Piilosokeria, piilosuolaa ja piilorasvaa karttavan paras kaveri on tuoteseloste, joka kertoo karun totuuden.

Marinoiduissa broilerisuikaileissa on yllättäen enemmän suolaa kuin makkarassa ja sokeriakin enemmän kuin kaakaojuomassa. Makeiden maissihiutaleiden sokerimäärä ylittää keksin, donitsin ja kakkupohjankin.

Piilosuolaa, piilosokeria ja piilorasvaa karttavan paras kaveri on elintarvikkeen tuoteseloste. Vasta sitä tutkimalla voit varmuudella välttää  yllätykset. Esimerkiksi mysleistä löytyy niin sokeripihejä tuotteita kuin rasva- ja sokeripommejakin. Jos perheen pienokainen kuorruttaa kaikki ruuat sentin kerroksella ketsuppia, hän saa sievoisen määrän niin suolaa kuin sokeriakin. Jos elintarvikkeessa on paljon energiaa, se on yleensä merkki paljosta rasvasta tai sokerista.

Mieltymys makeaan ja suolaiseen makuun juontuu ihmisen historian alkujuurille, jolloin suolainen ja makea olivat merkkejä turvallisesta ruuasta. Vasta nykyajan yltäkylläinen elämä on tehnyt niin suolasta kuin sokeristakin vaarallista. Sama kehitys on tapahtunut myös rasvalle. Ennen rasva oli raskaan työn raatajan kompaktissa muodossa oleva voiman lähde, eikä voita ja rasvaista lihaa ollut kuin harvoin tarjolla. Nyt kovasta rasvasta on tullut suoniin ja vyötärölle kertyvä painolasti.

Karkin sokerikoukussa

Sokerissa on paljon energiaa tiiviissä muodossa. Monissa elintarvikkeissa on piilosokeria eli sokeria, joka ei näy ruuassa kiteinä. Piilosokeria on paljon mehuissa, jogurteissa, jäätelöissä, virvoitusjuomissa, vanukkaissa ja hilloissa.

Karamelleissa sokeri on piilossa kauniin värin ja muodon alla, mutta yhtäkaikki tiedämme niiden olevan melkein silkkaa sokeria. 400 gramman makeispussi sisältää 95 palaa sokeria. Sokeripaloja emme saisi nieltyä tuota määrää, sillä suu tottuu äkkiä yhteen makuun ja puhdas sokeri alkaa ällöttää. Kun eri makuja on samassa pussissa tusina, pussillinen uppoaa helpommin.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan puhdistetun eli elintarvikkeisiin lisätyn sokerin osuus saisi olla enintään 10 prosenttia päivän energiasta. Jos ihminen kuluttaa päivässä keskimäärin 2000 kilokaloria, lisätyn sokerin osuus saisi olla korkeintaan 50 grammaa, ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen Ravitsemusaakkoset Oy:stä laskee.

Tällä hetkellä suomalaiset syövät lisättyä sokeria keskimäärin 90 grammaa. Suurimmat sokerisyöpöt ovat nuoret tytöt ja aikuiset naiset.

Moninainen sokeri

Sokerit ovat hiilihydraatteja. Niihin kuuluvat glukoosi eli rypälesokeri, fruktoosi eli hedelmäsokeri ja galaktoosi. Sokereita ovat myös laktoosi eli maitosokeri, sakkaroosi ja maltoosi. Tavallinen sokeri on sakkaroosia. Se sisältää sekä glukoosia että fruktoosia.

Eri sokerit vaikuttavat verensokeriin eri nopeudella. Fruktoosi vaikuttaa hitaimmin ja tasaisimmin, kun taas glukoosi nostaa verensokerin nopeasti ylös ja yhtä nopeasti alas. Tavallinen sokeri eli sakkaroosi kulkee vaikutukseltaan puolivälissä, ja siksi myös diabeetikkojen ruokavaliossa tavallisen sokerin käyttö on vapautettu.

Luonnon omaa sokeria

- Sokeria on luontaisesti marjoissa ja hedelmissä, Eija Orreveteläinen toteaa. Hedelmät ja marjat sisältävät hedelmäsokeria, mutta myös glukoosia ja sakkaroosia. Esimerkiksi banaanin sokerista puolet on tavallista sokeria sakkaroosia. Sen sijaan esimerkiksi mustikassa ja hillassa sakkaroosia on vain nimeksi.

- Hedelmiä ja marjoja ei niiden sisältämän sokerin takia saa ruveta hyljeksimään, sillä missä muussa elintarvikkeessa sokerit, ravintokuidut, vitamiinit ja kivennäisaineet saisi yhtä maukkaassa paketissa, Orreveteläinen kysyy.

Kun makeannälkä yllättää sokerihiirien kannattaa syödä marjoja ja hedelmiä ja jättää sokeroidut juomat, karkit, leivonnaiset ja pikkuleivät syömättä.

Salakavalasti jogurtissa

Hyvin salakavala tuote on marja- tai hedelmäjogurtti. Yhdessä pikarillisessa jogurttia saattaa olla lisättyä sokeria yli 10 grammaa eli neljä palaa sokeria. Esimerkiksi juotavassa jogurtissa kahdesta desistä kertyy sokeria 17 grammaa.

- Jogurtin tuoteselosteen tutkiminen on sokerin osalta haasteellista, sillä siinä ilmoitetaan vain tuotteen kokonaissokerimäärä, ei erikseen lisättyä sokeria.

Kokonaissokerimäärässä on mukana myös marjojen ja hedelmien oma luontainen sokeri.

Vaikka jogurtista olisi niistetty rasva vähiin, kaloreita on saatu pieneen purkkiin sokerilla. Vertaile siis kalorimäärää tai osta rasvaton maustamaton jogurtti ja mausta se itse marjoilla tai hedelmillä.

Jäätelö sisältää sokerin lisäksi usein myös paljon rasvaa, ja sama pätee suklaaseen. 200 gramman maitosuklaalevyssä on 80 grammaa sokeria ja 66 grammaa rasvaa. Tummassa suklaassa rasvaa ja sokeria on kutakuinkin yhtä paljon kuin maitosuklaassa.

Tee sokeritesti

Suolaa, suolaa, vähemmän suolaa

Suola on oikea makuasia. Yhtä nopeasti kuin sen makuun tottuu, siitä myös oppii pois, Orreveteläinen vakuuttaa.

Ihmisen fysiologinen suolan tarve on 0,6 grammaa päivässä eli teelusikan kärjellisen verran ruokasuolaa. Yksi teelusikallinen suolaa painaa viisi grammaa. Jo yhdessä lämpimässä ateriassa on 2-4 grammaa suolaa.
Suolan määrän tutkimista tuoteselosteesta vaikeuttaa sen kahdenlainen merkitsemistapa. Suola on natriumkloridia (NaCl). Jos elintarvikkeessa on merkitty vain natriumin (Na) määrä, luku kerrotaan 2,5:llä, jotta saadaan suolan määrän selville.

Suomalaisten suolan määrän haluttaisiin laskea naisilla kuuteen ja miehillä seitsemään grammaan. Tällä hetkellä naiset syövät 7 ja miehet 9 grammaa suolaa joka päivä.

Suolaista leipää

Leipä on yksittäisistä elintarvikkeista suurin suolan lähde.
-  Jo kuudesta leipäviipaleesta 1,3 prosenttista leipää  kertyy 2,3 grammaa suolaa, Orreveteläinen laskee. Jos leivän suolapitoisuus onkin vain 0,7 prosenttia, suolan määrä vähenee liki puoleen.

Hyvä nyrkkisääntö on jättää kaupan hyllyyn leivät, joissa on suolaa yli prosentin. Suolattominta leipää saa leipomalla itse.

Varo maustesekoituksia

Huomaamatta suolaa mättää käyttämällä mausteseoksia, maustekastikkeita, soijakastiketta, sinappia ja ketsuppia. Valmisruoat sisältävät yleensä enemmän suolaa kuin kotiruoka, mutta nykyisin kaupan hyllyssä on vaihtoehtoja myös vähäsuolaisemmista ruuista. Päivittäistä suolakuormaa voi vielä pienentää keittämällä perunan, riisin ja pastan ilman suolaa.

Myös juustojen tuoteselosteet kannattaa tutkia tarkkaan. Esimerkiksi emmental-tyyppisissä juustot ovat vähäsuolaisempia ja suomalaisissa juustoissa on vähemmän suolaa kuin naapurimaassamme Ruotsissa valmistetuissa.

Kuudesta siivusta meetvurstia kertyy 1,3 grammaa suolaa, ja myös yhdestä grillimakkarasta nappaa kuudella suupalalla 1,8 grammaa suolaa.
Orreveteläinen kehottaa tarkastamaan kalasäilykkeiden suolamäärät. Esimerkiksi tonnikalapurkista kertyy 1,8 grammaa suolaa. Elintarvikkeet, joiden nimessä on "suola" kuten suolakeksit, suolapähkinät, suolakurkut, mutta myös oliivit ja esimerkiksi fetajuusto, ovat napostelupöydän herkkujen suolaisimmat.

Tee suolatesti

Rasva piilossa, paitsi vyötäröllä

Rasvagrammassa on yli kaksi kertaa enemmän energiaa kuin samassa määrässä hiilihydraatteja tai proteiineja. Piilorasvaa emme silmin havaitse, se ei ole leivän päältä kaavittavissa tai lihasta pois leikattavissa. Piilorasva on useimmiten kovaa rasvaa ja sitä on upotettu varsinkin leivonnaisiin, pitsaan, juustoihin, makkaroihin ja erilaisiin naposteltaviin kuten esimerkiksi perunalastuihin.

Juo rasvatonta

- Miehet saavat neljänneksen ja naiset viidenneksen syömästään rasvasta liharuuista. Kovaa rasvaa kummatkin saavat eniten rasvaisista maitovalmisteista, Orreveteläinen kertoo.

Maitotuotteissa oikea valinta on rasvaton tai enintään 1,5 prosenttinen tuote. Maitotuotteiden kalsiumin ja hyvät proteiinit saa itselleen myös rasvattomista vaihtoehdoista.

Suomessa 1,5 prosenttista kevytmaitoa käytetään edelleen enemmän kuin rasvatonta maitoa. Ruokajuomaksi kannattaa valita rasvaton maito, sillä litrassa kevytmaitoa juo 15 grammaa rasvaa eli yhden ruokalusikallisen voita.

Nipistä rasvasta

- Rasva on usein halpaa, Orreveteläinen muistuttaa. Esimerkiksi vähärasvainen jauheliha maksaa hieman enemmän, mutta ei sula pannulle.

Leikkeleissä kannattaa suosia täyslihatuotteita, joissa on korkeintaan 4 prosenttia rasvaa. Valitsemalla vähärasvaisen juuston säästää päivässä grammakaupalla kovia rasvoja. Juuston kokonaismäärä kannattaa pitää kuitenkin pienenä, sillä vähärasvaisestakin juustosta kovaa rasvaa kertyy, jos sitä syö parikymmentä siivua päivässä, Orreveteläinen huomauttaa.

Rasvaista kalaa sen sijaan kannattaa suosia, sillä kalassa on sydäntä helliviä hyviä omega-3-rasvahappoja, EPA:a ja DHA:ta reilusti. Kalaa suositellaan nautittavaksi vähintään 2-3 kertaa viikossa.

Pulla on paras

Leivonnaisista viineri- ja murotaikinapohjaiset leivonnaiset ovat piilorasvan keskittymiä. Pullapohjaisessa marjapiirakkapalasessa rasvaa on kolme kertaa vähemmän kuin muropohjaisessa piirakassa. Yksi pieni viineri sisältää rasvaa 25 grammaa. Ison suklaamuffinsin syömisestä saattaa täyttyä puolet koko päivän rasvansaantisuosituksesta.

Sanaa "kevyt" on myös syytä varoa. Esimerkiksi perunalastuja mainostetaan ilmoittamalla niiden sisältävän 30 prosenttia vähemmän rasvaa kuin vastaava tavallinen tuote. Jos tavallisissa sipseissä rasvaa on 30 prosenttia, kevytsipseissä sitä on yhä 20.  
Tee rasvatesti

 
Lue lisää:
Sokeri koukuttaa
Älä tönkkösuolaannu
Rasva - laatu kohdalleen

Sokerisimpia

Naposteltavat  sokeria g/100 g
Kuivattu omena 60,2 g
Rusina 60,1 g
Jogurttirusina 48 g
Kuivattu sekahedelmä 43,9 g

Maustekastikkeet  sokeria g/100 g
Tomaattiketsuppi 19,2 g
Sinappi 14,2 g
Hunaja-omena-viinietikka 8,4 g
Tomaattipyree 7,8 g
Kalaliemikuutio 5 g

Kasvissäilykkeet sokeria g/100 g
Kurkkusalaatti kurkkupikkelssi, kurkkurelissi 29,9 g
Aurinkokuivattu tomaatti öljyssä 17,5 g
Kurpitsasalaatti pikkelssi 16 g
Hillosipulisäilyke 9,5 g
Etikkapunajuuri 6,7 g

Viljatuotteet  sokeria g/100 g
Leivoskeksi 49,7 g
Kauralastu 40,2 g
Suklaakääretorttu kreemitäytteellä 40,1 g
Sokerikakku 37,1 g
Donitsi, sitruunakuorrutus 35 g
Vohvelikeksi 38,9 g
Sokerihuurrettu maissihiutale 38,9 g
Suklaamuro 38,2 g
Fruktoosilla makeutettu keksi 32,2
Muromysli 24,9 g
Mallasleipä, saaristolaisleipä 15,7 g

Maitotuotteet sokeria g/100 g
Suklaakastike 57,2 g
Kinuskikastike 56,7 g
Jäätelöpuikko suklaakuorrute  27 g
Tofujäädyke 25 g
Hillolla maustettu jogurtti 23,4 g
Pasha 22,6 g
Suklaavanukas 17,9 g
Hedelmä-jogurttijuoma 12,5 g
Kaakaojuoma kevytmaitoon 9,9 g

Lihatuotteet sokeria g/100 g
Broileri rintafilee appelsiinikastikkeella 10,3 g
Maksalaatikko, teollinen 9,5 g

Kalatuotteet sokeria g/100 g
Mauste/suolasilli keskiarvo 18 g
Silli valkosipuli- / sinappikastikkeessa 16 g
Mätitahna 12,5 g
Anjovis 9,6 g
Sushi levärulla tuoresuolattu lohi 4,9 g

Suolaisimpia

Naposteltavat  suolaa g/100 g
Maissilastu tacokuori 2,2 g
Juustonaksu 1,8 g
Popcorn 1,5 g
Perunalastu 1,4 g
Suolapähkinä 1 g

Kasvissäilykkeet suolaa g/100 g
Merilevä spirulina 7,9 g
Oliivi 6,1 g
Viinilehti säilötty suolaliemeen 5,6 g
Etikkakurkku 2,6 g

Viljatuotteet suolaa g/100 g
Suolakeksi 2,6 g
Sienipiirakka voitaikinaan 2,2 g
Sokeririnkeli 2 g
Riisi-vehnähiutale muro 2 g
Ruisnäkkileipä 1,85 g
Maissihiutale corn flakes 1,78 g
Hapankorppu 1,7 g
Voileipäkeksi 1,5 g
Riisimuro 1,5 g

Maitotuotteet  suolaa g/100 g
Fetajuusto 25 % 3,6 g
Sinihomejuusto  2,5 g
Valkohomejuusto 16 %  1,8 g
Kermajuusto 30 %  1,5 g
Puolikova juusto 5 %  1,5 g

Lihatuotteet  suolaa g/100 g
Kylmäsavustettu poroleikkele 4,6 g
Meetvursti 3,6 g
Pekoni paistettu 3,4 g
Meetvursti kevyt 3,1 g
Kinkkuleikkele 2,3 g
Marinoitu broilerifilee 2,2 g
Poronlihapyörykkä 2 g
Grillimakkara, juusto 1,9 g

Kalatuotteet suolaa g/100 g
Suolattu silakka 14,6 g
Silli 12,6 g
Anjovis 10,5 g
Kirjolohifilee tuoresuolattu 4 g
Kylmäsavustettu kirjolohifilee 3,5 g
Paistettu muikku 2,4 g
Savustettu silakka 2,1 g

Maustekastikkeet
Kanaliemikuutio 51 g / 7,6 g
Lihaliemijauhe 48 g / 7,2 g
Kasvisliemikuutio  45 g /6,8 g
Kalaliemikuutio 41 g / 6,1 g
Lihaliemijauhe vähäsuolainen 33 g / 4,9 g
Soijakastike  15 g / 2,2 g
Sinappi 3 g / 0,45 g
Tomaattiketsuppi  2,6 g / 0,39 g

Rasvaisimpia

Naposteltavat rasvaa g/100 g
Saksanpähkinä 65,2 g
Kookoshiutale 64,5 g
Hasselpähkinä 61 g
Seesaminsiemen kuorineen 58 g
Manteli 54 g
Suolapähkinä 49,8 g
Auringonkukansiemen 49,5 g
Cashewpähkinä 46,3 g
Maapähkinä 43 g
Kokonainen pellavansiemen 41,9 g

Maustekastikkeet rasvaa g/100 g
Grillauskastike 62,2 g
Kermakastike salaatinkastike 31,7 g
Kanaliemikuutio 26 g
Kasvisliemikuutio 23,5 g
Lihaliemijauhe 21 g

Kasvissäilykkeet rasvaa g/100 g
Oliivi 20 g
Soijapapu 17,7 g
Aurinkokuivattu tomaatti 14,1 g

Viljatuotteet rasvaa g/100 g
Muropikkuleipä 34,2 g
Munariisipasteija voitaikina 34,1 g
Muffini, gluteeniton  29,7 g
Vohvelikeksi suklaakuorrute 29,5 g
Tippaleipä 27,6 g
Murokakku 26,8
Donitsi 22,7 g
Wienerleipä 21,8 g
Lihavoileipäkakku 21,6 g
Kalavoileipäkakku 20,8 g
Mysli, muromysli 14 g
Patonki valkosipuli/yrttivoi 12 g
Kaurasämpylä 8,2 g

Maitotuotteet   rasvaa g/100 g
Valkohomejuusto  44,8 g
Tuorejuusto 40,8 g
Cheddar 34,4 g
Kermajuusto 32 g
Gouda 31 g
Sulatejuusto 31 g
Sinihomejuusto 29 g
Fetajusto, vuohenmaito, öljyssä 28,7 g
Kerma 38 g
Vispikerma kevyt 27 g
Pasha 26,5 g
Marja-/hedelmäjogurtti 7 g
Bulgarian jogurtti 3,9 g

Lihatuotteet  rasvaa g/100 g
Paistettu pekoni 50,7 g
Paistettu porsaankylki 49,8 g
Meetvursti 37,6 g
Paistettu kananmunan keltuainen 31,8 g
Sianlihasuikale, marinoitu, paistettu öljyssä 31,4 g
Naudanlihasuikale, marinoitu, paistettu öljyssä 28,5 g
Grillimakkara, juusto, lihaisa 21,8 g
Salamipizza 14,6 g

Kalatuotteet rasvaa g/100 g
Valkosipulietana 49,1 g
Savustettu nahkiainen 33 g
Mätitahna 30 g
Lohi öljyssä 22,8 g
Silli valkosipuli- / sinappikastikkeessa 22,5 g
Smetanalohi 22,9 g
Lohi, leivitetty, paistettu 18,7 g
Kalapuikko leivitetty, pannulla paistettu 15,9 g

Lähde : Elintarvikkeiden koostumustietopankki

Vierailija

Piilopahikset pois lautaselta

Jep, rasvaa ei todellakaan tarvitse yhtään välttää, jos syö hiilaritietoisesti ja jättää viljat, nuo salakavalat lihottajat pois. Riittävä rasva pitää nälkääkin paljon paremmin, jolloin annoskoot on helppo pitää kohtuullisina, kuin muut makroravinteet, etenkin yhdessä proteiinin kanssa. Rasvan välttely johtaa etenkin monella naisella hormonitoiminnan epätasapainoon ja lisää ahmimisriskiä, ahminnan kohdistuessa juuri sokeriin ja gluteenia sisältäviin leivonnaisiin. Vähärasvaisuuden ohella myös...
Lue kommentti

Toisila kilot karisevat lenkkipolulla helpommin kuin toisilla, mutta kaikkien kunto nousee.

Geeneillä on vaikutusta siihen, kuinka helposti kilot karisevat lenkkipolulla.

Yksi pääsee liikakiloista pikavauhtia, toinen tarvitsee samaan tulokseen tuplamäärän treeniä.

Tutkijat ovat viime vuosina löytäneet useita geenejä, jotka määräävät, miten elimistö reagoi liikuntaan. Geenit säätelevät muun muassa sitä, kuinka hanakasti keho pitää kiinni rasvavarastoistaan ja käyttää hiilihydraatteja polttoaineena. Geenit vaikuttavat jopa siihen, palaako rasva kevyellä hölkkäilyllä vai vasta kovalla treenillä.

Tulevaisuudessa yksilölliset, geeniperimän mukaan sovitetut liikuntaohjelmat voivat olla arkipäivää. Tällä hetkellä geenien mutkikas yhteisvaikutus on vielä pitkälti hämärän peitossa. Varmaa on, että liikunta auttaa tiputtamaan painoa, vaikka geenit eivät olisi otolliset.

Tehokkainta on vaihdella lajeja monipuolisesti ja kehittää tasaisesti kestävyyttä, lihasvoimaa, liikkuvuutta ja kehonhallintaa.

 

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikunta-lääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

 

Mene ulos!

Suuntaa ulos reippailemaan aina kun mahdollista. Sama treeni tuntuu ulkona kevyemmältä kuin sisätiloissa.

Oman kehonpainon liikuttelu vaihtelevassa, epätasaisessa maastossa kuluttaa tehokkaasti energiaa.

Jo luonto itsessään auttaa painonhallinnassa, sillä vehreät maisemat laskevat stressitasoja.

oon 77v

Geenit määräävät, miten liikunta puree kiloihin

Enpä usko että useisiin puree ihmedietit. Itse olen laihduttanut yli 10 kertaa. 6-12 kg kerrallaan. Joka kerta on tahtonut jääda kilo edellisestä minimipainosta. Ruokavalioni on maukas, vähäkalorinen ja vähilarinen. En kuitenkaan laske hilareita. Teen ruoan itse, pakastimeen, se on broileria, perunaa, keittojuureksia, mausteita. Syö kerralla 200 kaloria ja tärkeintä eka ruoka vasta kun on hieman nälkä, yleisimmin iltapäivällä, joskus aamullakin. Juon ruokailujen välissä vettä. Nukun 21-05...
Lue kommentti

Kuulostaa ristiriitaiselta, mutta kannattaa lukea perustelut, miksi näin on.

Säännöllinen liikunta auttaa karistamaan kilot ja pitämään ne poissa. Vaikka laihtuminen polttaa aina sekä rasvaa että lihaksia, aktiivisilla liikkujilla rasvaa palaa suhteessa enemmän ja lihakset säästyvät. Kuntoilu puree erityisen hyvin haitalliseen sisäelinrasvaan, joka altistaa muun muassa kakkostyypin diabetekselle.

Tutkimusten mukaan pysyvimmin laihtuvat ne, jotka keventävät ruokavaliota ja lisäävät liikuntaa samaan aikaan.

Pelkällä reippailulla on hankalaa kerryttää riittävää kalorivajetta, ja syömällä se on sitäkin helpompaa saada takaisin: yhdellä munkilla kuittaa helposti parilla tanssitunnilla kuluneen energian.

Liikunta on ennen kaikkea painonhallinta-, ei laihdutuskeino. Kohtuullisesti kuormittava kuntoilu parantaa unta, hillitsee ruokahalua, kohottaa mielialaa ja lisää tyytyväisyyttä omaan kehoon. Kun mieli virkistyy ja elämänhallinta paranee, on helpompi syödä terveellisesti ja pysyä aktiivisena pitkin päivää.

Miksi treenaus voi nostaa painoa?

Kova liikunta voi kerryttää lihaksiin nestettä ja nostaa vaakalukemia hetkellisesti.

Kova harjoittelu aiheuttaa lihaksiin pieniä repeämiä. Kun keho alkaa korjata vaurioita, lihaksiin pakkautuu tulehdusta parantavia aineita ja nestettä.

Vaakalukemat saattavat hetkellisesti kivuta muutaman kilon. Tilanne kuitenkin tasaantuu yleensä viimeistään parin kuukauden jälkeen.

Myös lihasmassan kertyminen voi nostaa vaakalukemia. Lihas kasvaa kuitenkin hitaasti kuukausien saatossa. Aloittelija voi kerryttää tyypillisesti noin puoli kiloa lihasmassaa kuukaudessa säännöllisellä voimaharjoittelulla, kolme kiloa vuodessa on varsinkin naiselle jo kova saavutus.

Paino vaihtelee myös vuorokaudenajan mukaan. Vaakaa realistisemman kuvan laihtumisesta antaa mittanauha. Kokeile ensin treenata kuukausi ja vertaile lukemia vasta sitten. Jos kilot jatkavat kertymistään, on syytä tarkistaa ruokavalio.

 

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikunta-lääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

oon 77v

Liikunta laihduttaa, vaikka treeni voi nostaa painoa

"Kova harjoittelu aiheuttaa lihaksiin pieniä repeämiä." Tuossa se on selvästi sanottu. Aiheuttaa repeämiä ja aiheuttaa pieniä arpia. Minä en ole yhtään koskaan harrastanut mitään liikuntaa, vain arkiliikuntaa, kauppaan ja kavereille 1,5 km. Kaikki muu autolla. Pidin pientä kodinkonekauppaa ensin yksin, sitten perheeni kanssa. Asuin kaupan yläkerrassa. Olen täysin terve, voin nukkua koko yön vaihtamatta asentoa ja tietysti en koskaan heräile. Kaikki paikat kuten kolmekymppisellä, saan vielä...
Lue kommentti

Kuusi vuotta sitten Heidi Suntinen oli 28 kiloa lihavampi ja aina väsynyt. Selästä oli leikattu välilevyn pullistuma, eikä hän juuri harrastanut liikuntaa. Nykyään treenikassi kulkee aina mukana.

Heidi Suntinen, 46, heittää treenikassin auton takapenkille ja ajaa töihin Lahden keskustaan Ammattiliitto Pron toimistoon. Edessä on kiireinen työpäivä, sillä työ jäsenten edunvalvojana tarkoittaa yleensä ongelmien ratkomista ja matkustelua.

— Päätän päivän aikana, menenkö suoraan töistä salille. Jos on stressiä tai jos olen onnistunut työssäni, menen salille. Se on nykyään minulle sekä palkinto että tunteiden nollauspaikka. Ennen olisin syönyt koko illan kotona, sanoo Heidi.

Kuusi vuotta sitten Heidi oli 28 kiloa lihavampi ja aina väsynyt. Selästä oli leikattu välilevyn pullistuma, eikä hän juuri harrastanut liikuntaa.

Vaatteet piti ostaa erikoisliikkeestä ja ne olivat kokoa 52. Nykyään Heidi solahtaa kevyesti 44-kokoisiin housuihin.

— Ennen söin illalla niin paljon, että nukahdin sohvalle. Olo oli kuin krapulassa. Jos nyt nukahdan sohvalle, se johtuu liikunnasta.

Syyllisyys sai syömään

Ensimmäisen kerran Heidi alkoi laihduttaa 25-vuotiaana. Silloin painoa putosi 18 kiloa Painonvartijoiden avulla.

— Ainoa motiivini laihtua oli häämekko.

Siihen aikaan Heidi työskenteli ravintola-alalla ja yrittäjänä. Työajat olivat epäsäännölliset, samoin syöminen.

Heidi tuli heti häiden jälkeen raskaaksi, ja kun esikoinen syntyi, arki ei ollut sellaista kuin hän oli kuvitellut. Vauva valvotti ja itki paljon.

— Tuntui, että vauva vei minuuteni. Koin tunteesta syyllisyyttä, ja kun sain hänet vihdoin nukkumaan, aloin syödä. Mikään ei kiinnostanut minua.

Silloin ei puhuttu synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, mutta uskon, että sairastuin siihen.

Ensimmäisestä raskaudesta jäi runsaasti kiloja, joista Heidi ei päässyt eroon. Kolme vuotta myöhemmin hän alkoi odottaa toista lasta. Alkuraskaus meni oksentaessa ja Heidi joutui sairaalaan. Kiloja lähti kahdeksan, mutta ne tulivat moninkertaisina takaisin loppuraskauden aikana.

— Kuopuksen syntymän jälkeen painoni oli suunnilleen samassa kuin ensimmäisen raskauden alussa. Toinenkin lapsi kärsi kroonisista korvatulehduksista ja koin, että olen huono äiti, koska en saanut nukuttua enkä jaksanut olla läsnä lapsilleni. Niinpä söin koko ajan.

Heidi oli viisi vuotta lasten kanssa kotona. Hän kokkasi itse ruoat, ja jos lapset eivät syöneet kaikkea, Heidi söi heidänkin ruokansa. Ja paino nousi.

Halvaus vei leikkaukseen

Kun kuopus oli kaksivuotias, Heidi palasi työelämään. Kolme vuotta kului kaupanmyyjänä.

— Silloin olin aika hyvässä kunnossa, koska työ oli fyysistä. Seuraavassa paikassa tein pelkkää istumatyötä ja silloin alkoivat selkäongelmat. Sain ensimmäisen välilevyn pullistuman.

Heidi jäi selän takia pitkälle sairauslomalle. Jatkuvat hermokivut masensivat ja hän lääkitsi masennusta ruoalla. Selkäkivut yltyivät niin, että 2005
vasemmasta jalasta lähti tunto. Halvaus oli alkanut.

— Halvaus oli viimeinen niitti. Pääsin heti leikkaukseen, jossa nikaman välistä poistettiin hyytelöä. Muistan, kuinka hienoa oli herätä leikkauksesta ja kipu oli poissa.

Sairausloman jälkeen Heidi jatkoi merkonomiopintojaan. Hän aloitti vanhan uintiharrastuksen uudestaan sekä teki koiran kanssa pitkiä lenkkejä.

Seuraavana vuonna Heidi valittiin työpaikassaan pääluottamusmieheksi. Työ oli vaativaa, kiireistä, epäsäännöllistä ja stressaavaa. Matkapäiviä tuli runsaasti.

— Aloin taas kompensoida epävarmaa oloa syömällä. Siinä vaiheessa tilanne lähti totaalisesti käsistä. Lihoin parissa vuodessa 25 kiloa. Tajusin, että minun on pakko tehdä jotain keholleni. Enkä missään nimessä halunnut enää uutta selkäkipua.

Valokuva herätti

Meni vielä kolme vuotta ennen kuin päätös elämäntaparemontista kypsyi. Vuoden 2009 alussa Heidi vaihtoi taas työtä ja ryhtyi ammattiyhdistysliikkeen edunvalvojaksi. Tilaisuuksia ja juhlia oli usein ja niissä syötiin ja juotiin hyvin. Heinäkuussa 40-vuotisjuhlien jälkeen Heidi katsoi valokuvaa, joka hänestä oli juhlissa otettu. Kuva pysäytti.

— Ihan kuin kasvoihini oli pumpattu ilmaa. Olin kuvassa surkea ja sisäänpäin kääntynyt. Tajusin, että olin jossain vaiheessa hukannut itseni ja halun huolehtia itsestäni.

Ensin Heidi kääriytyi itsesääliin ja mietti elämäänsä taaksepäin. Eniten harmitti se, kuinka hän oli antanut itsensä lihoa selkäleikkauksen jälkeen.

Työkaveri suositteli Xtravaganza-painonhallintaohjelmaa, jossa painoa pudotetaan ruokavalion ja liikunnan avulla.

— Minulla oli siinä vaiheessa 45 kiloa ylipainoa. Kun menin ohjelman aloitukseen marraskuussa 2009, siellä piti mennä vaa’alle. Hävetti ihan kauheasti, kun näin oman painoni. Se näytti 123 kiloa.

Ohjaaja osasi kuitenkin kysyä viisaasti, että kuinka paljon Heidi halusi painaa ja mikä on hänen tavoitteensa. Pikkuhiljaa häpeän tunne väheni.

Suu kiinni teipillä

Heidi asetti ensitavoitteeksi 20 kilon pudotuksen ja ryhtyi täysillä urakkaan. Hän söi kahdeksan viikkoa pelkkiä pussikeittoja. Painoa putosi 18 kiloa.

Täysvauhdin jälkeen hän aloitti terveellisen, lautasmallilla toteutettavan ruokavalion.

— Keittoja oli yllättävän helppo syödä, koska ei ollut vaihtoehtoja, vain kolme pussia päivässä. Mutta perheelle oli vaikeaa laittaa ruokaa, kun ei saanut kokkaillessa napostella. Niinpä laitoin suun eteen ilmastointiteippiä, et¬ten olisi automaattisesti laittanut ruokaa suuhuni.

Seuraavaksi ohjelmaan tuli liikunta. Heidille tehtiin henkilökohtainen kuntosaliohjelma.

— Muutosvastarintani oli suuri. Kitisin kaikissa laitteissa ja jälkeenpäin ajateltuna olin muutenkin vetelä. Toisaalta se oli ymmärrettävää, koska en ollut aiemmin liikkunut tavoitteellisesti.

Kolmen kuukauden jälkeen painoa oli pudonnut jo 22 kiloa eli yli tavoitteen. Keho oli muuttunut niin, että vanhoja vaatteita piti heittää pois.

— Vaatteiden pois heittäminen oli terapeuttista ja konkreettista luopumista vanhasta. Yhdet housut säilytin, ja niitä olen joskus katsellut ja miettinyt, että ei voi olla totta, kuinka lihava olin.

Suhde ruokaan muuttui

Perhe ja muut läheiset huomasivat myös muutoksen. Aluksi kehut tuntuivat hienolta. Pian ulkomuodon kommentointi alkoi kuitenkin rasittaa.

— Itselleni ensimmäiset 15 kiloa olivat pelkkää ulkonäön muutosta. Ulkoinen olemus määritteli minua ja silloin tuntui hienolta, kun ihmiset sanoivat, että vau, kun olet laihtunut. Sen jälkeen terveysnäkökulma tuli tärkeämmäksi. Nykyään ärsyttää, kun ihmiset sanovat, että kauhea, kun sä olet laihtunut. Jotkut jopa sanovat, että älä nyt enää laihduta. Se tuntuu kamalalta.

Syksyllä 2010, kun Heidi oli laihtunut 25 kiloa, selkään tuli kaksi uutta välilevyn pullistumaa.

— Konttasin kaksi viikkoa kotona, koska kipu oli niin kauhea. Ajattelin, että pitää laihduttaa lisää, joten pidin taas viisi viikkoa pussikeittokuuria. Sairausloman aikana kuitenkin huomasin muutoksen suhtautumisessa ruokaan. Vaikeuksista huolimatta ei tehnyt mieli syödä. Se oli tärkeä huomio.

Heidi on joutunut opettelemaan uudenlaisen suhtautumisen ravintoon. Säännölliset ruoka-ajat ovat tärkeitä. Nykyään hän myös katsoo tarkkaan, mitä lautaselleen laittaa. Huonot hiilihydraatit ovat jääneet ja tilalle on tullut proteiinia, kasviksia ja pitkäkestoisia hiilihydraatteja.

— Ennen elin syödäkseni. Nykyään syön elääkseni. Aamiaisessa on vielä petraamista, sillä en usein syö aamulla tarpeeksi, mutta muuten ruoka-ajat ovat hyvin hallussa. Ennen halusin olla yksin ruoan kanssa. Se oli sellainen kaveri, joka ei arvostellut.

Repsahdus ei romuta

Vaikka välillä on tullut repsahduksia, lähinnä kesälomilla, nykyään Heidi suhtautuu sortumisiin armollisesti. Muutaman kilon lihominen ei kaada, vaan arkena palataan taas terveellisen ravinnon ja liikunnan pariin.

Heidi käy kuntosalilla kolme kertaa  viikossa ja uimassa kaksi kertaa. Lisäksi hän tekee koiriensa Paavon ja Pepin kanssa joka päivä tunnin lenkin.

— Perhe on tukenut ihanasti. Poika sanoi kerran, että äiti, sä pystyt mihin tahansa. Kerran, kun oli epätoivon hetki, mies kaivoi jättihousut esiin ja sanoi, että katso nyt, kuinka paljon olet laihtunut.

Nykyään Heidi on energinen ja täynnä intoa työssä sekä vapaa-ajalla. Työpäivät venyvät usein pitkiksi, mutta Heidi osaa purkaa stressin liikuntaan.

— Aina, kun menen salille, ylitän itseni. Se euforian tunne on mahtava. En katso enää kiloja, vaan haen kokonaisvaltaista hyvän olon tunnetta. Tämä elämäntaparemontti on pelastanut minut. Luotan, etten enää koskaan palaa entiseen elämäntapaan.

Keho kevenee, pysyykö mieli perässä?

Laihduttajalle kehonkuvan muutos voi olla rankkaa. Laihtuminen näkyy ja muut kommentoivat sitä.

– Se voi olla loukkaavaakin. Kun itse alkaa sopeutua muutokseen, muut muistuttavat laihtumisesta. Sillä tavalla lihavan imago pysyy yllä. Jossain vaiheessa alkaa tuntua, että mitä laihtumiseni sulle kuuluu, sanoo psykologi Katarina Meskanen.

– Laihduttajat sanovat, että laihtumisen kautta tulee näkyväksi, mutta silti muut eivät huomaa laihduttajan persoonaa. Tuntuu, että on huomattu vain kilojen kautta.

Elämäntaparemontissa itsevarmuus yleensä lisääntyy ja ihminen alkaa tiedostaa oikeuksiaan. Se saattaa aiheuttaa hämminkiä ympäristössä ja ihmissuhteissa.

– Kun ryhtyy laihduttamaan, ei voi enää piiloutua ylipainon ja syömisen taakse. Laihduttaja joutuu kohtaamaan uudella tavalla vaikeita tunteita ja ajatuksia. Vaikka paino-ongelma pienenee, sen taustalla olevat ongelmat eivät poistukaan. Tämä on monelle vaikea paikka. Mieli ikään kuin laahaa laihduttamisen perässä.

– Jos on vuosikausia välttänyt katsomasta itseään, ei tunne omaa kokoaan. Sitten keho alkaakin nopeasti muuttua. Se vaatii totuttelua.

Tunnesyömisen syy on harvoin nälkä. Yleisemmin syödään, koska halutaan turruttaa oloa. Tunteet syömisen taustalla pitäisi pystyä käsittelemään, ettei ahmiminen ala uudestaan.

– Ellei niitä itse pysty ratkomaan, terapia on hyvä vaihtoehto, Meskanen sanoo.

Kun lihavuus on ollut suuri osa identiteettiä, on vaikea kasvun paikka rakentaa uusi identiteetti ilman kiloja.

– Suosittelen, että elämäntaparemontti tehtäisiin maltillisesti ja hitaasti, jotta mieli pysyy perässä. Ensin kannattaa opetella syömään tarpeeksi usein ja riittävästi ja vasta sitten alkaa tehdä hienosäätöä elämäntavoissa. Kukaan ei ahmi turhaan, vaan taustalla on fysiologisia tai psykologisia syitä. Ne pitäisi selvittää ensin.

Syöminen alkaa olla silloin ongelma, kun sen kokee esimerkiksi ainoaksi omaksi hetkeksi. Kun on väsynyt, ei jaksa lähteä lenkille vaan on helpompi syödä ja käpertyä sohvan nurkkaan. Siitä saa hetkellisen nuijanukutuksen eikä tarvitse ajatella ongelmia.

Meskanen suosittelee ahmimisen tilalle maltillista liikuntaa. Se on kehon oma mielialalääke, joka tasaa stressitilaa. Syömisen voi toki vaihtaa muuhunkin harrastukseen, josta nauttii. Mukavan tekemisen löytäminen on tärkeää siksikin, ettei tyhjyyden tunne iske, kun laihduttaja on maalinsa saavuttanut.

Asiantuntija: Katarina Meskanen, psykologi, HYKSin syömishäiriöklinikka

Voisiko painoaan hallita palelemalla? Kyllä, sanoo tutkijatohtori Kirsi A. Virtanen, joka on sukeltanut syvälle ruskeaan rasvaan.

Ruskea rasva on ihmeellistä, lämpöä tuottavaa kudosta, jota aikuisella on kaulan alla noin 60 grammaa mutta vauvalla paljon enemmän. Sen tehtävänä on pitää vielä liikkumaton lapsi lämpimänä.

Aikuisellakin tuo mitätön määrä ruskeaa rasvaa pystyy vuodessa polttamaan lämmöksi kolme neljä kiloa läskiä eli valkoista rasvaa. Jos se toimisi vielä aktiivisemmin, lihavuusongelma olisi ratkaistu.

Lääketieteen tohtori Kirsi A. Virtasen tutkimusryhmä on  kuvannut Turun PET-keskuksessa ruskean rasvan energiankulutusta.

– Siihen vaikuttaa ympäristön lämpötila. Esimerkiksi avantouimarit tuntevat voivansa hyvin, he eivät kärsi infektioista yhtä paljon kuin muut ja heillä on harvoin paino-ongelmia, Virtanen kertoo.

Tosin jos liikapainoa on kymmeniä kiloja, laihdutusmekanismi yskii.

– Valkoinen rasva toimii tehokkaana eristeenä, joka estää ruskean rasvan toimintaa vaikka ympärillä viilenisikin.

Lääketeollisuus näkee myös ruskean rasvan mahdollisuudet, ja se on kehittänytkin lääkemolekyylejä, jotka vauhdittavat rasvan palamista. Ne eivät kuitenkaan ole toimineet kunnolla ihmiskehossa.

Rasvaa polttavaa tablettia odotellessa voi kokeilla tutkijan omaa konstia.

– Kuljen kevyemmin puettuna talvella ja käyn avannossa aina kun mahdollista. Tämä on toki vähän kaksipiippuinen juttu: itseään ei kannata kylmettää, kun on viruksia liikkeellä, mutta toisaalta pieni palelu pitää vireänä ja ehkä elimistökin tuottaa lämpöä tehokkaammin, Kirsi A. Virtanen sanoo.