Karpatako vai lopettaa iltasyöminen? Kokosimme yhteen tukun suosituimpia dieettejä. Ravitsemusterapeutti Annukka Ruska HYKSistä kertoo, kannattaako dieetille ryhtyä.

 

1. Atkins ja muut vähähiilihydraattiset "karppaus"-dieetit

Vähennetään rajusti hiilihydraattien määrää ruoassa. Useimmat jättävät pois ainakin leivän, muut viljatuotteet, riisin, perunan ja pastan sekä sokerit.

Saa syödä kasviksia, maitotuotteita (esim. juustoa), lihaa, kalaa, kananmunaa, broileria. Pähkinät ja siemenet käytössä sekä soija ja pavut. Jos hiilihydraattirajoitus ei ole ehdoton, syö hieman marjoja ja hedelmiä.

Mihin laihduttava vaikutus perustuu?

Kun yksi ruoka-aineryhmä jätetään pois, energiansaanti vähenee tuntuvasti. Atkinsin ja "vähähiilaristen" dieettien päivittäinen energiansaanti on noin 1 500 kilokaloria. Pidemmällä tähtäimellä energiaa saadaan ruoasta siis reilusti vähemmän kuin mitä kulutetaan. Kylläisyyden tunne on runsaan proteiininsaannin vuoksi hyvä, eikä sallittuja elintarvikkeita pysty syömään kovinkaan paljon.

Onko haittoja?

Atkinsista on tehty laaja ja luotettava lääketieteellinen tutkimus Ruotsissa, jossa seurattiin 42 000 naista 12 vuoden ajan. Atkinsin dieettiä vuosia noudattaneilla havaittiin ennenaikaisen kuoleman riski. Jopa 40–49-vuotiailla naisilla oli selvästi muita korkeampi riski sairastua ja kuolla sydän- ja verisuonitauteihin.

Lyhyemmissä, alle vuoden kestäneissä ”vähähiilaridieeteissä” vastaavanlaista riskiä ei ole havaittu. Päinvastoin: verenpaine- ja veren rasva-arvot ovat alentuneet.

Muita haittoja on ketoositila, jossa elimistö alkaa käyttää rasvan hajoamistuotteita energianlähteenä glukoosin (sokerin) sijasta. Ketoositila johtaa helposti päänsärkyihin, pahanhajuiseen hengitykseen ja ummetukseen. Kuituja saadaan liian vähän.

Paljonko paino putoaa?

Ensimmäisen viikon tai parin aikana, kun nestettä poistuu elimistöstä, paino voi pudota 4–5 kiloa. Rasvaa ei missään dieetissä voi polttaa kuin enintään puoli kiloa viikossa.

Kannattaako ryhtyä ja kauan dieettiä voi jatkaa?

Ei mielellään muutamaa viikkoa pidempään, enkä suosittelisi ryhtymään. Ruotsalaistutkimusta lukuun ottamatta vankat tieteelliset kriteerit täyttävä tutkimusnäyttö terveysvaikutuksista pidemmältä kuin vuoden ajalta puuttuu. Jos alkaa tämäntyyppiselle dieetille, ei hiilihydraattien lähteitä kannata kokonaan jättää pois. Valitse mukaan ainakin täysjyväleipää ja -puuroja sekä hedelmiä.

 

2. Lentoemäntädieetti

 

Neljän päivän ajan orjallisesti noudatettavassa dieetissä syödään joka aamu samanlainen aamiainen, jossa on greippiä sekä kahvia tai teetä. Lounaaksi muun muassa kalaa, vihanneksia ja hedelmiä ja päivälliseksi esimerkiksi kananmunaa, papuja ja kasviksia. Dieetin aikana juodaan runsaasti vettä.

Mihin laihduttava vaikutus perustuu?

Tässä on hyvin tarkoin määrätty, mitä saa syödä. Ruoka-aineet ovat rajatut ja määrät pieniä. Tällaisissa pikadieeteissä, kuten esimerkiksi kaalikeitto-, sairaala- tai muna-valkoviinidieetissä, on hyvin niukasti energiaa, vain noin 700–1 200 kcal/päivä.

Onko haittoja?

Terveelle ihmiselle ei ehdi tulla 4 päivässä terveyshaittoja, mutta nälässä kituuttaminen on hankalaa. Dieetin jälkeen sorrutaan usein mässäilemään ja ruokailutottumukset voivat pitkäksikin aikaa heittää häränpyllyä. Seurauksena on painon jojottelua, jonka vuoksi painonhallinnasta tulee jatkossa entistä vaikeampaa.

Paljonko paino putoaa?

Paino laskee nopeasti, jopa 7 kiloa neljässä päivässä. Yhtä lailla kuin muissakin dieeteissä, suurin osa lähteneistä kiloista on nestettä. Tässä suolan määrää rajoitetaan tuntuvasti, joten nesteen poisto on vieläkin tehokkaampaa.

Kannattaako ryhtyä ja kauan dieettiä voi jatkaa?

Ei kannata ryhtyä. Tästä on vaikea siirtyä kohtuusyömiseen, kun nälkä on neljän päivän jälkeen kamala ja moni sortuu ahmimiseen. Kilot tulevat dieetin jälkeen nopeasti takaisin.

Jos lähdet tällaiselle dieetille, älä jatka yli neljää päivää. Suunnittele siirtymävaihe monipuoliseen ja säännölliseen ruokailuun niin, että kohtuus myös ruoan määrässä säilyy.

 

3. ”Älä syö mitään illalla” -dieetti

 

Syödään normaalisti totuttuun tapaan, mutta illalla esimerkiksi kello 18 jälkeen ei syödä mitään ennen aamupalaa.

Mihin laihduttava vaikutus perustuu?

Iltasyömisen jäädessä pois päivän kokonaisenergiamäärä väistämättä laskee ja laihtuminen alkaa.

Onko haittoja?

Ei suoranaisia terveyshaittoja perusterveelle, mutta psykofyysinen haitta on melkoinen. Jos illallinen tai iltapala jää kokonaan pois, on nukkumaan mentäessä jo kiljuva nälkä. Unen saanti ja kesto usein häiriintyvät. Voi johtaa ahmimiseen ennen tiettyä kellonlyömää.

Paljonko paino putoaa?

Painon lasku riippuu päivän mittaan syötävästä ruokamäärästä. Jos on illalla tottunut syömään vaikkapa 500 kalorin verran, paino putoaa noin puoli kiloa viikossa.

Kannattaako ryhtyä ja kauan dieettiä voi jatkaa?

On väärä luulo, että iltasyöminen lisäisi painoa. Merkitystä on vain päivän kokonaisenergiamäärällä, ei sillä, milloin syö.

Ei ole järkeä olla koko iltaa syömättä, sillä nälkä tulee luonnostaan noin neljän tunnin välein. Olisi järkevämpää kohtuullistaa iltasyömistä niin, että söisi raskaan aterian sijaan esimerkiksi ruokaisan salaatin tai keittoillallisen ja tarvittaessa ennen nukkumaan voileivän.

 

4. ”Kaikki makeat pois” -dieetti

 

Syödään muuten normaalisti totuttuun tapaan, mutta pullat, viinerit, jäätelö, suklaa, limpparit ja jälkiruoat jätetään pois: siis sokeriset ja rasvaiset herkut.

Mihin laihduttava vaikutus perustuu?

Jos iso osa päivän syömisistä on makeita herkkuja, paino toki laskee, kun herkuista kieltäydytään.

Onko haittoja?

Psyykkisiä, sillä ihmisen mieli ei toimi niin, että lempiherkuista voisi kokonaan luopua. Herkuttelunkin on kuuluttava viikko-ohjelmaan, mutta suunnitellusti ja kohtuudella.

Jos ylipaino on herkkujen syytä, niiden pysyvä vähentäminen kannattaa. Suunnittele herkkutaulukko, jota pystyt sortumatta noudattamaan. Jos herkkuhimo iskee, taistele sitä vastaan 15 minuutin ajan ja tee jotain muuta: himo laantuu todetusti.

Paljonko paino putoaa?

Riippuu herkkujen määrästä ja muusta syömisestä. Kohtuullistamalla herkuttelua vähentää kalorimäärää, sillä esimerkiksi puolikkaassa suklaalevyssä on kaloreita yhtä paljon kuin keskivertolounaassa.

Kannattaako ryhtyä ja kauan dieettiä voi jatkaa?

Ei kannata ryhtyä täydelliseen herkkulakkoon, se johtaa lähes varmuudella repsahdukseen ja mässäilyyn. Salli itsellesi yksi pieni herkku päivässä.

 

5. Ateriankorvikkeet ja laihdutusvalmisteet

 

Ateriankorvikkeet: Yksi tai kaksi päivän pääateriaa korvataan vähäenergisillä juomilla, keitoilla tai patukoilla.

Laihdutusvalmisteet: Lisätään ruokavalioon ns. rasvasieppareista ja rasvanpolttovalmisteita, kuten konjugoidusta linolihaposta tehtyjä CLA-kapseleita tai äyriäisten kuorivalmistetta kitosaania.

Mihin laihduttava vaikutus perustuu?

Ateriankorvikkeet sisältävät kaloreita noin 100–200, joten jos vaikka illallisen korvaa niillä, päivän kokonaisenergiamäärä laskee.

Laihdutus-, luontaistuote- tai "ihmekapseleilla" ei ole hoikistavaa vaikutusta, ellei muuta ruokailutottumuksiaan.

Onko haittoja?

Jos juo illalliseksi vain ateriankorvikepirtelön, tulee nopeasti kova nälkä. Se taas johtaa helposti hallitsemattomaan syöpöttelyyn. Jos haluat käyttää ateriankorvikkeita, syö päivässä ainakin yksi täysipainoinen ateria. Ainakin aamupalan on hyvä olla runsas.

Laihdutusvalmisteiden suurin haitta on hukkaan heitetty raha.

Paljonko paino putoaa?

Ateriankorvikkeissa painonpudotus riippuu lähtöpainosta ja kokonaisenergiamäärästä.

Laihdutuskapseleissa ei putoa yhtään, ellei muuta syömistään.

Kannattaako ryhtyä ja kauan dieettiä voi jatkaa?

Ei kannata. Ateriankorvikkeissa on kiusana kova nälkä ja laihdutusvalmisteet eivät tutkimusten mukaan laihduta millään tavalla.

 

6. Välimeren dieetti

 

Klassiseen versioon kuuluu runsaasti vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä ja oliiviöljyä, kalaa, punaviiniä sekä täysjyväleipää. Punainen liha ja muut kovat rasvat ovat vähissä.

Mihin laihduttava vaikutus perustuu?

Runsaaseen eriväristen kasvisten, esimerkiksi tomaatin, kaalien, sipulin, villikasvisten (Suomessa vaikkapa voikukka ja nokkonen), parsan, linssien ja papujen sekä yrttien käyttöön – yli puoli kiloa päivässä. Kasviksissa on mahaa täyttäviä kuituja sekä vettä, mutta niukasti energiaa, joten kasviksista saa helposti vatsan täyteen vähin kalorein.

Onko haittoja?

Jos lipittää punkkua yli pari ravintola-annosta päivässä, maksa ja sydänkin kärsivät. Muutoin perinteisen Välimeren dieetin on havaittu olevan erityisen sydänystävällinen. Oliiviöljyn (tai kotimaisen rypsiöljyn) ja siemenien hyvät rasvahapot, kovan eläinrasvan vähäinen saanti sekä pieni annos punaviiniä näyttävät tutkimusten mukaan vähentävän sydän- ja verisuonitautikuolleisuutta noin 30 prosentilla.

Klassikoksi noussut 7 maan tutkimus osoitti 70-luvulla, että valoisinta sydänaluetta oli Välimeren dieetistään tunnettu Kreeta, pimeintä tönkkösuolattujen ruokien ja tirisevän läskin maakuntamme Pohjois-Karjala. Sataatuhatta asukasta kohti Kreetalla kuoli tutkimusajankohtana sydäntauteihin 9 ihmistä, Pohjois-Karjalassa 466.

Paljonko paino putoaa?

Jos puolet päivän kalorimäärästä on kasviksia, paino putoaa aluksi noin 250–500 grammaa viikossa.

Kannattaako ryhtyä ja kauan dieettiä voi jatkaa?

Kannattaa ottaa ruokavalion pohjaksi, ei vain dieetiksi. Viinin kanssa on syytä olla varovainen, yksi lasi päivässä riittää.

 

7. Valtakunnalliset ravitsemussuositukset

 

Suositaan kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljaa, pehmeitä kasvirasvoja, vähärasvaisia maito- ja lihatuotteita sekä kalaa 2 kertaa viikossa. Karsitaan kovaa ja tyydyttynyttä rasvaa, jota on muun muassa rasvaisissa maitotuotteissa, leivonnaisissa, rasvaisessa lihassa ja piilorasvana monissa valmisruuissa.

Mihin laihduttava vaikutus perustuu?

Hyvänkin rasvan osuus ruokavaliossa on korkeintaan kolmannes. Pääosa kaloreista eli 50–60 prosenttia tulee hyvistä hiilihydraateista, erityisesti kasviksista, hedelmistä, perunasta ja täysjyväviljasta. Kasviksia syödään ainakin puoli kiloa päivässä.

Dieetin runkona on säännöllinen ruokailu 3–4 tunnin välein: aamupala, lounas ja päivällinen + pari hedelmä- tai täysjyvävälipalaa tarvittaessa. Perustuu lautasmalliin: puolet lautasesta täytetään kasviksilla, neljäsosa perunalla, täysjyväpastalla tai -riisillä, toinen neljännes vähärasvaisella lihalla, kalalla tai lämpimällä kasvisruualla.

Onko haittoja?

Ei ole. Tämä on tutkituin, turvallisin, monipuolisin, joustavin ja terveellisin tapa syödä. Ohjaa pysyviin elintapamuutoksiin ja auttaa liikunnan ohella pitämään painon jatkossakin kurissa. Mikään ei ole kokonaan kiellettyä.

Paljonko paino putoaa?

Aluksi 0,5–1 kg viikossa. Kun laihtuu useampia kiloja, elimistön energiantarve pienenee ja laihtumisvauhti hidastuu. Ilmiö on sama kuin autoissa: pienempi moottori kuluttaa vähemmän polttoainetta.

Kannattaako ryhtyä ja kauan dieettiä voi jatkaa?

Siirry pysyvästi tälle tielle!

Lue lisää painonhallinnasta.

Toisila kilot karisevat lenkkipolulla helpommin kuin toisilla, mutta kaikkien kunto nousee.

Geeneillä on vaikutusta siihen, kuinka helposti kilot karisevat lenkkipolulla.

Yksi pääsee liikakiloista pikavauhtia, toinen tarvitsee samaan tulokseen tuplamäärän treeniä.

Tutkijat ovat viime vuosina löytäneet useita geenejä, jotka määräävät, miten elimistö reagoi liikuntaan. Geenit säätelevät muun muassa sitä, kuinka hanakasti keho pitää kiinni rasvavarastoistaan ja käyttää hiilihydraatteja polttoaineena. Geenit vaikuttavat jopa siihen, palaako rasva kevyellä hölkkäilyllä vai vasta kovalla treenillä.

Tulevaisuudessa yksilölliset, geeniperimän mukaan sovitetut liikuntaohjelmat voivat olla arkipäivää. Tällä hetkellä geenien mutkikas yhteisvaikutus on vielä pitkälti hämärän peitossa. Varmaa on, että liikunta auttaa tiputtamaan painoa, vaikka geenit eivät olisi otolliset.

Tehokkainta on vaihdella lajeja monipuolisesti ja kehittää tasaisesti kestävyyttä, lihasvoimaa, liikkuvuutta ja kehonhallintaa.

 

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikunta-lääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

 

Mene ulos!

Suuntaa ulos reippailemaan aina kun mahdollista. Sama treeni tuntuu ulkona kevyemmältä kuin sisätiloissa.

Oman kehonpainon liikuttelu vaihtelevassa, epätasaisessa maastossa kuluttaa tehokkaasti energiaa.

Jo luonto itsessään auttaa painonhallinnassa, sillä vehreät maisemat laskevat stressitasoja.

oon 77v

Geenit määräävät, miten liikunta puree kiloihin

Enpä usko että useisiin puree ihmedietit. Itse olen laihduttanut yli 10 kertaa. 6-12 kg kerrallaan. Joka kerta on tahtonut jääda kilo edellisestä minimipainosta. Ruokavalioni on maukas, vähäkalorinen ja vähilarinen. En kuitenkaan laske hilareita. Teen ruoan itse, pakastimeen, se on broileria, perunaa, keittojuureksia, mausteita. Syö kerralla 200 kaloria ja tärkeintä eka ruoka vasta kun on hieman nälkä, yleisimmin iltapäivällä, joskus aamullakin. Juon ruokailujen välissä vettä. Nukun 21-05...
Lue kommentti

Kuulostaa ristiriitaiselta, mutta kannattaa lukea perustelut, miksi näin on.

Säännöllinen liikunta auttaa karistamaan kilot ja pitämään ne poissa. Vaikka laihtuminen polttaa aina sekä rasvaa että lihaksia, aktiivisilla liikkujilla rasvaa palaa suhteessa enemmän ja lihakset säästyvät. Kuntoilu puree erityisen hyvin haitalliseen sisäelinrasvaan, joka altistaa muun muassa kakkostyypin diabetekselle.

Tutkimusten mukaan pysyvimmin laihtuvat ne, jotka keventävät ruokavaliota ja lisäävät liikuntaa samaan aikaan.

Pelkällä reippailulla on hankalaa kerryttää riittävää kalorivajetta, ja syömällä se on sitäkin helpompaa saada takaisin: yhdellä munkilla kuittaa helposti parilla tanssitunnilla kuluneen energian.

Liikunta on ennen kaikkea painonhallinta-, ei laihdutuskeino. Kohtuullisesti kuormittava kuntoilu parantaa unta, hillitsee ruokahalua, kohottaa mielialaa ja lisää tyytyväisyyttä omaan kehoon. Kun mieli virkistyy ja elämänhallinta paranee, on helpompi syödä terveellisesti ja pysyä aktiivisena pitkin päivää.

Miksi treenaus voi nostaa painoa?

Kova liikunta voi kerryttää lihaksiin nestettä ja nostaa vaakalukemia hetkellisesti.

Kova harjoittelu aiheuttaa lihaksiin pieniä repeämiä. Kun keho alkaa korjata vaurioita, lihaksiin pakkautuu tulehdusta parantavia aineita ja nestettä.

Vaakalukemat saattavat hetkellisesti kivuta muutaman kilon. Tilanne kuitenkin tasaantuu yleensä viimeistään parin kuukauden jälkeen.

Myös lihasmassan kertyminen voi nostaa vaakalukemia. Lihas kasvaa kuitenkin hitaasti kuukausien saatossa. Aloittelija voi kerryttää tyypillisesti noin puoli kiloa lihasmassaa kuukaudessa säännöllisellä voimaharjoittelulla, kolme kiloa vuodessa on varsinkin naiselle jo kova saavutus.

Paino vaihtelee myös vuorokaudenajan mukaan. Vaakaa realistisemman kuvan laihtumisesta antaa mittanauha. Kokeile ensin treenata kuukausi ja vertaile lukemia vasta sitten. Jos kilot jatkavat kertymistään, on syytä tarkistaa ruokavalio.

 

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikunta-lääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

oon 77v

Liikunta laihduttaa, vaikka treeni voi nostaa painoa

"Kova harjoittelu aiheuttaa lihaksiin pieniä repeämiä." Tuossa se on selvästi sanottu. Aiheuttaa repeämiä ja aiheuttaa pieniä arpia. Minä en ole yhtään koskaan harrastanut mitään liikuntaa, vain arkiliikuntaa, kauppaan ja kavereille 1,5 km. Kaikki muu autolla. Pidin pientä kodinkonekauppaa ensin yksin, sitten perheeni kanssa. Asuin kaupan yläkerrassa. Olen täysin terve, voin nukkua koko yön vaihtamatta asentoa ja tietysti en koskaan heräile. Kaikki paikat kuten kolmekymppisellä, saan vielä...
Lue kommentti

Kuusi vuotta sitten Heidi Suntinen oli 28 kiloa lihavampi ja aina väsynyt. Selästä oli leikattu välilevyn pullistuma, eikä hän juuri harrastanut liikuntaa. Nykyään treenikassi kulkee aina mukana.

Heidi Suntinen, 46, heittää treenikassin auton takapenkille ja ajaa töihin Lahden keskustaan Ammattiliitto Pron toimistoon. Edessä on kiireinen työpäivä, sillä työ jäsenten edunvalvojana tarkoittaa yleensä ongelmien ratkomista ja matkustelua.

— Päätän päivän aikana, menenkö suoraan töistä salille. Jos on stressiä tai jos olen onnistunut työssäni, menen salille. Se on nykyään minulle sekä palkinto että tunteiden nollauspaikka. Ennen olisin syönyt koko illan kotona, sanoo Heidi.

Kuusi vuotta sitten Heidi oli 28 kiloa lihavampi ja aina väsynyt. Selästä oli leikattu välilevyn pullistuma, eikä hän juuri harrastanut liikuntaa.

Vaatteet piti ostaa erikoisliikkeestä ja ne olivat kokoa 52. Nykyään Heidi solahtaa kevyesti 44-kokoisiin housuihin.

— Ennen söin illalla niin paljon, että nukahdin sohvalle. Olo oli kuin krapulassa. Jos nyt nukahdan sohvalle, se johtuu liikunnasta.

Syyllisyys sai syömään

Ensimmäisen kerran Heidi alkoi laihduttaa 25-vuotiaana. Silloin painoa putosi 18 kiloa Painonvartijoiden avulla.

— Ainoa motiivini laihtua oli häämekko.

Siihen aikaan Heidi työskenteli ravintola-alalla ja yrittäjänä. Työajat olivat epäsäännölliset, samoin syöminen.

Heidi tuli heti häiden jälkeen raskaaksi, ja kun esikoinen syntyi, arki ei ollut sellaista kuin hän oli kuvitellut. Vauva valvotti ja itki paljon.

— Tuntui, että vauva vei minuuteni. Koin tunteesta syyllisyyttä, ja kun sain hänet vihdoin nukkumaan, aloin syödä. Mikään ei kiinnostanut minua.

Silloin ei puhuttu synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, mutta uskon, että sairastuin siihen.

Ensimmäisestä raskaudesta jäi runsaasti kiloja, joista Heidi ei päässyt eroon. Kolme vuotta myöhemmin hän alkoi odottaa toista lasta. Alkuraskaus meni oksentaessa ja Heidi joutui sairaalaan. Kiloja lähti kahdeksan, mutta ne tulivat moninkertaisina takaisin loppuraskauden aikana.

— Kuopuksen syntymän jälkeen painoni oli suunnilleen samassa kuin ensimmäisen raskauden alussa. Toinenkin lapsi kärsi kroonisista korvatulehduksista ja koin, että olen huono äiti, koska en saanut nukuttua enkä jaksanut olla läsnä lapsilleni. Niinpä söin koko ajan.

Heidi oli viisi vuotta lasten kanssa kotona. Hän kokkasi itse ruoat, ja jos lapset eivät syöneet kaikkea, Heidi söi heidänkin ruokansa. Ja paino nousi.

Halvaus vei leikkaukseen

Kun kuopus oli kaksivuotias, Heidi palasi työelämään. Kolme vuotta kului kaupanmyyjänä.

— Silloin olin aika hyvässä kunnossa, koska työ oli fyysistä. Seuraavassa paikassa tein pelkkää istumatyötä ja silloin alkoivat selkäongelmat. Sain ensimmäisen välilevyn pullistuman.

Heidi jäi selän takia pitkälle sairauslomalle. Jatkuvat hermokivut masensivat ja hän lääkitsi masennusta ruoalla. Selkäkivut yltyivät niin, että 2005
vasemmasta jalasta lähti tunto. Halvaus oli alkanut.

— Halvaus oli viimeinen niitti. Pääsin heti leikkaukseen, jossa nikaman välistä poistettiin hyytelöä. Muistan, kuinka hienoa oli herätä leikkauksesta ja kipu oli poissa.

Sairausloman jälkeen Heidi jatkoi merkonomiopintojaan. Hän aloitti vanhan uintiharrastuksen uudestaan sekä teki koiran kanssa pitkiä lenkkejä.

Seuraavana vuonna Heidi valittiin työpaikassaan pääluottamusmieheksi. Työ oli vaativaa, kiireistä, epäsäännöllistä ja stressaavaa. Matkapäiviä tuli runsaasti.

— Aloin taas kompensoida epävarmaa oloa syömällä. Siinä vaiheessa tilanne lähti totaalisesti käsistä. Lihoin parissa vuodessa 25 kiloa. Tajusin, että minun on pakko tehdä jotain keholleni. Enkä missään nimessä halunnut enää uutta selkäkipua.

Valokuva herätti

Meni vielä kolme vuotta ennen kuin päätös elämäntaparemontista kypsyi. Vuoden 2009 alussa Heidi vaihtoi taas työtä ja ryhtyi ammattiyhdistysliikkeen edunvalvojaksi. Tilaisuuksia ja juhlia oli usein ja niissä syötiin ja juotiin hyvin. Heinäkuussa 40-vuotisjuhlien jälkeen Heidi katsoi valokuvaa, joka hänestä oli juhlissa otettu. Kuva pysäytti.

— Ihan kuin kasvoihini oli pumpattu ilmaa. Olin kuvassa surkea ja sisäänpäin kääntynyt. Tajusin, että olin jossain vaiheessa hukannut itseni ja halun huolehtia itsestäni.

Ensin Heidi kääriytyi itsesääliin ja mietti elämäänsä taaksepäin. Eniten harmitti se, kuinka hän oli antanut itsensä lihoa selkäleikkauksen jälkeen.

Työkaveri suositteli Xtravaganza-painonhallintaohjelmaa, jossa painoa pudotetaan ruokavalion ja liikunnan avulla.

— Minulla oli siinä vaiheessa 45 kiloa ylipainoa. Kun menin ohjelman aloitukseen marraskuussa 2009, siellä piti mennä vaa’alle. Hävetti ihan kauheasti, kun näin oman painoni. Se näytti 123 kiloa.

Ohjaaja osasi kuitenkin kysyä viisaasti, että kuinka paljon Heidi halusi painaa ja mikä on hänen tavoitteensa. Pikkuhiljaa häpeän tunne väheni.

Suu kiinni teipillä

Heidi asetti ensitavoitteeksi 20 kilon pudotuksen ja ryhtyi täysillä urakkaan. Hän söi kahdeksan viikkoa pelkkiä pussikeittoja. Painoa putosi 18 kiloa.

Täysvauhdin jälkeen hän aloitti terveellisen, lautasmallilla toteutettavan ruokavalion.

— Keittoja oli yllättävän helppo syödä, koska ei ollut vaihtoehtoja, vain kolme pussia päivässä. Mutta perheelle oli vaikeaa laittaa ruokaa, kun ei saanut kokkaillessa napostella. Niinpä laitoin suun eteen ilmastointiteippiä, et¬ten olisi automaattisesti laittanut ruokaa suuhuni.

Seuraavaksi ohjelmaan tuli liikunta. Heidille tehtiin henkilökohtainen kuntosaliohjelma.

— Muutosvastarintani oli suuri. Kitisin kaikissa laitteissa ja jälkeenpäin ajateltuna olin muutenkin vetelä. Toisaalta se oli ymmärrettävää, koska en ollut aiemmin liikkunut tavoitteellisesti.

Kolmen kuukauden jälkeen painoa oli pudonnut jo 22 kiloa eli yli tavoitteen. Keho oli muuttunut niin, että vanhoja vaatteita piti heittää pois.

— Vaatteiden pois heittäminen oli terapeuttista ja konkreettista luopumista vanhasta. Yhdet housut säilytin, ja niitä olen joskus katsellut ja miettinyt, että ei voi olla totta, kuinka lihava olin.

Suhde ruokaan muuttui

Perhe ja muut läheiset huomasivat myös muutoksen. Aluksi kehut tuntuivat hienolta. Pian ulkomuodon kommentointi alkoi kuitenkin rasittaa.

— Itselleni ensimmäiset 15 kiloa olivat pelkkää ulkonäön muutosta. Ulkoinen olemus määritteli minua ja silloin tuntui hienolta, kun ihmiset sanoivat, että vau, kun olet laihtunut. Sen jälkeen terveysnäkökulma tuli tärkeämmäksi. Nykyään ärsyttää, kun ihmiset sanovat, että kauhea, kun sä olet laihtunut. Jotkut jopa sanovat, että älä nyt enää laihduta. Se tuntuu kamalalta.

Syksyllä 2010, kun Heidi oli laihtunut 25 kiloa, selkään tuli kaksi uutta välilevyn pullistumaa.

— Konttasin kaksi viikkoa kotona, koska kipu oli niin kauhea. Ajattelin, että pitää laihduttaa lisää, joten pidin taas viisi viikkoa pussikeittokuuria. Sairausloman aikana kuitenkin huomasin muutoksen suhtautumisessa ruokaan. Vaikeuksista huolimatta ei tehnyt mieli syödä. Se oli tärkeä huomio.

Heidi on joutunut opettelemaan uudenlaisen suhtautumisen ravintoon. Säännölliset ruoka-ajat ovat tärkeitä. Nykyään hän myös katsoo tarkkaan, mitä lautaselleen laittaa. Huonot hiilihydraatit ovat jääneet ja tilalle on tullut proteiinia, kasviksia ja pitkäkestoisia hiilihydraatteja.

— Ennen elin syödäkseni. Nykyään syön elääkseni. Aamiaisessa on vielä petraamista, sillä en usein syö aamulla tarpeeksi, mutta muuten ruoka-ajat ovat hyvin hallussa. Ennen halusin olla yksin ruoan kanssa. Se oli sellainen kaveri, joka ei arvostellut.

Repsahdus ei romuta

Vaikka välillä on tullut repsahduksia, lähinnä kesälomilla, nykyään Heidi suhtautuu sortumisiin armollisesti. Muutaman kilon lihominen ei kaada, vaan arkena palataan taas terveellisen ravinnon ja liikunnan pariin.

Heidi käy kuntosalilla kolme kertaa  viikossa ja uimassa kaksi kertaa. Lisäksi hän tekee koiriensa Paavon ja Pepin kanssa joka päivä tunnin lenkin.

— Perhe on tukenut ihanasti. Poika sanoi kerran, että äiti, sä pystyt mihin tahansa. Kerran, kun oli epätoivon hetki, mies kaivoi jättihousut esiin ja sanoi, että katso nyt, kuinka paljon olet laihtunut.

Nykyään Heidi on energinen ja täynnä intoa työssä sekä vapaa-ajalla. Työpäivät venyvät usein pitkiksi, mutta Heidi osaa purkaa stressin liikuntaan.

— Aina, kun menen salille, ylitän itseni. Se euforian tunne on mahtava. En katso enää kiloja, vaan haen kokonaisvaltaista hyvän olon tunnetta. Tämä elämäntaparemontti on pelastanut minut. Luotan, etten enää koskaan palaa entiseen elämäntapaan.

Keho kevenee, pysyykö mieli perässä?

Laihduttajalle kehonkuvan muutos voi olla rankkaa. Laihtuminen näkyy ja muut kommentoivat sitä.

– Se voi olla loukkaavaakin. Kun itse alkaa sopeutua muutokseen, muut muistuttavat laihtumisesta. Sillä tavalla lihavan imago pysyy yllä. Jossain vaiheessa alkaa tuntua, että mitä laihtumiseni sulle kuuluu, sanoo psykologi Katarina Meskanen.

– Laihduttajat sanovat, että laihtumisen kautta tulee näkyväksi, mutta silti muut eivät huomaa laihduttajan persoonaa. Tuntuu, että on huomattu vain kilojen kautta.

Elämäntaparemontissa itsevarmuus yleensä lisääntyy ja ihminen alkaa tiedostaa oikeuksiaan. Se saattaa aiheuttaa hämminkiä ympäristössä ja ihmissuhteissa.

– Kun ryhtyy laihduttamaan, ei voi enää piiloutua ylipainon ja syömisen taakse. Laihduttaja joutuu kohtaamaan uudella tavalla vaikeita tunteita ja ajatuksia. Vaikka paino-ongelma pienenee, sen taustalla olevat ongelmat eivät poistukaan. Tämä on monelle vaikea paikka. Mieli ikään kuin laahaa laihduttamisen perässä.

– Jos on vuosikausia välttänyt katsomasta itseään, ei tunne omaa kokoaan. Sitten keho alkaakin nopeasti muuttua. Se vaatii totuttelua.

Tunnesyömisen syy on harvoin nälkä. Yleisemmin syödään, koska halutaan turruttaa oloa. Tunteet syömisen taustalla pitäisi pystyä käsittelemään, ettei ahmiminen ala uudestaan.

– Ellei niitä itse pysty ratkomaan, terapia on hyvä vaihtoehto, Meskanen sanoo.

Kun lihavuus on ollut suuri osa identiteettiä, on vaikea kasvun paikka rakentaa uusi identiteetti ilman kiloja.

– Suosittelen, että elämäntaparemontti tehtäisiin maltillisesti ja hitaasti, jotta mieli pysyy perässä. Ensin kannattaa opetella syömään tarpeeksi usein ja riittävästi ja vasta sitten alkaa tehdä hienosäätöä elämäntavoissa. Kukaan ei ahmi turhaan, vaan taustalla on fysiologisia tai psykologisia syitä. Ne pitäisi selvittää ensin.

Syöminen alkaa olla silloin ongelma, kun sen kokee esimerkiksi ainoaksi omaksi hetkeksi. Kun on väsynyt, ei jaksa lähteä lenkille vaan on helpompi syödä ja käpertyä sohvan nurkkaan. Siitä saa hetkellisen nuijanukutuksen eikä tarvitse ajatella ongelmia.

Meskanen suosittelee ahmimisen tilalle maltillista liikuntaa. Se on kehon oma mielialalääke, joka tasaa stressitilaa. Syömisen voi toki vaihtaa muuhunkin harrastukseen, josta nauttii. Mukavan tekemisen löytäminen on tärkeää siksikin, ettei tyhjyyden tunne iske, kun laihduttaja on maalinsa saavuttanut.

Asiantuntija: Katarina Meskanen, psykologi, HYKSin syömishäiriöklinikka

Voisiko painoaan hallita palelemalla? Kyllä, sanoo tutkijatohtori Kirsi A. Virtanen, joka on sukeltanut syvälle ruskeaan rasvaan.

Ruskea rasva on ihmeellistä, lämpöä tuottavaa kudosta, jota aikuisella on kaulan alla noin 60 grammaa mutta vauvalla paljon enemmän. Sen tehtävänä on pitää vielä liikkumaton lapsi lämpimänä.

Aikuisellakin tuo mitätön määrä ruskeaa rasvaa pystyy vuodessa polttamaan lämmöksi kolme neljä kiloa läskiä eli valkoista rasvaa. Jos se toimisi vielä aktiivisemmin, lihavuusongelma olisi ratkaistu.

Lääketieteen tohtori Kirsi A. Virtasen tutkimusryhmä on  kuvannut Turun PET-keskuksessa ruskean rasvan energiankulutusta.

– Siihen vaikuttaa ympäristön lämpötila. Esimerkiksi avantouimarit tuntevat voivansa hyvin, he eivät kärsi infektioista yhtä paljon kuin muut ja heillä on harvoin paino-ongelmia, Virtanen kertoo.

Tosin jos liikapainoa on kymmeniä kiloja, laihdutusmekanismi yskii.

– Valkoinen rasva toimii tehokkaana eristeenä, joka estää ruskean rasvan toimintaa vaikka ympärillä viilenisikin.

Lääketeollisuus näkee myös ruskean rasvan mahdollisuudet, ja se on kehittänytkin lääkemolekyylejä, jotka vauhdittavat rasvan palamista. Ne eivät kuitenkaan ole toimineet kunnolla ihmiskehossa.

Rasvaa polttavaa tablettia odotellessa voi kokeilla tutkijan omaa konstia.

– Kuljen kevyemmin puettuna talvella ja käyn avannossa aina kun mahdollista. Tämä on toki vähän kaksipiippuinen juttu: itseään ei kannata kylmettää, kun on viruksia liikkeellä, mutta toisaalta pieni palelu pitää vireänä ja ehkä elimistökin tuottaa lämpöä tehokkaammin, Kirsi A. Virtanen sanoo.