Mykkäkoulua, piittaamattomuutta, pahoja puheita tai lähentelyä. Työpaikoilla kiusataan monella tavalla. Psykoterapeutti Sanna Aulankoski neuvoo, miten hankalista tilanteista selviää.

Haluan pitää työroolin

Olen muuttanut paljon ja nähnyt niin karmeita työyhteisöjä, että nykyään kysyn suoraan työpaikkahaastattelussa: Millainen työilmapiiri on? Onko vahvoja persoonia? Olen tuntosarvet koholla, ennen kuin sitoudun työpaikkaan. Vaikka olenkin varuillani, olen myös valmis kiittämään, kun töissä on kivaa. Myönteinen palaute on niin harvinaista, että moni kavahtaa sitäkin: mitähän tuolla on mielessä, kun noin nuolee. Itse olen ajatellut, että työssä otan työroolin. Työkavereiden ja pomon ei tarvitse tietää minusta kaikkea, mutta muiden mielestä peittelen ja suojaudun liikaa. Miten töissä pitäisi olla, että kelpaisi?

ON NORMAALIA ja suotavaakin toimia työssä jossain määrin yksityiselämän rooleista poikkeavalla tavalla. Riippuu alasta, työpaikan kulttuurista sekä ihmisen persoonallisuudesta, missä määrin työrooli poikkeaa muista rooleista.

Sinulla on oikeus luoda itsellesi sellainen työidentiteetti, joka tuntuu luontevalta ja sopii työhösi. Yksityiselämän asioista sinun ei tarvitse työkavereillesi kertoa, jos et halua. Harmillisen usein työpaikoilla hukataan aikaa ja energiaa muiden kuin työasioiden pohtimiseen — ehkäpä näin on käynyt myös työyhteisössänne. Sinulla on lupa keskittyä työhösi ja jättää muiden ajatukset omaan arvoonsa.

Ystävällistä lähentelyä?

Nuori kaunis flikka, mitäs sulle tänään kuuluu? Pahinta oli lähelle tunkeminen vaikka hississä tai kopiokoneella, muka ystävällisenä eleenä. Ensimmäisessä työpaikassani en uskaltanut avata suutani. Yritin vain vältellä eräiden miesten seuraa, mennä heidän huoneeseensa vain silloin kun siellä oli tyhjää tai joku muu tuli seurakseni. Aina se ei postinjaossa onnistunut. Miten minun olisi pitänyt toimia? Pelkäsin, ettei kukaan uskoisi minua vaan tuota parikymmentä vuotta vanhempaa miestä? Miten voisin unohtaa sen häpeän?

OLET KOKENUT työpaikallasi sukupuolista häirintää. Pelkästä flirtistä ei ole ollut kyse, koska olet kokenut miesten käytöksen vastenmieliseksi.

Häiritsevästi käyttäytyvälle henkilölle on syytä viestiä selvästi, ettei hänen käytöksensä ole sopivaa. Jos se ei saa häntä lopettamaan, tulee asiasta kertoa esimiehelle, jonka velvollisuus on saada käytökseen muutos.

Tapahtuneet kokemukset ovat jääneet vaivaamaan sinua ja tunnet niiden vuoksi häpeää. Sinun kannattaa muistaa, ettet itse tehnyt mitään väärää. Saatoit olla liian ujo puolustautuaksesi riittävän reippaasti — se ei kuitenkaan tee sinua syylliseksi miesten käytökseen.

Työtaakka uuvuttaa

Olen siinä mielessä onnekas, että työpaikaltani löytyy enimmäkseen mukavia ihmisiä. Aloin kuitenkin miettiä, voidaanko liikatöiden teettämistä pitää työpaikkakiusaamisena? Minusta tuntuu päivittäin siltä, etten ole tarpeeksi hyvä työntekijä, ellen vietä vähintään kymmentä tuntia toimistolla. Ala, jolla työskentelen, on sen verran julma luonteeltaan etten aina ole varma, jaksanko tätä rataa kovin kauan.

MONILLA TYÖPAIKOILLA VALLITSEE kulttuuri, jossa ihannoidaan pitkiä työpäiviä. Niin sanotuista ylitöistä on kyse vain, jos asiasta on sovittu työnantajan kanssa. Liiallinen työnteko ei ole missään suhteessa järkevää, ja sallitun työn määrästä on säädetty myös laissa. Säännölliset pitkät työpäivät aiheuttavat stressiä, joka puolestaan altistaa fyysisille ja psyykkisille sairauksille.

Ihmisen kyvyllä työskennellä tehokkaasti on rajansa, joten pitkät työpäivät ovat usein myös ajanhukkaa. Mikäli esimiehesi ei näe työn mitoituksessa ongelmaa, tulee sinun kertoa hänelle asiasta ja vaatia muutosta. Sillä, teettääkö hän liikaa töitä kiusatakseen vai ajattelemattomuuttaan, ei ole merkitystä; sinulla on joka tapauksessa oikeus kieltäytyä liiasta työstä. Tarvittaessa voit pyytää tukea työpaikkasi työsuojeluvaltuutetulta tai luottamusmieheltä.

Ala-arvoista kohtelua

Teen keikkaa hoitoalalla, mutta harkitsen lopettamista. Meitä kohdellaan törkeästi. Esimerkiksi ei anneta tietoja potilaista eikä kerrota ruoka- ja kahvitauoista. Eräs hoitaja ilmoitti, että laske alle tai laita vaippa, kun pyysin päästä vessaan. Koko työvuoron saa olla varuillaan näiden vakituisten työntekijöiden takia. He eivät edes tervehdi. Nämä vakituiset ovat esimiehen suosikkeja ja heidän aikansa menee muiden kyttäämiseen. Kysyisin, pitääkö vaihtaa alaa näiden pahansuopien takia. Muutenkin työ on raskasta.

TAVALLISET, FIKSUT AIKUISETKIN voivat käyttäytyä hyvin lapsellisesti ja piittaamattomasti. Uusien ihmisten ryhmään hyväksyminen ei usein tapahdu mutkattomasti. Erilaiset työpaikan ongelmat, kuten resurssivaje tai korostuneen kilpailullinen kulttuuri, kärjistävät helposti vuorovaikutusongelmia.
Kiusaaminen on toisen ihmisen tahallista vahingoittamista.

Aina ei ole helppo sanoa, onko kyse siitä; onko kiusaajaksi koettu tarkoituksellisesti jättänyt esimerkiksi tervehtimättä vai ollut vain ajatuksissaan.
Olipa kohdallasi kysymys kiusaamisesta tai ei, olisi hyvä, että otat asiat puheeksi esimiehesi kanssa. Kiusaamisesta puhuminen saattaa lukkiuttaa keskustelun syyttelyn, puolustelun ja vastasyytösten noidankehään, minkä vuoksi sinun kannattaa keskustella asioista keskittyen ainoastaan niihin konkreettisiin epäkohtiin, joihin kaipaat muutosta. Jos kahdenkeskinen keskustelu esimiehen kanssa tuntuu liian vaikealta tai se ei auta, pyydä mukaan kolmas osapuoli — esimerkiksi sovitteluun perehtynyt työterveyspsykologi.

Jos koet työn muutenkin raskaaksi, ei alan vaihtaminen ole välttämättä huono ratkaisu. Unelmoi vapaasti ja pohdi sen jälkeen mitkä vaihtoehdoista voisivat olla realistisia. Työvoimatoimiston ammatinvalintapsykologilta voit saada ulkopuolista ohjausta ja tukea suunnitelmillesi.

Kateellinen työkaveri

Olen nuori ja vasta urani alussa, mutta olen onnistunut työssäni osoittamaan esimiehilleni kykyni ja saanut vaativampia työtehtäviä. Tämä tuntuu kismittävän kollegaani, jo pidempään samassa työpaikassa työskennellyttä työntekijää. Hän kokee ilmeisesti, että hänen kuuluisi pidemmän työuran tehneenä saada minulle osoitetut haastavat työtehtävät. Aluksi tämä näkyi vain harmituksena, mutta viime aikoina kollegani tuntuu tekevän kaikkensa, että minulla olisi työpaikassani ikävää olla: hän jättää minut keskustelujen ulkopuolelle, ei kerro työyhteisön suunnitelmista, harrastaa mykkäkoulua ja mustamaalaa minua muille työtovereilleni. Miten tilanteen voisi korjata? En tahtoisi jättää työpaikkaani yhden ilkeilijän tähden.

TILANNE ON YMMÄRRETTÄVÄSTI kollegallesi kiusallinen ja herättää hänessä kielteisiä tunteita. Hänen tulisi kuitenkin kyetä käsittelemään tunteet mielessään eikä toimia niiden yllyttämänä sinua vastaan.

Kerro työkaverillesi, miten olet kokenut tilanteen ja kuuntele avoimin mielin, mitä hän haluaa sanoa. On parempi, ettet esitä tulkintoja hänen motiiveistaan, vaikka ne olisivat ilmeisiäkin. Kriittisen palautteen vastaanottamista voi lisäksi helpottaa, jos voit samassa keskustelussa osoittaa hänelle arvostusta jollain tavalla. Voisit esimerkiksi miettiä, millä tavalla hän voisi auttaa sinua työssäsi.

Vaikka olet pärjännyt hyvin, on hänellä kokeneempana työntekijänä todennäköisesti sellaista tietoa tai taitoa, josta voi olla hyötyä sinullekin.
On mahdollista, että keskustelu havahduttaa työkaverisi olemaan aidosti pahoillaan ja pyytämään sinulta jopa anteeksi. Jos hän ei muuta toimintaansa kahdenkeskisen keskustelun myötä, on tarpeen kertoa asiasta esimiehelle.

Juorut vievät työnilon

Tulin uutena naisvaltaiselle työpaikalle. Alkuun minusta oltiin kiinnostuneita mutta kun en ollut valmis viimeksi tulleena joustamaan aina työvuoroista ja ottamaan lomaa varsinaisen lomakauden loppu- ja alkupäästä, olin kuin ilmaa. Minua ei pyydetty kahvihetkiin ja jos tulin sattumalta, muut poistuivat paikalta. Pian alkoi pienimmästäkin rutiinista poikkeavasta tekemisestäni pomolle kanteleminen, aina liioiteltuna ja taivastelujen kera. Onko työpaikan vaihto ainoa vaihtoehto? Samat naamat siellä olisi vastassa ja entistä nyrpeämpänä, jos kävisin puhumassa pomolleni.

HANKALASSA TILANTEESSA voi aina joko toimia tai ajatella toisin. Jos haluat toimia, asian puheeksi ottaminen voisi olla järkevää ennen työpaikan vaihtoon päätymistä. Pelkästään esimiehelle asiasta puhuminen ei kuitenkaan välttämättä auta. Parasta olisi, jos voisit rohkaista mielesi ja kertoa kokemuksestasi suoraan työkavereillesi — joko ilman esimiestä tai hänet keskusteluun mukaan ottaen.

Jos et halua keskustella asiasta, eikä työpaikan vaihto tunnu hyvältä vaihtoehdolta, voit kyseenalaistaa ja muuttaa omaa ajatteluasi. Voit kysyä itseltäsi: Olenko varma, että toiset ovat tahallaan kohdelleet minua huonosti? Olenko kenties tulkinnut asioita kielteiseksi kohteluksi liian herkästi? Ja jos olen varma ikävän kohtelun tahallisuudesta, voisinko olla välittämättä siitä? Voisinko keskittyä omaan käyttäytymiseeni ja olla ylpeä siitä, etten toimi kuten he?

Lue lisää
Työpaikkakiusaamisesta
Työkaverit - 6 eri perustyyppiä
Erilaiset temperamentit töissä

Vierailija

Älä alistu työpaikkakiusaamiseen!

Hoitoalan keikkalaiselle sanoisin, että vakinaisille on todella rasittavaa olla jatkuvasti perehdyttämässä uusia työntekijöitä, ja osa kohtelusta johtunee siitä. Jos olet ainoa ja pitkäaikainen säännöllinen keikkalainen ko. paikassa, sitten tämä ei selitä asiaa. Kannattaa pyrkiä hakeutumaan vakituiseksi työntekijäksi, jolloin pysyy ilman muiden jatkuvaa apua paremmin kärryillä potilaista, ruokatauoista jne. Jos olet keikkafirman kautta, suosittelen hakeutumaan suoraan ko. paikan palkkalistoille...
Lue kommentti
nayttelija piitu uski

Vakava työuupumus pakotti näyttelijä Piitu Uskin muokkaamaan elämänsä uusiksi.

Lue Piitun vinkit, joilla hän ehkäisee väsymistä.

Huimauksesta se alkoi. Näyttelijä Piitu Uski meni ensin hammaslääkäriin, sitten korvalääkäriin. Jälkimmäinen totesi, että huimaus voisi olla psyykkistä.

- Aloin itkeä hysteerisesti, eikä siitä tullut loppua, sanoo Piitu, 48.

- Olin aina ollut hyvä muistamaan repliikkini, mutta yhtäkkiä vuorosanat eivät vain pysyneet päässäni. Muisti pätki muutenkin. Yhtenä aamuna en pystynyt enää nousemaan sängystä.

Hänestä tuntui, että hän piti siihen aikaan koko perhettä kasassa. Miehellä oli syvä työuupumus, lapset olivat pieniä ja oma työ televisiosarja Salatuissa elämissä vaati elämältä tiukkaa kurinalaisuutta.

- Olin sairastanut putkeen useita keuhkoputkentulehduksia ja elämä tuntui raskaalta. Miehen burnout ei estänyt minuakin sairastumasta siihen, mutta sen takia hankkimani tiedot auttoivat minua puhaltamaan pelin poikki, sanoo Piitu.

Koko elämä uusiksi

Hän ymmärsi, ettei voisi vain pitää lyhyttä sairauslomaa ja jatkaa elämistä kuin ennenkin.

- Vetäydyin kaikesta sivuun vuodeksi. Ajattelin, että otan tauon ja katson, mitä sen jälkeen tapahtuu. Ensimmäisestä puolesta vuodesta en muista mitään.

Avioero lähti vireille, ja henkiinjäämisvietti hoiti muun.

- Tajusin, että minun pitää alkaa käydä terapiassa eikä vain syödä lääkkeitä.

Oikeastaan koko elämä meni uusiksi. Pitkä liitto loppui. Piitu ajatteli, ettei hänestä olisi enää lavalle tai kameran eteen, sillä hän ei jaksanut edes katsoa suoraan eteensä. 

Omat arvoni, mitä ne ovat?

Suurennuslasin alle joutuivat niin Piitun ihmissuhteet, ruokavalio, elämänarvot kuin niiden mukainen toimintakin.

- Tiesin jo alussa, että minun pitää loppuelämäni varoa lähtemästä samaan pyöritykseen uudelleen. Nyt olen todella valikoiva töiden suhteen. Tarvitsen keikkojen väliin paljon palautumista ja teen mitä vain, että pääsen metsään. Pidän kiinni vahvoista rutiineista.

Ennen kuin Piitu sitoutuu johonkin – oli se sitten ystävän tapaaminen tai työprojekti – hän miettii, mitä se tarkoittaa itselle käytännössä. Lisääkö oma valinta harmoniaa vai tuoko iikaa säpinää.

Lue väsymyksen ehkäisystä: Hyvä terveys 12 / 2016

Piitun vinkit jaksamiseen
  1. Opettele tunnistamaan omat tunteesi erilaisten reaktioiden takana. Ole rehellinen itsellesi siitä, miltä joku asia sinusta tuntuu. Niin kauan kuin sinulla on yhteys omiin tunteisiisi, voit aika hyvin.
  2. Mieti mitä valintasi tarkoittavat käytännössä: paljonko ne vievät aikaa ja voimia ja paljonko niitä jää sitten muille asioille.
  3. Olet sitä, mitä syöt. Ravinto näkyy myös mielenlaadussa. Suosi mieluummin laatua kuin määrää, mitä ikinä teetkin.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa.

Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
  1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
  2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
  3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
  4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.