Kotihieronta on rento tapa olla yhdessä puolison tai ystävän seurassa, mutta se tekee hyvää lihaksillekin. Joskus on kuitenkin parempi olla hieromatta.

Rankka päivä takana, kroppaa kivistää ja olokin on alavireinen. Mikäpä autuaampaa, kuin puolison tai kyläilemään pistäytyneen kaverin lahjoittama hierontatuokio.

Fysioterapeutti ja hierojakouluttaja Olli Haltia aikuiskoulutuskeskus Edupolista Porvoosta pitää kotihierontaa oivana tapana saada mieli ja keho rentoutumaan.

Fysiatrian ylilääkäri, dosentti Olavi Airaksinen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta lupaa vielä enemmän:
– Hieronnasta on todellista apua lihaskivunkin hoitoon. Jumissa oleviin lihaksiin puree mikä tahansa verenkiertoa elvyttävä puristelu tai venytys, joka silottaa lihasta ja poistaa maitohappoa.

Hieronnan kipua laukaiseva ominaisuus perustuu hierontaotteiden verenkiertoa elvyttäviin liikkeisiin, jotka toimivat niin kotona kuin ammattilaisen pöydälläkin.

Oikea asento kummallekin

Muutama perusohje ei kotihierojalle ole silti pahitteeksi. Haltian mukaan yksi sellainen on asento. Helpoin tapa asettautua hierottavaksi on käydä päinmakuulle tasaiselle alustalle, kuten lattialle levitetylle patjalle tai vaikka vain matolle.

Hieroja voi istua kevyesti hierottavan takapuolen päälle, jos hieroo selkää.

– Päätä, niskaa ja hartioita hierottaessa hierojan kannattaa asettautua hierottavan sivulle. Asennot säästävät hierojan voimia ja hierottava voi rentouttavaan hivelyyn parhaimmassa tapauksessa vaikka nukahtaa.

Hierontatekniikassa puolestaan lähdetään siitä, että hieroja nojaa kämmenillään hierottavaan. Se auttaa jaksamaan, koska kädet eivät oikeanlaisessa asennossa pääse väsymään.

Isot pyöreät liikkeet

Kotona ei Olli Haltian mielestä edes kannata tähdätä muokkaavaan hierontaan. Sillä tarkoitetaan hierontaa, jossa eri lihasryhmiä käsitellään ammattimaisesti kuudella eri perusotteella.

– Kotihieronnassa käytössä ovat lähinnä sormet ja kämmenet.

Otteet ovat mielellään isoja ja pyöreitä, tarvittaessa hankaavia. Kosteusvoiteen käyttö on suositeltavaa, hierontaöljykin käy.

Hierontaliike lähtee hierojan vartalosta, ei vain käsivarresta tai sormenpäistä. Se, miten voimakkaasti nojaa käsiin, määrää hieronnan voimakkuuden.

– Nojaamalla käsiin pystyt myös säätelemään pitoa. Neljästä kuuteen pyöritystä vaikkapa hartioissa riittää yhdelle kohdalle, siitä voi jo siirtyä pari senttiä eteenpäin, Olli Haltia opastaa.

Päästä varpaisiin

– Jos haluaa hieroa koko kehon, kannattaa edetä ylhäältä alas. Käytä päähierontaan sormenpäitä, joita liikuttelet päänahkaa vasten melko napakasti pienin, pyörivin liikkein, Haltia neuvoo.

Sormia ei kannata liu'uttaa hiusten lomitse, sillä se tuntuu mukavalta vain harvasta.”Kymmensormijärjestelmällä” sen sijaan pyöritellään yksi kallonkohta kerrallaan ja vaihdetaan sitten paikkaa.

– Päätä voi hieroa otsa-takaraivolinjalla niin, että kädet siirtyvät keskeltä pikkuhiljaa lähemmäs korvia. Samanlaiset sormenpääotteet sopivat myös kasvoille, kunhan välttää kitkan tunteen. Kasvoille voi levittää kasvovoidetta, niin hieronta luistaa paremmin.

Tuntuu hyvältä, tekee hyvää

Hieronnan tehosta ei ole olemassa tieteellistä näyttöä. Se ei siis tutkitusti paranna vaivoja, kuten vaikkapa fysioterapia. Siksi Kelakaan ei hierontaa korvaa.

– Hieronta on vuosisatoja käytetty keino lihasjännitteiden laukaisuun. Lääketieteessä hierontaa on vain tutkittu harmittavan vähän, esimerkiksi kroonisen selkäkivun hierontahoidosta löytyy neljä pientä tutkimusta, Airaksinen sanoo.

Hän löytää kuitenkin selityksen hieronnan hyville vaikutuksille.

– Kipuilevaan lihakseen syntyy painetta, kun sitä hierotan. Lihaksen niin sanotut motoriset pisteet ärsyyntyvät ja pisteiden ympärillä, molekyylitasolla, alkaa vapautua histamiinia. Se puolestaan avaa verisuonia, mikä taas tekee lihakselle hyvää.

Verenkierron parantuessa aineenvaihdunta vilkastuu.

Käytännössä hieronnan hyvää tekevät vaikutukset näkyvät muun muassa urheiluhieronnassa.

– Tuskin huippu-urheilussa käytettäisiin hierontaa palauttavana menetelmänä, jos sen vaikuttavuudesta ei olisi kokemusta, Airaksinen sanoo.

Niskaa jäystämään

Kotona hierotaan eniten kipeytyneitä hartioita. Niin monella on tätä nykyä työ tai harrastus, josta ei niska rentona selviä.

– Jännitteet syntyvät, kun istutaan esimerkiksi tietokoneen ääressä. Hyvä keino ehkäistä hartiakipuja on irtautua välillä ruudun edestä ja venytellä kunnolla.

Jos kivut ehtivät iskeä, on istuma-asentoa viimeistään silloin korjattava ja hartioita voi yrittää hieroa.

–?Kireitä lihaksia pitää aina lähteä hieromaan varovasti. Sivele lihasta ensin hierontarasvalla, lisää hiljalleen hankaavia tai pyöritteleviä otteita. Voima ei koskaan ole hieronnassa tärkeintä, vaan tekniikka, Olli Haltia sanoo.

Ylilääkäri Olavi Airaksinen on sitä mieltä, ettei kotihieronnassakaan tarvitse pelätä pientä kipua ja kovahkojakaan otteita.

– Silittelevällä kotihieronnalla on omat, psykologiset hyötynsä, mutta turhan varovaisista otteista ei juuri fysiologista iloa ole.

Hartiahieronnan otteet ovat puristelevia ja pyöritteleviä. Kämmenten ja sormien avulla voi ”jäystää” hartioita pidempäänkin. Kun lihas rentoutuu, se myös samalla pitenee oikeaan mittaansa.

– Itseäänkin voi hieroa, tosin ei ehkä niskan seutuvilta, mutta kyynärvarresta, käsistä, pohkeista ja varpaista. Hiirityöläisen kannattaa aika ajoin asettaa käsi koko varren pituudelta pöydälle ja hieroa kyynärvartta sivelevin tai hankaavin liikkein, Olli Haltia vinkkaa.

Älä hiero kuumeista

Entä milloin ei pitäisi ryhtyä kotihierontaan?

– Kun hierottava on kuumeessa, vaikka lihaksia silloin usein kolottaakin. Hieronta voi lisätä kuumeisen pahan olon tunnetta.

Myöskään alaraajojen suonikohjuja ei pidä mennä hieroskelemaan.

Sen sijaan aremmatkin lihasjumittumat, niin sanotut pinteet, kestävät Haltian mukaan aivan hyvin kotihierontaa.

– Ei ole mitään estettä, etteikö pinteitä voisi pehmitellä kotikonstein. Kyllä hierottava kertoo, milloin pitää vähentää voimaa tai lopettaa kokonaan.

Aina kotihieronnasta ei ole tarpeeksi apua, vaan kivuissa on käännyttävä ammattilaisen puoleen. Haltia kehottaa tekemään niin, kun vaiva on tuntunut pidempään.

– Moni kertoo koettaneensa laukaista kipuja eilen ja toissapäivänä, mutta kivut sen kun yltyvät. Venähdykset, revähdykset, vaikeat lihaskivut ja pitkään kestänyt kova päänsärky ovat hyviä syitä marssia ensiksi lääkäriin.

Kipeitä lihaksia voi näyttää myös koulutetulle hierojalle tai urheiluvaivoihin perehtyneelle urheiluhierojalle. He voivat auttaa ja ohjata eteenpäin esimerkiksi fysioterapeutille.

Kivun luonteesta ei aina tiedä, miten vakavasta vaivasta milloinkin on kyse. Jos puolisolla tai ystävällä on perussairauksia, esimerkiksi syöpä tai sydänvaivoja, kannattaa keskustella lääkärin kanssa ennen kuin lähtee potilasta hieromaan.

Olli Haltian mukaan tervettä ihmistä ei oikeastaan voi onneksi hieroa väärin. Kehon lihakset ovat niin kestävää tekoa, ettei kotiottein pysty aiheuttamaan pysyvää haittaa – ellei nyt hyppää lihaksen päälle tai väännä sitä vänkyräksi.

–Hyvä yleissääntö hierojalle kuuluu: hiero käsillä ja sydämellä. Ole läsnä hierontatilanteessa myös ajatuksissasi.

Lue lisää saunan lihaksia rentouttavasta vaikutuksesta

Mistä tuntee hyvän hierojan?

 • Ammattihierojan etsinnässä ei kannata turvautua ensimmäiseksi puhelinluettelon keltaisiin sivuihin. Kuulostele ystäviltä ja tuttavilta hyviä hierojia.
 • Hierontamainoksista ja -esitteistä tai hierojakoulutuksesta kertovista todistuksista pitää löytyä termi "koulutettu hieroja". Se tarkoittaa sitä, että hieroja on näyttötutkinnon suorittanut ammattilainen.
 • Lyhenne KHL taas kertoo, että hieroja kuuluu Koulutettujen Hierojien Liittoon.
 • Hän kuuluu Terveydenhuollon Oikeusturvakeskus TEOn rekistereihin ja että hänellä on vakuutukset kunnossa.
 • Hierojia on laidasta laitaan. Ole siis tarkkana.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa.

Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
 1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
 2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
 3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
 4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.

 

ylihuolehtiva äiti ja tytär kuinka suhde paremmaksi

Olen 30-vuotias yksinasuva nainen, jolla on ylihuolehtiva äiti. Olen asunut 6 vuotta poissa kotoa, mutta äiti ei luota että pärjään. Olen esikoinen ja minulla on perheellinen pikkuveli. Äitini älytön tarve paapoa näkyy niin, että hän ostaa minulle usein tavaroita, vaikka olen kieltänyt sen - sekä lempeästi että napakasti. Hänen intohimonsa on kirpputorien kiertely ja sieltä sitten löytyy aina jotain - milloin tarpeellista ja milloin tarpeetonta. Tavaran tuputtamisen lisäksi minua ärsyttää hänen paimentamisensa. Kauhea poru tulee siitä, jos en ole pariin päivään soittanut. Olen sanonut että olen aikuinen ja hoidan asiani ja ostokseni, mutta viesti ei mene perille. Asumme 4 kilometrin päästä toisistamme ja näemme viikoittain. Mitä tulisi tehdä, ettei tämä loppuisi välirikkoon? MINNA

Ongelmaasi voi tarkastella saksalais-amerikkalaisen Erik H. Eriksonin elämänkaariteorian näkökulmasta. Eriksonin mukaan meidän täytyy ihmisinä kohdata kahdeksan kehityskriisiä, joiden ratkaiseminen antaa eväät selvitä elämän muista haasteista ja muodostaa eheä minuus.

Aikuisuuteen liittyvät kriisit ovat oman identiteetin muodostaminen ja läheisyyden haasteen ratkaiseminen. Näitä teemoja sinä joudut nyt käsittelemään. Äitisi kehitysteemoja taas tuntuvat olevan haasteet, jotka liittyvät toisista huolehtimiseen ja elämänviisauden saavuttamiseen.

Äitisi ei luota, että sinä olisit yksinasuvana kolmekymppisenä ratkaissut kysymyksen siitä, kuka olet. Ilmeisesti pikkuveljesi perhe edustaa hänelle "oikeampaa" ratkaisua identiteetin kannalta.

Äitisi mielipidettä tärkeämpää on, että itse koet valinneesi nykyisen tiesi ja että käsittelet tietoisesti läheisyyden teemaa elämässäsi. Kaikkien ei tarvitse valita parisuhdetta, mutta jokaisen meistä täytyy lopulta tehdä valinta, haluammeko sellaista vai emme. Muuten seurauksena on jatkuva hämmennyksen tila, läheisyyden välttäminen, energian suuntaaminen korvaaviin toimintoihin elämässä kuten liialliseen työntekoon ja yksinoloon.

Eriksonin mukaan "Terveen lapsen ei tarvitse pelätä elämää jos hänen vanhempansa ovat tarpeeksi tasapainoisia ollakseen pelkäämättä kuolemaa".

Voiko olla niin, että äitisi toimintatavan taustalla on turvattomuutta, joka näyttäytyy ylihuolehtimisena. En tiedä minkä ikäinen äitisi on, mutta voi olla, että hänellä ei ole motivaatiota lähteä läpikäymään näitä omia elämänteemojaan. Mutta toivottavasti tietoisuus niistä helpottaa sinua olemaan ärsyyntymättä hänen käytöksestään.

Paapomiselle, tai pikemminkin sinun kontrolloinnillesi, voit alkaa asettamaan rajoja. Sinun on syytä selkeyttää äidillesi, että toivot aikuista suhdetta välillenne, jossa avainsanoja ovat luottamus ja kunnioitus toista kohtaan. Äitisi ei varmaankaan muutu kauheasti, mutta sinä voit sen sijaan muokata suhdettanne ja ennen kaikkea elämääsi tyydyttävämmäksi. Mikäli tarpeen, voisi olla hyvä, jos kävisit jonkun ammattilaisen kanssa vähän läpi suhdettanne ja nykyistä elämäntilannettasi.

Äitien ja tyttärien välisiä suhteita on kuvattu paljon. Hyvä kirja aloittaa on Tuula Vainikaisen Äidit ja aikuiset tyttäret - matkalla ymmärrykseen (WSOY 2011). Ingmar Bergmanin Syyssonaatti (1978) lienee yksi tunnetuimpia kuvauksia. Klassikkoja hyvistä, vaikka välillä ristiriitaisista, äideistä löytyy elokuvista Hellyyden ehdoilla (1983) ja Abba-elokuvasta Mamma Mia (2008).

Näin eteenpäin

 • Kirjoita harjoituskirjeitä (älä lähetä) äidillesi, joissa kerrot tunteesi ja toiveesi tulevasta yhteydenpidostanne.
 • Harjoittele mindfulnessin tai meditaation (YouTube) avulla tulemaan paremmin toimeen tunteittesi kanssa.
 • Opettele sanomaan ei, olemaan vastaamatta puhelimeen ja olemaan vähemmän tekemisissä äitisi kanssa.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.