Kaduttaako nuorena tehty ammatinvalinta? Kannattaisiko vielä vaihtaa alaa? Neljä erilaista työkriisiä kertoo, millainen olet ja mistä tyytymättömyytesi johtuu.

Urautuja

Urautuja on työskennellyt vuosia, jopa vuosikymmeniä, samalla alalla. Alun perin hän on ehkä kokenut olevansa unelma-ammatissaan. Vuosien saatossa innostus on kuitenkin hiipunut.

Melko usein kyse on pitkän työuran aiheuttamasta väsähtämisestä. Urautuja on kyllästynyt työn rutiineihin – tai jatkuviin muutoksiin ja uuden opetteluun. Hän saattaa olla myös pettynyt ja turhautunut alaansa. Ammatti ei ehkä vastannutkaan odotuksia tai se on muuttunut.

Joskus kyse on yksityiselämän kriisistä, joka heijastuu työn tekemiseen. Kun lapset muuttavat pois kotoa, voi tilalle tulla tyhjyyden tunne. Vanha, tuttu ja turvallinen työ ei pysty enää tarjoamaan riittävästi sisältöä.

Omasta alasta poikkeavat ammatit alkavat kiinnostaa. Oman talon rakentamisen myötä urautuja voi innostua työstä, jossa työn tulos näkyy konkreettisesti. Miten palkitsevalta tämä tuntuukaan ihmistyötä tekevästä tai papereita pyörittävästä. Myöskin pehmeät alat, kuten eläinten- tai puutarhanhoito, voivat kiinnostaa.

Kannattaa kuitenkin miettiä, onko kyse pikemminkin vastareaktiosta omaa alaa kohtaan kuin aidosta ammatinvaihdon tarpeesta. Jos ihminen on ollut hyvä työssään ja pitänyt siitä, ala ei välttämättä ole väärä. Kyse voi olla tällöin myös uupumisesta tai työyhteisön ongelmista.

Joskus kyse voi kuitenkin olla nuorena tehdystä väärästä ammatinvalinnasta. Keski-ikäisenä arvot ja itsetuntemus ovat eri tasolla kuin parikymppisenä. Vuorotteluvapaa voi olla varteenotettava vaihtoehto, halusipa sitten levähtää, selventää ajatuksiaan tai opiskella.

Pulma: Kyllästyminen omaan työhön.

Ajattelu: "Kaikki on nähty ja koettu"

Selvitä itsellesi:

 • Onko kyse tilapäisestä vai pysyvämmästä kyllästymisestä?
 • Onko vika ammatissa, työtehtävissä, työnjaossa tai muissa työyhteisön ongelmissa?
 • Minkälaista muuta työtä koulutuksellasi voisi tehdä?

Unelmoija

Toisilla kummittelee mielessä toteutumaton unelma-ammatti. Ammatti voi olla peräisin jo nuoruusvuosilta, tai se on putkahtanut mieleen vanhempana. Se voi olla vakavasti otettava mietintämyssyn aihe tai kevyempi päiväunelmoinnin kohde.

Ihminen on saattanut hakeakin alalle nuoruudessa, mutta opiskelupaikka ei ehkä ole hellinnyt. Myöhemmin pienet lapset ja iso asuntolaina ovat estäneet opiskelemaan lähdön.

Unelmoijan ongelmana ei siis ole se, ettei hän tietäisi mitä haluaisi tehdä. Enemmänkin häntä pelottaa riskin ottaminen. Punnittavaksi tulee nykyinen, tuttu ja turvallinen työ verrattuna rahaa ja aikaa vievään opiskeluun sekä uuteen ja vieraaseen alaan. ”Sovellunko uudelle alalle? Löydänkö töitä? Miten tulen taloudellisesti toimeen?” hän miettii.

Aina ammattiin pääseminen aikuisella iällä ei olekaan aivan yksinkertaista. Esimerkiksi lentoemäntäkoulutukseen ei huolita yli 28-vuotiaita. Jos tie näyttää suljetulta, voi koettaa etsiä unelma-ammattia muistuttavan muun työn: lentoemon työstä haaveileva voi hakeutua muihin matkailualan ammatteihin kuten matkatoimistoon. Fysioterapeutin koulutukseen hakee tuhansia, mutta vain harva pääsee sisälle. Sen sijaan voi harkita vaikkapa jalkaterapeutin tai hierojan ammatteja.

Olennaista on selvittää, kuinka alalle voi päästä vielä aikuisella iällä. Paljon on kiinni myös omasta motivaatiosta. Mitä enemmän työpaikkoja uudella alalla on, sitä paremmat mahdollisuudet sille on työllistyä vanhempanakin. Oppilaitoksista kyselemällä, työpaikkatarjontaa seuraamalla ja netistä tietoja hakemalla saa ajan tasalla olevaa tietoa ja pystyy realistisesti arvioimaan mahdollisuuksiaan.

Joskus unelmoija huomaa, ettei unelma ole enää ajankohtainen. Se ei tunnu enää niin kiehtovalta, että siihen haluaisi tai kannattaisi enää tosissaan pyrkiä. Nykyinen työ ei ehkä ole aivan unelmaa mutta se on kuitenkin ihan mukavaa. Siitä saa varman tienestin ja siinä on omat hyvät puolensa. Mikäänhän ei estä toteuttamasta itseään harrastuksissa, vapaaehtoistyössä tai opiskelemalla omaksi iloksi.

Pulma: Unelma-ammatti jäi toteuttamatta

Ajattelu: ”Tuliko minusta se, mikä piti tulla?”

Selvitä itsellesi:

 • Mitä olet valmis tekemään unelmani eteen?
 • Miten hyvin tunnet unelma-ammattisi työnkuvan ja työllisyystilanteen?
 • Jos opiskelu ei tunnu nyt mahdolliselta, milloin se olisi?

Innostuja

Innostuja on monessa asiassa tasaisen hyvä, eikä hänellä välttämättä ole vain yhtä selkeää vahvuutta. Innostujalla onkin monipuolisuudestaan johtuen kokemusta monenlaisista töistä ja työpaikoista. Koulutuksiakin hänellä saattaa olla takana useampia.

Jossakin vaiheessa oman paikan etsiminen voi ruveta rassaamaan innostujaakin. Hän on saattanut ajautua työstä toiseen koskaan todella pysähtymättä miettimään uravalintaansa. Innostujalle voi tulla tarve selvittää se, mikä hänestä todella tulee isona. Vanhemmiten innostuja saattaa myös ruveta kaipaamaan turvallisuutta ja säännöllisyyttä työelämältä.

Ongelmaksi vaihtelunhalu ei muodostu, jos ihminen on valmis sietämään muutoksia ja epävarmuutta työurallaan. Toisaalta kyse voi olla siitä, että innostujan on vaikea mieltää itseään vain yhdelle alalle. ”Tässäkö se nyt on”, hän saattaa ajatella valitsemastaan, melko arkisesta ammatista.

Jokaisessa työssä tulee kuitenkin omat rutiininsa vastaan viimeistään muutaman vuoden jälkeen. Jos ammattia on jo vaihtanut useampaan kertaan, kannattaa tarkkaan miettiä, onko todella tarpeen hankkia vielä uusi koulutus. Löytyisikö työhistoriasta jokin mielekäs työ, johon voisi palata? Vaihtelunhalua voi koettaa toteuttaa myös kehittämällä uusia työtapoja tai tekemällä työpäivistä mahdollisimman erilaisia.

Vapaa-ajalla itseään voi toteuttaa vaikkapa kokeilemalla säännöllisesti uusia harrastuksia.

Pulma: Oman alan löytäminen ja siihen sitoutuminen

Ajattelu: ”Maailmassa monta on kiinnostavaa asiaa”

Selvitä itsellesi:

 • Minkälaisessa työssä olet ollut eniten elementissäsi?
 • Missä työssä olet viihtynyt parhaiten? Miksi?
 • Mitä haluat tulevaisuudeltasi?

Harkitsija

Harkitsijalle ammatinvalinta on voinut olla pitkällisen mietinnän tulos. Koska harkitsija haluaa olla ehdottoman varma valinnastaan, hänen on voinut olla vaikea löytää täydellistä unelma-ammattia. Hän miettii perinpohjaisesti asioita monelta kantilta eikä halua ottaa turhia riskejä.

Harkitsija on usein jalat maassa -tyyppi. Työhönkin hän suhtautuu hyvin järkiperäisesti. Tärkeää on turvallisuus, vakaus ja pysyvyys. Hän on saattanut esimerkiksi päätyä samalla alalle kuin jompikumpi vanhempansa, koska se on ollut tuttua ja turvallista.

Joskus harkitsija havahtuu siihen, että hän on tehnyt liiankin järkiperäisen päätöksen. Hän on saattanut aliarvioida kykyjään ja pelata liiaksi varman päälle. Harkitsija on voinut myöskin toteuttaa esimerkiksi vanhempiensa toiveita sen sijaan, että olisi itse valinnut ammattinsa. Harkitsijan haasteena onkin luottaa enemmän omiin tunteisiinsa ja vaistoonsa.

Harkitsijan ammatinvaihtoa voi edistää se, jos vanhaa ammattia ei menetä, vaan siihen voi tarvittaessa palata. Kaupallisesta alasta haaveilevaa sairaanhoitajaa voi lohduttaa tieto siitä, että omalla alalla töitä riittää, vaikka uusi ala ei olisikaan sitten se oma juttu.

Pulma: Varovaisuus valintojen tekemisessä

Ajattelu: ”Alasta pitää olla täysin varma”

Selvitä itsellesi:

 • Miten tyytyväinen olet työhösi?
 • Haluatko jatkaa nykyisessä työssä eläkeikään asti?
 • Minkälaisista asioista haaveilet

Lue lisää työelämästä

nayttelija piitu uski

Vakava työuupumus pakotti näyttelijä Piitu Uskin muokkaamaan elämänsä uusiksi.

Lue Piitun vinkit, joilla hän ehkäisee väsymistä.

Huimauksesta se alkoi. Näyttelijä Piitu Uski meni ensin hammaslääkäriin, sitten korvalääkäriin. Jälkimmäinen totesi, että huimaus voisi olla psyykkistä.

- Aloin itkeä hysteerisesti, eikä siitä tullut loppua, sanoo Piitu, 48.

- Olin aina ollut hyvä muistamaan repliikkini, mutta yhtäkkiä vuorosanat eivät vain pysyneet päässäni. Muisti pätki muutenkin. Yhtenä aamuna en pystynyt enää nousemaan sängystä.

Hänestä tuntui, että hän piti siihen aikaan koko perhettä kasassa. Miehellä oli syvä työuupumus, lapset olivat pieniä ja oma työ televisiosarja Salatuissa elämissä vaati elämältä tiukkaa kurinalaisuutta.

- Olin sairastanut putkeen useita keuhkoputkentulehduksia ja elämä tuntui raskaalta. Miehen burnout ei estänyt minuakin sairastumasta siihen, mutta sen takia hankkimani tiedot auttoivat minua puhaltamaan pelin poikki, sanoo Piitu.

Koko elämä uusiksi

Hän ymmärsi, ettei voisi vain pitää lyhyttä sairauslomaa ja jatkaa elämistä kuin ennenkin.

- Vetäydyin kaikesta sivuun vuodeksi. Ajattelin, että otan tauon ja katson, mitä sen jälkeen tapahtuu. Ensimmäisestä puolesta vuodesta en muista mitään.

Avioero lähti vireille, ja henkiinjäämisvietti hoiti muun.

- Tajusin, että minun pitää alkaa käydä terapiassa eikä vain syödä lääkkeitä.

Oikeastaan koko elämä meni uusiksi. Pitkä liitto loppui. Piitu ajatteli, ettei hänestä olisi enää lavalle tai kameran eteen, sillä hän ei jaksanut edes katsoa suoraan eteensä. 

Omat arvoni, mitä ne ovat?

Suurennuslasin alle joutuivat niin Piitun ihmissuhteet, ruokavalio, elämänarvot kuin niiden mukainen toimintakin.

- Tiesin jo alussa, että minun pitää loppuelämäni varoa lähtemästä samaan pyöritykseen uudelleen. Nyt olen todella valikoiva töiden suhteen. Tarvitsen keikkojen väliin paljon palautumista ja teen mitä vain, että pääsen metsään. Pidän kiinni vahvoista rutiineista.

Ennen kuin Piitu sitoutuu johonkin – oli se sitten ystävän tapaaminen tai työprojekti – hän miettii, mitä se tarkoittaa itselle käytännössä. Lisääkö oma valinta harmoniaa vai tuoko iikaa säpinää.

Lue väsymyksen ehkäisystä: Hyvä terveys 12 / 2016

Piitun vinkit jaksamiseen
 1. Opettele tunnistamaan omat tunteesi erilaisten reaktioiden takana. Ole rehellinen itsellesi siitä, miltä joku asia sinusta tuntuu. Niin kauan kuin sinulla on yhteys omiin tunteisiisi, voit aika hyvin.
 2. Mieti mitä valintasi tarkoittavat käytännössä: paljonko ne vievät aikaa ja voimia ja paljonko niitä jää sitten muille asioille.
 3. Olet sitä, mitä syöt. Ravinto näkyy myös mielenlaadussa. Suosi mieluummin laatua kuin määrää, mitä ikinä teetkin.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa.

Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
 1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
 2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
 3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
 4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.