, he eivät kärsi infektioista yhtä paljon kuin muut ja heillä on harvoin paino-ongelmia, Virtanen kertoo.

Tosin jos liikapainoa on kymmeniä kiloja, laihdutusmekanismi yskii.

– Valkoinen rasva toimii tehokkaana eristeenä, joka estää ruskean rasvan toimintaa vaikka ympärillä viilenisikin.

Lääketeollisuus näkee myös ruskean rasvan mahdollisuudet, ja se on kehittänytkin lääkemolekyylejä, jotka vauhdittavat rasvan palamista. Ne eivät kuitenkaan ole toimineet kunnolla ihmiskehossa.

Rasvaa polttavaa tablettia odotellessa voi kokeilla tutkijan omaa konstia.

– Kuljen kevyemmin puettuna talvella ja käyn avannossa aina kun mahdollista. Tämä on toki vähän kaksipiippuinen juttu: itseään ei kannata kylmettää, kun on viruksia liikkeellä, mutta toisaalta pieni palelu pitää vireänä ja ehkä elimistökin tuottaa lämpöä tehokkaammin, Kirsi A. Virtanen sanoo.