Jooga on jo kuin kaurapuuro: melkein jokainen on sitä kokeillut – siis jos puhutaan hathasta. Mutta mitä ihmettä ovat jin, iyengar ja kundaliini? Testasimme kuusi erilaista joogaa.

Viisitoista vuotta sitten kokeilin ensimmäistä kertaa uutta liikuntalajia nimeltä jooga. Vanhan koulun hämärässä jumppasalissa ohjaaja teki helppoja venytyksiä t-o-d-e-l-l-a verkkaiseen tahtiin. Hathaa, kuulemma. Mielestäni parempi nimitys olisi ollut huuhaa – eihän liikkuessa kuulu palella. Sama kuin menisi löylyjen toivossa saunaan, joka ei koskaan lämpene. Lopetin heti. Silloin en vielä ymmärtänyt, että joogan tarkoituksena ei ole fyysinen rääkki vaan kehon ja mielen yhteistyö.

Myöhemmin testasin astangaa eli voimajoogaa. Tahti oli nopea ja asanat eli joogasennot melko haastavia. Tykästyin.

Enää jooga ei ole vain hathaa tai astangaa. Se on esimerkiksi jinia, kundaliinia, iyengaria, aerialia, flowta tai hotjoogaa. Valinnanvaraa on paljon, kysymyksiä vielä enemmän. Mitä mikäkin jooga tarkoittaa? Miten ne eroavat toisistaan? Ja ennen kaikkea, mikä sopii kenelle?

Mitä sinä haluat?

Joogaohjaaja ja fysioterapeutti Iia Lappalainen kannustaa kokeilemaan rohkeasti. Itselleen sopivan muodon löytää, kun on perillä omista toiveistaan ja tietää, mitä joogalta haluaa.

– Kestävyyttä, lihasvoimaa ja fyysistä harjoitusta kaipaavalle käy astanga. Jos on pedantti ja tahtoo, että keho on taatusti oikeassa asennossa, voi kokeilla iyengaria. Hathasta voi valita dynaamisen ja haastavamman version tai rauhallisen perusliikkeisiin ja mielenrauhaan keskittyvän vaihtoehdon, Lappalainen linjaa.

Tuntien sisältö vaihtelee paljon ohjaajan mukaan. Jos ensimmäinen kerta ei vielä vakuuta, kannattaa mennä toisen ohjaajan tunnille. Yhden, viisi tai kymmenen kertaa, kunnes löytää suosikkinsa.

Kokeilimme kuusi erilaista joogaa:

Lepoa mielelle ja keholle

Jin – Lempeän perusjoogan ystävälle

Jin-joogan avainsanoja ovat pehmeys, lempeys ja hitaus. Liikkeet tehdään rauhallisesti ja yksittäisissä asennoissa viivytään pitkään, jopa minuutteja. Ideana on päästä tilaan, jossa lihakset lepäävät.

Suurin osa asanoista eli jooga-asennoista tehdään jumppamatolla maaten tai istuen. Ohjaaja muistuttaa, että kroppaa ei pidä yrittää venyttää äärimmilleen, vaan jokaisen tulee jäädä asentoon, jossa on hyvä olla ja keho tuntuu lepäävän.

Tunnilla käytetään paljon apuvälineitä, kuten tyynyjä ja palikoita, joista on hyötyä etenkin aloittelijalle. Apuvälineiden tarkoituksena on auttaa joogaajaa pääsemään asentoon, jossa kehon ja mielen valtaa rentous eikä lihastyöskentelyä juuri tarvita. Hengityksellä on tärkeä rooli. Verkkaisen tempon vuoksi hengitys on helppoa tahdittaa yhteen asanoiden kanssa.

Mukana mantrat ja chakrat

Flow – Mielenrauhaa ja hengitysharjoituksia kaipaavalle

Flow-jooga on nimensä mukaisesti yhdistelmä virtaavia, liikesarjana tehtäviä asanoita. Tunti rakentuu hengityksen ja kevyiden, venyttävien liikkeiden varaan. Jokaisen venytyksen jälkeen tehdään vastavenytys.
Koetunnin alussa lausutaan mantroja ja tehdään ohjaajan opastuksella chakroja. Molemmat ovat sanskriittia. Mantra tarkoittaa ääneen tai äänettömästi lausuttavaa runoa tai tavua ja chakra on yhtä kuin kehon energiakeskus. Niiden tarkoituksena on viedä joogaaja harjoituksen ajaksi keskittyneeseen tilaan, jossa ulkomaailmaa ei ole. Tempo on rauhallinen ja lähes kaikki liikkeet tehdään istualtaan ja silmät kiinni. Pääpaino on hengityksessä, jonka avulla pyritään tyhjentämään mieli kaikesta turhasta. Liikkeet ovat välillä liiankin vaivattomia, suurin haaste on rentoutumisessa.

Pää alaspäin tuolilla

Iyengar – Kankealle ja tehokkuutta tahtovalle

Iyengar-joogassa kiinnitetään erityistä huomiota jalkaterien, käsien, lantion ja selkärangan linjauksiin. Asanat tehdään huolellisesti tietyssä järjestyksessä, jolloin koko tunti on kuin sarja sulavia siirtymiä liikkeestä toiseen. Apuvälineitä käytetään paljon, joten iyengar sopii kaikenkuntoisille.

Osa asanoista on monimutkaisia ja haastavia, mikä tuo tuntiin tehoa. Teemme liikkeitä esimerkiksi tuolilla pää alaspäin tai seinää apuna käyttäen. Jos jokin liike ei onnistu tai tunnu hyvältä, ohjaaja antaa helpomman vaihtoehdon. Näin jokainen pääsee keholleen sopivaan asanaan. Niissä viivytään hyvä tovi, jolloin myös mieli ehti harjoitukseen mukaan. Tunnilla on tekemisen meininki. Saa panna kehon lujille, silti lempeyttä unohtamatta.

Kolmas silmä haussa

Kundaliini – Rauhallista, meditatiivista joogaa etsivälle

Kundaliinijoogan ensisijaisena tarkoituksena on kehittää tietoisuutta ja lisätä itsetuntemusta. Asanat ovat melko yksinkertaisia ja niitä toistetaan. Tunti alkaa ja loppuu risti-istunnassa lausuttavalla mantralla. Asentoa vaihdetaan vain pari kertaa tunnin aikana, mikä koettelee kehoa etenkin, jos risti-istunta ei ole itselle kaikkein luontaisin valinta. Ja koska asentoa joutuu korjaamaan kesken harjoitusten, keskittyminen häiriintyy. Huomio kiinnitetään ylävartalon ja käsien liikkeisiin ja hengitykseen, jalat ja keskivartalo jäävät lähes vaille treeniä.

Ohjaaja käyttää tunnilla toistuvasti ilmausta kolmas silmä, jolla tarkoitetaan katseen kohdistamista kulmakarvojen yläpuolelle. Ideana on keskittyä hetkeen ja kääntää huomio itseen. Kolmas silmä -harjoitusta seuraa yllättävä yhteislauluhetki. Tarkoitus on vapauttaa kehosta huonoa energiaa ja avata mieltä, mutta yhteislaulua kammoavalle se on liikaa.

Hyvää hikitreeniä

Hotjooga – Lämmöstä nauttivalle fyysistä haastetta

Hot- eli kuumajooga on kuin hikitreeniä etelässä. Tunti aloitetaan hengitysharjoituksella salissa, joka on lämmitetty 38-asteiseksi. Asanat ovat samoja kuin hatha­joogassa, mutta lämpötilaero saa harjoituksen tuntumaan aivan omanlaiseltaan.

Lämpöön tottuminen vie aikansa, mutta tuntuu yllättävän hyvältä. Tempo on alusta pitäen melko nopea ja liikkeitä tehdään enimmäkseen istualtaan ja seisten. Seisoma-asennot treenaavat tehokkaasti tasapainoa. Vaikka hengityksellä on merkitystä myös hotjoogassa, tunti on ennen kaikkea fyysisesti raskas. Hengitys kulkee omaa tahtiaan, välillä oikein ja välillä väärin. Hiki virtaa ja vettä kuluu. Joihinkin asanoihin pääseminen vaatii pinnistelyä. Salin kuumuus kuitenkin lisää kehon liikkuvuutta ja helpottaa asanoihin taipumista, sillä lihakset ja nivelet pysyvät koko tunnin lämpiminä. Tämä on palkitsevaa etenkin, jos ei ole luonnostaan kovin notkea. Lihakset eivät myöskään kipeydy missään vaiheessa, koska ne eivät ehdi jäähtyä. Tunti päätetään kevyeen venyttelyyn ja loppurentoutukseen. Olo on hyvällä tavalla ryytynyt.

Melkein akrobatiaa

Ilmajooga – Kokeilunhaluiselle, leikkisälle ja rohkealle

Aerial-jooga eli ilmajooga on yhdistelmä akrobatiaa, pilatesta ja joogaa. Tunnin keskeisin elementti on tukeva, katosta roikkuva kangas, jota käytetään apuna kaikissa asanoissa. Nimensä mukaisesti asanoita tehdään myös ilmassa. Tunti treenaa tehokkaasti tasapainoa ja keskivartalon lihaksia. Ohjaajan mukaan moni tuki- ja liikuntaelinvaivainen saa ilmajoogasta apua ongelmiinsa.

Tunti alkaa lattialla tehtävillä venyttelyliikkeillä. Osa asanoista on hathajoogasta tuttuja, kuten soturi. Koska tukea haetaan kankaasta, asanoihin on tavallista helpompi venyä. Kankaan varaan seisomaan nousu tuntuu todelliselta akrobatialta. On luotettava siihen, että kangas kannattelee. Ensin tasapainoa ei meinaa löytyä millään, mutta kun siinä viimein onnistuu, olo on hieno. Jos lajia jatkaa, pää alaspäin roikkumistakin on luvassa.

Lue myös:

Kylli Kukkin joogasarja – katso video!

Kylli Kukkin lempeä soturi -liikesarja – katso video!

Luovu suorituspaineista: tärkeintä on nousta tuolista ja liikkua edes pari minuuttia kerrallaan.  Kävelyn lisäksi keho ei kaipaa muuta kuin säännöllistä lihastreeniä.

Terveyden ja peruskunnon ylläpitoon riittää reipas puolen tunnin kävely viitenä päivänä viikossa, vähintään kymmenen minuutin jaksoissa. Jos on liikkunut vähän, aerobisen kunnon kohoaminen tuntuu jo 4–5 viikossa: keuhkojen kapasiteetti kasvaa, sydämen pumppausteho paranee ja lihakset vahvistuvat.

KILOT JA VERENSOKERI KURIIN

Lenkki tasaa verensokeria aterian jälkeen. Kolme vartin kävelyä viikossa säätelee verensokeria tehokkaammin kuin yksi 45 minuutin lenkki. Siksi kävely on loistolaji painonhallintaan ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn. Jokainen askel kuluttaa energiaa ja tasoittaa ruokahalua.

KUUMAT AALLOT  TASOITTUVAT

Kävely voi toimia vaihtoehtona tai ainakin tukena hormonikorvaushoidolle. Kävely vähentää vaihdevuosi-iässä olevien naisten kuumia aaltoja. Myös unenlaatu paranee.

Tulos voi selittyä osittain luonnonvalolla: ulkoilu auttaa kehon sisäistä kelloa löytämään oman rytminsä ja normalisoi  hormonitoimintoja, jolloin unen päästä saa helpommin kiinni.

SELKÄÄN JOUSTOA JA LUJUUTTA

Selkä nauttii pumppaavasta liikkeestä, joka vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Kävely vaihtelevassa maastossa voitelee välilevyjä erityisen hyvin.

Kävely ehkäisee myös osteoporoosia, jonka riski kasvaa etenkin naisilla vaihdevuosien jälkeen. Jokainen askel maastossa täräyttää luita lujemmiksi. Auringon D-vitamiini tehostaa vaikutusta entisestään. Suomessa D-vitamiinia voi kerätä ulkoa syyskuuhun saakka.

TASAPAINO KEHITTYY

Välillä kannattaa poiketa asvaltilta poluille. Kun jalka joutuu sopeutumaan vaihtelevaan maastoon, aivoille välittyy enemmän liikeinformaatiota ja tasapaino paranee. Epätasaisella alustalla myös jalkaterien pienet lihakset pääsevät töihin. Hyvä tasapaino ehkäisee kaatumisia ja loukkaantumisia.

Huono suuntavaisto hankaloittaa sekä metsässä että kaupungissa liikkumista. Nykyihmistä auttaa navigaattori mutta se ei paranna hahmotuskykyä. Suuntavaistoa voi onneksi kehittää. Luonnossa kävely on siihen juuri sopiva laji. Patikoija joutuu suhteuttamaan itsensä vaihtelevaan maastoon ja oppii seuraamaan ympäristöään. Samoilu on myös loistavaa läsnäoloharjoittelua, sillä suunnistaessa mieli ei ehdi harhailla.

ASIANTUNTIJA: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, kuntoutus (Lappeenranta).

Matalan sykkeen liikunta ei polttaa parhaiten rasvaa, kuten ennen ajateltiin.  Lue millainen liikunta kiinteyttää eniten.

Kaikki liikunta polttaa rasvaa, spurttailu jopa tasaista puurtamista tehokkaammin.

Keho käyttää suhteessa enemmän rasvaa energianlähteenä, kun liikkuu matalalla sykkeellä, esimerkiksi kävellen. Kova treeni kuitenkin kuluttaa samassa ajassa enemmän energiaa, ja siinä sivussa rasvakin palaa tehokkaammin. Siksi kevyen reippailun kutsuminen rasvanpolttoliikunnaksi johtaa herkästi harhaan. Harva myöskään tietää omaa maksimisykettään, josta rasvanpolttoalue lasketaan.

Joidenkin tuoreiden tutkimusten mukaan rasvasoluja polttaa parhaiten sykettä nostava intervallitreeni. Eräässä tutkimuksessa lyhyet, kahdeksan sekunnin kiihdyttelyt puolen tunnin pyörälenkin lomassa kolminkertaistivat rasvan palamisen. Yhtenä selityksenä tutkijat pitävät katekoliamiini-hormoneita, joita nopea spurttailu vapauttaa erityisen tehokkaasti. Ne polttavat etenkin keskivartalolle ja sisäelimien ympärille kertyvää rasvaa. Intervalleilla voi kokeilla maustaa muuta liikuntaa vaikka kerran tai kahdesti viikossa.

Sykkeitä tai vauhteja tärkeämpää on se, että liikkuu usein. Rivakka suursiivous voi olla yhtä hyvää rasvanpolttoliikuntaa kuin spinningtunti.

Kiinteytyminen on sitkeimpiä laihdutusmyyttejä. Varsinkin naisia kehotetaan usein pumppaamaan kuntosalilla kevyitä ja pitkiä, yli 15 toiston sarjoja. Todellisuudessa pikkupainot eivät muokkaa kroppaa juuri lainkaan. Pitkät sarjat pikkupainoilla eivät siten ole parasta kiinteytysjumppaa, vaan kuormittava lihaskuntoharjoittelu muokkaa vartaloa parhaiten.Kiinteytyminen tarkoittaa sitä, että ihonalainen rasvakerros pienenee ja lihas kasvaa. Lihasten kasvu taas vaatii isompia painoja.

Valitse vastukset, joilla jaksat tehdä 8–12 toistoa ja 3–4 sarjaa, sillä tällä alueella lihas kasvaa tehokkaimmin. Kehoa muokkaavat perusliikkeet, kuten kyykyt, maastaveto ja erilaiset punnerrusliikkeet. Ne rasittavat isoja lihasryhmiä ja kuluttavat paljon energiaa myös treenin aikana.

Salitreeni ei lihota. Ajan kanssa vaatekoko todennäköisesti pienenee, sillä kilo lihasmassaa vie vähemmän tilaa kuin sama määrä rasvaa. Lihassolut pitävät myös aineenvaihdunnan vilkkaana: mitä enemmän lihasmassaa, sitä enemmän energiaa kuluu levossakin.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikunta-lääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

 

Kun on vahva, jaksaa arjessa paremmin. Katso millainen treeni kasvattaa lihasta nopeimmin.

Kun lihaksissa on voimaa, koko kehosi jaksaa paremmin etkä väsy niin helposti. Kroppa yksinkertaisesti joutuu käyttämään arkiliikkumiseensa pienemmän osan siitä, mihin pystyisi.

Lihasvoima kasvaa, kun isot lihasryhmät ovat töissä vähintään pari kertaa viikossa noin tunnin kerrallaan. Jo 3—4 kuukauden voimaharjoittelun jälkeen keski-ikäisilläkin lihakset kiinteytyvät silmin nähden, jos voimailee kaksi kertaa viikossa ja lisää painomääriä pikku hiljaa.

Voima karttuu nopeasti, mutta näkyvien lihasten hankkiminen vie paljon aikaa ja vaatii kovaa harjoittelua. Naisten onkin turha pelätä, että lihakset kasvavat liian isoiksi, siitä pitävät jo hormonit huolen.

Jos kuntosali ei innosta, erilaiset lihaskuntojumpat (bodypump ja kiertoharjoittelu) sekä kahvakuulailu ovat hyvää lihastreeniä.

Voima tuo nopeutta

Hapenottokykyä lisäävä liikunta, kuten kävely, juoksu tai pyöräily, tekee hyvää muttei harjaannuta yläkropan lihaksia.

Mitä nuorempana aloitat voimaharjoittelun, sitä paremmassa kunnossa lihaksesi ovat vanhana. Viisikymppisenä lihasmassasi alkaa vähentyä noin kymmenisen prosenttia vuosikymmenessä. Huonokuntoisella lihaskato alkaa jo vähän yli 30-vuotiaana.

Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä tarttua punttiin, ja lihaksesi voivat olla elämäsi parhaassa kunnossa milloin vain.

Mitä enemmän voimaa on, sitä nopeammin lihakset toimivat. Vahvojen lihasten avulla käsi tai jalka korjaa tasapainon nopeasti, jos horjahdat esimerkiksi talven liukkailla. Voimaharjoittelu kehittää lihaksissa kulkevaa hermotusta niin, että liikkeistä tulee entistä sähäkämpiä.

Nouse varpaille ja treenaa ryhtiä

Vahvistamalla vatsa-, rinta- ja olkalihaksia on helpompi pitää itsensä ryhdissä, vaikka istuisi paljon tietokoneen ääressä. Kun ylävartalon ja niskan pienet lihakset ovat vahvat, on helpompi aistia, jos asento lyyhistyy ja ojentaa itsensä täyteen mittaan.

Pohkeiden isoissa lihaksissa on paljon verisuonia. Lihaksikkaissa jaloissa verenkierto toimii niin, että pumppausvoima jaksaa kuljettaa veren sujuvasti takaisin sydämeen. Silloin turvotuksia ja suonikohjuja ei tule niin herkästi.

Jos seisot paljon, pohkeen lihakset ja alaraajapumppu rasittuvat. Virkistykseksi riittää, että nouset 10—20 kertaa varpaillesi muutaman kerran päivässä.
Kun lihasten hermosyyt pysyvät aktiivisina, on voimaakin helpompi kartuttaa.

Asiantuntijat: Jan Sundell, sisätautiopin dosentti, ylilääkäri, Turun yliopistollinen keskussairaala
Minna Stolt, terveystieteiden tohtori, jalkaterapeutti (AMK), yliopisto-opettaja, hoitotieteen laitos, Turun yliopisto
Eija Holmala, liikuntatieteen maisteri, liikuntapäällikkö, Suomen Urheilu-hallit Oy

Näin saat lisää voimaa

● Treeni, jossa jaksat tehdä 3 x 8–12 toistoa joka liikettä, kasvattaa hyvin voimaa ja kiinteyttää.
● Harjoittele välillä niin isoilla painoilla, että jaksat vain 3 x 5 toistoa kullakin lihasryhmällä. Muista kuitenkin, että tämäntyyppinen harjoittelu voi rasittaa niveliä.
● Jos jaksat tehdä yli 12 toistoa kasvatat kestävyyskuntoa etkä juurikaan lihasmassaa. On myytti, että pitkät sarjat kiinteyttäisivät lihaksia tehokkaimmin.

Anna veden viedä ja haastaa. Tule mukaan Ui kesäksi kuntoon -kampanjaan ja kerää kilometrejä tai hio teniikkasi kuntoon.

Maaliskuu on täydellinen kuukausi aloittaa uintitreeni kesää varten. Jopa 111 uimahallia kutsuu kaikki mukaan Suomen suurimpaan vuosittaiseen kuntokampanjaan. Katso kampanjaan osallistuvat uimahallit tästä.

Ui kesäksi kuntoon -kampanjan aikana uimahalleissa toteutetaan erilaisia tapahtumia, joihin kävijät ovat tervetulleita kokeilemaan erilaisia vesiliikuntamuotoja. Samalla kartutetaan kuntoa ja hiotaan taitoja.

Uintiosaaminen asuu uimaseuroissa, joista löytyy apua vaikka aikuisuimarin tekniikkamurheisiin. 27 uimaseuraa on myös ilmoittautunut mukaan tämän kevään kampanjan seurasarjaan. Katso kampanjaan osallistuvat uimaseurat tästä.
 

Vesiliikunta parantaa

Vedessä liikkuminen on ihanteellista liikuntaa niin aloittavalle kuin aktiiviharrastajalle. Liike vedessä rentouttaa, parantaa verenkiertoa, lisää lihasten voimaa, kestävyyttä ja elastisuutta. Vesi ei rasita niveliä, mutta tarjoaa tehokkaan vastuksen.

Kunto kohenee uimalla, vesijuoksemalla sekä -jumppaamalla. Eri uintiliikunnan muodot sopivat kaiken ikäisille, ovat nivelystävällisiä sekä soveltuvat erinomaisen hyvin painonhallintaan.

Kaikki nämä ovat hyviä syitä tulla uimahalliin:

  • Haluatko oppia uimaan?
  • Kielsikö lääkäri sinulta juoksun ja hypyt?
  • Onko tasapainosi kateissa?
  • Kaipaatko haasteita kävelyyn?
  • Kutsuuko hiljaisuus?
  • Entä kiinnostaako uudet kokeilut?

Hio uintitekniikkasi

Jos olet jo tottunut uimari, veden nautinto vain kasvaa, kun hiot uimatekniikkasi kuntoon. Siihenkin Ui kesäksi kuntoon -kampanja antaataa tukea.

Jos haluat tarkistaa rintauintitekniikkasi, tässä kolmen videon paketti, joissa selviää tehokas käsiveto-, potku- ja vartalotekniikka.

Tule juhlimaan

Vuonna 1992 alkanut Ui kesäksi kuntoon -kampanja järjestetään nyt jo 25. kertaa. Juhlakampanja toteutetaan 1.–31. maaliskuuta, jolloin kerätään kuukauden ajan metrejä uimalla ja minuutteja vesijuosten tai vesijumpaten.

Kuukauden lopussa metrit ja minuutit lasketaan uimahalleissa yhteen, ja kävijämääräänsä suhteutettuna aktiivisimmat uimahallit palkitaan valtakunnallisessa vertailussa. Myös uimahallit palkitsevat ahkerimpia liikkujiaan.

Viime vuonna uituja kilometrejä kertyi  reilut 67 tuhatta ja vesijuostuja sekä -jumpattuja tunteja yli 65 tuhatta.

Ui kesäksi kuntoon -kampanjan sivuilta löytyy lisää liikuntavinkkejä uintiin, vesijuoksuun ja vesijumppaan.
 

Kampanjan facebook-sivuilla voit liittyä mukaan osallistujien joukkoon ja jakaa omat kiinnostavat kokemuksesi muiden kanssa sekä osallistua kilpailuihin.