Hyvää tarkoittavasta naisesta – joskus miehestäkin – voi tulla päsmäri, joka pitää langat käsissään. Hänen lähellään muut ovat ahtaalla, eikä hän itsekään voi hyvin. Sen sijaan hiukan hellittämällä voi jopa onnistua paremmin siinä, mihin on ylihuolehtimisella pyrkinyt.

Sadekeli, isän vuoro pujottaa esikoiselle kurahaalari. Äiti huokailee vieressä, ottaa lapsen ja sanoo, että ei noin, annas kun minä.

Melkein kenestä tahansa naisesta voi tulla ylihuolehtija, mutta tavallisimmin näin käy, kun hänestä tulee äiti. Silloin hän voi langeta ajattelemaan, että osaa kaiken paremmin kuin kukaan muu. Väestöliitossa pikkulapsiperheiden kanssa työskentelevä pari- ja perheneuvoja Minna Oulasmaa kutsuu heitä hyväntahtoisesti päsmäriäideiksi.

– Hän ottaa vastatakseen kaikesta, jopa lemmikkimarsun sielunelämästä, Oulasmaa sanoo.

Ylihuolehtija voi tulla aiemmassa elämässään asiansa kovin järkiperäisesti ja tehokkaasti hoitaneesta, entisestä suurpiirteisestä huithapelista tai siitä, joka on aina ennenkin huolehtinut muista. Näin käy yleensä naiselle, mutta on Minna Oulasmaa nähnyt muutaman vastaavanlaisen miehenkin.

Muutos tapahtuu, kun tunteet ja hoivaamisen tarve mullistavat elämän, eikä pelkkään järkeen perustuvia keinoja voi enää käyttää.

– Ylihuolehtija on saattanut jo odotusaikana laatia tarkan suunnitelman siitä, miten kaikki menee lapsen kanssa ja minkälainen isä hänen miehestään tulee.

Koska vauvan mukana ei tule käyttöohjetta, suunnitelmat romahtavat nopeasti koliikkiin, korvatulehduksiin tai muihin yllätyksiin.

Kumppanikin ahtaalla

– Päsmäriäiti voi alkaa hallita myös kumppaniaan ja tämän ajankäyttöä, kavereita ja yhteydenpitoa sukulaisiin. Tällä lailla hän, hyvässä tarkoituksessa tosin, tallaa puolisonsa alueelle.

Moni puoliso ahdistuu tästä. Hän tuntee, ettei ole luottamuksen arvoinen, koska ei saa osallistua mihinkään eikä päättää omistakaan asioistaan. Ilman kyynärpäitä hänen on vaikea löytää rooliaan perheessä.

– Miehen ainoaksi protestointikeinoksi voi jäädä likaisten sukkien ja kalsareiden ripotteleminen pitkin huushollia, Minna Oulasmaa sanoo.

Päsmäröinti uuvuttaa etenkin, jos äidin mielestä kukaan muu kuin hän ei pysty hoitamaan lasta. Eivät edes isovanhemmat, joiden ei ehkä anneta yrittääkään.

Turhaa ankaruutta

– Päsmäriäidillä ei luultavasti itselläänkään ole hyvä olla, Oulasmaa sanoo.

Kaikkinaisen hössöttämisen taustalla voi nimittäin olla se, että hän ei osaa eikä kehtaa pyytää apua. Se, ettei selviä itse kaikesta, voi tuntua hänestä jopa heikkouden merkiltä. Oman stressin kautta katsottuna voi näyttää siltäkin, että kukaan muu ei edes halua tehdä mitään vaan kaikki on tehtävä itse.

– Muut eivät kuitenkaan ole häntä kohtaan niin ankaria kuin hän itse on. Sitä hän ei yleensä huomaa.

Joskus vasta täydellinen uupumus pakottaa hellittämään. Ja tunnustamaan, ettei repeä kaikkeen.

Yksinään kodin maailmaa pystyssä pitelevä voi opetella ohjasten hölläämistä listaamalla asiat, jotka kokee velvollisuuksikseen. Niin Minna Oulasmaa usein tekee vastaanotolla itsensä loppuun ajaneiden äitien kanssa.

– Listalta yliviivataan ne velvollisuudet, joista voi luopua. Moni hoksaa silloin, ettei lattioita tarvitse pyyhkiä kostealla joka päivä eikä ruokaa aina valmistaa alusta asti itse.

Näin voi myös raivata lukujärjestykseen aikaa asioille, joista itse pitää. Minna Oulasmaa kannustaa huomaamaan, että turhat velvollisuudet karsimalla tulee paremmaksi vanhemmaksi, siis juuri sellaiseksi, joksi ylihuolehtimalla on pyrkinyt.

– Puolisokin todennäköisesti ilahtuu uudesta rentoudesta. Päsmäriäiti oppii hyväksymään, että jos isä joskus tarvitsee maalarinteippiä vauvanvaipan kiinnittämiseen, maailma ei siitä horjahda.

Mummi järjestää

Liiasta touhottamisesta ei aina itsestään parane, kun lapset kasvavat. Päsmäristä voi sukeutua liikaa huolehtiva isovanhempi tai sukulaistäti. Mummi järjestää nuoren perheen kodin uuteen uskoon, kun isäntäväki ei ole kotona.

Ja silti nuoret kehtaavat näyttää hapanta naamaa.

– Isoäidit ja -isätkin ovat taitavia hössöttäjiä. Omasta meilestään he tarkoittavat vain hyvää eivätkä tule ajatelleeksi, että pyytämättä annettu apu saattaa pelkästään ärsyttää, sanoo psykologi Maija Mäkelä.

Hän neuvoo pitämään hyväntahtoisuuden kurissa ja auttamaan vain, kun nuori perhe sitä pyytää.

Huomaa minutkin

Jokaisella sukupolvella on oikeus omaan elämään, mutta nuorten olisi hedelmällistä katsoa vanhempien touhottamisen tarvetta hyvä puoli päällepäin. Miettiä, mistä neuvominen kertoo.

– Voi olla, että huolehtija haluaisi tunnustusta mutta kokee, ettei saa sitä. Hän ehkä ajattelee, ettei saa elää itselleen vaan aina täytyy tehdä jotain toisten hyväksi.

Mäkelä neuvoo miettimään, mistä aivan muusta isovanhempia voisi kehua, jotta yletön auttamishalu laimenisi.

– Voi vaikka sanoa, että kiva kun lähdit reissuun kaverisi kanssa, tai meidän lapset olivat kovin innoissaan, kun veit heidät sirkukseen.

Liiallisen auttamisen ja asioihin puuttumisen halu voi kertoa myös turvattomuuden tunteesta.

Vanhenevalle huoli omasta tulevaisuudesta saattaakin olla aiheellinen, mutta siitä olisi viisainta yrittää puhua suoraan.

– Pohjimmaltaan ehkä halutaan sanoa, että katsokaa nyt kuinka paljon huolehdin teistä, annan rahaakin, kai tekin sitten myöhemmin huolehditte minusta. Tällainen kiitollisuudenvelka ei kuitenkaan tee hyvää, koska silloin vastapalvelukset tehdään hampaat irvessä. Saava osapuoli joutuu myös koko ajan miettimään, mikä motiivi milloinkin on auttamisen takana.

Hanki oma elämä

Maija Mäkelä neuvoo liian hyväntahtoiselle toisenlaisen keinon auttaa nuorta perhettä henkisesti.

– Kun hankkii muitakin ihmissuhteita, nuoren perheen ei tarvitse syyllisyydentuntoisesti miettiä, ovatko he tosiaan seniorin ainoat ihmissuhteet tässä maailmassa. Pois jää myös huoli siitä, että sielläköhän se vain istuu ja odottaa, koska me otetaan yhteyttä.

Rennot suhteet sukupolvien välillä syntyvät helpommin, kun apua ei tuputa. Jos jotain halua tehdä, kysyy ensin, sopiiko. Ja jos vastaus on ei, se pitäisi uskoa. Eikä yrittää vyöryttää, että jospa minä kuitenkin.

Aivan toisinkin päin ylettömään auttamiseen taipuvainen voisi opetella asioitaan ajattelemaan.

– On myös täysi oikeus sanoa suoraan, mieluiten tietysti diplomaattisesti, jos ei joskus jaksa tai halua olla vaikkapa lapsenvahtina.

Rajat auttajalle

Läheistensä asioista ylen määrin huolehtiva tekee usein niin muissakin rooleissaan. Hän on koko ajan antennit pystyssä ja huomaa hoivan aiheet.

– Monesti kuitenkin on niin, että jos on huolissaan muista, on oikeastaan huolissaan itsestään. Toisen avuttomuutta ei ehkä kestä vaan kiirehtii käynnistämään auttamistoimet, kun pelkää, ettei myöhemmin, tilanteen mentyä vaikeammaksi, keinoja ei enää olekaan.

Yletön empaattisuuskin voi olla sumutusta: Oikeasti ei ehkä kuunnella toista, vaikka ollaankin kuuntelevinaan. Arvataan hänen ajatuksensa, ennen kuin hän on sanonut mitään. Kiirehditään kertomaan, että tältä sinusta varmaan nyt tuntuu ja tiedän kyllä, minkälaista apua tarvitset. Auttaja asettuu autettavan yläpuolelle.

– Hälytyskellot alkavat soida, kun auttaja on tullut liian lähelle ja alkanut viedä liikaa henkistä tilaa. Ilmapiiri on muuttunut ahdistavaksi ja tukahduttavaksi.

Huolehtimiselta voi puolustautua ottamalla asian puheeksi ja sopimalla rajoista.
– Yleensä auttaja loukkaantuu siitä jollakin tavalla. Ei se kuitenkaan ole maailmanloppu vaan menee ohi ja koituu kaikkien onneksi, Maija Mäkelä uskoo.

Lue lisää parisuhteesta.

voimaannuttava kirjoittaminen ja kirjallisuusterapia apuna muutoksessa

Voimaannuttava kirjoittaminen on ikkuna omaan mieleen. Se voi olla hyvä apu myös silloin, kun kaipaa elämäänsä muutosta.

Junnaako elämäsi paikoillaan? Kaipaatko arkeesi uusia tuulia, muttet tiedä, mistä lähtisit niitä etsimään? Aloita vaikka itsestäsi.

Näin kehottaa voimaannuttavaa kirjoittamista opettava Tarja Kerttula. Kerttulan mukaan etenkin kriiseissä ja elämän muutostilanteissa itselleen kirjoittamisesta voi olla suurta hyötyä. Joskus kirjoittaminen toimii ratkaisun avaimena, sillä se avaa sisäiset lukkomme, voi antaa rohkeutta ja sysätä meidät lempeästi kohti muutosta.

- Avioeron tai läheisen sairastumisen aikaansaamaa tunnekuormaa voi tarkastella uusin silmin, kun pukee ajatukset paperille.

Kirjoittaa voi mistä tahansa. Jos et keksi, mistä aloittaa, kysy itseltäsi vaikka, mitä minulle kuuluu juuri nyt. Kirjaa ajatuksia ylös sellaisina, kuin ne tulevat, älä suodata. Kun saa luvan kirjoittaa tajunnanvirtaa vapaasti, tekstit syntyvät aina siitä, mikä itselle on tärkeää.

Tekstejään voi tutkiskella ystävällisesti ja uteliaasti. Kirjoittaminen tekee armolliseksi itselle, kun ymmärtää, mitä tuntee ja käy läpi. Mitä enemmän kirjoitat, sitä avoimemmaksi tulet ja sitä paremmin opit tuntemaan itsesi ja voimavarasi.

- Hyvät asiat elämässä tulevat näkyviksi, ja ikävät kutistuvat sen kokoisiksi, että niiden kanssa voi elää, kirjallisuusterapiaohjaaja Kerttula sanoo.

nayttelija piitu uski

Vakava työuupumus pakotti näyttelijä Piitu Uskin muokkaamaan elämänsä uusiksi.

Lue Piitun vinkit, joilla hän ehkäisee väsymistä.

Huimauksesta se alkoi. Näyttelijä Piitu Uski meni ensin hammaslääkäriin, sitten korvalääkäriin. Jälkimmäinen totesi, että huimaus voisi olla psyykkistä.

- Aloin itkeä hysteerisesti, eikä siitä tullut loppua, sanoo Piitu, 48.

- Olin aina ollut hyvä muistamaan repliikkini, mutta yhtäkkiä vuorosanat eivät vain pysyneet päässäni. Muisti pätki muutenkin. Yhtenä aamuna en pystynyt enää nousemaan sängystä.

Hänestä tuntui, että hän piti siihen aikaan koko perhettä kasassa. Miehellä oli syvä työuupumus, lapset olivat pieniä ja oma työ televisiosarja Salatuissa elämissä vaati elämältä tiukkaa kurinalaisuutta.

- Olin sairastanut putkeen useita keuhkoputkentulehduksia ja elämä tuntui raskaalta. Miehen burnout ei estänyt minuakin sairastumasta siihen, mutta sen takia hankkimani tiedot auttoivat minua puhaltamaan pelin poikki, sanoo Piitu.

Koko elämä uusiksi

Hän ymmärsi, ettei voisi vain pitää lyhyttä sairauslomaa ja jatkaa elämistä kuin ennenkin.

- Vetäydyin kaikesta sivuun vuodeksi. Ajattelin, että otan tauon ja katson, mitä sen jälkeen tapahtuu. Ensimmäisestä puolesta vuodesta en muista mitään.

Avioero lähti vireille, ja henkiinjäämisvietti hoiti muun.

- Tajusin, että minun pitää alkaa käydä terapiassa eikä vain syödä lääkkeitä.

Oikeastaan koko elämä meni uusiksi. Pitkä liitto loppui. Piitu ajatteli, ettei hänestä olisi enää lavalle tai kameran eteen, sillä hän ei jaksanut edes katsoa suoraan eteensä. 

Omat arvoni, mitä ne ovat?

Suurennuslasin alle joutuivat niin Piitun ihmissuhteet, ruokavalio, elämänarvot kuin niiden mukainen toimintakin.

- Tiesin jo alussa, että minun pitää loppuelämäni varoa lähtemästä samaan pyöritykseen uudelleen. Nyt olen todella valikoiva töiden suhteen. Tarvitsen keikkojen väliin paljon palautumista ja teen mitä vain, että pääsen metsään. Pidän kiinni vahvoista rutiineista.

Ennen kuin Piitu sitoutuu johonkin – oli se sitten ystävän tapaaminen tai työprojekti – hän miettii, mitä se tarkoittaa itselle käytännössä. Lisääkö oma valinta harmoniaa vai tuoko iikaa säpinää.

Lue väsymyksen ehkäisystä: Hyvä terveys 12 / 2016

Piitun vinkit jaksamiseen
  1. Opettele tunnistamaan omat tunteesi erilaisten reaktioiden takana. Ole rehellinen itsellesi siitä, miltä joku asia sinusta tuntuu. Niin kauan kuin sinulla on yhteys omiin tunteisiisi, voit aika hyvin.
  2. Mieti mitä valintasi tarkoittavat käytännössä: paljonko ne vievät aikaa ja voimia ja paljonko niitä jää sitten muille asioille.
  3. Olet sitä, mitä syöt. Ravinto näkyy myös mielenlaadussa. Suosi mieluummin laatua kuin määrää, mitä ikinä teetkin.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa.

Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
  1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
  2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
  3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
  4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.