Voikkaa, hiihtoa, pesistä, uintia, yleisurheilua ja Cooperin testi. Koululiikunta oli kivaa, jos piti kilpailusta ja pärjäsi. Kömpelö ja hidas koki mielipahaa ja pilkkanaurut päälle. Traumaattiset muistot voi purkaa ja saada korvaavia kokemuksia niiden tilalle.

Suurimmalla osalla on koululiikunnasta mukavia muistoja: pelien tuoksinaa, riehakasta kisailua ja joukkoon kuulumisen tunnetta. Se antoi hyvän pohjan liikunnalliselle elämäntavalle. Joillekin koululiikunta toi muassaan kömpelyyden kokemuksia, nöyryytystä ja häpeää.

– Ihminen voi rakentaa liikunnallisen identiteettinsä uudelleen, kun löytää ikävien kokemusten tilalle hyviä, liikuntatieteiden tohtori, Jyväskylän ammattikorkeakoulun tanssi- ja liiketerapiakouluttaja Maarit Ylönen sanoo.

Liikunnan pedagogiikan lehtori Ulla Klemola Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitokselta sanoo, että hyvä liikunnallinen kokemus syntyy oppimisen ilosta, eri ihmisille eri liikuntamuodoista.

– Ei kannata vertailla itseään muihin, vaan etsiä sellaista mikä sopii itselle.
Maarit Ylönen ja Ulla Klemola keskustelevat liikuntatraumoista ja niistä vapautumisesta.

Apua, hiihtokilpailut!

Aikuisista noin kuusi prosenttia on kokenut koululiikunnan kielteisesti Tuomas Zacheuksen ja Tero Järvisen tutkimuksen mukaan. Siinä tarkasteltiin vuosina 1923–1988 syntyneiden suhtautumista koululiikuntaan. Kielteiset kokemukset yleistyivät nuoremmissa ikäluokissa ja naiset suhtautuivat miehiä kielteisemmin.

Ikäviä kokemuksia syntyy, kun kilpailuhenki korostuu, opettaja ei ota huomioon oppilaiden erilaisuutta ja käyttää väärin auktoriteettiasemaansa.

Monet oppilaat kammoavat kuntotestejä, joissa oma suoritus on suoraan toisten nähtävillä. Hidas ja heikkokuntoinen ei halua tulla verratuksi luokan nopeimpaan sprintteriin. Testien ideana on kuitenkin antaa työkalut, joilla oppilas voi seurata oman kuntonsa kehitystä.

Maarit Ylönen sanoo, että kilpailevassa ilmapiirissä ihmiset väistämättä vertaavat itseään muihin.

– Minäkuvaa ja itsetuntoa nakertaa, jos joutuu fyysisessä hierarkiassa häntäpäähän, hän sanoo.

Hän ei pidä hyvänä sitä, että liikuntakulttuuri miltei kautta linjan on omaksunut kilpaurheilun mittarit ja paremmuusjärjestyksen: pidemmälle, korkeammalle ja nopeammin. Ylönen ajattelee, että kilpaillessa tulisi arvostaa muitakin kuin fyysisiä ominaisuuksia: myös nokkeluutta, luovuutta ja yhteistyötaitoja.

Oppilaat suunnittelemaan

Ulla Klemolan mukaan opettaja voi ottaa huomioon oppilaiden erilaisuuden esimerkiksi tarjoamalla monipuolisesti vaihtoehtoisia liikuntamuotoja.

– Liikunnanopetuksessa pitää ottaa huomioon, etteivät kaikki pidä kaikesta. Siksi koululiikunta sisältää nykyään laajan kirjon lajeja, joita oppilaat voivat kokeilla ja oppia, Klemola sanoo.

Liikunnanopettajien koulutuksessa harjoitellaan muun muassa tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Kun opettaja kuulee ja hyväksyy oppilaan vastahangan esimerkiksi sählyn pelaamiseen, oppilas saattaa hetken päästä ilmestyä pelaamaan. Kuulluksi tuleminen vapauttaa toimimaan.

Oppilaita aktivoi se, että he pääsevät mukaan suunnittelemaan liikuntatuntien sisältöä ja ohjelmaa ja että heidän toiveensa otetaan huomioon lajivalinnoissa: hiihdetäänkö, keilataanko vai mennäänkö uimaan.

Maarit Ylösen mukaan opettajan on tärkeää tiedostaa myös omat tunteensa vuorovaikutuksessa oppilaitten kanssa. Opettaja on suunnitellut hyvän tunnin ja sitten joku sanoo, että vähä mua kiinnostaa. Sehän raivostuttaa. Se voi purkautua letkautuksina.

Useat kielteiset liikuntamuistot liittyvät siihen, että opettaja sanoi pahasti. ”Miten voitkin olla noin kömpelö?” ”Läskit liikkeelle!” Sanat syöpyvät mieleen ja kehon muistiin. Tutkimusten mukaan loukkaukset liittyvät juuri liikunnallisuuteen ja ulkonäköön.

– Mietimme koulutuksessa nykyään paljon opettajan puhetapaa, Klemola sanoo.

Sinuiksi kehon kanssa

Ulla Klemola ja Maarit Ylönen pohtivat, että ihmiselle on tärkeää tulla sinuiksi kehonsa kanssa.

– Tyytymättömyys vie suunnattomasti energiaa ja se on pois elämän ilosta. Vaikka liikuntakyky olisi rajoittunut sairauden takia, ihminen voi rakentaa suhteen kehoonsa hyväksi oppimalla jotakin uutta ja onnistumalla, Klemola sanoo.

Maarit Ylönen määrittelee, että ihminen on ruumiinsa. On vaikeaa, jos jatkuvasti kokee, että osa itsestä on vaurioitunutta ja estynyttä.

– Traumaattisten muistojen purkamiseen ja työstämiseen tarvitaan kehollista työskentelyä. Tanssi- ja liiketerapian keinoin voi opetella tunnistamaan tunne- ja liikemuistoja, hän sanoo.

Ylönen ja Klemola rohkaisevat keholliseen uteliaisuuteen, kokeilemaan omia taitoja ja rajoja. Monet löytävät aikuisina liikunnan ilon, kun ovat ryhtyneet liikkumaan omilla ehdoillaan.

Hyvä liikunnallinen identiteetti voi rakentua, kun ihminen keksii, mitä hän haluaa kokeilla. Voisiko vielä oppia seisomaan käsillään? Saisiko pysymään kaksi palloa yhtaikaa ilmassa?

Oppisiko tanssimaan salsaa?

Ulla Klemola muistuttaa, että jokainen kokee olevansa kömpelö, kun ryhtyy opettelemaan uutta liikuntamuotoa. Ei pidä luovuttaa heti. Edistyminen kohentaa itsetuntoa uusia taitoja opetellessa.

– Jos liikunnan ymmärtää itseilmaisun välineenä, se motivoi niin nuoria kuin aikuisiakin liikunnan pariin ja saamaan hyviä kokemuksia huonojen tilalle, Maarit Ylönen sanoo.

Juoksijaksi tai retkeilijäksi voi kehittyä siksi, että rakastaa metsää. Pallopeleissä voi hyödyntää nokkeluuttaan, tanssitunnilla voi nauttia rytmitajustaan.

– Liikunnalla voi lisätä omaa itseymmärrystään, Maarit Ylönen sanoo.

Korvaa ikävät muistot

 • Kuuntele itseäsi ja toiveitasi ja etsi liikuntaa, johon yhdistyy sinulle miellyttäviä elementtejä, kuten metsä, vesi, musiikki. Jos pidät laulamisesta, mikset pitäisi tanssimisesta?
 • Jos arkailet ryhmäliikuntaa ikävien muistojen takia, lähde liikkumaan ihmisen kanssa, johon luotat. Liikuntaa saa sivutuotteena, kun lähtee puhaltamaan päivän höyryt kaverin kanssa.
 • Älä vaadi itseltäsi liikoja. Unohda mantrat, kuten että on hikoiltava vähintään niin ja niin monta kertaa viikossa. Ota askel kerrallaan. Kokeile, kunnes löydät sen mikä tuntuu omimmalta.
 • Ota liikunta lääkkeenä. Vaikka et pitäisikään sen mausta, se tekee sinulle hyvää. Lääkkeen maku häviää sitä mukaa kun mieliala kohentuu, kilot karisevat ja kunto paranee.
 • Moni löytää vasta aikuisena liikunnan ilon, kun ryhtynyt liikkumaan omilla ehdoillaan.

Lue lisää liikunnasta.

Luovu suorituspaineista: tärkeintä on nousta tuolista ja liikkua edes pari minuuttia kerrallaan.  Kävelyn lisäksi keho ei kaipaa muuta kuin säännöllistä lihastreeniä.

Terveyden ja peruskunnon ylläpitoon riittää reipas puolen tunnin kävely viitenä päivänä viikossa, vähintään kymmenen minuutin jaksoissa. Jos on liikkunut vähän, aerobisen kunnon kohoaminen tuntuu jo 4–5 viikossa: keuhkojen kapasiteetti kasvaa, sydämen pumppausteho paranee ja lihakset vahvistuvat.

KILOT JA VERENSOKERI KURIIN

Lenkki tasaa verensokeria aterian jälkeen. Kolme vartin kävelyä viikossa säätelee verensokeria tehokkaammin kuin yksi 45 minuutin lenkki. Siksi kävely on loistolaji painonhallintaan ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn. Jokainen askel kuluttaa energiaa ja tasoittaa ruokahalua.

KUUMAT AALLOT  TASOITTUVAT

Kävely voi toimia vaihtoehtona tai ainakin tukena hormonikorvaushoidolle. Kävely vähentää vaihdevuosi-iässä olevien naisten kuumia aaltoja. Myös unenlaatu paranee.

Tulos voi selittyä osittain luonnonvalolla: ulkoilu auttaa kehon sisäistä kelloa löytämään oman rytminsä ja normalisoi  hormonitoimintoja, jolloin unen päästä saa helpommin kiinni.

SELKÄÄN JOUSTOA JA LUJUUTTA

Selkä nauttii pumppaavasta liikkeestä, joka vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Kävely vaihtelevassa maastossa voitelee välilevyjä erityisen hyvin.

Kävely ehkäisee myös osteoporoosia, jonka riski kasvaa etenkin naisilla vaihdevuosien jälkeen. Jokainen askel maastossa täräyttää luita lujemmiksi. Auringon D-vitamiini tehostaa vaikutusta entisestään. Suomessa D-vitamiinia voi kerätä ulkoa syyskuuhun saakka.

TASAPAINO KEHITTYY

Välillä kannattaa poiketa asvaltilta poluille. Kun jalka joutuu sopeutumaan vaihtelevaan maastoon, aivoille välittyy enemmän liikeinformaatiota ja tasapaino paranee. Epätasaisella alustalla myös jalkaterien pienet lihakset pääsevät töihin. Hyvä tasapaino ehkäisee kaatumisia ja loukkaantumisia.

Huono suuntavaisto hankaloittaa sekä metsässä että kaupungissa liikkumista. Nykyihmistä auttaa navigaattori mutta se ei paranna hahmotuskykyä. Suuntavaistoa voi onneksi kehittää. Luonnossa kävely on siihen juuri sopiva laji. Patikoija joutuu suhteuttamaan itsensä vaihtelevaan maastoon ja oppii seuraamaan ympäristöään. Samoilu on myös loistavaa läsnäoloharjoittelua, sillä suunnistaessa mieli ei ehdi harhailla.

ASIANTUNTIJA: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, kuntoutus (Lappeenranta).

Matalan sykkeen liikunta ei polttaa parhaiten rasvaa, kuten ennen ajateltiin.  Lue millainen liikunta kiinteyttää eniten.

Kaikki liikunta polttaa rasvaa, spurttailu jopa tasaista puurtamista tehokkaammin.

Keho käyttää suhteessa enemmän rasvaa energianlähteenä, kun liikkuu matalalla sykkeellä, esimerkiksi kävellen. Kova treeni kuitenkin kuluttaa samassa ajassa enemmän energiaa, ja siinä sivussa rasvakin palaa tehokkaammin. Siksi kevyen reippailun kutsuminen rasvanpolttoliikunnaksi johtaa herkästi harhaan. Harva myöskään tietää omaa maksimisykettään, josta rasvanpolttoalue lasketaan.

Joidenkin tuoreiden tutkimusten mukaan rasvasoluja polttaa parhaiten sykettä nostava intervallitreeni. Eräässä tutkimuksessa lyhyet, kahdeksan sekunnin kiihdyttelyt puolen tunnin pyörälenkin lomassa kolminkertaistivat rasvan palamisen. Yhtenä selityksenä tutkijat pitävät katekoliamiini-hormoneita, joita nopea spurttailu vapauttaa erityisen tehokkaasti. Ne polttavat etenkin keskivartalolle ja sisäelimien ympärille kertyvää rasvaa. Intervalleilla voi kokeilla maustaa muuta liikuntaa vaikka kerran tai kahdesti viikossa.

Sykkeitä tai vauhteja tärkeämpää on se, että liikkuu usein. Rivakka suursiivous voi olla yhtä hyvää rasvanpolttoliikuntaa kuin spinningtunti.

Kiinteytyminen on sitkeimpiä laihdutusmyyttejä. Varsinkin naisia kehotetaan usein pumppaamaan kuntosalilla kevyitä ja pitkiä, yli 15 toiston sarjoja. Todellisuudessa pikkupainot eivät muokkaa kroppaa juuri lainkaan. Pitkät sarjat pikkupainoilla eivät siten ole parasta kiinteytysjumppaa, vaan kuormittava lihaskuntoharjoittelu muokkaa vartaloa parhaiten.Kiinteytyminen tarkoittaa sitä, että ihonalainen rasvakerros pienenee ja lihas kasvaa. Lihasten kasvu taas vaatii isompia painoja.

Valitse vastukset, joilla jaksat tehdä 8–12 toistoa ja 3–4 sarjaa, sillä tällä alueella lihas kasvaa tehokkaimmin. Kehoa muokkaavat perusliikkeet, kuten kyykyt, maastaveto ja erilaiset punnerrusliikkeet. Ne rasittavat isoja lihasryhmiä ja kuluttavat paljon energiaa myös treenin aikana.

Salitreeni ei lihota. Ajan kanssa vaatekoko todennäköisesti pienenee, sillä kilo lihasmassaa vie vähemmän tilaa kuin sama määrä rasvaa. Lihassolut pitävät myös aineenvaihdunnan vilkkaana: mitä enemmän lihasmassaa, sitä enemmän energiaa kuluu levossakin.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikunta-lääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

 

Kun on vahva, jaksaa arjessa paremmin. Katso millainen treeni kasvattaa lihasta nopeimmin.

Kun lihaksissa on voimaa, koko kehosi jaksaa paremmin etkä väsy niin helposti. Kroppa yksinkertaisesti joutuu käyttämään arkiliikkumiseensa pienemmän osan siitä, mihin pystyisi.

Lihasvoima kasvaa, kun isot lihasryhmät ovat töissä vähintään pari kertaa viikossa noin tunnin kerrallaan. Jo 3—4 kuukauden voimaharjoittelun jälkeen keski-ikäisilläkin lihakset kiinteytyvät silmin nähden, jos voimailee kaksi kertaa viikossa ja lisää painomääriä pikku hiljaa.

Voima karttuu nopeasti, mutta näkyvien lihasten hankkiminen vie paljon aikaa ja vaatii kovaa harjoittelua. Naisten onkin turha pelätä, että lihakset kasvavat liian isoiksi, siitä pitävät jo hormonit huolen.

Jos kuntosali ei innosta, erilaiset lihaskuntojumpat (bodypump ja kiertoharjoittelu) sekä kahvakuulailu ovat hyvää lihastreeniä.

Voima tuo nopeutta

Hapenottokykyä lisäävä liikunta, kuten kävely, juoksu tai pyöräily, tekee hyvää muttei harjaannuta yläkropan lihaksia.

Mitä nuorempana aloitat voimaharjoittelun, sitä paremmassa kunnossa lihaksesi ovat vanhana. Viisikymppisenä lihasmassasi alkaa vähentyä noin kymmenisen prosenttia vuosikymmenessä. Huonokuntoisella lihaskato alkaa jo vähän yli 30-vuotiaana.

Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä tarttua punttiin, ja lihaksesi voivat olla elämäsi parhaassa kunnossa milloin vain.

Mitä enemmän voimaa on, sitä nopeammin lihakset toimivat. Vahvojen lihasten avulla käsi tai jalka korjaa tasapainon nopeasti, jos horjahdat esimerkiksi talven liukkailla. Voimaharjoittelu kehittää lihaksissa kulkevaa hermotusta niin, että liikkeistä tulee entistä sähäkämpiä.

Nouse varpaille ja treenaa ryhtiä

Vahvistamalla vatsa-, rinta- ja olkalihaksia on helpompi pitää itsensä ryhdissä, vaikka istuisi paljon tietokoneen ääressä. Kun ylävartalon ja niskan pienet lihakset ovat vahvat, on helpompi aistia, jos asento lyyhistyy ja ojentaa itsensä täyteen mittaan.

Pohkeiden isoissa lihaksissa on paljon verisuonia. Lihaksikkaissa jaloissa verenkierto toimii niin, että pumppausvoima jaksaa kuljettaa veren sujuvasti takaisin sydämeen. Silloin turvotuksia ja suonikohjuja ei tule niin herkästi.

Jos seisot paljon, pohkeen lihakset ja alaraajapumppu rasittuvat. Virkistykseksi riittää, että nouset 10—20 kertaa varpaillesi muutaman kerran päivässä.
Kun lihasten hermosyyt pysyvät aktiivisina, on voimaakin helpompi kartuttaa.

Asiantuntijat: Jan Sundell, sisätautiopin dosentti, ylilääkäri, Turun yliopistollinen keskussairaala
Minna Stolt, terveystieteiden tohtori, jalkaterapeutti (AMK), yliopisto-opettaja, hoitotieteen laitos, Turun yliopisto
Eija Holmala, liikuntatieteen maisteri, liikuntapäällikkö, Suomen Urheilu-hallit Oy

Näin saat lisää voimaa

● Treeni, jossa jaksat tehdä 3 x 8–12 toistoa joka liikettä, kasvattaa hyvin voimaa ja kiinteyttää.
● Harjoittele välillä niin isoilla painoilla, että jaksat vain 3 x 5 toistoa kullakin lihasryhmällä. Muista kuitenkin, että tämäntyyppinen harjoittelu voi rasittaa niveliä.
● Jos jaksat tehdä yli 12 toistoa kasvatat kestävyyskuntoa etkä juurikaan lihasmassaa. On myytti, että pitkät sarjat kiinteyttäisivät lihaksia tehokkaimmin.

Anna veden viedä ja haastaa. Tule mukaan Ui kesäksi kuntoon -kampanjaan ja kerää kilometrejä tai hio teniikkasi kuntoon.

Maaliskuu on täydellinen kuukausi aloittaa uintitreeni kesää varten. Jopa 111 uimahallia kutsuu kaikki mukaan Suomen suurimpaan vuosittaiseen kuntokampanjaan. Katso kampanjaan osallistuvat uimahallit tästä.

Ui kesäksi kuntoon -kampanjan aikana uimahalleissa toteutetaan erilaisia tapahtumia, joihin kävijät ovat tervetulleita kokeilemaan erilaisia vesiliikuntamuotoja. Samalla kartutetaan kuntoa ja hiotaan taitoja.

Uintiosaaminen asuu uimaseuroissa, joista löytyy apua vaikka aikuisuimarin tekniikkamurheisiin. 27 uimaseuraa on myös ilmoittautunut mukaan tämän kevään kampanjan seurasarjaan. Katso kampanjaan osallistuvat uimaseurat tästä.
 

Vesiliikunta parantaa

Vedessä liikkuminen on ihanteellista liikuntaa niin aloittavalle kuin aktiiviharrastajalle. Liike vedessä rentouttaa, parantaa verenkiertoa, lisää lihasten voimaa, kestävyyttä ja elastisuutta. Vesi ei rasita niveliä, mutta tarjoaa tehokkaan vastuksen.

Kunto kohenee uimalla, vesijuoksemalla sekä -jumppaamalla. Eri uintiliikunnan muodot sopivat kaiken ikäisille, ovat nivelystävällisiä sekä soveltuvat erinomaisen hyvin painonhallintaan.

Kaikki nämä ovat hyviä syitä tulla uimahalliin:

 • Haluatko oppia uimaan?
 • Kielsikö lääkäri sinulta juoksun ja hypyt?
 • Onko tasapainosi kateissa?
 • Kaipaatko haasteita kävelyyn?
 • Kutsuuko hiljaisuus?
 • Entä kiinnostaako uudet kokeilut?

Hio uintitekniikkasi

Jos olet jo tottunut uimari, veden nautinto vain kasvaa, kun hiot uimatekniikkasi kuntoon. Siihenkin Ui kesäksi kuntoon -kampanja antaataa tukea.

Jos haluat tarkistaa rintauintitekniikkasi, tässä kolmen videon paketti, joissa selviää tehokas käsiveto-, potku- ja vartalotekniikka.

Tule juhlimaan

Vuonna 1992 alkanut Ui kesäksi kuntoon -kampanja järjestetään nyt jo 25. kertaa. Juhlakampanja toteutetaan 1.–31. maaliskuuta, jolloin kerätään kuukauden ajan metrejä uimalla ja minuutteja vesijuosten tai vesijumpaten.

Kuukauden lopussa metrit ja minuutit lasketaan uimahalleissa yhteen, ja kävijämääräänsä suhteutettuna aktiivisimmat uimahallit palkitaan valtakunnallisessa vertailussa. Myös uimahallit palkitsevat ahkerimpia liikkujiaan.

Viime vuonna uituja kilometrejä kertyi  reilut 67 tuhatta ja vesijuostuja sekä -jumpattuja tunteja yli 65 tuhatta.

Ui kesäksi kuntoon -kampanjan sivuilta löytyy lisää liikuntavinkkejä uintiin, vesijuoksuun ja vesijumppaan.
 

Kampanjan facebook-sivuilla voit liittyä mukaan osallistujien joukkoon ja jakaa omat kiinnostavat kokemuksesi muiden kanssa sekä osallistua kilpailuihin.