Menivätkö hienot kesäsuunnitelmat pieleen heti ensi metreillä? Älä syyllistä itseäsi, vaan opettele nauttimaan lomasta ilman paineita.

1. Päätin käydä kesällä uimassa joka toinen päivä, mutta olen käynyt vasta kerran. Miten saisin raahattua itseni veteen?

Kysy itseltäsi, haluatko kesän aikana lisätä hyvinvointiasi vai suorittaa? Jos teet itsellesi liian tiukan ohjelman, vastahankaisuutesi omia suunnitelmiasi kohtaan vain lisääntyy. Tekemisestä katoaa silloin ilo. Korvaa suoritusvaatimukset tyytyväisyydellä siitä, mitä olet jo tehnyt eli käynyt kerran uimassa.

Älä harmittele, ettet ole vielä saavuttanut mitään kokonaista tavoitetta, äläkä morkkaa itseäsi siitä. On turha ajatella, että kaikki pitää suorittaa ja saavuttaa nopeasti. Jos teet niin, et huomaa nauttia osasuoritusten onnistumisesta. Muotoile myös suunnitelmasi kannustavammaksi. Itsensä raahaaminen ei kuulosta kovin positiiviselta. Jos olet päättänyt uida joka toinen päivä, selvitä itsellesi, miksi päädyit näin sitovaan aikatauluun.

Arvioi uudelleen, voisitko tyytyä vaikka kahteen uintikertaan viikossa tai voisitko tehdä jotain muuta hyvinvointisi eteen. Mieti, mikä houkuttelisi enemmän, ja päätä uida vain jos oikeasti haluat.

2. Raadoin itseni taas puolikuoliaaksi ennen lomaa. Miten oppisin vähän viisaammaksi ensi kerralla?

Sinun on hyvä miettiä, minkälaisille mieluisille asioille sanot kyllä, kun kieltäydyt valtavasta työmäärästä. Mille kaikelle kivalle raivaat silloin aikaa? Kun asetat näkökulman omaan hyvinvointiisi, sinun on helpompi puolustaa itseäsi. Kun palaat kesälomalta töihin, muistele lomaa ja kirjoita paperille, mitkä asiat menivät hankalan alun jälkeen hyvin. Näin hahmotat, mitä on syytä tehdä toisin ennen seuraavaa vapaata.

Lomalla sattuneita epäonnistumisia ja pettymyksiä ei kannata listata. Niihin juuttuminen ei auta sinua ajatuksissasi eteenpäin. Vapaa-aikaan laskeutumista kannattaa harjoitella, sillä taitoa tarvitaan ympäri vuoden, jopa viikonlopun alkaessa. Kun osaat varjella itseäsi liialta paineelta, saat hengähdystauoista sen hyödyn, mikä niiden kuuluu antaa.

Jos työstressi ei loman aikana hellitä eivätkä voimasi ehdi palautua, tilanteesi on vakava. Silloin tarvitset apua. Pyydä sitä vaikka työ­terveyslääkäriltä.

3. Loman piti alkaa kivoissa tunnelmissa, mutta heti alkajaisiksi raivosin puolisolle aivan älyttömästi. Miten saisin sen anteeksi?

Kun loman alkua odottaa väsyneenä, ajattelee herkästi, että jo pelkkä vapaa-aika muuttaa kaiken hyväksi. Hyvä lomaolo syntyy kuitenkin sen mukaan, miten on valmistautunut vapaa-aikaan ja suunnitellut sen viettoa. Jos siis menetät hermosi muiden takia, älä suutu itsellesi. Puhu tässäkin tapauksessa itsellesi kauniisti. Pyydä anteeksi kiukkusi uhrilta ja kerro, miksi näin kävi.

Kun toteaa olevansa pahalla tuulella, olisi hyvä vetäytyä sivuun muista, koska he eivät ole syyllisiä huonotuulisuuteesi. Muistuta itsellesi, että elät nyt väsymyksen ja odotusten välissä, jossa tarvitset aikaa lepoon. Älä taaskaan ajattele, että tässä olisi itsekurin paikka.  Kytke aivan ensiksi kiukku pois päältä tunnistamalla se ja antamalla sen aiheuttajalle nimi: väsymys, paineet, odotukset tms. Jos pidät kiinni kiukustasi, aivosi alkavat ylläpitää ja vahvistaa sitä.

Lauhtumista voit edistää lähtemällä kävelyllä tai tekemällä jotain muuta rauhallista. Se saa tunteesi muuttumaan ja ymmärrät, että olet oikeasti kunnolla uuvuksissa. Ihmekö siis, että kimmahdit.

4. Kun menen terassille juomaan yhden, tulenkin juoneeksi monta. Miten oppisin ottamaan vähemmän? Sama ongelma on grillimakkaran kanssa.

Jos näin tapahtuu, älä turhaan moiti itseäsi liikaa. Kuulostele sen sijaan, minkälaiseen sävyyn puhut mielessäsi itsellesi. Sisäisen puheesi tulisi olla myötätuntoista. Sen pitäisi sisältää ajatus, että vaikka tänään kävi näin, se ei tarkoita, että samoin kävisi aina tulevaisuudessa. Sattuikohan lipsahduksesi siksi, ettet käyttänyt niitä kykyjä, joilla olisit voinut päätyä parempaan lopputulokseen?

Kun seuraavan kerran istut terassilla, mieti, minkälaisessa kunnossa haluat olla seuraavana päivänä ja minkälaista yleistä hyvinvointia toivot itsellesi. Mitkä tämän päivän valinnat johtavat siihen, että huominen on mahdollisimman pitkälti toiveittesi mukainen. Huomaat ehkä, että olosi olisi tarpeeksi hyvä ja rentoutunut jo yhden siiderin tai grillimakkaran jälkeen. Menitköhän automaattisesti muiden mukaan sillä seurauksella, että sisäisessä puheessasi alat soimata itseäsi ja teet sillä olosi vain kurjemmaksi?

Myötätuntoa itseä kohtaan voi kasvattaa. Lakkaa ajattelemasta, että voi kauheaa kun taas tein noin. Korvaa se toteamuksella, että lipsuminen on inhimillistä ja voin toimia jatkossa harkitsevammin.

Opi suhteuttamaan tapahtunut ja huomaa, ettei yksi epäonnistuminen ennusta synkkää tulevaisuutta.

5. Loma on puolessa välissä, ja näyttää pahasti siltä, että Turun tuomiokirkko jää taas näkemättä, räsymatto kutomatta ja kirjahylly siivoamatta.

Näin käy aika monelle. Mieti omalta kohdaltasi, haluatko lomaltasi suorituspisteitä vai lepoa, palautumista ja ystävien kanssa olemista. Jos saisit yhden pisteen jokaisesta lomasuorituksesta, kuinka moneen pisteeseen tyytyisit? Pohdintoja voit jatkaa miettimällä, minkälaisesta lomasta pitäisit eniten ja miten voisit toteuttaa sen. Työ on yleensä suorittamista, jossa tavoitteet sanellaan. Loman ei kuitenkaan pidä olla sellaista. Anna muiden ryntäillä tapahtumasta toiseen, mutta jos itseäsi ei huvita, anna olla. Voit mainiosti hankkia omat taide-elämyksesi katselemalla pilviä. Ehkäpä ensi vuonna innostut jostakin muusta.

Tee sitä, mikä tuottaa mielihyvää juuri nyt ja elä jokaisessa hetkessä. Töiden puristuksessa se on hankalampaa, sillä silloin itsekuri voi olla pakko ottaa käyttöön. Kesälomalla on lupa nauttia rennosta elämästä.

Asiantuntijana ratkaisukeskeinen psykoterapeutti Anneli Litovaara, Helsinki

 • Ole itsellesi yhtä armollinen kuin hyvälle ystävälle.
 • Säätele käyttäytymistäsi lempeästi, kuten lasten käyttäytymistä säädellään.
 • Älä syyllistä itseäsi lipsahduksista.
 • Ole tyytyväinen jo, kun olet saavuttanut osan tavoitteestasi.
 • Mieti, minkälaisille mieluisille asioille sanot kyllä, kun opit sanomaan ei.
 • Tee sitä, mikä tuottaa mieli­­hyvää juuri nyt.

nayttelija piitu uski

Vakava työuupumus pakotti näyttelijä Piitu Uskin muokkaamaan elämänsä uusiksi.

Lue Piitun vinkit, joilla hän ehkäisee väsymistä.

Huimauksesta se alkoi. Näyttelijä Piitu Uski meni ensin hammaslääkäriin, sitten korvalääkäriin. Jälkimmäinen totesi, että huimaus voisi olla psyykkistä.

- Aloin itkeä hysteerisesti, eikä siitä tullut loppua, sanoo Piitu, 48.

- Olin aina ollut hyvä muistamaan repliikkini, mutta yhtäkkiä vuorosanat eivät vain pysyneet päässäni. Muisti pätki muutenkin. Yhtenä aamuna en pystynyt enää nousemaan sängystä.

Hänestä tuntui, että hän piti siihen aikaan koko perhettä kasassa. Miehellä oli syvä työuupumus, lapset olivat pieniä ja oma työ televisiosarja Salatuissa elämissä vaati elämältä tiukkaa kurinalaisuutta.

- Olin sairastanut putkeen useita keuhkoputkentulehduksia ja elämä tuntui raskaalta. Miehen burnout ei estänyt minuakin sairastumasta siihen, mutta sen takia hankkimani tiedot auttoivat minua puhaltamaan pelin poikki, sanoo Piitu.

Koko elämä uusiksi

Hän ymmärsi, ettei voisi vain pitää lyhyttä sairauslomaa ja jatkaa elämistä kuin ennenkin.

- Vetäydyin kaikesta sivuun vuodeksi. Ajattelin, että otan tauon ja katson, mitä sen jälkeen tapahtuu. Ensimmäisestä puolesta vuodesta en muista mitään.

Avioero lähti vireille, ja henkiinjäämisvietti hoiti muun.

- Tajusin, että minun pitää alkaa käydä terapiassa eikä vain syödä lääkkeitä.

Oikeastaan koko elämä meni uusiksi. Pitkä liitto loppui. Piitu ajatteli, ettei hänestä olisi enää lavalle tai kameran eteen, sillä hän ei jaksanut edes katsoa suoraan eteensä. 

Omat arvoni, mitä ne ovat?

Suurennuslasin alle joutuivat niin Piitun ihmissuhteet, ruokavalio, elämänarvot kuin niiden mukainen toimintakin.

- Tiesin jo alussa, että minun pitää loppuelämäni varoa lähtemästä samaan pyöritykseen uudelleen. Nyt olen todella valikoiva töiden suhteen. Tarvitsen keikkojen väliin paljon palautumista ja teen mitä vain, että pääsen metsään. Pidän kiinni vahvoista rutiineista.

Ennen kuin Piitu sitoutuu johonkin – oli se sitten ystävän tapaaminen tai työprojekti – hän miettii, mitä se tarkoittaa itselle käytännössä. Lisääkö oma valinta harmoniaa vai tuoko iikaa säpinää.

Lue väsymyksen ehkäisystä: Hyvä terveys 12 / 2016

Piitun vinkit jaksamiseen
 1. Opettele tunnistamaan omat tunteesi erilaisten reaktioiden takana. Ole rehellinen itsellesi siitä, miltä joku asia sinusta tuntuu. Niin kauan kuin sinulla on yhteys omiin tunteisiisi, voit aika hyvin.
 2. Mieti mitä valintasi tarkoittavat käytännössä: paljonko ne vievät aikaa ja voimia ja paljonko niitä jää sitten muille asioille.
 3. Olet sitä, mitä syöt. Ravinto näkyy myös mielenlaadussa. Suosi mieluummin laatua kuin määrää, mitä ikinä teetkin.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa.

Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
 1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
 2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
 3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
 4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.