Toteutin haaveeni ja aloin opiskella Tanssi-Liiketerapiaa, vihdoinkin. Sain kokea, miten torjutut tunteet tulivat näkyviksi ja käsitettäviksi. Liikkeen avulla hyvästelin myös häpeän.

Vuosikymmenten mittaan olen opetellut yhä uusia tanssin tekniikoita, askeleita ja koreografioita. Modernia tanssia, jazzia, balettia, mustalaistanssia, afrikkalaista, lattareita, flamencoa, nykytanssia ja mitä niitä vielä onkaan. Olen opettanutkin tanssia. Nyt yli 60-vuotiaana olen vihdoin kypsä hakemaan vuoden pituiseen Tanssi-Liiketerapian (TLt) erikoistumiskoulutukseen. Miksi?

Koska on aika suunnata katse tulevaisuuteen. Tarvitsen tässä luopumisen iässä jotakin, joka lohduttaa ikääntymisessä ja avaa näköaloja tulevaisuuteen. Haluaisin tulevaisuudessa ohjata ikäisilleni naisille liikkeellistä ilmaisua, ei zumbaa eikä rumbaa, ei tanssitekniikoita tai askelkuvioita, vaan terapeuttisia menetelmiä, joissa käytetään jokaisesta itsestään syntyvää liikettä. Haluan irti oikein–väärin-tekemisestä.

Ruumiillisuus ja kehon ilmaisevuus ovat kiinnostaneet minua aina. Olen yhdistänyt ruumiilliset kivut mielen ahdistukseen ja stressiin, riittämättömyyden tunteen fyysiseen voimattomuuteen. Minulle on selvää, että mielentila ja ruumiintila kulkevat käsi kädessä ja että mielen masennusta voi käsitellä liikkeen keinoin.

Kun lähetän hakemukseni koulutukseen, alan jännätä, huolitaanko tämänikäistä enää mukaan. Eihän minulla ole opetus-, sosiaali- tai terveysalan ammattiakaan.

Kun juhannuksen alla saan tiedon, että minut hyväksytään, alan vuorostaan jännätä sitä, mitä koulutus minulta vaatii. Jos se ei vastaakaan odotuksia? Jos se vaatii liikaa?

Syyskuu: Hyväksyn kehoni viestit

Ensimmäisenä lähiopetuspäivänä Jyväskylän Tietotalon luento- ja liikuntasalissa kouluttajamme Marko Punkanen ja Maarit Ylönen kutsuvat meidät 14 toisilleen tuntematonta naista piiriin. Esittäydymme kukin vuorollamme piirin keskellä istuen. Hui.

Sydän pamppaillen kerron, miksi olen täällä ja miltä minusta tuntuu. Useimmat kurssikaverini ovat sosiaali- ja terveysalalla: psykologeja, fysioterapeutteja, tanssiammateissa. Tunnen olevani hyvässä seurassa, vaikka suurimmalle osalle voisin iältäni olla äiti.

Luennot ja harjoitukset vuorottelevat ensimmäisestä opetuspäivästä lähtien. Meillä teetetään harjoituksia, joita tanssi-liiketerapeutti tekee työssään.

Kehotietoisuusharjoituksessa seison silmät kiinni, vien vasemman käden vatsalleni ja oikean sydämelleni, hengittelen. Irrotan kädet niin hitaasti kuin pystyn.

Mindfulness, tietoinen, hyväksyvä kehollinen läsnäolo, kuuluu myös olennaisesti TLt:aan. Skannaan kehoa jalkapohjista päälakeen ohjeistuksella: Kuuntele kehoasi, älä ohita sen viestejä mitä ne ikinä ovatkaan — kipu, kuumotus, mielihyvä — anna sille huomio ja siirrä ajatuksesi kehoa pitkin eteenpäin ja keskity samalla hengitykseen.

Puu-harjoituksessa kuvittelen olevani kotipihani haapa. Puu-vertaus toimii niin taiteessa kuin terapiassakin: tunnetko juuresi, runkosi ja miten oksasi elävät? Puu on elämän vertauskuva tyynestä myrskyyn ja keväästä syksyyn.

Huomaan, etten epäröi heittäytyä tanssi-improvisaatioon, joka on terapian keskeinen menetelmä. Tuntuu hyvältä löytää rohkeutta ja luovuutta itsestään ja päästä flow-tilaan. Harjoitusten jälkeen käymme kokemukset läpi. Opin pian, että tällainen jakaminen on paitsi välttämätöntä myös kovin antoisaa.

Lokakuu: Sanattomia viestejä

Teemme pääkaupunkiseudulta tulevien kanssa treffit junan ravintolavaunuun ja syömme yhdessä aamiaista. Tampereelta seuraamme liittyy lisää kurssikavereita. Tämä rattoisa yhdessä reissaaminen jatkuu koko opiskelun ajan.

Aloitamme jälleen menemällä piiriin. Mielikuvissamme kävelemme hiekalla, sammalella, suolla, kalliolla, vedessä, kunnes mielikuvissamme muutumme vesikasveiksi.

Teemoina ovat kehotietoisuus, sanaton vuorovaikutus ja kehon muisti.

Mietimme kehon tuntemuksia kuvailevia sanoja: jyskyttävä, kutiava, turta, energinen, jäykkä, jomottava, arka, sykkivä, poltteleva, tärisevä.

Teemme taas useita harjoituksia pareittain: toinen liikkuu, toinen havainnoi. Tarkoitus on oppia luottamaan hyväksyvään katseeseen.

Marraskuu: Leikitkö mun kanssa?

Kouluttajamme Maarit on koonnut eri puolille salia nukkeja, autoja ja muita leluja, huiveja, palloja, höyheniä. Teemana on leikki ja luovuus. Sisäinen lapsi ja isoäiti minussa riemuitsee. Valitsen tontun, koiran, nallen, seepran ja vetelän narunuken ja pistän ne näyttelemään. Vetelä saa leikissäni esittää läheisriippuvaista, joka takertuu milloin nalleen milloin tonttuun. Vien vetelän terapiaan nallelle, jolla on jo seepra hoidossa. Vetelä yrittää takertua nalleen.  Leikkini ilmentämä ongelma herättää hilpeyttä, kun esitän sitä muille.

Leikeissä myös rikon toisten leikin, koska he eivät ota minua mukaan. Ymmärrän entistä paremmin, mistä niin lasten kuin aikuistenkin häiriköinti syntyy: turhautumisen ja ulkopuolisuuden tunteesta.

Kouluttajamme Marko, joka on myös traumapsykoterapeutti, puhuu siitä, miten keho ilmaisee traumaattisia kokemuksia. Keho voi olla jatkuvassa ylivireystilassa tai päinvastoin jähmettyä ilmeettömyyteen ja jäykkyyteen. Myönteinen vuorovaikutus ympäristön kanssa kehittää kehon ydintä ja antaa tunteen, että omistaa oman ytimensä.

Joulukuu: Liike vaikuttaa tunteeseen

Koko syksyn olemme katsoneet toistemme liikettä ja tulleet katsotuiksi. Katsomisesta on tullut tietoista ja tarkkaa: näkemistä. Näkeminen muuttaa sekä näkijää että sitä, joka tulee nähdyksi.

Harjoituksessa tanssimme tällä kertaa pareittain niin, että toinen tekee voimakasta, aggressiivista liikettä, toinen sen vastakohtaa. Tanssi-Liiketerapiassa heikoksi itsensä tunteva voi voimistua liikkumalla tietoisesti voimaa käyttäen. Kulmikas voi hakea pehmeyttä liikkeisiinsä.

Tutkimme myös kuvan ja liikkeen yhteyttä ja lähdemme liikkumaan kuvan pohjalta. Liikeharjoituksen jälkeen teemme kuvia liiduilla tai maaleilla isoille papereille. Huomaan, että kuva syntyy ikään kuin kontrollini ulkopuolella. Valmiista kuvasta löytyy aina silta todellisuuteeni. Jos olen kuvannut kipeän tunteeni, kuten häpeän, en voi kuin hyväksyä sen. Se on siinä, katson sitä ja tunnen sen kehossani. Kuva sysää minut uuteen tanssiin. Tanssimalla tunteeni voin katsoa häpeääni lempeästi ja kenties heittää sille hyvästit.

Myös kirjoittaminen jatkaa prosessia kuvan ja tanssin herättämien ajatusten pohjalta. Tämä harjoitus on kuin lahja, herkistävä kokemus: Puolet ryhmästä istuu piirissä selät vastakkain silmät kiinni, toiset kulkevat ympärillä ja lukevat liike–kuva–kirjoittaminen-harjoituksen pohjalta syntyneitä runojaan.

Tammikuu: Tanssin ulos raivoni

Noin puolet opinnoista on takana, kun saamme kouluttajaksemme vierailevan opettajan, kokeneen tanssi-liike- ja perheterapeutin Tanja Pihlajan. Hän antaa meille aamupäivän kestävän tehtävän, jonka teema on ”minä suhteissa”. Tanja johdattaa lämpimällä ja määrätietoisella otteellaan minut ennalta arvaamattomille poluille ja näyttää yhden keskeisen elämäni juonista.

Lähdemme liikkumaan vapaasti musiikin mukaan. Jokainen liikkuu itseensä keskittyen, mutta yhteinen energiakenttä vahvistuu. Tanja pyytää meitä ottamaan parin. Katsomme toisiamme silmiin ja hymyilemme.

Saamme tehtäväksi piirtää kuvan elämämme suhdekartasta. Suhteet voivat olla ihmisiä, asioita tai ilmiöitä, jotka tuntuvat tärkeiltä tällä hetkellä. Kuvani syntyy kuin itsestään. Vetäisen punaisella liidulla alastoman naisen paperin ylänurkkaan. Kasvot, rinnat ja genitaalit suttaan ruskealla. Groteski hahmo on hurjassa liikkeessä. Kädessään hän heiluttaa punaista sydäntä kuin moukaria. Hahmosta poispäin ilmestyy joukko erikokoisia ihmisiä eri värein.

Katson tekemääni kuvaa. Noinko itseni näen? Yksinäisenä, hirviömäisenä, sydän rinnasta irti revittynä ja tunnustusta täynnä: Minä rakastan, enkö kelpaa? Kahta pientä hahmoa lukuun ottamatta ihmiset näyttävät pakenevan minulta, vaikka hurjasti heidän peräänsä kirmaan ja yhteyteensä haluan.

 

Tanja kehottaa meitä liikkumalla ilmaisemaan kuvan suhteen, tunnelman, tunteen tai asian. 

Alan tehdä kaoottista, hurjaa liikettä, johon puran yksinäisyyttäni ja yhteydenkaipuutani. Sitten muutun henkilöksi, jonka humalaa inhoan. Tanssin rumasti. Olen juovuksissa. Olen ruma.

Tanssin samanaikaisesti juopuneen vastenmielisen olomuodon ja sen, miltä hänen tilansa ja oma riippuvuuteni hänen hyvin- ja pahoinvoinnistaan tuntuu.

Tanssini huutaa, että vihaan riippuvuutta itsessäni, vihaan valheitasi, yksinäisyyttäsi ja häpeääsi, joka siirtyy minuun. Vihaan alennustilaasi, josta tulee minunkin alennustilani. Vihaan sitä, että minulla on ylisukupolvinen taakka, josta en pääse eroon. Itken ja tanssin ulos raivoani ja inhoani.

Kun olen lopettanut, siirryn katsojaksi. Parini esittää liikkuen, miten hän koki ja tunsi minun liikkuvan. Katselen, kun hän menee liikkeisiini, nahkoihini. Katselen omia tunteitani hänen liikkeissään. Minua liikuttaa se, että hän näki ja hyväksyi tunteeni tietämättä, mikä ne sai aikaan. Tanssimalla minuna hän jakaa tuskani kanssani — arvioimatta ja arvostelematta.

 

Sitten teemme kuvan siitä, miten suhteemme kuvaamaamme ihmiseen tai asiaan on muuttunut vuosien mittaan.  Kuva kädessä kävelemme parin kanssa ja kerromme puhumalla esille nousseesta suhdehistoriastamme. Kävellessä, molempien katse kuvassa on helppo puhua. Paristani huokuu läsnäolo. Hän ei kysele, arvota tai sääli. Omalla olemuksellaan, sanattomasti hän ilmaisee olevansa läsnä. Luotan häneen. Vuorollani minä kuuntelen häntä.

Kertomisen jälkeen jatkamme liikkuen yhteistä sanatonta matkaa. Omalla vuorollani liikun kuten minusta tuntuu ja annan parilleni sen henkilön osan, johon minulla on hankala suhde.

Otan parini taakaksi selkääni, raahaan häntä eteenpäin, kunnes riuhtaisen itseni eroon, jätän oman onnensa nojaan ja tanssin omille teilleni. Mutta huoli käy ylivoimaiseksi. Minun on pakko palata takaisin ja asettua olemaan häntä varten. Pian alan taas kantaa pariani kuin lyijynraskasta taakkaa. Sitten tvistaamme kuin siamilaiset kaksoset, kunnes väsyn. Alamme kulkea rinta rinnan mutta päät painuksissa.

 

Lopuksi meitä kehotetaan miettimään, mitä toivomme kuvaamaamme suhteeseen. Selvääkin selvempää on, että toivon tasavertaista, vastavuoroista läheisyyttä, jossa ei olisi huolta, syyllisyyttä ja häpeää.

Kuvittelen, miltä muuttunut suhde tuntuu. Tanssi parini kanssa muuttuu kevyeksi. Hypähtelemme, pyörähtelemme ja leikimme kuin lapset.

Kirjoitamme muistiin, mitä koimme ja oivalsimme. Tunnen itseni vahvistuneeksi ja vastaanottavaiseksi.

Harjoitus näytti minulle läheisriippuvuuteni tunteet järisyttävällä tavalla. Pohtimalla ja puhumalla en ole saanut läheisriippuvuuden syvintä olemusta ja tunteitteni kirjoa yhtä näkyväksi. Liikkeellä kertominen näytti minulle oman kärsimykseni lisäksi läheiseni kärsimyksen. Viha ja raivo sulivat suruksi ja myötätunnoksi.

Kevät: Työkaluja mielelle

Kevään mittaan kirjoitan opintojen kehitystehtäväksi kutsutun lopputyön. Sitä varten suunnittelen tanssiperformanssin, koreografioin tanssin ja esitän sen pienelle yleisölle. Kirjoitan lopputyöni katsojien kokemuksista.

Vuoden aikana opin muun muassa, että liike tarjoaa välineen käsitellä vaikeita elämänkokemuksia ja -tilanteita: yksinäisyyttä, hylätyksi joutumista, väkivaltaa, riippuvuuksia, valtasuhteita, omaa paikkaa ryhmässä. Liikkeen keinoin voi tutkia omaa kehonkuvaansa ja eheyttää sitä.  Koulutus ei pätevöittänyt minua tanssiterapeutiksi, mutta voin käyttää Tanssi-Liiketerapian menetelmiä itseni kehittämisen välineenä ja kun itse ohjaan liikkeellistä ilmaisua.

Mielessäni ovat ne lukuisat rakkaudelliset kokemukset, joita vuoden aikana tunsin antaessani itsestäni ja ottaessani vastaan toisilta heidän kokemuksiaan.

 

 

Mikä terapia?

Tanssi-Liiketerapia (TLt) on kehotietoisuuden, liikkeen ja tanssin psykoterapeuttista käyttöä. Terapiaprosessissa aktivoidaan erityisesti kehon muistia.

TLt-menetelmiä voidaan hyödyntää esimerkiksi psykoterapeuttisessa työskentelyssä, työnohjauksessa, erityiskasvatuksessa, vammaistyössä ja sosiaali- ja terveysaloilla sekä yksilö- että ryhmämuotoisena. TLt:n keinoin voidaan ehkäistä ja hoitaa fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia oireita ja sairauksia.

Eino Roiha -instituutin vuoden kestävät Tanssi-Liiketerapian erikoistumisopinnot ovat ammatillista täydennyskoulutusta, jonka jälkeen voi hakeutua kolmevuotiseen Tanssi-Liiketerapian ammatillisiin opintoihin. Pää- ja vastuukouluttajina ovat FT, musiikki- ja tanssiterapeutti, psykoterapeutti Marko Punkanen ja LitT, tanssi- ja psykoterapeutti Maarit Ylönen.

Tanssiterapiassa hyödynnetään muitakin luovan ilmaisun muotoja, kuten kuvan tekemistä, kirjoittamista, draamaa ja musiikkia, sekä erilaisia kehotekniikoita, kuten Alexander-, Feldenkreis-, Bartenieff-, Pilates-, Jacobson-, Body-Mind Centering ja Klein-tekniikka.

Lisätietoa: www.ers.fi

voimaannuttava kirjoittaminen ja kirjallisuusterapia apuna muutoksessa

Voimaannuttava kirjoittaminen on ikkuna omaan mieleen. Se voi olla hyvä apu myös silloin, kun kaipaa elämäänsä muutosta.

Junnaako elämäsi paikoillaan? Kaipaatko arkeesi uusia tuulia, muttet tiedä, mistä lähtisit niitä etsimään? Aloita vaikka itsestäsi.

Näin kehottaa voimaannuttavaa kirjoittamista opettava Tarja Kerttula. Kerttulan mukaan etenkin kriiseissä ja elämän muutostilanteissa itselleen kirjoittamisesta voi olla suurta hyötyä. Joskus kirjoittaminen toimii ratkaisun avaimena, sillä se avaa sisäiset lukkomme, voi antaa rohkeutta ja sysätä meidät lempeästi kohti muutosta.

- Avioeron tai läheisen sairastumisen aikaansaamaa tunnekuormaa voi tarkastella uusin silmin, kun pukee ajatukset paperille.

Kirjoittaa voi mistä tahansa. Jos et keksi, mistä aloittaa, kysy itseltäsi vaikka, mitä minulle kuuluu juuri nyt. Kirjaa ajatuksia ylös sellaisina, kuin ne tulevat, älä suodata. Kun saa luvan kirjoittaa tajunnanvirtaa vapaasti, tekstit syntyvät aina siitä, mikä itselle on tärkeää.

Tekstejään voi tutkiskella ystävällisesti ja uteliaasti. Kirjoittaminen tekee armolliseksi itselle, kun ymmärtää, mitä tuntee ja käy läpi. Mitä enemmän kirjoitat, sitä avoimemmaksi tulet ja sitä paremmin opit tuntemaan itsesi ja voimavarasi.

- Hyvät asiat elämässä tulevat näkyviksi, ja ikävät kutistuvat sen kokoisiksi, että niiden kanssa voi elää, kirjallisuusterapiaohjaaja Kerttula sanoo.

nayttelija piitu uski

Vakava työuupumus pakotti näyttelijä Piitu Uskin muokkaamaan elämänsä uusiksi.

Lue Piitun vinkit, joilla hän ehkäisee väsymistä.

Huimauksesta se alkoi. Näyttelijä Piitu Uski meni ensin hammaslääkäriin, sitten korvalääkäriin. Jälkimmäinen totesi, että huimaus voisi olla psyykkistä.

- Aloin itkeä hysteerisesti, eikä siitä tullut loppua, sanoo Piitu, 48.

- Olin aina ollut hyvä muistamaan repliikkini, mutta yhtäkkiä vuorosanat eivät vain pysyneet päässäni. Muisti pätki muutenkin. Yhtenä aamuna en pystynyt enää nousemaan sängystä.

Hänestä tuntui, että hän piti siihen aikaan koko perhettä kasassa. Miehellä oli syvä työuupumus, lapset olivat pieniä ja oma työ televisiosarja Salatuissa elämissä vaati elämältä tiukkaa kurinalaisuutta.

- Olin sairastanut putkeen useita keuhkoputkentulehduksia ja elämä tuntui raskaalta. Miehen burnout ei estänyt minuakin sairastumasta siihen, mutta sen takia hankkimani tiedot auttoivat minua puhaltamaan pelin poikki, sanoo Piitu.

Koko elämä uusiksi

Hän ymmärsi, ettei voisi vain pitää lyhyttä sairauslomaa ja jatkaa elämistä kuin ennenkin.

- Vetäydyin kaikesta sivuun vuodeksi. Ajattelin, että otan tauon ja katson, mitä sen jälkeen tapahtuu. Ensimmäisestä puolesta vuodesta en muista mitään.

Avioero lähti vireille, ja henkiinjäämisvietti hoiti muun.

- Tajusin, että minun pitää alkaa käydä terapiassa eikä vain syödä lääkkeitä.

Oikeastaan koko elämä meni uusiksi. Pitkä liitto loppui. Piitu ajatteli, ettei hänestä olisi enää lavalle tai kameran eteen, sillä hän ei jaksanut edes katsoa suoraan eteensä. 

Omat arvoni, mitä ne ovat?

Suurennuslasin alle joutuivat niin Piitun ihmissuhteet, ruokavalio, elämänarvot kuin niiden mukainen toimintakin.

- Tiesin jo alussa, että minun pitää loppuelämäni varoa lähtemästä samaan pyöritykseen uudelleen. Nyt olen todella valikoiva töiden suhteen. Tarvitsen keikkojen väliin paljon palautumista ja teen mitä vain, että pääsen metsään. Pidän kiinni vahvoista rutiineista.

Ennen kuin Piitu sitoutuu johonkin – oli se sitten ystävän tapaaminen tai työprojekti – hän miettii, mitä se tarkoittaa itselle käytännössä. Lisääkö oma valinta harmoniaa vai tuoko iikaa säpinää.

Lue väsymyksen ehkäisystä: Hyvä terveys 12 / 2016

Piitun vinkit jaksamiseen
  1. Opettele tunnistamaan omat tunteesi erilaisten reaktioiden takana. Ole rehellinen itsellesi siitä, miltä joku asia sinusta tuntuu. Niin kauan kuin sinulla on yhteys omiin tunteisiisi, voit aika hyvin.
  2. Mieti mitä valintasi tarkoittavat käytännössä: paljonko ne vievät aikaa ja voimia ja paljonko niitä jää sitten muille asioille.
  3. Olet sitä, mitä syöt. Ravinto näkyy myös mielenlaadussa. Suosi mieluummin laatua kuin määrää, mitä ikinä teetkin.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa.

Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
  1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
  2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
  3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
  4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.