Kesällä pelataan rantalentopalloa, heitetään liitokiekkoa, harjoitellaan käsilläkävelyä ja sitten kirmataan vesileikkeihin. Kuka ehtii ensin!

Nautinto rannalla alkaa siitä sekunnista, kun vapautat varpaat kengistä. Mikä ihanuus onkaan haritella varpaita, tuuletella jalkateriä ja vetreyttää jalkapohjia kävelemällä hiekalla, nurmikolla ja vedessä.

Rentouttavaa vaikutusta voi tehostaa jalkajumpalla: Koukista ja ojenna nilkkaa, kipristä ja harita varpaita. Kävele vuoroin päkiöillä ja kantapäillä, poimi varpailla nurmikolta tai hiekasta kiviä, kaiva vedenrajassa varpailla hiekkaa.

Vedessä on taikaa

Vesi on taianomainen ja riemastuttava elementti, koska se vastustaa, tukee ja kannattelee. Yksi vetää kroolia vesipetona, toinen kelluu nautinnokseen. Miehet sukeltavat kilpaa laiturinnokasta, naisista syntyy pian piiri, joka harjoittaa pystykelluntaa ja pulisee.

Elämysten lisäksi vesiliikunta antaa voimaa ja kuntoa. Vedestä nauttien voimme vahvistaa hengitys-, verenkierto-, tuki- ja liikuntaelimistöä ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Veden noste vähentää painon tunnetta, veden vastus lisää liikunnan tehoa ja veden tiheys tukee liikkeitä. Vesiliikunta sopii myös nivelvaivoja poteville, koska veden noste tukee ja säästää niveliä. Järvijumpassa ei tarvitse osata uida eikä kastaa päätä veteen.

Tehokkainta ja mukavinta on jumpata noin rinnan syvyydessä. Yksin tai kaverin kanssa voit kehittää oman ohjelman tai käyttää talvella vesijumpassa opittuja liikkeitä jaloille, käsille, selälle ja vatsalle: hyppyjä, jalkojen nostoja, potkuja, jalkojen vientiä eteen ja taakse, vartalon kiertoja ja venytyksiä. Tukea voi ottaa laiturista.

Pystyasennossa veden vastus on suurempi kuin vaaka-asennossa, joten vedessä juokseminen ja vesivoimistelu voivat olla uimista tehokkaampaa kuntoilua.

Hölkällä järvessä

Vesikävelyssä toteutuvat kaikki vesiliikunnan hyvät puolet. Kävele vähintään vyötärön syvyydessä niin, että jalat ylettyvät pohjaan, ja ota askelia tai hyppyjä. Voit kävellä myös jalat suorina ja varpaillaan.

Järvihölkkä on tehokas vesiliikuntalaji. Luonnonvesissä voi hölkätä sekin, jonka nivelet eivät kestä kuivalla maalla juoksemista. Järvihölkkätreeni tehdään niin syvällä, että jalat eivät kosketa pohjaa. Apuna käytetään vyötärölle sidottavaa vesivyötä, joka kelluttaa niin, että vedessä voi juosta pystyasennossa. Eteenpäin pääsee jalkojen hölkkäliikkeillä ja käsivedoilla. Vauhdin voi säädellä sellaiseksi, ettei tule kylmä. Lihakset tuottavat lämpöä, jos liiketempo on tarpeeksi nopea.

Vesivyö ympärillä voi myös voimistella ja kävellä, ja sitä voi käyttää talvella vesijuoksussa uimahallissa. Vesivöitä on kaikenkokoisille vauvoista lähtien.

Vesi haastaa leikkimään

Vesi suorastaan haastaa leikkimään. Nauru irtoaa heti, kun vedessä yrittää juosta hippaa. Vedessä oppii nopeasti uusia taitoja. Niitä ovat myös temput, kuten käsillä seisonta ja kävely, kuperkeikat eteen- ja taaksepäin, hypyt ja sukeltelu laiturilta. Ala temppuilla kuitenkin vasta sitten, kun olet tarkistanut pohjan, veden syvyyden ja mahdolliset kivet ja rojun.

Metrin syvyys riittää, kun hyppäät vedenpinnan tasosta liukuun, kolmen metrin syvyys tarvitaan, jos hyppäät metrin ponnahduslaudalta pää edellä. Edellisen hyppääjän pitää ehtiä kunnolla alta pois ennen seuraavan tuloa.

Käsillä seisonta on helpointa vyötärön syvyisessä vedessä. Kaveri voi antaa tyylipisteitä. Kuperkeikkaan lähtiessä leuka painetaan rintaan ja hypätään kierähdykseen eteenpäin pohjaa kohti. Polvet ovat koukussa rintaa vasten ja käsillä työnnetään vettä niin, että vartalo pyörähtää kerässä ympäri.

Lämmittele välillä

Luonnonvetemme ovat kesäuintikaudella 15–25-asteisia. Se, joka ui paljon, karaistuu, eikä palele viileässäkään vedessä. Se, joka ui kerran kesässä, arkailee mennä lämpimäänkin veteen.

Kun kehon lämpötila laskee, lihakset jäykistyvät ja koordinaatio heikkenee, joten välillä kannattaa mennä rannalle lämmittelemään ja syömään eväitä.

Kunnon eväillä jaksaa peuhata monta tuntia. Ota rannalle voileipiä, salaattia ja runsaasti juotavaa: kahvia tai teetä termospulloon, vettä ja mehua. Juo pelatessa vähintään litra tunnissa.

Rannan parhaat leikit ja pelit

Vesimyllyssä pyöritään piirissä niin, että pyörijöiden keskelle syntyy pyörre. Piirissä kävellään kädet käsissä ja vauhtia kiihdytetään juoksuun asti. Sovitusta merkistä vaihdetaan suuntaa vastavirtaan.

Hauki ja pikkukalat -leikissä hauki pyydystää pikkukaloja sukeltamalla. Pikkukalat menevät karkuun kahlaamalla.

Seuraa johtajaa -leikissä yksi valitaan johtajaksi, joka voi kulkea mutkitellen, kävellä, juosta, hyppiä, kontata, uida käsipohjaa, sukeltaa, ja muut seuraavat perässä.

Uintiviestejä voi kehitellä erilaisilla uintitavoilla polskien: rintauintia kädet nyrkissä, selkää peukalot kainaloissa. Nuorison hupia on uida vaatteet päällä.

Pellehyppyjä voi tehdä laiturilta tai toisen hartioilta ja niissä voi myös kisailla. Pellehypyssä voi liukastua, astua harhaan ja pudota veteen mahalleen. Se ei satu, jos vaatteet ovat päällä.

Vesipallo kysyy kuntoa ja hyvää uimataitoa. Vesipalloa pelataan niin syvällä, että jalat eivät yllä pohjaan. Pelissä pallo yritetään saada vastustajan maaliin. Sääntöjä voi muuttaa niin, että palloa saa koskea vain yhdellä kädellä, vastustajaa ei saa painaa veden alle ja että pelataan ilman maalivahteja. Silloin pelistä ei tule liian raisua.

Ultimate-peliin tarvitaan liitokiekko eli frisbee, kourallinen porukkaa ja tasainen nurmi- tai hiekkakenttä, jonka molempiin päihin on merkitty maalialueet. Peli etenee syöttelemällä eli kiekko kädessä ei saa juosta. Maali syntyy, kun hyökkäävä pelaaja saa syötön joukkuetoveriltaan maalialueelle. Jos kiekko putoaa maahan, osuu ulos tai puolustava pelaaja katkaisee syötön, hyökkäysvuoro siirtyy toiselle joukkueelle. Maalin jälkeen vaihdetaan aina hyökkäyssuuntaa. Jokainen hyökkäys aloitetaan aloitusheitolla, jonka maalin tehnyt joukkue heittää toisella maalialueella odottavaa joukkuetta kohti.
Kehokontaktit ovat virheitä. Kun niitä syntyy, peliä jatketaan edeltäneestä tilanteesta.

Biitsiin eli rantalentopalloon tarvitaan kenttä, pallo ja vähintään kaksi pelaajaa. Virallisesti sitä pelataan kaksi vastaan kaksi. Pallo on hiukan painavampi kuin sisälentopallo, jotta tuuli ei sitä heiluttelisi. Kenttä on yhteensä 16 metriä pitkä ja kahdeksan metriä leveä. Peli aloitetaan syötöllä vastapuolelle ja sen jälkeen peli etenee vastaanottaen, passaten, hyökäten ja puolustaen. Palloa lyödään nyrkillä tai kämmenelle. Yksi pelaaja saa ottaa yhden kosketuksen kerrallaan, ja pallo on saatava kolmannella kosketuksella vastaanottajan puolelle. Rantalentopallo on havaittu yhdeksi turvallisimmista joukkuelajeista, vaikka pehmeä pelialusta rohkaisee raisuihin syöksyihin puolustustilanteissa. Peli on myös hauskaa katsottavaa.

Luovu suorituspaineista: tärkeintä on nousta tuolista ja liikkua edes pari minuuttia kerrallaan.  Kävelyn lisäksi keho ei kaipaa muuta kuin säännöllistä lihastreeniä.

Terveyden ja peruskunnon ylläpitoon riittää reipas puolen tunnin kävely viitenä päivänä viikossa, vähintään kymmenen minuutin jaksoissa. Jos on liikkunut vähän, aerobisen kunnon kohoaminen tuntuu jo 4–5 viikossa: keuhkojen kapasiteetti kasvaa, sydämen pumppausteho paranee ja lihakset vahvistuvat.

KILOT JA VERENSOKERI KURIIN

Lenkki tasaa verensokeria aterian jälkeen. Kolme vartin kävelyä viikossa säätelee verensokeria tehokkaammin kuin yksi 45 minuutin lenkki. Siksi kävely on loistolaji painonhallintaan ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn. Jokainen askel kuluttaa energiaa ja tasoittaa ruokahalua.

KUUMAT AALLOT  TASOITTUVAT

Kävely voi toimia vaihtoehtona tai ainakin tukena hormonikorvaushoidolle. Kävely vähentää vaihdevuosi-iässä olevien naisten kuumia aaltoja. Myös unenlaatu paranee.

Tulos voi selittyä osittain luonnonvalolla: ulkoilu auttaa kehon sisäistä kelloa löytämään oman rytminsä ja normalisoi  hormonitoimintoja, jolloin unen päästä saa helpommin kiinni.

SELKÄÄN JOUSTOA JA LUJUUTTA

Selkä nauttii pumppaavasta liikkeestä, joka vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Kävely vaihtelevassa maastossa voitelee välilevyjä erityisen hyvin.

Kävely ehkäisee myös osteoporoosia, jonka riski kasvaa etenkin naisilla vaihdevuosien jälkeen. Jokainen askel maastossa täräyttää luita lujemmiksi. Auringon D-vitamiini tehostaa vaikutusta entisestään. Suomessa D-vitamiinia voi kerätä ulkoa syyskuuhun saakka.

TASAPAINO KEHITTYY

Välillä kannattaa poiketa asvaltilta poluille. Kun jalka joutuu sopeutumaan vaihtelevaan maastoon, aivoille välittyy enemmän liikeinformaatiota ja tasapaino paranee. Epätasaisella alustalla myös jalkaterien pienet lihakset pääsevät töihin. Hyvä tasapaino ehkäisee kaatumisia ja loukkaantumisia.

Huono suuntavaisto hankaloittaa sekä metsässä että kaupungissa liikkumista. Nykyihmistä auttaa navigaattori mutta se ei paranna hahmotuskykyä. Suuntavaistoa voi onneksi kehittää. Luonnossa kävely on siihen juuri sopiva laji. Patikoija joutuu suhteuttamaan itsensä vaihtelevaan maastoon ja oppii seuraamaan ympäristöään. Samoilu on myös loistavaa läsnäoloharjoittelua, sillä suunnistaessa mieli ei ehdi harhailla.

ASIANTUNTIJA: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, kuntoutus (Lappeenranta).

Matalan sykkeen liikunta ei polttaa parhaiten rasvaa, kuten ennen ajateltiin.  Lue millainen liikunta kiinteyttää eniten.

Kaikki liikunta polttaa rasvaa, spurttailu jopa tasaista puurtamista tehokkaammin.

Keho käyttää suhteessa enemmän rasvaa energianlähteenä, kun liikkuu matalalla sykkeellä, esimerkiksi kävellen. Kova treeni kuitenkin kuluttaa samassa ajassa enemmän energiaa, ja siinä sivussa rasvakin palaa tehokkaammin. Siksi kevyen reippailun kutsuminen rasvanpolttoliikunnaksi johtaa herkästi harhaan. Harva myöskään tietää omaa maksimisykettään, josta rasvanpolttoalue lasketaan.

Joidenkin tuoreiden tutkimusten mukaan rasvasoluja polttaa parhaiten sykettä nostava intervallitreeni. Eräässä tutkimuksessa lyhyet, kahdeksan sekunnin kiihdyttelyt puolen tunnin pyörälenkin lomassa kolminkertaistivat rasvan palamisen. Yhtenä selityksenä tutkijat pitävät katekoliamiini-hormoneita, joita nopea spurttailu vapauttaa erityisen tehokkaasti. Ne polttavat etenkin keskivartalolle ja sisäelimien ympärille kertyvää rasvaa. Intervalleilla voi kokeilla maustaa muuta liikuntaa vaikka kerran tai kahdesti viikossa.

Sykkeitä tai vauhteja tärkeämpää on se, että liikkuu usein. Rivakka suursiivous voi olla yhtä hyvää rasvanpolttoliikuntaa kuin spinningtunti.

Kiinteytyminen on sitkeimpiä laihdutusmyyttejä. Varsinkin naisia kehotetaan usein pumppaamaan kuntosalilla kevyitä ja pitkiä, yli 15 toiston sarjoja. Todellisuudessa pikkupainot eivät muokkaa kroppaa juuri lainkaan. Pitkät sarjat pikkupainoilla eivät siten ole parasta kiinteytysjumppaa, vaan kuormittava lihaskuntoharjoittelu muokkaa vartaloa parhaiten.Kiinteytyminen tarkoittaa sitä, että ihonalainen rasvakerros pienenee ja lihas kasvaa. Lihasten kasvu taas vaatii isompia painoja.

Valitse vastukset, joilla jaksat tehdä 8–12 toistoa ja 3–4 sarjaa, sillä tällä alueella lihas kasvaa tehokkaimmin. Kehoa muokkaavat perusliikkeet, kuten kyykyt, maastaveto ja erilaiset punnerrusliikkeet. Ne rasittavat isoja lihasryhmiä ja kuluttavat paljon energiaa myös treenin aikana.

Salitreeni ei lihota. Ajan kanssa vaatekoko todennäköisesti pienenee, sillä kilo lihasmassaa vie vähemmän tilaa kuin sama määrä rasvaa. Lihassolut pitävät myös aineenvaihdunnan vilkkaana: mitä enemmän lihasmassaa, sitä enemmän energiaa kuluu levossakin.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikunta-lääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

 

Kun on vahva, jaksaa arjessa paremmin. Katso millainen treeni kasvattaa lihasta nopeimmin.

Kun lihaksissa on voimaa, koko kehosi jaksaa paremmin etkä väsy niin helposti. Kroppa yksinkertaisesti joutuu käyttämään arkiliikkumiseensa pienemmän osan siitä, mihin pystyisi.

Lihasvoima kasvaa, kun isot lihasryhmät ovat töissä vähintään pari kertaa viikossa noin tunnin kerrallaan. Jo 3—4 kuukauden voimaharjoittelun jälkeen keski-ikäisilläkin lihakset kiinteytyvät silmin nähden, jos voimailee kaksi kertaa viikossa ja lisää painomääriä pikku hiljaa.

Voima karttuu nopeasti, mutta näkyvien lihasten hankkiminen vie paljon aikaa ja vaatii kovaa harjoittelua. Naisten onkin turha pelätä, että lihakset kasvavat liian isoiksi, siitä pitävät jo hormonit huolen.

Jos kuntosali ei innosta, erilaiset lihaskuntojumpat (bodypump ja kiertoharjoittelu) sekä kahvakuulailu ovat hyvää lihastreeniä.

Voima tuo nopeutta

Hapenottokykyä lisäävä liikunta, kuten kävely, juoksu tai pyöräily, tekee hyvää muttei harjaannuta yläkropan lihaksia.

Mitä nuorempana aloitat voimaharjoittelun, sitä paremmassa kunnossa lihaksesi ovat vanhana. Viisikymppisenä lihasmassasi alkaa vähentyä noin kymmenisen prosenttia vuosikymmenessä. Huonokuntoisella lihaskato alkaa jo vähän yli 30-vuotiaana.

Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä tarttua punttiin, ja lihaksesi voivat olla elämäsi parhaassa kunnossa milloin vain.

Mitä enemmän voimaa on, sitä nopeammin lihakset toimivat. Vahvojen lihasten avulla käsi tai jalka korjaa tasapainon nopeasti, jos horjahdat esimerkiksi talven liukkailla. Voimaharjoittelu kehittää lihaksissa kulkevaa hermotusta niin, että liikkeistä tulee entistä sähäkämpiä.

Nouse varpaille ja treenaa ryhtiä

Vahvistamalla vatsa-, rinta- ja olkalihaksia on helpompi pitää itsensä ryhdissä, vaikka istuisi paljon tietokoneen ääressä. Kun ylävartalon ja niskan pienet lihakset ovat vahvat, on helpompi aistia, jos asento lyyhistyy ja ojentaa itsensä täyteen mittaan.

Pohkeiden isoissa lihaksissa on paljon verisuonia. Lihaksikkaissa jaloissa verenkierto toimii niin, että pumppausvoima jaksaa kuljettaa veren sujuvasti takaisin sydämeen. Silloin turvotuksia ja suonikohjuja ei tule niin herkästi.

Jos seisot paljon, pohkeen lihakset ja alaraajapumppu rasittuvat. Virkistykseksi riittää, että nouset 10—20 kertaa varpaillesi muutaman kerran päivässä.
Kun lihasten hermosyyt pysyvät aktiivisina, on voimaakin helpompi kartuttaa.

Asiantuntijat: Jan Sundell, sisätautiopin dosentti, ylilääkäri, Turun yliopistollinen keskussairaala
Minna Stolt, terveystieteiden tohtori, jalkaterapeutti (AMK), yliopisto-opettaja, hoitotieteen laitos, Turun yliopisto
Eija Holmala, liikuntatieteen maisteri, liikuntapäällikkö, Suomen Urheilu-hallit Oy

Näin saat lisää voimaa

● Treeni, jossa jaksat tehdä 3 x 8–12 toistoa joka liikettä, kasvattaa hyvin voimaa ja kiinteyttää.
● Harjoittele välillä niin isoilla painoilla, että jaksat vain 3 x 5 toistoa kullakin lihasryhmällä. Muista kuitenkin, että tämäntyyppinen harjoittelu voi rasittaa niveliä.
● Jos jaksat tehdä yli 12 toistoa kasvatat kestävyyskuntoa etkä juurikaan lihasmassaa. On myytti, että pitkät sarjat kiinteyttäisivät lihaksia tehokkaimmin.

Anna veden viedä ja haastaa. Tule mukaan Ui kesäksi kuntoon -kampanjaan ja kerää kilometrejä tai hio teniikkasi kuntoon.

Maaliskuu on täydellinen kuukausi aloittaa uintitreeni kesää varten. Jopa 111 uimahallia kutsuu kaikki mukaan Suomen suurimpaan vuosittaiseen kuntokampanjaan. Katso kampanjaan osallistuvat uimahallit tästä.

Ui kesäksi kuntoon -kampanjan aikana uimahalleissa toteutetaan erilaisia tapahtumia, joihin kävijät ovat tervetulleita kokeilemaan erilaisia vesiliikuntamuotoja. Samalla kartutetaan kuntoa ja hiotaan taitoja.

Uintiosaaminen asuu uimaseuroissa, joista löytyy apua vaikka aikuisuimarin tekniikkamurheisiin. 27 uimaseuraa on myös ilmoittautunut mukaan tämän kevään kampanjan seurasarjaan. Katso kampanjaan osallistuvat uimaseurat tästä.
 

Vesiliikunta parantaa

Vedessä liikkuminen on ihanteellista liikuntaa niin aloittavalle kuin aktiiviharrastajalle. Liike vedessä rentouttaa, parantaa verenkiertoa, lisää lihasten voimaa, kestävyyttä ja elastisuutta. Vesi ei rasita niveliä, mutta tarjoaa tehokkaan vastuksen.

Kunto kohenee uimalla, vesijuoksemalla sekä -jumppaamalla. Eri uintiliikunnan muodot sopivat kaiken ikäisille, ovat nivelystävällisiä sekä soveltuvat erinomaisen hyvin painonhallintaan.

Kaikki nämä ovat hyviä syitä tulla uimahalliin:

  • Haluatko oppia uimaan?
  • Kielsikö lääkäri sinulta juoksun ja hypyt?
  • Onko tasapainosi kateissa?
  • Kaipaatko haasteita kävelyyn?
  • Kutsuuko hiljaisuus?
  • Entä kiinnostaako uudet kokeilut?

Hio uintitekniikkasi

Jos olet jo tottunut uimari, veden nautinto vain kasvaa, kun hiot uimatekniikkasi kuntoon. Siihenkin Ui kesäksi kuntoon -kampanja antaataa tukea.

Jos haluat tarkistaa rintauintitekniikkasi, tässä kolmen videon paketti, joissa selviää tehokas käsiveto-, potku- ja vartalotekniikka.

Tule juhlimaan

Vuonna 1992 alkanut Ui kesäksi kuntoon -kampanja järjestetään nyt jo 25. kertaa. Juhlakampanja toteutetaan 1.–31. maaliskuuta, jolloin kerätään kuukauden ajan metrejä uimalla ja minuutteja vesijuosten tai vesijumpaten.

Kuukauden lopussa metrit ja minuutit lasketaan uimahalleissa yhteen, ja kävijämääräänsä suhteutettuna aktiivisimmat uimahallit palkitaan valtakunnallisessa vertailussa. Myös uimahallit palkitsevat ahkerimpia liikkujiaan.

Viime vuonna uituja kilometrejä kertyi  reilut 67 tuhatta ja vesijuostuja sekä -jumpattuja tunteja yli 65 tuhatta.

Ui kesäksi kuntoon -kampanjan sivuilta löytyy lisää liikuntavinkkejä uintiin, vesijuoksuun ja vesijumppaan.
 

Kampanjan facebook-sivuilla voit liittyä mukaan osallistujien joukkoon ja jakaa omat kiinnostavat kokemuksesi muiden kanssa sekä osallistua kilpailuihin.