Kylmässä kuntoillessa liikkeelle pitää lähteä rauhallisesti.

Kylmässä voit kuntoilla turvallisesti, kunhan otat huomioon kuntosi ja terveydentilasi ja pukeudut säänmukaisesti. Vältä alkurynnistyksiä.

Lähde liikkeelle rauhallisesti

Kylmässä kuntoillessa liikkeelle pitää lähteä rauhallisesti ja nenän kautta hengittäen. Jos kuntoilun riuhtaisee käyntiin liian rajusti, kuiva, kylmä ilma pääsee raakana syvälle keuhkoputkiin. Nenän, suun ja nielun muodastama esilämmitin ei ehdi silloin lämmittää hengitysilmaa. Jos kylmässä kuntoilun aloittaa aina reuhtoen, keuhkojen limakalvot voivat vaurioitua ja ennen pitkää voi laueta jopa rasitusastma.

Jäähtyneet lihakset alttiita vammoille

Ääreisverenkierto supistuu kylmässä, ja veri ohjautuu syvemmälle elimistön tärkeimpiin toimintoihin. Näin ihosta ja ihonalaiskudoksesta tulee kuin eristekerros, joka suojaa elimistöä enemmältä jäätymiseltä. Siksi iho, sormet ja varpaat kannattaa suojata hyvin paleltumien ehkäisemiseksi.

Esimerkiksi hiihdossa pitkät laskut jäähdyttävät elimistöä tehokkasti, jos vaatetus on ohut. Jäähtyneet ja kangistuneet lihakset altistuvat venähdyksille, revähdyksille ja noidannuolen tapaisille kivuille. Myös tapaturmariski kasvaa.
Lämmin vaatetus lisää suorituskykyä

Alkuverryttely ja lämmin vaatetus on tärkeää paitsi vammojen välttämiseksi myös suorituskyvyn parantamiseksi. Jos jalat ja kädet ovat herkkiä kylmälle, suorituskyky kohentuu yllättävän paljon vaatetusta lisäämällä. Tämä on hyvä muistaa voimia vaativissa lajeissa, kuten hiihtovaellukselle lähtiessä.

Hyvä kunto lisää kylmänsietoa

Kun ollaan paikoillaan, tukevahko ulkoilija sietää paremmin kylmää kuin laiha, mutta liikkeessä ero tasaantuu. Hyvä kunto lisää elimistön kykyä tuottaa lämpöä pitkään kestävässä liikuntasuorituksessa.

Laihat ja pitkät jäähtyvät nopeasti, jos asu ei ole säänmukainen. Naisten kyky sietää kylmää on yleensä heikompi kuin miesten, koska naisilla on vähemmän lihasmassaa ja heikompi fyysinen suorituskyky. Lapsilla ja pienikokoisilla on paljon lämmönhukalle altista pinta-alaa painoa kohti. Lapset alkavat palella aikuisia nopeammin myös siksi, että heillä on vähemmän rasvakudosta.

Verenpaine nousee, sydän kovilla

Sydän joutuu kylmässä ulkoiltaessa tavallista kovemmalle rasitukselle. Jos sinulla on astma tai sepelvaltimo- tai verenpainetauti, kysy ohjeet talvikuntoiluun lääkäriltä. Myös kilpaurheilijoiden tulee muistaa sydämen kuormittuminen, koska kestävyysharjoitus voi alkaa pakkasessa muistuttaa anaerobista nopeusharjoitusta.

Juomaksi kuumaa mehua

Kylmässä tuntee usein kiusallista virtsaamisen pakkoa, koska elimistön jäähtyminen lisää virtsaneritystä. Nestehukka on talvellakin korvattava juomalla riittävästi – mieluiten lämmintä sokeripitoista mehua. Alkoholi, kahvi, tee ja kolajuomat kiihdyttävät vain entisestään virtsaneritystä. Ateriointi ennen kevyttä ulkoilua vilkastuttaa lepoaineenvaihduntaa jopa tunneiksi ja lisää lämmöntuotantoa. Toisin sanoen palelet vähemmän, jos syöt ennen ulkoilua.

Alkoholista petollista lämpöä

Alkoholia pidetään lämmittävänä "lääkkeenä" kylmän varalle. Alkoholi laajentaa ääreisverisuonia, mikä kyllä synnyttää lämmön tunteen. Samalla kuitenkin sydämen toiminta heikkenee. Tämä yhdessä koordinaation heikkenemisen kanssa merkitsee sitä, että kylmä ja alkoholi eivät sovi yhteen. Lämmittävän drinkin voi nauttia suorituksen jälkeen takkatulen ääressä. Jos aikoo kuntoilla seuraavanakin päivänä, alkoholia kannattaa siemailla hyvin säästeliäästi.

Verenkierto kylmässä

 • Aäreisverenkierto supistuu.
 • Iho ja sen alainen kudos muodostavat lämmöneristeen.
 • Sydän joutuu tekemään enemmän työtä.
 • Verenpaine nousee.
 • Pakkanen rasittaa erityisesti sydän- ja verisuonitautia sairastavaa.
 • Iho, sormet ja varpaat paleltuvat herkästi.
 • Sopeutumista helpottaa venyttely ja kevyt voimistelu.

Hengitys kylmässä

 • Hengitys pinnallistuu.
 • Suu, nenä ja nielu lämmittävät hengitysilmaa.
 • Kova harjoittelu kylmässä voi vaurioittaa keuhkojen limakalvoja.
 • Jatkuva, repivä harjoittelu kylmässä altistaa rasitusastmalle.

Lihakset kylmässä

 • Pintaverenkierto heikkenee.
 • Lihasten koordinaatio huononee.
 • Vamma-alttius kasvaa.
 • Muista alkuverryttelyt!

Muista ryhmässä liikkuessasi seurata myös tovereittesi vointia. Jos alat uupua pitkällä vaelluksella, älä pysähdy kylmään!

Lumiliikunta laihduttaa
Tunnissa 68-kiloinen polttaa

 • hiihtäessä 612 kcal
 • luistellessa 476 kcal
 • kelkkamäessä 476 kcal
 • lumiukkoa rakentaessa 238 kcal
 • lumisotasilla 544 kcal
 • lumienkeleitä tehdessä 306 kcal
 • kinoksessa pinkoessa 408 kcal
 • kinoksessa rämpiessä 340 kcal
 • autoa lumesta puhdistaessa 170 kcal
 • lunta lapioidessa 408 kcal

Luovu suorituspaineista: tärkeintä on nousta tuolista ja liikkua edes pari minuuttia kerrallaan.  Kävelyn lisäksi keho ei kaipaa muuta kuin säännöllistä lihastreeniä.

Terveyden ja peruskunnon ylläpitoon riittää reipas puolen tunnin kävely viitenä päivänä viikossa, vähintään kymmenen minuutin jaksoissa. Jos on liikkunut vähän, aerobisen kunnon kohoaminen tuntuu jo 4–5 viikossa: keuhkojen kapasiteetti kasvaa, sydämen pumppausteho paranee ja lihakset vahvistuvat.

KILOT JA VERENSOKERI KURIIN

Lenkki tasaa verensokeria aterian jälkeen. Kolme vartin kävelyä viikossa säätelee verensokeria tehokkaammin kuin yksi 45 minuutin lenkki. Siksi kävely on loistolaji painonhallintaan ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn. Jokainen askel kuluttaa energiaa ja tasoittaa ruokahalua.

KUUMAT AALLOT  TASOITTUVAT

Kävely voi toimia vaihtoehtona tai ainakin tukena hormonikorvaushoidolle. Kävely vähentää vaihdevuosi-iässä olevien naisten kuumia aaltoja. Myös unenlaatu paranee.

Tulos voi selittyä osittain luonnonvalolla: ulkoilu auttaa kehon sisäistä kelloa löytämään oman rytminsä ja normalisoi  hormonitoimintoja, jolloin unen päästä saa helpommin kiinni.

SELKÄÄN JOUSTOA JA LUJUUTTA

Selkä nauttii pumppaavasta liikkeestä, joka vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Kävely vaihtelevassa maastossa voitelee välilevyjä erityisen hyvin.

Kävely ehkäisee myös osteoporoosia, jonka riski kasvaa etenkin naisilla vaihdevuosien jälkeen. Jokainen askel maastossa täräyttää luita lujemmiksi. Auringon D-vitamiini tehostaa vaikutusta entisestään. Suomessa D-vitamiinia voi kerätä ulkoa syyskuuhun saakka.

TASAPAINO KEHITTYY

Välillä kannattaa poiketa asvaltilta poluille. Kun jalka joutuu sopeutumaan vaihtelevaan maastoon, aivoille välittyy enemmän liikeinformaatiota ja tasapaino paranee. Epätasaisella alustalla myös jalkaterien pienet lihakset pääsevät töihin. Hyvä tasapaino ehkäisee kaatumisia ja loukkaantumisia.

Huono suuntavaisto hankaloittaa sekä metsässä että kaupungissa liikkumista. Nykyihmistä auttaa navigaattori mutta se ei paranna hahmotuskykyä. Suuntavaistoa voi onneksi kehittää. Luonnossa kävely on siihen juuri sopiva laji. Patikoija joutuu suhteuttamaan itsensä vaihtelevaan maastoon ja oppii seuraamaan ympäristöään. Samoilu on myös loistavaa läsnäoloharjoittelua, sillä suunnistaessa mieli ei ehdi harhailla.

ASIANTUNTIJA: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, kuntoutus (Lappeenranta).

Matalan sykkeen liikunta ei polttaa parhaiten rasvaa, kuten ennen ajateltiin.  Lue millainen liikunta kiinteyttää eniten.

Kaikki liikunta polttaa rasvaa, spurttailu jopa tasaista puurtamista tehokkaammin.

Keho käyttää suhteessa enemmän rasvaa energianlähteenä, kun liikkuu matalalla sykkeellä, esimerkiksi kävellen. Kova treeni kuitenkin kuluttaa samassa ajassa enemmän energiaa, ja siinä sivussa rasvakin palaa tehokkaammin. Siksi kevyen reippailun kutsuminen rasvanpolttoliikunnaksi johtaa herkästi harhaan. Harva myöskään tietää omaa maksimisykettään, josta rasvanpolttoalue lasketaan.

Joidenkin tuoreiden tutkimusten mukaan rasvasoluja polttaa parhaiten sykettä nostava intervallitreeni. Eräässä tutkimuksessa lyhyet, kahdeksan sekunnin kiihdyttelyt puolen tunnin pyörälenkin lomassa kolminkertaistivat rasvan palamisen. Yhtenä selityksenä tutkijat pitävät katekoliamiini-hormoneita, joita nopea spurttailu vapauttaa erityisen tehokkaasti. Ne polttavat etenkin keskivartalolle ja sisäelimien ympärille kertyvää rasvaa. Intervalleilla voi kokeilla maustaa muuta liikuntaa vaikka kerran tai kahdesti viikossa.

Sykkeitä tai vauhteja tärkeämpää on se, että liikkuu usein. Rivakka suursiivous voi olla yhtä hyvää rasvanpolttoliikuntaa kuin spinningtunti.

Kiinteytyminen on sitkeimpiä laihdutusmyyttejä. Varsinkin naisia kehotetaan usein pumppaamaan kuntosalilla kevyitä ja pitkiä, yli 15 toiston sarjoja. Todellisuudessa pikkupainot eivät muokkaa kroppaa juuri lainkaan. Pitkät sarjat pikkupainoilla eivät siten ole parasta kiinteytysjumppaa, vaan kuormittava lihaskuntoharjoittelu muokkaa vartaloa parhaiten.Kiinteytyminen tarkoittaa sitä, että ihonalainen rasvakerros pienenee ja lihas kasvaa. Lihasten kasvu taas vaatii isompia painoja.

Valitse vastukset, joilla jaksat tehdä 8–12 toistoa ja 3–4 sarjaa, sillä tällä alueella lihas kasvaa tehokkaimmin. Kehoa muokkaavat perusliikkeet, kuten kyykyt, maastaveto ja erilaiset punnerrusliikkeet. Ne rasittavat isoja lihasryhmiä ja kuluttavat paljon energiaa myös treenin aikana.

Salitreeni ei lihota. Ajan kanssa vaatekoko todennäköisesti pienenee, sillä kilo lihasmassaa vie vähemmän tilaa kuin sama määrä rasvaa. Lihassolut pitävät myös aineenvaihdunnan vilkkaana: mitä enemmän lihasmassaa, sitä enemmän energiaa kuluu levossakin.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikunta-lääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

 

Kun on vahva, jaksaa arjessa paremmin. Katso millainen treeni kasvattaa lihasta nopeimmin.

Kun lihaksissa on voimaa, koko kehosi jaksaa paremmin etkä väsy niin helposti. Kroppa yksinkertaisesti joutuu käyttämään arkiliikkumiseensa pienemmän osan siitä, mihin pystyisi.

Lihasvoima kasvaa, kun isot lihasryhmät ovat töissä vähintään pari kertaa viikossa noin tunnin kerrallaan. Jo 3—4 kuukauden voimaharjoittelun jälkeen keski-ikäisilläkin lihakset kiinteytyvät silmin nähden, jos voimailee kaksi kertaa viikossa ja lisää painomääriä pikku hiljaa.

Voima karttuu nopeasti, mutta näkyvien lihasten hankkiminen vie paljon aikaa ja vaatii kovaa harjoittelua. Naisten onkin turha pelätä, että lihakset kasvavat liian isoiksi, siitä pitävät jo hormonit huolen.

Jos kuntosali ei innosta, erilaiset lihaskuntojumpat (bodypump ja kiertoharjoittelu) sekä kahvakuulailu ovat hyvää lihastreeniä.

Voima tuo nopeutta

Hapenottokykyä lisäävä liikunta, kuten kävely, juoksu tai pyöräily, tekee hyvää muttei harjaannuta yläkropan lihaksia.

Mitä nuorempana aloitat voimaharjoittelun, sitä paremmassa kunnossa lihaksesi ovat vanhana. Viisikymppisenä lihasmassasi alkaa vähentyä noin kymmenisen prosenttia vuosikymmenessä. Huonokuntoisella lihaskato alkaa jo vähän yli 30-vuotiaana.

Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä tarttua punttiin, ja lihaksesi voivat olla elämäsi parhaassa kunnossa milloin vain.

Mitä enemmän voimaa on, sitä nopeammin lihakset toimivat. Vahvojen lihasten avulla käsi tai jalka korjaa tasapainon nopeasti, jos horjahdat esimerkiksi talven liukkailla. Voimaharjoittelu kehittää lihaksissa kulkevaa hermotusta niin, että liikkeistä tulee entistä sähäkämpiä.

Nouse varpaille ja treenaa ryhtiä

Vahvistamalla vatsa-, rinta- ja olkalihaksia on helpompi pitää itsensä ryhdissä, vaikka istuisi paljon tietokoneen ääressä. Kun ylävartalon ja niskan pienet lihakset ovat vahvat, on helpompi aistia, jos asento lyyhistyy ja ojentaa itsensä täyteen mittaan.

Pohkeiden isoissa lihaksissa on paljon verisuonia. Lihaksikkaissa jaloissa verenkierto toimii niin, että pumppausvoima jaksaa kuljettaa veren sujuvasti takaisin sydämeen. Silloin turvotuksia ja suonikohjuja ei tule niin herkästi.

Jos seisot paljon, pohkeen lihakset ja alaraajapumppu rasittuvat. Virkistykseksi riittää, että nouset 10—20 kertaa varpaillesi muutaman kerran päivässä.
Kun lihasten hermosyyt pysyvät aktiivisina, on voimaakin helpompi kartuttaa.

Asiantuntijat: Jan Sundell, sisätautiopin dosentti, ylilääkäri, Turun yliopistollinen keskussairaala
Minna Stolt, terveystieteiden tohtori, jalkaterapeutti (AMK), yliopisto-opettaja, hoitotieteen laitos, Turun yliopisto
Eija Holmala, liikuntatieteen maisteri, liikuntapäällikkö, Suomen Urheilu-hallit Oy

Näin saat lisää voimaa

● Treeni, jossa jaksat tehdä 3 x 8–12 toistoa joka liikettä, kasvattaa hyvin voimaa ja kiinteyttää.
● Harjoittele välillä niin isoilla painoilla, että jaksat vain 3 x 5 toistoa kullakin lihasryhmällä. Muista kuitenkin, että tämäntyyppinen harjoittelu voi rasittaa niveliä.
● Jos jaksat tehdä yli 12 toistoa kasvatat kestävyyskuntoa etkä juurikaan lihasmassaa. On myytti, että pitkät sarjat kiinteyttäisivät lihaksia tehokkaimmin.

Anna veden viedä ja haastaa. Tule mukaan Ui kesäksi kuntoon -kampanjaan ja kerää kilometrejä tai hio teniikkasi kuntoon.

Maaliskuu on täydellinen kuukausi aloittaa uintitreeni kesää varten. Jopa 111 uimahallia kutsuu kaikki mukaan Suomen suurimpaan vuosittaiseen kuntokampanjaan. Katso kampanjaan osallistuvat uimahallit tästä.

Ui kesäksi kuntoon -kampanjan aikana uimahalleissa toteutetaan erilaisia tapahtumia, joihin kävijät ovat tervetulleita kokeilemaan erilaisia vesiliikuntamuotoja. Samalla kartutetaan kuntoa ja hiotaan taitoja.

Uintiosaaminen asuu uimaseuroissa, joista löytyy apua vaikka aikuisuimarin tekniikkamurheisiin. 27 uimaseuraa on myös ilmoittautunut mukaan tämän kevään kampanjan seurasarjaan. Katso kampanjaan osallistuvat uimaseurat tästä.
 

Vesiliikunta parantaa

Vedessä liikkuminen on ihanteellista liikuntaa niin aloittavalle kuin aktiiviharrastajalle. Liike vedessä rentouttaa, parantaa verenkiertoa, lisää lihasten voimaa, kestävyyttä ja elastisuutta. Vesi ei rasita niveliä, mutta tarjoaa tehokkaan vastuksen.

Kunto kohenee uimalla, vesijuoksemalla sekä -jumppaamalla. Eri uintiliikunnan muodot sopivat kaiken ikäisille, ovat nivelystävällisiä sekä soveltuvat erinomaisen hyvin painonhallintaan.

Kaikki nämä ovat hyviä syitä tulla uimahalliin:

 • Haluatko oppia uimaan?
 • Kielsikö lääkäri sinulta juoksun ja hypyt?
 • Onko tasapainosi kateissa?
 • Kaipaatko haasteita kävelyyn?
 • Kutsuuko hiljaisuus?
 • Entä kiinnostaako uudet kokeilut?

Hio uintitekniikkasi

Jos olet jo tottunut uimari, veden nautinto vain kasvaa, kun hiot uimatekniikkasi kuntoon. Siihenkin Ui kesäksi kuntoon -kampanja antaataa tukea.

Jos haluat tarkistaa rintauintitekniikkasi, tässä kolmen videon paketti, joissa selviää tehokas käsiveto-, potku- ja vartalotekniikka.

Tule juhlimaan

Vuonna 1992 alkanut Ui kesäksi kuntoon -kampanja järjestetään nyt jo 25. kertaa. Juhlakampanja toteutetaan 1.–31. maaliskuuta, jolloin kerätään kuukauden ajan metrejä uimalla ja minuutteja vesijuosten tai vesijumpaten.

Kuukauden lopussa metrit ja minuutit lasketaan uimahalleissa yhteen, ja kävijämääräänsä suhteutettuna aktiivisimmat uimahallit palkitaan valtakunnallisessa vertailussa. Myös uimahallit palkitsevat ahkerimpia liikkujiaan.

Viime vuonna uituja kilometrejä kertyi  reilut 67 tuhatta ja vesijuostuja sekä -jumpattuja tunteja yli 65 tuhatta.

Ui kesäksi kuntoon -kampanjan sivuilta löytyy lisää liikuntavinkkejä uintiin, vesijuoksuun ja vesijumppaan.
 

Kampanjan facebook-sivuilla voit liittyä mukaan osallistujien joukkoon ja jakaa omat kiinnostavat kokemuksesi muiden kanssa sekä osallistua kilpailuihin.