Kyllä kyllä, liikunta on hyväksi, mutta kun ei kerta kaikkiaan jaksaisi. Ei huvita, en ole liikunnallinen, on parempaakin tekemistä, huono kunto, mieli maassa... Onnellisuusprofessori Markku Ojanen neuvoo, miten liikunnasta oppii nauttimaan. Käytännön vinkkejä antaa fysioterapeutti ja personal trainer Sirpa Tuominen.

1. ”En ole liikunnallinen”

Kävely, pyöräily tai uinti sujuvat jokaiselta ilman liikunnallisen lahjakkuuden pohdiskelua. Tosin toiset ovat liikunnallisesti lahjakkaampia kuin toiset. Yksi onnistuu missä tahansa liikuntamuodossa, toinen viihtyy peleissä, kolmas kuntosalilla, neljäs tanssii.

Jos liikunta ei kiinnosta, ihmiseltä usein puuttuvat hyvät liikuntakokemukset ja liikunnallisen elämäntavan mallit. Kukaan lähipiirissäkään ei ehkä ole harrastanut liikuntaa, eikä mikään lukemattomista liikunnan muodoista ole tärpännyt vuosien saatossa. Lohtu on se, että liikuntaa löytyy joka lähtöön, jos innostuu etsimään ja kokeilemaan.

Miten eteenpäin? Tutustu omaan kehoosi esimerkiksi kävelemällä aluksi kaksi kertaa viikossa puoli tuntia kerrallaan vauhtia vaihdellen ja samalla havainnoiden, miltä kehossa tuntuu ja miten hengitys kulkee. Hae kotoa rauhallinen paikka, mene pitkäksesi lattialle, sulje silmäsi ja puhele kehollesi viisi minuuttia: Haluan tutustua sinuun, olet ainoa omaisuuteni, haluan hoitaa sinua hyvin.

2. ”En halua hikoilla”

Hikoilu on joidenkin mielestä kamalaa, toisten mielestä ihanaa. Kokemuksemme liikunnasta ovat erilaisia. Monelle on yllätys, ettei tarvitse hikoilla, jos esimerkiksi kävelee. Liikunta kuin liikunta on hyväksi niin keholle kuin mielelle.

Miten eteenpäin? Hikoilu on merkki siitä, että aineenvaihdunta toimii ja elimistö puhdistuu. Uusissa liikuntavaatemateriaaleissa ei tule märkä olo. Uidessa, vesijuoksussa ja -jumpassa hikoilu ei tunnu.

3. ”En saa liikunnasta mielihyvää”

Liikunta tuottaa mielihyvää tietyillä ehdoilla: jos se on omaehtoista, jos se tuntuu mukavalta jo tehdessä, jos sitä tehdään toisten kanssa, jos se on riittävän haasteellista, jos se tapahtuu luonnossa, jos siihen liittyy meditaation elementtiä tai jos elää yhteisössä, jossa liikuntaa arvostetaan. Pohdiskele, mikä näistä kenties sopisi sinulle.

Miten eteenpäin? Näissä lajeissa yhdistyy monta mielihyvätekijää: tanssi (musiikki, rytmi, fyysinen kontakti), vaeltaminen ja retkeily (luonto, yhdessäolo, fyysinen ja psyykkinen ponnistelu), taistelulajit (mielen ja kehon hallinta, taito, fyysinen kontakti), body&mind -lajit (yhteys kehoon ja mieleen, eheyttävät liikkeet, rauha), pallopelit (kilpailu, ilo, yhdessäolo) ja golf (luonto, yhdessäolo, taito).

4. ”Kuntoni on liian huono”

Lannistaahan se, jos puuskuttaa jo muutaman askeleen jälkeen ja haluaa heti maratonille. Muuten huono kunto on tekosyy. Kunto kohenee liikkumalla. Huonokuntoisen on syytä aloittaa kevyesti ja samalla tunnustella, miltä tuntuu. Huonokuntoisen etuna on, että kunto myös kohoaa nopeasti, kun lähtötaso on heikko. Tuloksia alkaa näkyä jo muutamassa kuukaudessa.

Miten eteenpäin? Huomaat kunnon nousseen, kun et hengästy samalla lenkillä yhtä herkästi kuin ennen. Et ole töitten jälkeen rättiväsynyt, vaan jaksatkin tehdä kotiaskareita ja vielä iltakävelyn.

5. ”Aloitan sitten, kun tulee kremppaa”

Olemme geneettisesti erilaisia. Toiset voivat pärjätä ilman liikuntaa, jos syövät terveellisesti eivätkä tupakoi. Useimmilla riskit sairastua kasvavat liikkumattomuuden myötä. Monet havaitsevat jo kolme- tai viimeistään nelikymppisinä tuki- ja liikuntaelinvaivoja ja väsyvät kesken päivän. Elämänlaatu heikkenee, kun terveysriskit lisääntyvät.

Liikunnan hyvät vaikutukset huomaa esimerkiksi tavallisten sairauksien tullen. Hyväkuntoinen toipuu sairauksista ja kuntoutuu leikkauksista nopeammin kuin huonokuntoinen.

Miten eteenpäin? Selkä-, polvi- ja niskavaivoja voi ehkäistä vahvoilla lihaksilla. Kuntosalilta saat puolen tunnin ohjelman suurille lihasryhmille eli käsien, rinnan, vatsan, selän ja jalkojen lihaksille. Tee se kerran pari viikossa.

6. ”Tuttu liikuntaryhmäni lopetti”

Liikuntaharrastuksiin tulee taukoja eri syistä: Polvi pettää juoksulenkillä. Uudella kotipaikkakunnalla ei olekaan vatsatanssia. Tuttu liikunnanohjaaja muuttaa pois. Ryhmä, jossa on tottunut käymään, lakkautetaan.

Nämä voivat aiheuttaa pikku kriisejä aktiivisellekin. Liikuntaintoa koettelee, jos ei pääse tutun, rakkaan lajin pariin. Joskus auttaa se, että lähtee liikkeelle itsekurilla ja motivoi itseään sillä, että saa lisää suhteellisen hyviä elinvuosia, kun ikää karttuu. Motivaatio kasvaa myös kehuskelemalla itseään: eihän minun kuntoni olekaan hassumpi.

Miten eteenpäin? Käy kokeilemassa esimerkiksi golfia (kuka tahansa pääsee kokeilemaan, ei tarvitse liittyä klubiin), tennistä, sulkista, uimista, salsaa tai astangajoogaa ja jatka, jos tuntui kivalta.

7. ”Ei ole aikaa”

Joskus elämäntilanne on sellainen, ettei säännölliselle liikunnalle löydy aikaa. Siitä ei kannata itseään syyllistää vaan liikkua edes silloin harvoin, kun se on mahdollista. Useimmiten ihminen kuitenkin löytää aikaa asioille, joita pitää itselleen tärkeinä. Liikunta tuo hyvää oloa ja kohentaa mielialaa, ja kalenteriin kannattaa sovittaa kohtuullinen määrä liikuntaa viikoittain, vaikka kaksi kunnon kävelylenkkiä tai muuta liikuntarupeamaa.

Liikunnan määrää voi lisätä, kun siltä tuntuu.

Miten eteenpäin? Varaa sunnuntai-iltana liikunta-ajat seuraavan viikon kalenteriin: Maanantaina kuntosalijumppaa, keskiviikkona puolen tunnin reipas kävely, perjantaina jooga, pilates tai venyttely, sunnuntaina tunnin parin rauhallinen kävely.

8. ”On tärkeämpääkin tekemistä kuin lenkkeily”

Elämäntapamuutokset ovat meille kaikille vaikeita. On psyykkisesti helpompaa mennä samaa latua kuin ennenkin. Myös lähipiirin mielestä yhden elämäntapamuutokset saattavat tuntua uhkaavilta ja hankalilta. Mitä tuo oikein yrittää? Pitäisiköhän minunkin? On luontevaa lähteä uuteen asiaan kysellen, mitä järkeä tässä on.

Miten eteenpäin? Liikunta joka tapauksessa parantaa työssä jaksamista, yöunen laatua, mielialaa ja oman kehon hyväksyntää. Lähde lenkille, vaikka sataa.

9. ”Mieli maassa, en jaksa lähteä”

Lenkille lähtö piristää aina. Kun ihminen on masentunut, liikunta vaikuttaa yhtä tehokkaasti kuin psykoterapia. Lenkillä ei tarvitse ajatella. Sen kuin pistää tossua toisen eteen niin lääke on siinä. Mieli pääsee uusille urille, kun kehoa liikuttaa.

Miten eteenpäin? Kengät jalkaan ja takki päälle. Ulos lähteminen kohentaa mielialaa välittömästi.

10. ”Olen kömpelö, en pysy muiden mukana”

Miksi vertailla itseään muihin? Ihmiset ovat erilaisia ja pärjäävät eri asioissa eri tavoin. Kannattaa ottaa rennosti ja arvostaa itseään, jos haluaa yrittää.

Joskus on myös myönnettävä itselleen, että tämä ei sovi minulle. Miksi valita sellainen liikunta, jossa tuntee itsensä kömpelöksi? Lajia voi vaihtaa. On paljon liikunnan muotoja, joissa ei tarvita kovin suurta kehon hallintaa.

Miten eteenpäin? Pilates, jooga, feldenkrais ja Alexander-tekniikka ja muut kehonhallintatekniikat kehittävät kehotietoisuutta ja kehonhallintaa. Myös lenkkeilyllä voi parantaa kehonhallintaa, koska kävellessä voi halutessaan huomioida ainakin kymmentä seikkaa. Tässä niistä viisi: Jalkaterät osoittavat lähes suoraan eteenpäin. Vartalo etenee melko suorana ja vatsa ylöspäin vedettynä. Jalkaterä rullaa tasaisesti. Työntövaiheessa lonkka ojentuu ja pakara jämäköityy. Ylävartalo rytmittää liikettä.

11.”Ei ole löytynyt omaa lajia”

Se ei olekaan helppoa, varsinkaan jos ei ole liikuntahistoriaa. Kukaan ei tykkää kaikesta. Yhden mielestä nyrkkeily on ihanaa, toisen mielestä uinti on kamalaa. Uutta lajia kannattaa käydä harjoittelemassa ainakin kuusi kertaa, ennen kuin tietää, sopiiko se vai ei. Myös liikuntaryhmään kotiutuu vasta ajan kanssa. Taitotason tulisi vastata suurin piirtein omia taitoja.

Miten eteenpäin? Hengitys- ja verenkiertoelimistöä kehittävät muun muassa melonta, sähly, sulkapallo, uinti, vesijumppa, pyöräily, hölkkä ja reipas kävely. Lihaskuntoa kehittävät muun muassa taistelulajit kuten karate, thainyrkkeily, aikuisbaletti ja astangajooga ja kuntosaliliikunta. Liikkuvuutta ja mielenrauhaa antavat jooga, pilates, syvävenyttely, body harmony ja muut body&mind -lajit. 

Testiaa, mikä sinua motivoisi?

Näiden väittämien avulla voit selvittää, minkälainen liikunta sinulle sopisi ja miten voisit helpottaa liikunnan aloittamista.

 • Vapautan ajatukset ikävistä asioista. > Lähden reippaalle lenkille.
 • Saan työpäivän poikki. > Kokeile taukojumppaa tai pistäydy kymmenen minuutin kävelyllä.
 • Mukava porukka houkuttelee. > Lähden pelaamaan tai tanssitunnille.
 • Tekee mieli hikoilla. > Thainyrkkeile tai juokse.
 • Ruoka maistuu paremmalta. > Ulkoile.
 • Piristyn. > Naruhyppelyllä, juoksulla tai tasapainoharjoittelulla.
 • Terveys kohenee. > Hiihdän, luistelen, uin tai kävelen reippaasti.
 • Pidän itsestäni enemmän. > Kokeile joogaa tai tee pilatesta miellyttävässä ohjauksessa.
 • Kiinteytän kehoani. > Käy kuntosalilla, bodypumpissa tai tee kotijumppa.
 • Imagoni kirkastuu. > Rullaluistele, laskettele, pelaa tennistä tai golfia tai harrasta muita taitolajeja.
 • Kehonkuva paranee. > Kokeile pilatesta.
 • Stressi laukeaa. > Melo, vaella, kävele, juokse tai hiihdä.
 • Unen laatu paranee. > Iltakävele tai joogaa.
 • Menestyn paremmin mies/naismaailmassa. > Tanssi, pelaa tai harrasta taistelulajeja.
 • Annan mallin lapsilleni. > Lähde lenkille, treeneihin tai muuhun liikuntaan.
 • Nautin seksistä enemmän. > Tutustu liikunnassa kehooni ja nauti kehostasi.
 • Fyysinen kuntoni paranee. > Harrasta säännöllisesti liikuntaa, joka hengästyttää ja nostaa pulssia.
 • Itsetuntoni kohoaa. > Osaan tenniksen tai vesijuoksun tekniikan niin hyvin, että voin opettaa sen kaverillekin.
 • Toteutan itseäni. > Olen löytänyt lajini.
 • En voi olla ilman liikuntaa. > Olen löytänyt liikunnan ilon ja nautin liikunnasta.


Luovu suorituspaineista: tärkeintä on nousta tuolista ja liikkua edes pari minuuttia kerrallaan.  Kävelyn lisäksi keho ei kaipaa muuta kuin säännöllistä lihastreeniä.

Terveyden ja peruskunnon ylläpitoon riittää reipas puolen tunnin kävely viitenä päivänä viikossa, vähintään kymmenen minuutin jaksoissa. Jos on liikkunut vähän, aerobisen kunnon kohoaminen tuntuu jo 4–5 viikossa: keuhkojen kapasiteetti kasvaa, sydämen pumppausteho paranee ja lihakset vahvistuvat.

KILOT JA VERENSOKERI KURIIN

Lenkki tasaa verensokeria aterian jälkeen. Kolme vartin kävelyä viikossa säätelee verensokeria tehokkaammin kuin yksi 45 minuutin lenkki. Siksi kävely on loistolaji painonhallintaan ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn. Jokainen askel kuluttaa energiaa ja tasoittaa ruokahalua.

KUUMAT AALLOT  TASOITTUVAT

Kävely voi toimia vaihtoehtona tai ainakin tukena hormonikorvaushoidolle. Kävely vähentää vaihdevuosi-iässä olevien naisten kuumia aaltoja. Myös unenlaatu paranee.

Tulos voi selittyä osittain luonnonvalolla: ulkoilu auttaa kehon sisäistä kelloa löytämään oman rytminsä ja normalisoi  hormonitoimintoja, jolloin unen päästä saa helpommin kiinni.

SELKÄÄN JOUSTOA JA LUJUUTTA

Selkä nauttii pumppaavasta liikkeestä, joka vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Kävely vaihtelevassa maastossa voitelee välilevyjä erityisen hyvin.

Kävely ehkäisee myös osteoporoosia, jonka riski kasvaa etenkin naisilla vaihdevuosien jälkeen. Jokainen askel maastossa täräyttää luita lujemmiksi. Auringon D-vitamiini tehostaa vaikutusta entisestään. Suomessa D-vitamiinia voi kerätä ulkoa syyskuuhun saakka.

TASAPAINO KEHITTYY

Välillä kannattaa poiketa asvaltilta poluille. Kun jalka joutuu sopeutumaan vaihtelevaan maastoon, aivoille välittyy enemmän liikeinformaatiota ja tasapaino paranee. Epätasaisella alustalla myös jalkaterien pienet lihakset pääsevät töihin. Hyvä tasapaino ehkäisee kaatumisia ja loukkaantumisia.

Huono suuntavaisto hankaloittaa sekä metsässä että kaupungissa liikkumista. Nykyihmistä auttaa navigaattori mutta se ei paranna hahmotuskykyä. Suuntavaistoa voi onneksi kehittää. Luonnossa kävely on siihen juuri sopiva laji. Patikoija joutuu suhteuttamaan itsensä vaihtelevaan maastoon ja oppii seuraamaan ympäristöään. Samoilu on myös loistavaa läsnäoloharjoittelua, sillä suunnistaessa mieli ei ehdi harhailla.

ASIANTUNTIJA: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, kuntoutus (Lappeenranta).

Matalan sykkeen liikunta ei polttaa parhaiten rasvaa, kuten ennen ajateltiin.  Lue millainen liikunta kiinteyttää eniten.

Kaikki liikunta polttaa rasvaa, spurttailu jopa tasaista puurtamista tehokkaammin.

Keho käyttää suhteessa enemmän rasvaa energianlähteenä, kun liikkuu matalalla sykkeellä, esimerkiksi kävellen. Kova treeni kuitenkin kuluttaa samassa ajassa enemmän energiaa, ja siinä sivussa rasvakin palaa tehokkaammin. Siksi kevyen reippailun kutsuminen rasvanpolttoliikunnaksi johtaa herkästi harhaan. Harva myöskään tietää omaa maksimisykettään, josta rasvanpolttoalue lasketaan.

Joidenkin tuoreiden tutkimusten mukaan rasvasoluja polttaa parhaiten sykettä nostava intervallitreeni. Eräässä tutkimuksessa lyhyet, kahdeksan sekunnin kiihdyttelyt puolen tunnin pyörälenkin lomassa kolminkertaistivat rasvan palamisen. Yhtenä selityksenä tutkijat pitävät katekoliamiini-hormoneita, joita nopea spurttailu vapauttaa erityisen tehokkaasti. Ne polttavat etenkin keskivartalolle ja sisäelimien ympärille kertyvää rasvaa. Intervalleilla voi kokeilla maustaa muuta liikuntaa vaikka kerran tai kahdesti viikossa.

Sykkeitä tai vauhteja tärkeämpää on se, että liikkuu usein. Rivakka suursiivous voi olla yhtä hyvää rasvanpolttoliikuntaa kuin spinningtunti.

Kiinteytyminen on sitkeimpiä laihdutusmyyttejä. Varsinkin naisia kehotetaan usein pumppaamaan kuntosalilla kevyitä ja pitkiä, yli 15 toiston sarjoja. Todellisuudessa pikkupainot eivät muokkaa kroppaa juuri lainkaan. Pitkät sarjat pikkupainoilla eivät siten ole parasta kiinteytysjumppaa, vaan kuormittava lihaskuntoharjoittelu muokkaa vartaloa parhaiten.Kiinteytyminen tarkoittaa sitä, että ihonalainen rasvakerros pienenee ja lihas kasvaa. Lihasten kasvu taas vaatii isompia painoja.

Valitse vastukset, joilla jaksat tehdä 8–12 toistoa ja 3–4 sarjaa, sillä tällä alueella lihas kasvaa tehokkaimmin. Kehoa muokkaavat perusliikkeet, kuten kyykyt, maastaveto ja erilaiset punnerrusliikkeet. Ne rasittavat isoja lihasryhmiä ja kuluttavat paljon energiaa myös treenin aikana.

Salitreeni ei lihota. Ajan kanssa vaatekoko todennäköisesti pienenee, sillä kilo lihasmassaa vie vähemmän tilaa kuin sama määrä rasvaa. Lihassolut pitävät myös aineenvaihdunnan vilkkaana: mitä enemmän lihasmassaa, sitä enemmän energiaa kuluu levossakin.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikunta-lääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

 

Kun on vahva, jaksaa arjessa paremmin. Katso millainen treeni kasvattaa lihasta nopeimmin.

Kun lihaksissa on voimaa, koko kehosi jaksaa paremmin etkä väsy niin helposti. Kroppa yksinkertaisesti joutuu käyttämään arkiliikkumiseensa pienemmän osan siitä, mihin pystyisi.

Lihasvoima kasvaa, kun isot lihasryhmät ovat töissä vähintään pari kertaa viikossa noin tunnin kerrallaan. Jo 3—4 kuukauden voimaharjoittelun jälkeen keski-ikäisilläkin lihakset kiinteytyvät silmin nähden, jos voimailee kaksi kertaa viikossa ja lisää painomääriä pikku hiljaa.

Voima karttuu nopeasti, mutta näkyvien lihasten hankkiminen vie paljon aikaa ja vaatii kovaa harjoittelua. Naisten onkin turha pelätä, että lihakset kasvavat liian isoiksi, siitä pitävät jo hormonit huolen.

Jos kuntosali ei innosta, erilaiset lihaskuntojumpat (bodypump ja kiertoharjoittelu) sekä kahvakuulailu ovat hyvää lihastreeniä.

Voima tuo nopeutta

Hapenottokykyä lisäävä liikunta, kuten kävely, juoksu tai pyöräily, tekee hyvää muttei harjaannuta yläkropan lihaksia.

Mitä nuorempana aloitat voimaharjoittelun, sitä paremmassa kunnossa lihaksesi ovat vanhana. Viisikymppisenä lihasmassasi alkaa vähentyä noin kymmenisen prosenttia vuosikymmenessä. Huonokuntoisella lihaskato alkaa jo vähän yli 30-vuotiaana.

Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä tarttua punttiin, ja lihaksesi voivat olla elämäsi parhaassa kunnossa milloin vain.

Mitä enemmän voimaa on, sitä nopeammin lihakset toimivat. Vahvojen lihasten avulla käsi tai jalka korjaa tasapainon nopeasti, jos horjahdat esimerkiksi talven liukkailla. Voimaharjoittelu kehittää lihaksissa kulkevaa hermotusta niin, että liikkeistä tulee entistä sähäkämpiä.

Nouse varpaille ja treenaa ryhtiä

Vahvistamalla vatsa-, rinta- ja olkalihaksia on helpompi pitää itsensä ryhdissä, vaikka istuisi paljon tietokoneen ääressä. Kun ylävartalon ja niskan pienet lihakset ovat vahvat, on helpompi aistia, jos asento lyyhistyy ja ojentaa itsensä täyteen mittaan.

Pohkeiden isoissa lihaksissa on paljon verisuonia. Lihaksikkaissa jaloissa verenkierto toimii niin, että pumppausvoima jaksaa kuljettaa veren sujuvasti takaisin sydämeen. Silloin turvotuksia ja suonikohjuja ei tule niin herkästi.

Jos seisot paljon, pohkeen lihakset ja alaraajapumppu rasittuvat. Virkistykseksi riittää, että nouset 10—20 kertaa varpaillesi muutaman kerran päivässä.
Kun lihasten hermosyyt pysyvät aktiivisina, on voimaakin helpompi kartuttaa.

Asiantuntijat: Jan Sundell, sisätautiopin dosentti, ylilääkäri, Turun yliopistollinen keskussairaala
Minna Stolt, terveystieteiden tohtori, jalkaterapeutti (AMK), yliopisto-opettaja, hoitotieteen laitos, Turun yliopisto
Eija Holmala, liikuntatieteen maisteri, liikuntapäällikkö, Suomen Urheilu-hallit Oy

Näin saat lisää voimaa

● Treeni, jossa jaksat tehdä 3 x 8–12 toistoa joka liikettä, kasvattaa hyvin voimaa ja kiinteyttää.
● Harjoittele välillä niin isoilla painoilla, että jaksat vain 3 x 5 toistoa kullakin lihasryhmällä. Muista kuitenkin, että tämäntyyppinen harjoittelu voi rasittaa niveliä.
● Jos jaksat tehdä yli 12 toistoa kasvatat kestävyyskuntoa etkä juurikaan lihasmassaa. On myytti, että pitkät sarjat kiinteyttäisivät lihaksia tehokkaimmin.

Anna veden viedä ja haastaa. Tule mukaan Ui kesäksi kuntoon -kampanjaan ja kerää kilometrejä tai hio teniikkasi kuntoon.

Maaliskuu on täydellinen kuukausi aloittaa uintitreeni kesää varten. Jopa 111 uimahallia kutsuu kaikki mukaan Suomen suurimpaan vuosittaiseen kuntokampanjaan. Katso kampanjaan osallistuvat uimahallit tästä.

Ui kesäksi kuntoon -kampanjan aikana uimahalleissa toteutetaan erilaisia tapahtumia, joihin kävijät ovat tervetulleita kokeilemaan erilaisia vesiliikuntamuotoja. Samalla kartutetaan kuntoa ja hiotaan taitoja.

Uintiosaaminen asuu uimaseuroissa, joista löytyy apua vaikka aikuisuimarin tekniikkamurheisiin. 27 uimaseuraa on myös ilmoittautunut mukaan tämän kevään kampanjan seurasarjaan. Katso kampanjaan osallistuvat uimaseurat tästä.
 

Vesiliikunta parantaa

Vedessä liikkuminen on ihanteellista liikuntaa niin aloittavalle kuin aktiiviharrastajalle. Liike vedessä rentouttaa, parantaa verenkiertoa, lisää lihasten voimaa, kestävyyttä ja elastisuutta. Vesi ei rasita niveliä, mutta tarjoaa tehokkaan vastuksen.

Kunto kohenee uimalla, vesijuoksemalla sekä -jumppaamalla. Eri uintiliikunnan muodot sopivat kaiken ikäisille, ovat nivelystävällisiä sekä soveltuvat erinomaisen hyvin painonhallintaan.

Kaikki nämä ovat hyviä syitä tulla uimahalliin:

 • Haluatko oppia uimaan?
 • Kielsikö lääkäri sinulta juoksun ja hypyt?
 • Onko tasapainosi kateissa?
 • Kaipaatko haasteita kävelyyn?
 • Kutsuuko hiljaisuus?
 • Entä kiinnostaako uudet kokeilut?

Hio uintitekniikkasi

Jos olet jo tottunut uimari, veden nautinto vain kasvaa, kun hiot uimatekniikkasi kuntoon. Siihenkin Ui kesäksi kuntoon -kampanja antaataa tukea.

Jos haluat tarkistaa rintauintitekniikkasi, tässä kolmen videon paketti, joissa selviää tehokas käsiveto-, potku- ja vartalotekniikka.

Tule juhlimaan

Vuonna 1992 alkanut Ui kesäksi kuntoon -kampanja järjestetään nyt jo 25. kertaa. Juhlakampanja toteutetaan 1.–31. maaliskuuta, jolloin kerätään kuukauden ajan metrejä uimalla ja minuutteja vesijuosten tai vesijumpaten.

Kuukauden lopussa metrit ja minuutit lasketaan uimahalleissa yhteen, ja kävijämääräänsä suhteutettuna aktiivisimmat uimahallit palkitaan valtakunnallisessa vertailussa. Myös uimahallit palkitsevat ahkerimpia liikkujiaan.

Viime vuonna uituja kilometrejä kertyi  reilut 67 tuhatta ja vesijuostuja sekä -jumpattuja tunteja yli 65 tuhatta.

Ui kesäksi kuntoon -kampanjan sivuilta löytyy lisää liikuntavinkkejä uintiin, vesijuoksuun ja vesijumppaan.
 

Kampanjan facebook-sivuilla voit liittyä mukaan osallistujien joukkoon ja jakaa omat kiinnostavat kokemuksesi muiden kanssa sekä osallistua kilpailuihin.