Kuinka ohjata lapsi sopivan urheilun pariin ilman, että vanhemmat tuputtavat omia suosikkilajejaan? Liikuntakasvatuksen yliassistentti Arja Sääkslahti Jyväskylän yliopistosta neuvoo.

1. Pikkulapsen liikuntaa ei pitäisi ohjata, he löytävät luonnostaan itselleen sopivan tavan liikkua.

Tarua. Pienten lasten ohjaaminen on kannustusta, rohkaisua ja tutustumista erilaisiin liikuntapaikkoihin. Ohjaus on sitä, että lapset ja vanhemmat yhdessä liikkuvat ja leikkivät kotipihalla, puistoissa, kentillä, liikuntasaleissa, uimahalleissa, uimarannoilla, metsässä, lumessa ja jäällä. Monipuoliset liikuntapaikat houkuttelevat lasta kokeilemaan taitojaan ja sen kautta he myös oppivat uusia taitoja.

2. Hyppykiikku hidastaa kävelemään oppimista.

Osittain tarua. Hyppykiikun kohtuukäyttö ei vaikuta kävelyn oppimiseen. Jos lasta pidetään tuntitolkulla kiikussa, häneltä viedään mahdollisuus harjoitella muunlaista liikkumista ja erityisesti liikkeelle lähtöä. Kohtuukäyttö tarkoittaa 1–3 kertaa päivässä 10–20 minuuttia kerrallaan.

3. Jo parin vuoden ikäisistä näkee, kuka on liikunnallisesti lahjakas.

Osittain tarua. Fyysinen aktiivisuus näkyy kyllä jo varhain: osa lapsista liikkuu koko ajan ja osa seurailee rauhassa ympäristön tapahtumia. Fyysinen aktiivisuus on yksi temperamentin piirteistä ja temperamentti on synnynnäinen yksilöllinen ominaisuus.

Liikunnallinen lahjakkuus on niin monen eri asian summa, ettei kaksivuotiaan liikkumisesta kannata vielä tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. En edes ymmärrä, miksi sellaista pitäisi siinä vaiheessa arvuutella. Sen sijaan on tärkeää huolehtia kaikkien kaksivuotiaiden riittävästä päivittäisestä liikkumisesta: joka päivä vähintään kaksi tuntia reipasta touhuilua ulkona. Se on lapsen normaalin kasvun ja kehityksen edellytys.

4. Skeittailu tai puissa kiipeily ovat nekin hyväksi lapsen kunnolle.

Ehdottomasti totta. Skeittailu harjaannuttaa lasten tasapainoa ja kehonhallintaa. Ne ovat erittäin tärkeitä taitoja, joita tarvitsemme läpi elämän. Kiipeily vahvistaa erityisesti ylävartalon lihaksia. Viimeisten tutkimusten mukaan nykynuorisolla on huomattavasti heikommat voimat käsissä kuin aikaisemmilla ikäpolvilla. Kiipeily on erinomainen ”lääke” tähän ongelmaan.

5. Pelikoneet ja koulukyydit romahduttavat lastemme kunnon.

Totta. Lasten liikunnassakin on kyse arkipäivän liikkumisen vähenemisestä ja se näkyy erityisesti heikentyneenä kestävyyskuntona. Normaalin kasvun ja kehityksen tueksi alle 8-vuotiaat tarvitsevat päivässä vähintään kaksi tuntia ja 7–18-vuotiaat 1–2 tuntia reipasta liikuntaa.

6. Pitkätkään ajat tietokoneen ääressä eivät haittaa, jos liikkuu myös ulkona.

Totta. Yhtämittaiset istumisjaksot tulee kuitenkin rajata kahteen tuntiin ja viihdemedian käyttö on syytä pitää alle kahdessa tunnissa päivää kohti. Jos näissä rajoissa pysytään ja sen lisäksi liikutaan paljon ulkona ja urheillaan, niin ei hätää.

7. Koululiikunta tappaa liikunnanilon.

Tarua. Kolme neljäsosaa oppilaista pitää koululiikuntaa mieluisimpana oppiaineena koulussa. Yksittäiset ikävät kokemukset näyttävät saavan hämmästyttävän suuren kohun aikaan ja silloin taitaa unohtua asioiden suhteellisuus. Liikunta on erittäin merkityksellinen oppiaine koulussa ja sillä tavoitetaan ihmisen koko persoonallisuus. Tästä syystä liikuntaa opettavien opettajien tulee olla inhimillisiä ja ammattitaitoisia.

8. Kilpaileminen saa osan lapsista jättämään urheilun kokonaan.

Totta. Kilpaileminen ei sovi kaikille. Jos esimerkiksi urheiluseuran toiminnassa ei ole muunlaista vaihtoehtoa, osa lapsista saattaa jättää urheilemisen kokonaan. Omaehtoinen liikunnan harrastaminen on aina suositeltavaa ja siinä kenenkään ei tarvitse kilpailla.

9. Joukkuelajit kehittävät lapsen sosiaalisia taitoja.

Osittain totta. Taitavasti ohjattuna joukkuelajit ovat upea mahdollisuus opetella sosiaalisia taitoja.

10. Yhteen lajiin, vaikka jalkapalloon tai jääkiekkoon, keskittyminen tapahtuu liian aikaisin.

Totta. Valitettavan usein keskitytään yhteen lajiin liian varhain. Suurimpaan osaan urheilulajeista riittää, että sen ohjattuun harjoitteluun keskittyy vasta murrosiässä. Monien eri urheilulajien harrastaminen luo parhaan mahdollisen pohjan kehittyä monipuoliseksi urheilijaksi, ihan kansainväliselle huipputasolle saakka!

11. Treenaaminen painoilla sopii vasta 15 vuotta täyttäneelle.

Osittain totta. Ennen murrosikää on hyvä opetella suoritustekniikat ja sen jälkeen murrosiässä voi aloitella myös lisäpainoilla harjoittelun turvallisesti. Murrosiän alkaminen vaihtelee yksilöittäin noin 10 ikävuodesta eteenpäin. Tytöillä murrosikä alkaa hieman aikaisemmin kuin pojilla. Poikien murrosikä ajoittuu keskimäärin ikävuosille 12–15 ja ikävuodet 16–18 ovat "jälkipuberteetin" aikaa.

12. Kova treenaaminen voi häiritä lapsen kasvua.

Totta. Liian varhain aloitettu yksipuolinen harjoittelu voi häiritä lapsen kasvua. Siitä syystä monipuolisuus on lasten ja nuorten harjoittelun A ja O. Treenaamisessa tulee myös muistaa, että sen pitää olla lapsen oma tahto – ei äidin tai isän tahto. Lapsella ei saa olla tunnetta, että hän tekee tätä vanhempiensa vuoksi tai saadakseen vanhemmilta hyväksyntää. Jokainen lapsi on oikeutettu saamaan vanhempiensa rakkauden ilman suorituksia.

13. Liikunta takaa lapselle hyvän unen.

Totta, kunhan liikunnan jälkeen on vielä iltaa jäljellä. Aikaa ennen nukkumaanmenoa tulisi olla noin kaksi tuntia, eli esimerkiksi urheiluseuran harkat eivät saa olla liian myöhään. Liian myöhäiset harjoitukset vaikeuttavat nukahtamista ja unen määrä jää silloin vähäisemmäksi, ellei aamulla voi nukkua pitempään ja korvata menetettyä unta. Kasvava lapsi ja nuori tarvitsee 8–10 tuntia unta vuorokaudessa.

14. Lapsena urheileva on liikkuvainen myös aikuisena.
Totta. Lapsena liikkuva ja urheileva on todennäköisesti myös liikunnasta nauttiva aikuinen.

Lue lisää liikunnan vaikutuksista.

Luovu suorituspaineista: tärkeintä on nousta tuolista ja liikkua edes pari minuuttia kerrallaan.  Kävelyn lisäksi keho ei kaipaa muuta kuin säännöllistä lihastreeniä.

Terveyden ja peruskunnon ylläpitoon riittää reipas puolen tunnin kävely viitenä päivänä viikossa, vähintään kymmenen minuutin jaksoissa. Jos on liikkunut vähän, aerobisen kunnon kohoaminen tuntuu jo 4–5 viikossa: keuhkojen kapasiteetti kasvaa, sydämen pumppausteho paranee ja lihakset vahvistuvat.

KILOT JA VERENSOKERI KURIIN

Lenkki tasaa verensokeria aterian jälkeen. Kolme vartin kävelyä viikossa säätelee verensokeria tehokkaammin kuin yksi 45 minuutin lenkki. Siksi kävely on loistolaji painonhallintaan ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn. Jokainen askel kuluttaa energiaa ja tasoittaa ruokahalua.

KUUMAT AALLOT  TASOITTUVAT

Kävely voi toimia vaihtoehtona tai ainakin tukena hormonikorvaushoidolle. Kävely vähentää vaihdevuosi-iässä olevien naisten kuumia aaltoja. Myös unenlaatu paranee.

Tulos voi selittyä osittain luonnonvalolla: ulkoilu auttaa kehon sisäistä kelloa löytämään oman rytminsä ja normalisoi  hormonitoimintoja, jolloin unen päästä saa helpommin kiinni.

SELKÄÄN JOUSTOA JA LUJUUTTA

Selkä nauttii pumppaavasta liikkeestä, joka vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Kävely vaihtelevassa maastossa voitelee välilevyjä erityisen hyvin.

Kävely ehkäisee myös osteoporoosia, jonka riski kasvaa etenkin naisilla vaihdevuosien jälkeen. Jokainen askel maastossa täräyttää luita lujemmiksi. Auringon D-vitamiini tehostaa vaikutusta entisestään. Suomessa D-vitamiinia voi kerätä ulkoa syyskuuhun saakka.

TASAPAINO KEHITTYY

Välillä kannattaa poiketa asvaltilta poluille. Kun jalka joutuu sopeutumaan vaihtelevaan maastoon, aivoille välittyy enemmän liikeinformaatiota ja tasapaino paranee. Epätasaisella alustalla myös jalkaterien pienet lihakset pääsevät töihin. Hyvä tasapaino ehkäisee kaatumisia ja loukkaantumisia.

Huono suuntavaisto hankaloittaa sekä metsässä että kaupungissa liikkumista. Nykyihmistä auttaa navigaattori mutta se ei paranna hahmotuskykyä. Suuntavaistoa voi onneksi kehittää. Luonnossa kävely on siihen juuri sopiva laji. Patikoija joutuu suhteuttamaan itsensä vaihtelevaan maastoon ja oppii seuraamaan ympäristöään. Samoilu on myös loistavaa läsnäoloharjoittelua, sillä suunnistaessa mieli ei ehdi harhailla.

ASIANTUNTIJA: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, kuntoutus (Lappeenranta).

Matalan sykkeen liikunta ei polttaa parhaiten rasvaa, kuten ennen ajateltiin.  Lue millainen liikunta kiinteyttää eniten.

Kaikki liikunta polttaa rasvaa, spurttailu jopa tasaista puurtamista tehokkaammin.

Keho käyttää suhteessa enemmän rasvaa energianlähteenä, kun liikkuu matalalla sykkeellä, esimerkiksi kävellen. Kova treeni kuitenkin kuluttaa samassa ajassa enemmän energiaa, ja siinä sivussa rasvakin palaa tehokkaammin. Siksi kevyen reippailun kutsuminen rasvanpolttoliikunnaksi johtaa herkästi harhaan. Harva myöskään tietää omaa maksimisykettään, josta rasvanpolttoalue lasketaan.

Joidenkin tuoreiden tutkimusten mukaan rasvasoluja polttaa parhaiten sykettä nostava intervallitreeni. Eräässä tutkimuksessa lyhyet, kahdeksan sekunnin kiihdyttelyt puolen tunnin pyörälenkin lomassa kolminkertaistivat rasvan palamisen. Yhtenä selityksenä tutkijat pitävät katekoliamiini-hormoneita, joita nopea spurttailu vapauttaa erityisen tehokkaasti. Ne polttavat etenkin keskivartalolle ja sisäelimien ympärille kertyvää rasvaa. Intervalleilla voi kokeilla maustaa muuta liikuntaa vaikka kerran tai kahdesti viikossa.

Sykkeitä tai vauhteja tärkeämpää on se, että liikkuu usein. Rivakka suursiivous voi olla yhtä hyvää rasvanpolttoliikuntaa kuin spinningtunti.

Kiinteytyminen on sitkeimpiä laihdutusmyyttejä. Varsinkin naisia kehotetaan usein pumppaamaan kuntosalilla kevyitä ja pitkiä, yli 15 toiston sarjoja. Todellisuudessa pikkupainot eivät muokkaa kroppaa juuri lainkaan. Pitkät sarjat pikkupainoilla eivät siten ole parasta kiinteytysjumppaa, vaan kuormittava lihaskuntoharjoittelu muokkaa vartaloa parhaiten.Kiinteytyminen tarkoittaa sitä, että ihonalainen rasvakerros pienenee ja lihas kasvaa. Lihasten kasvu taas vaatii isompia painoja.

Valitse vastukset, joilla jaksat tehdä 8–12 toistoa ja 3–4 sarjaa, sillä tällä alueella lihas kasvaa tehokkaimmin. Kehoa muokkaavat perusliikkeet, kuten kyykyt, maastaveto ja erilaiset punnerrusliikkeet. Ne rasittavat isoja lihasryhmiä ja kuluttavat paljon energiaa myös treenin aikana.

Salitreeni ei lihota. Ajan kanssa vaatekoko todennäköisesti pienenee, sillä kilo lihasmassaa vie vähemmän tilaa kuin sama määrä rasvaa. Lihassolut pitävät myös aineenvaihdunnan vilkkaana: mitä enemmän lihasmassaa, sitä enemmän energiaa kuluu levossakin.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikunta-lääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

 

Kun on vahva, jaksaa arjessa paremmin. Katso millainen treeni kasvattaa lihasta nopeimmin.

Kun lihaksissa on voimaa, koko kehosi jaksaa paremmin etkä väsy niin helposti. Kroppa yksinkertaisesti joutuu käyttämään arkiliikkumiseensa pienemmän osan siitä, mihin pystyisi.

Lihasvoima kasvaa, kun isot lihasryhmät ovat töissä vähintään pari kertaa viikossa noin tunnin kerrallaan. Jo 3—4 kuukauden voimaharjoittelun jälkeen keski-ikäisilläkin lihakset kiinteytyvät silmin nähden, jos voimailee kaksi kertaa viikossa ja lisää painomääriä pikku hiljaa.

Voima karttuu nopeasti, mutta näkyvien lihasten hankkiminen vie paljon aikaa ja vaatii kovaa harjoittelua. Naisten onkin turha pelätä, että lihakset kasvavat liian isoiksi, siitä pitävät jo hormonit huolen.

Jos kuntosali ei innosta, erilaiset lihaskuntojumpat (bodypump ja kiertoharjoittelu) sekä kahvakuulailu ovat hyvää lihastreeniä.

Voima tuo nopeutta

Hapenottokykyä lisäävä liikunta, kuten kävely, juoksu tai pyöräily, tekee hyvää muttei harjaannuta yläkropan lihaksia.

Mitä nuorempana aloitat voimaharjoittelun, sitä paremmassa kunnossa lihaksesi ovat vanhana. Viisikymppisenä lihasmassasi alkaa vähentyä noin kymmenisen prosenttia vuosikymmenessä. Huonokuntoisella lihaskato alkaa jo vähän yli 30-vuotiaana.

Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä tarttua punttiin, ja lihaksesi voivat olla elämäsi parhaassa kunnossa milloin vain.

Mitä enemmän voimaa on, sitä nopeammin lihakset toimivat. Vahvojen lihasten avulla käsi tai jalka korjaa tasapainon nopeasti, jos horjahdat esimerkiksi talven liukkailla. Voimaharjoittelu kehittää lihaksissa kulkevaa hermotusta niin, että liikkeistä tulee entistä sähäkämpiä.

Nouse varpaille ja treenaa ryhtiä

Vahvistamalla vatsa-, rinta- ja olkalihaksia on helpompi pitää itsensä ryhdissä, vaikka istuisi paljon tietokoneen ääressä. Kun ylävartalon ja niskan pienet lihakset ovat vahvat, on helpompi aistia, jos asento lyyhistyy ja ojentaa itsensä täyteen mittaan.

Pohkeiden isoissa lihaksissa on paljon verisuonia. Lihaksikkaissa jaloissa verenkierto toimii niin, että pumppausvoima jaksaa kuljettaa veren sujuvasti takaisin sydämeen. Silloin turvotuksia ja suonikohjuja ei tule niin herkästi.

Jos seisot paljon, pohkeen lihakset ja alaraajapumppu rasittuvat. Virkistykseksi riittää, että nouset 10—20 kertaa varpaillesi muutaman kerran päivässä.
Kun lihasten hermosyyt pysyvät aktiivisina, on voimaakin helpompi kartuttaa.

Asiantuntijat: Jan Sundell, sisätautiopin dosentti, ylilääkäri, Turun yliopistollinen keskussairaala
Minna Stolt, terveystieteiden tohtori, jalkaterapeutti (AMK), yliopisto-opettaja, hoitotieteen laitos, Turun yliopisto
Eija Holmala, liikuntatieteen maisteri, liikuntapäällikkö, Suomen Urheilu-hallit Oy

Näin saat lisää voimaa

● Treeni, jossa jaksat tehdä 3 x 8–12 toistoa joka liikettä, kasvattaa hyvin voimaa ja kiinteyttää.
● Harjoittele välillä niin isoilla painoilla, että jaksat vain 3 x 5 toistoa kullakin lihasryhmällä. Muista kuitenkin, että tämäntyyppinen harjoittelu voi rasittaa niveliä.
● Jos jaksat tehdä yli 12 toistoa kasvatat kestävyyskuntoa etkä juurikaan lihasmassaa. On myytti, että pitkät sarjat kiinteyttäisivät lihaksia tehokkaimmin.

Anna veden viedä ja haastaa. Tule mukaan Ui kesäksi kuntoon -kampanjaan ja kerää kilometrejä tai hio teniikkasi kuntoon.

Maaliskuu on täydellinen kuukausi aloittaa uintitreeni kesää varten. Jopa 111 uimahallia kutsuu kaikki mukaan Suomen suurimpaan vuosittaiseen kuntokampanjaan. Katso kampanjaan osallistuvat uimahallit tästä.

Ui kesäksi kuntoon -kampanjan aikana uimahalleissa toteutetaan erilaisia tapahtumia, joihin kävijät ovat tervetulleita kokeilemaan erilaisia vesiliikuntamuotoja. Samalla kartutetaan kuntoa ja hiotaan taitoja.

Uintiosaaminen asuu uimaseuroissa, joista löytyy apua vaikka aikuisuimarin tekniikkamurheisiin. 27 uimaseuraa on myös ilmoittautunut mukaan tämän kevään kampanjan seurasarjaan. Katso kampanjaan osallistuvat uimaseurat tästä.
 

Vesiliikunta parantaa

Vedessä liikkuminen on ihanteellista liikuntaa niin aloittavalle kuin aktiiviharrastajalle. Liike vedessä rentouttaa, parantaa verenkiertoa, lisää lihasten voimaa, kestävyyttä ja elastisuutta. Vesi ei rasita niveliä, mutta tarjoaa tehokkaan vastuksen.

Kunto kohenee uimalla, vesijuoksemalla sekä -jumppaamalla. Eri uintiliikunnan muodot sopivat kaiken ikäisille, ovat nivelystävällisiä sekä soveltuvat erinomaisen hyvin painonhallintaan.

Kaikki nämä ovat hyviä syitä tulla uimahalliin:

  • Haluatko oppia uimaan?
  • Kielsikö lääkäri sinulta juoksun ja hypyt?
  • Onko tasapainosi kateissa?
  • Kaipaatko haasteita kävelyyn?
  • Kutsuuko hiljaisuus?
  • Entä kiinnostaako uudet kokeilut?

Hio uintitekniikkasi

Jos olet jo tottunut uimari, veden nautinto vain kasvaa, kun hiot uimatekniikkasi kuntoon. Siihenkin Ui kesäksi kuntoon -kampanja antaataa tukea.

Jos haluat tarkistaa rintauintitekniikkasi, tässä kolmen videon paketti, joissa selviää tehokas käsiveto-, potku- ja vartalotekniikka.

Tule juhlimaan

Vuonna 1992 alkanut Ui kesäksi kuntoon -kampanja järjestetään nyt jo 25. kertaa. Juhlakampanja toteutetaan 1.–31. maaliskuuta, jolloin kerätään kuukauden ajan metrejä uimalla ja minuutteja vesijuosten tai vesijumpaten.

Kuukauden lopussa metrit ja minuutit lasketaan uimahalleissa yhteen, ja kävijämääräänsä suhteutettuna aktiivisimmat uimahallit palkitaan valtakunnallisessa vertailussa. Myös uimahallit palkitsevat ahkerimpia liikkujiaan.

Viime vuonna uituja kilometrejä kertyi  reilut 67 tuhatta ja vesijuostuja sekä -jumpattuja tunteja yli 65 tuhatta.

Ui kesäksi kuntoon -kampanjan sivuilta löytyy lisää liikuntavinkkejä uintiin, vesijuoksuun ja vesijumppaan.
 

Kampanjan facebook-sivuilla voit liittyä mukaan osallistujien joukkoon ja jakaa omat kiinnostavat kokemuksesi muiden kanssa sekä osallistua kilpailuihin.