Kuva Shutterstock

Kadehditko joogatunnilla niitä, joiden jalat taipuvat lootusistuntaan tuosta vain? Ei kannata, sillä notkeus ei ole aina hyväksi. Tee testi, jos epäilet olevasi yliliikkuva.

On yleistä, että nuori nainen tulee fysioterapeutin tai hierojan vastaanotolle valitellen jäykkää niskaa ja kipuja hartiaseudulla. Hän kertoo hartioiden ja selän lihasten olevan “ihan juntturassa”. Hän on yrittänyt venytellä kovasti, mutta kipu on vain pahentunut.

— Kun tutkin asiakasta tarkemmin, käy usein ilmi, etteivät lihakset itse asissa ole kireät. Sen sijaan nivelet voivat olla yliliikkuvat, kertoo urheilufysioterapeutti, OMT ja kouluttaja Ismo Palmamäki.

Lihakset joutuvat tekemään ylimääräistä työtä tukiessaan yliliikkuvia niveliä, ja sitä kautta lihakset voivat tuntua jäykiltä.

Lisäksi yliliikkuvuus johtaa helposti siihen, että nivelsiteet, nivelkapseli ja hermorakenteet ovat koko ajan ylivenyttyneet. Tämä aiheuttaa  jäykkyyden tunnetta lihaksissa.

Olemme tottuneet ajatukseen, että venyttely tepsii kaikkiin kolotuksiin. Jos nivelet ovat yliliikkuvat, venyttely on kuitenkin pahasta, sillä venytys kohdistuu aina myös nivelen rakenteisiin tehden niistä entistäkin löysemmät ja liikkuvammat — ja kipeämmät.

— Jos asiakkaalla on nivelten yliliikkuvuudesta johtuvia kipuja, kiellän venyttelyt lähes aina. Sen sijaan tarvitaan vahvistavia harjoitteita, jotka kohdistuvat niveltä ympäröiviin lihaksiin, Ismo Palmamäki sanoo.

Venyy vaikkei saisi

Jooga- ja voimistelusaleilla käy paljon harrastajia, joiden nivelet ovat yliliikkuvat. Ehkä he ovat juuri siksi ajautuneet lajin pariin: kun on valmiiksi notkea, saa paljon onnistumisen kokemuksia ja tuntee lajin omakseen. Ismo Palmamäen mukaan rakasta harrastusta voi toki jatkaa, kunhan pitää huolta myös niveliä tukevien lihasten kunnosta.

— Ei ole terveellistä viedä niveliä ääriasentoon ja ”romahtaa” niiden päälle. Venytysliikkeiden tulee olla hallittuja siten, että lihakset ovat aktiivisesti mukana liikkeissä. Jos tehdään esimerkiksi ylävartalon taivutus taakse, keskivartalon lihasten pitää olla aktiivisina, jotta venytys on turvallinen eikä rasita nivelrakenteita.

Yliliikkuvuus tarkoittaa sitä, että niveltä tai selkärankaa tukevat rakenteet eivät ole riittävän tukevia. Lihakset ovat liian heikot ja nivelsiteet liian löysät. Joskus yliliikkuvuus johtuu hermoston ongelmista. Tällöin hermot eivät anna oikeita komentoja lihaksille, eivätkä lihakset pysty hoitamaan tukitehtäviään oikein.

Yliliikkuvuus on perinnöllinen ominaisuus, sillä joidenkin ihmisten kudostyyppi on syntymästä asti pehmeämpi, toisten jäykempi.

Myös niveltyvien luiden muodot vaihtelevat. Jos esimerkiksi lapaluun nivelkuoppa on matala, siihen niveltyvä olkaluu voi olla yliliikkuva ja jopa lumpsahtaa helposti sijoiltaan.

On arvioitu, että yliliikkuvien suomalaisten määrä on kymmeniä prosentteja koko väestöstä. Ominaisuus on yleinen varsinkin nuorilla aikuisilla ja naisilla. Aika onneksi auttaa: noin 60 ikävuoden tienoilla nivelet alkavat jäykistyä, jolloin myös yliliikkuvuudesta aiheutuvat oireet helpottavat.

Aamujäykkä alaselkä

Jos ihminen on yliliikkuva, yleensä hänen kaikki nivelensä ovat enemmän tai vähemmän yliliikkuvia — vaikka kipua olisikin vain esimerkiksi alaselässä tai niskassa. Toki on mahdollista, että jokin yksittäinen nivel jää onnettomuuden tai trauman jälkeen yliliikkuvaksi.

Yliliikkuvuus oireilee monella tavoin arjessa. Ismo Palmamäen mukaan yksi tyypillinen merkki on alaselän aamujäykkyys.

— Aamuisin saattaa tuntua, ettei selkää saa millään hereille. Myös niska voi tuntua jäykältä tai pää raskaalta, aivan kuin kaula ei jaksaisi kannatella pään painoa. Niskalla ja alaselällä on myös taipumusta mennä äkillisesti lukkoon. Nilkat tuntuvat löysiltä ja venähtelevät helposti.

Monet elävät tällaisten oireiden kanssa päivittäin osaamatta yhdistää vaivoja nivelten yliliikkuvuuteen. Ajan myötä yliliikkuvuudesta seuraa vakavampiakin oireita.

Kun nivelen rakenteet ovat löysät, ne nirhaavat toisiaan vasten aiheuttaen vuosien kuluessa kulumia ja nivelrikkoa.

Myös joidenkin tuttujen diagnoosien taustalla on usein yliliikkuvuutta. Esimerkiksi tension neck eli jännitysniska ja lumbago eli noidannuoli ovat tällaisia. Alaselän alueen yliliikkuvuus voi aiheuttaa myös erilaisia välilevyvaurioita.

Valitettavasti monet hakeutuvat hoitoon vasta siinä vaiheessa kun kivut tuntuvat sietämättömiltä. Harva hoksaa pitää nivelistään huolta silloin, kun kivut ja kulumat olisi vielä mahdollista ehkäistä.

Täsmäliikkeet jämäköittävät

Periaatteessa yliliikkuvalle eivät tee hyvää lajit, joissa nivelet viedään ääriasentoon tai lähelle sitä. Ei siis balettia tai telinevoimistelua, vaikka juuri näissä lajeissa menestymiselle on välttämätöntä, että nivelet ovat hyvin liikkuvat.

Toisaalta on hyvä muistaa, että se mikä onnistuu treenatut lihakset omaavalta urheilijalta, voi olla riski harrastajalle.

Venyttävien lajien sijaan yliliikkuva hyötyy jumpasta, joka lisää kehotietoisuutta. Tarkkaan ohjatut pilatesliikkeet lisäävät olkanivelen, lapaluun, lonkan ja alaselän lihasten hallintaa, samoin erilaiset kehonhallintatekniikat, kuten Feldenkrais tai Alexander-tekniikka, voivat olla hyödyksi. Kun oppii tuntemaan oman kehonsa toimintaa, löytää helpommin itselle terveellisiä tapoja liikkua.

Yliliikkuva, kuten kuka tahansa, hyötyy monipuolisesta liikunnasta. Liian joustava keho tarvitsee lisäksi täsmäharjoitteita, jotka kehittävät asento- ja tasapainotuntoa. Tämän jutun niveljumppa on esimerkki siitä, kuinka yliliikkuvia niveliä voi vahvistaa.

Testaa taivutko liikaa

1. Kyynärnivelen ojennus.

Nosta oikea käsivarsi vaaka­suoraan vartalon eteen, kämmen­selkä alaspäin, ja ojenna kyynärpää mahdollisimman suoraksi.
 

Jos kyynärvarsi taipuu 10 astetta tai enemmän yli vaakatason = 1 piste.
 

Sama vasemmalla = 1 piste.

2. Polven ojennus.

Istu tuolilla ja ojenna oikea polvi tikkusuoraksi eli vedä polvi “lukkoon”.

Jos polvi taipuu 10 astetta tai enemmän yli vaakatason = 1 piste.
 

Sama vasemmalla = 1 piste.

3. Eteentaivutus.

Seiso polvet suorina ja taivuta ylävartalo alas.

Jos saat kämmenet kokonaan lattiaan = 1 piste.

4. Pikkurillin taivutus.

Pidä kädet vaakatasossa edessäsi kämmenet alaspäin ja taivuta pikkurilliä ylöspäin pystyyn.

Jos pikkurillin tyvijäsen nousee 90 asteen kulmaan suhteessa kämmenluuhun tai sen yli = 1 piste.

Sama vasemmalla = 1 piste

5. Peukalon taivutus.

Taivuta oikean käden peukaloa kohti kyynärvartta.

Jos peukalo osuu kyynärvarteen = 1 piste.

Sama vasemmalla = 1 piste.

Testin maksimipistemäärä on 9. Jos saat 4 pistettä tai enemmän, nivelesi ovat todennäköisesti yli­liikkuvat.

Luovu suorituspaineista: tärkeintä on nousta tuolista ja liikkua edes pari minuuttia kerrallaan.  Kävelyn lisäksi keho ei kaipaa muuta kuin säännöllistä lihastreeniä.

Terveyden ja peruskunnon ylläpitoon riittää reipas puolen tunnin kävely viitenä päivänä viikossa, vähintään kymmenen minuutin jaksoissa. Jos on liikkunut vähän, aerobisen kunnon kohoaminen tuntuu jo 4–5 viikossa: keuhkojen kapasiteetti kasvaa, sydämen pumppausteho paranee ja lihakset vahvistuvat.

KILOT JA VERENSOKERI KURIIN

Lenkki tasaa verensokeria aterian jälkeen. Kolme vartin kävelyä viikossa säätelee verensokeria tehokkaammin kuin yksi 45 minuutin lenkki. Siksi kävely on loistolaji painonhallintaan ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn. Jokainen askel kuluttaa energiaa ja tasoittaa ruokahalua.

KUUMAT AALLOT  TASOITTUVAT

Kävely voi toimia vaihtoehtona tai ainakin tukena hormonikorvaushoidolle. Kävely vähentää vaihdevuosi-iässä olevien naisten kuumia aaltoja. Myös unenlaatu paranee.

Tulos voi selittyä osittain luonnonvalolla: ulkoilu auttaa kehon sisäistä kelloa löytämään oman rytminsä ja normalisoi  hormonitoimintoja, jolloin unen päästä saa helpommin kiinni.

SELKÄÄN JOUSTOA JA LUJUUTTA

Selkä nauttii pumppaavasta liikkeestä, joka vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Kävely vaihtelevassa maastossa voitelee välilevyjä erityisen hyvin.

Kävely ehkäisee myös osteoporoosia, jonka riski kasvaa etenkin naisilla vaihdevuosien jälkeen. Jokainen askel maastossa täräyttää luita lujemmiksi. Auringon D-vitamiini tehostaa vaikutusta entisestään. Suomessa D-vitamiinia voi kerätä ulkoa syyskuuhun saakka.

TASAPAINO KEHITTYY

Välillä kannattaa poiketa asvaltilta poluille. Kun jalka joutuu sopeutumaan vaihtelevaan maastoon, aivoille välittyy enemmän liikeinformaatiota ja tasapaino paranee. Epätasaisella alustalla myös jalkaterien pienet lihakset pääsevät töihin. Hyvä tasapaino ehkäisee kaatumisia ja loukkaantumisia.

Huono suuntavaisto hankaloittaa sekä metsässä että kaupungissa liikkumista. Nykyihmistä auttaa navigaattori mutta se ei paranna hahmotuskykyä. Suuntavaistoa voi onneksi kehittää. Luonnossa kävely on siihen juuri sopiva laji. Patikoija joutuu suhteuttamaan itsensä vaihtelevaan maastoon ja oppii seuraamaan ympäristöään. Samoilu on myös loistavaa läsnäoloharjoittelua, sillä suunnistaessa mieli ei ehdi harhailla.

ASIANTUNTIJA: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, kuntoutus (Lappeenranta).

Matalan sykkeen liikunta ei polttaa parhaiten rasvaa, kuten ennen ajateltiin.  Lue millainen liikunta kiinteyttää eniten.

Kaikki liikunta polttaa rasvaa, spurttailu jopa tasaista puurtamista tehokkaammin.

Keho käyttää suhteessa enemmän rasvaa energianlähteenä, kun liikkuu matalalla sykkeellä, esimerkiksi kävellen. Kova treeni kuitenkin kuluttaa samassa ajassa enemmän energiaa, ja siinä sivussa rasvakin palaa tehokkaammin. Siksi kevyen reippailun kutsuminen rasvanpolttoliikunnaksi johtaa herkästi harhaan. Harva myöskään tietää omaa maksimisykettään, josta rasvanpolttoalue lasketaan.

Joidenkin tuoreiden tutkimusten mukaan rasvasoluja polttaa parhaiten sykettä nostava intervallitreeni. Eräässä tutkimuksessa lyhyet, kahdeksan sekunnin kiihdyttelyt puolen tunnin pyörälenkin lomassa kolminkertaistivat rasvan palamisen. Yhtenä selityksenä tutkijat pitävät katekoliamiini-hormoneita, joita nopea spurttailu vapauttaa erityisen tehokkaasti. Ne polttavat etenkin keskivartalolle ja sisäelimien ympärille kertyvää rasvaa. Intervalleilla voi kokeilla maustaa muuta liikuntaa vaikka kerran tai kahdesti viikossa.

Sykkeitä tai vauhteja tärkeämpää on se, että liikkuu usein. Rivakka suursiivous voi olla yhtä hyvää rasvanpolttoliikuntaa kuin spinningtunti.

Kiinteytyminen on sitkeimpiä laihdutusmyyttejä. Varsinkin naisia kehotetaan usein pumppaamaan kuntosalilla kevyitä ja pitkiä, yli 15 toiston sarjoja. Todellisuudessa pikkupainot eivät muokkaa kroppaa juuri lainkaan. Pitkät sarjat pikkupainoilla eivät siten ole parasta kiinteytysjumppaa, vaan kuormittava lihaskuntoharjoittelu muokkaa vartaloa parhaiten.Kiinteytyminen tarkoittaa sitä, että ihonalainen rasvakerros pienenee ja lihas kasvaa. Lihasten kasvu taas vaatii isompia painoja.

Valitse vastukset, joilla jaksat tehdä 8–12 toistoa ja 3–4 sarjaa, sillä tällä alueella lihas kasvaa tehokkaimmin. Kehoa muokkaavat perusliikkeet, kuten kyykyt, maastaveto ja erilaiset punnerrusliikkeet. Ne rasittavat isoja lihasryhmiä ja kuluttavat paljon energiaa myös treenin aikana.

Salitreeni ei lihota. Ajan kanssa vaatekoko todennäköisesti pienenee, sillä kilo lihasmassaa vie vähemmän tilaa kuin sama määrä rasvaa. Lihassolut pitävät myös aineenvaihdunnan vilkkaana: mitä enemmän lihasmassaa, sitä enemmän energiaa kuluu levossakin.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikunta-lääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

 

Kun on vahva, jaksaa arjessa paremmin. Katso millainen treeni kasvattaa lihasta nopeimmin.

Kun lihaksissa on voimaa, koko kehosi jaksaa paremmin etkä väsy niin helposti. Kroppa yksinkertaisesti joutuu käyttämään arkiliikkumiseensa pienemmän osan siitä, mihin pystyisi.

Lihasvoima kasvaa, kun isot lihasryhmät ovat töissä vähintään pari kertaa viikossa noin tunnin kerrallaan. Jo 3—4 kuukauden voimaharjoittelun jälkeen keski-ikäisilläkin lihakset kiinteytyvät silmin nähden, jos voimailee kaksi kertaa viikossa ja lisää painomääriä pikku hiljaa.

Voima karttuu nopeasti, mutta näkyvien lihasten hankkiminen vie paljon aikaa ja vaatii kovaa harjoittelua. Naisten onkin turha pelätä, että lihakset kasvavat liian isoiksi, siitä pitävät jo hormonit huolen.

Jos kuntosali ei innosta, erilaiset lihaskuntojumpat (bodypump ja kiertoharjoittelu) sekä kahvakuulailu ovat hyvää lihastreeniä.

Voima tuo nopeutta

Hapenottokykyä lisäävä liikunta, kuten kävely, juoksu tai pyöräily, tekee hyvää muttei harjaannuta yläkropan lihaksia.

Mitä nuorempana aloitat voimaharjoittelun, sitä paremmassa kunnossa lihaksesi ovat vanhana. Viisikymppisenä lihasmassasi alkaa vähentyä noin kymmenisen prosenttia vuosikymmenessä. Huonokuntoisella lihaskato alkaa jo vähän yli 30-vuotiaana.

Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä tarttua punttiin, ja lihaksesi voivat olla elämäsi parhaassa kunnossa milloin vain.

Mitä enemmän voimaa on, sitä nopeammin lihakset toimivat. Vahvojen lihasten avulla käsi tai jalka korjaa tasapainon nopeasti, jos horjahdat esimerkiksi talven liukkailla. Voimaharjoittelu kehittää lihaksissa kulkevaa hermotusta niin, että liikkeistä tulee entistä sähäkämpiä.

Nouse varpaille ja treenaa ryhtiä

Vahvistamalla vatsa-, rinta- ja olkalihaksia on helpompi pitää itsensä ryhdissä, vaikka istuisi paljon tietokoneen ääressä. Kun ylävartalon ja niskan pienet lihakset ovat vahvat, on helpompi aistia, jos asento lyyhistyy ja ojentaa itsensä täyteen mittaan.

Pohkeiden isoissa lihaksissa on paljon verisuonia. Lihaksikkaissa jaloissa verenkierto toimii niin, että pumppausvoima jaksaa kuljettaa veren sujuvasti takaisin sydämeen. Silloin turvotuksia ja suonikohjuja ei tule niin herkästi.

Jos seisot paljon, pohkeen lihakset ja alaraajapumppu rasittuvat. Virkistykseksi riittää, että nouset 10—20 kertaa varpaillesi muutaman kerran päivässä.
Kun lihasten hermosyyt pysyvät aktiivisina, on voimaakin helpompi kartuttaa.

Asiantuntijat: Jan Sundell, sisätautiopin dosentti, ylilääkäri, Turun yliopistollinen keskussairaala
Minna Stolt, terveystieteiden tohtori, jalkaterapeutti (AMK), yliopisto-opettaja, hoitotieteen laitos, Turun yliopisto
Eija Holmala, liikuntatieteen maisteri, liikuntapäällikkö, Suomen Urheilu-hallit Oy

Näin saat lisää voimaa

● Treeni, jossa jaksat tehdä 3 x 8–12 toistoa joka liikettä, kasvattaa hyvin voimaa ja kiinteyttää.
● Harjoittele välillä niin isoilla painoilla, että jaksat vain 3 x 5 toistoa kullakin lihasryhmällä. Muista kuitenkin, että tämäntyyppinen harjoittelu voi rasittaa niveliä.
● Jos jaksat tehdä yli 12 toistoa kasvatat kestävyyskuntoa etkä juurikaan lihasmassaa. On myytti, että pitkät sarjat kiinteyttäisivät lihaksia tehokkaimmin.

Anna veden viedä ja haastaa. Tule mukaan Ui kesäksi kuntoon -kampanjaan ja kerää kilometrejä tai hio teniikkasi kuntoon.

Maaliskuu on täydellinen kuukausi aloittaa uintitreeni kesää varten. Jopa 111 uimahallia kutsuu kaikki mukaan Suomen suurimpaan vuosittaiseen kuntokampanjaan. Katso kampanjaan osallistuvat uimahallit tästä.

Ui kesäksi kuntoon -kampanjan aikana uimahalleissa toteutetaan erilaisia tapahtumia, joihin kävijät ovat tervetulleita kokeilemaan erilaisia vesiliikuntamuotoja. Samalla kartutetaan kuntoa ja hiotaan taitoja.

Uintiosaaminen asuu uimaseuroissa, joista löytyy apua vaikka aikuisuimarin tekniikkamurheisiin. 27 uimaseuraa on myös ilmoittautunut mukaan tämän kevään kampanjan seurasarjaan. Katso kampanjaan osallistuvat uimaseurat tästä.
 

Vesiliikunta parantaa

Vedessä liikkuminen on ihanteellista liikuntaa niin aloittavalle kuin aktiiviharrastajalle. Liike vedessä rentouttaa, parantaa verenkiertoa, lisää lihasten voimaa, kestävyyttä ja elastisuutta. Vesi ei rasita niveliä, mutta tarjoaa tehokkaan vastuksen.

Kunto kohenee uimalla, vesijuoksemalla sekä -jumppaamalla. Eri uintiliikunnan muodot sopivat kaiken ikäisille, ovat nivelystävällisiä sekä soveltuvat erinomaisen hyvin painonhallintaan.

Kaikki nämä ovat hyviä syitä tulla uimahalliin:

  • Haluatko oppia uimaan?
  • Kielsikö lääkäri sinulta juoksun ja hypyt?
  • Onko tasapainosi kateissa?
  • Kaipaatko haasteita kävelyyn?
  • Kutsuuko hiljaisuus?
  • Entä kiinnostaako uudet kokeilut?

Hio uintitekniikkasi

Jos olet jo tottunut uimari, veden nautinto vain kasvaa, kun hiot uimatekniikkasi kuntoon. Siihenkin Ui kesäksi kuntoon -kampanja antaataa tukea.

Jos haluat tarkistaa rintauintitekniikkasi, tässä kolmen videon paketti, joissa selviää tehokas käsiveto-, potku- ja vartalotekniikka.

Tule juhlimaan

Vuonna 1992 alkanut Ui kesäksi kuntoon -kampanja järjestetään nyt jo 25. kertaa. Juhlakampanja toteutetaan 1.–31. maaliskuuta, jolloin kerätään kuukauden ajan metrejä uimalla ja minuutteja vesijuosten tai vesijumpaten.

Kuukauden lopussa metrit ja minuutit lasketaan uimahalleissa yhteen, ja kävijämääräänsä suhteutettuna aktiivisimmat uimahallit palkitaan valtakunnallisessa vertailussa. Myös uimahallit palkitsevat ahkerimpia liikkujiaan.

Viime vuonna uituja kilometrejä kertyi  reilut 67 tuhatta ja vesijuostuja sekä -jumpattuja tunteja yli 65 tuhatta.

Ui kesäksi kuntoon -kampanjan sivuilta löytyy lisää liikuntavinkkejä uintiin, vesijuoksuun ja vesijumppaan.
 

Kampanjan facebook-sivuilla voit liittyä mukaan osallistujien joukkoon ja jakaa omat kiinnostavat kokemuksesi muiden kanssa sekä osallistua kilpailuihin.